Carillon en beiaard nieuws

ouder nieuws 1  ouder nieuws 2  ouder nieuws 3  ouder nieuws 4

Beiaardschool levert vijf nieuwe beiaardiers uit vijf landen af



Met een openbaar examen op de beiaard van de Sint-Romboutstoren hebben vijf buitenlandse studenten met succes hun eindexamen afgelegd.

Tussen elf uur 's ochtends en ruim vijf uur 's middags moesten de vijf kandidaat-beiaardiers zaterdag hun eindexamen afleggen. Luisterplek was het cultuurcentrum, waar jury en publiek de eindwerken van de studenten konden beluisteren.

Audrey Dye uit Frankrijk, Roy Lee uit Canada, Elena Lopouchanskaya uit Rusland, Katarzyna Piastowska uit Polen en Dick van Dijk uit Nederland speelden als verplicht stuk Midnight van Scott Allan Orr. Verder speelden ze vijf werken in barokke, romantische en hedendaagse stijl en twee eigen werken die ze tijdens het schooljaar voorbereid hebben in de les Harmonie en compositie. Ze sloten het optreden af met een improvisatie waarna de jury zich terugtrok in de school en de deliberatie volgde. Met gunstig gevolg voor alle vijf.

Bron: RTV Rijnmond 20 maart 2015

Dordrecht neemt nieuw carillon in gebruik

Dordrecht heeft een nieuw carillon met 50 klokken. Ze hangen in het torentje van het Dordtse Stadhuis. Drie omwonenden hielden de komst van het carillon tien jaar lang tegen. Ze waren bang voor geluidsoverlast en stapten naar de rechter.

Onlangs bereikten de partijen een compromis. Het nieuwe carillon mag nu alleen op bepaalde tijd afgespeeld worden.

''Het is echt een aanwinst hoor. Niet alleen voor Dordrecht, maar eigenlijk voor heel Nederland'', zegt een trotse stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.

''Het is een uniek instrument. We hebben in heel Nederland geen Franse klokken. Er zijn tweehonderd carillons, maar niet een zoals deze. Dit carillon klinkt verfijnder dan bijvoorbeeld het instrument van de Grote Kerk. Dat klinkt veel zwaarder en stoerder.''

Zaterdag 21 maart 2015 om 16 uur wordt het nieuwe Dordtse carillon feestelijk in gebruik genomen.

Het carillon van het stadhuis van Dordrecht

 

Bron: De Stad Gorinchem 16 februari 2015

Indrukwekkend klokkenspel

GORINCHEM Het carillon van de Grote Toren wordt gerenoveerd, de werkzaamheden worden uitgevoerd door wereldberoemde klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Het nieuwe carillon verving in 1965 het oude, afkomstig uit het voormalig stadhuis, en is nu dus 50 jaar oud. De werkzaamheden aan het carillon zullen nog tot in mei voortduren. Het carillon zal tussen maandag 7 april en maandag 4 mei helemaal niet spelen. In die periode worden de magneethamers en klepels gedemonteerd. Deze worden (deels) vernieuwd en gerestaureerd en weer opgehangen. Ook wordt het ophangwerk van de luidklok vernieuwd. In die tijd kan het carillon niet worden bespeeld, niet met de hand en niet automatisch.

Op de foto het carillon, gezien vanuit de noord-west zijde. Hier is goed de constructie van het carillon te zien. Het carillon hangt in een staalconstructie, welke rust op de nieuwe vloer (mei 1965). Het klokkenspel bestaat uit 47 klokken, met een gezamenlijk gewicht van 11 ton. Om aan het carillon ruimte te bieden zijn enkele torenzolders verwijderd. Zo onstond een grote klankruimte van ca. 17 meter hoogte, die er voor zorgt dat het geluid zich prachtig vermengd, alvorens het de toren verlaat, via de galmgaten met galmborden. Om de constructiekrachten van de verwijderde zolders op te vangen is een betonnen ring aangebracht in de toren, die de constructie versterkt. Deze is goed op de foto te zien.

Inmiddels zijn de VVV Gorinchem gidsen in overleg met diverse partijen hoe de afrondingen van de werkzaamheden feestelijk kunnen worden ingeluid. Een nieuwe computer zal de muzikale mogelijkheden sterk vergroten. Stadsbeiaardier Henny Blom geeft tijdens speciale rondleidingen muzikale toelichting over de nieuwe mogelijkheden en techniek van het carillon. Op maandagmorgen is Henny te beluisteren boven de binnenstad, en de hele week klinkt ieder kwartier het carillon. Ook dirigent Michel de Valk denkt mee over een bijzondere muzikale inluiding.

Bron: De Stem van Dordrecht 9 december 2014

Carillon in torentje Stadhuis met 50 klokjes

DORDRECHT - In het torentje van het Stadhuis komt een carillon. In de afgelopen weken is hard gewerkt aan het plaatsen van de beiaard.




“Het wordt heel bijzonder. Want er zijn 250 carillons in ons land. En dit is straks de enige met klokjes uit Frankrijk”, zegt stadsbeiaardier Boudewijn Zwart
In het torentje van het Stadhuis komt een beiaard met 50 klokjes van de Franse klokkengieter Paccard. Volgens kenners wordt dit de mooiste kleine beiaard van ons land.
Koningsdag

Op dit moment wordt het frame erin gezet waar de klokken komen te hangen. In januari volgt het stokkenklavier. Boudewijn Zwart verwacht dat het instrument eind februari speelklaar is. Ook tijdens Koningsdag zal het carillon in het Stadhuis klinken ter ere van de koning en zijn familie.
Boudewijn Zwart speelt al elke vrijdag en zaterdag op het carillon in de toren van de Grote Kerk. “Dat is ook heel bijzonder, want de Grote Kerk heeft het grootste carillon van Europa.
Vrolijke klanken

Dat zijn natuurlijk hele zware klokken. Het Stadhuis daarentegen krijgt een heel klein carillon met hele lichte, heldere en vrolijke klanken.”
Als dit carillon speelklaar is wil de stadsbeiaardier er meteen op spelen. “Vanaf begin maart elke zaterdag tussen 16.00 en 17.00 uur ongeveer dertig minuten.
Het repertoire is heel gevarieerd. Van Bach tot The Beatles. De mensen zullen er echt van genieten”, voorspelt Boudewijn Zwart. Later volgt nog de officiële ingebruikname.

Het carillon van het stadhuis van Dordrecht

Bron: PZC 22 november 2014

Richard De Clerck (82) stopt als beiaardier in Sluis

SLUIS - Zesendertig jaar lang bespeelde Richard De Clerck bijna wekelijks het carillon van het belfort in Sluis. Gezien de drukte in zijn woonplaats moeten in die tijd vele honderdduizenden mensen de speelkunsten van De Clerck hebben bewonderd.

De beiaardier nam gisteren met een receptie officieel afscheid.

Zijn laatste concert gaf De Clerck eind september. "Ik wilde in stilte afscheid nemen, maar de gemeente vond dat ik een receptie had verdiend", vertelt de 82-jarige De Clerck. Hij vond het, gezien zijn leeftijd, verstandig ermee te stoppen. "Je moet niet doorgaan tot het echt niet meer gaat. Al mis ik het wel."

De Clerck werd zaterdag door wethouder Peter Ploegaert in de bloemetjes gezet. Zijn plek aan het carillon is inmiddels ingenomen door Piet Hamelink, die al stadsbeiaardier was in Axel.

 

AD Groene Hart 7 november 2014

Gieten van de Sjoerd Tamminga klok voor de beiaard van Goes

Op 25 september 2014 werd bij de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten een nieuwe beiaardklok gegoten voor de beiaard van Goes. De klok krijgt de naam 'De Sjoerd Tamminga klok', Sjoerd Tamminga was tot zijn overlijden in 2013 de stadsbeiaardier van Goes.

 

Stadsoorkonde voor jubilerende Nederlandse Beiaardschool

 

Bron: www.carillontorens.com 26 augustus 2014

Beiaardcultuur op de Nederlandse lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed

Afgelopen maandag 25 augustus werd door de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging het certificaat ondertekend waarmee de plaatsing op de lijst van Immaterieel Erfgoed  een feit is. Namens de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging tekende de heer Gerard Bal en namens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed mevrouw Ineke Strouken. 

De plechtigheid vond plaats in het Museum Speelklok in Utrecht, na de ondertekening vond er een beiaardconcert vanaf de Domtoren plaats georganiseerd door de Utrechtse Klokkenspel Vereniging waarbij de stadsbeiaardier Malgosia Fiebig samen speelde met Jeroen en Sandra van Veen op piano. 

Directeur A.I. van Museum Speelklok Klaas Dirk Bruintjes.

Namens het NKV sprak de heer Gerard Bal

Voorzitter van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging Erik Kerpen.

Directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed Ineke Strouken. 

De ondertekening door Ineke Strouken en Gerard Bal.

De ondertekening door Ineke Strouken en Gerard Bal, Gideon Bodden Hans van Dijk Frits Reynaert en Marianna Marras kijken toe.

 

Bron: Gemeente Enkhuizen 

Zomeravondconcerten
Zomeravond beiaardconcerten Zuidertoren Enkhuizen 2014


Op dinsdag 1 juli a.s. vindt het eerste concert plaats in de serie 'Zomeravond beiaardconcerten Zuidertoren Enkhuizen 2014’. De jaarlijkse serie zomeravond beiaardconcerten – georganiseerd in goede samenwerking tussen de Enkhuizer Klokkenspelvereniging, de stadsbeiaardier en het gemeentebestuur van Enkhuizen – start dit jaar op dinsdag 1 juli a.s. met het openingsconcert door gastbeiaardier Rosemarie Seuntiëns.

Rosemarie Seuntiëns verzorgt een gevarieerd programma met muziek van de 17e tot en met de 20e eeuw. Zij zal o.a. werken van Verdi, Corelli, Vivaldi en Simeon ten Holt vertolken. Dit jaar zullen vier Nederlandse en 2 Belgische gastbeiaardiers, een Deense, een Duitse en een Amerikaanse gastbeiaardier het carillon van de Zuidertoren bespelen. Tijdens de concerten zullen zij een keur van bekende en minder bekende, klassieke en moderne werken en melodieën laten horen.

Niet zo gebruikelijk is het concert op 12 augustus, wanneer twee gastbeiaardiers gelijktijdig het carillon zullen bespelen. Dit concert wordt voor de helft gesponsord door de dit jaar – na 32 jaar trouwe dienst - afgetreden secretaresse van de Enkhuizer Klokkenspel Vereniging.

De serie zal op 26 augustus worden afgesloten met een opmerkelijk concert voor beiaard en gitaar. Stadsbeiaardier Frits Reynaert zal dan zelf concerteren op de beiaard, tezamen met de befaamde gitaristen Johannes Möller en Laura Fraticelli. Dit concert vind plaats in het kader van het 10-jarig bestaan van Stichting De GitaarSalon Enkhuizen, die tevens dit concert zal sponsoren.

In de zomer van 2014 worden op de volgende dinsdagavonden van 20.00 tot 21.00 uur concerten gegeven door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland:

Agenda Concerten Enkhuizen Zuidertoren Datum Beiaardier
1 juli Rosemarie Seuntiëns
8 juli Bas de Vroome
15 juli Tom van Peer (België)
22 juli Eddy Mariën (België)
29 juli Peter Langberg (Denemarken)
5 augustus George Matthew (U.S.A)
12 augustus Rien Donkersloot en Jasper Stam (vierhandig concert)
19 augustus Bastian Fuchs (Duitsland)
26 augustus Slotconcert: Frits Reynaert met gitaristen Johannes Möller (Zweden) & Laura Fraticelli (Argentinië)

Programmaboekje
Boekjes worden rondom de Zuidertoren uitgedeeld door de Enkhuizer Klokkenspel Vereniging. 

Bron: Geraardsbergen 13 juli 2014

Huldeconcert voor beiaardier Aimé Lombaert



GERAARDSBERGEN - Het Beiaardcomité organiseert een huldeconcert voor Aimé Lombaert, 5 jaar na het overlijden van de alom geprezen stadsbeiaardier.

Lombaert werd geboren in Oudenaarde op 9 augustus 1945. Zijn muzikale opleiding volgde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent en aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij werd laureaat in de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen in 1978 en specialiseerde zich verder bij beiaardier Eugeen Uten in Brugge.

Lombaert gaf concerten op zowat alle belangrijke beiaarden ter wereld en was als beiaardier internationaal bekend. In Vlaanderen zette hij het carillon opnieuw op de kaart. Lombaert werkte mee aan opnames voor radio en televisie en was ook ontwerper-adviseur bij beiaardrestauraties. Zo speelde hij een belangrijke rol bij de restauratie van het klokkenspel van de Sint-Bartolomeuskerk.

Samen met het Comité voor de Beiaard was hij de bezieler van de jaarlijkse beiaardconcerten. Daarbij speelde hij zelf vanaf de klokkentoren van de Sint-Bartholomeuskerk en nodigde hij ook collega-beiaardiers uit voor een gastoptreden.

In 2008 overleed de man maar hij wordt niet vergeten. Er is een huldeconcert op donderdag 17 juli om 20 uur. De tuin van deken Hitchinson, Markt 34, fungeert dan als luisterplaats met weergave van de beiaardiers op scherm. Dominique Wybraeke bespeelt de beiaard solo en en quatre-mains met zijn echtgenote Els Van den Borre. Bij regenweer wordt het concert verschoven naar een latere datum.

Bron: Omroepwest 12 juli 2014

Beiaardiers Leiden brengen cd uit

LEIDEN - Muziek van Armin van Buuren en Jochem Myjer, gespeeld door beiaardiers van het carillon in de Breestraat in Leiden. Vanaf nu hoef je niet meer op pad om de klokken horen, want er is een cd uitgebracht, meldt het Leidsch Dagblad.

De beiaardiers, die het carillon in de toren van het Leidse stadhuis bespelen, hebben de nummers die zij spelen opgenomen in opdracht van het Leids Carillon Genootschap. Op de cd zijn ook stukken te horen van onder meer Johann Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven.

Liefhebbers kunnen het schijfje voor 12,50 euro per mail bestellen.

 

Bron: Woerden TV 12 juli 2014

50 jaar Carillon Woerden

Een jubileumevenement in het kader van het 50 jarig bestaan van Carillon Woerden. Op de Open Monumenten Dag wordt het gevierd met diverse activiteiten.

Zo is er op de monumenten dag op 13 september een reizend carrellon op het plein, een flessencarellon, de stadsdichter en geeft de dans en zanggroepen samen met het carellon en elk uur een concert.

Jubileumevenement
Dit jaar bestaat het Carillon Woerden 50 jaar. Dit jubileum wordt op 13 september uitgebreid gevierd op het Kerkplein met het carillon als middelpunt. Op de Open Monumenten Dag organiseren zij een cultureel muzikaal evenement waarbij Woerdense artiesten, ook jeugdige, samen met het carillon zullen optreden. Op die dag zal het carillon elk uur van zich laten horen. Solo, maar ook in samenspel met andere instrumenten, ensembles en andere kunstuitingen. In het programma zijn optredens gepland met dichters, een fanfareorkest, een combo, een dansgroep, koren en met een door kinderen gefabriceerd flessencarillon.
Het carillon zal bij deze gelegenheid niet alleen te horen maar ook te zien zijn. Op het Kerkplein zal een reizend carillon opgesteld worden ter begeleiding van een aantal onderdelen in het jubileumprogramma.

Uitbreiding
De stichting grijpt het jubileum ook aan om het carillon met een extra klok uit te breiden en daarvoor donateurs, businessvrienden en sponsoren te werven. Deze uitbreiding met een laag gestemde Es-klok is een wens die al langer leeft. Door de toevoeging van deze klok kan het repertoire uitgebreid worden. Dat geldt niet alleen voor klassieke muziek, maar ook voor popmuziek en jazz. De Es-klok geeft het carillon een groter bereik en zal daardoor ook in een groter deel van de binnenstad van Woerden te horen zijn.

Bron: Het Kontakt 5 juli 2014

Stadsbeiaardier Freek Bakker opent concertreeks op beiaard Harderwijk



HARDERWIJK - In juli en augustus houdt Stichting Beiaard Harderwijk haar jaarlijkse zomeravondconcerten van de beiaard van de Grote Kerk. Op zes achtereenvolgende vrijdagavonden wordt de beiaard bespeeld door de gastbeiaardiers Bauke Reitsma, Malgosia Fiebig, Wim Ruitenbeek en Rosemarie Seuntiëns en de Harderwijker stadsbeiaardier Freek Bakker. De concertreeks wordt vrijdag 11 juli door Freek Bakker geopend met een gevarieerd programma bekende musicalliedjes en wat minder bekende walsen.

Alle zomeravondconcerten zijn te beluisteren van 19.30 uur tot 20.30 uur op de speciale luisterplaats: het terras van Hotel Baars aan het Kerkplein. Freek Bakker is naast stadsbeiaardier van Harderwijk ook beiaardier in Hilversum en in Nijkerk waar hij eveneens docent muziek is aan het Groenhorst College. Ruim zestien jaar was hij bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en jurylid bij internationale beiaardconcoursen.

Het programma dat Freek Bakker aanstaande vrijdagavond op de beiaard van de Grote Kerk in Harderwijk ten gehore brengt bestaat onder meer uit een 'The Entertainer' van Scott Joplin, drie walsen, 'Geschichten aus dem Wienerwald' van Johann Strauss, 'Donauwellen' van Joseph Ivanovici en uit 'The sound of music' van Richard Rodgers de liedjes 'My favorite things', 'Edelweiss' en 'Do Re Mi'.

Vrijdag 18 juli geeft beiaardier Bauke Reitsma een concert op de beiaard van de Grote Kerk in Harderwijk. Hij is beiaardier van Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Weesp. Vrijdag 25 juli is het Harderwijkse carillon voor Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Nijmegen en Utrecht. Wim Ruitenbeek is beiaardier van Tiel en Velsen. Hij geeft vrijdag 1 augustus in Harderwijk een concert. Rosemarie Seuntiëns, beiaardier van Asten, Eindhoven, Helmond en Roermond en Venray, zal vrijdag 8 augustus de Harderwijker beiaard bespelen. Freek Bakker, de stadsbeiaardier van Harderwijk en tevens van Hilversum en Nijkerk, sluit vrijdag 15 augustus de reeks van zes beiaardconcerten af met vooral romantische composities.

Meer informatie over de historie van de beiaard van de Grote Kerk en de bespelingen: www.beiaardharderwijk.nl

Bron: www.carillontorens.com 29 juni 2014

Uitslag Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola 2014

© Foto Dianne Heard

Op zaterdag 28 juni 2014 is de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola  gestreden in beiaardstad Mechelen (B). De uitslag ziet er als volgt uit 1e Prijs Joey Brink. 2e Prijs Brian Tang. 3e Prijs Thomas Laue. 4e Prijs Rien Donkersloot. 5e Prijs Philippe Beullens. Op de foto de eerste en tweede prijs winnaars. 

Bron: PZC 8 juni 2014

Beiaarddag Zierikzee opent zomer vol activiteiten rond carillon

Beiaarddag Zierikzee ©Theo Giele

ZIERIKZEE - De vierde beiaarddag in Zierikzee opende zaterdag het zomerprogramma rond de carillons.

Het was niet alleen muziek wat de klok sloeg. Een aantal schilders uit Bergen op Zoom liet zich op het nieuwe pleintje aan de Maarstraat inspireren door de klanken van het carillon. Zo schilderde Kees Warmoeskerken de stadhuistoren.
Bommen

Omdat deze maanden in Zierikzee de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt, schenkt de Stichting Zierikzeese Carillons extra aandacht aan het Taylor-beiaard in de stadhuistoren. Bij vergissing had een Engelse piloot op 30 april 1917 acht Engelse bommen op Zierikzee laten neerkomen. Van de schadevergoeding die de Engelsen betaalden kon ook een carillon worden aangeschaft.

De Beiaarddag werd afgesloten met een concert voor beiaard door Janno den Engelsman en de fanfare Crescendo uit Dreischor.
Koffieconcerten

De Beiaarddag was dus de opening van tal van activiteiten die deze zomer rondom de Zierikzeese carillons worden gehouden. Zo komt er een serie koffieconcerten waarin bekende Vlaamse beiaardiers uit onder meer Grimbergen, Gent en Leuven zullen soleren. Ook komt er een concert met een bijzondere combinatie: Janno den Engelsman concerteert samen met cellist Diederik van Dijk.

Bron: UKV 30 mei 2014

Utrechtse Klokkenspel Vereniging



ABBA-fans opgelet! Het publiek mag bepalen welke ABBA-nummers op 25 augustus worden gespeeld tijdens het slotconcert van de Zomeravondconcerten op de Dombeiaard. Voor de derde keer slaan stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en pianisten Sandra Mol en Jeroen van Veen de handen ineen om de jaarlijkse serie Zomeravondconcerten op spectaculaire wijze af te sluiten. Vorig jaar vertolkte het drietal The Wall van Pink Floyd, in 2012 stond Tubular Bells op het programma.

Het publiek beslist welke ABBA-nummers op maandag 25 augustus vanaf 20.00 uur worden gespeeld. Jeroen van Veen heeft 30 liedjes geselecteerd en uit die lijst mag iedereen zijn Top 15 insturen. De nummers die de meeste stemmen krijgen, worden door hem omgezet voor carillon en twee piano’s.

Vul de nummers in en die stuur die per mail naar abbadomtoren@gmail.com of
schriftelijk naar :
Van Veen Productions, t.a.v. ABBAdomtoren,
Postbus 515,
4100 AM Culemborg

De inzendtermijn sluit op zondag 8 juni 2014 om 12.00 uur.
Onder de inzenders worden 3 prijzen verloot. De eerste prijs is een beklimming van de Domtoren met stadsbeiaardier Malgosia Fiebig tijdens een beiaardconcert + cd’s van Arie Abbenes en Pianoduo Van Veen. De winnaars van de tweede en derde prijs ontvangen elk twee cd’s.

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Voor meer informatie en de liedjes waaruit gekozen kan worden klik hier

Bron: Sneeker Nieuwsblad 28 mei 2014

Carillonconcerten in Sneek

SNEEK – Deze zomer vinden op woensdagavonden in de maanden juni tot en met augustus weer concerten plaats op het carillon in de toren van de Martinikerk in Sneek, met zijn 50 klokken het grootste van Fryslân. Het eerste concert wordt op woensdag 25 juni gegeven door de stadsbeiaardier van Sneek, Dirk S. Donker.

De volgende concerten worden verzorgd door gastbeiaardiers: op 2 juli door Anne Kroeze, 9 juli door Klaas de Haan, 16 juli door Bernard Winsemius, 23 juli door Rien Donkersloot, 13 augustus door Boudewijn Zwart. Dirk S. Donker besluit de serie zomeravondconcerten op 20 augustus.

De aanvang van de concerten is steeds om 20.00 uur. Een geschikte luisterplek is het Oud Kerkhof rondom de Martinikerk. Programmaboekjes met informatie over de concerten zijn gratis verkrijgbaar bij de gemeenteloketten in Sneek en Bolsward en verder bij de VVV in Sneek, de Martinikerk in Sneek (tijdens de openstelling) en bij de bibliotheek in Sneek. Op de avonden van de concerten zijn er ook programmaboekjes beschikbaar bij de ingang van de traptoren naar het carillon, aan de noordoostzijde van de Martinikerk.

Bron: Door Hans Marijs in Lokaal 27 mei 2014 

Beiaard zomeravondconcert



ZWIJNDRECHT - De Stichting Beiaard Zwijndrecht organiseert op woensdag 11 juni een uniek zomeravondconcert. Dat begint om 19.30uur en duurt ongeveer een uur.
Dit jaar onthalen het bekende gospel- en soulkoor Heart-2-Beat , samen met de beiaardier Jan van der Zwart, het publiek muzikaal.Ook dit koor is onderdeel van ToBe cultureel centrum en staat voor kwaliteit. Op het Raadhuisplein kunt u genieten van ‘swingende’ muziek, een hapje en een drankje.Ook bij slecht weer gaat het concert door. Dan wordt u gastvrij ontvangen in het gemeentehuis.

Tekst en foto: Gem. Ridderkerk 27 mei 2014

Kinderen bekijken het carillon van dichtbij



RIDDERKERK - Omdat de Milieuweken dit jaar over geluid en geluidsoverlast gaan, waren de groepen die een ochtend of middag naar het Natuur en Milieu Educatief Centrum komen, ook welkom op het gemeentehuis voor een presentatie over het carillon dat ons gemeentehuis siert.

Geluid heeft voordelen en nadelen. Meestal benadrukken we in onze Ridderkerkse leefomgeving de nadelen. De geluidsoverlast van de rijkswegen is niet mals. Maar wat voor mooie geluiden hebben we in Ridderkerk? Een voorbeeld daarvan is het carillon. Daar zijn we best trots op. Daarom mochten de klassen die dit jaar naar de Milieuweken in het NME Centrum "De Groene Draak" komen ook in het gemeentehuis komen kijken naar het carillon. En de leerlingen mochten er zelfs op spelen! Hebt u ze gehoord? 

Het Ridderkerkse carillon 
Ridderkerk kreeg bij de opening van het vorige gemeentehuis in 1980 een carillon. Willem Andeweg was de eerste gemeentelijke beiaardier. Hij werd in 2014 opgevolgd door Rien Donkersloot. Het carillon was een geschenk van de Ridderkerkse bevolking. Het idee om het gemeentehuis te voorzien van een klokkenspel kwam van toenmalig burgemeester Verplanke. Bedrijven en particulieren zorgden voor de benodigde 180.000 gulden. De inzameling werd op touw gezet door een comité van tien Ridderkerkers onder voorzitterschap van Joost van Beek. Het instrument heeft 47 klokken en werd vervaardigd door het wereldberoemde Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts.

Bron: Gazet van Antwerpen 23 mei 2014

Fabiolawedstrijd luidt wereldcongres beiaard in 

Voor het eerst in zes jaar vindt in Mechelen van 25 tot 28 juni de prestigieuze Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard plaats. Talenten uit de hele wereld nemen daaraan deel.

"Normaal organiseren wij deze wedstrijd om de vijf jaar, maar nu hebben wij ervoor gekozen om ze te laten samenvallen met het wereldcongres voor beiaard. Dat zal van eind juni tot begin juli worden georganiseerd in Antwerpen en Brugge", vertelt directeur Koen Colpaert van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn.

Zo is er meteen de gelegenheid om alle beiaardiers uit te nodigen die hun steentje hebben bijgedragen aan de nieuwe mobiele beiaard voor Mechelen. Voor de aanschaf is ondertussen het grootste deel van de fondsen verzameld. "We zoeken nog 20.000 euro van de 200.000 euro die nodig is", aldus Colpaert. Op maandag 7 juli worden de eerste tien klokken gegoten bij Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten. In de loop van 2015 moet het instrument speelklaar zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen 23 mei 2014

Beiaardiers gedenken WOI met concerten  

De beiaardconcerten in Mechelen staan deze zomer helemaal in het teken van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. In die periode vielen ook de klokken van de Sint-Romboutstoren stil, toen Jef Denyn zoals veel Maneblussers vluchtte.

Al jaren zetten de vrijwilligers achter de Koninklijk Vereniging voor Toren en Beiaard Jef Denyn zich mee in om Mechelen te promoten als beiaardstad. Dit jaar doen ze dat door de man aan wie de vereniging haar naam dankt op een bijzondere manier te eren. "Jef Denyn was samen met mijn stiefvader Jef Rottiers een van de vele oorlogsvluchtelingen in Mechelen", zegt stadsbeiaardier Eddy Mariën.

