Torenpleinkerk van Vleuten

Toren

De toren van de Torenpleinkerk stamt uit ongeveer 1300. De oudste schriftelijke vermelding van de kerk te Vleuten dateert van 1 februari 1224.

De Beiaard

De beiaard heeft een omvang van 51 klokken, 50 klokken zijn gegoten in 2009 door de Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen. De zwaarste klok, een es1 met een gewicht van ongeveer 1250 kg. is een bestaande luidklok in de toren.

De Geschiedenis

Tot 2001 was het dorp Vleuten een zelfstandig dorp, behorende bij de gemeente Vleuten-De Meern. Echter sinds 2001 behoord Vleuten bij de stad Utrecht. Utrecht is een beiaardstad bij uitstek, er is een actieve klokkenspelvereniging "Utrechtse Klokkenspel Vereniging"  die concerten op de Utrechtse beiaarden organiseert. Het initiatief voor de beiaard komt voort uit 'De Torennota' waarin de gemeente een aantal beleidsvoornemens beschrijft om de positie van Utrecht als torenstad en beiaardierstad te versterken. Na realisatie van de beiaard van Vleuten beschikt de gemeente Utrecht over drie uitstekende beiaarden in de Domtoren, Nicola´kerk en de Torenpleinkerk van Vleuten. Eigenlijk beschikt Utrecht over nog een beiaard, in de Sint Gerardus Majellatoren bevind zich een beiaard gegoten door Klokkengieterij Petit & Fritsen in 1954. Helaas bevind zich deze beiaard zich in een behoorlijk vervallen toestand, en is ook niet meer met de hand bespeelbaar. Ook de toren van de Jacobikerk beschikte over een Hemony beiaard, totdat op 1 augustus 1674 de 80 meter hogen spits van de toren tijdens een tornado waaide. Ook voor deze toren zijn er plannen voor een replica Hemony beiaard in de 'Torennota'. De nieuwe klokken in de beiaard van Vleuten krijgen een gezamenlijk gewicht van 6.200 kilo. Samen met de al aanwezige luidklok in de toren zal het instrument ongeveer 7.500 kilo wegen en geldt dan als een middelzware beiaard. De beiaard bestaat uit 51 klokken. Dankzij giften is de nieuwe beiaard tot stand gekomen.

Speeltijden

De speeltijden zijn op zaterdag van 13.00 tot 14.00 uur, van april tot oktober op zondag van 16.00 tot 17.00 uur. De vaste bespeelster is de stadsbeiaardier van Utrecht Malgosia Fiebig.

 

HOME CONTACT