Carillon en Beiaard nieuws    

ouder nieuws 1  ouder nieuws 2  ouder nieuws 3

Bron: NKV 6 januari 2013

Internationaal Beiaard Concours voor duo’s op de beiaard van de Peperbus(toren) te Zwolle

In 2013 organiseert de Zwolse Beiaard Stichting in samenwerking met De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een Internationaal Beiaard Concours voor duo’s op de beiaard van de Peperbus(toren) te Zwolle. Het concours vindt plaats op zaterdag 11 mei. Die dag komt ook de Nederlandse Klokkenspel Vereniging in Zwolle bijeen voor haar jaarvergadering. De gemeente Zwolle is gastheer.

Het Concours vindt s’middags plaats. Het aantal duo’s is bepaald op zes. Alle duo’s moeten naast werken van eigen keuze een verplichte compositie spelen van Marco de Goey getiteld “A Low Slow Note And An Iron Bell” (circa 5 minuten). De totale speelduur voor ieder duo is 20 minuten.

De sluitingsdatum voor de inschrijving is vastgesteld op 1 april a.s. en de verplichte compositie is beschikbaar vanaf 1 februari a.s.
Er zijn geldprijzen beschikbaar. 

Jury en publiek kunnen in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle (ingang Melkmarkt 41) getuige zijn van deze competitie.

Voor inlichtingen betreffende de aanmelding, de verplichte compositie en verdere informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de Zwolse Beiaard Stichting, Reinier Zweep, Koningin Sophiastraat 37, 8019 XX Zwolle, tel. 038-4214724 of via het e-mailadres info@zwolsebeiaard.nl 

 

 

Bron: L1NWS 22 december 2012

Astense klok naar Notre Dame


Marie weegt ruim zes ton en is onderweg naar Parijs.

De imposante klok is gegoten voor de Notre Dame. In Asten, vlak over de Limburgse grens, staat klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts. Daar hebben ze enkele maanden werk gehad om Marie te gieten en af te werken.

Bron: Gemeente Dronten 6 december 2012

Extra december-bespelingen op carillon gemeentehuis

DRONTEN - In de decembermaand zal het carillon van het gemeentehuis wederom extra worden bespeeld. Stadsbeiaardier Frits Reynaert zal op de vrijdagen 14, 21 en 28 december lunchbespelingen verzorgen van 13.00 tot 13.30 uur. Deze bespelingen zullen in het teken staan van de Advent en het
naderende Kerstfeest, met o.a. bekende en minder bekende kerstliederen uit binnen- en buitenland.

Het carillon op het gemeentehuis werd in 1989 officieel in gebruik genomen met een concert door Frits Reynaert en bestaat inmiddels uit 27 klokken. In januari 2011 werden 2 nieuwe klokken aan het carillon toegevoegd, die qua muzikale mogelijkheden voor de beiaardier een waardevolle aanvulling
zijn gebleken.
Frits Reynaert is de coördinator van de zomerconcertseries op dit carillon sinds 1999 en werd op 26 juli 2012 door het gemeentebestuur officieel benoemd tot stadsbeiaardier van Dronten. Hij verzorgt al sinds 1989 eveneens het arrangeren en plaatsen van de melodieën van het automatisch
speelwerk, dat dagelijks op de hele uren en soms ook de halve uren te horen is. Vanaf januari 2013 zullen weer nieuwe melodieën klinken. Frits Reynaert is tevens stadsbeiaardier van Almere, Enkhuizen en Hoorn.

Bron: Omroep Brabant 1 december 2012

Acht klokken gestolen van terrein klokkenmuseum Asten



ASTEN - Van het buitenterrein van het Nationaal museum Klok & Peel in Asten zijn acht kleine bronzen klokken gestolen. Ze maakten deel uit van een zogenoemd stokkenklavier.
De daders kwamen op het terrein nadat ze het hek hadden opengeknipt. Bestuursvoorzitter Harry van der Loo van het museum reageerde zeer teleurgesteld. "De waarde van het brons is waarschijnlijk niet meer dan een paar honderd euro. Als ik nieuwe klokken moet laten ontwerpen en gieten ben ik misschien wel 25.000 euro kwijt", aldus Van der Loo,

Zeer aangeslagen
De tuin en het klavier worden onderhouden door medewerkers van de Atlantgroep, een sociale werkvoorziening. "Die mensen zijn ook zeer aangeslagen nu de klokken zijn verdwenen. De opbrengst van zo'n diefstal staat toch in geen verhouding met de gevolgen", aldus de bestuursvoorzitter.

Het nationaal museum is een samenvoeging van het voormalige Beiaardmuseum en het Natuurhistorisch Museum in Asten.

Het nationaal museum Klok & Peel kwam in april in het nieuws toen Koningin Beatrix het officieel opende. Ze onthulde toen een klok die haar naam draagt en die is ontworpen door de klokkenbedrijf Koninklijke Eijsbouts in Asten. 

Bron: Breda Dichtbij 1 december 2012

Zoon volgt Jacques Maassen op als stadsbeiaardier

Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn, maar vandaag nam Jacques Maassen afscheid van zijn carillon om het stokje door te geven aan zijn zoon Paul (31) waarmee een lange Bredase traditie is veiliggesteld voor de toekomst.

Jacques leerde het van van zijn vader en zijn vader leerde het, op zijn beurt weer, van zijn vader. De vierde generatie Maassen is nu aan zet.

Het klinkt zo logisch dat Paul zijn vader op zou volgen maar dat was lang niet zeker, want voor deze vacature verschenen zeven sollicitanten die stuk voor stuk hun titel van beiaardier hebben verdiend.

Paul werd uiteindelijk toch de opvolger van zijn vader en bespeelde vandaag, samen met hem, het carillon van onze stad. Op het eind nam Paul het helemaal over en zo volgde hij zijn vader letterlijk en figuurlijk op
.

Bron: MAS. Rubriek economie, Kerk - Religie 28 november 2012

Ondanks de crisis doen klokkengieterijen gouden zaken



Aalst (redactie/rorate/mas) Ondanks de economische crisis zit de klokkenverkoop in Frankrijk in de lift. Volgens de directeur van een klokkengieterij in Manche die acht nieuwe klokken giet voor de Parijse Notre Dame is het zakencijfer van zijn bedrijf in tien jaar tijd met maar liefst 35 procent gestegen.

In 1980 waren er vier personeelsleden tewerkgesteld in zijn gieterij, nu zijn er dat 18. Zijn belangrijkste concurrent, actief in de Savoie, heeft ook geen enkele reden tot klagen. Hij stelt al tien jaar een twintigtal personeelsleden te werk.In 44.000 religieuze gebouwen in Frankrijk hangen in het totaal ongeveer 166.000 klokken. Dit aantal neemt zelfs lichtjes toe. Jaarlijks worden er honderden nieuwe klokken verkocht.

De Franse klokkengieterijen produceren ook klokken voor het buitenland. Voor sommige klokkengieterijen gaat zelfs 80 procent van de productie naar het buitenland. 

Bron: Zutphense Koerier 22 november 2012

Carillon nog even in de lucht


ZUTPHEN - De stichting ‘Vrienden van het Carillon’ heeft met giften van haar donateurs en financiële ondersteuning van de stichting ‘Hic Jacet Robur’ de mogelijkheid om de Zutphense bevolking in de weken vóór Sinterklaas en Kerst een aantal carillonconcerten vanuit de Wijnhuistoren aan te bieden. Op 24 november, de dag dat Sinterklaas aankomt, van 9.30 uur tot 10.15 uur en verder op de zaterdagen 1, 8, 15 en 22 december tussen 11 en 12 uur dragen de beiaardklanken bij aan de markt- en stadssfeer. Met ingang van het nieuwe jaar wordt het door gebrek aan financiering op de zaterdagen echter weer stil. Maar de stichting blijft zich naar eigen zeggen inspannen om met behulp van particuliere giften het Wijnhuiscarillon toch zo veel mogelijk te laten bespelen.

Het carillon van Zutphen 

Bron: Dagblad van het Noorden 12 november 2012

St Carillon woest op gemeentebestuur Oldambt


WINSCHOTEN - Het bestuur van de St. Carillon Winschoten heft de stichting per januari op. Vol ongeloof heeft het Stichtingsbestuur geconcludeerd dat zowel de wethouder, haar directe ambtenaren, gesteund door de collegeraadsfracties PvdA, CDA en GroenLinks definitief het voorstel om de beiaardier te ontslaan, hebben aangenomen.

Respect voor cultureel erfgoed en het denken vanuit het belang van de Winschoter bevolking blijken bij een deel van de politieke partijen niet aan de orde te zijn geweest.

Ruim 80 jaar is er een beiaardier in Winschoten die voor de bespelingen en het dagelijkse onderhoud aan het carillon zorgt. Zonder beiaardier kan de Stichting haar doelstelling niet uitvoeren en heeft het dus geen bestaansrecht meer. De opheffingsvergadering zal op 26 november worden gehouden.

Tachtig jaar beiaardcultuur wordt volgens de stichting in een klap teniet gedaan en 50 jaar vrijwilligerswerk in het belang van de stad wordt geschoffeerd. Slechts een keer was het carillon eenzelfde lot beschoren. Dat was in 1942 toen onze vijand in de Duitse bezetting alle klokken uit de toren had weg gehaald. Dat het nu voor de tweede keer wordt stilgezet door gekozen volksvertegenwoordigers is beschamend. Een stadsbestuur dat zoiets niet wil zien is volgens het stichtingsbestuur autistisch en onprofessioneel.

Bron: Omroep Brabant 2 november 2012

Klok voor Notre Dame gestemd in Rijen

Auteur: Marieke Boerefijn

RIJEN - Bij Busio Machinefabriek in Rijen wordt donderdag druk gewerkt aan het stemmen van de klok voor de wereldberoemde Notre Dame in Parijs. De Mariaklok is gegoten bij de Koninklijke Eijsbouts in Asten. 
De klokkenstemmer van Eijsbouts is al dagen druk bezig om precies de juiste klankkleur in de klok te krijgen. De nieuwe klok weegt meer dan 6000 kilo en moet straks de overige klokken van de Notre Dame meer met elkaar in balans brengen. De verwachting is dat de klok in maart volgend jaar in Parijs zal luiden.



Er is veel belangstelling voor de bijzondere Mariaklok. In september kwam een hele delegatie bisschoppen uit Nederland en Frankrijk naar de nieuwe klok voor de kathedraal van Parijs kijken. 

Bron: Reformatorisch Dagblad  1 november 2012

Rien Donkersloot nieuwe stadsbeiaardier Haarlem

Rien Donkersloot. Foto Rien Donkersloot

HAARLEM – Rien Donkersloot is de nieuwe stadsbeiaardier van Haarlem.

Dat is donderdag bekend geworden. Donkersloot volgt Bernard Winsemius (1945) op, die 13 november afscheid neemt als stadsbeiaardier. De jury koos in de laatste fase van de sollicitatieprocedure uit drie kandidaten unaniem voor Donkersloot.

De belangrijkste taken van de Haarlemse stadsbeiaardier zijn het bespelen en onderhouden van de beiaard van de Bavokerk en het carillon van de Bakenesserkerk, het organiseren van een serie zomerconcerten, het verzorgen van wekelijkse bespelingen op maandag (marktdag) en vrijdag of zaterdag op de Bavobeiaard en het geven van wekelijks een kort concert op de Bakenesserkerk.
Donkersloot (1985), sinds begin dit jaar hoofdorganist van de Amersfoortse Joriskerk, studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en volgde beiaardlessen bij Frans Haagen, Henk Verhoef en Gijsbert Kok. In 2011 behaalde hij zijn diploma Master of Music cum laude. Aals onderdeel van zijn masterstudie deed hij onderzoek naar vroeg-20e-eeuwse beiaardmuziek in Nederland.

Eerste prijzen won hij op internationale beiaardconcoursen in Wavre (België) en Groningen. Hij is actief als freelance beiaardier en geeft regelmatig beiaardconcerten in Nederland, België, Frankrijk en Denemarken.

Bron: BN DeStem 31 oktober 2012

Mariaklok Notre Dame wordt gestemd in Rijen

RIJEN - Machinefabriek Busio in Rijen heeft momenteel een heel bijzondere 'gast' in huis. Het is een enorme klok die vanaf volgend jaar zijn gouden klanken laat uitwaaieren boven Parijs. De Mariaklok, 6.000 kilo zwaar, is namelijk bestemd voor de Notre Dame, de beroemdste kerk van de Franse hoofdstad. De 2,5 meter hoge klok, met een diameter van 160 centimeter is in september gegoten bij de Koninklijke Eijsbouts in Asten, onder het toeziend oog van bisschop Hurkmans van Den Bosch.



De klok is nu in Rijen om te worden gestemd. Eijsbouts doet dat met het merendeel van zijn klokken in eigen huis, maar heeft geen apparatuur van voldoende formaat om een exemplaar als deze klok te kunnen behappen. Daarom wordt Busio ingeschakeld, een bedrijf dat zich toelegt op de offshore en dan met name het bouwen van onderdelen voor boorplatforms. Afdelingschef Wim Wouterse van Busio vertelt: "Wij hebben een carousselbank, waarmee we alles kunnen maken wat rond moet zijn. In dit geval de klok gaat op de tafel en draait. Een beitel schraapt weg wat weg moet. Zo krijgt de klok de goede toon. Het is een werk dat engelengeduld vraagt. Het is schrapen en meten, schrapen en meten."

Daarvoor komt Pieter Jöris van de Konklijke Eijsbouts wekenlang naar machinefabriek Busio in Rijen gereden. Die zegt: "Het is een complex karwei. De klok moet uiteindelijk vijf tonen voortbrengen. De grondtoon, de priem, de kleine terts, de kwint en de octaaf. Die moeten onderling kloppen en zuiver zijn. Een klein beetje te veel schrapen maakt de klok vals en dan wordt het onherroepelijk omsmelten. Dat wil je natuurlijk niet." De Mariaklok, die op dit moment in Rijen is, is niet alleen vanwege zijn formaat bijzonder. Het is ook de grootste van een serie van negen nieuwe klokken, die qua klank een brug moet gaan slaan tussen een heel oude klok uit 1680 die al in de toren hangt en acht nieuwe klokken die in Frankrijk worden gemaakt.

Volgend voorjaar op Palmpasen is de in Rijen gestemde klok voor het eerst te horen in Parijs. De uitbreiding van het klokkenspel markeert het 850-jarig bestaan van de Notre Dame.

Bron: Salland Centraal 29 oktober 2012

Eerbetoon aan Joop Stokkermans op Raalter carillon


Eerbetoon aan Joop Stokkermans op Raalter carillon

Beiaardier Henk Veldman speelt woensdagochtend op het carillon in Raalte een eerbetoon aan de onlangs overleden componist en pianist Joop Stokkermans. Stokkermans laat een groot oeuvre na van musicals, televisie- en filmmuziek, bekende reclametunes en kinderrepertoire waar vele generaties mee zijn opgegroeid.

Met ‘Kleine, kokette, Katinka’ componeerde Stokkermans de Nederlandse deelname aan het Songfestival in 1962. Voor Jasparina de Jong schreef hij veel liederen voor haar theatershows, waaronder ‘Dobbe, dobbe, dobbe’. Ook heeft hij veel tv-tunes geschreven, zoals: ‘Barbapapa’, ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer’, ‘Tita Tovenaar’, ‘Peppi en Kokki’ en ‘Paulus de Boskabouter’.

In 2002 schreef hij in opdracht van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een Oranjerapsodie voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima met daarin een keur aan Nederlandse volksliederen (Een scheepje in de haven land, Piet Hein, Waar de blanke top der duinen, Langs Berg en Dal en tot slot nog een knipoog naar de bruidsmars van Mendelssohn). Voor de AVRO was hij medeoprichter van de beroemde Prinsengrachtconcerten.

Tijdens de traditionele marktbespeling (11.00-12.00) laat Veldman een keur aan bekende melodieën van Stokkermans horen.

Nieuwe restauratie-inzichten en het herstel van de beiaard van Jef Denijn tot een klinkend monument

Bron: Facebook Sintromboutstoren op zondag 28 oktober 2012 om 20:19

Lezing door Arie Abbenes op 29 september 2012 te Mechelen




Wanneer een historische beiaard gerestaureerd gaat worden, hoort men direct restauratiefilosofieën van voor- en tegenstanders. Meestal worden rond de klokkentorens de degens gekruist met musici/historici die een z.g. authentieke restauratie voorstaan en zij die een oude beiaard om willen vormen tot een modern instrument, goed voor alle genres. Een dergelijke zwart-wit situatie doet zich overigens zelden voor omdat de waarheid, volgens het Nederlandse Poldermodel, meestal in het midden ligt. In dit licht gezien is het interessant om de huidige beiaard-restauratiepraktijk eens onder ogen te zien.

- De aanhangers van het behoud zonder compromis zijn inmiddels met een lantaarntje te zoeken. De Amerikaanse campanoloog en beiaardier Percival Price stelde vijftig jaar geleden nog voor om elke Hemonybeiaard op te slaan in een verlaten zoutmijn. Gelukkig vond zijn idee geen navolging; het klinkend monument zou dan gedegradeerd zijn tot een statische verzameling zonder eigenlijke betekenis.

- De restauraties onder leiding van Jef Denijn behelsten voornamelijk de ombouw naar het voorbeeld van de St. Romboutsbeiaard. Dit had vaak ontoelaatbare middentoontransposities tot gevolg en klokkenordeningen die niet waren toegesneden op het torentype.

- In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden onder aanvoering van Romke de Waard veel beiaarden gerestaureerd, waarbij slechts het basoctaaf gehandhaafd bleef. Bij deze z.g. “Amsterdamse Methode”werd het grootste deel van de oude klokken vervangen door nieuwe exemplaren met modern – zwaar – profiel. Een vierde octaaf werd toegevoegd en de opstelling en mechaniek naar hedendaagse inzichten.

- André Lehr en Jaap v.d. Ende waren vervolgens grote voorvechters van een restauratiewijze waarbij zoveel mogelijk historische klokken behouden konden blijven. De noodzakelijke stemmingsingrepen waren niet gering omdat de heren een hoge mate van zuiverheid nastreefden. De mechanische inrichting was in alle gevallen technologisch modern. Men beschouwde het als een voorrecht om de historische Hemonyklokken te voorzien van een moderne speelmechaniek.

- De restauratie van de Hemonybeiaarden van Amsterdam (Zuidertoren), Middelstum en Amersfoort markeerden de volgende episode. Revolutionair bij deze restauraties was de reconstructie van de handspelmechaniek. Het bewaard gebleven klavier 1657 in de Amsterdamse Zuidertoren ging dienen als voorbeeld en het broeksysteem werd naar beste weten opnieuw aangelegd. Het spel van Bernard Winsemius op de Zuidertoren bewijst eens te meer dat deze restauratiewijze, door enkelen aangevochten, navolging verdient.