De stadsbeiaardier bijt op maandag 2 juni om 20u30 de spits af voor een reeks van negentien concerten op de beiaarden van Sint-Rombouts en Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle. Met werk van Jef Rottiers, die naar Noord-Ierland vluchtte, en Jef Denyn. "Een anekdote die weinig mensen kennen: vlak voor hij naar Engeland trok, heeft hij op de beiaard nog de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw gespeeld", vertelt ondervoorzitter Rudi De Mets.

Historische lezing


Dat eerste concert wordt om 19u30 trouwens voorafgegaan door een lezing van historicus Geert Clerbout. "Hij zal ons vertellen wat er tijdens de Groote Oorlog wel en niet gebeurde met de beiaard. Enkele Mechelaars konden in alle geval voorkomen dat de klokken in beslag werden genomen door de Duitsers", zegt secretaris François van der Jeught. Aansluitend op de lezing zal dirigent Bart Van Buggenhout van de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse politie net zoals in Ieper de Last Post brengen.

Betere stoelen


Nieuw dit jaar is dat het publiek de concerten op het Cultuurplein aan de voormalige Minderbroederskerk live zal kunnen volgen op twee grote schermen. "Wij beginnen eerst met één scherm, om er later nog een tweede aan toe te voegen. Daarvoor werken wij samen met de Mechelse zendamateurs. Voor het eerst in vijftien jaar zullen luisteraars de recitals overigens kunnen bijwonen in meer comfortabele stoelen. We mogen echt niet klagen over de medewerking van de stad", stelt voorzitter Erik Vekemans van Toren en Beiaard.

Bron: deStentor 16 mei 2014

'Es klingelt so herrlich' op de beiaard Lochem



LOCHEM - Lochemers hebben 52 nieuwe melodieën voor het carillon van de Gudulakerk ingeleverd.

De speeltrommel van de beiaard wordt twee keer per jaar 'verstoken'. Voor een uurprogramma kunnen maximaal vier melodieën op de trommel worden gezet.

Uiteindelijk is de volgende keuze gemaakt: Voor het hele uur: uit de 9e symfonie van Dvorak Thema uit het Largo; voor kwart over uit een opera van Mozart een kort motiefje uit het nummer Das klinget so herrlich; voor het halve uur uit Taizé een bewerking van Behüte mich Gott en voor de kwart voor-melodie uit Valerius Gedenkklank de eerste regels van het nummer Merk toch hoe sterk. De andere voorgestelde melodieën zullen, voor zover mogelijk, gespeeld tijdens de wekelijkse bespelingen.

Bron: Zwolle weblog 17 mei 2014

Beiaard Zomerserie 2014



Zwolle - De jaarlijkse Beiaard Zomerserie met concerten op het carillon van de Peperbus te Zwolle start dit jaar op donderdag 5 juni. Volgende concerten zijn op 12, 19 en 26 juni, 3, 10, 17 en 24 juli. De serie start met de Zwolse stadsbeiaardier Roy Kroezen op 5 juni. Hij speelt werken uit de 18e, 19e en 20e eeuw. 

Jasper Stam zet op 12 juni de contrasten tussen twee componisten neer: Bach uit de 17e en Geert D’hollander uit de 20e eeuw. Op 19 juni wordt groots uitgepakt. We maken geen gebruik van de Peperbus, maar laten een reizende beiaard naar Zwolle komen. Die wordt op de Melkmarkt opgesteld. Roy Kroezen, Martien van der Knijff en Kenneth Theunissen spelen de beroemde compositie Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Se serie gaat op 25 juni voort met onze eerste buitenlandse gast: Quentin Leriche. Dit is een jonge, veelbelovende beiaardier die snel furore maakt. In 2013 organiseerden we een concours op de Peperbus. Anna Kasprzycka uit Polen won toen de 3e prijs en wij vonden het zeer de moeite waard om haar uit te nodigen voor het zomer­avond­concert van 3 juli. Zij speelt hoofdzakelijk eigentijdse composi­ties, enkele met een Pools karakter.

Op 10 juli zetten we de serie met de buitenlandse gastspelers voort: dit keer een duo uit de Verenigde Staten: Janet Tebbel en Lisa Lonie.

Op de laatste twee avonden zijn Janno den Engelsman (17 juli) en Frits Reynaert (24 juli) te horen.

De beiaardier is, behalve te beluisteren, ook te zien op een plasmascherm in het restaurant van het Stedelijk Museum. Bij de concerten van de Beiaard Zomerserie is het museum daartoe gratis toegankelijk.

Bron: Algemeen Dagblad 9 mei 2014

Carillon stadhuis stuit op verzet omwonenden



Het plan van de gemeente Dordrecht om een beiaard met 50 klokken in het stadhuis te plaatsen om te spelen tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals bruiloften, maar ook om ‘s-zaterdags concerten van een half uur te geven, stuit op verzet van mensen die in de buurt wonen.

Het plan werd enkele jaren al voorgesteld, maar werd om zeep geholpen door de Raad van State die de omwonenden destijds in hun protest in het gelijk stelden.

Het feit dat deze keer maximale speeltijden aan het voorstel gekoppeld worden, mag niet baten. Omwonenden realiseren zich weliswaar dat zij in de binnenstad “enige mate van overlast” hebben te dulden, maar zeggen al genoeg hinder te ondervinden van carnaval, Koningsdag en bruiloften. Daar komt bovenop dat het grootste carillon van Europa in de Grote Kerk zich honderden meters verderop bevindt.

De gemeente volhardt desondanks in haar voornemen en wil de Algemene Plaatselijke Verordening aanpassen om het carillon in het najaar in de stadhuistoren te kunnen plaatsen. In het nieuwe voorstel mogen de carillons in de Grote Kerk en in het stadhuis niet langer dan vier uur per week handmatig bespeeld worden.



Bron: Dordrecht.net zaterdag 10 mei 2014 (laatst gewijzigd op: 10 mei 2014, 21:14) 

Meningen zijn verdeeld over plaatsing van beiaard in de toren van Stadhuis Dordrecht


DORDRECHT - Omwonenden van het Stadhuis reageren verdeeld op de mogelijke plaatsing van een beiaard in het Stadhuis. Ad de Dordtenaar en de website van RTV Dordrecht concludeerden dat de bewoners tegen de beiaard zijn. In een reportage van RTV Dordrecht zegt Wil Hermsen van het buurtcomité dat er kan worden geleefd met een spelend klokkenspel, mits de speeltijden nog iets worden aangepast. Volgens de woordvoerder van het buurtcomité moet je niet in de binnenstad willen wonen, als je honderd procent tegen een beiaard bent.

Wethouder Piet Sleeking heeft genoteerd dat volgens een onderzoek van omwonenden negentig procent voor de komst van een beiaard in het Stadhuis is. Mocht het nu weer niet door gaan met de plaatsing, dan gaat het instrument in de verkoop op marktplaats, zo grapte Sleeking via marktplaats.

De gemeente moet de belangen van de omwonenden afwegen, zoals dat heet. Juridisch zijn er geen beletselen om het reeds in 2004 (!) aangeschafte instrument te installeren en te laten spelen.

(verhaal dat Dordrecht.net op 23 maart publiceerde)

DORDRECHT – De gemeente Dordrecht zal op maandagavond 31 maart nadere informatie geven over mogelijkheden om vanauit het torentje van het Stadhuis ook een beiaard te laten klinken.

In het verleden bestond dat plan ook al, maar buurtbewoners vreesden voor (geluids) overlast en gingen tot de Raad van State in verzet. Het voornemen ging toen de ijskast (even) in.

Het plan lag een aantal jaren stil, maar de gemeente Dordrecht beschikt voor studiedoeleinden al over een reizende beiaard. Daarom wordt gekeken of de plannen toch te realiseren zijn. Buurtbewoners vragen zich af of de bezwaren van toen wel weg te nemen zijn.

De gemeente vindt een beiaard, die vanaf 1966 ook in de toren van de Grote kerk te vinden is, juist een versterking van het historische karakter van de stad. Op 31 maart kunnen belangstellenden en omwonenden hun visie geven via een zogeheten inspraak avond in het Stadhuis. Dordrecht kan als de plannen doorgaan nationaal en internationaal nog meer een toonaangevende beiaardstad worden.

Info van de gemeente:

De gemeente Dordrecht heeft de voormalige Franse reizende Paccard-beiaard van de stichting ARPAC gekocht. Deze beiaard telt 50 klokken op basis c2 (g1, bes1 , c2 , d2 , chrom. - c6 ) en zal worden geplaatst in het torentje van het oude stadhuis. De beiaard zal worden ingezet ter opluistering van de vele huwelijksvoltrekkingen die in het stadhuis plaatsvinden en zal worden bespeeld tijdens de weekmarkten op vrijdag en zaterdag. Een verstelbare constructie voor de galmborden of jalozieën, maakt het tevens mogelijk de beiaard in te zetten voor les- en studiedoeleinden voor het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland.

Het carillon van het stadhuis van Dordrecht

Bron: Sleutelstad 10 mei 2014

Cultuur071 verdiept zich in het klokkenspel

Hein van Woerden, chef kabinet van de gemeente Leiden, is vandaag studiogast bij Cultuur071 en dat zorgt meteen voor een hoge informatiedichtheid. Niet alleen weet hij alles van het Leidse Carillon in het Stadhuis, maar ook van het carillon in de Lodewijkskerk. Vertelt hij enthousiast over de beiaardier-opleiding, is hij verantwoordelijk voor de lintjesregen en vindt hij dat iedereen op Hemelvaartsdag naar de Pieterskerk moet komen om te luisteren naar de uitvoering van de Leidse Koorboeken door het Egidius Kwartet. Tussendoor horen we muziek van zijn keuze, van Anatevka tot Theodore Gouvy.

Bron: Lokale Omroep Woerden 3 april 2014

WOERDEN - Eerste giften uitbreiding carillon toegezegd 

Het bestuur van de Stichting Carillon Woerden heeft de eerste toezeggingen voor financiële steun voor de uitbreiding van het carillon binnen. Ook komen er acties. Op de Graskaasdag op 7 juni gaat de opbrengst van de dan geveilde kaas naar de stichting om de nieuwe klok te bekostigen. Dat geldt ook voor de opbrengst van de Rabo Fietsdag op 14 juni.

Dit jaar bestaat het carillon in de toren van de Petruskerk een halve eeuw. Ter gelegenheid daarvan wil het bestuur van de stichting het klokkenspel uitbreiden met een Es-klok. Dan kan er een uitgebreider repertoire worden gespeeld en krijgt het carillon een breder bereik. 

Bron: NOS donderdag 3 april 2014

Museumprijs voor Klok & Peel

Het Brabantse museum Klok & Peel in Asten heeft de Museumprijs gewonnen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Naturalis in Leiden, Natuurmuseum Brabant in Tilburg, en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam waren ook genomineerd. De Museumprijs is de belangrijkste publieksprijs in de Nederlandse museumwereld.
Meeste stemmen

Klok & Peel kreeg de meeste stemmen van het publiek: 49 procent. Mensen konden vorige maand via internet stemmen op hun favoriete museum. Dat deden 34.000 mensen, bijna 5000 meer dan vorig jaar.

Elk jaar wordt een ander criterium voor de prijs gekozen. Dit jaar was het de beurt aan natuurhistorische musea die er het best in zijn geslaagd hun collectie op een pakkende manier aan een breed publiek te tonen.

Het Klok & Peel Museum heeft volgens de vakjury de prijs gewonnen "vanwege de vernieuwende wijze waarop presentatietechnieken worden ingezet om kennis over de natuur in de Peel over te dragen aan een breed publiek."


Klokkendorp

Asten staat bekend als klokkendorp. In de plaats staat de internationaal bekende klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts. Overal ter wereld hangen klokken die daar sinds het eind van de 19de eeuw zijn gegoten. In 2012 maakte de fabriek twee klokken op prominente plaatsen: een voor de Notre Dame in Parijs en een voor de Olympische Spelen in Londen.

Het museum heeft dankzij die geschiedenis een beiaardcollectie die van internationale betekenis is. Ook heeft het museum de grootste bibliotheek ter wereld met documentatie op het gebied van klokken. Verder heeft Klok & Peel een grote collectie over de natuur- en cultuurhistorie van de Peel.

Bron: Dordrecht.net 26 maart 2014

Nieuws uit Dordrecht: Inspraakavond rond plaatsing van beiaard in de toren van Stadhuis Dordrecht


DORDRECHT – De gemeente Dordrecht zal op maandagavond 31 maart nadere informatie geven over mogelijkheden om vanauit het torentje van het Stadhuis ook een beiaard te laten klinken.

In het verleden bestond dat plan ook al, maar buurtbewoners vreesden voor (geluids) overlast en gingen tot de Raad van State in verzet. Het voornemen ging toen de ijskast (even) in.

Het plan lag een aantal jaren stil, maar de gemeente Dordrecht beschikt voor studiedoeleinden al over een reizende beiaard. Daarom wordt gekeken of de plannen toch te realiseren zijn. Buurtbewoners vragen zich af of de bezwaren van toen wel weg te nemen zijn.

De gemeente vindt een beiaard, die vanaf 1966 ook in de toren van de Grote kerk te vinden is, juist een versterking van het historische karakter van de stad. Op 31 maart kunnen belangstellenden en omwonenden hun visie geven via een zogeheten inspraak avond in het Stadhuis. Dordrecht kan als de plannen doorgaan nationaal en internationaal nog meer een toonaangevende beiaardstad worden.

 
Info van de gemeente:

De gemeente Dordrecht heeft de voormalige Franse reizende Paccard-beiaard van de stichting ARPAC gekocht. Deze beiaard telt 50 klokken op basis c2 (g1, bes1 , c2 , d2 , chrom. - c6 ) en zal worden geplaatst in het torentje van het oude stadhuis. De beiaard zal worden ingezet ter opluistering van de vele huwelijksvoltrekkingen die in het stadhuis plaatsvinden en zal worden bespeeld tijdens de weekmarkten op vrijdag en zaterdag. Een verstelbare constructie voor de galmborden of jalozieën, maakt het tevens mogelijk de beiaard in te zetten voor les- en studiedoeleinden voor het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland.

Het carillon van het stadhuis van Dordrecht

Bron: Nederlandse Carillon Torens 16 maart 2014

KLOK EN KLEPEL

De nieuwe Klok & Klepel is deze week uitgekomen. Klok & Klepel is het officiele orgaan van de in 1918 gestichte Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Er zijn ondermeer artikelen in te lezen over het carillon van Jan Albert de Grave van Berlijn, een ondekking in Sluis, het automatiche spel van de Waagtoren te Alkmaar en Een klokgelui van woorden. Ook nieuws uit de carillon wereld, een verslag van de jubileumreis van de Utrechtse klokkenspelvereninging en In memoriam over Klaas Kooiman, Sjoerd Tamminga en Jacques Maassen.

Ook in de Klok & Klepel te lezen een oproep voor nieuwe bestuursleden voor het NKV en nieuwe redactieleden voor het tijdschrijft.

    

 

Bron: PZC 18 februari 2014

Toren en carillon Grote Kerk Goes wachten grondige restauratie



GOES - De toren en het carillon van de Grote Kerk in Goes worden gerestaureerd.

Het werk begint eind maart en duurt een half jaar. De toren wordt geplaagd door boktor en het aanpakken daarvan biedt tevens een mooie gelegenheid om het carillon te reviseren. Dat is een grote wens van de Stichting Goese Beiaard. Het betekent wel dat er dit jaar geen zomerconcerten zijn op het carillon en dat de onlangs benoemde stadsbeiaardier Rien Donkersloot ook even niet kan spelen.

Bron: PZC 13 februari 2014

Goes heeft nieuwe stadsbeiaardier



GOES - Zijn spel heeft afgelopen dinsdag al voor het eerst geklonken: Rien Donkersloot is de nieuwe stadsbeiaardier van Goes. Hij volgt Sjoerd Tamminga op, die vorig jaar onverwacht overleed.

De gemeente Goes, officieel werkgever van de stadsbeiaardier, is vervolgens in samenwerking met de Stichting Goese Beiaard op zoek gegaan naar een nieuwe beiaardier. Volgens voorzitter Dick Oostinga van de stichting is met Donkersloot een 'goudhaantje' binnegehaald. "We zijn er zeer verheugd mee." Rotterdammer Donkersloot heeft het druk, want hij is tevens stadsbeiaardier van Haarlem, organist van St. Joriskerk Amersfoort, concertorganist, kerkmusicus en docent. Recent is daar een benoeming als beiaardier voor Ridderkerk en nu dus ook Goes bijgekomen. Volgens Oostinga is het niet ongebruikelijk dat een beiaardier, zoals dat heet, meerdere torens 'bedient'. "Een stadsbeiaardier was ooit een gemeenteambtenaar, nu werken ze op zzp-basis."


Donkersloot speelt elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur op het Goese carillion.

Bron: Dagblad van het Noorden 25 januari 2014

Carillon van Winschoten verbreekt het zwijgen

Adolph Rots

WINSCHOTEN - Het geluid van het carillon is zaterdagmiddag weer over Winschoten gegaan. Het instrument werd bespeeld door beiaardier Adolph Rots (foto). Die werd tot vorig jaar daarvoor betaald door de gemeente Oldambt, de eigenaar van het carillon. In het kader van bezuinigingen werd besloten die betaling te staken.

In 2013 was er dankzij de inspanningen van enkele Winschoters, met name Ruud Merison, toch voldoende geld om Rots te betalen. Dat geld is nu op en nu zwijgt het carillon.

Maar zaterdag klonk het geluid dus weer. Rots speelde toen liedjes als eerbetoon aan de onlangs overleden Ruud Merison. Hij speelde ook met de hoop dat hij misschien toch kan blijven spelen op het carillon. De Stichting Cultuurhistorisch Centrum Oldambt zoekt namelijk donateurs voor het behoud van het instrument.

Bron: Weesper Nieuws 9 januari 2014

Hamburgse Bach klinkt uit Weesper klokkentoren

WEESP - Het carillon van Weesp speelt de komende drie maanden melodieën die zijn ontleend aan de componist Carl Philipp Emanuel Bach.

Deze week verstak stadsbeiaardier Bauke Reitsma met behulp van medewerkers van de Gemeente Weesp de speeltrommel in de toren van de Grote Kerk.

Nu klinkt voorafgaand aan de uurslagen de melodie 'Gott ist mein Lied'. De kwartieren na het uur worden aangeduid met het eerste deel uit de Sonate in a-moll voor fluitsolo. De halfuurslagen worden ingeleid met een mars, waarna tijdens kwartieren voor het uur een muzikale frase klinkt uit 'Arioso con variazioni'.

Op 8 maart is het 300 jaar geleden dat deze tweede muzikale zoon van de grote Johann Sebastian Bach werd geboren. Hij werd ook wel de Hamburgse Bach genoemd omdat hij als kerkmusicus in Hamburg werkte.

Bron: RTV Noord Holland 9 januari 2014

GRAFT-DE RIJP 

De kans is groot dat de Grote Kerk in De Rijp weer een carillon krijgt. De klanken van het klokkenspel moeten na eeuwen afwezig te zijn geweest weer door de straten klinken.

De Grote Kerk had een carillon, maar deze werd volledig verwoest bij een grote brand in 1654. De kerk werd herbouwd, maar voor een nieuw carillon was geen geld meer. Maar nu, bijna 4 eeuwen later, is er een grote kans dat de kerk zijn carillon weer terugkrijgt.

Initiatiefnemer is Christiaan Winter, stadsbeiaardier van de gemeente Alkmaar. Op dit moment valt De Rijp nog onder de gemeente Graft-de Rijp, maar deze zal binnenkort samen met Schermer en Alkmaar fuseren. Volgens Winter is een nieuwe carillon een mooi middel om afscheid te nemen van de gemeente Graft-de Rijp.

Bron: Dichtbij 2 januari 2014 

Stichting Venloos Carillon luidt de noodklok(ken)

ROERMOND - Bezoekers van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie komende zondag 5 januari in het Venlose stadhuis die denken dat de carillonklanken voor, tijdens en na de receptie voor hen zijn bedoeld, hebben gelijk. Als ludiek protest tegen de voorgenomen gemeentelijke bezuinigingen op de jaarlijkse subsidie, heeft de Stichting Venloos Carillon aan beiaardier Marcel Siebers gevraagd het traditionele wekelijkse zaterdagconcert van 4 januari te schrappen, en in plaats daarvan op zondag 5 januari de noodklokken te luiden. Dat maakte de stichting vandaag bekend.

,,Het is ons als bestuur tot dusverre niet gelukt het gemeentebestuur op andere gedachten te brengen'', legt bestuursvoorzitter Guus Lina van de stichting uit. ,,Voor ons is het onverteerbaar dat het voortbestaan van dit door de Venlose bevolking geschonken cultureel erfgoed in gevaar komt door een bezuiniging van een paar duizend euro per jaar. Door deze bezuiniging kan het carillon nog slecht beperkt live worden bespeeld, waardoor de staat van onderhoud zeer snel verslechtert. Helaas een typisch voorbeeld van ‘pennywise, pound foolish’. 

De Stichting Venloos Carillon hoopt de tijdens de nieuwjaarsreceptie aanwezige raadsleden en overige bezoekers via het luiden van de noodklokken te overtuigen van de noodzaak om de carillonsubsidie in stand te houden. ‘Venlo mag dit voor Europa unieke instrument niet verloren laten gaan’, aldus voorzitter Lina. Meer informatie over het Carillon: www.venlooscarillon.eu

Bron: Woerdensecourant 31 december 2013

Es-klok voor carillon

WOERDEN - Carillon Woerden bestaat komend jaar 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan is het bestuur van de stichting een project gestart om het carillon te verrijken met een zogeheten ‘Es-klok’.
Het Carillon Woerden bestaat nu uit 47 klokken, oplopend in toonhoogte, net als elk ander toetsinstrument. Aan de kant van de grote klokken, die de lage tonen laten klinken, ontbreken er twee in de reeks. Daardoor kunnen bepaalde muziekstukken niet of niet optimaal op het carillon gespeeld worden. Door de toevoeging van een Es-klok op het klavier kan het te spelen repertoire aanzienlijk uitgebreid worden. Dat geldt niet alleen voor klassieke muziek, maar ook voor bijvoorbeeld popmuziek en jazz. Door de Es-klok krijgt het ook een groter bereik, waardoor het nog prominenter over de binnenstad van Woerden gaat klinken om zo bij te dragen aan de sfeer in het stadshart.
Naast het project van de Es-klok is de stichting onder andere van plan in 2014 een culturele en innovatieve manifestatie organiseren op het Kerkplein.

Bron: AD Groene Hart 21 december 2013

Bron: Reformatorisch Dagblad 29 november 2013

Beiaardiers vieren 200 jaar Koninkrijk
door Wim Hulsman

Carillonmuziek luistert al eeuwenlang historische hoogtepunten op. Zo ook dit jaar. Woensdag is in Den Haag een bundel carillonmuziek gepresenteerd ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Alle actieve beiaardiers van Nederland hebben een exemplaar gekregen. Vandaag klonk de muziek voor het eerst live.

In de bundel zijn dertien muziekstukken opgenomen die in de periode rond 1813 zijn geschreven of gespeeld. De Haagse beiaardier Gijsbert Kok maakte de selectie voor de bundel. Prof. dr. S. Groenveld, voorzitter van de Stichting Carillon Den Haag, overhandigde de bundel ”Laat ons juichen, Batavieren! Muziek voor stadhouder en koning, ca. 1760-1820” woensdag in Den Haag officieel aan A. Th. B. Bijleveld-Schouten, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Bijleveld sprak de wens uit dat op of na 30 november op carillons door heel het land uit de bundel –te bestellen via de Stichting Carillon Den Haag– zal worden gespeeld. Vandaag klonk de muziek voor het eerst van de Haagse Jacobitoren.

De bundel sluit aan bij een respectabele traditie, zei beiaardier Kok gisteren. „Al 500 jaar klinkt carillonmuziek over Nederlands steden.”

De selectie van de muziek was een klus. „Er zijn geen stapels carillonmuziek beschikbaar. Sterker nog, er is bijna niets. Er werd veel geïmproviseerd op kerkliederen en bekende liedjes en marsen. Vaak gaat het om korte stukjes of transcripties. Er werd bijvoorbeeld pianomuziek gebruikt.” De bundel is met enkele aanpassingen ook voor piano bruikbaar.
In de roerige tijd rond 1813 was het carillon ook een middel voor politieke boodschappen, licht drs. Heleen van der Weel –stadsbeiaardier van Den Haag van 1972 tot 2012– toe. „Stadsklokkenspelers sloten aan bij wat in de samenleving speelde. Bij de installatie van stadhouder Willem IV in 1747 klonk extra klokkenspel, melden bronnen. Hetzelfde gebeurde in 1787 bij de terugkeer van Willem V.”

Over wat er gespeeld werd, is weinig bekend. „We weten wel dat het Wilhelmus van Nassouwelied in 1747, 1787 en bij de terugkeer van de latere koning Willem I in 1813 klonk.”

In de jaren daarvoor deden de Fransen tijdens hun overheersing van de Nederlanden precies hetzelfde. „Zij stuurden bijvoorbeeld in 1795 naar alle gemeenten in de Zuidelijke Nederlanden een lijst met liederen die niet meer gespeeld mochten worden op de carillons. Elk uur moest hun Marseillaise van de toren klinken. Psalmmelodieën op het hele uur waren verboden, evenals het luiden van de klokken voorafgaand aan kerkdiensten.” De orangistische Utrechtse apotheker noteerde eind december 1813 –na de terugkeer van de Oranjes– blij dat op het hele uur weer psalmmelodieën van de Utrechtse toren klonken, zegt Van der Weel.

Een bewerking van Evangelisch Gezang 177 (melodie van Psalm 150) maakt deel uit van de muziekuitgave. Kok: „Een gezang uit die bundel moest er wel in. Ontstaan in 1806. Ik heb gezocht naar een tekst die goed past bij deze gelegenheid. De tekst is misschien niet de fraaiste, maar wel sprekend. In het lied komen allerlei mensen uit de samenleving terug: koopman, visser, stedeling.” Het laatste couplet begint met: „Schenk daartoe Uw’ Geest, bekeer/ Heer! Uw volk, Uw volk weleer/ Geef aan d’Evangeliestem/ Op de harten kracht en klem.”

Verder kunnen de beiaardiers kiezen uit Koks bewerkingen van onder meer een sonatine van Christian Ernst Graaf, Mozarts variaties op ”Laat ons juichen, Batavieren!”, vrolijke volksliederen van Johannes Berghuys, en Wilhelmus van Nassouwe.

Comitévoorzitter Bijleveld-Schouten opperde aan de bundel door een inlegveld nog een lied toe te voegen. „De Nederlandse Klokkenspel Vereniging liet voor de start van de herdenking 
–morgen in de Ridderzaal– een muziekstuk componeren. Die compositie, ”Van Oranje”, gaat dan in première.”

www.stichtingcarillondenhaag.nl 

Bron: RTV Drente 1 november 2013

Stichting gaat Asser carillon redden

ASSEN - Er komt definitief een Stichting Carillon Assen, die het live bespelen van het Asser carillon veilig wil stellen.

Volgens een werkgroep is er voldoende draagvlak in Assen om activiteiten te organiseren rond het carillon, waardoor het live bespelen van het carillon door een beiaardier alsnog voortgezet kan worden. Maandag komen CDA, PLOP, GroenLinks en SP met een motie in de gemeenteraad van Assen om deze stichting te steunen met een startkapitaal van 5000 euro.

