De Beiaard van Nijkerk
Toren:

De oorsprong van de toren ligt in de 15e eeuw, echter in de jaren 1774-1776 is wegens bouwvalligheid onder architectuur van Jan Bolten de toren geheel hersteld en gewijzigd. Voor het klokkenspel is toen een nieuwe houten achtkantige lantaarn gebouwd.

Beiaard:

De beiaard stamt uit de jaren 1775/76/77, en is gegoten door de gieters Alexius en Henricus Petit, en Andreas Jozef van den Gheyn. In de jaren 1960/1 is de beiaard door klokkengieterij Eijsbouts hersteld, en  toen kreeg de beiaard een omvang van 4 octaven. De toren is later nog twee nieuwe klokken rijker geworden, in 1987 een Es1 klok en in 1995 een "bevrijdingsklok" zijde een Bes0 (des1 1712 kg) aan het klavier.

De Stadsbeiaardier:

Freek Bakker werd in 1952 te Nijkerk geboren. Hij studeerde Schoolmuziek aan de conservatoria te Hilversum en Utrecht. Zijn beiaardopleiding volgde hij aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Leen 't Hart. Hij is stadsbeiaardier van Nijkerk, Hardewijk en Hilversum. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het Groenhorst College te Nijkerk. In de beiaardwereld is Freek Bakker o.a. actief als bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en voorzitter van de commissie Beroepsbelangen. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland.

In 1919 was Nijkerk de tweede stad, naar Arnhem, die haar beiaard volgens de inzichten van de vlaamse beiaardier Jef Denijn liet inrichten. Denijn streefde naar een 'zingende toren', daartoe moest de klokkenkamer gesloten zijn. In 1961 is de klokken-lantaarn weer open gemaakt, en sinds die tijd klinken de klokken weer 'Hollands' over Nijkerk!

Speeltijden:

Maandag van 10.00 tot 11.00 en vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur. In de maanden juli en augustus zijn er op donderdagavond zomeravond concerten. Hiervoor wordt elk jaar een programmaboekje uitgegeven door de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. In de maand mei worden er op alle dinsdagen van mei bespelingen gehouden, de zogenaamde MEIBESPELINGEN. Deze worden gegeven door gevorderde leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool en duren van 19.00 tot 20.00 uur.

Automatish spel:

Van 07.00 tot 23.45 uur wordt elk kwartier de tijd met een melodietje aangegeven. Op het hele uur klinkt per traditie een geestelijk lied. Twee maal per jaar, in april en oktober, wordt de speeltrommel van het carillon "verstoken", waarna weer een halfjaar lang nieuwe melodieŽn te horen zijn. De prachtige koperen speeltrommel is het pronkstuk van de toren. In 1779 werd hij gemaakt door George Willem Fisscher uit Hasselt (B). De trommel telt 7000 gaatjes en bedient de 70 hamers, die over 35 klokken verdeeld zijn. In 1995/96 werd het torenuurwerk gerestaureerd door de Vrienden van het Stoomgemaal Hertog Reijnout o.l.v. mevrouw Jolien Kleefkens.

 

Link : Nijkerkerkse Klokkenspel Vereniging

©foto Hans van Dijk 1999/2007

 

 

Bezoek onze sponser!

HOME CONTACT