- Bij de laatste grote beiaardrestauratie in Nederland – Nieuwe Toren in Kampen – werden wij geconfronteerd met een nieuw probleem. Het zware Hemony/v. Wou spel (basis As) moest voorzien worden van een vierde octaaf. Het spel telde oorspronkelijk 35 klokken, Petit en Fritsen breidde het spel in 1940 uit met acht discantklokjes. Voor die tijd een opmerkelijke prestatie maar bij nader inzien toch een smet op deze bijzonder fraaie reeks. Bij het ontwerpen van de “nieuwe”Hemonyklokjes werden niet alleen het Hemonyprafiel en de metaalsamenstelling nauwkeurig gevolgd, de wapencartouches – opmerkelijke verdikkingen op de flanken – werden ook aangebracht. De kenmerkende natuurlijke zwevingen ontstonden daardoor op organische wijze. Grondige proeven in de gieterij van Eijsbouts leidden tot dit opmerkelijke resultaat. Wij stonden bovendien voor het probleem, hoe een vloeiende aansluiting te maken tussen de enigszins gecorrodeerde Hemonyklokken en de replica’s. De oplossing werd gevonden in het minder of meer aandraaien van de middenbouten, gevat in rubber ringen, van de nieuwe klokjes. Zo werden ze als het ware geïntoneerd. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn artikel over deze restauratie in het tijdschrift “Klok en Klepel”nr. 116.

Men kan zich afvragen of de ultieme beiaardrestauratie inmiddels gerealiseerd is. Geenszins moet het antwoord luiden, elk instrument toont weer specifieke problemen die om een oplossing vragen. Vanzelfsprekend moet steeds weer geput worden uit de ervaring van restaurators en adviseurs; ieder nieuw restauratieproject wordt daardoor een verhaal op zich. De restauratie van de Mechelse beiaard kan daarom een boeiend traject worden met verstrekkende gevolgen.



De belangstelling voor authentieke uitvoering op historisch instrumentarium van muziek uit de 17e en 18e eeuw is niet voorbij gegaan aan de Mechelse Beiaardschool. Een goede historische beiaard zal het onderwijs meer inhoud en diepte kunnen geven. Alleen op een historische beiaard kan de uitvoeringspraktijk van oude muziek met overtuiging onderwezen worden. De praktijk vraagt hier om; niet minder dan 56 beiaarden in de Nederlanden dateren uit de bloeiperiode van barok en klassieke periode. Maar het belang van de Mechelse beiaard gaat verder: Jef Denijn en zijn mede-grondleggers van de Vlaams-romantische beiaardstijl: Staf Nees, Jef van Hoof, Jef Rottiers en Jos Lerinckx schreven specifiek voor dit instrument. Nog steeds kan men constateren dat deze werken het best tot zijn recht komen op historische beiaarden in de middentoon stemming. Juist de kortere klank van de discantklokjes geven een duidelijke belijning van getremoleerde passages en vermeende overtredingen binnen de middentoon stemming veroorzaken juist de kruidige kleur die de componisten ongetwijfeld bedoeld hebben. Vergelijk eens de uitvoeringen van “Inleiding op Gekwetst ben ik van binnen” van Staf Nees, gespeeld op een historische – en een moderne beiaard. Naar mijn overtuiging wint de historische beiaard op afstand. Na voltooiing van de Mechelse restauratie kunt U hier zelf van getuigen, maar zo ver is het nog niet.



De Mechelse oude beiaard heeft een uiterst belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de beiaardkunst maar helaas moeten wij nu vaststellen dat het instrument in deplorabele staat verkeert. De eerste indrukken zijn een onevenwichtig instrument, hinderlijke zwevingen – in samenklanken en in de individuele klokken, storende valsheden door uit de toon vallende klokken, het spel is bovendien uiterst moeilijk te bespelen – kunstspel van enig niveau is bijna niet te verwezenlijken, de beiaard komt buiten zacht en weinig overtuigend over – afhankelijk van de plaats waar de luisteraar zich bevindt. Opmerkelijk is de goede werking van het trommelspeelwerk. De hamers vallen gelijk af, in het juiste ritme en de klokken lijken beter te klinken. Verschillende vragen dringen zich bij deze constateringen op:

  1. Heeft deze beiaard altijd deze tekortkomingen gehad?
  2. Hoe is het mogelijk dat dit instrument een belangrijke rol speelde bij de beiaard renaissance rond 1900?
  3. Wat waren de drijfveren bij de restauratie/verplaatsing van de oude beiaard in 1980?
  4. Bestaan er fundamentele herstelmogelijkheden?
  5. Waarom klinkt de beiaard op de trommel beter dan op het handspel?

Geschiedenis

Alvorens tot het beantwoorden over te gaan is het dienstig om de geschiedenis van de beiaard in kort bestek te laten passeren.

De St. Romboutstoren had direct na de voltooiing al een beiaard. Uit de litteratuur blijkt dat er in 1556 al een reeks van 18 klokken was, voornamelijk gegoten door leden van de familie Waghevens. De aanschaf van nieuwe klokken en het verbeteren van de samenstelling ging gestaag door, daarom was in 1648 een omvang van 26 klokken bereikt. Over de kwaliteit van dit spel kunnen we slechts gissen, maar het feit dat de meeste steden in de Nederlanden hun beiaarden lieten hergieten door de meestergieters François en Pieter Hemony doet vermoeden dat de toenmalige beiaard voor verbetering vatbaar was. In tegenstelling tot de meeste belangrijke steden in Vlaanderen en Nederland was Mechelen bijna te laat met de aanschaf van een Hemonybeiaard, in september 1679 koopt de stad een voorraadbeiaard die al in 1674 door Pieter gegoten is, februari 1680 sterft Pieter Hemony. De voorraadbeiaard was evenwel niet toegesneden op de kolossale maatvoering van de Mechelse toren, het was een lichte beiaard op basis as van 33 klokken. Was Pieter nog actief geweest dan had hij wellicht de opdracht gekregen om er een passend basoctaaf bij te gieten, of op z’n minst om de bestaande basklokken bij te stemmen. In Kampen stemde François Hemony in 1659 vijf bestaande basklokken alvorens ze in het nieuwe spel op te nemen. In Mechelen was men genoodzaakt om op eigen kracht de elf aanwezige basklokken te koppelen aan de nieuwe Hemonybeiaard, een onderneming die niet zonder slag of stoot verlopen is, getuige de hergietingen van basklokken door Melchior de Haze (Karel – 1696, Magdalena – 1697), Andreas van den Gheyn (Rombout – 1757, Libertus – 1766, nr. 8 – 1777), Joris Dumery (nr. 10 – 1735), André van Aerschot (Salvator – 1844), Séverin van Aerschot (Rombout – 1861) en Marcel Michiels sr. (Jef Denijnklok – 1922, door Jef Denijn zelf “De Schandklok” genoemd, hergoten in 1952 door Marcel Michiel jr.). Omdat de eerste halftoon in de Hemonyreeks ontbrak moest er gezocht worden naar een klok met de absolute toon a. De luidklok uit het Schepenhuis van Hendrik Waghevens uit 1480 bleek hier voor geschikt.



In de loop van zijn bestaan heeft de Hemonyreeks talrijke hergietingen ondergaan. Het betreft de volgende ingrepen:

De klokjes met grondtonen fis3, g3 en gis3 werden in 1931/45 aan de reeks toegevoegd door Michiels zodat de beiaard de omvang van vier octaven bereikte.

Tijdens het aanbrengen van de nieuwe Eijsboutsbeiaard in 1980 is de oude beiaard lager opgesteld, ter hoogte van de uurwerkkamer, aan de N-zijde van de toren. De klankuitstraling is hierdoor belangrijk verslechterd. Hoewel beweerd wordt dat de mechaniek compromisloos overgebracht is, moet daar ernstig aan getwijfeld worden. De beiaard speelde in de oude opstelling beduidend beter dan thans.


Bovenstaande feiten kunnen twijfels oproepen omtrent de kwaliteit van de Hemonyreeks. Enkele schrijvers (André Lehr – 1959, Luc Rombouts – 2010) plaatsten dan ook voorzichtige kritische kanttekeningen. De gaaf bewaard gebleven of zorgvuldig gerestaureerde Hemonybeiaarden in Middelstum, Kampen, Utrecht (Dom, Nicolaï), Amsterdam (Zuider), Rotterdam, Enkhuizen (Zuider) Antwerpen, Gent, Diest overtuigen ons nog steeds van het meesterschap van de gebroeders Hemony. Het gaat daarom te ver om de Mechelse beiaard weg te zetten als een inferieur product. Hun constante kwaliteit wekt nog steeds onze bewondering. Helaas hebben alle oude beiaarden min of meer geleden door de corrosieve aantasting van het klokkenbrons. Vooral in dicht bewoonde steden in nabijheid van industriële complexen heeft dit geleid tot relatieve toondaling en inwendige ontstemming bij voornamelijk de kleinere beiaardklokken. Dit verschijnsel is ook aan de Mechelse klokken duidelijk te horen.



F. en P. Hemony hebben tussen 1644 en 1678, 51 beiaarden gegoten, zeven daarvan hebben als grondtoon gis, zoals de beiaard van Mechelen. Alleen de beiaarden van Utrecht en Diest kunnen nog dienen als referentie.

Velen hebben zich afgevraagd waarom de Mechelse beiaard zo geprezen is in de periode van 1890 tot 1965. Nu is het zo dat de magie die rond de Mechelse beiaardbeweging gecreëerd is, een belangrijke rol gespeeld heeft, maar er zijn meer factoren die geleid hebben tot de “Mechelse betovering”.

Om te beginnen hing de oude beiaard in een klokkenkamer die volmaakt van akoestiek was, voordat de galmborden teruggeplaatst waren tijdens de laatste torenrestauratie. De klokkenkamer bevindt zich op ca. 80 meter hoogte, waardoor het totale klankbeeld beneden zeer evenwichtig overkomt. Door deze enorme gesloten klokkenkamer en de grote hoogte waarop hij zich bevindt werden onvolkomenheden in het boventoonspectrum voor de luisteraars gemaskeerd. Wanneer deze beiaard in een lage toren, in ongunstige akoestische omstandigheden gehangen had dan zou de luisteraar beslist afwijzend reageren.

Toen de beiaard werd geïnstalleerd in 1679 koos men direct voor een volmaakte opstelling en een eenvoudige doch doelmatige handspelinrichting. De klokken werden chromatisch in rijen opgehangen en tuimelassen werden toegepast voor zowel het hand – als het automatisch spel. Adolf en Jef Denijn bouwden voort op dit degelijke gegeven; hun bijdragen blijven in nevelen gehuld maar komen waarschijnlijk neer op het plaatsen van opgerolde bladveren achter de klepels, het schakelen van de klepels om slingering te beperken en het toepassen van compensatieveren/gewichten voor de zwaardere klokken. Hoe het ook zij, tot de jaren veertig was de Mechelse inrichting bepalend bij de beiaardbouw, en tot 1970 was het instrument goed tot redelijk bespeelbaar. Het is een feit dat er van een virtuoos-joyeus bespeelde beiaard, zelfs wanneer hij uit matige klokken bestaat, meer charme uitgaat dan van een volmaakte reeks die moeizaam tot klinken wordt gebracht. Welnu de Mechelse klokken konden met verve bespeeld worden, en dat werden ze dan ook door een dynastie van uiterst kundige beiaardiers, gesteund door een gedreven achterban. Zie hier de sleutel tot het Mechelse geheim! 

Na het overlijden van Staf Nees in 1965 leek het een ieder vrij te staan om zijn eerlijke mening over de St. Romboutsbeiaard te geven. Nog in 1964 werd beiaardier Jan Feyen door de meester gekapitteld omdat hij in een interview als eerste verkondigde dat de beiaard van Mechelen “helemaal vals” is. Nu moeten we vaststellen dat Feyen inderdaad gelijk had, de beiaard is inderdaad vals, maar er is meer aan de hand. Hoe is het bij voorbeeld te verklaren dat het recent gerestaureerde trommelspeelwerk beter klinkt dan het handspel, en waarom is de beiaard nu nagenoeg onbespeelbaar in tegenstelling tot de situatie voor de restauratie in 1980?

Huidige staat van de beiaard

  1. A.    De klokken

Op grond van onze waarnemingen en de meest recente toonopname, al in 1968 door Eijsbouts gemaakt, blijkt dat de reeks volgens de middentoonstemming op basis gis – 26 cents verre van zuiver is. Het basoctaaf vertoont uiterst hinderlijke afwijkingen van de dominante grondtonen tot wel meer dan een kwart toon. Wij moeten aannemen dat deze klokken van het begin af aan deze ontwerp- en stemfouten meegedragen hebben, met uitzondering van de klok B van Simon Waghevens. In 1947 heeft men getracht deze klok met een halve toon te verlagen, met funeste gevolgen. Anders is de situatie bij de kleinere Hemony klokken – de zeven kleinste klokken van de oorspronkelijke reeks. Zij moeten van oorsprong zuiver en helder geklonken hebben. De grondtonen liggen op de nullijn, maar de slagtoon bepalende octaaf boventonen vertonen afwijkingen tot bijna een kwart toon. Deze afwijkingen moeten in de loop der eeuwen ontstaan zijn door corrosie en slijtage. Dit geldt niet voor de nieuwe Michiels klokken, zij getuigen van het onvermogen van deze gieter om zich met de Hemony’s te meten.  

 

Wanneer men de toonopname van de beiaard bestudeert dan is de conclusie: op het eerste en vierde octaaf na is het zo slecht nog niet. Helaas levert een oppervlakkige beluistering al een geheel andere indruk op. De reeks is geen eenheid, de individuele zwevingen variëren van hinderlijk tot ontoelaatbaar, de klankkleur kan het best gekarakteriseerd worden met scherp, zwak en kort. Alle tekortkomingen van de Hemony klokken met oorzaken:

 

Korte uitklinktijd         

De corrosietheorie, voor het eerst geformuleerd door campanoloog André Lehr in de vijftiger

jaren wordt in Mechelen weer eens bevestigd. De corrosielaag die zich vooral aan de

binnenzijde van de klok heeft afgezet heeft de uitklinktijd drastisch verminderd. Hoe kleiner

het klokje, des te groter de demping door de corrosielaag.

 

 Relatieve toondaling

Door de wandverdunning treedt er een relatieve toondaling op, die ernstiger wordt

naarmate de wanddikte minder wordt. Het valt op dat de octaafpartialen de grootste daling

vertonen, waardoor de toon schril, onvast en onduidelijk wordt. Het spelen in octaven kan

daarom beter achterwege gelaten worden, en dit had nu juist de grote voorliefde bij de

Vlaams-romantische beiaardier. Dit verschijnsel, ook wel octaafverkorting genoemd, is

eveneens door André Lehr opgemerkt.

 

Zwak en scherp          

De corrosielaag beperkt uiteraard het klinkend vermogen van de kleine klokken, maar

hiermee is het geringe klankvolume en de “dunne” toon niet geheel verklaard. De klepels

voor de klokken uit het derde en vierde octaaf zijn te licht, platgeslagen en de indruk bestaat

dat ze de klokken niet op het juiste aanslagpunt raken. Een te lichte klepel activeert

voornamelijk de hogere boventonen. Oude foto’s tonen klepels van de juiste proportie. Dit

onderdeel dient nader onderzocht te worden. Nu al kan geconstateerd worden dat het

trommelspeelwerk de klokken veel beter laat klinken. De speelhamers zijn dan ook

aanzienlijk zwaarder dan de klepels. Ten slotte moeten wij niet uit het oog verliezen dat de

oude beiaard in zijn nieuwe positie aanmerkelijk zachter klinkt dan voor de verplaatsing.

 

Individuele zwevingen

Nergens zijn de “putten” onder de speelhamers zo diep als in Mechelen. De oude theorie

was dat de speelhamers deze beschadigingen veroorzaakt hadden, maar onlangs toonde Nick

Vanhaute aan dat een chemische reactie, veroorzaakt door afdruipend water - met

verontreiniging - van de hamers de grote boosdoener is. De putten waren immers ook

aanwezig onder hamers die nimmer aangesloten waren op het lichterbed. Door het

intensieve gebruik zijn de klokken ook aan de binnenzijde danig ingesleten. De klokken zijn in

de loop van de eeuwen drie keer gedraaid, zoals aan de binnen- en buitenputten goed te zien

is. Het evenwicht in de omtrek van de klokken is hierdoor danig verstoord. Felle zwevingen,

zo kenmerkend voor de Mechelse beiaard, zijn hiervan het gevolg.

  1. B.     De mechaniek – tuimelaars – veren – klepels – trommelspeelwerk

De opzet van de beiaard is zeer geslaagd. Door de verbeteringen van vader en zoon Denijn was een ideaal speeltuig ontstaan. Tot 1970 was de speelaard goed tot redelijk. Waarom is de beiaard nu ten ene male ongeschikt voor kunstspel? Zou er iets mis zijn gegaan tijdens de restauratie van 1980 of zijn er daarna werkzaamheden uitgevoerd of nagelaten die tot deze toestand geleid hebben?



Tuimelaars 

Waarschijnlijk zijn er nog enkele oorspronkelijke assen in het spel aanwezig. Bij het

vervangen van tuimelassen is men niet afgeweken van de oorspronkelijke opzet.

Tegenwoordig kiest men bij voorkeur voor korte assen, dit neemt niet weg dat de lange

Mechelse assen hier uitstekend voldoen.



Klepels 

Er bestaat ernstige twijfel of de aanwezige klepels wel origineel zijn. In ieder geval zijn de

kleinste klepels aan de lichte kant. Door het intensieve gebruik zijn de aanslagpunten

afgevlakt.



Veren 

Op oude foto’s valt duidelijk op te maken dat de oorspronkelijke repetitieveren afgeleid zijn

van de trekbel-veer. Op de plaats van de bel is een armpje van ca. 8 cm geklonken, waaraan

de draad naar de klepel bevestigd is. Door de draad tussen veer en klepel langer of korter te

maken kon de veerspanning ingesteld worden. Nu ziet men op veel plaatsen uiterst korte

aangeklonken armpjes, die de werklengte van de veer aanzienlijk bekorten. De beiaardier

merkt dit aan het klavier door een snel oplopende toetsweerstand. De moeizame

bespeelbaarheid van de beiaard is hierdoor mede verklaard. De vele compensatieveren

(meetrekkende veren) , die men voorheen op verschillende plaatsen in de verbindingen

aantrof zijn in 1980 niet integraal terug geplaatst. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze

veren in de loop van de jaren proefondervindelijk aangebracht zijn.





Trommelspeelwerk

Na jaren van verwaarlozing is het speelwerk weer schoongemaakt en gangbaar gemaakt door

torenwachter Nick Vanhaute. De gehele installatie is een lust voor het oog en het oor,

wanneer men de moeite neemt om door de onvolkomenheden van de klokken heen te luisteren.

C. Klavier

Het klavier dat Staf Nees in 1947 kreeg, als vervanging van het oorspronkelijke klavier, dat waarschijnlijk nog uit de 17e eeuw dateerde. De maatvoering van beide klavieren verschilt weinig. Het typisch Mechelse: verschil in toetsval van diatonische – en chromatische toetsen, en de geringe afstand (69 cm) tussen manuaal- en pedaaltoetsen en de korte manuaal- en pedaaltoetsen (grote kantelhoek), werd gehandhaafd. Tijdens de laatste restauratie heeft men verzuimd om aanwezige geluidsdemping in de toetsslag van manuaal en pedaal weer aan te brengen. Tijdens het spelen overschrijdt het bijgeluid van het klavier alle redelijke grenzen.