Het carillon van Assen werd wekelijks op woensdag live bespeeld door stadsbeiaardier Auke de Boer. Maar in juni besloot de raad de jaarlijkse 18.000 euro hiervoor te schrappen. Gevolg daarvan is dat het carillon voortaan alleen nog maar via de automaat bespeeld wordt.

Hier was veel protest tegen, van burgers maar ook vanuit de politiek, omdat daarmee het carillon als cultureel erfgoed voor de stad verloren dreigt te gaan. Maar op aandringen van CDA, PLOP, GroenLinks en SP werd nog wel de kans geboden om een stichting in het leven te roepen die met eigen geld het live laten bespelen van het gemeentelijke carillon mogelijk maakt.

Mede-initiatiefnemers Jan en Okkie Oudman uit Assen hopen nu zo snel mogelijk de Stichting op te richten en verder aan de slag te gaan met het werven van donateurs voor het carillon en met een activiteitenprogramma. Zo zijn er plannen voor concerten en er is een website in de maak (www.carillonassen.nl).

Bron: Persbericht Gemeente Den Haag 27 september 2013

Dierendag en Nederlandse muziek op Haags carillon



Op vrijdag 4 oktober is het Dierendag. De stadsbeiaardier speelt dan muziek die met dieren te maken heeft op de Haagse toren. Ook in oktober muziek van Nederlandse componisten uit de 20ste eeuw
Op Dierendag speelt stadsbeiaardier Gijsbert Kok kinderliedjes over dieren, maar ook stukken uit Carnaval des animaux (het dierencarnaval) van Saint- Saëns, Die Forelle van Schubert en Aquarium-miniaturen van Boedijn.

In alle carillonbespelingen op de maandagen in oktober speelt de beiaardier het eerste half uur muziek van een Nederlandse componist. Het gaat om componisten uit de 20ste eeuw, die speciaal voor beiaard geschreven hebben.

7 oktober: Albert de Klerk
14 oktober: Wim Franken
21 oktober: Henk Badings
28 oktober: vader Hendrik en zoon Jurriaan Andriessen

Bron: Vooruit met de wereld 28 september 2013

'De prijs van mijn vrijheid': het verhaal van Xia Hua 


Het Red Star Line Museum in Antwerpen opent op 28 september zijn deuren: het museum stelt verhalen van migranten uit het verleden en heden centraal. Auteur Tine Symoens laat zeven migranten aan het woord in haar verhalenbundel ‘De prijs van mijn vrijheid’. Een van die verhalen is het verhaal van beiaardier Xia Hua: "Mijn lot was telkens weer een dubbeltje op zijn kant".
Klanken vallen uit de hemel

"Beiaardier worden was voor mij geen roeping. Ik had nog nooit een beiaard gehoord of gezien voor ik naar Mechelen kwam", zegt Hua, "maar mijn liefde voor de beiaard heeft wel mijn leven bepaald."
Prelude

"De klanken vallen uit de hemel en de hele stad hoort de muziek", schreef Hua's vader toen hij voor het eerst een beiaard hoorde. In 1985 toerde hij door Europa als muzikant van een orkest uit Peking. Hij ontmoette Jo Haazen, de toenmalige directeur van de Mechelse beiaardschool, die hem vertelde dat de school nog nooit een Chinese student had gehad. Dat bracht hem op een idee en hij vroeg een visum aan voor zijn zoon.

In de jaren tachtig zette China weer stilaan zijn poorten open voor het Westen. "Ik denk dat ik een van de eerste Chinese privéstudenten in het buitenland was", vertelt Hua. "Ik besef heel goed dat ik veel geluk had. Maar ik wou weg uit China. Ik had de Culturele Revolutie meegemaakt, en ik wist dat ik daaruit weg wou."
Moderato

Op 16 december 1987 arriveerde Hua in Brussel met vijfhonderd dollar op zak. "De meeste mensen in China waren toen zéér arm en dat bedrag leek me een fortuin." Hua schudt het hoofd als hij eraan terugdenkt.

"De voorwaarde om in België te studeren, was dat iemand ter plaatse financieel garant stond. De uitbater van een Chinees restaurant in Mechelen wou zich borg stellen plus kost en inwoon verschaffen in ruil voor hulp in zijn keuken. Ik kwam daar aan in volle kerstperiode, de Vlamingen gingen veel uit eten en het was er vreselijk druk. Ik ben twee weken niet buiten geweest."

"Dat eerste jaar in België was vreselijk zwaar. Ik kon geen Engels spreken en kende ook geen Nederlands. Ik moest ook in de beiaardschool van nul beginnen. Ik had altijd op de pi-pa, een Chinese luit, gespeeld. Ik had nog nooit klavier of orgel gespeeld. Ook notenleer en beiaardgeschiedenis waren nieuw voor mij."

"Ik at en sliep in het restaurant en in ruil daarvoor moest ik elk weekend werken. Daarvoor kreeg ik vierduizend Belgische frank per maand, wat vreselijk onderbetaald was. Ik moest ook naar de cursus Nederlands, zelf mijn was en plas doen, en alle administratie regelen."

"Dat verliep allemaal erg moeizaam omdat ik de taal niet kende. Een brief naar huis schrijven was een avontuur: welke postzegel moest erop? Waar kocht ik die postzegel? Hoe vroeg ik een postzegel aan het loket? En hetzelfde verhaal herhaalde zich voor elk klein probleem. Ik kende niemand die me daarbij kon helpen."
Crescendo

Gelukkig organiseerden de medestudenten van de beiaardschool een benefietconcert voor Hua. Het betekende een keerpunt in zijn leven. Hij leerde ook Vlamingen kennen die hem nuttige informatie en ideeën gaven om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren. Zij brachten hem op het idee om als straatmuzikant geld te verdienen.

"Op een woensdag, de sluitingsdag van het restaurant, haalde ik een vergunning bij de politie en de week daarop trok ik naar de Offerandestraat in Antwerpen. Dat was toen nog een heel mooie winkelstraat. Ik had nog nooit op straat gezongen en wist niet goed hoe ik dat moest aanpakken."

"Er stonden geen banken en ik ben op de betonnen boord van een bloembak gaan zitten om te spelen. Na vijf minuten hoorde ik iets rinkelen: het eerste stuk van vijf frank! Ik speelde een uur en haalde zeshonderd frank op. De week daarop zocht ik een andere plaats en ik haalde weer achthonderd frank op."

"In oktober besliste ik ontslag te nemen. Op een zaterdagmorgen schreef ik een beleefde brief aan mijn baas om hem te bedanken. Hij was boos en gaf me aan bij de politie. Als ik vertrok uit het restaurant zou ik immers geen borgstelling meer hebben. Dat betekende dat ik België binnen de twee weken zou moeten verlaten."

"Wat nu? In de Sint-Janskerk, vlak naast de beiaardschool, kreeg ik af en toe Nederlandse les van de zuster van de pastoor. Die morgen zag ik de pastoor voorbij stappen, en ik had een goed idee. Na de middag ging ik hem mijn zaak voorleggen. Ik beloofde dat het hem niets zou kosten. Hij vulde de papieren in en de borg was in orde! Mijn toekomst was weer gered."

Hua zucht. "Mijn lot was telkens weer een dubbeltje op zijn kant, elk moment kon mijn leven een heel andere weg opgaan."
Allegro

In 1995 studeerde Hua af. Hij hoorde dat er een mogelijkheid was om een werkvergunning te krijgen, maar dan moest hij eerst zelfstandige worden. Hij stuurde een aanvraag in en werd uitgenodigd voor een interview op het ministerie van Middenstand.

"Ik legde mijn 'businessplan' voor: ik had hier voor beiaardier gestudeerd en ik wilde in China een beiaard bouwen en de Vlaamse cultuur naar China uitdragen. Dat raakte blijkbaar het hart van de juryleden. Twee maanden later kon ik beginnen."

"In 1997 richtte ik samen met Abid El Bahri en Philippe Malfeyt het luittrio Luthomania op. Een heel nieuw leven begon voor mij." Ze hadden veel optredens en maakten een tournee langs Vlaamse culturele centra. Er werd een eerste CD-opname gemaakt en in 2003 maakten ze met Radio Klara een tweede opname. Het werd een succes.

Maar wat was er geworden van zijn vorming als beiaardier? "Ik heb twee keer gesolliciteerd voor een plaats, maar omdat ik geen Belg was, kwam ik zelfs niet in aanmerking. In 1997 diende ik mijn eerste aanvraag in om de Belgische nationaliteit te verwerven. Na twee jaar had ik nog geen antwoord gekregen. Ik ging informeren op het bureau. Daar bleek mijn aanvraag nog altijd tussen de stapels documenten te liggen. Ik woonde al tien jaar in België. In 2000 verkreeg ik eindelijk de Belgische nationaliteit."
Finale

In oktober 1998 vond in Mechelen het Beiaard-Wereldcongres plaats. Hua praatte er met de directeur van het Klokkenmuseum van Peking en ze maakten samen plannen om in Vlaanderen een beiaard met Chinese klokken te laten maken.

Ze kregen in China een budget van meer dan een miljoen euro. Er was één groot probleem: de president wilde het nieuwe millennium inluiden op die beiaard. Het plan ging niet door. Er was tijd nodig om de klokken uit te testen. Dan is er met het budget een immens grote klok gegoten in China. Ze woog 108 ton! Met die klok heeft de president dan toch het millennium kunnen inluiden.

"Ik heb nog veel plannen." Hua glimlacht tevreden. "We genieten nu ook van de belangstelling voor China. We spelen veel in middelbare scholen en geven dan workshops die bestaan uit Chinese cultuur, kalligrafie en muziek."

Maar het propageren van de beiaard als Vlaams exportproduct is en blijft zijn grootste hobby. "Ik zal de Vlaamse beiaard in China krijgen", zegt hij beslist. "Dat komt in orde."

DeWereldMorgen.be publiceerde in de week van 23 september drie verhalen uit de bundel ‘De prijs van mijn vrijheid'. De bundel verschijnt bij Brave New Books en is te koop in de boekhandel en de museumshop van het Red Star Line Museum. 
.

Bron: www.carillontorens.com 23 september 2013

PSALMEN DAVIDS OP CARILLON EN PIANO

Pianorecital op vrijdagavond 27 september 2013 in de Agnietenkapel te Gouda
Aanvang 20.15 uur. Adres: Nieuwe Markt 100, Gouda



GOUDA - Dat de oude psalmen niet alleen op kerkorgel klinken, bewijst Boudewijn Zwart aanstaande vrijdagavond 27 september. Dan speelt hij psalmen op beiaard en op piano. Vanaf 19.30 uur speelt Zwart improvisaties over de psalmen op het carillon van de Sint Janstoren. Daarna kan het publiek in de Agnietenkapel (achter de Waag) luisteren naar psalmbewerkingen voor piano. Hoewel Boudewijn vooral bekendheid geniet als beiaardier, laat hij zich met dit concert van een andere muzikale kant horen. Hij maakte een studie van de verschillende muziekstijlen en liet zich inspireren door componisten uit de barokke en klassieke tot impressionistische en vroegmoderne perioden. Dat betekent dat de psalmen steeds in een ander muzikaal jasje worden gestoken. Daardoor zijn deze bewerkingen niet alleen geschikt voor kerkelijke luisteraars die de psalmen regelmatig zingen, maar zullen ook liefhebbers van klassieke muziek veel in deze muziek herkennen. Van de psalmbewerking is onlangs een cd gerealiseerd die in de klassieke muziekpers zeer hoog werd gewaardeerd. De cd is na afloop van het concert tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar. Medewerking aan dit concert wordt verleend door de Russische hoboïst Vladimir Skliarenko. De toegang is € 7,50. CJP/65+ € 5,-. Kinderen gratis.

 

Bron: www.carillontorens.com 23 september 2013

CANTO OSTINATO OP CARILLON EN PIANO

Concert op donderdag 26 september 2013 in de Agnietenkapel te Gouda
Aanvang 20.00 uur. Adres: Nieuwe Markt 100, Gouda

GOUDA - Een levensecht carillon met 50 bronzen klokken zal aanstaande donderdagavond 26 september te horen zijn in de Agnietenkapel (achter de Waag) te Gouda. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart bespeelt deze unieke kamerbeiaard in samenspel met de Russische pianiste Evelina Vorontsova. Het rijdend carillon is een kopie van het carillon in de Sint Janstoren, met dit verschil dat het instrument overal naar binnen kan worden gereden. Het klankvolume wordt gedempt via een glazen ombouw. Daardoor is het mogelijk het carillon te combineren met andere muziekinstrumenten.
Donderdag staat het prachtige werk Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon Ten Holt op het programma. Dit is zogenaamde ‘minimal music’. Door het eindeloos herhalen van muzikale motieven, worden kleine subtiele details en veranderingen plotseling als gewichtig ervaren en kan de luisteraar zelf naar eigen believen melodielijnen en ritmische patronen ontdekken. Hoewel Simeon Ten Holt zelf een voorkeur had voor uitvoering van deze compositie op vier piano’s, is dit werk vanavond te beluisteren in de combinatie voor rijdend carillon en piano. Zwart en Vorontsova laten door een eigenzinnige interpretatie een nieuw licht schijnen op dit werk. Het concert begint om 20.15 uur. De toegang is € 7,50. CJP/65+ € 5,-. Kinderen gratis. Er is geen voorverkoop. Wie verzekerd wil zijn van een zitplaats, moet daarom op tijd aanwezig zijn. De deuren van de Agnietenkapel gaan een half uur voor aanvang open.

Boudewijn Zwart is een telg uit de bekende organistenfamilie Zwart. Hij studeerde hoofdvak piano bij Willem Brons aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Daarnaast volgde hij orgellessen bij Ben van Oosten en pianolessen bij de Russische pianiste Evelina Vorontsova. Hij is stadsbeiaardier van o.a. Ede. In 1990 ontving hij uit handen van Koningin Fabiola de eerste prijs van het Driejaarlijks Internationaal Beiaardconcours te Mechelen. Met de beiaardier Henry Groen vormde hij jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Sinds 2002 geeft hij leiding aan het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland, beroepsopleiding voor beiaardiers. Hij heeft een drukke concertpraktijk in binnen- en buitenland. Dit jaar verscheen zijn debuut-cd als pianist, met eigen composities. Onder de titel 'Bell Moods' reist hij door heel Europa met zijn zelf ontworpen rijdend Concert Carillon en treedt hij op in samenspel met verschillende muziekformaties. 

 

Evelina Vorontsova uit Rusland ontving reeds op 4-jarige leeftijd de eerste pianolessen van haar beide ouders. Muziek werd haar leven. Haar brede repertoire gecombineerd met een gedisciplineerd gevoel voor techniek en interpretatie, stoelt op de sterke traditie van de Russische school en haar werkervaring in West-Europa. Evelina studeerde aan de Centrale School voor Muziek van het Tschaikovsky Staatsconservatorium te Moskou bij de professoren Mikhail Woskressensky en Elena Koeznetsova. Op 11-jarige leeftijd gaf Evelina haar eerste concert met orkest, maakte zij haar TV-debuut en gaf zij een solo-recital in de beroemdste concertzaal van Rusland, de Grote Zaal van het Tschaikovsky
conservatorium. In 1993 studeerde Evelina cum laude af aan het Tschaikovsky Staats Conservatorium van Moskou. Zij is Evelina is prijswinnares van o.a. het Rachmaninov Piano Concours (1990) en het 3e Internationale Liszt Piano Concours (1992). Zij volgde masterclasses bij Isaac Stern, Earl Wild, John O`Connor en Eugene Indisch en behaalde het Einddiploma Uitvoerend Musicus aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam, bij de pianist Jan Wijn. In 1994 vestigde zij zich als zelfstandig pianiste in Amsterdam. Zij heeft een internationale concertpraktijk en geeft regelmatig masterclasses voor piano- en kamermuziek. Met de door haar opgerichte stichting Artimusica, houdt zij zich bezig met de werelden tussen kunst en muziek.

 

 

Bron: Dichtbij 27 september 2013

Toptalent bespeelt carillon




LEIDEN - De top van de Nederlandse beiaardiers komt op 2 en 3 oktober het carillon van het Stadhuis bespelen. Op 2 oktober van half 7 tot half 8 kan Leiden genieten van de klanken die Levina Pors ten gehore zal brengen.

Een verrassend repertoire: veel muziek uit Valerius' Gedenck-clanck, waaronder G'lijck den grootsten rapsack in een bewerking van Levina. Verder onder meer inleiding, lied en fuga over Wie dat zichzelf verheft temet'van Leen 't Hart (1920-1992), beiaardier van Leiden in de periode 1951-1974.

De opening van Leidens Ontzet tussen 16.10 en 16.14 (dat is 15.74) heeft Levina dan al opgeluisterd met het Leids Volkslied. Op 3 oktober van half 9 tot half 10 is het de in Argentinië geboren Juan Verdaguer, die een programma zal brengen met muziek van Wagner en Verdi, en ook de tango's Adiós Nonino en Volver.

De carillonbespeling is een programma-onderdeel dat Hein van Woerden, Kabinetchef van de gemeente, al jaren met zorg voor zijn rekening neemt. Martijn van der Mandele is de initiatiefnemer van het onlangs opgerichte Leids Carillon Genootschap, dat ondersteund wordt door wethouder Jan-Jaap den Haan (CDA/Cultuur) en Hein van Woerden

Bron: Persbericht provincie Gelderland 10 september 2013

Bijzonder concert op bordes Huis der Provincie Arnhem

Guus Tangelder componeerde speciale muzikale performance

Componist en musicus Guus Tangelder is de uitdaging aangegaan om speciaal voor de Open Monumentendag van het Huis der Provincie een stuk te schrijven voor Bigband en carillon. Deze muzikale performance beleeft zijn première op zaterdag 14 september om 12.00 uur. Gezeten onder het provinciale carillon op het bordes voor het Huis der Provincie aan de Markt in Arnhem speelt de Bigband Sound of Science uit Wageningen, voor deze gelegenheid aangevuld met een cajon, Tangelders compositie ‘Cárcocos’. Solisten zijn Jelmer van Veen op carillon en Sampa Soekhram op cajon.

Bij het schrijven van de muziek is Tangelder uitgegaan van de monumentale uitstraling die het Huis der Provincie heeft op zijn omgeving. Vanaf de locatie Eusebiuskerk zullen de musici zich al spelend begeven in de richting van het Huis der Provincie. De ouverture die op dat moment ten gehore wordt gebracht doet denken aan de slepende melodieën die je hoort in Zuid-Spanje tijdens de Semana Santa. Het publiek raakt geprikkeld ‘met de muziek mee te gaan’ om vervolgens getuige te zijn van de uitvoering van Carcasos. 

Citaten Gelders volkslied
Na de plechtige ouverture volgt het intro door cajon en vier trombones. Dan zet het carillon in met citaten uit het Gelders volkslied. Gaandeweg wordt deze statige melodie overstemd door de jazzy klanken van saxofoons en trompetten. Via een solo van de cajon wordt nu een latin-thema aangekondigd gespeeld door carillon en trompet. Het tussendeel gaat echter plotseling weer geheel in swingstijl om daarna weer terug te keren naar de ‘latinsfeer’. Dan krijg solist Jelmer van Veen de ultieme uitdaging om samen met Bigband Sound of Science een improvisatie op het carillon ten gehore te brengen. Trompet- en saxofoonsolisten voegen zich daar later bij. Vervolgens keert na een ‘groots tutti’ het hoofdthema weer terug waarna carillon en cajon een duo-improvisatie geven en zo geleidelijk over gaan naar het plechtige slotdeel.

Veertien stukken
In aansluiting op deze muzikale happening zal het concert door Bigband Sound of Science worden voorgezet met medewerking van twee vocalisten. In een gevarieerd programma zullen zowel stukken uit de jazztraditie als latin- en funky- composities ten gehore worden gebracht.
De voorstelling duurt ongeveer 40 minuten. Omstreeks 14.00 uur treedt de Bigband weer op.

Bron: Leidsch Dagblad 3 september 2013

Andere deuntjes op Leids carillon

LEIDEN - Weg met The Beatles en The Rolling Stones, leve Armin van Buuren, André Hazes, Richard Wagner en Guiseppe Verdi. Uit de stadhuistoren in Leiden klinkt uit het carillon sinds kort elk kwartier een nieuw programma. 
Waar het afgelopen jaar onder meer The Beatles en The Rolling Stones waren te horen, speelt het carillon twee nieuwe uurprogramma’s. De één heeft fragmenten van pop- en filmmuziek van Nederlandse bodem en de andere fragmenten van klassieke muziek.
Met de hits 'This is what it feels like’ van Leidenaar Armin van Buuren en ‘Hurricane’ van Ilse de Lange speelt het klokkenspel twee recente liedjes. De melodieën zijn gespeeld door beiaardier Levina Pors. Ook te horen zijn Soldaat van Oranje van de componist Rogier van Otterloo en Zij gelooft in mij van volkszanger André Hazes.
Het andere programma bestaat uit klassieke muziek met onder meer Va, pensiero (Slavenkoor Nabucco) van Verdi en Begluckt darf nun dich (Pelgrimskoor Tannhauser) van Wagner. Daarnaast zijn er ook werken van Johann Ludwig Krebs en John Stanley te horen.

Bron: www.carillontorens.com 22 augustus 2013

TORENMUZIEK GOUDA MAANDAGAVOND 26 AUGUSTUS 2013 20.15 UUR

Maandagavond 26 augustus is alweer het laatste Torenmuziek Gouda concert te horen vanaf de Goudse Sint Janstoren. Niet het laatste concert in de Torenmuziek serie dit jaar, op 26 en 27 september zijn er nog een tweetal concerten die plaats vinden in de Agnietenkapel. Op maandagavond 26 augustus speelt opnieuw onze Goudse Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Het concert heeft deze avond het thema dat men het beste kan omschrijven met ‘stemmingen’.
Er zijn composities te beluisteren van Bach, Hässler, Von Gluck, Loesser, Vogel en Reissiger. Het laatste stuk in het concert is een compositie van de Goudse componist Dick Le Mair. Het stuk heeft als titel ‘Requiem for the Refugees’. Het Requiem componeerde hij naar aanleiding van de tragische geschiedenis waarbij vluchtelingen in een container op een boot om het leven kwamen. 
De aanvang van het concert is om 20.15 uur, de beste luisterplek is de tuin bij het Museum GoudA die speciaal voor deze gelegenheid open gesteld is. Programma boekjes zijn gratis verkrijgbaar in de luistertuin bij Museum GoudA, bij de VVV en op diverse andere plaatsen. Toegang is gratis.

Dick Le Mair

Bron: De Stad Nijkerk 21 augustus 2013

Rien Donkersloot bespeelt de beiaard



NIJKERK - Op zijn 28e heeft Rien Donkersloot nu al een organist met een uitstekende reputatie en ook in zijn korte carrière als beiaardier heeft hij al mooie dingen laten horen. Zijn orgelstudie sloot hij af met een 9,5 en het diploma 'Master of Music' voor beiaard behaalde hij cum laude. Hij won diverse prijzen bij beiaard- en orgelconcoursen en hij bracht vier succesvolle orgel-CD's uit. In 2012 werd hij zowel hoofdorganist van de Amersfoortse St.-Joriskerk en stadsbeiaardier van Haarlem. Verder heeft hij nog een uitgebreide lespraktijk voor piano en orgel en fungeert hij ook als (koor-)begeleider. Het is duidelijk dat van zijn bespeling op donderdagavond 22 augustus, van 20.00 - 21.00 uur veel verwacht mag worden.

Klassiek programma
Rien Donkersloot heeft voor zijn concert in Nijkerk een klassiek programma samengesteld. Bijna allemaal bekende namen: Sweelinck, Bach, Mozart, van Beethoven, Elgar en de wat minder bekende Kowalski. Het concert wordt besloten met de "Second Waltz" van Shostakovich. Het hele programma is te vinden op de website www.nijkv.nl . Op de luisterplaats bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 staan donderdag de stoelen weer klaar om het concert in alle rust te kunnen beluisteren.

Dit concert wordt financieel mogelijk gemaakt door Roodbeen - We Love Office - Boekdrukker 15 te Nijkerk.

Bron: Utrecht journaal 20 augustus 2013

The Wall trekt veel ‘bekijks’



Enkele honderden belangstellenden hebben maandagavond vanaf het Domplein, de Pandhof, de Maartensbrug en het Buurkerkhof de afsluiting van de zomeravondconcerten op het Domcarillon bijgewoond. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig voerde samen met pianisten Jeroen van Veen en Sandra Mol nummers uit van het album The Wall van Pink Floyd, bewerkt voor beiaard en synthesizer. 
Op het Buurkerkhof waren televisieschermen geplaatst waarop beelden vanuit de Domtoren waren te zien. Utrecht wilde het concert ook via internet uitzenden, maar kreeg daarvoor geen toestemming. Het drietal oogstte veel successen nam na afloop vanaf grote hoogte het applaus in ontvangst. 

Bron: RTV Drenthe 15 augustus 2013

Meppeler toren krijgt opknapbeurt


MEPPEL - De Meppeler toren wordt vanaf maandag opgeknapt. De toren van de protestantse kerk aan het Kerkplein wordt geschilderd, het hout wordt gerepareerd, het klokkenspel wordt gecontroleerd en het ophangsysteem van 35 klokken wordt vervangen.

Verwacht wordt dat de opknapbeurt eind september, begin oktober afgerond is. De Meppeler toren is in 2007 voor het laatst geschilderd. Het carillon zou eigenlijk in 2014 pas opgeknapt worden, maar gezien de technische staat van de ophangconstructie is besloten deze werkzaamheden direct mee te nemen.

Bron: www.carillontorens.com 13 augustus 2013

TORENMUZIEK GOUDA 19 AUGUSTUS 2013 20.15 UUR

Philip Glass vanaf de Goudse Sint Janstoren!

GLASS ON BRONZE

Op maandagavond 19 augustus 2013 is er wel een heel bijzonder carillonconcert te horen vanaf de Goudse Sint Janstoren, de Goudse Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart gaat die avond een beiaardconcert geven met uitsluitend ‘Minimal Music’ van de componist Philip Glass. ‘Minimal Music’ is de benaming van repetitieve muziek, het genre is vooral in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkeld. Belangrijkste componisten van minimal music zijn La Monte Young, Steve Reich, Terry Riley en Philip Glass. Het werk van componisten als Simeon ten Holt, Arvo Pärt, John Adams en Yann Tiersen is ook gebaseerd op de repetitieve muziek, deze muziek is een reactie op de doorwerkingtechnieken van de westerse muziek. Waar in de westerse muziek de tonen een onderlinge relatie, structuur en opbouw hebben, wordt dat in repetitieve muziek achterwege gelaten, de muziek is exotisch te noemen. Wie dit allemaal zelf wil beleven moet maandagavond 19 augustus naar de Goudse binnenstad gaan, vanaf 20.15 uur speelt de stadsbeiaardier Boudewijn Zwart de muziek van Philip Glass op het carillon van de Sint Janstoren. De beste luisterplek is de tuin bij het Museum GoudA die speciaal voor deze gelegenheid open gesteld is. Programma boekjes zijn gratis verkrijgbaar in de luistertuin bij Museum GoudA,  VVV en op diverse andere plaatsen. Toegang is gratis. 

LEES VERDER

Bron: Utrechtse Klokkenspel Vereniging 12 augustus 2013

Slotconcert The Wall: Malgosia Fiebig en Pianoduo Sandra & Jeroen

Maandagavond 19 augustus zal stadsbeiaardier Malgosia Fiebig samen met pianoduo Sandra Mol en Jeroen van Veen een bewerking van The Wall van Roger Waters (Pink Floyd) spelen op het carillon van de Domtoren in Utrecht.

Het is het spectaculaire slotconcert van de serie zomeravondconcerten van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging (UKV). Het concert is van 20:00 uur tot 21:00 uur te beluisteren op het Buurkerkhof. Het zal ook live te beluisteren zijn op www.domtorenonline.nl

Zie ook http://www.klokkenspelvereniging.nl/
en http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wall


Bron: De Krant van Gouda 8 augustus 2013

Bron: www.carillontorens.com 6 augustus 2013

TORENMUZIEK GOUDA MAANDAGAVOND 12 AUGUSTUS 2013



Ook op maandagavond 12 augustus om 20.15 uur worden de binnenstad bewoners en toeristen weer verrast op een carillonconcert vanaf de Sint Janstoren. Ook voor de vaste beiaard luisteraars die hiervoor speciaal naar de luistertuin bij het Museum komen! Maandagavond 12 augustus gaat Gouwenaar Gideon Bodden de toren beklimmen om een concert te geven op de beiaard van de Sint Janstoren. Gideon Bodden is stadsbeiaardier van Amsterdam, Schoonhoven en Hilvarenbeek. Gideon won tal van beiaardconcoursen, waaronder de precieuze Koningin Fabiola wedstrijd te Mechelen (B) in 1993. Hij geeft geregeld concerten in binnen en buitenland, houdt lezingen over carillons en zetelt regelmatig in jury’s van beiaardconcoursen. Gideon Bodden is een specialist op het gebied van het ontwerpen van klokprofielen en het stemmen van carillonklokken. Voorbeelden van zijn stemkunst zijn in het carillon van Moordrecht te horen! Gideon was van 2009 tot 2012 voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging, een landelijke vereniging van liefhebbers van carillons, beiaardiers en gemeente die een carillon bezitten. Het NKV is momenteel zich aan het inspannen om de beiaardkunst op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed te krijgen. In 2012 heeft hij het voorzitterschap van het NKV overgedragen aan een andere Gouwenaar! Maandagavond speelt Gideon muziek van Bach, Haydn, Staf Nees en een compositie van Marco de Goeij. Ook een improvisatie over een thema dat door het publiek kan opgegeven maakt deel uit van het programma. Het thema kan ook opgegeven worden via Twitter of Facebook! De aanvang van het concert is om 20.15 uur, de beste luisterplek is de tuin bij het Museum GoudA die speciaal voor deze gelegenheid open gesteld is. Programma boekjes zijn gratis verkrijgbaar in de luistertuin bij Museum GoudA, bij de VVV en op diverse andere plaatsen. Toegang is gratis. 

 

Bron: De Stentor 27 juli 2013

Beiaardconcert Bauke Reitsma

LOCHEM - Het eerste Lochemse zomeravond beiaardconcert in een serie van vijf begint vrijdag 2 augustus om 19.00 uur.

Beiaardier Bauke Reitsma speelt vanuit de Gudulatoren onder meer werken van Bach, Sweelinck, Gary White, Schubert en Jacques Brel. De organisatie van de concerten is in handen van de Stichting Vrienden van de Lochemse Beiaard.

Bron: www.carillontorens.com 27 juli 2013

"in Olanda l'ora canta" In Holland Zingt de Tijd

Afgelopen dinsdag 23 juli 2013 werd in Amsterdam een gevelsteen onthuld vlak bij de Zuidertoren, met het opschrift 'in Olanda l'ora canta'. De zin is ontleend aan een Italiaanse schrijver Edmundo de Amicis (1846-1908) die een boek over Nederland schreef waarin hij veelvuldig klompen, molens en tulpen bewierookte en ook het Nederlandse wonder van het carillon beschreef. De Nederlandse schrijver Bertus Aafjes (1914-1993) schreef in 1976 een boek met de titel 'in de Nederland zingt de tijd' een titel die ontleend was aan de zin van Edmundo de Amicis. In een verhaal in dit boek beklimt hij de Sint Jan, samen met Toon van Balkom, de toenmalige beiaardier van Den Bosch.

Bron: www.carillontorens.com 24 juli 2013

TORENMUZIEK GOUDA 2013 MAANDAG 29 JULI 20.15 UUR

   

Midori Conneman op de Goudse Markt

Na het eerste succesvolle beiaardconcert op maandag 22 juli is op maandagavond 29 juli Midori Conneman te horen op het carillon van de Sint Janstoren van Gouda. Midori Conneman is in Tokyo (Japan) geboren. Zij studeerde piano aan het Utrechts conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. In 2000 won
zij de 3de prijs in de Internationale Beiaardwedstrijd te Oudenaarde (B). Als freelancebeiaardier speelt ze ook in andere Europese landen en vervangt zij regelmatig in Gouda.
Sinds 2004 heeft zij een eigen praktijk voor pianolessen in haar woonplaats Waddinxveen. Sedert 2012 maakt ze deel uit van een duo dat zich toelegt op Japanse muziek, bewerkt
voor piano / beiaard en shakuhachi (bamboe fluit). Midori speelt een afwisselend programma met voornamelijk klaviermuziek. De aanvang van het concert is om 20.15 uur, de beste luisterplek is de tuin bij het Museum GoudA die speciaal voor deze gelegenheid open gesteld is. Programma boekjes zijn gratis verkrijgbaar in de luistertuin bij Museum GoudA, bij de VVV, Goudse bibliotheken en op diverse andere plaatsen. Toegang is gratis.

 

Bron: RTV Utrecht 23 juli 2013

Gastbeiaardier speelt jazz op Domcarillon

UTRECHT - Vanaf de Utrechtse Domtoren klonk maandagavond een bijzonder zomeravondconcert. Paul Maassen, beiaardier van Breda, speelde jazznummers op het carillon.

De hele zomer mogen beiaardiers uit andere steden het Utrechtse klokkenspel bespelen. Maassen bespeelde het carillon onder begeleiding van bas en drums.

Na afloop noemde hij het bespelen van het carillon van de Domtoren een 'fantastische ervaring'. "Ik denk ook dat alle Utrechters daar een speciaal gevoel bij hebben, bij die toren. Net zoals ik ook een speciaal gevoel heb bij de toren van Breda, als geboren en getogen Bredanaar. Ik denk dat dat het carillon zo bijzonder maakt."

Het laatste zomeravondconcert voor dit seizoen staat gepland voor 19 augustus. De Utrechtse stadsbeiaardier Malgosia Fiebig sluit dan af met een bewerking van het muziekstuk 'The Wall' van Pink Floyd.

Bron: www.carillontorens.com 21 juli 2013

ZOMERAVONDCONCERTEN VAN START

Gouda - Maandagavond 22 juli starten de wekelijkse zomeravondconcerten vanaf het carillon van de Sint Janstoren. Speciale gast voor dit openingsconcert is Janno den Engelsman. Het concert begint om 20.15 uur en is het best te beluisteren in de Catharina Gasthuistuin. Daar worden ook programmaboekjes uitgereikt. De toegang is gratis. Ook kan het concert beluisterd worden door te wandelen in de oude binnenstad. Dat geeft vaak verrassende effecten, omdat in elke straat of steeg het carillon door de reflecties van de huizen weer verschillend klinkt.




Janno den Engelsman studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium, gevolgd door privé-lessen bij de organist Liuwe Tamminga in Bologna (It).

Hij won prijzen op orgelconcoursen in Leiden (1996) en Nijmegen (2002) en verzorgde cd-opnames. In 2006 werd hem voor zijn muzikale werkzaamheden de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren toegekend. In 2007 behaalde hij het diploma ‘Master of Music’ aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Aanvullende beiaardcursussen volgde hij bij Geert D'hollander.

Als organist, beiaardier en begeleider van orkesten en koren is hij actief in binnen- en buitenland. Zo gaf hij in 2009 en 2011 beiaardrecitals in de Verenigde Staten.

Janno den Engelsman is als docent orgel verbonden aan het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom.

Hij is organist-titularis van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom en stadsbeiaardier van Zierikzee. Zijn dit jaar verschenen CD opname van het gerestaureerde Ibachorgel in de Gertrudiskerk werd in de pers lovend ontvangen.

Janno den Engelsman speelt maandagavond een programma met klassieke muziek van o.a. Haydn, Händel en Mozart.

 

Bron: Hart van Holland 21 juli 2013

Het carillon is van ons allemaal



Moordrecht – Misschien is Maarten Siebel binnen Zuidplas wel de muzikant die op het hoogste niveau speelt. Zo’n dertig meter boven de grond, in de toren die tegen de Moordrechtse Dorpskerk staat, bespeelt de 61-jarige Siebel zeker tweemaal per week het carillon ofwel de beiaard. De beiaardier hoopt op meer luisteraars. “Het is een bijna missionaire drang om het carillon meer bekendheid te geven. En, als het mogelijk is, meer liefhebbers.”

Menig Moordrechtenaar zal Siebels spel, bewust of onbewust, hebben gehoord. Het bespelen van het carillon, een instrument met klokken dat met een klavier wordt bespeeld, is voor hem een gelukkigmakende bezigheid. Siebel: “Het klinkt kinderlijk, maar het is een instrument waar ik buitengewoon blij van word. Ik zit dan ook met een glimlach van oor tot oor te spelen in de toren.”

Sinds 2008 is Siebel beiaardier van Moordrecht. “Tot dat jaar werd het carillon bespeeld door een vrouw die het al 46 jaar deed. De dame had moeite met de rit naar boven, haar knieën stribbelden tegen. Via via kwam de vraag tot opvolgen bij mij.” Siebel is naar eigen zeggen ‘vergroeid met de toetsen’ en had een fascinatie voor de beiaard. “In Delft, waar ik studeerde, waren regelmatig beiaardconcerten. Op donderdagen zat ik op de Markt om te luisteren naar het spel op dat prachtige instrument.” Wat Siebel antwoordde op de vraag of hij de nieuwe beiaardier wilde worden, is een open deur. “Ik zei direct ja.”

Nu zit Siebel grijnzend in de toren in het dorpscentrum, in het begin was het anders. “De beiaard werd aangestuurd door een keyboard. Daar kon je niet echt muziek mee maken. Je kon twee dingen: een toets indrukken en keihard geluid maken, of niets indrukken met stilte als gevolg. Sinds 2011 is er een nieuw carillon met achttien extra klokken, aangedreven met stokken. Daarmee is de muziek verfijnder geworden. Heerlijk, ook voor de omwonenden”, zegt de beiaardier glimlachend.

Zijn repertoire wordt mede bepaald door zijn stemming. “Van het Israëlische volkslied – dat is een bekende melodie – tot Altijd is Kortjakje ziek. Soms moet ik oefenen voor een bepaald nummer. Dan speel ik vijf keer hetzelfde. Ach, dat is dan maar zo.” Per sms een verzoek indienen bij de beiaardier behoort tot de mogelijkheden. “Door mensen te laten meebepalen wat ik speel, probeer ik het carillon bekend te maken. Gezien de reikwijdte van het geluid, is het carillon van ons Moordrechtenaars allemaal.”

Siebel hoopt zijn dorpsgenoten bekend te maken met zijn geliefde instrument. “Het is een bijna missionaire drang om het carillon meer bekendheid te geven. En, als het mogelijk is, meer liefhebbers. Ik zou het niet erg vinden als Moordrechtenaars met enige vorm van trots kijken naar hun historische centrum. Het carillon speelt daar als cultuuroverdrager een rol in. Zonder carillon gaan we niet dood, maar het kunnen kijken naar en genieten van cultuurhistorische voorwerpen is toch een van de belangrijke en prettige dingen in het leven.”

Met Stichting Torenmuziek Moordrecht, waar Siebel deel van uitmaakt, wordt geprobeerd meer ruchtbaarheid aan het carillon te geven. Een van de middelen is het Moordrecht’s Beiaardfestival, dat dit jaar toe is aan de derde editie. De beiaardier musiceert samen met koren, zij beneden, hij dertig meter hoger in de toren. “Mijn credo is: muziek maak je samen. Boven in een kerktoren is dat erg moeilijk, maar op het festival gaat het toch gebeuren. De beiaard is dan wel een ‘oud’ instrument, hedendaagse technieken maken veel mogelijk.”

Als Siebel meer vrije tijd heeft, wil hij een opleiding tot beiaardier gaan volgen. “Nu ben ik autodidactisch beiaardier. Met een opleiding leer je trucjes die het spelen op de beiaard makkelijker maken.” Een van zijn grote wensen is om een Berlijns carillon te bespelen, dat in een park van stadsdeel Tiergarten staat.

Andere mensen en met name jongeren enthousiasmeren voor het carillonspel, staat ook op het wensenlijstje van de beiaardier. “Ik zou jonge mensen dolgraag de liefde voor de beiaard bijbrengen. Via het festival kan dat, misschien ook in samenwerking met scholen en jongerenwerk. Stel dat míjn knieën gaan tegenstribbelen, dan is er minder abrupt een opvolger nodig.”

Pepijn de Groot

Bron: De Krant van Gouda 15 juli 2013

Start zomerse carillonconcerten St. Janskerk 

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart bespeelt de beiaard van de Sint Janstoren tijdens de warenmarkt op donderdag en zaterdag. In de zomermaanden spelen gerenommeerde beiaardiers extra concerten op de maandagavonden. De stadsbeiaardier heeft ook dit jaar weer een programma samengesteld. Maandag 22 juli is het eerste concert te horen in de Torenmuziek Gouda concertserie, de stadsbeiaardier van Zierikzee, Janno den Engelsman, speelt die avond vanaf 20.15 uur op het carillon van de Sint Janstoren. De concertserie loopt door tot 26 augustus, op de maandagavonden. Programma boekjes zijn gratis verkrijgbaar in de luistertuin bij Museum GoudA, bij de VVV, Goudse bibliotheken en op diverse andere plaatsen. Luisterplaatsen zijn er veel in het oude stadscentrum, het mooiste plekje om rustig naar het carillon te luisteren is de Museumtuin bij Museum GoudA. Toegang is gratis

Bron: Baars weekblad 8 juli 2013

Zes zomerconcerten op carillon in Baarn

Kom luisteren bij de Paulustoren.

BAARN - Opnieuw organiseert de Stichting Carillon Baarn deze zomer zes zomeravondconcerten op het carillon van de Paulustoren op de Brink in Baarn. Het eerste concert vindt vrijdagavond 12 juli plaats van 20.00 tot 21.00 uur.

De Baarnse beiaardier Bauke Reitsma opent de serie met een programma dat bestaat uit uiteenlopende muziekstijlen. Na een orgelwerk van J.S. Bach, klinken er onder meer een Moment Musical van Frans Schubert, een liedje van Edith Piaf en wordt het concert afgesloten met Bohemian Rhapsody van Queen.

De stichting stelt een luisterplaats open aan de toren waar het publiek kan plaatsnemen en een programmaboekje kan ontvangen en dat alles geheel gratis. Van 19 juli tot en met 16 augustus verzorgen, eveneens op vrijdagen om 20.00 uur, de gastbeiaardiers Jan Verheyen (Hasselt, B), Rien Donkersloot (Haarlem), Klaas de Haan (onder meer Laren, N.H.), Malgosia Fiebig (Utrecht) en Wim Ruessink (Winterswijk) een optreden op het Baarnse carillon.

Iedereen is welkom op de luisterplaats aan de Paulustoren. Meer informatie is te vinden op www.carillonbaarn.nl.

Bron: Voorne-putten.nl 7 juli 2013

Zomerbeiaardconcerten op maandagavond in Brielle

BRIELLE – In de zomermaanden juli en augustus zijn er beiaardconcerten vanaf de toren van de Catharijnekerk op de maandagavonden van 19.00 tot 20.00 uur, goed te beluisteren in de open lucht op de luisterplaats bij het Merulahuis. Hier zijn de verrichtingen van de beiaardier in de toren ook te volgen op een scherm. Het Briels Klokkenluidersgilde luidt de concerten in. De Vrienden van het Briels Carillon schenken thee en koffie, kosteloos. De nachtconcerten op 22 juli en 19 augustus met fakkels en wijn beginnen om 21.30 uur.
Programma:
8 juli 19.00 – 20.00 uur Geert D’hollander
15 juli 19.00 – 20.00 uur Sjoerd Tamminga
22 juli 21.30 – 22.30 uur Peter Bremer
29 juli 19.00 – 20.00 uur Tom van Peer
5 augustus 19.00 – 20.00 uur Klaas de Haan
12 augustus 19.00 – 20.00 uur Bernhard Winsemius
19 augustus 21.30 – 22.30 uur Bauke Reitsma

Bron: Sluis online 4 juli 2013

Beiaardfestival Sluis


Het Belfort in Sluis bezit een prachtig carillon. Nadat het in 1960 gereedgekomen was is er een tijdlang een traditie geweest van carillonconcerten op de woensdagavonden in de zomer. De recente restauratie van 2012 is een mooie aanleiding om deze traditie in ere te herstellen. Stichting Johan Hendrik van Dale verzorgt daarom een serie beiaardconcerten in juli van 19.00 tot 20.00 uur. 10 Juli 2013 - Frank Deleu (1952) Stadsbeiaardier van Brugge en Damme, 17 juli 2013 - Jos Vogel (1959) Stadsbeiaardier van Vlissingen, 24 Juli 2013 - Dominique Wybraeke (1966) Stadsbeiaardier van Ronse en Geraardsbergen (B), 31 Juli 2013 - Piet Hamelink (1946) Speelt regelmatig op het carrillon van Sluis en is tevens organisator van het beiaardfestival. 



Bron: Roosendaal op Internet 4 juli 2013

Beiaardier Chicago bespeelt carillon St.Jan Roosendaal ( 9 juli)



De Amerikaanse beiaardier Wylie Crawford verzorgt op dinsdagavond 9 juli een concert op de klokken van de Sint Jan in Roosendaal. Programma’s zijn verkrijgbaar aan de voet van de toren, het stadhuis en in de Tongerlo-tuin. Na afloop kan het publiek de beiaardier ontmoeten aan de voet van de toren.

Het concert vindt plaats in het kader van de zomeravondserie. Er is om de week op dinsdagavond vanaf 20.00 uur een beiaardconcert op het carillon van de St. Jan. Het concert van Crawford is een tegenbezoek aan Roosendaal. Vorig jaar bespeelde de Roosendaalse beiaardier 11 concerten in de USA. en Canada.

Raats speelde in Chicago onder meer op het zware carillon met 72 klokken van de Rockefeller Memorial, waarvan de zwaarste klok 18.500 kilo weegt. 'Wylie moet het in Roosendaal met iets minder gewicht en iets minder klokken doen, maar zal ontdekken dat de beiaard in Roosendaal heel fraai klinkt', aldus Raats.

Wylie Crawford is voorzitter van de wereldfederatie van beiaardiers en mede organisator van het wereldbeiaardcongres, dat volgend jaar in Antwerpen zal worden gehouden. Hij is sinds 1984 beiaardier van de universiteit van Chicago, de Botanic Garden en het ‘Millenium Carillon’ te Naperville. Hij gaf concerten in Belgie, Canada, Denemarken, Frankrijk, Japan, Mexico en Zweden.

Wylie speelt in Roosendaal werken van J.S. Bach, Vivaldi, Händel, Scarlatti, Satie. En hij zal ook Amerikaanse beiaardwerken en populaire composities van o.m. de Beatles uitvoeren. En speciaal in Roosendaal zal hij ook het lied ‘the Rose’ ten gehore brengen.

Luisteren kan in de speciaal opengestelde tuin van het Tongerlohuis, het Emile van Loonpark of met een hapje en een drankje op één van de vele gezellige terrassen rondom de St. Jan. 

Bron: Westlanders.nu 3 juli 2013

Zomeravondconcert Zaterdag 6 Juli 2013



Maassluis  - Richard de Waardt, Stadsbeiaardier van Rotterdam en geboren en getogen Maassluizer. Van 19u tot 20u strooit de beiaardier de vrolijke klokkenklanken van het carillon weer uit over Maassluis.

U kunt gratis mee de toren op om de beiaardier aan het werk te zien en uiteraard ook van het prachtige uitzicht te genieten. We verzamelen om 18u45 aan de voet van de toren van de Groote Kerk. Leeftijd vanaf 8 jaar.

Het programma staat in het teken van Frankrijk en de lage landen, met speciale aandacht voor onze nieuwe koning en koningin. Zo komen er Argentijnse tango’s voorbij en uiteraard ontbreekt Adiós Nonino niet van Ástor Piazzolla. Ook het prachtige Oblivion zal uit de toren klinken. Speciaal voor de koning wordt het Wilhelmus in jazz-versie gespeeld en wie goed luistert hoort hier en daar het koningslied opduiken.

Ook koninklijke popmuziek zal niet ontbreken. Zo wordt er muziek van Michael Jackson en Elvis Presley gespeeld en zelfs Queen wordt vertaald in klokkenklanken. Richard heeft speciaal voor dit concert Bohemian Rhapsody bewerkt voor het carillon. Daarnaast hoort u Franse chansons, Waalse tranentrekkers, Brusselse harmonicaklanken, en Vlaamse en Nederlandse originele beiaardmuziek. Zeer gevarieerd dus en zeer toegankelijk.

U kunt ook verzoekjes doen. Stuur daarvoor een mailtje naar
klokkenist-richard@hotmail.com

Bron: Nijkerk.nu 4 juli 2013

Topbeiaardier opent concertserie in Nijkerk

NIJKERK - Al drie keer speelde hij in Nijkerk: de Belgische topbeiaardier en componist Geert D’hollander. Donderdag 4 juli geeft hij vanaf 20.00 uur een concert op het klokkenspel van de Grote Kerk.


D’hollander komt uit een muzikaal nest, ook zijn vader Jos is een voortreffelijk beiaardier. Zijn vrouw Liesbeth Jansenss heeft ook diverse malen in Nijkerk laten horen dat zij bij terecht bij de beiaardtop behoort. Samen vormen zij het Hemony-duo.
Eremedaille

Geert D’hollander (1965) studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen (onder meer piano, koordirectie, fuga en compositie) en daarna aan de Kon. Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen. Vervolgens werd hij beiaardier van Antwerpen, Lier en Sint-Niklaas. Hij won zo’n 30 internationale wedstrijden voor beiaard en/of compositie. In 1997 werd hij universiteitsbeiaardier en docent aan de ‘University of California at Berkeley’(USA). In 1999 pakte hij het werk op ‘zijn’ Belgische torens weer op. Hij kreeg in 2008 de Eremedaille van Berkeley voor Buitengewone Verdienste voor het carillon. Ter gelegenheid van de viering van ‘1510-2010: 500 jaar beiaard’ kreeg hij de ANV-Visser-Neerlandia-Prijs voor muziek voor zijn compositie ‘Ciacona’. In 2012 kreeg hij een aanstelling als beiaardier van de monumentale, 60 ton zware Taylorbeiaard in ‘Bok Tower Gardens’ in Lake Wales in Florida (USA), een van de meest unieke en toonaangevende beiaardposities ter wereld.
Gelauwerd

Geert D’hollander is al jaren de bekendste en meest gelauwerde componist van beiaardmuziek. Hij krijgt jaarlijks diverse compositieopdrachten, geeft internationale Master Classes en wordt frequent gevraagt als jurilid bij beiaardwedstrijden. Sinds 2012 is hij eveneens stadsbeiaardier van Middelburg, een positie die hij in de zomermaanden met enthousiasme invult.
Programma

Geert D’hollander brengt een interessant programma dat prettig in het gehoor ligt. Hij opent met een Suite van de Antwerpse componist Boutmy en vervolgt met een eigen compositie “Spielerei”. Daarna komen composities van Grie, Albéniz, Steibelt, Mascagni, Chabrier en Giuliani. Alle details zijn te vinden in het programmaboekje van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging en op de site www.nijkv.nl.
Een van de attracties van de Nijkerkse beiaardcultuur is de Luisterplaats, waar iedereen rustig en geconcentreerd (en droog!) naar het concert kan luisteren. Het is een aparte belevenis om in de open lucht met een aantal andere belangstellenden, met mooi uitzicht op de toren, te genieten van een concert in een eeuwenoude traditie!
Luisterplaats

De luisterplaats is te vinden bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9, waar de 4D-Architecten de ruimte ter beschikking stellen. Zolang de definitieve overkapping nog niet is gerealiseerd, zijn de voorzieningen ook dit seizoen nog provisorisch. Maar droog zitten, luisteren en kijken kan allemaal zonder belemmering. De luisterplaats is een vanaf kwartier voor het concert geopend. De toegang is gratis.

Bron: deStentor 3 juli 2013

Jan Bezuijen op het Zwolse carillon

ZWOLLE - In het kader van de Beiaard Zomerserie zal Jan Bezuijen het carillon van de Peperbus bespelen op donderdag 4 juli.

De stadsbeiaardier van Goedereede zal vanaf 20.00 uur in de binnenstad te horen zijn. In het restaurant van het Stedelijk Museum (Melkmarkt 41) is Bezuijen te zien op een groot scherm.

Bron: Harderwiek.nl 2 juli 2013

Beiaard Grote Kerk Harderwijk

Harderwijk — In juli en augustus organiseert Stichting Beiaard Harderwijk haar jaarlijkse zomeravondconcerten van de beiaard van de Grote Kerk. Op zes achtereenvolgende vrijdagavonden wordt de beiaard bespeeld door de beiaardiers Eddy Mariën uit België, Dick Klomp, Rien Donkersloot, Bas de Vroome en Freek Bakker. De concertreeks wordt vrijdag 12 juli geopend door Freek Bakker, stadsbeiaardier van Harderwijk. Alle concerten zijn te beluisteren van 19.30 uur tot 20.30 uur op de speciale luisterplaats: het terras van Hotel Baars aan het Kerkplein.

Vrijdag 19 juli geeft beiaardier Bas de Vroome een concert op de beiaard van de Grote Kerk in Harderwijk. Hij is beiaardier in Naaldwijk, Rijnsburg, Spijkenisse en Vlaardingen, Vrijdag 26 juli is het Harderwijkse carillon voor Dick Klomp, componist van bijbelse musicals en sinds 1969 organist van de Singelkerk in Amsterdam. Rien Donkersloot is sinds begin vorig jaar hoofdorganist van de St. Joriskerk in Amersfoort en sinds eind vorig jaar stadsbeiaardier van Haarlem. Hij geeft vrijdag 2 augustus in Harderwijk een concert. De Vlaamse beiaardier Eddy Mariën is stadsbeiaardier van Mechelen, Leuven en Halle en hij zal vrijdag 9 augustus de Harderwijker beiaard bespelen. Freek Bakker, de stadsbeiaardier van Harderwijk, sluit vrijdag 16 augustus de reeks van zes beiaardconcerten af met vooral romantische composities.

Meer informatie over de historie van de beiaard van de Grote Kerk en de bespelingen: beiaard-harderwijk.

Bron: Laren(s) Behoud 1 juli 2013

Beiaard zomerconcerten



1 juli.- Dit jaar zijn de beiaard zomerconcerten op 9 en 23 juli en op 6 en 20 augustus. Op 9 juli zal onze vaste beiaardier Klaas de Haan het carillon met een vernieuwd klavier bespelen. Deoverigedrie zomerconcerten zullen worden uitgevoerd door gast- beiaardiers. In de komende nummer van het Larens Journaal kunt u hier meer over lezen. Het bestuur van de Larense-beiaard nodigt u weer van harte uit om, onder het genot van een kopje koffie of thee, bij mooi weer de concerten te komen beluisteren op het grasveld naast de Johanneskerk aan de Naarderstraat. Bij slecht weer kunt u de concerten in de kerk beluisteren.