De restauratie van 1980

Na de opheffing van de mythische status van de Romboutsbeiaard is de liefde snel omgeslagen in een lichte afkeer. Uit piëteit werd de oude beiaard behouden, maar in een hoekje weggezet terwijl de ereplaats ingenomen ging worden door de nieuwe Eijsboutsbeiaard. Uit alles blijkt dat het bepaald niet in de bedoeling lag om het instrument weer concertant te gaan gebruiken. Alleen het hoogst noodzakelijke werd uitgevoerd:

Nieuwe klepelogen voor de kleinere klokken.
Reparaties aan de kroonarmen.
Nieuw tuimelrek voor het trommelspeelwerk, noodzakelijk vanwege de gedraaide opstelling.
Extra tuimelaars om de trommeldraden naar beneden te leiden.
Reparaties aan de houten stoel en aan ijzeren ladders, aanbrengen van onderhoudsplateaus.
Alle oude onderdelen werden gebruikt bij de samenstelling, de vraag is of alle oorspronkelijke onderdelen – zoals de veren – wel op de oorspronkelijke plaats terug keerden.
Het dempingsvilt werd kennelijk beschouwd als een latere toevoeging, keerde daarom niet meer terug.

Tot 2009 kon de beiaard zich in geen enkele belangstelling verheugen, de speeltrommel werd zelfs niet in bedrijf gesteld en de luidklokken werden niet meer aan het klavier gekoppeld.



Mogelijkheden tot restauratie

Bij het opstellen van een restauratieplan stuit men op twee tegengestelde fenomenen. De Mechelse beiaard is nog steeds het voorbeeld voor de Zuid-Nederlandse beiaardinrichting uit de 17e eeuw. Gaaf bewaard qua opzet en een groot aantal mechanische onderdelen zijn nog origineel, iets wat nergens in de Nederlanden in deze mate aangetroffen wordt. In schril contrast staat daar de conditie van de klokken tegenover: een sonoor basoctaaf met een flink aantal valse uitschieters, de Hemonyklokken van het tweede en derde octaaf die door corrosie en sleet geen muzikaal genot meer kunnen schenken, en een vierde octaaf dat reddeloos verloren lijkt. Ondanks deze zorgelijke realiteit gloort er toch enige hoop. Met het herstellen van beschadigde en gescheurde klokken heeft men de laatste twintig jaar veel goede ervaringen opgedaan. Zo werd de gescheurde Gentse Roeland met goed gevolg gelast en talloze middeleeuwse klokken uit Friesland en Groningen met ernstige beschadigingen gingen zo een tweede leven tegemoet. Het moet mogelijk zijn om ook een deel van de Mechelse klokken op deze wijze te behandelen. Nadere studie moet uitwijzen of dit herstel zonder meer hier toegepast kan worden. In ieder geval kunnen nieuwe replica’s in de reeks gevoegd worden, op de wijze die al eerder beschreven is met betrekking tot de Hemonybeiaard van Kampen. De bestaande mechanische inrichting biedt alle gegevens om dit onderdeel in de oorspronkelijke staat te herstellen. Nader onderzoek en studie zullen ondernomen moeten worden alvorens de schone slaapster wakker gekust gaat worden. Het is wellicht interessant om in een later stadium hier nader op terug te komen.


Toekomstmuziek? Zonder enige twijfel, maar dan wel muziek van hoge kwaliteit. De gerestaureerde Romboutsbeiaard zal een belangrijke impuls gaan geven aan stilistische uitvoering van barokmuziek, maar ze zal vooral het zoekgeraakte licht op de Vlaams-romantische beiaardstijl opnieuw ontsteken.





Arie Abbenes

september 2012 

Bron: Omroep Brabant 26 oktober 2012

Jacques Maassen stopt als beiaardier in Breda

BREDA - Wie door het oude centrum van Breda loopt, kent ongetwijfeld de warme klanken van de Grote Kerk. Voor die klanken zorgt beiaardier Jacques Maassen al 37 jaar, helemaal bovenin de toren. Maar nu gaat hij stoppen.



En dat vindt hij toch eigenlijk wel jammer, want het spelen op de klokken is zijn lust en zijn leven: "Dit is mijn instrument. Dit is mijn toren. Natuurlijk is de kerktoren van alle Bredanaars, maar hij is wel een beetje meer van mij."

Symbolische cd
De overgang van Jacques naar een nieuwe beiaardier is ook vastgelegd op een cd. Deze wordt zondag gepresenteerd.

Jacques: "We hebben heel mooi de overgang van het oude naar het nieuwe weer kunnen geven. Verschillende andere muzikanten hebben met ons mee gewerkt. Je hoort oude stukken, maar ook veel modernere. En daar is het nu ook wel tijd voor."

Voorzichtig los laten
Tot 1 december speelt Jacques nog op dinsdag- en vrijdagochtend. Om het af te leren, want muziek zit nu eenmaal in zijn bloed en het is moeilijk los te laten. Jacques: "Ik ben in aanraking gekomen met de beiaard via mijn vader. En die leerde het weer van zijn vader. Misschien volgt mijn zoon mij weer op, want hij is ook beiaardier." 

 

 

Bron: Bestuur en organisatie 18 oktober 2012 

Hoogeveen ontslaat gemeentebeiaardier



In de jacht op euro’s lijkt ook bij de gemeente Hoogeveen niets meer heilig. De Drentse gemeente moet drie miljoen euro bezuinigen en wil besparen door de gemeente-beiaardier te ontslaan. Dit zou zo’n 15 duizend euro opleveren. De toetsenist speelt elke donderdag van 11.00 tot 12.00 een deuntje op het carillon van het gemeentehuis. De gemeente denkt het gat te kunnen vullen met vrijwilligers.

Restauratie is duur
Organist Roy Kroezen spreekt tegenover RTV Drenthe zijn zorgen uit over het onderhoud van het gemeentecarrilon. ‘Als het niet regelmatig bespeeld wordt dan komt er stof en vuil in. Dan moet het carillon gerestaureerd worden en dat kost heel veel geld.’

Twee keer per uur 

Wethouder Anno Wietze Hiemstra benadrukt dat Hoogeveen het niet zonder de klanken van het carillon hoeft te doen. ‘Elk half uur en elk heel uur blijft het carillon gewoon spelen. Alleen de wekelijkse bijdrage op donderdag gaat stoppen, althans met een betaalde kracht.’

Bron: Gemeente Alkmaar 10 oktober 2012 

Restauratie automatische muziek Waagtoren



Al sinds het einde van de zeventiende eeuw klinkt elk kwartier muziek van de Waagtoren. Ontstaan uit een korte ‘voorslag’, een attentiesignaal met een paar klokken voorafgaand aan de uur- of de halfuurslag, groeide dankzij de voortschrijdende technische mogelijkheden in de zeventiende eeuw het korte melodietje uit tot een heus muziekstuk. En zo is het dus nog steeds. Een grote speeltrommel – met een doorsnee van ongeveer twee meter – draait elk kwartier een stukje verder. De pinnetjes op die trommel brengen hendels in beweging die op hun beurt via lange draden hamers tegen de klokken doen vallen.

In de jaren zestig van de afgelopen eeuw is de hele mechaniek van het automatisch spel van de Waag al eens grondig gerestaureerd. Het was onderdeel van een grote restauratie die de carillons van Waag én Grote Kerk betrof. In het Regionaal Archief zijn de wederwaardigheden van die ingrijpende operatie goed gedocumenteerd. De archiefstukken laten zich lezen als een zich jarenlang voortslepende soap. Het uiteindelijk resultaat was zeker niet de vrucht van een harmonieuze samenwerking tussen de adviseur en de betrokken architect. Terwijl de eerstgenoemde geen kans voorbij liet gaan om de (toenmalig) modernste inzichten toe te passen, was de architect zeer historiserend in zijn aanpak. De restauratie van een halve eeuw geleden ging uiteindelijk de geschiedenis in als de ‘wonderbaarlijke carillonvermenigvuldiging’. Voorafgaand aan de restauratie waren er twee carillons in Alkmaar, na de restauratie drie. Ook in de Kapelkerk hangen immers al enkele decennia klokken, eerst slechts ter decoratie, maar sinds de afgelopen eeuwwisseling ook aangesloten op een trommelspeelautomaat. In de Waagtoren bleven een kleine halve eeuw geleden de grootste klokken hangen en werden enkele tientallen nieuwe klokken gegoten (op uitdrukkelijke wens van de architect gekopieerd van de originele) terwijl de twee nu ontstane reeksen werden verdeeld over Grote Kerk en Kapelkerk. De bestklinkende exemplaren gingen naar de Grote Kerk, terwijl de overige een plaats vonden op het toren van de Kapelkerk. Ondertussen werd dus ook het automatisch spel aangepakt. Van een aantal beslissingen is nu niet meer te achterhalen waarom ze vijftig jaar geleden zo genomen zijn. Zo liepen de draden niet verticaal maar schuin omhoog. Daarmee werd een balk ontweken, maar doordat een zolder hoger de draden langs rollen in verticale richting werden getrokken was onmiskenbaar sprake van zwaarloop. Tot voor kort was het op de bovenste torenverdieping – daar waar het klavier carillon staat – een wirwar van draden vlak om de beiaardier heen. De zwaar lopende tractuur was de belangrijkste reden om tot restauratie over te gaan. De luisteraars op straatniveau zal vooral de onregelmatigheid van de muziek opgevallen zijn. In de toren speelde zich een op termijn verwoestend scenario af. De bewegende onderdelen van het automatisch spel – vooral de pinnetjes op de trommel en de lichters die door die pinnetjes in beweging worden gebracht – sleten bovengemiddeld. Door een restauratie valt het tij nu nog te keren.

Die restauratie betreft dus de vernieuwing van alle draden, kabels en andere bewegende delen tussen de speeltrommel en de ongeveer tien meter hoger hangende klokken. Daarnaast wordt aan de hand van nog zichtbare en aanwezige doorvoergaten in de zolderingen gepoogd zoveel mogelijk de historische route van die draden te reconstrueren. De Waagtoren is voor wat betreft de inrichting van het carillon uniek. In bijna alle Hollandse torens met een open lantaarn hangen de klokken vanouds in de lantaarnpoorten. In Alkmaar zijn die poorten echter te smal voor de klokken. Daarom heeft men er in de Waagtoren voor gekozen alle carillonklokken binnen de lantaarn op te hangen.

We hopen dat na de restauratie de bovenmatige slijtage een halt toegeroepen is, dat het automatisch spel gelijkmatiger is geworden en dat kleine groepen bezoekers een plek kunnen vinden rond het beiaardklavier.
Naar het zich laat aanzien, zal de restauratie plaatsvinden in de late zomer en vroege herfst van dit jaar. Overigens zal de automatische muziek in die periode niet zwijgen. Een tijdelijke oplossing met pneumatische stoters op het handklavier zal er voor zorgen dat ook tijdens de restauratie de door velen geliefde en door anderen vervloekte automatische muziek elk kwartier over de stad wordt uitgestrooid.

Christiaan Winter
Stadsbeiaardier Alkmaar

Laatste wijziging: 10 oktober 2012

AD Groene Hart 8 oktober 2012 Gouda

Commotie bij Sint Janskerk


Aan Achter de Kerk is gisteravond commotie ontstaan. Omstanders keken verschrikt op toen zij rond acht uur plotseling een man op de steigers rondom de Sint Janskerk zagen klimmen. Zij waarschuwden hulpdiensten, die zich massaal rondom de kerk melden. Met linten werd de omgeving afgezet, omdat gevreesd werd voor iemand die van de toren af zou springen. Daarvan bleek geen sprake. “Het was de klokkenluider” weet een woordvoerster van de politie. brandweer, ambulance en politie dropen dan ook onverrichter zake weer af. Wat de man precies op de steigers van de kerk te zoeken had, was gisteravond niet duidelijk.

Bron: Twenth Ruiten Drie 6 oktober 2012

Concert carillon en koperblazers

ALMELO - Een concert waarbij het koperkwintet De Heren en het stadscarillon afwisselend te horen zijn wordt zondag 23 september vanaf 15.00 uur gehouden. In de fraaie pastorietuin van de Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat wordt een luisterplek met stoelen ingericht. Een afwisselend programma van klassiek tot en met Ramses Shaffy. Het koperkwintet, bestaande uit hoorn, trombone, tuba en twee trompetten staat beneden in de tuin opgesteld; stadsbeiaardier Frans Haagen bespeelt hoog in de toren het carillon. Dit concert is het eerste van twee zondagmiddagconcerten.

Bron: Cuijks weekblad 22 september 2012

Beiaardier kwart eeuw in ban van Cuijks carillon

CUIJK - Zonder enige vorm van sollicitatie lag er 25 jaar geleden een aanstellingsbrief van de gemeente Cuijk op zijn deurmat; Marcel Siebers werd benoemd tot beiaardier van de gemeente. Tien uur per jaar was toen voldoende. Een kwart eeuw later klinken zijn composities en arrangementen iedere woensdag door het Cuijkse centrum.

“Mijn oude pianoleraar was in het verleden beiaardier in Cuijk. Toen hij overleed ging de gemeente op zoek naar iemand anders en ze kwamen bij mij uit. Al van jongs af aan was ik geïnteresseerd in muziek en heb daarom een conservatoriumopleiding voor piano gevolgd, maar op een carillon had ik nog nooit gespeeld”, vertelt Siebers, die inmiddels een internationaal vermaarde beiaardier is.
Picknickmand

Zo is hij net terug van een tournee door Duitsland en in het verleden speelde hij in Amerika, waar - bijvoorbeeld op een universiteitsterrein – soms honderden mensen mèt picknickmand in het gras neerstreken om naar het carillonconcert te luisteren.
Handen kapot

Dat een carillon bespelen geen eenvoudige opgave is, merkte Siebers bij zijn debuut. “Iedere slag op het klavier moet je voorbereiden. Aanvankelijk dacht ik dat je er gewoon hard op moest slaan. Ik speelde met tuinhandschoenen aan omdat ik anders mijn handen kapot sloeg. Maar daarnaast speel je ook met je voeten. Op de momenten dat je die niet gebruikt, heb je je benen opgetrokken. Dat is ontzettend zwaar. Mijn buikspieren zijn dan ook goed getraind”, lacht Siebers, die als een soort marionettenspeler boven de vele klokken in de kerk zit.
Wankele laddertjes

In de loop der jaren zijn de werkomstandigheden van Siebers flink verbeterd. “In de voormalige carillontoren in het gemeentehuis moest ik wankele laddertjes en smalle evenwichtsbalken trotseren om in een ruimte met veel levende en nog meer dode vliegen te komen. Met de verhuizing naar de Martinuskerk ben ik van de hel in de hemel beland. Nergens in Europa zijn de faciliteiten zo compleet als in Cuijk.”
Genieten

“Zeventien jaar lang heb ik voor die verhuizing gestreden. Er zijn tijden geweest dat ik de enige was die er nog in geloofde. Dat leverde frustraties op maar ik genoot - en doe dat nog steeds - zo van het spel dat ik nooit aan stoppen dacht.”
Vorm van cultuur

“Ik vind het namelijk prachtig dat ik op deze manier iedereen een vorm van cultuur kan bijbrengen. Of men het nu wel of niet wil horen. Daarnaast ben ik ook heel nieuwsgierig dus ik probeer zoveel mogelijk uit het carillon te halen. Zo kan ik alle stijlen spelen; van pop tot klassiek, maar ik zou in de toekomst bijvoorbeeld ook willen meespelen met een orkestband of het geluid elektronisch vervormen.” Siebers bewijst op deze manier dat het klokkenspel ook voor jongeren interessant is.

Bron: AD Groene Hart 21 september 2012

Serenade aan Leo Vroman

LIED ELK UUR TE HOREN OP CARILLON ST.JANSTOREN

 

GOUDA - Vanaf de toren van de St.-Jan klinkt tot mei volgend jaar kort voor elk heel uur een serenade aan Leo Vroman. Het is speciaal voor de Gouwenaar gecomponeerd door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Gistermiddag klonk het voor het eerst.

Boudewijn Zwart (voorgrond), Hans van Dijk en Frans van der Willik (in de trommel) plaatsen de stiften voor een deuntje op het carillon van de St. Janstoren FOTO PIM MUL

 

RUUD F. WITTE

Eens per jaar worden de vier muziekstukjes die elk kwartier klinken vervangen. Het is ook de gelegenheid de koperen speeltrommel van het Hemony carillon flink te reinigen "Dat is echt wel nodig: vuil, kou, de invloed van vocht" zegt Zwart "Het is een klus waar ik dinsdag al mee ben begonnen, zegt Frans van der Willik. "Eerst alle oude 'stiften' (die de hamertjes en de kabels van het carillon 'aansturen; red) verwijderen en daarna reinigen en polijsten" Gisteren zijn met de hand - de paar duizend stiften opnieuw geplaatst (in vaktermen spreekt men van het 'versteken'), die via een systeem van haken en draden de klokken in de toren laten klinken. een karwei waarmee Zwart, Hans van Dijk en Van der Willik om acht uur zijn begonnen. "Het is precisiewerk"zegt Zwart. "Als je als klaar is bij het spelen hoort dat je ergens een noot bent vergeten, moet je een deel van de trommel weer leeghalen en opnieuw beginnen" De serenade voor Leo Vroman is speciaal voor het Goudse carillon gecomponeerd door Boudewijn Zwart. "Zoiets was er nog niet voor hem. Het leek me wel gepast hem met een mooi muziekstukje op het carillon in het zonnetje te zetten" Vroman (97) kent het werk nog niet. Het zal een grote verrassing voor hem zijn.

DICHTER

Vroman overleefde de Tweede Wereldoorlog in een Indisch gevangenenkamp en reisde na de bevrijding door naar de Verenigde Staten. Hij debuteerde als dichter in 1946. In 1964 kreeg hij de P.C. Hooftprijs. De vroegere Rijks HBS in Gouda waar hij zijn middelbare schooltijd doorbracht, draagt al jaren zijn naam. en ook het jongerenfestival, de Vromannacht, vanavond op het Weeshuisplein, is naar hem vernoemd. De serenade is dan ook te horen. en terwijl hoog boven in de toren die serenade op de trommel staat, buigen Zwart, Van Dijk en Van der Willik zich over de volgende melodietjes. Op de trommel hangt een partituur. Terwijl Van Dijk met een wieltje de trommel een "tel" laat draaien, plaatst Zwart de stiften op de juiste positie. In de trommel zet Van der Willik ze met een elektrische schroevendraaier vast. Op oude rekeningen is te zien dat de mensen die dit werk deden vroeger ook een biertje in rekening brachten. "Dat zit er voor ons niet meer in,"zegt Van Dijk lachend. Zwart kijkt nog eens op de partituur om verder te gaan met zijn werk. Öp het kwartier klinkt als het klaar is het thema van de tv-serie Miss Marple, op verzoek van een omwonende. Op het halve uur een stukje van Psalm 61 en op de 45 minuten een deel van de Shaffy Cantate. De laatste drie blijven te horen tot in september volgend jaar er nieuwe melodietjes worden geplaatst. De serenade voor Leo Vroman maakt in mei plaats voor de 'Meideun' ("De mey die komt ons by, seer bly').

Bron: Eindhovens Dagblad 19 september 2012

Verontwaardiging over gestolen klokken carillon Helenaveen

HELENAVEEN - De dorpsraad van Helenaveen heeft verontwaardigd gereageerd op het voorstel van de gemeente Deurne om het carillon te laten 'adopteren' door de gemeenschap van het Peeldorp. Dat bleek deze week in de openbare vergadering van de dorpsraad.
Het Jules de Corte-carillon kwam afgelopen zomer in het nieuws, toen bleek dat 14 van de 21 klokken waren gestolen. De gemeente Deurne heeft niet het budget om het carillon te herstellen en wil onderzoeken of partijen in Helenaveen wellicht geïnteresseerd zijn om het carillon te adopteren, waardoor herstel wel mogelijk zou zijn. Het gaat om een bedrag van zo'n 18.000 euro.

De dorpsraad vindt het voorstel echter niet reëel en verwijt de gemeente Deurne zelfs nalatigheid, zo bleek deze week in de vergadering. 

 

Bron: Persbericht 10 september 2012

Internationaal Beiaardconcours Groningen

Op zaterdag 15 september wordt voor de vijfde keer op het carillon van de Martinitoren in Groningen een internationaal beiaardconcours gehouden voor 8 beiaardiers, georganiseerd door de Stichting Martini Beiaard Groningen.
Ter gelegenheid van het feit dat 450 jaar geleden Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1625) werd geboren, organiseert de Stichting Martini Beiaard Groningen in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging op zaterdag 15 september 2012 voor de vijfde keer een internationaal beiaardconcours op het carillon van de Martintoren in Groningen. Vanwege het karakter van de Hemony-beiaard in de Martinitoren zal het concours geheel staan in het teken van Sweelinck, zijn tijdgenoten en zijn leerlingen.
Hert carillon van de Martinitoren in Groningen omvat 52 klokken. Daarvan zijn 30 klokken in 1662/63 gegoten door François Hemony, de overige zijn in 1984/85 en 1994 toegevoegd door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts. Drie luidklokken ( op het klavier F,G,A ) zijn ook bespeelbaar vanaf het klavier. Het instrument is in middentoon gestemd.
Het concours bestaat uit twee delen: het bespelen van de Martinibeiaard gedurende 20 minuten en het maken van een bewerking voor beiaard van een klavierwerk van J.P. Sweelinck
De wedstrijdtijden zijn van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur en tenslotte wordt van 19.30 tot 20.30 uur de finaleronde gespeeld waarbij de drie finalisten uitmaken wie de prijzen 1, 2 of 3 ontvangt. Het carillon is te beluisteren vanaf een speciaal ingerichte luisterplek op het dak van het infocentrum/VVVkantoor op de Grote Markt. Daar staan stoelen en op een TV-scherm kan men de beiaardier zien en horen.
Juryvoorzitter is Bernard Winsemius ( musicus), Henk Verhoef ( docent Nederlandse Beiaardschool) Chris Fictoor ( was directeur van het Prins Claus Conservatorium in Groningen ), Stef Tuinstra ( musicus) en Adolph Rots ( musicus). Niet-meestemmend jury-secretaris is Auke de Boer ( beiaardier)
De feestelijke prijsuitreiking is rond 21.00 uur in de bovenzaal van het café/restaurant het Feithhuis, Martinikerkhof zz 10 te Groningen. De prijzen zullen worden uitgereikt door wethouder mw. Jannie Visscher van de gemeente Groningen.
Wij mogen u uitnodigen aandacht te schenken aan deze gebeurtenis, aanwezig te zijn bij net concours en de prijsuitreiking mee te maken,

Bron: Persbericht Deventer 31 augustus 2012

Persbericht Stadsbeiaardier

Het College van B&W te Deventer heeft Jan Willem Achterkamp per 1 september a.s. benoemd tot Stadsbeiaardier.Hij volgt Roel Smit op, die deze functie ruim veertig jaar heeft bekleed .Jan Willem Achterkamp is hiermee de achttiende stadsbeiaardier van Deventer, sinds in 1613 de stad voor het eerst over een carillon beschikte.In deze hoedanigheid bespeelt hij de beiaarden van de Lebuinustoren( Hemony 1647) en die van de Dorpskerk te Bathmen(Eijsbouts 2008)

Voorts is hij beiaardier van Dinxperlo. Als Universiteitsbeiaardier is hij verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit te Breukelen.

Bron: Gemeente Dordrecht 29 augustus 2012

DORDRECHT GROTEKERKSTOREN

Donderdagavond 30 augustus Cd-presentatie TORENMUZIEK DORDRECHT volume 10 'Beiaardmuziek van Ronald Barnes (1927 - 1997)'

19.30 uur Kaapstandzolder (130 treden) Handluiden voor vrijwilligers

20.00 uur Beiaardconcert door Boudewijn Zwart (Cd-selectie)
Werken van Ronald Barnes
1 Prelude (1952)
2 Land Of Rest (1980)
3 Paraphrase On A Siciliana Of Pasquale Ricci (1984)
4 A Somber Pavan (1984)
5 Serenade I (1978)
Intrada / Sicilienne / Milonga / Processional /
A Whimsy / Barcarolle

Ronald Barnes tijdens het Beiaard Wereldcongres te Ann Arbor, 1986
Foto: Saxon Donnelly, Berkeley Carillon Institute

Aansluitend wordt de Cd gepresenteerd en is er in de torenhal een feestelijke receptie
Ronald Barnes wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste beiaardier en
beiaardcomponist in Noord-Amerika uit de 20e eeuw. Hij was beiaardier van de
Kansas University in Lawrence, van Washington Cathedral in Washington DC en van
de University of California te Berkeley. In zijn oeuvre heeft hij een eigen koers
gevolgd, los van de Europese beiaardtraditie. De werken zijn veelal geschreven met
een 'Grand Carillon' als referentiekader. Daarom past deze muziek naadloos op de
beiaard van Dordrecht. Dankzij de muziek van Ronald Barnes heeft de Noord-
Amerikaanse beiaardcultuur een eigen stijl en eigen gelaat. De muziek is geschreven
in een behoudend klank-idioom en is zeer toegankelijk. Serenade I is zijn meest
geliefde beiaardwerk. De Cd bevat naast bovengenoemde werken ook nog Two White
Sprituals / Prelude on ‘Veni Creator’ (1982) / Three Sketches. Een uitgebreide
toelichting in Nederlands, Engels, Duits en Frans is geschreven door Koen Cosaert.
De Cd is een productie van stichting Torenmuziek Nederland, in samenwerking met
de gemeente Dordrecht.
Te bestellen door overmaking van € 12,50 (inclusief porto) op rekeningnummer
ING-7666749 t.n.v. stichting 'Torenmuziek Nederland', Lange Geldersekade 4,
Dordrecht o.v.v. 'Cd-volume 10 Ronald Barnes'.


Bron: Reformatorisch dagblad 28 augustus 2012

Beiaardboek bij 35 jaar carillon in Elburg

De toren van de Grote Kerk in Elburg. Foto www.beiaardiermartien.nl

ELBURG – In Elburg wordt woensdag 29 augustus het ”Elburgs Beiaardboek” gepresenteerd.

Burgemeester F. A. de Lange zal ’s middags om 14.30 uur bij de toren van de Grote of Sint-Nicolaaskerk in Elburg het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan Maarten Seijbel, die 35 jaar geleden het initiatief nam voor een carillon in de toren van de kerk.

Het idee ontstond in 1976. Onder het motto ”Een ton voor een carillon” zamelden Seijbel, destijds organist van de Grote Kerk, en anderen geld in voor een echte beiaard. Zo kwam er in 1977 een instrument dat gemaakt werd door de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten.

Het carillon werd boven op de houten luidklokkenstoel uit 1694 geplaatst met een ijzeren frame. De beiaard heeft vier octaven en in totaal 47 klokken.

In de beginjaren speelden er regelmatig gastbeiaardiers op het carillon. Sinds 1995 is Martien van der Knijff uit Oldebroek de vaste bespeler in Elburg. Elke dinsdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur laat hij de klokken horen tijdens de Elburgse weekmarkt.
Om ”35 jaar Elburgse beiaard” te markeren nam Van der Knijff het initiatief tot het ”Elburgs Beiaardboek”, waarin muziek is opgenomen die Van der Knijff in de achterliggende jaren arrangeerde voor het carillon. Maarten Seijbel verzorgt in het jubileumboek een bijdrage over het ontstaan van het Elburgse carillon.

Het beiaardboek is cadeau gedaan aan alle beiaardiers in Nederland en Vlaanderen.

Meer informatie: http://www.beiaardiermartien.nl

Bron: www.carillontorens.com 26 augustus 2012

Goudse Torenmuziek maandagavond 27 augustus 2012 20.15 uur

Het slotconcert van de serie zomeravondconcerten op het carillon van de Sint Janstoren op de maandagavonden gaat gegeven worden door de Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Het thema van deze bespeling is het feit dat 150 jaar geleden de Vlaamse beiaardier Jef Denijn werd geboren. Jef Denijn heeft de beiaardkunst opnieuw in de belangstelling van het grote publiek geplaatst. Hij volgde in 1887 zijn vader Adolf Denijn op als stadsbeiaardier en begin vanaf 1892 met de wekelijkse maandagavondbespelingen die nog steeds plaatsvinden in Mechelen. Op verschillende plaatsen, maar vooral in het Straatje zonder Eind in Mechelen verdrong het publiek zich om te luisteren naar de heerlijke klokkenklank. Door de technische verbeteringen, maar vooral door zijn talent en bezieling voor zijn instrument, wist Denyn de beiaardkunst weer tot echte muziek te maken. Van heinde en verre kwam men luisteren, hiervoor reden er zelfs speciale beiaard treinen naar Mechelen!  Maandagavond 27 augustus 2012 vanaf 20.15 uur is een aantal composities uit deze Vlaamse Beiaardromantiek te beluisteren vanaf de Goudse Sint Janstoren, met als slot een integrale uitvoering van de beiaardcomposities van Jef Denijn.

De beste luisterplaats is de Museumtuin van MuseumgoudA die door het Museum speciaal voor het concert is open gesteld, toegankelijk via het poortje aan Achter de kerk. Verder is de beiaard goed te beluisteren aan de Molenwerf, Achter de Vischmarkt en de Markt. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar tijdens het concert rond de toren en in de luistertuin.

Dit is de laatste bespeling van het carillon op maandagavond deze zomer, echter het carillon is elke donderdag te horen van 11.30 tot 12.30 uur, en op zaterdag van 12.30 tot 13.30 uur met bespelingen door de stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.

 

Bron: Almelo's Weekblad 8 augustus 2012

Carillon opengesteld voor publiek

ALMELO - Zaterdag 11 augustus, 's morgens van 11.00 tot 12.00 uur is er voor een ieder die dat wenst de mogelijkheid om de toren van de Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat te Almelo te beklimmen en tevens een kijkje te nemen bij stadsbeiaardier Frans Haagen. Doorgaans zitten beiaardiers hoog en onzichtbaar boven het publiek. Door echter de toren en het carillon twee maal per jaar open te stellen voor het publiek wil de Stichting Vrienden van het Almelose Stadscarillon de afstand tussen beiaardier en luisteraar verkleinen. U zult van nabij kunnen zien en ervaren hoe Frans via het stokkenklavier de klokken tot klinken zal brengen. Ook voor kinderen altijd weer een hele belevenis! Op zaterdag 1 september zal er nogmaals gelegenheid zijn naar boven te gaan.

Bron: Gemeente Cuijk 8 augustus 2012

Internationale Zomerconcertserie Carillon - John Widmann



Vrijdag 10 augustus 19.00-20.00 uur: John Widmann, Frederick MD (VS)

John Widmann is de stadsbeiaardier van Frederick, Maryland, waar hij elke eerste zondagmiddag van de maand het Joseph Dill Baker Carillon in Baker Park bespeelt. Hij heeft deze functie reeds negentien jaar. De heer Widmann is afgestudeerd Bachelor in Music Education aan de Indiana University of Pennsylvania en voltooide zijn Master of Music aan de Towson University afgelopen januari.

Naast zijn zondagse bespelingen, is hij in dienst van Frederick County Public Schools als een Algemeen / Vocale muziekleraar. De heer Widmann werd als beiaardier lid van het Gilde van Beiaardiers in Noord-Amerika in 1996 en is een gekozen lid van het landelijk bestuur van die organisatie. In juli en augustus heeft hij een actief concertagenda in Hengelo, Winschoten, Dokkum, Deventer, Baarn, Geldrop, Amsterdam, Ede, Nijkerk, Barneveld, Nijmegen, Cuijk en Venlo. In Augustus bespeelt hij het carillon in Longwood Gardens (Kennett Square, Pennsylvania VS). Hij woont in Frederick met zijn vrouw en hun twee kinderen.

John Widmann speelt o.a. werken van Camille Saint-Saëns, Wolfgang Amadeus Mozart, Michel Legrand en Isaaq Albeniz. Na afloop kan men kennismaken met de beiaardier en kan het carillon bezichtigd worden. Tijdens het concert is de beiaardier live te volgen op een scherm achter in de kerk.

Bron: Lekstroom Dichtbij 6 augustus 2012

Tubular Bells vanaf Domtoren

Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig in Flora's Hof aan de voet van de Domtoren. (Foto: Marie te Marvelde)

Het regent zachtjes in Utrecht en heel toepasselijk speelt stadsbeiaardier Malgosia (haar naam betekent Margriet) Fiebig 'Raindrops keep faling on my head' op een druilerige vrijdagmiddag in juli.

De in het Poolse Gdansk geboren Malgosia, die vorig jaar Arie Abbenes opvolgde, vertelt na haar afdaling in de Domtoren dat ze tot dertien jaar geleden nog nooit van een carillon had gehoord en niet eens wist wat het was. Inmiddels speelt ze de sterren van de hemel. Niet alleen in Utrecht en Vleuten, ze is ook stadbeiaardier in Nijmegen.

Daarnaast begeleidt ze op piano diverse koren en zangers. "Gdansk is een oude Hanzestad met een lange traditie van carillonspel. In de Tweede Wereldoorlog werden de klokken uit de Sint-Catharinakathedraal door de Duitsers uit de toren geroofd. Pas na zestig jaar kwam er een nieuwe beiaard in de toren. Er was genoeg geld bijeengebracht om nieuwe klokken bij Klokkengieterij Eijsbouts in het Brabantse Asten te laten gieten." Nederlandse klokken dus. In ruil daarvoor heeft Utrecht nu een Poolse beiaardier.

De beiaard kwam op een perfect moment in haar leven. Malgosia was namelijk net afgestudeerde aan de Muziek Academie in Gdansk, waar ze een Master of Music behaalde voor orgel en koordirectie. In 1999 is ze een cursus beiaard gaan volgen en ging ze de naoorlogse beiaard van de kerk bespelen. Twee jaar later werd ze ook benoemd tot beiaardier van het carillon in het stadhuis van haar geboorteplaats. "Ik woon sinds 2004 in Nederland. Er zijn twee redenen dat ik hier naartoe gekomen ben. De voornaamste is de liefde en op de twee plaats voor mijn carrière. Toen ik vorig jaar te horen kreeg dat ik hier tot stadsbeiaardier werd benoemd, kwam een droom van mij in vervulling."

De zomermaanden zijn druk voor Malgosia Fiebig. Dan heeft ze zes bespelingen per week. Hoogtepunt zijn de bijzondere zomeravondconcerten op de beiaard van de Domtoren en de Willibrordustoren in Vleuten, die op de maandagavond plaatsvinden en georganiseerd worden in samenwerking met de Utrechtse Klokkenspel Vereniging. De apotheose in deze reeks is het slotconcert dat op maandag 20 augustus plaatsvindt. Het kan niet anders dan een magistrale avond worden wanneer het Domcarillon samen met twee keyboards, die quatre mains bespeeld worden, deel 1 en 2 van Tubular Bells ten gehore zullen brengen. Tubular Bells ofwel 'buisklokken' is het debuutalbum van de Britse muzikant Mike Oldfield uit 1973. De destijds twintigjarige componist bespeelde het merendeel van de instrumenten zelf. Later mixte hij de opnamen waarin muzikale stijlen zoals rock, new age, folk en blues te herkennen zijn.

Malgosia vertelt dat de cabine in de Domtoren, die sinds twee jaar vergroot is, waar het klavier staat dat zij bespeelt nu net groot genoeg is om de twee keyboards en luidsprekers te herbergen. "Er wordt buiten een kran opgesteld waarmee ze naar boven worden gehesen. Dat zal nog een hele toer worden. De keyboards worden bespeeld door Sandra Mol en Jeroen van Veen. Het andere duo is het echtpaar Marcel en Elizabeth Bergman. Het concert begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Een kwartier eerder zullen leden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde de klokken van de Buurkerk luiden om dit bijzondere concert aan te kondigen. Op het Buurkerkhof worden in samenwerking met de gemeente schermen en stoelen geplaatst voor de toehoorders."

Maandagavond 20 augustus belooft een memorabele avond te worden, wanneer de spectaculaire uitvoering van Tubular Bells zal klinken in de binnenstad van Utrecht.

Bron: Cuijks Weekblad 6 augustus 2012

Zomerconcerten op het carillon

CUIJK - Alle vrijdagen in de maand augustus wordt van 19.00 tot 20.00 uur het carillon van de Martinuskerk in Cuijk bespeeld. Dit in het kader van de Internationale Zomerconcertserie Carillon. Luisterplaats is het Kerkplein.


‘Onze zilveren stadsbeiaardier’ Marcel Siebers beet 3 augustus het spits af. Op vrijdag 10 augustus is het de beurt aan John Widmann, afkomstig uit het Amerikaanse Frederick. Widmann is de stadsbeiaardier van Frederick, Maryland, waar hij elke eerste zondagmiddag van de maand het Joseph Dill Baker Carillon in Baker Park bespeelt. Hij heeft deze functie reeds negentien jaar.
Widmann werd als beiaardier lid van het Gilde van Beiaardiers in Noord-Amerika in 1996 en is een gekozen lid van het landelijk bestuur van die organisatie. In juli en augustus heeft hij een volle concertagenda in Hengelo, Winschoten, Dokkum, Deventer, Baarn, Geldrop, Amsterdam, Ede, Nijkerk, Barneveld, Nijmegen, Venlo én Cuijk.
Programma

John Widmann speelt werken van Camille Saint-Saëns, Wolfgang Amadeus Mozart, Michel Legrand en Isaaq Albeniz. Na afloop kan men kennismaken met de beiaardier en het carillon bezichtigen. Tijdens het concert is de beiaardier live te volgen op een scherm achter in de kerk.
Verder op vrijdag 17 augustus Koen Cosaert uit België. Daarna op vrijdag 24 augustus weer Marcel Siebers en op vrijdag 31 augustus Carl van Eyndhoven.

Bron: de Stentor 1 augustus 2012

De tijd staat al een poosje stil in Epe

EPE - De oplettende inwoner zal al wel gemerkt hebben dat de tijd in Epe al een poosje stil staat. Bovendien zwijgt het carillon van de Grote Kerk ook al enkele weken.

De oorzaak? Nee, niet de grootscheepse verbouwing die momenteel gaande is, maar een blikseminslag waarbij een printplaatje het aflegde tegen het natuurgeweld. En de monteur is met vakantie. Vanaf woensdag zal alles weer bij het oude zijn, hoopt koster Jan Bibo. Hij krijgt regelmatig een opmerking over de stilstaande klok. ,,Normaal kijken mensen bij de kerk omhoog, nu kijken ze allemaal twee keer.'' Jammer vindt hij vooral dat het carillon al enkele weken zwijgt. ,,Dat is te lang.''