Bron: Brabants Dagblad 28 juni 2013

Liggend luisteren naar Canto Ostinato

DORDRECHT (ANP) - De Canto Ostinato, het bekendste werk van de onlangs overleden Nederlandse componist Simeon ten Holt, krijgt op 6 juli in Dordrecht een bijzondere uitvoering. Het modern klassieke werk wordt uitgevoerd in de Dordtse Grote Kerk met twee vleugels, een kerkorgel, het carillon, een groep hiphopdansers en een derwisj danser.

Behalve zitplaatsen, kunnen toeschouwers ook ligplaatsen reserveren. Ze moeten dan wel zelf een ligstoel, deken of matje meenemen. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

De Canto Ostinato behoort tot het genre van de minimal music. Het werk is eerder op ongebruikelijke plekken uitgevoerd, zoals op de stations Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal. Ook de lengte van het stuk varieert. In Bergen (NH) duurde het werk bijna een etmaal.

Ten Holt overleed in november vorig jaar.

Bron: Noorderkrant 28 juni 2013

Koninklijk beiaardconcert in de Hippolytustoren



MIDDELSTUM – Het openingsconcert van het beiaardseizoen in Middelstum op 7 juli, heeft een koninklijk tintje. Beiaardier Henk Veldman speelt werken uit de barok die alle uit een koninklijke traditie stammen. Eeuwenlang hebben de hofcomponisten in Engeland en Frankrijk voor de meest feestelijke muziek gezorgd. Zo is het beroemde “Music for the Royal Fireworks” door Händel gecomponeerd in opdracht van Koning George II, om het eind van de oorlog tussen Engeland en Frankrijk in 1748 te vieren. De Franse componist Louis Couperin kreeg een dienstbetrekking in het paleis vanVersailles, om de muziek voor de Chapelle royale te verzorgen en om klavecimbelles te geven aan prinsen en prinsessen. Van hem wordt een feestelijke suite gespeeld. Van Mozart klinken twee delen uit de Krönungsmesse, het Kyrie en het Gloria. Ook klinkt op de beiaard de beroemde Royal Tango “Adios Nonino”, het meest bekende werk van de Argentijnse componist Ástor Piazzolla, dat in een bewerking van Bob Zimmerman door Carel Kraayenhof is gespeeld tijdens het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Het concert op de Hemonybeiaard in de Hippolytustoren te Middelstum is op zondag 7 juli en begint om 16.00 uur. De toegang is gratis.

Bron: Gelderse Post 28 juni 2013

Beiaardier Dirk Donker bespeelt carillon Catharinatoren



DOETINCHEM - "We gaan iets nieuws doen" dacht de stadsbeiaardier van Doetinchem, Roel Smit. Hij wist zes internationaal bekende beiaardiers te strikken om op zes achtereenvolgende vrijdagavonden een carillonconcert te verzorgen. Het eerste concert op vrijdagavond 5 juli vanaf 19.00 uur komt voor rekening van Dirk S. Donker uit Sneek.

Dirk S. Donker won diverse internationale muziekprijzen en verwierf in 1971 de “Prix d’Excellence” voor beiaard, tijdens een speciaal recital op de stadhuisbeiaard van Leiden. Donker is stadsbeiaardier van Sneek en Joure en geeft concerten in binnen- en buitenland. In 1997 werd hij voor zijn werk op het gebied van de muziekcultuur koninklijk onderscheiden.

Voor de kenners van beiaardmuziek: Dirk S. Donker zal werken spelen van onder andere Jef Rottiers, Romke de Waard en Moritz Moszkowski. Organisator Roel Smit is in de buurt van de toren om aan geïnteresseerden programma's uit te reiken. Hij zegt: "Het is altijd een goed idee om op een terras op het Simonsplein te zitten. Maar zeker op vrijdagavond 5 juli. De klanken van het carillon buitelen van de toren. Je drinkt wat, je luistert wat, je denkt aan de man die zulke mooie muziek kan maken. En je hoeft alleen het drankje te betalen. De prachtige muziek is gratis." 

Bron: Beiaardcentrum Nederland 27 juni 2013

Wandelconcerten bij het Belgenmonument



De komende zomer organiseren Gilde Amersfoort en de Nederlandse Beiaardschool weer vier concerten rond het Belgenmonument met een wandeling vooraf. Nadat een gids tijdens een 45 minuten durende wandeling heeft verteld over de historie van het monument, dat na de Eerste Wereldoorlog door België werd geschonken aan Nederland, verzorgt een student van de beiaardschool een concert. Traditiegetrouw wordt er ook altijd één concert gegeven door de leerlingen van BCN onder leiding van hun docent Mathieu Daniël Polak.
De concerten vinden plaats op zondagmiddag.
7 juli Leerlingen van Beiaardcentrum Nederland o.l.v. Mathieu Polak (programma)
21 juli André Kukolja
4 augustus Wilbert Berendsen
18 augustus Juan Verdaguer (Argentinië)
De wandeling begint steeds om 14.00 uur, waarna om 14.45 uur het concert wordt gegeven. Aansluitend op het concert kan het publiek de toren beklimmen. De beiaardiers geven dan graag tekst en uitleg. Meer over Gilde Amersfoort, klik hier.

De toegang is gratis

Het carillon op het Belgenmonument in Amersfoort

Bron: Vathorst.nu 26 juni 2013
Geen feest zonder beiaard!

In Nijkerk gaat er al eeuwen lang geen feest voorbij zonder de klanken van de torenbeiaard. Logisch dus dat de Nijkerkse Klokkenspelvereniging niet verstek wil laten gaan bij de verjaardag van de gemeente. Bovendien heeft de NijKV ook haar eigen jubileum, ze bestaat al 85 jaar! Vorig jaar is al knallend begonnen met een beiaardconcert met brassband en kanonniers, dit jaar gaat het feest gewoon verder!
De serie beiaardconcerten begint op donderdag 4 juli om 20.00 uur met een concert van een van de belangrijkste beiaardiers van de wereld, de Belg Geert D’hollander! Hij is sinds vorig jaar beiaardier van de beroemde Bok Tower Gardens, in Lake Wales (Florida, USA), een van de meest unieke en toonaangevende functies in de beiaardwereld.



De volgende concerten worden gegeven door Frank Steijns (ook beiaardier bij André Rieu), Bas de Vroome, Anne Kroeze, Rosemarie Seuntiëns, Eddy Mariën uit België, Frans Haagen (directeur van de Nederlandse Beiaardschool), Rien Donkersloot en de Franse Gildas Delaporte. De klokken van de Grote Kerk zullen steeds te horen zijn op donderdagavond vanaf 20.00 uur. De beiaard is in de hele binnenstad goed te horen, maar voor liefhebbers die zich wat meer willen concentreren is er de NijKV-luisterplaats bij ‘Het Tabakshuis’ op de Nieuwstraat.

Beiaard en piano

Het feestjaar 2013 wordt natuurlijk afgesloten met een bijzonder slotconcert van de beiaardserie! Dat was voor de organisatie geen moeilijke opgave, want het slotconcert van 2012 was een groot succes! Het concert voor beiaard en elektrische piano is voor herhaling vatbaar. De elektrische piano en vier flinke geluidsboxen moeten daarvoor wel naar boven worden gesjouwd. Beiaardier Boudewijn Zwart zal de piano bespelen en Freek Bakker speelt op de torenbeiaard. De bijzondere combinatie van klokkenspel en piano zal te horen zijn op donderdag 12 september.

Bron: Drenthe Journaal 25 juni 2013

Assen
Stichting moet toekomst carillon veiligstellen

Assen - Fractieleden van het CDA, GroenLinks, SP en PLOP gaven maandag 24 juni de aftrap van de voorbereidingswerkgroep die een stichting gaat oprichten voor het behoud van de stadsbeiaardier in Assen.

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in mei van dit jaar is de beiaardier wegbezuinigd door een meerderheid van de gemeenteraad. Volgens de initiatiefnemers betekent deze bezuiniging een verschraling van ‘Cultureel Assen’.

De bezuiniging betekent dat het carillon alleen nog maar automatisch bespeeld gaat worden. Maar een automatische speelband kan natuurlijk nooit nuance en gevoel in het carillonspel brengen, zoals een beiaardier dat wél kan.

De initiatiefnemers van de stichting willen financiële middelen verwerven om toch de Asser beiaardier te kunnen betalen. Hoe de stichting deze inkomsten zal gaan aanboren zal de komende tijd door de werkgroep in beeld worden gebracht.

Om de aftrap van dit initiatief luister bij te zetten zal de stadsbeiaardier, Auke de Boer, op woensdag 26 juni tijdens de TT-week om 15.30 uur de TT-mars op het carillon ten gehore brengen.

Deze mars is in 1955 gecomponeerd door Albert Kappert, kapelmeester van de toenmalige Johan Willem Friso Kapel ter gelegenheid van de 25e editie van de TT.

Bron: Amsterdam Oost Dichtbij 25 juni 2013

Diemens carillon nu op dak gemeentehuis

Door Priscilla Tienkamp, dichtbijredacteur 

DIEMEN - Het carillon dat jaren van het toneel was verdwenen in Diemen is weer teruggekeerd, nu op het dak van het gemeentehuis. Vrijdag werd het voor het eerst weer in werking gezet.

Bij de nieuwbouw van haar kantoor in Diemen schonk de Rabobank de Diemenaren in 1983 een carillon. Dat carillon is enige jaren geleden vanwege de bouw van de appartementen aan het Diemerplein verwijderd. 

Eind 2012 is de gemeente gaan kijken of en op welke plaats het carillon terug te plaatsen zou zijn. Als nieuwe plek voor het carillon is het hoge dakdeel van het gemeentehuis gekozen. Afgelopen week werd het op zijn plaats gehesen en vrijdag werd het bij de start van het Diemense Midzomeravondfeest voor het eerst in werking gesteld door burgemeester Koopmanschap, Jaap Vermeulen, de medewerker van de gemeente die het initiatief voor de terugplaatsing nam, en vertegenwoordigers van de Historische Kring Diemen, de winkeliersvereniging Diemerplein en de lokale Rabobank.

Met deze actie keert het carillon terug in het centrum van Diemen en blijft het voor een groot deel van de Diemense bevolking zicht- en hoorbaar. Het speelt tussen negen uur 's ochtends en zeven uur 's avonds op ieder heel uur een deuntje. Bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld bij trouwerijen, kan het carillon ook spelen. Er zijn momenteel 50 nummers in het repertoire, maar dat kan oneindig worden uitgebreid. 

Bron: Weblog Kampen 25 juni 2013

Beiaard- en Barokconcert tijdens eerste dag GeertvanWoufestival

Op vrijdagavond 28 juni bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen het carillon van de Nieuwe Toren. Het concert begint om 19.00 uur en heeft de titel ‘Barok op de beiaard’ . Aansluitend vindt om 20.00 uur in de Lutherse Kerk een barokconcert plaats door Quintusdocent Hanneke van der Harst en leerlingen.

De carillonluisterplaats in Het Hof van Breda is een uitgelezen plek om concerten op de Nieuwe Toren te beluisteren. Rutger van Breda is zelf aanwezig met vrouw en dochters op 28 juni. Bezoekers van het concert krijgen van hen een drankje en een hapje aangeboden.

Om 20.00 uur start in de Lutherse kerk aan de Burgwal een Barokconcert. Hanneke van der Harst en haar leerlingen spelen muziek van o.a. Telemann, Salieri, Bach, Quantz en Leclair. Er wordt gezongen en gespeeld op blokfluit, dwarsfluit, viool, baroktrompet, klavecimbel en orgel.

Bron: Knack 21 juni 2013

Belgische beiaardcultuur wordt eind 2014 mogelijk erkend door UNESCO

(Belga) België heeft bij UNESCO een dossier ingediend om de Belgische beiaardcultuur te beschermen. Eind 2014 weten we of de organisatie van de Verenigde Naties de beiaardcultuur erkent als goede praktijk voor het behoud van het immaterieel cultureel erfgoed. Dat werd vrijdag toegelicht door beiaardier Luc Rombouts in de Belgische Senaat.
Volgens Luc Rombouts is de Belgische Senaat de ideale plaats om de kandidatuur van de beiaardcultuur voor UNESCO toe te lichten. "Zowel de beiaard als de Senaat werden al honderd keer doodverklaard, maar ze zijn allebei niet stuk te krijgen", lacht hij. Het is niet zeker wanneer het instrument precies ontstaan is, maar rond 1480 zouden er voor het eerst echte melodieën gekomen zijn uit het klokkenspel. Volgens Rombouts is het feit dat de carillon al zo lang meegaat een belangrijke reden om hem te erkennen. Hij heeft ook een belangrijke geschiedenis. "Want de beiaard werd indertijd het symbool voor de unie België", zegt hij. "Als het opgenomen wordt in de UNESCO-lijst betekent dat een erkenning voor een nationaal instrument." Een mogelijke erkenning zou leiden tot nieuwe vereisten voor beiaardiers. Zo vindt Rombouts dat beiaardiers hun toren eens moeten verlaten om dichter bij het publiek te komen. Hij denkt ook dat de instrumentbespelers meer over hun beiaarden moeten spreken, zodat er nieuwe kunnen gemaakt worden. Tot slot is hij van mening dat ze hun repertoire moeten aanpassen. "Niet alleen met de nieuwste hits, maar ook aanpassen aan de muziekkeuze van nieuwe Belgen", besluit hij. (Belga) 

Bron: Hengelo's Weekblad 23 juni 2013

Carillon ziet Abraham en dat wordt gevierd



Hengelo - “Ik wil graag een stadhuis met een toren en in die toren een carillon.” Ongeveer in die bewoordingen sprak burgemeester Van der Dussen in 1946 tegen architect Berghoef, de ontwerper van het Hengelose stadhuis. En zo is het gebeurd. Met zijn uitspraak, zo kort na de oorlog, zorgde de toenmalige burgemeester dat de stad Hengelo deel kreeg aan een oer-Nederlandse traditie: een zingende toren in het stadscentrum. Stadhuis, toren en carillon werden in gebruik genomen op 3 september 1963.
Daarmee is het Hengelose carillon nu een halve eeuw oud en dat gaat gevierd worden. Zes gastbeiaardiers zullen komende zomer met hun handen en voeten laten horen hoe zij het instrument tot leven kunnen wekken. Zij doen dat op de donderdagavonden vanaf 4 juli om 19.00 uur. Op die eerste avond opent Jan Achterkamp de rij. Hij is de nieuwe beiaardier van Deventer en zal o.a. werk van eigen hand spelen. De weken daarna volgen Stefano Colletti, beiaardier van Douai in Noord-Frankrijk, Gijsbert Kok, de nieuwe beiaardier van Den Haag en Marcel Siebers, beiaardier van Venlo en Cuijk. Op 1 augustus speelt de Belgische beiaardier Luc Rombouts (Leuven) en het laatste concert is op 8 augustus. Dan speelt Koen van Assche, beiaardier van Turnhout in België.


Roel Smit

Al met al een bont gezelschap speelmannen, bijeen gesprokkeld door de Hengelose stadsbeiaardier Roel Smit, lid van de Werkgroep Beiaardcultuur Hengelo. Er komt een programmafolder, die verkrijgbaar is in het stadhuis en op diverse andere plaatsen in de binnenstad.

Bron: Sneeker Nieuwsblad 20 juni 2013

Dirk Donker 50 jaar stadsbeiaardier van Sneek



SNEEK – Dirk Donker is dit jaar 50 jaar stadsbeiaardier van Sneek.

Ter gelegenheid daarvan is woensdag 26 juni een bijzonder beiaardconcert in de toren van de Martinikerk. Het concert wordt gegeven door Roel Smit, stadsbeiaardier van Doetinchem en Hengelo (O). Voorafgaand aan het concert is er om 19.00 uur een ontvangst op het Waltaplein in het stadhuis in Sneek. Wethouder Wigle Sinnema opent de avond, waarna Roel Smit een toelichting zal geven op het door hem te spelen programma dat om 20.00 uur van start gaat.

Vervolgens ontvangt Dirk Donker het eerste exemplaar van het boek “Het Sneker klokkenspel”, over ruim 300 jaar carillongeschiedenis van Sneek. Dat geschreven is door Taeke van Popta, oud-beleidsadviseur kunst en cultuur van de voormalige gemeente Sneek.

Bron: Groot Vlaardingen 20 juni 2013

Beste beiaardiers komen naar Vlaardingen

Door: Helga Boudestein
VLAARDINGEN - De vijfde editie van de Vlaardingse Beiaardweken komt er aan. Iedere dinsdagavond in juli wordt het Oranje Carillon in de toren van de Grote Kerk bespeeld. “De beste spelers komen voor deze serie naar Vlaardingen”, meldt organisator Ben van der Linden met gepaste trots.

Terwijl andere steden al veel langer dan Vlaardingen over een klokkenspel beschikken en dus een rijke traditie hebben, is de beiaardserie in haringstad in korte tijd uitgegroeid tot een topevenement in zijn soort. In het vakblad Klok & Klepel is onder de kop ‘Een beiaardserie om jaloers op te zijn’ zelfs een heel artikel aan dit opmerkelijke succes gewijd. Van der Linden heeft er wel een verklaring voor. “In veel steden worden de hele zomer beiaardconcerten gegeven. Hier wordt het samengebald in vier, vijf weken, waardoor we de beste spelers van de wereld naar Vlaardingen kunnen halen.”
Succes
Ook het perfectionisme van Van der Linden en zijn ervaring als succesvol pianist zijn niet onbelangrijke factoren die bijdragen aan dit succes. “Als je iets doet moet je het goed doen.” Dat laatste is onder andere ook de reden dat hij zelf nooit een studie tot beiaardier heeft gevolgd. Simpel omdat hij het daar, onder andere als muzikaal leider van Paul van Vliet, veel te druk voor had. “Wel vind ik het leuk om mogelijkheden aan te boren die nog niet zijn benut.” En zo kwam Van der Linden vijf jaar geleden op het idee om met het Oranje Carillon in de Grote Kerk, dat onder kenners te boek staat als één van de beste beiaarden in Nederland, iets te gaan doen. De Vlaardinger stapte naar de gemeente, waar direct enthousiast werd gereageerd en steun werd verleend. De Vlaardingse Beiaardweken waren geboren.
Beeldschermen

Als relatieve buitenstaander paste Van der Linden ook meteen een aantal vernieuwingen toe die aansloegen. Zo staan er bijvoorbeeld tijdens de bespelingen grote beeldschermen op de Markt. “Normaal zie je niet wat er boven in de cabine gebeurt. Nu dus wel. De beiaardier komt hierdoor uit de anonimiteit. Dat vinden ze geweldig. Ze zijn ineens sterren. Na zo’n bespeling wacht het publiek de beiaardier op om hem een applaus te geven”, licht Van der Linden toe. Ook voor de komende serie heeft hij weer topspelers vast kunnen leggen. De concerten zijn gratis te beluisteren. “En bij slecht weer zit het publiek nog steeds droog”, benadrukt Van der Linden. Ook rijdt er een speciale beiaardbus langs de verzorgingshuizen. Deze bus is bereikbaar op tel. 06-30924469. Meer informatie op www.vlaardingsebeiaardweken.nl
Slotconcert

Inmiddels is het een tradtie dat tijdens de laatste avond een concert wordt gegeven dat in het teken van bellen staat. Dit jaar komt hiervoor het wereldberoemde Arsis Handbell Ensemble uit Estland voor het eerst naar Nederland. Het concert is dit jaar in de Lucaskerk. Er rijdt speciaal een treintje over de Hoogstraat.

Bron: Berkel Bode 18 juni 2013

Klokkenspel tingelt door

Als een duivel tekeer gaan om engelen te laten zingen, zo omschreef stadsbeiaardier Gert Oldenbeuving ooit zijn werk. Komende vrijdag neemt hij met een concert dat om 16.00 uur begint afscheid als stadsbeiaardier van Lochem. Een opvolger krijgt Oldenbeuving niet.
Het carillon van de Gudulakerk is ook na het vertrek van Oldenbeuving regelmatig te horen. Beiaardier Geert Jan Heuvelman neemt plaats achter de pedalen, maar wordt geen ambtenaar; hij komt niet op de loonlijst van de gemeente.
De het klokkenspel ook in de toekomst te horen is, is vooral te danken aan de stichting Vrienden van de Lochemse Beiaard. Zij voert een actie om de beiaardcultuur in Lochem voor de toekomst veilig te stellen. Kortom, het generen van financiële middelen om de beiaard in de Gudulatoren in de toekomst blijvend te kunnen bespelen.
Na veelvuldig overleg tussen de gemeente en de stichting Vrienden van de Lochemse Beiaard heeft het College van Lochem, op basis van een projectplan/aanvraag van de stichting, besloten subsidie te verlenen. Deze subsidie maakt het mogelijk voor de stichting om gedurende een experimenteer periode van twee jaar een alternatief verdienmodel te vinden, waardoor de Lochemse beiaardfunctie in stand gehouden wordt door andere partijen dan de gemeente. Deze subsidie stelt de stichting in staat om de vaste bespelingen tijdens de weekmarkt vooralsnog te financieren. Met behulp van de Lochemse gemeenschap zullen de komende tijd alternatieve verdienmodellen uitgewerkt worden. De marktbespelingen tijdens de weekmarkt zijn op woensdagmorgen van 10 tot 11 uur. Speciale concerten zijn er elke vrijdag in augustus.

Bron: De Streekgids 17 juni 2013

Afscheidsconcert van Gert Oldenbeuving


LOCHEM - Gert Oldenbeuving is op 1 mei 1973 aangesteld als stadsbeiaardier van de gemeente Lochem. Op vrijdag 21 juni 2013 neemt hij afscheid als vaste bespeler van de Lochemse beiaard in de Gudulatoren. Hij verzorgt een afscheidsconcert op de beiaard in de Gudulatoren om 16:00 uur.

Veertig jaar torenmuziek Gudulatoren Lochem.
Sinds 1973 beklimt de stadsbeiaardier Gert Oldenbeuving wekelijks de Gudulatoren te Lochem en musiceert tijdens de weekmarkt op de klokken. Hij zit dan hoog in de toren in de speelkamer achter zijn stokkenklavier, tussen de klokken. De stadsbeiaardier componeert ook de wijsjes voor de speeltrommel en ‘versteekt’ periodiek de melodie op deze speeltrommel. Een melodie die elk kwartier over de oude binnenstad wordt gestrooid.

Afscheidsbijeenkomst van Gert Oldenbeuving.
Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem wil de periode van veertigjaar torenmuziek feestelijk afsluiten en biedt na afloop van het concert de mogelijkheid om in een ongedwongen sfeer met Gert Oldenbeuving de hand te schudden en het glas te heffen op het verleden en de toekomst van de Lochemse beiaardcultuur.

Kennismaking met Jan-Geert Heuvelman.
De nieuwe vaste bespeler van de Lochemse beiaard is Jan-Geert Heuvelman. Hij verzorgt in het vervolg de vaste bespelingen op de Lochemse beiaard in de Gudulatoren onder auspiciën van de stichting Vrienden van de Lochemse Beiaard.

Beiaardbespelingen Gudulatoren 2013.
De marktbespelingen tijdens de weekmarkt in Lochem zijn op woensdagmorgen van 10:00 uur tot 11:00 uur.
De unieke beiaardconcerten op de zomeravond zijn op elke vrijdagavond in de maand augustus. Ze beginnen om 19:00 uur (met uitzondering van 16 augustus, 21:00 uur) en duren ongeveer een uur.

Gert Oldenbeuving (1946) was tot 1 mei 2013 stadsbeiaardier van Zutphen, Lochem en tot zijn pensionering (2011) ook de vaste bespeler van de beiaarden in Groenlo, Winterswijk en Nijmegen. Als cantor-organist was hij van 1986 tot 2012 verbonden aan de Oude St. Helenakerk in Aalten. Sinds 1 november bespeelt hij het Naber-orgel van de Dorpskerk in Voorst.

Van 1982 tot 1994 was Gert Oldenbeuving voorzitter van de Nederlandse Klokkenspelvereniging, de NKV. In 1990 was hij gastheer van het 8e Wereldbeiaardcongres te Zutphen en in 2006 was hij opnieuw artistiek leider van het Wereldbeiaardcongres van de BWF, Beiaard Wereld Federatie, dat werd gehouden in de Poolse Hanzestad Gdansk. Voor zijn stimulerend werk voor de beiaardcultuur in deze stad ontving hij in 2001 de “Adelbrecht medaille” van de stad Gdansk en in 2006 “Het Gouden Kruis van Verdienste” van de Poolse regering. Uitgereikt door Lech Walesa tijdens het 8e Beiaardwereldcongres in 2006. Gert Oldenbeuving is gastdocent voor beiaard aan de Muziekacademie van Gdansk.

Als klokkendeskundige is Gert Oldenbeuving verbonden aan de KKOR, de Katholieke Klokken- en Orgelraad. Als beiaardadviseur was hij bij diverse grote projecten betrokken in o.a. Stuttgart, Dallas, München, Melle en Gdansk.

Op 29 april 2011 ontving Gert Oldenbeuving een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Gert Oldenbeuving is lid van de Raad van Advies van de SOGK (Stichting Oude Gelderse Kerken)

Jan-Geert Heuvelman (1984) volgde zijn eerste orgellessen bij Dick Sanderman aan de muziekschool in Rijssen, bij wie hij de later ook improvisatielessen volgde. Hij studeerde hoofdvak orgel bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium, en hoofdvak beiaard bij Bernard Winsemius, Frans Haagen en Henk Verhoef aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Daarnaast heeft hij ook schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium Artez te Zwolle. Momenteel volgt hij privélessen koordirectie bij Klaas Stok.

Als organist bespeelt hij het Van Eeken-orgel in de Noorderkerk van de Gereformeerde Gemeente te Rijssen. Ook geeft hij regelmatig orgelconcerten in binnen- en buitenland als solist of continuo speler.

Als beiaardier vervangt hij regelmatig beroepsbeiaardiers in Nederland. Ook speelt hij op diverse plaatsen in het land beiaardconcerten.

Hij is docent muziek op het Van Lodenstein College te Amersfoort. Hij werkt mee als auteur aan de nieuwe muziekmethode Daarom Muziek voor het christelijk voortgezet onderwijs. Daarnaast is hij momenteel ook verantwoordelijke voor diverse vocale en instrumentale ensembles op school.
Sinds 2007 is hij dirigent van het Vocaal Ensemble Rijssen en per april 2011 is hij dat ook van het jongerenkoor Sjaloom te Rijssen. Verder is hij artistiek leider van, en zingt hij bas in, het Octet van het Oosten.
Sinds januari 2013 is hij lid van de Culturele Advies Raad in Rijssen.
Sinds juni 2013 is hij vaste bespeler van de Lochemse beiaard in de Gudulatoren te Lochem.


Stichting Vrienden van de Lochemse Beiaard.
In 1973 is door de ‘Stichting Dag Lochem’ een beiaardkring opgezet, thans de ‘Stichting Vrienden van de Lochemse beiaard’. Deze stichting heeft tot doel het bevorderen van de beiaardcultuur in Lochem en zorgt voor extra aandacht voor de beiaard in de Gudulatoren. Zij doet dit o.a. door zomeravondconcerten door gastbeiaardiers, wandelconcerten voor beiaard en orgel, extra bespelingen van de beiaard op hoogtijdagen, publicaties rond de beiaard en het verzorgen van folders en programma’s van de concerten.

Bron: Gemeente Den Haag 17 juni 2013

Carillonconcerten in de Nutstuin



Op 3 vrijdagmiddagen in de zomer zijn er speciale beiaardconcerten vanuit de toren van de Grote Kerk. Vanuit de Nutstuin kunt u gratis luisteren naar onder andere het carillon met een koperkwintet en naar de opera Dido and Aeneas. 