Vorig jaar stond de klok van de Grote Kerk in Epe in de zomer ook al enige tijd stil na een blikseminslag, maar toen werd het euvel sneller verholpen. ,,De monteur moet uit Brabant komen'', legt koster Jan Bibo uit. Het kapotte printplaatje moest besteld worden, maar toen de monteur het wilde installeren werd er net beton gestort op de verdieping vanwege de verbouwing. Vervolgens ging de monteur op vakantie. Bibo: ,,Maar woensdag wordt alles hersteld. Hopelijk is het alleen dat printplaatje en is de computer nog heel. Die stuurt namelijk de klok en het carillon aan.'' 

Bron: www.carillontorens.com 31 juli 2012

Goudse Torenmuziek maandagavond 6 augustus 2012 20.15 uur

 

Trevor Workman

Maandagavond 6 augustus om 20.15 uur gaat het zesde carillonconcert  in de concert serie Torenmuziek Gouda plaatsvinden. De beiaardier deze avond is de uit Engeland afkomstige Trevor Workman. Trevor bespeelt een door de oprichter van de beroemde Cadbury chocoladefabriek geschonken carillon te Bournville, een voorstad van Birmingham. In die functie volgde hij zijn voorganger en beiaardleraar Clifford Ball op. Zijn eerste optrede als beiaardier in Nederland in 1995 tijdens het eerste Eurocarillon festival maakte zoveel indruk dat Trevor sinds die tijd een veel gevraagde gast beiaardier is over de gehele wereld! Naast beiaardier is Trevor ook organist van de St.Francis-church te Bournville. Hij is tevens de oprichter en directeur van de George Cadbury Carillon School en werkt samen met de beiaardscholen in Mechelen en Dordrecht.  

Beiaardtoren van Bournville

De beste luisterplaats is de Museumtuin van MuseumgoudA die door het Museum speciaal voor het concert is open gesteld, toegankelijk via het poortje aan Achter de kerk. Verder is de beiaard goed te beluisteren aan de Molenwerf, Achter de Vischmarkt en de Markt. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar tijdens het concert rond de toren en in de luistertuin.

 

Bron: NOS 28 juli 2012

Eijsbouts trots op eigen klok 



Apetrots was Joost Eijsbouts gisteravond. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen werd zijn enorme klok door Tourwinnaar Bradley Wiggins geluid.

Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit het Brabantse Asten haalde in april de opdracht binnen voor het gieten van de 23.000 kilo wegende klok.

"Ik wist niet precies wat ik moest verwachten van hoe de klok zou worden ingezet bij de ceremonie", zegt directeur Eijsbouts in het Radio1 Journaal. "Maar toen hij eenmaal klonk, met natuurlijk Bradley Wiggins als tot de verbeelding sprekende sporter van dit moment, was dat toch wel bijzonder."
Niet in Engeland

De bedenker van de openingsceremonie, Danny Boyle, wilde graag een heel grote klok in zijn show, vertelt Eijsbouts. "Bij gesprekken met Engelse gieters kwam hij erachter dat een klok van het formaat dat hij voor ogen had, in Engeland niet gemaakt kon worden." Via een Engels bedrijf waar Eijsbouts al eerder mee had samengewerkt, kwam Boyle in Brabant uit.

Het vormen en het gieten heeft ongeveer drie maanden geduurd. De klok wordt volgens Eijsbouts verder niet meer gebruikt. 

Bron: Deure nieuws.nl  25 juli 2012

Carillon-klokken in Helenaveen gejat

(HELENAVEEN - woensdag 25 juli 2012) Het carillon in Helenaveen mist nu veertien klokken. De gemeente Deurne heeft dinsdag aangifte gedaan van de diefstal. Hoogstwaarschijnlijk hebben de dieven een deel van het klokkenspel buitgemaakt voor het brons waarvan de klokken zijn gemaakt, wellicht dachten zij dat ze van koper waren.

Maandag kregen ambtenaren van Deurne telefoontjes van Helenaveners die vonden dat het carillon een merkwaardig - en vals - deuntje speelde. Toen ze gingen kijken, bleken nog maar negen van de 23 klokken van het klokkenspel op hun plek te hangen.
Jules de Corte-carillon

Het klokkenspel is vernoemd naar Jules de Corte. Het werd door de zanger en componist uit het dorp in 1975 geplaatst aan de Oude Peelstraat, pal naast de kerk. In die tijd kostte het werk 24.000, bijna € 11.000. Hoeveel de klokken nu waard zijn, is de gemeente nog aan het onderzoeken. Wanneer de dieven hun slag hebben geslagen is onduidelijk, maar waarschijnlijk kort voor afgelopen weekend.

Bron: Flevopost 26 juli 2012

Frits Reynaert benoemd tot stadsbeiaardier Dronten

Dronten - De Almeerse beiaardier Frits Reynaert is vanmorgen benoemd als stadsbeiaardier van Dronten. Hij is de initiatiefnemer van de zomerconcertserie op het carillon dat staat op het gemeentehuis in Dronten. Reynaert en drie andere beiaardiers verzorgen in augustus vier concerten.

Naast zijn benoeming tot stadsbeiaardier werd Frits Reynaert door wethouder Ton van Amerongen beloond met een oorkonde voor zijn inzet voor het gemeentelijke carillon vanaf 1989.

Bij de officiële opening van het gemeentehuis in 1982 was het de wens vanuit de Dronter bevolking om op het nieuwe gemeentehuis een carillon te plaatsen. Een gift van de NMB-bank diende als eerste inleg voor een carillonfonds. Al snel volgden initiatieven tot oprichting van een carilloncomité.

Het comité is in 1986 opgericht onder de naam 'Carillon Comité Dronten' en heeft veel ondernomen om geld in te zamelen. Naast publieksacties werd er spontaan geld gestort op de daarvoor geopende bankrekening. Ook werd de schooljeugd massaal ingeschakeld en leverde het bedrijfsleven een bijdrage.

Het doel van de carillonactie was om te komen tot een carillon met automatisch bespeling. De actie was zo’n groot succes en dat is besloten om het carillon uit te breiden met handbespeling .Het bedrag voor het carillon werd op 2 januari 1988 symbolisch overgedragen aan het gemeentebestuur met het verzoek een carillon te laten gieten en te plaatsen op het gemeentehuis.

In 1988 werden bouwkundige voorzieningen getroffen en besprekingen gehouden met de klokkengieter om tot realisering van het carillon te komen. De architect van het gemeentehuis prof. ir. Tauber heeft hierbij belangeloos zijn medewerking verleend. Op 17 februari 1989 werd het carillon officieel in gebruik genomen met een concert door beiaardier Frits Reynaert. Het carillon bestond toen uit 25 klokken op basis g1. Het carillon heeft de op één na lichtste klanken van Nederland.

Op 14 januari 2011 zijn twee ontbrekende klokken (de klaviertonen cis en es in het eerste octaaf) toegevoegd. Door deze uitbreiding zijn de muzikale mogelijkheden van het carillon uitgebreid waardoor het mogelijk is om in alle toonsoorten te spelen. Ook de beschikbare literatuur is groter geworden.

Ter gelegenheid van de 40.000ste inwoner van Dronten, werd de naam van deze inwoner in één van de klokken gegoten. Elk half uur klinkt het carillon automatisch.

De carillonconcerten worden gegeven op de zaterdagen 4 augustus (Frits Reynaert), 11 augustus (Koen Cosaert), 18 augustus (Eddy Mariën) en 25 augustus (Charles Dairay). De concerten vinden telkens plaats tussen 13.30 en 14.00 uur.

Bron: carillontorens.com 25 juli 2012

Goudse Torenmuziek maandagavond 30 juli 2012 20.15 uur

Maandagavond 30 juli om 20.15 uur gaat het vijfde carillonconcert  in de concert serie Torenmuziek Gouda plaatsvinden. De beiaardier deze avond is Bastian Fuchs. Bastian Fuchs werd in 1994 geboren in Neumarkt in Beieren. Vanaf zijn achtste jaar kreeg hij piano- en orgellessen. Hij studeert kerkmuziek aan de “Hochschule für katholische Kirchenmusik und Musikpädagogik”  te Regensburg. Als kerkmusicus is hij actief in het bisdom Eichstätt maar tevens in de kathedralen van Regensburg en Eichstätt. In 2009 legde hij zich als autodidact toe op het beiaardspel, met de voorbeelden op ‘youtube’ als voornaamste inspiratiebron. Dit resulteerde al in concerten op beiaarden in Nederland en Vlaanderen. In een bijzondere samenwerking met klokkengieterij Rudolf Perner in Passau, is Bastian Fuchs druk doende een begin van een beiaardcultuur in de Duitse deelstaat Beieren te stichten. Onder grote belangstelling speelde hij dit jaar tijdens de officiële ingebruikname van de eerste reizende beiaard van Beieren.

Het programma bevat een aantal werken speciaal voor carillon geschreven, onder meer een werk van de Vlaamse beiaardier Staf Nees. Aan het slot van het concert is een Improvisatie over ‘Somewhere Over The Rainbow’ te horen.

De beste luisterplaats is de Museumtuin van MuseumgoudA die door het Museum speciaal voor het concert is open gesteld, toegankelijk via het poortje aan Achter de kerk. Verder is de beiaard goed te beluisteren aan de Molenwerf, Achter de Vischmarkt en de Markt. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar tijdens het concert rond de toren en in de luistertuin

 

Bron: NOS 25 juli 2012

Carillonklokken gestolen in Brabant

De Brabantse plaats Helenaveen mist veertien carillonklokken. Dieven hebben meer dan de helft van de bronzen klokken van het carillon in het dorp gestolen.

Maandag kreeg de gemeente twee telefoontjes van inwoners die het was opgevallen dat het carillon ineens minder klokken telde.



Het is niet duidelijk wanneer de klokken precies zijn gestolen. De gemeente heeft aangifte gedaan en roept getuigen op zich bij de politie te melden.
Jules de Corte

Het klokkenspel staat midden in het dorp. Het is genoemd naar de liedjeszanger en componist Jules de Corte (1924 - 1996) die uit Helenaveen kwam. Het carillon heeft normaal gesproken 24 klokken.

Bron: www.carillontorens.com 19 juli 2012

Goudse Torenmuziek maandagavond 23 juli 2012 20.15 uur

Het vierde Goudse Torenmuziek concert op maandagavond 23 juli 2012 vanaf de Sint Janstoren gaat gegeven worden door de uit Waddinxveen afkomstige beiaardier  Midori Conneman. Midori Conneman is in Tokyo (Japan) geboren, zij studeerde piano aan het Utechts conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. In het jaar 2000 won zij de 3e prijs in de Internationale Beiaardwedstrijd te Oudenaarde (B). Als freelance-beiaardier speelt ze ook in andere Europese landen en is regelmatig in Gouda te horen als zij de stadsbeiaardier Boudewijn Zwart vervangt. Sinds 2004 heeft zij een eigen piano lespraktijk in haar woonplaats Waddinxveen. Maandagavond speelt zij vanaf 20.15 uur een afwisselend programma op het carillon van de Sint Janstoren. Er zijn ondermeer bewerkingen voor beiaard van bestaande klassieke composities te horen, dit bewerken wordt ook wel arrangeren genoemd en is een oude traditie in de beiaardkunst. 
Dat blijkt ondermeer uit het Antwerps beiaardboek uit 1746 dat honderden jaren geleden werd samengesteld door de Antwerpse beiaardier Ioannes de Gruijtter (1709-1772). Daar staan allerlei composities van componisten uit die tijd, maar die speciaal voor beiaard bewerkt zijn. Midori zet deze traditie voort en eindigt haar programma met een tango van de Nederlandse componist Arie Maasland, die onder het pseudoniem Malando diverse werken publiceerde , waarvan de tango 'Olé Guapa' internationale bekendheid geniet.

De beste luisterplaats is de Museumtuin van MuseumgoudA die door het Museum speciaal voor het concert is open gesteld, toegankelijk via het poortje  Achter de kerk. Verder is de beiaard goed te beluisteren aan  de Molenwerf, Achter de Vischmarkt en de Markt. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar tijdens het concert rond de toren en in de luistertuin, bovendien bij de Goudse bibliotheken.

 

Midori Conneman op de Goudse Markt

 

 

Bron: Dagblad van het Noorden 13 juli 2012 

Liever gratis consumptie dan beiaardier

Raad van Oldambt stemt in met bezuiniging op Winschoter carillon



Door Tammo Beishuizen
Winschoten Ze zijn het er allemaal over eens:muzikale klanken uit het carillon in d’Olle Witte zijn prachtig, maaromvoortaan af te zien van
een gratis versnapering na afloop van een politieke vergadering gaat de raad van de gemeente Oldambt te ver. Communist Engel Modderman,
fractievoorzitter van de Verenigde Communistische Partij (VCP), dacht dat zijn politieke collega’s wel te porren waren voor zijn idee. Nee dus. En daardoor werd de
voorgestelde bezuiniging van 13.000 euro op de beiaardier gewoon doorgezet. "Ik ben teleurgesteld. Ze vinden mijn voorstel sympathiek, maar als het erop aankomt
kiezen ze voor hun natje en droogje Modderman vindt dat de Winschoter toren onlosmakelijk verbonden is met het carillon. "Het hoort bij de stad Winschoten."
Marijke Valeton hield als verontruste Winschoter nog een vurig pleidooi voor de beiaardier. "Het voelt als een goede vriend. Het is een vertrouwd geluid in Winschoten.
We moeten er trots op zijn en vooral koesteren." Dat is Modderman met haar eens. "Waar hebben we het over 13.000 euro: dat is toch een schietbedrag."
Wethouder Ricky van den Aker (CDA) probeerde Modderman en de rest van de raad nog gerust te stellen. Zij zegt in gesprek te zijn met het conservatoriumin Groningen.
Van den Aker: "Wellicht zijn er leerlingen die op het carillon kunnen en willen spelen."

@ tammo.beishuizen@dvhn.nl

Bron: deStentor 12 juli 2012

Arie Abbenes neemt carillon onder handen

Arie Abbenes geeft vrijdag 13 juli een beiaardconcert vanaf de Nieuwe Toren in Kampen. Abbenes was 25 jaar beiaardier van de Domtoren in Utrecht en 40 jaar beiaardier van Eindhoven.
Als adviseur was hij vorig jaar nauw betrokken bij de restauratie en uitbreiding van het Kamper carillon. Het concert 'Oud en nieuw' duurt van 19.30 tot 20.30 uur en is het beste te beluisteren in de luistertuin aan de Marktstee


Bron: Den Haag 2018 16 juli 2012

Festival met de drie Haagse carillons



Het carillon is een bij uitstek Nederlands instrument. Sinds de 17e eeuw klinken in alle Nederlandse en Vlaamse steden prachtige, goed gestemde carillons. Dit unieke erfgoed staat op de nominatie om opgenomen te worden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Den Haag bezit maar liefst drie carillons (Grote Kerk / Haagse Toren, Oude kerk Scheveningen en Vredespaleis).
Alle reden dus om in het kader van de Culturele Hoofdstad een beiaardfestival te organiseren en de klokken te laten klinken op een manier waarop dat normaal niet mogelijk is.
Het festival kent een breed spectrum aan activiteiten:
- Met een reizende beiaard (een verplaatsbaar carillon) de Haagse wijken in, de boulevard van Scheveningen op en bij scholen en in winkelcentra concerten en demonstraties geven.
- Een concert in de Grote Kerk voor carillon, orgel, slagwerk, blazers etc. in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium.
- Leerlingen van het Koorenhuis schrijven muziek voor de speeltrommel van het carillon van de Grote Kerk (educatie)
- Compositiestudenten van het Kon. Conservatorium schrijven nieuwe beiaardwerken die tijdens een speciaal concert op de Haagse Toren worden uitgevoerd. De Nutstuin is daarvoor een
uitstekende luisterplaats
- Een klank- en lichtspel over de geschiedenis van Den Haag en het Vredespaleis met gebruikmaking van het carillon("Son et Lumière"). Dit wordt geprojecteerd op de brede gevel van het Vredespaleis.
Na de eerste investering kan dit spel jaarlijks een aantal keren voor toeristen worden opgevoerd. Men kan op het terrein voor het hek kijken, dus extra beveiliging van het gebouw is niet nodig.
- de beiaard van Scheveningen wordt gerestaureerd en vervolgens gebruikt voor concerten samen met Scheveningse koren.
Dit is nog maar een greep uit het grote aantal mogelijkheden, onder het motto "Het carillon: een bijzonder instrument voor iedereen!"

Lees verder

Bron: www.carillontorens.com 11 juli 2012

Goudse Torenmuziek 3 maandagavond 16 juli 2012 vanaf 20.15 uur.

John Gouwens achter het beiaardklavier. Carillon toren van Culver Military Academy. Deze toren bezit laatste beiaard van de Engelse klokkengieter Gillett & Johnston

Het derde concert in de Torenmuziek Gouda serie is de uitvoerende beiaardier de Amerikaanse beiaardier John Gouwens. John Gouwens is sinds 1980 organist en beiaardier van de Culver Military Academy/Culver Girls Academy.  In zijn programma’s vormt een improvisatie meestal een vast onderdeel. Hij is bovendien auteur van een leerboek voor carillon studie, ‘Playing the Carillon: An introductie Method’ Inmiddels heeft John Gouwens al zeven keer een carillon concert reis gemaakt door Europa! Het programma van maandagavond 16 juli 2012 bevat naast enkele bewerkingen voor beiaard vooral oorspronkelijk voor beiaard geschreven composities uit Amerika. In Amerika is de situatie geheel anders dan in Nederland waar beiaarden vooral in drukke stadscentra te horen zijn. In Amerika hangen de carillons in torens van kerken en universiteiten in een rustige omgeving. Vaak kan er dan geluisterd worden op de campus of in een park rond de toren. Dit heeft een groot effect op de wijze van componeren voor deze instrumenten.

Luisterplaatsen: Museumtuin van Museum GoudA, Achter de kerk, de Molenwerf, Achter de Vischmarkt en de Markt. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar tijdens het concert rond de toren en in de luistertuin, bovendien bij de Goudse bibliotheken.

 

Bron: Regio 11 juli 2012

Petitie wil ‘Klokke Roeland’ weer op de beiaard
‘Wij eisen ons volkslied terug’ 

Etienne Flerick: ‘Als het stadsbestuur niet luistert, zetten we het Belfort zonder stroom.’

De bekende stroppendrager Etienne Flerick roept alle Gentenaars op om zaterdagavond het ‘Klokke Roeland’ te komen zingen rond het Belfort. Zo wil hij het stadsbestuur overtuigen om het volkslied weer door de beiaard te laten spelen.

Klokke Roeland rijst al ruim een jaar niet meer boven Gent. Op Pasen vorig jaar besliste de stad om het Gentse volkslied van de beiaardtrommel te halen, tot grote spijt van heel wat Gentenaars. 

‘En dat terwijl het lied elke dag wordt gespeeld in Sluis en Hulst. Gentenaars die hun volkslied willen horen, moeten dus naar Nederland. Dat is toch te zot voor woorden’, zegt Etienne Flerick, van de Gilde van de Stroppendragers.

Daarom vindt hij dat het tijd is voor actie. ‘Als trotse Gentenaars moeten we ons volkslied terugeisen. Ik roep iedereen op om zaterdag om 18 uur rond het Belfort te verzamelen en samen het Klokke Roeland te zingen. Iedereen die dat wil, kan daar ook mijn petitie ondertekenen.’

Flerick hoopt binnenkort met zo’n duizend handtekeningen naar het stadhuis te trekken. ‘Hopelijk plooit het stadsbestuur en horen we binnenkort weer ons favoriete lied. En anders laten we zien dat Gentenaars rebels zijn en zetten we het Belfort zonder stroom, zodat de beiaard helemaal niet meer kan spelen.’

Bron: www.carillontorens.com 8 juli 2012

Torenmuziek Gouda  maandagavond 9 juli 2012 aanvang 20.15 uur

Plaats: vanaf de Sint Janstoren

Het tweede concert in de Torenmuziek Gouda serie is de uitvoerende beiaardier Gideon Bodden. Gideon Bodden woont in Gouda en begon zijn klokkenistencarrière in 1983 aan de muziekschool van Hilvarenbeek. Later studeerde hij aan de beiaardschool van Mechelen (B) en te Amersfoort. Hij won meerdere beiaardconcoursen, ondermeer de prestigieuze Koningin Fabiolawedstrijd te Mechelen (B). Hij is bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en stadsbeiaardier te Amsterdam, Schoonhoven, Oudewater en Hilvarenbeek. Bovendien is hij directeur van Het Molenpad Expertise, waarbij hij zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van klokprofielen en het stemmen van beiaardklokken.  Vanavond brengt Gideon composities ten gehore van  Sweelinck, de dit jaar overleden beiaardier/componist Wim Franken, Geert D'Hollander en Béla Bartôk.

Gideon Bodden aan het werk aan de speeltrommel van het carillon van de Goudse Sint Janstoren  Foto: Hans van Dijk De Goudse Sint Janstoren  Foto: Hans van Dijk

Luisterplaatsen: Museumtuin van Museum GoudA, Achter de kerk, de Molenwerf, Achter de Vischmarkt en de Markt. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar tijdens het concert rond de toren en in de luistertuin, bovendien bij de Goudse bibliotheken.

 

Bron: Goudse Post 21 juni 2012

Muzikaal oorlogsspel

Door: Marianka Peters
Gouda - Na het bijzondere concert vorig jaar augustus met het rijdende carillon van Boudewijn Zwart, kiest de beiaardier wederom voor de Goudse markt voor een bijzonder concert. Dit keer verleent de Brassband Schoonhoven haar medewerking.
Op maandagavond 2 juli verruilt beiaardier Boudewijn Zwart het carillon in de Sint Janstoren voor de mobiele beiaard, die midden op de Goudse markt wordt opgesteld. Vorig jaar bracht Zwart als verrassing The Britisch Saxophone Choir uit Engeland mee naar Gouda. Het werd een adembenemend concert in de schemering van de markt. En dat smaakt naar meer, vindt Zwart, dus wordt dit jaar nog grootser uitgepakt. Op 2 juli zal Brassband Schoonhoven haar medewerking verlenen aan het concert, maar ook de rijdende Artillerie Het Bastion uit Naarden. Het belooft een oorverdovend familieconcert te worden, waarbij jong en oud interactief worden betrokken bij het muzikale oorlogsspel tussen brassband, carillon, klokken en kanonnen. Het concert eindigt met een unieke uitvoering van de beroemde Ouverture 1812 van Peter I. Tjaikowski. Normaal kan dit werk nooit in de oorspronkelijke bezetting worden uitgevoerd. Daar brengen de koperblazers van Brassband Schoonhoven onder leiding van Kees Kramer verandering in. Met ondersteuning van de bronzen carillonklokken én met begeleiding van echte kanonnen en geweerschoten zullen de bezoekers dan eindelijk eens kunnen horen hoe dit beroemde muziekstuk écht bedoeld is. Daarvoor treden de in historische kledij gestoken schutters van Rijdende Artillerie ‘Het Bastion’ uit Naarden op. 

Zij staan garant voor het behoud van de kennis rond historische oorlogsvoering en zullen deze middag letterlijk veel van zich laten horen en zien. Sinds de oprichting in 2002 van de “Saluutbatterij Bastion R.A.” is de vereniging in korte tijd uitgegroeid tot een volwassen saluutbatterij. De vereniging stelt zich tot doel het doen herbeleven van de historie van de Napoleontische tijd en die van de Nederlandse Rijdende Artillerie rond die periode in het bijzonder. Brassband Schoonhoven behoeft eigenlijk geen nadere toelichting. De populaire band wint de ene na de andere prijs zowel op nationaal als internationaal niveau. Dit jaar behaalde de band de derde prijs bij de Europese Kampioenschappen voor Brassbands en behaalde het orkest voor het verplichte werk het hoogste aantal punten ooit. Het familieconcert op 2 juli begint om 20.15 uur op de markt en toegang is gratis.

Bron: Maastricht dichtbij 17 juni 2012

Beiaardier Frank Steijns speelt Rolling Stones



MAASTRICHT – (I Can't Get No) Satisfaction en Angie. Meer kende Frank Steijns, de stadsbeiaardier van Maastricht, tot voor kort niet van de Rolling Stones. Maar daar komt verandering in. De in 1970 geboren musicus , die vooral bekendheid geniet door het orkest van André Rieu waarvan hij al jaren deel uitmaakt, is druk bezig zich de popklassiekers van Mick Jagger en consorten eigen te maken en ze te gieten in arrangementen die geschikt zijn voor het 350 jaar oude klokkenspel van het stadhuis op de Markt in Maastricht.

Op 12 juli is het op de dag af 50 jaar geleden dat de Rolling Stones hun eerste concert gaven in de Marquee Club in Londen. Om dit bijzondere feit te gedenken geeft Frank Steijns een bijzonder concert. Van 20.00 tot 20.30 uur brengt hij een aantal Stones-klassiekers ten gehore op het carillon in het torentje van het stadhuis. Hij doet dit onder de treffende titel ‘Stones Jubilee Bells’.

Het maken van de arrangementen is overigens niet eenvoudig, legt de Maastrichtse stadsbeiaardier uit. Afgezien van het feit dat het dient te gebeuren te midden van het vele andere werk – Steijns is net met het Johann Strauss-orkest terug uit Brazilië en de Vrijthof-concerten komen er weer aan – zijn er ook ‘natuurlijke’ belemmeringen. ,,Het schreeuwen van Mick Jagger kan ik helaas niet laten horen”, zegt hij.

Daarnaast dient de voorbereiding plaats te vinden op een mobiel carillon, want je kunt – zelfs als geoefend beiaardier - nu eenmaal niet in het torentje klimmen en zomaar lukraak beginnen te spelen zonder het publiek aan het schrikken te maken. Hoe het uiteindelijk zal klinken is dus nog even afwachten, maar Steijns is niet bang dat zijn poging zal mislukken.

Want het carillon op de Markt is wel degelijk geschikt voor popmuziek, aldus de Maastrichtse musicus, die regelmatig bekende verzoeknummers speelt op het klokkenspel. ,,In de achttiende eeuw was het een instrument waarop de hits uit die tijd werden gespeeld. Bach bijvoorbeeld had destijds nogal wat popnummers op zijn naam staan.” 

Bron: De Stad Nijkerk 17 juni 2012

Bijzonder beiaardseizoen 2012



NIJKERK - Al sinds 1928 worden de zomerse beiaardconcerten georganiseerd door de Nijkerkse Klokkenspelvereniging (NKV). Dat betekent dat 2013 ook voor de NKV een jubileumjaar is: 85 jaar. Omdat in dat jaar het 600-jarig bestaan als stad van Nijkerk wordt gevierd, pakt de NKV dìt jaar maar vast flink uit!
Een daverend openingsconcert, tussendoor een torendag met drie buitenlandse beiaardiers en een heel bijzonder slotconcert maken dit seizoen heel bijzonder.

Daverend openingsconcert in Corlaer!
Het Feestelijke Openingsconcert van de zomerconcertserie kun je niet over het hoofd zien. Een rijdend carillon, een brassband en een peleton rijdende artillerie met kanonnen! Om ook eens een ander deel van Nijkerk kennis te laten maken met een echt klokkenspel is deze keer gekozen voor een locatie bij de waterpartijen bij de Stuurhut in de wijk De Bogen. Samensteller, presentator en beiaardier Boudewijn Zwart heeft gekozen voor een spectaculair programma, waarbij de Ouverture 1812 van Tsjaikowsky het hoogtepunt wordt. Daarvoor zijn de kanonnen nodig van de rijdende artillerie 'Het Bastion' uit Naarden. Verder wordt medewerking verleend door Nederlands kampioen Brassband Schoonhoven o.l.v. Kees Kramer. Een hoofdrol wordt natuurlijk gespeeld door beiaardier Boudewijn Zwart, op zijn eigen Concert Carillon. Een instrument met 50 bronzen klokken met een totaal gewicht van 3000 kg.
Vanaf 19.00 uur en na afloop demonstreert Het Bastion nog allerhande oude vuurwapens en militaire gebruiken. Kortom: een daverend begin van de serie Zomeravond-beiaardconcerten 2012! De datum is zaterdag 30 juni. Het concert, een familieconcert voor kinderen van 6 tot 100 jaar noemt Boudewijn Zwart het, begint om 19.30 uur.
Torenmuziekdag
Ook de Torenmuziekdag Veluwe, op woensdag 8 augustus, wordt georganiseerd door Boudewijn Zwart in zijn fuchtie van president van Euro-Carillon. Drie buitenlandse beiaardiers bezoeken 5 vijf torens op de Veluwe en geven op elke toren een bespeling van 45 minuten. De beiaardiers zijn Ørjan Hom Johansen uit Denemarken, John Widman uit de USA en de in Nijkerk al welbekende Trevor Workman uit Groot-Brittanië.
In de reguliere concerten treden op Carl Van Eyndhoven (België) - Rien Donkersloot - Peter Bremer - Kasia Piastowska (Polen/Düsseldorf) - John Gouwens (USA) - Gijbert Kok - Dirk Donker en Koen van Asche (België).
Slotconcert
Het is nog niet eerder in Nijkerk te horen geweest, maar tijdens het slotconcert van de serie zomeravondconcerten, op donderdag 6 september, klinkt de Nijkerkse beiaard in samenspel met piano. De beiaardiers Freek Bakker en Boudewijn Zwart slaan de handen ineen en laten horen hoe mooi klokken zich laten combineren met de snaren van een piano. In dezelfde ruimte waar de beiaardier hoog in de toren zijn stokkenklavier bespeelt, wordt voor deze gelegenheid een piano naar boven gesjouwd die via geluidsversterking over de stad klinkt. Freek Bakker bespeelt de beiaard en Boudewijn Zwart neemt de pianopartij voor zijn rekening. De muziek is heel gevarieerd, met overwegend licht-klassieke muziek. Daarnaast klinken ook bewerkingen van bekende Nederlandse volksliedjes.

Het belooft een spectaculair beiaardseizoen te worden. De Nijkerkse Klokkenspelvereniging, een van de oudste en grootse clubs op dit terrein, hoopt ook het ledental te vergroten, zodat er vaker op een bijzondere manier van de Nijkerkse klokken genoten kan worden.

Overzicht van de concerten van 2012


1. Donderdag 30 juni openingsconcert door Boudewijn Zwart met zijn rijdend carillon m.m.v. een brassband en KANONNEN! Locatie: omgeving Stuurhut (Wijk De Bogen)
2. Donderdag 5 juli Carl Van Eyndhoven (België)
3. Donderdag 12 juli Rien Donkersloot
4. Donderdag 19 juli Peter Bremer
5. Donderdag 26 juli Kasia Piastowska (Polen/Düsseldorf)
6. Donderdag 2 augustus John Gouwens (USA)
Woensdag 8 augustus Torenmuziekdag Veluwe:
11.00 - 11.45 uur: Ørjan Horn Johansen (DK)
14.00 - 14.45 uur: John Widmann (USA)
17.00 - 17.45 uur: Trevor Workman (GB)
7. Donderdag 9 augustus Gijsbert Kok
Donderdag 16 augustus geen concert (Nacht van Nijkerk)
8. Donderdag 23 augustus Dirk Donker
9. Donderdag 30 augustus Koen Van Asche (België)
10. Donderdag 6 september slotconcert: Freek Bakker (beiaard) met Boudewijn Zwart elektrische piano

De concerten beginnen om 20.00 uur en eindigen om ± 21.00 uur.
Luisterplaats: bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9.

Bron: Leiden nieuws 15 juni 2012

Leids Carillon Genootschap opgericht 


Leiden - Een aantal binnenstadsbewoners heeft het Leids Carillon Genootschap opgericht. Het nieuwe genootschap wil de cultuur rond de beiaard van het stadhuis verder ontwikkelen en vorm geven. Dinsdag 19 juni om 18.00 uur is het eerste concert.

Initiatiefnemer Martijn van der Mandele, zegt als bewoner van het Rapenburg erg van het carillon te genieten. Een carillon is het meest publieke van alle muziekinstrumenten. Daarom wil hij meer met dit muziekinstrument gaan doen voor de Leidse binnenstadsbewoners. Van der Mandele wil onder andere het vaste repertoire van melodieën uitbreiden en bijzondere beiaardconcerten organiseren. Vanuit de wijkvereniging voor de Pieters- en Academiewijk heeft mevrouw Clariet Boeye zich als mede-initiatiefnemer bij het genootschap aangesloten. Inmiddels hebben rond de veertig binnenstadsbewoners zich bij het Genootschap aangesloten.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) is enthousiast over het initiatief. Vanuit de gemeente ondersteunt kabinetschef Hein van Woerden het Genootschap.

Eerste concert
Als eerste project zal de Amersfoortse beiaardier Levina Pors op dinsdag 19 juni a.s. van 18.00 tot 19.00 uur een door het Genootschap georganiseerd concert geven. Levina Pors speelt een gevarieerd programma van klassieke muziek van Sweelinck, Mendelssohn, Dvorak en Massenet tot populaire muziek zoals Flying to the Moon en Mandolinen in Nicosia van de in Leiden geboren en getogen Zangeres zonder Naam. Ook wordt een werk van de onlangs overleden componist Wim Franken gespeeld, dat speciaal voor beiaard (carillon) is geschreven. Levina Pors wordt tijdens haar concert terzijde gestaan door haar echtgenoot, de beiaardier Henk Veldman.

Carillon van Leiden

Bron: Leidsch Dagblad 15 juni 2012

Zingen en dansen bij het carillon



ROELOFARENDSVEEN - ’Een spijkerbak’ is het carillon van het gemeentehuis van Kaag en Braassem wel eens genoemd. Het getingel van de klokken gaven de buurt zelfs zoveel ergernis, dat de speelduur in het weekeinde is ingekort. Maar dat het carillon mooi kan klinken, bewees basisschooldocent en organist Gerard Bus gistermiddag. Hij bespeelde het instrument, terwijl groep 6 van basisschool De Kiem er bij zong en danste.
Bus, die behalve docent ook organist en koordirigent is van de Petruskerk in Roelofarendsveen, leert zijn 27 leerlingen de muziekinstrumenten kennen. Gisteren was het de beurt aan de toetsinstrumenten. Het verschil is tijdens een praktijkles in het gemeentehuis goed uit te leggen, want ze staan er allemaal. Behalve het carillon is er een vleugel, die is overgekomen van de voormalige gemeente Jacobswoude en in de kantine op de tweede etage staat een orgel.
Bus kreeg de beschikking over de gemeentelijke muziekinstrumenten op uitnodiging van wethouder Ton van Velzen. Hij vindt het jammer dat ze zo weinig worden gebruikt. Als dat zo blijft, dreigt uiteindelijk verkoop. Dat vindt Van Velzen zonde. Hij wil het gemeentehuis vaker gebruiken voor concertjes. Ook andere muziekinstrumenten in de gemeente, die nu ongebruikt blijven, moeten weer vaker worden bespeeld, vindt de wethouder. ,,In Oud Ade staat een bijzonder orgel, dat heel weinig wordt bespeeld’’, zegt Van Velzen. ,,Daar moeten we wat aan doen.’’

,,Kijk jongens’’, zegt Bus, terwijl hij de hal van het gemeentehuis binnenloopt. ,,Dit is een vleugel.’’ De kinderen kijken toe. ,,U hebt zelf ook een vleugel, hè, meneer?’’ Bus knikt. ,,Is hij ook zwart?’’, vraagt een wijsneus. Bus knikt andermaal. ,,Ja, hij is ook zwart.’’ Terwijl toegestroomde ambtenaren nieuwsgierig toekijken, zet de meester het lied ’M’n tante d’r bloes’ in. Enthousiast zingen de kinderen mee.

Bron: Hoorngids 9 juni 2012

Stadsbeiaardier Frits Reynaert opent zomerconcertserie 2012



HOORN – In het eerste concert van de zomeravondconcertserie van de Vereniging Het Carillon te Hoorn concerteert stadsbeiaardier Frits Reynaert op woensdag 20 juni van 19.30 tot 20.30 uur op het carillon van de Grote Kerk te Hoorn.

Op het programma staan onder andere werken Rottiers, Adriaenssen, Tarrega en Rodrigo. Dit jaar zullen 3 Nederlandse beiaardiers, een Noorse, een Poolse en een Russische beiaardier het klavier van het carillon van de Grote Kerk bespelen.

Overige concerten van de zomerserie:

Hoorn Grote Kerk woensdagavonden 2012 van 19.30 tot 20.30 uur:

Juni: 20 Frits Reynaert stadsbeiaardier

Juli: 4 Monika Kaźmierczak (Polen)

Juli 18 Laura Marie Rueslåtten Olseng (Noorwegen)

Aug: 1 Olesya Rostovskaya (Rusland)

Aug: 22 Gerda Peters

Sept: 5 Bernard Winsemius

Het carillon van de Grote Kerk wordt wekelijks door stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeeld op de donderdag van 17.00 tot 18.00 uur en maandelijks op zaterdag van 14.00 tot 14.45 uur(in principe de 3e zaterdag). De beiaard van Hoorn is in 1999 gecompleteerd met 2 grote zware basklokken. Het gewicht van de grootste klok bedraagt 2755 kg en de klepel 75 kg.

Tijdens de carillonconcerten zijn er in de Hoornse binnenstad steeds twee luistertuinen geopend. Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten van de beiaardklanken.

1 De binnentuin van het Statenlogement, het voormalige stadhuis, ingang in de Nieuwsteeg nr. 40, het poortje naast de archeologische dienst van de Gemeente Hoorn.
2 De Bijbelse tuin bij de Doopsgezinde Remonstrantse kerk aan het Groote Oost 43 (het Foreestenhuis). Ingang in de Schoolsteeg, het eerste poortje aan de linkerkant.

Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten van de beiaardklanken en zijn ook de programmaboekjes verkrijgbaar, evenals bij de V.V.V.

Voor meer informatie kunt u terecht bij F. Reynaert, stadsbeiaardier, tel.: 0228 317816 of
H.A.M. Stumpel, secretaris Vereniging “Het Carillon te Hoorn”, tel.: 0229 21107

Bron: Radio Westerwolde 9 juni 2012

Winschoten bezuinigt beiaardier weg

WINSCHOTEN – Zaterdag deed Winschoten waarschijnlijk voor de laatste keer mee aan de “Open toren dag”. Door bezuinigingen van de gemeente Oldambt wordt de Stichting Carillon Winschoten in het voortbestaan bedreigd.