In de Nutstuin zijn de concerten heel goed te volgen. Het stadsrumoer valt volledig weg en u kunt rustig zitten en een drankje drinken. De middagen beginnen steeds om 15.30 uur met een inleiding door de beiaardier. Daarna duurt het concert zelf van 16.00 tot 17.00 uur.
Koperkwintet

In het eerste concert op vrijdag 28 juni speelt Gijsbert Kok, stadsbeiaardier van Den Haag en Scheveningen, samen met koperkwintet Brassi 5'd muziek uit de tijd van Constantijn Huygens (rond 1600). Brassi5'd is een internationaal koperkwintet, bestaande uit studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Codarts in Rotterdam. Ze sluiten het concert af met een Killer Tango. Het kwintet staat opgesteld op het dakterras van het Nutshuis.

Vrijdag 5 Juli voert Jasper Stam uit Kampen werken uit van Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) en Geert D'hollander (1965). Het is voor beiaardiers een uitdaging om de clavecimbelwerken van Bach op het carillon te spelen. Jasper Stam speelt onder andere de virtuoze Chromatische Fantasie en Fuga, BWV 903. Daarnaast speelt hij een aantal oorspronkelijke beiaardwerken van Geert D'hollander. Geert is de beiaardier van Lake Wales (Florida, USA), wat wel de mooiste beiaard ter wereld wordt genoemd.
Opera op het carillon

Beiaard Arie Abbenes en verteller Phili Welten sluiten de serie af op vrijdag 12 juli met de opera Dido and Aenas (1689) van Henry Purcell. Na de verwoesting van Troje zwerft prins Aeneas over de Middellandse Zee. Het noodlot brengt hem naar Carthago waar hij enige tijd verblijft bij koningin Dido. Er bloeit iets moois tussen die 2, maar Dido tracht haar liefde te verbergen omdat ze niet zeker is of die wederzijds is. Een tovenares weet Aeneas met een leugen te bewegen om zijn reis voort te zetten en Dido te verlaten. Na het vertrek van Aeneas sterft Dido van verdriet.

Vrijdag 28 juni: Gijsbert Kok, stadsbeiaardier en koperkwintet Brassi5'd
Vrijdag 5 juli: Jasper Stam (Kampen)
Vrijdag 12 juli: Arie Abbenes, beiaard en Phili Welten, verteller

Bron: De Peperbus 11 juni 2013

Concert op carillon Peperbus



BINNENSTAD - Rien Donkersloot speelt donderdag 13 juni het volgende concert in de Beiaard Zomerserie op de beiaard, het carillon, van de Peperbus.
De stadsbeiaardier van Haarlem zal muziek uit de 18e tot en met de 21e eeuw laten horen, zoals werken van Bach, Van Wassenaer en Elgar. Daarna wordt het concert besloten met originele beiaardmuziek van onder andere d’Hollander. Het concert is vanaf 20.00 uur in de binnenstad te beluisteren. Daarnaast is de beiaardier ook te zien op een plasmascherm in het restaurant van het Stedelijk Museum. Bij de concerten van de Beiaard Zomerserie is het museum gratis toegankelijk.

 

Bron: Gazet van Antwerpen 8 juni 2013

Stad zoekt nieuwe torenwachter 



Volgende week vinden de selectiegesprekken plaats voor de functie van torenwachter van de Sint-Romboutstoren. Nick Vanhaute, de vorige torenwachter, neemt minstens een jaar loopbaanonderbreking. De stad Mechelen hoopt zo snel mogelijk iemand aan te stellen.

"Hoeveel kandidaten we hebben geselecteerd, mag ik niet vertellen. Maar de respons ligt in de lijn van de verwachtingen", zegt Bart Maes van de Mechelse personeelsdienst. "Tijdens het gesprek zullen we peilen naar de motivatie, de klantgerichtheid en de technische kennis van de kandidaten. We zullen hen ook een aantal scenario's voorleggen en vragen hoe ze die in de praktijk zouden aanpakken."

De torenwachter krijgt een uitgebreid takenpakket. "Op de eerste plaats is er het onderhoud. Alles moet er uiteraard netjes bijliggen. Afhankelijk van de technische kennis van de nieuwe torenwachter zal hij ook herstellingen moeten uitvoeren. Dat kan gaan van elektriciteit tot schrijnwerkerij. Hij neemt ook de contacten voor zijn rekening met de leveranciers die instaan voor reparaties aan de beiaard of de klok. Tot slot verwachten we van onze nieuwe man dat hij bezoekers met vragen voort kan helpen."

De Beiaard van Mechelen

Bron:  Wijkraad binnenstad Grave 4 juni 2013

De waarde van ons carillon 

De Waarde van het carillon - De waarde van ons carillon is niet alleen meer uit te drukken in het aantal klokken, of de kilo’s brons, laat staan de buitenkant van de toren. Dat bleek maandag 3 juni wel tijdens de bijeenkomst op het stadhuis.
Na een bezichtiging in de toren mochten een aantal partijen uit Grave hun zegje doen tijdens een 3 uur durend gesprek. Veel te kort, bleek toen we aan het eind van een presentatie nog maar 30 minuten écht mochten roepen wat onze ideeën waren. Een presentatie overigens met feiten en weetjes die voor alle aanwezigen bekend waren. Daarom is afgesproken dat binnenkort een tweede bijeenkomst wordt gehouden.

Voor dit moment heeft de Wijkraad Binnenstad -na afloop van de bijeenkomst- schriftelijk de reacties doorgegeven die zijn binnengekomen na de oproep in kranten en op websites. Eén ding is duidelijk, bijna zonder uitzondering wenst Grave het klokkenspel zo gauw mogelijk weer te horen en in de meeste gevallen uit te breiden naar een volwaardig carillon.
Tijdens de volgende bijeenkomst pas zal ook de onafhankelijk expert op carillongebied die wij hadden uitgenodigd, aan het woord komen (hopen wij). Henk Scholte, Technisch Adviseur van de Klokkenspel Vereniging van Utrecht maakte zelfs het eerste Kindercarillon wereldwijd. Duidelijk was dat veel bewoners ook opteren voor bijvoorbeeld carillon zomerconcerten, een vrij sobere inrichting onderin de toren met eventueel een scherm voor videopresentaties van Graeft Voort, de VVV, of/en met een camera op de beiaardier zodat het zichtbaar gemaakt kan worden hoe die het klavier bespeelt. Maar er waren ook andere voorstellen. Wij houden u op de hoogte na de volgende bijeenkomst. Hester Kruizinga

Bron: stichtingcarillonveendam.nl 4 juni 2013

Carillon Veendam te bezichtigen



CARILLON - Zaterdag 8 juni a.s. vindt de provinciale Open Torendag plaats. Op die dag zijn alle carillons in de provincie Groningen te bezichtigen, waaronder ook die in de toren bij de Grote Kerk in Veendam.

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u de toren beklimmen en een kijkje nemen in de speelkabine. Daar geeft stadsbeiaardier Adoplh Rots tekst en uitleg over de werking van het in 2008 vernieuwde carillon. Natuurlijk zal hij het ook bespelen. Als de 38 treden u (in één keer) teveel zijn, kunt u onderweg ook even de tijd nemen om de expositie over de totstandkoming van het nieuwe carillon te bekijken. De mensen van de Stichting Carillon Veendam verwelkomen u graag!

Ter afsluiting van de Open Torendag vindt er om 16.00 uur een bijzonder evenement plaats: Harmonieorkest Voorwaarts Veendam, de Winkler Prins Harmonie en beiaardier Adolph Rots geven een concert. Ze spelen daarbij ook samen. Afhankelijk van de windrichting zoekt het publiek een plekje rond de toren en geniet, op de zelf mee te brengen stoelen, van de klanken van de Veendammer muziek.

stichtingcarillonveendam.nl

Bron: Hart van Nederland 3 juni 2013

Koning opent carillon in Wiesbaden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn begonnen aan hun kennismakingsbezoek aan Duitsland. En de aandacht van de Duitsers voor dit bezoek is overweldigend.

Het koningspaar is niet alleen bij onze oosterburen om kennis te maken. Ze doen Duitsland ook aan om daar een grote handelsmissie af te trappen.

Bron: Zwolle weblog 29 mei 2013

Bijzondere beiaardconcerten 



Zwolle - In de maanden juni en juli kunt u op donderdagavond koopavond acht keer genieten van het carillon in de Peperbus. 
Op donderdag 6 juni is de start met een bijzonder concert: stadsbeiaardier Roy Kroezen, speel in de toren en in de tuin van het Stedelijk Museum staat dan het Overdagkoor opgesteld. Zij brengen samen brengen een programma uit de 16e, 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Het grootste probleem is dat het als één muziekstuk moet klinken, maar dat de afstand tussen koor en beiaardier groot is. Er moeten hulpmiddelen worden gebruikt om beiden synchroon te laten horen. Het gezamenlijk resultaat kunt u alleen beluisteren in de tuin van het Stedelijk Museum. Daarbuiten hoort u alleen het beiaardspel. De donderdagavonden daarna kunt u zich helemaal concentreren op het solospel van de beiaardiers. Sommigen zijn op 11 mei ook al te gast geweest in Zwolle. Toen organiseerde de Zwolse Beiaard Stichting een concours voor duo’s. Rien Donkersloot (geprogram­meerd voor 13 juni) speelde als een van de kandidaten. Op 11 mei was er een jury en twee van de juryleden spelen nu zelf: Tom Van Peer (geprogrammeerd voor 11 juli) en Gideon Bodden (geprogrammeerd voor de slotavond op 25 juli).

Verder kunt u luisteren naar het spel van Boudewijn Zwart op 20 juni, Gildas Delaporte op 27 juni, Jan Bezuijen op 4 juli en Bernard Winsemius op 18 juli. 

Bron: De Gazet van Antwerpen 30 mei 2013

Amerikaanse studente maakt kunstwerk in toren 

Foto Patrick Hattori

Opvallende voorstelling woensdagavond in de Mechelse Sint-Romboutstoren. De Amerikaanse beiaardstudente Julie Zhu presenteerde er in de assenkelder haar eindwerk: een mix tussen kunst en beiaardmuziek. De tentoonstelling loopt nog tot eind mei volgend jaar.

Meestal leveren de studenten op het einde van het schooljaar een lijvige thesis over campanologie af, maar Zhu besloot om het over een andere boeg te gooien. Met haar voorstelling 'Traveling without maps' combineert ze kunst en beiaardmuziek. Zhu, die eerder al kunst studeerde aan Yale, creërde een projectie van bewegende kalligrafische schilderijen die geïnspireerd zijn op beiaardcomposities. Tijdens de voorstelling bespeelde ze samen met haar collega-studenten de beiaard.

"De schilderijen zijn mijn artistieke interpretatie van de muziekstukken", vertelt Zhu. "Het is een weergave van wat ik voel bij een compositie. Een kaart met muzikale kleuren, sferen, spanningen en emoties. Dat is waar ik naar op zoek ben: mijn eigen notatie, vervaardigd uit inkt en accordeonboeken van rijstpapier."

NIGE

Bron: Het krantje online 29 mei 2013

Digitale beiaardier Oude Kerk

Gift voor Voorburgs carillon

De Mortelmans Stichting schenkt de gemeente Leidschendam-Voorburg 10.000 euro voor de aanschaf van een nieuwe speelcomputer voor het carillon van de Oude Kerk in Voorburg. Het huidige carillon is in 1984 geschonken door de De Frans Mortelmans Stichting. Hierbij werden de vijf bestaande klokken (waarvan de oudste uit 1781, een uit 1948 en drie uit 1967) uitgebreid met 34. In totaal komt dit dus neer op 39 klokken, waarvan 38 voor het carillon en voor het uurslagwerk.

Het carillon wordt oorspronkelijk bespeeld door een beiaardier. Om bij afwezigheid van een beiaardier toch het klokkenspel te laten klinken, werd door middel van een bijdrage van de De Frans Mortelmans Stichting een speelcomputer geinstalleerd.

De eerste werd aangebracht in 1984 en vervangen in 1994 door een moderner exemplaar. Met de schenking van de De Frans Mortelmans Stichting kan nu een nieuwe speelcomputer worden aangeschaft. De Stichting Vrienden van het Carillon is verantwoordelijk voor het beheer van de klokken, waarvan de gemeente eigenaar is.

Bron: Omroep Zeeland 23 mei 2013

Goes verliest stadsbeiaardier



GOES - Stadsbeiaardier Sjoerd Tamminga is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was vanaf 1977 de vaste bespeler van het carillon in Goes. De stad verliest met het overlijden van Tamminga een markant musicus, die moderne muziek durfde te combineren met het oude ambacht van beiaardier.

Tamminga kwam al op 11-jarige jongen in aanraking met carillonmuziek door zijn pianolessen bij stadsbeiaardier Willem Harthoorn, die hij later opvolgde. Vanaf 1974 studeerde hij aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1976 het diploma met grote onderscheiding behaalde.

Lou Reed
In 2009 vertegenwoordigde Sjoerd Tamminga Nederland tijdens de viering van 400 jaar banden tussen ons land en New York. Op Koninginnedag van dat jaar speelde hij op het carillon van de Riverside Church in de metropool, het grootste carillon ter wereld. In het bijzijn van zanger Lou Reed bracht Tamminga zijn versie van 'Perfect Day' ten gehore.

Jubileum
Zeven jaar daarvoor vierde de Goesenaar nog zijn 25-jarig jubileum als stadsbeiaardier van de stad. Sjoerd Tamminga zou op 30 oktober zijn 66e verjaardag vieren.

Bron: www.carillontorens.com 23 mei 2013

Stadsbeiaardier Goes Sjoerd Tamminga overleden

 

Op 21 mei 2013 is onverwacht overleden Sjoerd Menno Tamminga.

Hij was vanaf 1977 de vaste stadsbeiaardier in Goes.

 

Bron: DeinzeOnline 19 mei 2013

25 jaar beiaard in Deinze 



Een kwarteeuw geleden werden in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Deinze 37 beiaardklokken gehangen. In 1988 sloot Deinze hiermee aan bij de steden in Vlaanderen die de oude Vlaamse beiaardtraditie in ere houden. De stad Deinze wil dit jubileum dan ook niet onopgemerkt laten voorbijgaan en voorziet een feest op zaterdag 1 juni, van 14 u. tot 17 u. op het Sint-Poppoplein en het Emiel Clausplein.

Vlaams erfgoed
Tot 1580, toen de Fransen de volledige stad in brand staken, klonk de beiaard in Deinze net als in vele Vlaamse steden. Samen met de oude stadshal en zijn toren verdween toen de beiaard. Na een onderbreking van meer dan 400 jaar trad Deinze in 1988 opnieuw de beiaardgeschiedenis binnen, onder impuls van de betreurde Aimé Lombaert, toenmalig stadsbeiaardier van Brugge en leerkracht van de Deinse muziekacademie. Dankzij giften van heel wat bedrijven en sympathisanten kregen dit keer 37 klokken een plaats in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In 1994 werden er nog eens 11 klokken toegevoegd en sindsdien beschikt Deinze over een volwaardige instrument met vier octaven.

Unieke beiaard
In 1988 was Deinze de eerste stad ter wereld met een beiaard met grote-tertsklokken. Door de speciale vorm van deze zogenaamde majeurklok, met een meer uitgesproken bult in de zijkant van de klok, is de klank zuiverder en ligt de klok gemakkelijker in het gehoor. De Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit het Nederlands Asten gebruikte 25 jaar geleden de nieuwste computertechnieken om deze klokken te ontwerpen. De zwaarste klok weegt meer dan 780 kg, de lichtste net geen 5. Als eerste beiaard van dit nieuwe type was Deinze een voorbeeld voor nieuwe beiaarden in België, Japan, Nederland, Mexico en de U.S.A.

Klokken luiden in de stad
Dagelijks tussen 8 en 20 uur speelt de beiaard op het uur en het halfuur zijn melodie via het automatisch beiaardspel. Hierbij speelt de beiaard, aangestuurd door de computer, voorgeprogrammeerde muziek. Momenteel zijn er composities van Mozart te horen, die wisselen per kwartaal. Gedurende het jaar speelt huidig stadbeiaardier Charles Dairay een dertigtal beiaardconcerten, vaak voor speciale gelegenheden zoals Vaderdag, de Vlaamse Feestdag of de Open Monumentendag. Het volledige overzicht van de concerten is te vinden in de jaarlijkse beiaardbrochure of op de webpagina over de beiaard. Hier is ook heel wat achtergrondinformatie over de Deinse beiaard te vinden. In 2011 werd de cd ‘The Singing Bells of Deinze’ opgenomen met traditionele en moderne werken voor de beiaard.

Feest
Op zaterdag 1 juni nodigt de stad Deinze alle inwoners uit om het jubileum van onze beiaard te vieren. Van 14 tot 17 uur kan je op het Sint-Poppoplein en het Emiel Clausplein doorlopend genieten van beiaardconcerten door Charles Dairay en enkele gastbeiaardiers. Je kan meer te weten komen over de unieke beiaard en geïnteresseerden kunnen ook een geleid bezoek brengen aan de beiaardkamer. Er zijn ook cd’s te winnen om de muziek van de Deinse klokken thuis nogmaals te beluisteren.

Feest 25 jaar beiaard
1 juni van 14 tot 17 uur – Sint-Poppoplein en Emiel Clausplein
Doorlopend concerten, opendeur, infostand, beiaardmuziek, tentoonstelling

Beiaardbrochure, cd en verdere info over de beiaard verkrijgbaar bij: Cultuurdienst, tel. 09 381 95 10, cultuur@deinze.be - www.deinze.be/beiaard

Bron: RTL nieuws 16 mei 2013

Klokkentoren Utrecht speelt 'Birds' van Anouk

Steun voor Anouks deelname aan het Eurovisie Songfestival komt uit de gekste hoeken. De klokkentoren van de Dom in Utrecht speelt morgen en overmorgen het nummer 'Birds'.
Tweewekelijks geeft de stadsbeiaardier van Utrecht, Malgosia Fiebig, een concert voor de hele Utrechtse binnenstad. Eén uur op vrijdag en één uur op zaterdag. Deze week sluit de beiaardier de week wel heel bijzonder af: met het nummer 'Birds' van Anouk.

De stadsbeiaardier van Utrecht sluit vaker aan bij de actualiteit. Ze heeft het nummer speciaal bewerkt voor het carillon van de Domtoren. Zaterdagvond brengt Anouk het nummer ten gehore in de finale van het Songfestival.
Bijzondere opname? Stuur hem op!

Ook andere carillons in Nederland hebben het nummer gespeeld of gaan dat dit weekend doen. Heb jij een mooie opname van een carillon dat Birds speelt? Of van een andere bijzondere versie van 'ons' songfestivallied? Mail een filmpje naar oproep@rtl.nl.

Bron: De Kombinatie, editie Zwijndrecht 14 mei 2013

Beiaard Concerten in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - De Stichting Beiaard Zwijndrecht is enthousiast om woensdag 22 en 29 mei van 19.30 tot 20.30 uur twee bijzondere zomeravondconcerten in samenwerking met de Stichting ToBe te kunnen aanbieden. Het fagottrio Fagottesk zal 22 mei samen met beiaardier Jan van der Zwart een miniconcert geven en op 29 mei zal Hoornkracht samen met de beiaardier het publiek muzikaal onthalen.
Gelijktijdig vindt in Zwijndrecht de burgemeesterswisseling plaats. Een prachtig moment om op 22 mei waarnemend burgemeester Maria Wiebosch-Steeman muzikaal uit te luiden en op 29 mei de nieuwe burgemeester Dominic Schrijer in te luiden. De beide burgemeesters zullen dan ook op de achtereenvolgende avonden een welkomstwoordje spreken.
De Stichting Beiaard Zwijndrecht wil de inwoners van Zwijndrecht graag op een muzikale manier ontvangen op het prachtige Raadhuisplein met als bijzonder middelpunt de beiaard van Zwijndrecht. De muziekensembles van ToBe staan garant voor muzikale kwaliteit. Wijnhandel Bas Baan zorgt voor een drankje. Ook een hapje zal niet ontbreken. Bij regen gaan de concerten niet door.

Lees verder www.beiaardzwijndrecht.nl

Het carillon van Zwijndrecht

Bron: carillontorens.com 12 mei 2013

Uitslag Internationaal Beiaardconcours voor Duo's te Zwolle

Internationaal Beiaardconcours voor Duo's te Zwolle, de uitslag is:
1e prijs Niet uitgereikt
2de prijs Toru Takao / Katarzyna Piastowska
3de prijs Jasper J. Stam / Rien Donkersloot
3de prijs Anna Kasprzycka / Monika Kaźmierczak
4de prijs Klaas de Haan / Anne Kroeze

De deelnemers in de raadszaal van Zwolle

 

Bron: Asser Journaal 10 mei 2013

“Wat zou een provinciehoofdstad zijn zonder carillon?”


Carillon wordt Unesco Cultureel Erfgoed, maar Assen wil het wegbezuinigen
ASSEN - Het college van B&W is in het kader van de bezuinigingsdrift voornemens om nu ook de wekelijkse bespeling op de woensdag door de beiaardier te gaan wegbezuinigen. Dit lijkt een bezuiniging, maar levert eigenlijk niet meer op dan dat men de stad en bewoners een stuk puur Nederlands erfgoed ontneemt.
Het is bovendien de goedkoopste vorm van cultuurvoorziening in de openbare ruimte, want de beiaardier speelt ‘muziek voor Jan en Alleman'. En er hangt geen hoog prijskaartje aan zoals bij menige stedelijke cultuurtempels.
In Nederland zijn zo’n 200 beiaarden met handspel te vinden. Elke zichzelf respecterende stad beschikt over een instrument van oudere of jongere makelij. Tot 1958 was Assen de enige provinciehoofdstad zonder beiaard en een stadsbeiaard werd hier zeer gemist.
Bij de pensionering van burgemeester H.J. de Dreu gaf de stad zichzelf eindelijk de fel begeerde en bovendien een sprankelend klinkende beiaard cadeau. Onlangs schreef de Asser gemeentevoor-lichter nog 'Wat zou een provincie hoofdstad zijn zonder carillon?'
In Nederland heeft zich uit de beiaard vanaf de 17de eeuw een ware beiaardcultuur ontwikkeld. Op het carillon of de beiaard werd wekelijks één of meermalen door de beiaardier ter verpozing van de inwoners gespeeld. Zowel oude als nieuwe muziek, van Bach, tot Mozart, maar ook bekende evergreens, delen uit de Sound of Music en nummers van The Beatles tot Marco Borsato kan men horen. De beiaardier speelt met zijn bespeling in op de plaatselijke omstandigheden.
Het is geen modeverschijnsel, maar het heeft nog altijd bestaansrecht en een permanente plaats in onze Nederlandse cultuur gekregen.
Marktbespelingen zijn in Nederland een historisch gegeven.Van oudsher bespelen stadsbeiaardiers tijdens de markten de beiaard, wat door veel bezoekers als sfeerverhogend wordt ervaren.
En wie kent niet het beroemde gedicht ‘Het Carillon’ van Ida Gerhard.
Muziek is het ‘cement van de samenleving’ en het carillon voorziet hier in hoge mate in.
Ook met het oog op het feit dat de bespeling van het carillon binnenkort als immaterieel Erfgoed van de Unesco zal worden aangemerkt, blijkt dat de belangrijke functie van stadsbeiaardier onderdeel van dat erfgoed is.
Een carillon valt niet te automatiseren. Ieder half uur klinken wel korte automatische melodieën om de tijd aan te duiden, maar dit is geen reële optie daarmee het ‘live’ bespelen van het instrument door een musicus op te vangen. Bij het automatisch speelwerk worden de klokken op één klanksterkte aangeslagen en nuanceren is niet mogelijk. Wanneer een instrument of een gedeelte van een instrument langere tijd niet wordt gebruikt, raken de draaiende delen vast, neemt de bespeelbaarheid snel af en kost reparatie veel geld. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt zich op het standpunt dat juist luid-uurwerk en beiaardinstallaties zoveel mogelijk hun functie moeten blijven behouden.
Kortom, dit belangrijke culturele erfgoed mag de Raad de bevolking van Assen niet ontnemen.

Auke de Jong,
Assen 

Bron: DeStentor 3 mei 2013

Beiaardier speelt op carillon verzoeknummertjes in de zon

ZWOLLE - "Hoor je dat, Josephine?", vraagt Gieneke Breedveld haar dochter als de eerste klanken van 'Somebody that I used to know' van Gotye klinken.

Josephine hoort het spel van stadsbeiaardier Roy Kroezen wel, maar de spiksplinternieuwe fotocamera is ook interessant. Breedveld luistert aandachtig, ze heeft de drukte van de markt achter zich gelaten en heeft een plekje gezocht tegenover studentencafé Het Vliegende Paard in de Voorstraat. Ze heeft een krantenknipsel met de speellijst tussen haar vingers. "We lazen het in de krant. Het liedje van Gotye is haar lievelingsliedje. We liepen eerst over de markt, maar daar kon je door het geroezemoes niet goed de melodie herkennen."

Stadsbeiaardier Roy Kroezen speelt elke eerste vrijdag van de maand verzoeknummers op het carillon van de Peperbus. Voor de eerste keer dit jaar gaat het van 'Heart of gold' van Neil Young naar de 'Für Elise' van Beethoven. "Het komt heel leuk uit de verf", lacht Breedveld. Even verderop zitten echte fijnproevers. Onder het genot van een kop koffie en appelgebak luisteren twintig mensen naar de klanken van Kroezen in de tuin van het Stedelijk Museum. Hier en daar worden wat stoelen en tafeltjes bijgeplaatst. De ogen gesloten, genieten van de muziek en de zonnestralen.

"Het is mooi weer, het is nooit zo druk op een gewone dag", weet Martje de Boer, vrijwilliger van het Stedelijk Museum. "Het is zo jammer dat het scherm binnen kapot is, anders hadden we de beiaardier ook aan het werk kunnen zien."

Bron: Omroep Brabant 27 april 2013

Deurne trekt geld uit voor herstel Jules de Corte-carillon Helenaveen na klokkendiefstal


HELENAVEEN - De gemeente Deurne trekt 20.000 euro uit om de klokken het Jules de Corte-carillon in Helenaveen te vervangen. Veertien van de 21 klokken werden eind juli vorig jaar gestolen. Het college van burgemeester en wethouders is het met de dorpsraad eens dat het carillon vanwege de band met Jules de Corte van toeristisch belang is voor Helenaveen.

Door de diefstal van de klokken kan het carillon niet meer de -op het jaargetijde afgestemde - melodieën spelen, die de inwoners van Helenaveen gewend waren. Alle klokken hebben een eigen toonhoogte en zijn nodig voor het spelen van de melodie. Daarom is het carillon stilgezet.

Daders nog niet gevonden
De gemeente deed aangifte van de diefstal van de klokken, maar de daders zijn tot op heden nog niet gevonden. Het Jules de Corte-carillon staat sinds 1975 op het grasveld naast de kerk aan de Oude Peelstraat in Helenaveen.

Bron: Gazet van Antwerpen 27 april 2013

Dijlestad organiseert jaarlijkse beiaarddag

Stadsbeiaardier Eddy Mariën 

In de Mechelse binnenstad vindt vandaag, zaterdag de jaarlijkse beiaarddag plaats. Die start om 10u met de bespeling van de mobiele beiaard van Eijsbouts aan De Garage.

Om 11.30u wordt die gevolgd door een concert op de beiaard van de Sint-Romboutstoren. Omstreeks 13u repeteren de kinderen van de beiaardklas met het handbellenkoor, waarna de mobiele beiaard nog eens wordt bespeeld. Om 15u wordt nog een ander mobiel instrument bespeeld van Boudewijn Zwart.

Op dat moment overhandigt beiaardier Adrian Gebruers uit het Ierse Cobh in de Minderbroederskerk een origineel manuscript van Adolf Denyn aan de stad Mechelen. Hij was de vader van oprichter Jef Denyn van de Koninklijke Beiaardschool. Een concert van hogere graden en laatstejaars sluit de dag om 17.30u af.

Bron: Den Helder actueel 26 april 2013 

Carillon speelt mee met landelijk Koningslied


Den Helder - Het monumentale carillon van Den Helder, op het Helden der Zeeplein, speelt dinsdag 30 april mee met het Koningslied. Om 19.00 en 19.15 uur precies klinkt in heel Nederland vanaf carillons dit lied.

Het speciale carillonarrangement is naar alle beiaardiers van Nederland gestuurd. De carillons vormen zo samen de prelude op de uitvoering van het Koningslied om 19.30 uur vanuit Ahoy’ Rotterdam.

"Ons carillon wordt voor deze gelegenheid bespeeld door Bart Vervaat uit Alkmaar. Hij is ook beiaardier van Heerhugowaard en heeft vorig jaar zijn Bachelor-diploma behaald voor beiaard", zo meldt de gemeente Den Helder.

Bron: Streekjournaal 24 april 2013

Carillon Marathon op Hemelvaartsdag

DOESBURG - Een boottocht over de IJssel met vijfmaal een live carillonconcert inclusief lunch en diner aan boord van een partyschip. Dat is het programma van de 21ste Carillon Marathon, onder meer in Doesburg.

Op Hemelvaartsdag 9 mei gaat weer de Carillon Marathon van start, een vaartocht over de IJssel met vijf carillonconcerten. Deze dag is een samenwerking tussen de werkgroep Carillon Marathon, onder voorzitterschap van de Doesburgse burgemeester Luesink en de Rederij Keur. Voor de 21ste keer wordt de tocht gehouden. Hij bestaat uit een vaartocht met een partyschip over de rivier IJssel. Onderweg worden de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem en Kampen aangedaan. Daar klinkt telkens een carillon concert.

Die vijf historische steden bezitten allen een carillon dat speciaal voor deze gelegenheid door beiaardiers live wordt bespeeld, telkens na het aanleggen van het schip. In iedere stad is de gelegenheid om ook rond te dwalen door deze oude Hanzesteden. De tocht begint in Doesburg met een kopje koffie of thee in het Middeleeuwse stadhuis en eindigt in Kampen, vanwaar deelnemers per bus naar de Doesburg worden teruggebracht. Aan boord worden lunch en een driegangen-diner geserveerd.

Het thema van de muziek is dit jaar 'Kenner und Liebhaber', waarin evergreens en mooie composities van bekende componisten zoals Sweelinck, Mozart en Händel klinken. Daarnaast klinkt vanaf iedere toren een werk van Wim Franken, als een hommage aan deze vorig jaar overleden componist uit Deventer. Hij heeft veel betekend voor nieuwe Nederlandse beiaardmuziek.

Beiaardiers die de concerten geven zijn Frans Haagen, Jan Achterkamp en Martien van der Knijff en Gert Oldenbeuving. Kosten van deelname zijn 67,50 euro inclusief lunch en diner, drankjes aan boord zijn voor eigen rekening. Voor informatie en aanmelding: tel. 038-4233033, www.rederijkeur.nl of info@rederijkeur.nl.

Bron: persbericht Torenmuziek Gouda 19 april 2013

BOUDEWIJN ZWART SPEELT TIJDENS KONINGSVAART



De Nederlandse beiaardier Boudewijn Zwart zal op dinsdagavond 30 april tijdens de officiële Koningsvaart op het IJ van Amsterdam optreden met zijn mobiele concert-carillon 'Bell Moods'.

Tijdens de Koningsvaart die van 19.30 tot 21.30 uur duurt en die live over via televisie wordt uitgezonden worden verschillende facetten van het Nederlands cultureel erfgoed belicht. Het carillon is sinds 1500 een karakteristiek muziekinstrument van de Lage Landen. De reizende beiaard van Boudewijn Zwart heeft een totaalgewicht van 3000 kilo en bestaat uit 50 bronzen kerkklokken. Het instrument wordt geplaatst op een ponton dat meevaart met de vaartuigen rond het koninklijk paar. Dit ponton wordt kleurrijk ingericht tegen de achtergrond van typisch Hollandse beelden: tulpen, kaasbootjes, klompbootjes en haringhappers. In de verte kijkt Lange Jan uit de Efteling toe vanaf de kant. Boudewijn Zwart is stadsbeiaardier van o.a. Amsterdam, Dordrecht en Gouda en zal tijdens de vaartocht improviseren over Nederlandse volks- en kinderliedjes en over liederen uit de 16-de eeuwse bundel "Neder-landtsche Gedenck-Clanck" van Adriaen Valerius, waarin ook het "Wilhelmus" en het bekende lied "Merck toch hoe sterck" zijn opgenomen. Uiteraard zal ook het lied 'Tulpen uit Amsterdam' niet ontbreken.

Koningsvaart

Bron: Gemeente Waterland 15 april 2013

Speeltoren Monnickendam laat nieuw geluid horen



De beiaardier van de Speeltoren in Monnickendam heeft de toren weer voorzien van nieuwe melodieën. Op de heeluurslag klinkt een melodie van Anthony Holborne genaamd "The Honeysuckle" (De Kamperfoelie) uit ca. 1590. Op de halfuurslag klinkt een menuet uit het beiaardboek van de Antwerpse Johannes de Gruytters uit 1746.

Bron: de Stentor 12 april 2013

Verzoeknummers vergroot bekendheid van carillon Peperbus

IJSSELDELTA - Summertime, het Twents Volkslied, Local Hero van Mark Knopfler en de Canto Ostinato. De verzoeknummers die bij de stadsbeaardier Roy Kroezen binnenkwamen zijn divers.
Het wordt nog een hele klus de muziekstukken te verzamelen en te spelen. Maar Kroezen is alleen maar enthousiast. "Ik wil juist een zo breed mogelijk repertoire spelen. Want een beiaardier is er voor iedereen."

Maar er zijn uitzonderingen. House of techno kunnen niet. "Dat moet ik alleen maar slaan op een van de toetsen. Dat is beneden niet om aan te horen. Het melodische instrument leent zich niet voor die muziek."
Kroezen stond er direct voor open toen zijn werkgever, de gemeente Zwolle, opperde de Peperbus te gebruiken voor verzoeknummers. Het zal de betrokkenheid van de Zwollenaar bij de beiaard uit 1930 en de toren met klokken onder meer daterend uit 1484 en 1714 alleen maar vergroten. "Dit instrument is van de stad. Daarom is het belangrijk dat burgers inspraak hebben op wat er op wordt gespeeld. Op deze grote schaal is dat nog nooit eerder in Nederland vertoond." Zijn klokken uit de vijftiende eeuw wel gemaakt voor pop en jazz en andere hippe melodieën? "Tuurlijk. De beiaard heeft in de loop van de eeuwen altijd de muziek gespeeld die in zijn tijd populair was. Maar er is nog nooit een tijd geweest dat alle muziekstijlen tegelijk op het carillon werden gespeeld." Daar gaat Kroezen nu verandering in brengen. Indieners van een verzoeknummer krijgen van tevoren bericht. de beiaard speelt ze op vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur en zaterdag tussen 13.30 en 14.30 uur.

Bron: Stad Tiel 12 april 2013

Nieuwe melodieën op het carillon



TIEL - Het carillon in de St. Maartenstoren laat vanaf vandaag nieuwe melodieën over de stad klinken. Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander heeft de stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek twee passende melodieën gekozen: Het Kroningslied van J.A. Scholte en "Wien Neerlandsch bloed", het feestlied voor 'Vaderland en Vorst'. Ook klinken er korte melodieën uit de "schilderijententoonstelling" van Mussorgsky. Deze fragmenten worden gespeeld in het kader van de opening van het Rijksmuseum én het Ruslandjaar 2013.

Tot en met 30 april klinken de melodieën op de volgende tijdstippen:
Heel uur: Kroningslied, J.A. Scholte
Kwart over: Promenade uit Schilderijententoonstelling, M. Mussorgsky
Half uur: Wien Neerlandsch bloed, J.W. Wilms
Kwart voor: Promenade uit Schilderijententoonstelling, M. Mussorgsky

Een aantal keer per jaar worden nieuwe melodieën voor de automaat samengesteld. Wanneer men een leuk idee heeft voor nieuwe muziek, dan kan men contact opnemen met de stadsbeiaardier via: wimruitenbeek@gmail.com.

Bron: deStentor 10 april 2013

Zwolse beiaardier speelt verzoeknummers

ZWOLLE - Stadsbeiaardier Roy Kroezen gaat vanaf mei elke maand verzoeknummers van luisteraars spelen. Sinds Kroezen in 2005 het Zwolse carillon ging bespelen geeft hij aan z'n functie een geheel eigen invulling.



Al eerder speelde hij verzoeknummers van luisteraars, maar toen bleef het beperkt tot één, speciale dag in het jaar.

Nu wil de beiaardier elke maand de muzikale voorkeuren van Zwollenaren via de klokken van De Peperbus over de stad laten klinken. Wie benieuwd is hoe de muziek van zijn favoriete zanger, band of componist op het carillon klinkt moet ditmaal voor vrijdag 19 april de verzoekjes bij Kroezen indienen. De bedoeling is dat hij elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand de verzoekjes speelt. Belangstellenden kunnen vrijdag 3 mei in hun agenda noteren. Zaterdag 4 mei komt vanwege de Nationale Dodenherdenking te vervallen. Kroezen wil met z'n actie de carillonmuziek dichter bij een breder publiek brengen. De beiaardier meldt dat hij in principe alle mogelijke muziek kan spelen. Naast klassieke muziekstukken is volgens hem ook eigentijdse muziek om te zetten voor het klokkenspel. De enige voorwaarde is dat het muziekstuk een herkenbare melodielijn heeft. Daardoor vallen house en techno bijvoorbeeld af. Kroezen speelt telkens drie verzoeknummers die ingediend kunnen worden via rd.kroezen@zwolle.nl. Een twee sturen naar @zwolsebeiaard of op facebook via zwolsebeiaardier.

Degenen wiens nummer is uitgekozen, ontvangen hiervan persoonlijk bericht. Ook is de speellijst een paar dagen voorafgaand aan het speelmoment na te lezen op de Wijzerpagina van de gemeente Zwolle in huis-aan-huiskrant De Peperbus en op www.zwolle.nl/zwolsebeiaardier . Op de website is meer informatie over de verzoeknummeractie te vinden, waaronder een overzicht van alle speelmomenten.

Bron: Gemeente Zwolle 10 april 2013

Verzoeknummers op carillon Peperbus

Wie benieuwd is hoe de muziek van zijn/haar favoriete zanger(es), band of componist klinkt als carillonversie heeft geluk. Met ingang van mei 2013 speelt stadsbeiaardier Roy Kroezen vanaf De Peperbus eens per maand de muzikale voorkeuren van luisteraars. Het eerste speelmoment is vrijdag 3 mei 2013. Indienen van verzoeknummers kan tot en met vrijdag 19 april aanstaande.

Roy speelt de verzoeknummers elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand. Dit doet hij tijdens zijn reguliere speelmomenten; op vrijdagochtend (11.00 – 12.00 uur) en zaterdagmiddag (13.30 – 14.30 uur). Op de overige speelmoment speelt Roy muziek naar eigen keuze. De actie loopt in eerste instantie van mei tot en met oktober 2013. Zaterdag 4 mei a.s. vervalt in verband met Nationale Dodenherdenking.

Roy: ‘Met deze actie hoop ik een breder publiek aan te spreken met carillonmuziek. Naast klassieke muziekstukken, is eigentijdse muziek namelijk ook geschikt. Eigenlijk is vrijwel alle muziek mogelijk. De enige voorwaarde is dat het een herkenbare melodielijn heeft. House, techno en dergelijke vallen af, dat is moeilijk om te zetten naar een carillonversie’.
Hoe werkt het?

Naast de volledige titel van het nummer of muziekstuk, dient ook de naam van de uitvoerend artiest/componist vermeld te worden. Als men voorkeur heeft voor de vrijdag of zaterdag, kan dit aangegeven worden. Waar mogelijk houdt Roy hier rekening mee. Verzoeknummers voor het eerste speelmoment op 3 mei kunnen tot en met vrijdag 19 april a.s. ingediend worden. 
Indienen verzoeknummer

Verzoeknummers kunnen op verschillende manieren ingediend worden:

per mail naar: rd.kroezen@zwolle.nl
een bericht op Facebook: www.facebook.com/zwolsebeiaardier
via een tweet naar Roy: www.twitter.com/zwolsebeiaard

Selectie

Uit alle inzendingen selecteert Roy Kroezen drie nummers. Degenen wiens nummer is uitgekozen, ontvangen hiervan persoonlijk bericht. Ook is de speellijst een paar dagen voorafgaand aan het speelmoment na te lezen in Wijzer en op www.zwolle.nl/zwolsebeiaardier. Op de website is meer informatie over de verzoeknummeractie te vinden, waaronder een overzicht van alle speelmomenten.
Over Roy Kroezen

De stad Zwolle heeft sinds 1931 een stadsbeiaardier. Vanaf 2005 wordt deze functie vervuld door Roy Kroezen (1967). Zijn eerste orgellessen kreeg hij op 11-jarige leeftijd. Tijdens zijn studie aan het Arnhem’s Conservatorium (1987-1993) kreeg hij als bijvak beiaardles. Hier ontstond de liefde voor carillonmuziek. Roy is gaan studeren aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en behaalde daar in 2008 het Master of Music diploma. Hij heeft beiaard- en orgelconcerten gegeven in onder meer de Verenigde Staten, 

Bron: Stad Gent 22 maart 2013

Nieuwe Gentse beiaardier Kenneth Theunissen

Kenneth Theunissen is de nieuwe Gentse beiaardier. Hij heeft al heel wat successen op zijn palmares. Hij is onder andere algemeen laureaat van de prestigieuze vijfjaarlijkse internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard in Mechelen.

Beiaardconcerten
Het stramien van de beiaardbespelingen wordt enigszins gewijzigd. Tot nog toe werd elke vrijdag- en zondagochtend gespeeld. Dat is een middeleeuws gebruik om marktdagen op te luisteren. Omwille van het hedendaagse straatlawaai is beslist om de vrijdagbespeling te vervangen door een maandelijks evenementenconcert rond een welbepaald thema. Elke eerste vrijdag van de maand om 20 uur kan de luisteraar genieten van een concert met een originele inslag.

Het eerste concert is al op vrijdag 5 april 2013 te horen. Elke zondag zal de nieuwe beiaardier bovenop zijn eigen programma 'Boven Gent rijst' live spelen als ode aan de Gentenaars.

Voortaan zal het programma van de beiaardconcerten via diverse kanalen aangekondigd worden. Het programma van de eerste drie concerten wordt binnenkort bekendgemaakt.

Beiaardfestival
In de maanden juli en augustus vindt het jaarlijkse Beiaardfestival plaats en liggen de evenementenconcerten stil. Elke zaterdagavond wordt de Gentenaar en de toevallige toerist vergast op een concert van het Beiaardfestival. Gastbeiaardiers worden uitgenodigd en er is ook een concert voorzien waarin de Gentse beiaardier het programma bepaalt samen met de Gentse stadsmuzikant An Pierlé.

Tijdens de Gentse Feesten ligt de beiaard stil, dan wordt de stad ingenomen door vele andere muzikale festiviteiten.

Speeltrommel
In de week van 25 maart 2013 wordt de speeltrommel van de beiaard weer verstoken. Dat is een tweejaarlijks gebeuren dat de Gentenaars niet onberoerd laat. De nieuwe beiaardier koos voor deze werken:

op het eerste kwartier zal een korte passage weerklinken uit ‘Oscar for Amnesty’ van Dirk Brossé (1960);
op het halfuur zal een eigen compositie van de Gentse stadsmuzikant An Pierlé te horen zijn, die ze herwerkte voor de beiaard;
op het derde kwartier zal 'Boven Gent Rijst' van Albert Rodenbach (1856-1880) weerklinken;
op het uur wordt ‘Sonata I’ (From Walsh and Hare No.51) van Jean Baptiste Loeillet of Ghent (1688-1720) gespeeld.

Bron: Weesper Nieuws 18 maart 2013

Carillon afgestemd op troonswisseling

WEESP - Speciaal voor de troonswisseling op 30 april speelt het carillon van de Grote Kerk de komende maanden koninklijke liedjes. Beiaardier Bauke Reitsma heeft het programma afgestemd op de inhuldiging van Koning Willem-Alexander.

Op het uur klinkt de opening van het Kyrie uit de Krönungsmesse van Mozart. Deze compositie klonk in 1791 bij de kroning van Keizer Leopold II tot Koning van Bohemen. Om kwart over klinkt de eerste regel van het Wilhelmus en op het half uur de : 'Domine salvam fac Reginam (Regem) nostram', vertaald: 'Heer, zegen onze Koningin (Koning)'. Deze compositie van A. Giesen werd door de Maastreechter Staar gezongen bij de inhuldiging van Koningin Beatrix in 1980.

Om kwart voor klinkt de eerste regel van de Geneefse melodie van Psalm 72 'Geef, Heer, de Koning Uwe rechten'. Hier klinkt Oranje Boven in. 

Op 30 april, van 19.30 tot 20.30 uur, zal Reitsma een 'koninklijk programma' laten horen tijdens een feestelijke beiaardbespeling georganiseerd door de Weesper Beiaardkring.


Bron: Brabants Dagblad 15 maart 2013

Carillon weg van Udense Markt

UDEN - Het carillon, dat jarenlang de Udense Markt sierde, is vrijdagmorgen weggehaald. Het klokkenspel moet plaats maken voor het nieuwe Prilleke dat daar eind maart wordt geplant.

Het carillon is met een kraanwagen naar Aarle-Rixtel gebracht waar de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen het gaat voorzien van 23 'aanslag gevoelige mangeethamers'. Directeur Frank Fritsen legt uit dat het carillon nu gewone magneethamers heeft. "Nederlanders klagen graag over geluidsoverlast. De hamers die het carillon nu heeft geven een ferme tik. Daarom komen er nu magneethamers op die net als een radio te regelen zijn, van zacht naar hard."

Of de klokkengieterij het carillon ook gaat opknappen is volgens Fritsen nog niet duidelijk. "Het staat al twintig jaar in weer en wind en misschien dat we het van een nieuwe kleurtje voorzien. Het oog wil ook wat." Over 10 à 12 weken komt het carillon terug naar Uden. Waar het dan komt te staan is nog niet helemaal zeker, maar er zijn plannen om het aan de andere kant van het Raadhuis te plaatsen.

De nieuwe dorpslinde komt op woensdag 27 maart op de plek van het carillon te staan. Die boom staat nu nog op Moleneind. De verplaatsing staat gepland om 13.30 uur.

Bron: Veghel nieuws 15 maart 2013

Laatste dag voor carillon



Uden- Enkel vandaag nog klinkt het geluid van de klokken van het carillon over de Markt heen. Na deze donderdag zullen de nostalgische liedjes tot het verleden behoren. Morgen wordt de klokkentoren verwijderd om plaats te maken voor een dorpslinde. Deze linde, het nieuwe Prilleke, zal op woensdag 27 maart feestelijk worden ingehaald. Ondanks dat het carillon sterk verouderd was, zullen veel Udenaren de vrolijke klanken ervan missen, zeker wanneer er een gure wind over de Markt heen blaast en de regen met bakken uit de hemel valt. Een vrolijke noot is dan zo welkom! Bewoners aan de Markt zullen hier waarschijnlijk een beetje anders over denken...

Carillon Markt Uden Foto's Philip van de Wiel

Bron: Nieuwsblad Gent 14 maart 2013

Gilde Stroppendragers wil Klokke Roeland op beiaard 

GENT - De Gilde van de Stroppendragers wil dat ‘Klokke Roeland', het officieus Gents volkslied, opnieuw op de beiaardtrommel van het belfort komt. De Gilde wil inspraak en start een petitie. Schepen voor Cultuur Annelies Storms gaat de zaak onderzoeken.

Voorzitter Alain Colbrant van de Gilde van de Stroppendragers: ‘In 2011 was er heel wat commotie toen Klokke Roeland van de beiaardtrommel verdween. Een Gents symbool dat om het uur vanuit het fiere Belfort weerklonk, werd de Gentenaars zomaar ontnomen. Onbegrijpelijk.'

Colbrant weet dat de beiaardtrommel om de twee jaar aan onderhoud toe is. ‘Voor ons het perfecte moment om de discussie opnieuw op de agenda te zetten. We starten een petitie en hopen op enige inspraak.'

Schepen Annemie Storms is op de hoogte van het probleem. ‘Ik weet dat er heel wat commotie was toen Klokke Roeland van de beiaardtrommel gehaald werd, en ik weet dat er hevige voor- en tegenstanders zijn. En inderdaad, tegen de paasvakantie wordt de beiaardtrommel onderhouden. Ik ga dit ernstig bekijken en samen met de collega's-schepenen nemen we binnenkort een beslissing', aldus Storms.

Bron: Goudse Post 13 maart 2013

Burgemeester veroordeelt ‘lekken’

Door: Marianka Peters
Gouda - Burgemeester Milo Schoenmaker is hevig ontstemd over het feit dat vertrouwelijke stukken voortijdig door de raad zijn gelekt naar de media. “Als een embargo nog een keer worden geschonden, zal ik direct aangifte doen.”
Het lekken van het rapport, waarin een drietal scenario’s staan beschreven voor de extra bezuinigingsronde van vijf miljoen euro, heeft volgens Schoenmaker ten onrechte voor onrust in de stad gezorgd. “Ik hoop dat degene die hiervoor verantwoordelijk is, zo dapper is om zich alsnog bij mij te melden, dan kunnen we erover praten,” aldus Schoenmaker. “Ondertussen blijf ik zoeken naar die persoon. Als ik er achter kom wie heeft gelekt, heeft diegene een serieus probleem.” Volgens de burgervader is het onacceptabel dat het lekken van vertrouwelijke stukken is gebeurd. “Het schenden van vertrouwen raakt de wortel van onze samenleving. Binnen de raad is vertrouwen een belangrijke basis om goed met elkaar te kunnen functioneren.” Ook benadrukte Schoenmaker dat het rapport nooit geheim is geweest, maar wel vertrouwelijk tot maandagavond, toen de eerste werkbijeenkomst werd gehouden. Juist om onnodige onrust te voorkomen. Het grootste doemscenario dat naar buiten werd gebracht, leidde direct voor onrust, met name bij cultuurinstellingen als schouwburg en bibliotheek. 


Carillon

Maar ook de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging sprong direct op de barricade nadat bekend werd dat het carillon van de Sint Janskerk wel eens zou kunnen sneuvelen door de bezuinigingen.Met het lied ‘Tears In Heaven’ van Eric Clapton, zette stadsbeiaardier Boudewijn Zwart donderdag zijn charme-offensief in tegen de plannen van de gemeente om te bezuinigen op het carillon. Volgens Hans van Dijk, voorzitter Vereniging Nederlandse Klokkenspel verkwanselt de gemeente Gouda hiermee het hart van het Nederlands cultureel erfgoed, waarbinnen Gouda zo’n voorname rol speelt. 

Voorbarig

Tijdens de eerste raadsbespreking bleek dat het nog te voorbarig is om nu al conclusies uit het rapport te trekken. Er werd gediscussieerd over een drietal varianten, één waarbij de gemeente uitsluitend datgene doet wat wettelijk verplicht is, dus minder bemoeizucht, één waar de gemeente alle touwtjes strak in handen houdt, dat erg duur is en de gulden middenweg, een gemeente die uitsluitend een faciliterende rol speelt en burgers meer aanspreekt op hun eigen verantwoordelijkheid. Tijdens de discussies bleek al snel dat aan alle scenario’s risico’s zijn verbonden. Aan de ene kant moet de gemeente af van haar regeltjesdrift, vooral op het gebied van ruimtelijke ordening, de keerzijde is dat het een onoverzichtelijk geheel wordt. Met het afschaffen van bijvoorbeeld het cameratoezicht ligt het gevaar op de loer dat de veiligheid verslechterd. Over het algemeen blijkt er dus niet veel steun voor een gemeente die alles los laat. Alle partijen waren het er wel over eens dat mensen vanwege de bezuinigingen op sociale voorzieningen niet tussen wal en schip mogen raken. De komende maanden zal er nog vaak over het rapport worden gesproken.”Er zijn nog een aantal stappen te gaan. Ook gaan we de discussie aan met bewoners,” aldus Schoenmaker.

Bron: Persbericht Gemeente Den Haag 12 maart 2013

Pasen en voorjaar op carillon Haagse toren

De Matthäus Passion en Tulpen uit Amsterdam... de stadsbeiaardier speelt op het carillon van de Haagse toren muziek die past bij de tijd van het jaar.

Op woensdag 20 maart speelt stadsbeiaardier Gijsbert Kok een Bach-programma. De beroemde componist Johann Sebastian Bach werd geboren op 21 maart 1685, maar op donderdagen zijn er geen bespelingen.

Het begin van de lente wordt op vrijdag 22 maart gevierd met het thema 'Bloemen in de muziek'. Denk aan Tulpen uit Amsterdam, Bloemenwals en Paper Roses.
Passiemuziek

Op maandag 25 en woensdag 27 maart staan koralen en aria's uit Bachs Matthäus- en Johannes-Passion centraal in de aanloop naar Pasen. Op vrijdag 29 maart is er traditioneel geen bespeling in verband met Goede Vrijdag. Natuurlijk is er deze periode veel meer Passiemuziek in Den Haag te horen. U vindt hier een overzicht.

Het carillon is te horen van 12.00 - 13.00 uur. Lees meer over de Haagse carillons.

Bron: Persbericht Carillontorens.com 10 maart 2013

GOUDSE "TEARS IN HEAVEN"

Klokken en mechaniek van het Goudse carillon.

GOUDA - Met het lied 'Tears In Heaven' van Eric Clapton, zette stadsbeiaardier Boudewijn Zwart donderdag 7 maart j.l. zijn charme-offensief in tegen de plannen van de gemeente om te bezuinigen op het carillon. De tranen klaterden gisteren tijdens de markt bijna letterlijk van de hemel. De gemeente Gouda verkwanselt hiermee het hart van het Nederlands cultureel erfgoed, waarbinnen Gouda zo'n voorname rol speelt. In de Sint Janstoren hangt de 'Stradivarius onder de carillons'. Sinds 1507 strooien stadsbeiaardiers in een onafgebroken lijn hun vrolijke klanken uit over de oude binnenstad. De klokken van Gouda zijn de laatste exemplaren die gegoten zijn door de beroemde 17-de eeuwse klokkengieter Hemony. Alle kerktorens in Nederland staan sinds Napoleon onder beheer van de burgerlijke overheid. Recent zijn kosten noch moeite gespaard om de Goudse beiaard volledig te restaureren en te behouden voor de volgende generaties. Het toren-instrument hangt zichtbaar in weer en wind. Wanneer dat niet wekelijks meer wordt bespeeld, heeft de gemeente binnen een paar jaar een veel hogere kostenpost dan het luttele bedrag waarmee zij nu op het carillon willen bezuinigen. Beiaardier Boudewijn Zwart: "Gouda zonder klokken, is als een lucht zonder vogels". 