De Stichting Carillon Winschoten bestaat in 2012 50 jaar, maar reden (en financiën) voor een feest zijn er niet. Zoals het nu lijkt was zaterdag de laatste keer dat beiaardier Adolph Rots de 50 klokken van het carillon in de Olle Witte bespeelde. De gemeente Oldambt moet drastisch bezuinigen. Door het schrappen van de subsidie aan de Stichting Carillon Winschoten bespaart de gemeente 14.000 euro per jaar.

Wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt zegt dat ze het een pijnlijke zaak vindt. “Maar er moet nu eenmaal bezuinigd worden en daarbij moet de pijn verdeeld worden”. Wel wordt nog bekeken wat de kosten zullen zijn wanneer het carillon mechanisch bespeeld wordt.

Het carillon wordt sinds 1931 bespeeld. Adolph Rots kwam in 1990 in dienst bij Stichting Carillon Winschoten. Hij is bovendien beiaard in de Martinitoren in Groningen en stadsbeiaardier van Appingedam en Veendam.

Het voorstel tot deze bezuiniging ligt nu bij de gemeenteraad van de gemeente Oldambt.

Bron: RTV Utrecht 2 juni 2012

Antieke speeltrommel terug in Amersfoortse toren

AMERSFOORT - De zeventiende-eeuwse speeltrommel van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort doet het weer. Donderdag werd het toestel na een jarenlange restauratie opnieuw in gebruik genomen.

De speeltrommel stuurde het carillon van de Amersfoortse toren voor het laatst aan in 1925. Het herstel heeft 20.000 euro gekost en volgens wethouder Pim van den Berg kan het apparaat nu weer een paar eeuwen mee.

De speeltrommel is te bezichtigen tijdens de reguliere rondleidingen in de Onze Lieve Vrouwetoren. Vlak voor elke uurslag laat hij zijn deuntje boven Amersfoort horen. 

Bron: Dagblad van het Noorden 1 juni 2012

d’Olle Witte in Winschoten opent haar deuren



WINSCHOTEN – De oudste toren met een volwaardig carillon in deze regio opent zaterdagmiddag 9 juni van 13.00 tot 16.00 uur haar deuren tijdens de Open Torendag.

Op deze dag zijn in de provincie Groningen alle torens met een carillon gratis te beklimmen. In Winschoten biedt deze beklimming – naast een fraai uitzicht over de gehele stad – ook nog de mogelijkheid het carillon met 50 klokken en het historische uurwerk te bezichtigen. De stadsbeiaardier Adolph Rots zal bezoekers tekst en uitleg geven van het carillon en een bespeling demonstreren.

In de 14e eeuwse monumentale toren bevinden zich tevens nog oude gevangeniscellen
en een minicarillon met oude Van Bergen klokken. Tot 1811 deed de toren dienst als uitkijkpost en gevangenis.

Stichting Carillon Winschoten
De organisatie is in handen van Stichting Carillon Winschoten. Deze stichting bestaat in 2012 op de kop af 50 jaar. Financiën ontbreken het bestuur om hier verder aandacht aan te schenken. Wel kunnen de kinderen mee doen met een kleur- en tekenwedstrijd waar leuke prijzen mee te winnen zijn. Het materiaal hiervoor is op deze zaterdagmiddag in de toren te verkrijgen.

Aangezien het voortbestaan van de stichting wordt bedreigd is het misschien de laatste
keer dat de stad Winschoten meedoet aan de provinciale Open Torendag met de bespeling
van de klokken.

Bron: Eemland dichtbij Baarns Weekblad 29 mei 2012

Tumult in de toren tijdens viering lustrum carillon



BAARN - Wie wel eens in de buurt van de Brink loopt, is ongetwijfeld bekend met de klanken van het Baarnse carillon. Het carillon laat iedereen weten hoe laat het is, met uur-, halfuur- en kwartierwijsjes. Het is al weer tien jaar geleden dat in Baarn de '3,5 octaaf beiaard' in gebruik werd genomen. Stichting Carillon Baarn vierde dit lustrum op tweede pinksterdag op de Brink.

Het programma werd geopend met het luiden van de grote klok van de Pauluskerk en een welkomstwoord van Dick Vermeij, voorzitter van Stichting Carillon Baarn. Wethouder Jan Baerends van cultuur ging vervolgens kort in op de geschiedenis van het carillon. In de toren van de kerk zat Bauke Reitsma, stadsbeiaard van Baarn, klaar om een korte demonstratie te geven. De bezoekers op de grond konden hem op schermen volgen.

Plotseling verschenen twee abseilers in de raamopeningen van de toren. Zij kwamen vloeiend naar beneden, de één met een bord met 'Geef klinkende munt' erop, de ander met een vlag van Top1Toys, de hoofdsponsor van het carillon. Maar oh nee, een klepel van het carillon was daarbij zoekgeraakt. Aan alle aanwezige kinderen werd gevraagd te helpen zoeken. De Baarnse Kiara vond de klepel en zij mocht helemaal de toren in klimmen om hem terug te geven aan de beiaard, die nu gelukkig geen valse tonen meer kon produceren. Hij speelde enkele vrolijke nummers; de kinderen mochten raden welke liedjes het waren.

Veiling

Vervolgens verzorgde de stadsbeiaard nog een swingend optreden met het Amersfoorts Koperensemble, waarna hij tijdelijk plaatsmaakte voor beiaard Paul Maassen, die met het Percussie-ensemble de Brink op stelten zette. In de Pauluskerk waren intussen diverse creaties van Baarnse kunstenaars te bewonderen. Later op de middag werden enkele van die schilderijen geveild. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van het carillon.

Aan het einde van de middag gaf de Stichting Carillon Baarn het 'pontklokje', waarmee de Baarnse beiaardcultuur werd geboren, officieel in bruikleen aan de Historische Kring Baerne. De algehele presentatie van de geslaagde middag was in handen van Baarn FM presentatrice Karin de Waard.

Wie meer wil horen van het Baarnse carillon: op elke tweede en vierde woensdag van de maand van 15.00 tot 16.00 uur verzorgt de Baarnse stadsbeiaardier een fraaie bespeling.

Bron: Nijkerk.nieuws 28 mei 2012

De meideun van JungEun Kim (Zuid-Korea)

NIJKERK - Het is een traditie die teruggaat tot vóór 1900. Sinds 1983 worden de Meideunen niet meer door de stadsbeiaardier gespeeld, maar door vergevorderde beiaardstudenten. 

Tussen podium en salon op het carillon

JungEun Kim

De laatste Meideun van dit jaar op het Nijkerkse carillon wordt verzorgd door de Zuid-Koreaanse beiaardier JungEun Kim. Vorig jaar behaalde zij het Bachelor-diploma aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Ook toen liet ze in Nijkerk al horen dat ze heel wat in haar mars heeft.



Ze is van huis uit organiste bij een Christelijke gemeenschap in Zuid-Korea. Toevallig hangt ook het grootste carillon ter wereld in Zuid-Korea. Een ondoordachte prestigezaak, want het hangt te laag in een woonwijk, waardoor het i.v.m. geluidsoverlast niet bespeeld mag worden. JungEun Kim combineert de beiaardstudie voor het Master-diploma dan ook met die voor orgel, aan het Utrechts Conservatorium bij Reitze Smit.
Virtuositeit èn meedeinen

Dinsdagavond om 19.00 begint JungEun Kim met de 1e vioolsonate van Bach. Ze eindigt ook klassiek, met een klavecimbelsonate van Van Noordt. Maar daar tussenin komt het betere salonwerk aan bod: Mon rêve (wals) van Waldteufel; Verschmähte Liebe, een wals van Lincke; Het Fliederlied van Zerkovitz en Salut d’Amour van Elgar. Behalve Bach en Van Noordt allemaal relaxte stukken, die helemaal passen in de Meideun-sfeer.

Luisterplaats

De meibespelingen vinden plaats op de dinsdagen van mei, steeds ’s avonds van 19.00-20.00 uur. Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Deze bevindt zich op Nieuwstraat 11, bij het Tabakhuis. Waarschijnlijk zal er nog gebruikt moeten worden van de partytent, als de definitieve opbouw van de luisterplaatsoverkapping nog niet klaar is. Tussen de programmaonderdelen kunt u vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn programma’s aanwezig.

Bron: StadNijkerk 20 mei 2012

Muzikale reis door Europa op carillon



NIJKERK - De vierde Meideun van dit jaar wordt verzorgd door een Belg op dinsdag 22 mei. Joannes Thuy (1950) is evenmin als Dick Klomp van de vorige meideun, een aankomend musicus. Hij is organist in Antwerpen, hij studeerde beiaard, hij promoveerde in de USA tot Doctor in de Musicologie en de Psygologie van Muziek op een proefschrift over de invloed van muziek op de menselijke hersenen en het geheugen. Hij is gastprofessor aan de Universiteit van Gent en heeft aan diverse muziekacademies en hogescholen lesgegeven. Daarnaast was hij ook Senior Producer bij de Belgische Radio en TV. Hij bereidt momenteel zijn eindexamen voor aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

Van populair tot lichtklassiek
Het programma van Joannes Thuy kon wel door André Rieu zijn samengesteld. Het bevat vrijwel uitsluitend liedjes, melodieen en lichtklassieke stukjes die iedereen wel wil horen! Toch begint en eindigt hij met een origineel beiaardwerkje van de beroemde Belgische beiaardier Jef Denyn, die dit jaar honderd jaar geleden werd geboren.

Luisterplaats
Deze vierde Meideun wordt gespeeld op dinsdag 22 mei 2012, van 19.00-20.00 uur.
Belangstellende luisteraars, die rustig willen luisteren staat op de luisterplaats van de NijKV weer de
partytentklaar, die tijdelijk wordt gebruikt, totdat de vaste overkapping gereed is. Tussen de programmaonderdelen kunt u vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn programma's aanwezig. Adres: Tabakhuis, Nieuwstraat 11 te Nijkerk. Toegang natuurlijk gratis.
De laatste meideun wordt verzorgd op dinsdag 29 mei door JungEun Kim uit Zuid-Korea.

Bron: stadsdeelkrant Amsterdam, 16 mei 2012

Interview stadsdeelkrant, 16 mei 2012

Amsterdam bezit vier carillons: in de Westerkerk, de Zuiderkerk, de Munttoren en de Oude Kerk. Of vijf, als je het carillon in het Paleis op de Dam meetelt. Die rijkdom is te verklaren uit het feit dat carillons in zwang waren toen Amsterdam een van de rijkste steden ter wereld was. De carillons worden elke dinsdag en zaterdag bespeeld door twee beiaardiers: Gideon Bodden en Boudewijn Zwart.
Van Bach tot Tulpen uit Amsterdam

Boudewijn Zwart is meer dan 25 jaar beiaardier. Op dinsdag bespeelt hij drie carillons. Sommige mensen lopen met hem mee van toren naar toren, en wachten hem op als hij klaar is. Zwart: "Ik speel alles, van Bach tot Tulpen uit Amsterdam; het hoort er allemaal bij. Eigenlijk ben ik een straatmuzikant, maar dan op hoog niveau. Vroeger waren beiaardiers een soort dj's voor mensen die te arm waren om naar een concert te gaan."

Collega Gideon Bodden was 11 toen hij voor het eerst een carillon van dichtbij zag, vertelt hij bovenin de toren van de Zuiderkerk. Zijn pianoleraar voorspelde daarna al dat hij beiaardier zou worden. "Ik hou van de klanken. En het mooiste van hier zitten is dat je een functie voortzet die meer dan driehonderd jaar bestaat. Al die tijd werd steeds de muziek gespeeld waar mensen in die periode iets mee hadden. Wij doen dat ook. En het instrument gaat erin mee."
Attractie Westertoren

Speciale attractie is zijn spel in de Westertoren, vertelt Bodden. "Ik heb een stilzwijgende afspraak met een muzikant die in een bootje op het water gelijktijdig draaiorgel en trompet speelt. Op een dag herkende ik zijn melodie en speelde met hem mee. Hij wist niet wat hem overkwam. Sindsdien doe ik dat altijd, vijf minuten, voor de lol. Hij roept aan het eind door zijn scheepshoorn ‘Ahoy', dan steek ik mijn hoofd even uit de toren en zwaai met een zakdoek. Toeristen vinden het prachtig."
Klokken


De Amsterdamse klokken werden in de 17e eeuw gegoten door de gebroeders Francois en Pieter Hemony. Zij verstonden de kunst om ze te stemmen, zegt Bodden. "Dat deden zij samen met de blinde beiaardier Jacob van Eyck uit Utrecht. De klokken werden daarom iets te dik gegoten, op de kop gezet, en dan bijgeslepen aan de binnenkant. Een bijzondere vaardigheid. Als klokken eenmaal goed gestemd zijn, blijven de tonen honderden jaren goed." De tocht naar het carillon voert langs smalle houten trappen zonder leuningen. De trapgaten worden naar elke volgende etage smaller. Het deert Gideon Bodden niet. "Een beiaardier hou je niet beneden." Hij loopt altijd een rondje over de bovenste omloop van de toren voor zijn spel begint. "Je voelt dan de stemming van de stad. Het heeft geen zin om op een vrolijke dag een stemmig stuk te spelen. Je past je spel aan, aan de sfeer van de dag."
Traditie

Het werk van de beiaardiers staat bij bezuinigingsrondes geregeld onder druk. Voor de komende jaren is het bespelen van de carillons in ieder geval veiliggesteld. Zwart benadrukt: "Als je een auto honderd meter boven de stad hangt en je doet er niks mee, rijdt ‘ie na verloop van tijd niet meer. Dat is een belangrijke reden om carillons te blijven bespelen. Daarnaast is het een traditie; carillons zijn typisch Nederlands. Het spel was vroeger bedoeld om mensen te waarschuwen dat de klok bijna het hele uur ging slaan, zodat ze geen slag zouden missen en wisten hoe laat het was. Carillons horen bij Nederland zoals de doedelzak bij Schotland."



Beiaardiers Boudewijn Zwart (l.) en Gideon Bodden in de toren van de Zuiderkerk.
Foto Wim Salis

Bron: Gemeente Den Haag 15 mei 2012

Nieuwe muziek op carillon Grote Kerk



Elke 4 maanden worden er nieuwe melodieën in het carillon van de Grote Kerk geprogrammeerd. Vanaf 11 mei hoort Den Haag andere muziek! Stadsbeiaardier Gijsbert Kok, foto Peter van Oosterhout 

Stadsbeiaardier Gijsbert Kok programmeerde de muziek op een grote trommel, vergelijkbaar met het mechaniek van een speeldoos. Sinds 11 mei hoort u deze muziek van de Haagse toren: 

Op het hele uur

Malle Symen - Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 - 1621). Dit jaar wordt de 450e geboortedag van Sweelinck herdacht met veel concerten, cd's en een compleet festival in de Oude Kerk in
Amsterdam. In deze kerk was Sweelinck jarenlang organist. De meeste mensen zien Sweelinck als de grootste componist die Nederland gekend heeft. Daarom op het hele uur een gedeelte van een van zijn klavierwerken, het destijds populaire liedje "Malle Symen".

Kwart over

Gnossienne nr. 1 - Erik Satie (1866 - 1925). Een bekend pianowerkje van Satie met een dromerige, meditatieve sfeer. Het schijnbaar simpele stukje blijkt op klokken heel verrassend te klinken.

Half uur

Summertime - George Gershwin (1898 - 1937). Hoe het weer ook is, rondom de Haagse Toren is het 4 maanden lang zomer!

Kwart voor

Vieux Rondeau - Wim Franken (1922 - 2012). Op 21 april jl. overleed op 90-jarige leeftijd Wim Franken. Hij was beiaardier van de Zuidertoren in Amsterdam en de Grote Kerk in Weesp, pianist bij het Scapino-ballet en componist van een groot aantal uitstekende beiaardwerken. Als eerbetoon aan deze Nederlandse beiaardcomponist klinken de eerste maten van "Vieux Rondeau" uit "Mascarade, quatre scènes de ballet pour carillon" uit 1974.

Over 4 maanden wordt de trommel opnieuw 'verstoken' en hoort u andere muziek.

Bron: Alphens.nl 7 mei 2012

Carillon Adventskerk weer terug

Op 7 mei is het carillon van de Adventskerk weer in gebruik genomen. Het 50-jaar oude klokkenspel is onlangs helemaal nagekeken en ‘opgeknapt’. Wethouder Michel du Chatinier speelde de eerste tonen op het aanwezige mobiele “straatcarillon” waarna het carillon in de toren het spel overnam. Een groot deel van de middag bespeelde het voltallige bestuur van de Nederlandse Klokkenspel-vereniging het carillon. Door de aanwezigheid van het mobiele carillon was er voor jong en oud ook de mogelijkheid om zelf het carillon te “bespelen”.

Revisie
De afgelopen periode heeft de gemeente Alphen aan den Rijn, die eigenaar van het carillon is, restauratie en uitbreiding laten uitvoeren aan het carillon en de speeltafel. Door de hoge leeftijd van het carillon is er slijtage ontstaan aan de klepels, de speeltafel en de mechanische overbrengingen. De elektrisch aangestuurde automaat, die de dagelijkse deuntjes speelt, is vervangen door een pneumatische aansturing. Dit geeft minder storingen en onderhoud en directere aanslag op de klokken. De speelcabine van de beiaardier is vervangen en vergroot. 

Het klokkenspel van de Adventskerk bestaat in totaal uit 47 klokken. Het klokkenspel is door de Alphense middenstand en burgers gezamenlijk geschonken en op 7 mei 1962 overgedragen aan de gemeente. Sinds die tijd is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud. 

Nederlandse Klokkenspel-Vereniging
De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging is opgericht op 20 juni 1918 en bestaat uit mensen met zeer uiteenlopende achtergronden, met in ieder geval één gemeenschappelijke interesse: klokken en beiaarden. De vereniging heeft er voor gezorgd dat er in veel steden en dorpen nieuwe carillons zijn gekomen, de belangstelling voor klokken is toegenomen en de beiaardier meer erkenning heeft gekregen. 

Bron: VOLALPHENSNIEUWS.nl 8 mei 2012

Vernieuwd carillon laat weer van zich horen 

Alphen aan den Rijn – Vanmiddag is het carillon van de Adventskerk weer in gebruik genomen. Het 50 jaar oude klokkenspel is helemaal gerestaureerd. Wethouder Du Chatinier speelde een een paar noten op het straatcarillon waarna het torencarillon het spel overnam.


Het bestuur van de Nederlandse Klokkenspelvereniging speelt de hele middag nog op het carillon. Door de aanwezigheid van het mobiele carillon is het voor jong en oud ook mogelijk om zelf het carillon te ‘bespelen’.

De afgelopen periode heeft de gemeente Alphen aan den Rijn, die eigenaar van het carillon is, restauratie en uitbreiding laten uitvoeren aan het carillon en de speeltafel. Door de hoge leeftijd van het carillon is er slijtage ontstaan aan de klepels, de speeltafel en de mechanische overbrengingen. De elektrisch aangestuurde automaat, die de dagelijkse deuntjes speelt, is vervangen door een pneumatische aansturing. Dit geeft minder storingen en onderhoud en directere aanslag op de klokken. De speelcabine van de beiaardier is vervangen en vergroot.  