Meer over het Goudse carillon

Bron: AD Groene Hart 9 maart 2013

Bron: AD Groene Hart 8 maart 2013

 

Bron: Genemuiden Actueel 3 maart 2013

Carillon van Hasselt viert 40-jarig jubileum



De beiaard in de toren van de Grote Kerk behoort tot het meest luisterrijke culturele erfgoed in Hasselt.
HASSELT - Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat Hasselt een nieuw carillon kreeg. Om dit jubileum een extra feestelijk tintje te geven wordt iedereen in Zwartewaterland uitgenodigd een muziekstuk te schrijven voor het carillon. Stadsbeiaardier Martien van der Knijff zal deze composities spelen tijdens een concert op Open Monumentendag.

De beiaard in de toren van de Grote Kerk behoort tot het meest luisterrijke culturele erfgoed in Hasselt. Al sinds de 17de eeuw klinken de vrolijke klanken van het carillon over de stad. Het klokkenspel moesten nogal eens worden vervangen. Zo ging bijvoorbeeld het carillon dat gegoten was door de beroemde gebroeders Hemony verloren bij een torenbrand in 1725. Hasselt moest het vervolgens meer dan twee eeuwen zonder beiaard stellen. In 1959 krijgt de stad een nieuw carillon aangeboden, maar dit instrument voldoet niet geheel aan de verwachtingen. Het wordt in 1973 vervangen door het huidige carillon, dat werd gegoten door de firma Eijsbouts uit Asten.
Drie jaar geleden heeft het instrument een ingrijpende renovatie ondergaan. Er kwam een nieuwe speelcomputer en er werd een aantal kleine klokken aan toegevoegd. Ook het klavier werd volledig vervangen, waardoor het veel beter geschikt is voor het geven van concerten. Dit tot grote tevredenheid van stadsbeiaardier Martien van der Knijff. Hij geeft vrijwel elke vrijdagavond een concert. Regelmatig komen gastbeiaardiers op bezoek, die steevast onder de indruk zijn van de klank van het carillon. Samen met de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPHH) bepaalt de beiaardier ieder jaar welke activiteiten in Hasselt worden opgeluisterd met zijn carillonspel. Daarnaast zorgt de computer er voor dat het carillon elk kwartier een melodie speelt. 

Beiaardier Martien van der Knijff wil het 40-jarig jubileum van het carillon graag op een bijzondere manier luister bijzetten. Hij nodigt daarom iedereen met muzikaal talent uit om een compositie schrijven voor het carillon. De enige voorwaarde is dat de componisten in de gemeente Zwartewaterland moeten wonen. Het muziekstuk mag tussen de 3 en 7 minuten duren. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de stadsbeiaardier via: info@beiaardiermartien.nl. De beiaardier zal de deelnemers advies geven en begeleiden om tot een goed te spelen muziekstuk te komen. De composities kunnen tot 1 augustus 2013 worden ingeleverd. Meer inspiratie en informatie kan worden gevonden op de website van de stadsbeiaardier: http://www.beiaardiermartien.nl.

Het is de bedoeling om de inzendingen te bundelen tot een speciaal beiaardboek voor Hasselt. Alle ingezonden composities worden door de beiaardier op 14 september tijdens Open Monumentendag gespeeld op het carillon van Hasselt.

Bron: Omroep Zeeland 1 maart 2013

Carillon Zierikzee speelt weer

ZIERIKZEE - Na maanden van renovatie speelt het carillon van de Zierikzeese stadhuistoren weer zijn deuntjes. De klokken zijn gerenoveerd en de mechanische installatie is gemoderniseerd. Volgens beiaardier Janno den Engelsman is het geluid nu ook mooier. Den Engelsman kan nu ook vanaf zijn woonplaats Bergen op Zoom nieuwe muziekstukken in de computer van het carillon zetten. Hierdoor kan sneller op de actualiteit worden ingesprongen. Voorheen moest iemand de toren in om stukken te wisselen.

Bron: www.carillon.startpagina.nl

Nieuwe beiaard Oakland Michigan USA

De Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen BV gaat een complete nieuwe beiaard leveren voor de universiteit Oakland in Michigan USA. Het betreft een 4 octaafs handbespeelde beiaard met
als basisklok C1 2150 kg en een totaal gewicht aan klokken van 14.000 kg. Dit carillon wordt in samenwerking met de Verdin Company, www.verdin.com, uit Cincinnati Ohio USA geïnstalleerd in een
door Niagara Murano Architects, www.niagaramurano.com, ontworpen carillontoren. Deze toren met carillon komt te staan bij de Oakland University in Michigan USA en is een geschenk van Mr. and Mrs.
Elliot. Op de foto vindt u een art impressie van hoe de toren met carillon en een grote fontein eruit komen te zien.

Bron: Gemeente Lansingerland 15 februari 2013

Verplaatsen carillon Bleiswijk

Tijdens de ontwerpfase van het project herinrichting Dorpsstraat Bleiswijk heeft de gemeente met de deelnemende bewoners en winkeliers afgesproken om het carillon bij het voormalige gemeentehuis te verplaatsen naar het Kranenburgplein. In het ontwerp van het Kranenburgplein is een plateau opgenomen waarop het carillon wordt geplaatst.

Fundering en vergunning
De fundering voor het carillon is vorig jaar mei al voorbereid. In het najaar van 2012 heeft de gemeente de vergunning voor het plaatsen van het carillon op het Kranenburgplein afgegeven. Aannemingsbedrijf Van der Lecq en Droogers uit Bleiswijk voert de werkzaamheden uit.

Planning
Woensdag 20 februari a.s. wordt het carillon gedemonteerd, de bestaande fundering wordt dan ook verwijderd. Vervolgens krijgt het carillon een opknapbeurt. In de eerste twee weken van april, de exacte datum is nog niet bekend, wordt het carillon herplaatst op het plateau aan het Kranenburgplein.

Bron: Westfries Weekblad 7 februari 2013

Carillon moet aan blijven staan

Harry Groot op de 'Carillonwagen' die meerijdt in de Enkhuizer carnavalsoptocht dit jaar. (Foto: Barend Hoekstra)

ENKHUIZEN - Het carillon moet blijven gaan, want met het aan en uit zetten gaat dat oude gevoelige materiaal vast stuk. En dan is er over elf jaar misschien geen jubileumfeestje meer voor dat 500-jarig carillon. 'Liever geen feestje zonder jubilaris.'

En dat jubileum wil Harry Groot ('Ik ben zeg maar geboren onder het carillon') graag bereiken, samen met zijn medestanders in het 'Comité voor behoud van identiteit en erfgoed in Enkhuizen'. En om tradities nog maar eens kracht bij te zetten, heeft hij met kompanen een carnavalswagen gebouwd: om in de optocht van Enkhuizen zaterdag aandacht te vragen voor het carillon. Het is immers een Enkhuizer traditie om tijdens de carnavalsoptocht actuele zaken op bijzondere wijze voor het voetlicht te brengen.

Elf jaar
Maar carnaval en carillon? Heel eenvoudig, zo redeneert Groot in carnavalsstemming: over elf jaar is het carillon 500 jaar oud. En elf jaar is een carnavalesk getal, dus is het in carnavalstijd 'logisch' om er juist nu aandacht voor te vragen.

Meer voor de hand liggend is de aanleiding die er uit bestaat dat er een serieuze aanvraag ligt om een hoorzitting te houden om bespeling van het carillon aan banden te leggen, of in ieder geval niet meer 24 uur te laten draaien.

'Ideeën van mensen van buiten,' zo vinden de tegenstanders van het idee om een deel van de nacht het carillon uit te schakelen. Voor een stillere nachtrust, zo is de idee. "Maar het is net als met een trein die langs je huis gaat. In het begin moet je er aan wennen, later zal je 'm missen als ie niet langskomt."

Stil carillon
En al is de vergelijking tussen een trein en de deuntjes van het carillon in de Enkhuizer binnenstad misschien zo gelukkig, serieus is Groot's intentie wel degelijk. Hij vreest dat de eeuwenoude materialen in het carillon domweg niet kunnen tegen modern aan en uit schakelen naar behoefte en dat het op termijn, zeg een jaar of zo, leidt tot schade en een stil carillon.

"En dan is het natuurlijk nog maar de vraag hoe dat dan bij een armlastige gemeente wordt opgelost." Groot wijst op eerdere ervaringen met restauratie en reparatie in en om het carillon: het duurde jaren voordat oplossingen en financiering in zicht kwamen. Dertig jaar geleden ging het om anderhalve ton, die met moeite bijeen kwam.

Identiteit
Wees voorzichtig met het erfgoed dat er is, zo willen Groot en zijn comitéleden zeggen tijdens het carnaval. "We zijn geen actiegroep, maar gewoon betrokken burgers, die toch ook even van zich willen laten horen," zegt Groot. Met zo'n vijftig mensen, voor en achter de schermen, worden ook handtekeningen verzameld om een stil carillon te voorkomen. Die handtekeningen worden later in februari aan het nieuwe college van B&W aangeboden. "Ook die nieuwe wethouders moeten natuurlijk ook eens nader kennis maken met Enkhuizer identiteit en erfgoed."

Bron: Reformatorisch dagblad 4 februari 2013

Malgosia Fiebig: Poolse dame op Utrechtse Domtoren



Malgosia Fiebig had vijftien jaar geleden nog nooit van een carillon gehoord. Nu zit de Poolse alweer anderhalf jaar op de meest begeerde plek in beiaardland: de Utrechtse Domtoren. „Ik ben eigenlijk best verlegen. Maar als beiaardier kun je dat zijn.”

Toen de vorige stadsbeiaardier van Utrecht, Arie Abbenes, in de zomer van 2011 met pensioen ging, kwam ze bovendrijven: de Poolse Malgosia Fiebig (1975). Weliswaar was ze eerder dat jaar Gert Oldenbeuving opgevolgd als stadsbeiaardier van Nijmegen, maar daar werd weinig ruchtbaarheid aan gegeven.

Voor Utrecht moest ze meedoen aan een uitgebreide sollicitatieprocedure. Dan gaat het ook om de mooiste post in de beiaardwereld: een bijna volledige baan en de beschikking over drie carillons die alle een eigen karakter hebben: de Domtoren, de Zuidertoren van de Nicolaïkerk en de Willibrordus­toren in Vleuten.

Van de twaalf gegadigden mochten er vier voorspelen. Resultaat: het spel van Fiebig stak met kop en schouders boven dat van de andere kandidaten uit, aldus de jury. Ze werd benoemd en was daarmee de eerste vrouwelijke beiaardier op die post.

Hoe het komt dat ze boven de anderen uitstak? Fiebig: „Dat moet je aan de jury vragen. Ik kan alleen zeggen wat ik doe. En dat is heel veel studeren. Sinds ik besloot om met de beiaard verder te gaan, studeer ik hard. Elke dag vier uur.” Ze wijst naar het instrument in haar woonkamer in Amersfoort. Een studieklavier waarop ze de bespelingen die ze hoog in de lucht moet geven, kan voorbereiden. „Daarnaast heb ik sinds ik in Nederland woon veel meegedaan aan concoursen en wedstrijden. Dat helpt bij een sollicitatie. Want dat is eigenlijk ook gewoon een wedstrijd.”
Gdansk

Fiebig werd in 1975 in de Noord-Poolse stad Gdansk, aan de Oostzee, geboren. Haar moeder is hoogleraar aan het conservatorium van Gdansk, haar vader is huisarts en zong veel in koren. Fiebig ging op haar 7e naar de muziekschool en leerde piano spelen. Later stapte ze over op orgel. Op haar 18e ging ze koordirectie en orgel studeren aan het conservatorium in Gdansk.

Haar leven nam een wending toen ze het carillon ontdekte. „In Polen is de beiaard vrijwel onbekend, behalve in Gdansk. Doordat het een Hanzestad was, waren er veel contacten met andere landen. Ook met Nederland met z’n beroemde carillontraditie. Op die manier kwamen er in de 16e en de 17e eeuw twee beiaards in Gdansk terecht: een in de St.-Catharinakerk en een in het stadhuis.”

De historische beiaards werden echter in de Tweede Wereldoorlog geroofd door de Duitsers. Jarenlang klonken er geen klokken in de Poolse stad. Tot eind jaren 80 van de vorige eeuw het plan ontstond om de klokken terug te krijgen. Toen het geld bij elkaar was gebracht, kreeg de Nederlandse klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts de opdracht een beiaard te maken voor de St.-Catharinakerk. In 1998 was het instrument, met 49 klokken, klaar.

Een jaar later kwam de Nederlandse beiaardier Gert Oldenbeuving naar Polen om een week lang cursus te geven. Dat was het moment dat bij Fiebig het kwartje viel. „Ik had het idee dat ik die cursus moest doen. Ik kon me niet voorstellen hoe je met klokken muziek kunt maken. Dat wilde ik weten.” Nog datzelfde jaar werd Fiebig de eerste naoorlogse beiaardier van de St.-Catharinakerk. Twee jaar later ging ze ook het nieuw gebouwde carillon van het stadhuis bespelen.

Intussen bracht haar beiaardstudie haar met enige regelmaat in Nederland. Ze kreeg aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort les van Bernard Winsemius en Arie Abbenes. In 2004 vestigde ze zich definitief in de keistad. „Vanwege de liefde en vanwege mijn carrière. Als je verder wilt met de beiaard, is Nederland als centrum van de beiaardcultuur de plek waar je moet zijn.”
Verlegen

Nu ze zich stadsbeiaardier van zowel Nijmegen als Utrecht mag noemen, is haar week goed gevuld. Maandagmorgen speelt ze op de Stevenstoren in Nijmegen. In Utrecht treedt ze op zaterdag en zondag meerdere keren aan, van april tot november ook nog op vrijdag.

Ze geniet ervan. „Vooral Utrecht is een mooie plek. Ik heb de beschikking over drie heel verschillende carillons. De Domtoren heeft een grote beiaard van de gebroeders Hemony uit 1663-1664 in middentoonstemming. Een van de beste van de wereld die in heel goede staat verkeert. De beiaard van de Nicolaïkerk is ook van Hemony, maar ouder en met een totaal andere klank. Het carillon in Vleuten is in 2010 helemaal nieuw gebouwd. Ik heb dus veel afwisseling in mijn muzikale bestaan. Op zaterdag moet ik eerst op de Domtoren spelen, en vervolgens direct door naar Vleuten. Het verschil in klank bezorgt me soms een schok. Nee, het leven van een beiaardier is niet saai.”

Het is soms wel een moeilijk beroep, zegt ze. „Het vraagt fysiek veel van je. In de Domtoren moet ik meer dan 300 treden op. Vaak is er boven in de toren veel wind. Tijdens het spelen zit ik wel warm in de cabine, maar je bent met heel je lichaam bezig.” Lachend: „Het enige dat niet meedoet is je achterwerk.” Een beiaardier is vaak ook anoniem bezig. „Meestal krijg je geen directe reactie op wat je doet. Dat is vaak best eenzaam.” Tegelijk past dat wel bij haar. „Ik ben eigenlijk tamelijk verlegen. Dat is niet de beste eigenschap voor een artiest. Maar als beiaardier kun je dat zijn. Je bent daarboven in je eentje bezig, terwijl je wel een groot publiek bereikt met je spel. In feite de hele stad.”

Met orgelspelen is Fiebig intussen helemaal gestopt. „Ik vind de beiaard toch leuker. Waarom? Dat is moeilijk uit te leggen. Ik denk omdat ik meer invloed heb op de klank. Bij een orgel moet je met registraties het verschil maken. Op een carillon doe je dat met de manier waarop je de klokken aanslaat, het toucher. Daarmee kun je de dynamiek aanbrengen.”

Ook qua repertoire is de beiaard een bijzonder instrument. „Voor beiaard zelf is niet veel muziek geschreven: uit de baroktijd enkele composities, vanuit de romantiek niets, en dan vooral hedendaags repertoire. Daarom moet ik veel bewerken: muziek voor orgel, piano, gitaar, fluit, noem maar op. De beiaard is het enige instrument waarop je muziek van zo veel verschillende instrumenten kunt vertolken.”

Bron: Omroep Brabant 4 februari 2013

Eijsbouts: 'Mijn klok daar te zien staan was fantastisch'

    

ASTEN - Hij weegt 6000 kilo en heeft een diameter van 2 meter en hangt vanaf maart in de Parijse Notre Dame. De Mariaklok van klokkengieterij Eijsbouts in Asten. Afgelopen zaterdag werd hij gewijd in de Notre Dame. Met veel ceremonieel kreeg de klok de zegen om vanaf 23 maart te luiden in de zuidtoren van de kathedraal.

Vanwege het 850-jarig bestaan van de Katedraal kwamen er nieuwe klokken. Joost Eijsbouts was apetrots toen hij zijn reusachtige werk zaterdag zag staan in de Notre Dame. "De kerk was tot aan de nok toe gevuld met mensen. Dan is het heel indrukwekkend om te zien dat mensen zelfs een wens uitspreken bij de klok. Dat is een bevestiging dat je iets moois gemaakt hebt."

Hij luidde zelf voor het eerst de klok. "Het was een buitengewoon moment. Samen met de kardinaal van Frankrijk, de groothertogin van Luxemburg en twee kinderen mocht ik dat doen. Heel speciaal. De hele ceremonie had ook een bepaalde allure die ik niet onder woorden kan brengen. Het was zelfs emotioneel voor me."

Bron: Omroep Brabant 2 februari 2013

Klok van Astense makelij aangekomen bij Notre Dame in Parijs




PARIJS - De nieuwe klokken van de Franse kathedraal Notre Dame in Parijs zijn donderdag aangekomen op hun bestemming. De Astense klokkengieterij Eijsbouts mocht voor het 850-jarig bestaan van de Notre Dame de grootste van de negen klokken gieten.

Vorige maand ging de grote klok op transport en donderdag werd het exemplaar onder luid applaus van publiek binnengehaald bij de Notre Dame. De klok weegt zes ton en heeft een diameter van twee meter. Het gevaarte is vernoemd naar de patrones van de Parijse kathedraal: 'Maria'.

Zaterdag wordt de klok gewijd. Het publiek kan de eerste klanken vanaf 23 maart horen.

Bron: NOS 31 januari 2013

Nederlandse klok bij Notre Dame



In Parijs zijn de negen nieuwe klokken van de Notre Dame aangekomen bij de kathedraal. De klokken werden vanmiddag over de Champs-Élysées naar de kerk gereden. Daar applaudisseerde het publiek toen de vrachtwagens met de klokken aankwamen.

De grootste van de nieuwe klokken werd gegoten in het Nederlandse Asten door Koninklijke Eijsbouts. Die Nederlandse klok weegt 6000 kilo en heeft een diameter van 1,60 meter. De andere klokken komen van een gieterij in Normandië.

Pasen

De klokken worden geplaatst ter ere van de 850ste verjaardag van Notre Dame. Ze vervangen klokken die halverwege de 19de eeuw werden geplaatst.

Het publiek zal de negen klokken de komende tijd van dichtbij kunnen bewonderen in de kerk. Ze zullen op Palmpasen voor het eerst worden geluid en daarna naar verwachting 250 tot 300 jaar meegaan.

Bron: Persbericht Gemeente Den Haag 30 januari 2013

Melodieën carillon Haagse Toren

Welke melodieën speelt het carillon van de Grote of Sint-Jacobskerk dit kwartaal?

Vanaf 25 januari tot in mei 2013 spelen de klokken:
Heel uur:

Ballet - Nicolas Vallet (1583 - 1642)
De luitist en componist Nicolas Vallet was een tijdgenoot van Constantijn Huijgens, aan wie dit jaar in de Grote Kerk een uitgebreide tentoonstelling wordt gewijd. Huijgens was niet alleen diplomaat en dichter, maar schreef als amateur-componist ook werken voor luit en zangstem.

Kwart over:

Tanz - Paul Hindemith (1895 - 1963).

Paul Hindemith is een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat hij overleed. Op het kwartier klinkt een fragment uit Tanz op. 37 nr. 2 voor pianosolo.

Half uur:

I wish you love - Charles Trenet (1913 - 2001)

Ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van de Franse zanger en componist Charles Trenet klinkt een van zijn bekendste chansons.

Kwart voor:

Openingsthema uit de opera 'Tristan und Isolde' - Richard Wagner (1813 - 1883)

De tweehonderdste geboortedag van Wagner wordt wereldwijd herdacht met opvoeringen van zijn opera's en met boeken en congressen. De opening van de opera 'Tristan und Isolde', het zogenaamde Tristanakkoord, is wellicht het beroemdste akkoord uit de Westerse muziekgeschiedenis. Sinds de première van de opera in 1859 zijn tal van boeken en artikelen verschenen die proberen de betekenis van deze fascinerende klank te verklaren.

Bron: dichtbij 18 januari 2013

Torenuurwerk van 3000 kilo verlaat Zilvermuseum

Door Nerissa.Simpelaar, dichtbijredacteur

SCHOONHOVEN - Het torenuurwerk uit 1542, met de vroegst bekende speeltrommel in Europa, verlaat op vrijdag 18 januari het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Het torenuurwerk van Henrick Vabrie krijgt een nieuw onderkomen in het Museum Speelklok in Utrecht.

Om het reusachtige uurwerk van 3000 kilo te kunnen transporteren is het gedemonteerd. Dan nog kan het alleen via het raam het museum verlaten. Het verhuizen van het torenuurwerk en ook de meer dan menshoge speeltrommel zal rond 10.00 uur plaatsvinden.

Torenuurwerk Henrick Vabrie
Het torenuurwerk van 1542 uit Den Haag bestaat uit een spillegang, slagwerk met sluitschijf en een speelwerk. Het torenuurwerk is afkomstig uit de Grote of St.-Jacobskerk in Den Haag.

Bron: 0348online.nl 15 januari 2013

Carillon Woerden verder als stichting

De Stichting Carillon Woerden organiseert, als opvolger van het Carilloncomité, met ingang van 2013 de bespelingen van het carillon in Woerden en is tevens het centrale aanspreekpunt voor evenementen, educatie en publiciteit rond het carillon.

De stichting zal het aantal bespelingen in 2013 sterk vergroten naar minimaal 40 per jaar en heeft een eerste aanzet voor de financiering daarvan door middel van sponsoring gerealiseerd.

Het carillon klinkt regelmatig in het stadshart van Woerden, levert een stemmige bijdrage aan de sfeer in de stad en heeft daardoor een sterke band met de Woerdense samenleving. Diegenen die dit initiatief willen steunen kunnen zich op www.carillonwoerden.nl als donateur aanmelden bij de Stichting Vrienden van het Carillon Woerden.

De organisatie van de bespelingen van het carillon in Woerden was in 2012 in handen van het Carilloncomité, een beleidscommissie onder de paraplu van Stichting Het Klooster.

Om de slagvaardigheid en positionering van het carillon te vergroten is, in goed overleg met Het Klooster en de Gemeente Woerden, de Stichting Carillon Woerden opgericht, die met ingang van 2013 alle activiteiten rond het carillon in de Petrustoren in Woerden organiseert.

Henk Buter, voorzitter van de stichting:
Deze stap is belangrijk om het carillon beter onder de aandacht van het publiek te kunnen brengen. Door deze structuur is het ook voor sponsoren transparanter en wij verwachten dat Woerdense instanties en bedrijven zich jaarlijks aan het carillon zullen willen verbinden om de bespelingen mogelijk te maken. Op deze wijze kunnen we dit historische cultuurgoed op een goede wijze voor Woerden behouden”

Bestuursleden Guus van Buchem en Pieter Hagendijk voegen toe: “Het aantal bespelingen zal in 2013 sterk toenemen. We verwachten een sterke toename van 20 bespelingen in 2012 naar minimaal 40 bespelingen in 2013. Naast de reguliere bespelingen zullen we ook meer inspelen op evenementen en nemen we ons voor om weer zomerconcerten te geven. Het carillon komt daardoor dichter bij de bezoekers van de stad. Via persberichten, onze website en op twitter (@carillonwoerden) zullen we onze plannen naar buiten brengen”.

Naast sponsoring is het belangrijk dat het carillon gesteund wordt door de Woerdense bevolking waardoor de continuïteit ook op langere termijn wordt gewaarborgd. Daarom is de Stichting Vrienden van het Carillon Woerden opgericht. De eerste donateurs hebben zich al aangemeld op www.carillonwoerden.nl.

De oprichting van de stichtingen is tot stand gekomen via een match op de Beursvloer 2012 met Brigit Colaris van Westdam Netwerk Notarissen.

Bron: persbericht Gemeente Groningen 16 januari 2013

Carillon Martinitoren speelt Russische liedjes

Russische klanken over de Grote Markt. Elk kwartier klinkt er een Russische melodie op het carillon van de Martinitoren, waaronder het volksliedje ‘Kom Iwanowitch, speel de balalaika’.

De vier Russische melodieën zijn volgens stadsbeiaardier Auke de Boer de opmaat voor het kunstfestival TimeShift in mei en juni in het kader van het Ruslandjaar in Noord Nederland. De Boer heeft gekozen voor vier bekende en herkenbare melodieën van Russische componisten.

Mussorgsky
Op het hele uur is dat ‘Ich bete an die Macht der Liebe’ van Dimitri Bortniansky ( 1751-1825). Om kwart over het volksliedje ‘Kom Iwanowitch speel de balalaika’. Op het halve uur ‘Promenade’ uit Pictures at an Exhibition (1874) Modest Mussorgsky 1839-1881. En om kwart voor Barcaroll opus 37 no. 6 van Peter Iljitsch Tschaikowsky (1840-1893).

Sport
Het Ruslandjaar 2013 belicht de bijzondere band die Rusland en Noord Nederland met elkaar hebben. Het festival ‘Noord Nederland-Rusland 2013’ is een combinatie van diverse activiteiten op het gebied van economie, wetenschap, cultuur en sport.

Bron: PZC 8 januari 2013

Nieuwe melodieën vanaf de Lange Jan in Middelburg



MIDDELBURG - Sinds kort laat het carillon van de Lange Jan in Middelburg weer nieuwe melodieën te horen.

Stadsbeiaardier Geert d'Hollander heeft vier vrolijke stukken uitgekozen: 'I feel pretty' (elk hele uur), 'Tonight' (kwart na) en 'Maria' (kwart voor) uit de musical West Side Story, gecomponeerd door Leonard Bernstein en het jazzstuk 'Blue moon' (elk half uur) van Richard Rodgers.

Bron: NKV 6 januari 2013

Internationaal Beiaard Concours voor duo’s op de beiaard van de Peperbus(toren) te Zwolle

In 2013 organiseert de Zwolse Beiaard Stichting in samenwerking met De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een Internationaal Beiaard Concours voor duo’s op de beiaard van de Peperbus(toren) te Zwolle. Het concours vindt plaats op zaterdag 11 mei. Die dag komt ook de Nederlandse Klokkenspel Vereniging in Zwolle bijeen voor haar jaarvergadering. De gemeente Zwolle is gastheer.

Het Concours vindt s’middags plaats. Het aantal duo’s is bepaald op zes. Alle duo’s moeten naast werken van eigen keuze een verplichte compositie spelen van Marco de Goey getiteld “A Low Slow Note And An Iron Bell” (circa 5 minuten). De totale speelduur voor ieder duo is 20 minuten.

De sluitingsdatum voor de inschrijving is vastgesteld op 1 april a.s. en de verplichte compositie is beschikbaar vanaf 1 februari a.s.
Er zijn geldprijzen beschikbaar. 

Jury en publiek kunnen in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle (ingang Melkmarkt 41) getuige zijn van deze competitie.

Voor inlichtingen betreffende de aanmelding, de verplichte compositie en verdere informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de Zwolse Beiaard Stichting, Reinier Zweep, Koningin Sophiastraat 37, 8019 XX Zwolle, tel. 038-4214724 of via het e-mailadres info@zwolsebeiaard.nl 

 

HOME CONTACT HOME CONTACT ouder nieuws 4