Het klokkenspel van de Adventskerk bestaat in totaal uit 47 klokken. Het klokkenspel is  door de Alphense middenstand en burgers gezamenlijk geschonken en op 7 mei 1962 overgedragen aan de gemeente. Sinds die tijd is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud.  

De Adventskerk werd gebouwd van 1920-1922 en ingewijd in 1923. Dit nadat in 1916 de zogenaamde Nieuwe Kerk door een brand was verwoest. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van de architect W.Ch. Kuijper, die ook de bouw begeleidde. De Nieuwe Badkapel te Scheveningen stond model voor het ontwerp. In de rijke donker bruine baksteenuitvoering is de invloed van Berlage te herkennen. De eerste steen voor de muren werd gelegd in 1921.

De kerk heeft een plattegrond van een Grieks kruis, met armen van gelijke lengte, net zoals de N.H. kerk van Oudshoorn, wat 250 jaar eerder gebouwd werd. De afmetingen van de kerk zijn zeer indrukwekkend voor de tijd: van voor tot achtergevel: 36.81 m., opgaande: 31.93 m., breedte: 29.43 m.en de hoogte: 22.20 m. Hoogte van de toren: 40.00 m.

In de jaren 1974-‘75 is het interieur van de kerk ingrijpend gerenoveerd onder toezicht van de architect E.H.J. van Wijhe, die het renovatie-plan ontwierp. Bij die gelegenheid werden de houten rechte banken vervangen door meer gerieflijke houten stoelen gezet in een halve cirkel en de gaanderijen aan noord- en zuidzijde afgebroken.

De twee luidklokken, die op het hele uur en het half uur slaan, werden in 1924 door de firma Petit en Fritsen te Aarle-Rikstel gegoten. De twee luidklokken wegen respectievelijk 1162 en 864 kg. In 1962 werd in de hoge toren een beiaard van 45 klokken geïnstalleerd.

 De kerk is te vinden aan de Julianastraat 69.

 

Bron: Regiowebgids Nijkerk 7 mei 2012

Meideun van beiaardier Bart Vervaat

Deze Meideun wordt gespeeld op dinsdag 8 mei van 19.00-20.00 uur. Liefhebbers kunnen luisteren bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 11. 
Beiaardier Bart Vervaat was een jaar of 5 oud toen zijn fascinatie voor klokken begon. Ook toen hij al orgel studeerde aan het conservatorium bleef de beiaard trekken. Dus ging hij een paar jaar geleden naar het Carillon Instituut in Dordrecht om daar beiaard te studeren bij Boudewijn Zwart. Hij behaalde vorig jaar het bachelor-diploma en is vanaf 1 juni aangesteld als beiaardier van Heerhugowaard. Vervaats programma bevat bijna uitsluitend originele beiaardmuziek die prettig in het gehoor ligt. Na een improvisatie over een meiliedje eindigt hij met een paar romantische Vlaamse beiaardwerken, altijd goed voor sfeervol luisterplezier.Deze Meideun wordt gespeeld op dinsdag 8 mei van 19.00-20.00 uur. Liefhebbers kunnen luisteren bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 11

Bron: De Stad Nijkerk 25 april 2012

Weer Meideunen vanaf het carillon

NIJKERK - Na een sombere aprilmaand hopen we dat in mei het voorjaar toch echt begint! En het is in Nijkerk pas echt lente als de Meideun weerklinkt. Gezellige klanken van het carillon, om mee te fluiten als je nog wat in de tuin loopt te rommelen, of mee te neuriën bij een lekker kopje koffie.
Het is een traditie die teruggaat tot vóór 1900. Sinds 1983 worden de Meideunen niet meer door de stadsbeiaardier gespeeld, maar door vergevorderde beiaardstudenten. Dit jaar wordt de eerste Meideun verzorgd door Wout van der Linden die al beiaardier van Maarssen is, samen met Ru Stolk, van Zaltbommel. Wout is al veel langer organist en klavecinist maar hij is inmiddels al weer een paar jaar student aan het Carillon Instituut te Dordrecht, waar hij zijn bachelordiploma heeft gehaald. Bij de directeur van het CIN, Boudewijn Zwart, studeert hij nu verder voor zijn masterdiploma.
Sweelinck
Wout van der Linden laat in deze eerste Meideun van 2012 muziek van de 16e eeuwse componist Jan Pieterszoon Sweelinck en tijdgenoten horen. Geen populaire hedendaagse songs dus, maar wel vrolijke en aangename dansante muziek. Bovendien improviseert Wout over twee meiliedjes.
Luisterplaats
De meibespelingen vinden plaats op de dinsdagen van mei, steeds 's avonds van 19.00-20.00 uur. Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Deze bevindt zich op Nieuwstraat 11, bij het Tabakhuis. Waarschijnlijk zal er nog gebruikt moeten worden van de partytent, als de definitieve opbouw van de luisterplaatsoverkapping nog niet klaar is. Tussen de programmaonderdelen kunt u vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn programma's aanwezig.
De overige Meideunen worden verzorgd, ook op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur, op dinsdag 8 mei door Bart Vervaat, op dinsdag 15 mei door Dick Klomp, op dinsdag 22 mei door Johannes Thuy (België) en op dinsdag 28 mei door JungEun Kim (Zuid-Korea).

Bron: BN DeStem 27 maart 2012

Carillon belfort Sluis gerestaureerd

SLUIS - Het carillon van het Sluise belfort zwijgt sinds kort vanwege een grondige restauratie.
Het is de bedoeling dat het klokkenspel vóór de bouwvak (half juli) weer in gebruik wordt genomen.

In het hoogseizoen kunnen inwoners van Sluis, toeristen en dagjesmensen het carillon weer horen klingelen. Ook de zondagse beiaardconcerten zijn vanaf die tijd weer te horen. Tijdens de restauratie wordt niet alleen het klavier van het carillon gerenoveerd. Het nu 38 klokken tellende carillon krijgt er ook drie klokken bij, waardoor het muzikale repertoire fors kan worden uitgebreid.

Bron: Utrecht Nieuws Journaal 3 maart 2012

Extra bespelingen Domcarillon

Vanaf deze week wordt het carillon van de Domtoren ook op woensdagmiddag bespeeld. Rien Donkersloot speelt elke woensdag vanaf 12.30 uur een uur lang op het Domcarillon. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelt wekelijks op zaterdag op het Domcarillon en op het carillon van Vleuten. Op zondag speelt zij op het carillon van de Nicolaïkerk. Vanaf 1 april komt daar het gebruikelijke vrijdagconcert op het Domcarillon bij.

De extra sessies op woensdag zijn georganiseerd door de gemeente omdat de speeltrommel van de Dom, die normaal vier keer per uur het carillon laat spelen, sinds december kapot is. Dat betekent dat het carillon nu alleen handmatig bespeeld kan worden. De speeltrommel uit 1666 wordt de komende twee maanden gerepareerd. Eind april moet vanaf de Dom weer vier keer per uur muziek klinken. 

Bron: Kerknieuws 28 februari 2012

Speeltrommel carillon Domtoren defect



De speeltrommel van het carillon in de Utrechtse Domtoren is kapot. De komende twee maanden gaat een gespecialiseerde torenuurwerkbouwer samen met specialisten van de gemeente Utrecht de speeltrommel uit 1666 repareren, aldus de gemeente dinsdag.

De grote muziekdoos is nooit eerder helemaal uit elkaar gehaald. Er moeten hijskranen aan te pas komen om bepaalde onderdelen uit de toren te halen. Een speeltrommel regelt de automatische bespelingen van het carillon op vaste tijden.

Gewoonlijk speelt het carillon viermaal per uur. Maar nu de speeltrommel kapot is, kan het carillon alleen met de hand worden bespeeld. De vaste beiaardier speelt op zaterdag een uur en een invaller neemt op woensdagmiddag een uur voor zijn rekening. De gemeente hoopt dat de reparatie eind april voltooid is.

Uit: Reformatorisch dagblad 24 februari 2012

Notre-Dame in Parijs krijgt klok uit Nederland

PARIJS – De klokken van de Notre-Dame in Parijs worden vernieuwd. Vier luidklokken in de kathedraal worden door negen andere klokken vervangen. De grootste klok wordt in Nederland gegoten door de Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij in Asten.

Maandagavond verloor de karakteristieke kathedraal midden in de Franse hoofdstad een deel van haar stem. Vier klokken uit de noordelijke toren van de kathedraal werden toen verwijderd, zo meldden Franse kranten als La Croix dinsdag. Acht klokken zullen daar worden teruggehangen. Een grote luidklok wordt geplaatst in de zuidelijke toren.

Het nieuwe klokkenspel moet het 850-jarig jubileum van de kerk, dat vanaf 12 december wordt gevierd, luister bijzetten. De klokken worden op 2 februari volgend jaar ten ‘doop’ gehouden. Op palmzondag, 24 maart, zullen ze voor het eerst te horen zijn.

Messing

De vier verwijderde klokken, luisterend naar de namen Angélique-Françoise, Antoinette-Charlotte, Hyacinthe-Jeanne en Denise-David, wegen zo’n een tot twee ton. De lichtste weegt 767 kilogram, de zwaarste weegt 1,91 ton.

De klokken zijn aan vervanging toe. Napoleon III schonk de vier klokken in 1856 om de doop van zijn zoon te vieren. De kwaliteit van de kerkklokken laat echter te wensen over. Vanwege de slechte kwaliteit van het metaal (messing) sleten de klokken snel. Daardoor veranderde de toon van de klokken.

Mal van paardenmest

De acht nieuwe klokken worden vervaardigd door klokkengieterij Cornille-Havard in de Normandische plaats Villedieu-les-Poêles. Ze wegen elk ongeveer een ton. De gieterij probeert zoveel als mogelijk oude technieken te hanteren. De klokken worden gesmolten met een mengsel van koper en tin. De mal zal bestaan uit klei, paardenmest en geitenhaar.

In de zuidelijke toren krijgt de enorme Emanuelklok (fis-toonhoogte) van 11,62 ton gezelschap van een nieuwe klok, Maria, een gis-klok. Deze eveneens grote luidklok wordt gemaakt in Nederland, door de Koninklijke Eijsbouts in Asten.

„We hebben niet eerder zo’n eervolle opdracht gehad”, vertelde woordvoerder J. van Brussel vrijdagmorgen. „Op dit moment start het ontwerptraject.” Na zo’n drie maanden zal er een klok in was zijn, waarna de mal gemaakt wordt en het gieten kan beginnen. In Asten worden voor de mal modernere technieken gebruikt „met materialen die vergelijkbare eigenschappen hebben.”

Franse Revolutie

Als het project is afgerond, moeten de klokken van de Notre-Dame weer klinken zoals voor de Franse Revolutie aan het einde van de achttiende eeuw. Toen zijn klokken verwijderd uit de kerk en omgesmolten tot kanonnen. Alleen de zeventiende-eeuwse klok Emanuel bleef toen hangen.

De vernieuwing van de klokken wekte afgelopen najaar verzet op bij enkele Parijzenaars. Ze vonden dat de onzuivere tonen van de Notre-Dame inmiddels gemeengoed waren geworden.

De totale kosten voor de vernieuwing bedragen 2 miljoen euro.

Uit: Reformatorisch Dagblad 20 februari 2012

Haagse stadsbeiaardier Gijsbert Kok: grote gebaren op 70 meter hoogte



Hoog boven Den Haag bevindt zich de nieuwe werkplek van musicus Gijsbert Kok. Drie dagen per week trakteert de nieuwe stadsbeiaardier het winkelend publiek een uur lang op carillonmuziek.

De weg die Gijsbert Kok moet afleggen om zijn ‘werkkamer’ te bereiken, is een lange. Om halftwaalf staat hij aan de voet van de Jacobstoren van de Grote Kerk, om klokslag twaalf uur boven in de toren aan zijn recital te kunnen beginnen.
Hij moet dan ook meer dan 300 treden onder zijn voeten laten doorgaan: stenen treden, nauwe wenteltrappen, steile houten ladders. Onderweg komt de nodige historie voorbij; deze zeskantige toren dateert dan ook uit de 15e eeuw. Overal in de toren zijn spreuken aangebracht: over het foute van haast hebben, over een klepel die een keer naar beneden kwam, over het spel van mensen dat niet opweegt tegen het geluid der engelen­koren.

Indrukwekkend zijn de vier grootste klokken op de luidzolder, ter hoogte van de galmgaten. De oudste en grootste, bijgenaamd ”Jhesus”, werd in 1541 door keizer Karel V geschonken. Het ding weegt bijna 6000 kilo. Onbegrijpelijk hoe de klok in de Tweede Wereldoorlog eerst naar beneden werd gehaald –de Duitsers wilden hem afvoeren– en vervolgens in de nacht van 4 op 5 mei weer naar boven werd gehesen, om de Bevrijding in te luiden. Nog altijd geeft het eeuwenoude gevaarte de hele uren aan.

Op de derde zolder staat Koks concurrent: de speeltrommel, daterend uit 1689. Tussen acht uur ’s morgens en negen uur ’s avonds zorgt de installatie ervoor dat er elk kwartier automatisch een melodietje klinkt. De enige tussenkomst van de mens is het versteken van de melodieën: pennen in de gaten van de draaiende trommel bedienen de klepels van de klokken. Momenteel draait het liedje ”Ik zeg adieu”, dat het afscheid van Koks voorganger, Heleen van der Weel, markeert. Zij vervulde de afgelopen 37 jaar de rol van stadsbeiaardier van de gemeente Den Haag.

Buiten op de torenomgang kan Kok zijn andere werkplek aanwijzen: de Oude Kerk van Scheveningen. Ook het bespelen van die beiaard behoort tot zijn taak. Op woensdagmiddag en zaterdag­morgen is hij daar te vinden.

Nog een paar steile houten trappen, en de beiaardier is op zijn plek: een knus, zeskantig bruin kamertje, met alleen bovenin een rand kleine raampjes. „Een soort scheepskajuit.” Het is er koud. „Vorige week, toen het 15 graden vroor, heb ik hier voorhoofdsholte­ontsteking opgelopen. Voor het eerst in mijn carrière als beiaardier. De kachel doet het niet meer beneden een bepaalde temperatuur.” Het wordt nog kouder als Kok een luik openzet, zodat de klokken die in de spits van de toren hangen –47 in totaal– zichtbaar worden. „Dan heb ik tenminste direct contact met de klokken. Dat speelt het fijnst. Ik heb ook wel op een gemeentehuis naast de verwarmingsinstallatie, tussen allerlei lagen beton, het carillon moeten bespelen. Dan hoor je vrijwel niet wat je aan het doen bent.”

Kok legt de speeltrommel voor een uur het zwijgen op –„Niet vergeten straks weer aan te zetten”– en neemt plaats achter het beiaardklavier: twee rijen stokken boven elkaar, 20 boven (de zwarte toetsen op een orgel) en 31 onder. Een aantal grote klokken (lage tonen) is ook met de voeten te bedienen. In totaal beschikt de beiaardier over vier octaven. „De meeste carillons hebben een kleinere omvang. Daar moet je goed op letten als je muziek voor de beiaard bewerkt of componeert.”

Wat gaat Kok deze maandag­middag uitzaaien over de hofstad? „Ik ben in principe vrij in wat ik speel. Wel is me gezegd dat het veelzijdig moet zijn. En dat stukken niet vaker dan één keer per jaar terug mogen komen. Als je drie keer in de week op dezelfde plek speelt, moet je dus een groot repertoire hebben.”

Het maakt wel uit waar hij speelt. „In Scheveningen vertelde iemand me dat hij altijd zo genoot van de psalmen die mijn voor­ganger daar speelde. Daarom speel ik daar vaak een psalm of gezang.”

Meestal laat hij de eerste helft van de bespeling wat meer klassiek repertoire horen, het tweede deel wat lichtere stukken. Vandaag begint het met een gavotte van Johannes de Gruyters, in de 18e eeuw klokkenist van Antwerpen. Met zijn vuisten slaat Kok de stokken naar beneden, z’n voeten trappen op de pedalen. IJzeren draden zorgen ervoor dat in de torenspits de klepels tegen de klokkenwand komen. Het is zichtbaar hard werken. Ondanks de lage temperatuur gaat algauw de jas uit.

Na een fuga van Bach is het „tijd voor verstrooiing”: een wals van Johannes Worp, de man van het bekende koraalboek. „Minder bekend is dat hij ook beiaardier was van de Groningse Martinikerk.” De wals „vormt een mooi bruggetje naar Valentijnsdag.” En dus volgt ”My funny Valentine” van Richard Rodgers en daarna ”Love me Tender” van Elvis Presley.

Een wat serieuzere Schubert, een Spaanse tango, ”Er zaten zeven kikkertjes”, een orgelconcert van Haydn en een menuet van de Pool Paderewski: Kok maakt er een potpourri van. Afwisselend, zoals hij het zelf noemt. „Ik wil de lat heel hoog leggen. Je doet het voor de luisteraar. Dan moet je een afwisselend repertoire brengen, met ook herkenbare melodieën.”

Het deert hem niet dat hij niet weet of hij op dit moment toehoorders heeft. „Er lopen toch altijd mensen op straat? Ideaal zou zijn dat je meer publiciteit zou kunnen geven aan wat je doet, maar dat is lastig te realiseren.” Het eenzame aspect van zijn werk ziet hij juist als voordeel. „Je komt op plaatsen waar mensen normaal gesproken niet snel komen. Het heeft iets autonooms, in je eentje zo hoog op een toren.”

In de ‘kajuit’ hangt een lijst van voorgangers. De eerste Haagse beiaardier van wie de naam bekend is, speelde in 1581. Kok is nummer 21 op rij. Een lange historie. „Het is bijzonder dat deze traditie nog steeds wordt voortgezet. Op andere plaatsen bezuinigen gemeenten juist op beiaardiers.” Hij heeft het getroffen: een baan van 25 uur per week als stads­beiaardier. „Alleen de functie van de Utrechtse Domtoren is groter. Er waren dan ook twaalf gegadigden voor deze post. Veel collega’s willen graag een paar torens hebben, voor de vastigheid. Maar het is niet dik gezaaid. Dat ik hier met twee torens 25 uur per week werk heb, is heel mooi. Ik heb zelfs inmiddels de posten in Heerhugowaard en Weesp af moeten stoten; op termijn zal ik ook de toren van Bergen opgeven.”

In zijn carrière is Kok langzaam opgeschoven, van organist naar beiaardier. „Klopt. Maar dat betekent niet dat ik me minder organist voel. Ik geef zo’n 15 orgel­concerten per jaar en speel 120 kerkdiensten. Feit is alleen dat je met de beiaard beter de kost kunt verdienen. Je moet natuurlijk wel iets met het instrument hebben. Het is heel anders dan orgel, veel fysieker. Gepriegel en niet-muzikaal spel worden direct afgestraft. Op een beiaard moet je juist veel met dynamiek doen, overdrijven, opblazen, met grote gebaren spelen, anders komt het 70 meter lager op straat niet over. Gewoon maar zitten en wat spelen, zoals je bij organisten nog wel eens tegenkomt, werkt niet. Dat heb ik ervaren als een aanvulling op mijn orgelstudie. Daardoor ben ik, naar mijn mening, ook expressiever en overtuigender orgel gaan spelen.”


Gijsbert Kok

Gijsbert Kok (1963) uit Bodegraven studeerde orgel en kerkmuziek aan het Haagse conservatorium, beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, improvisatie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en muziektheorie aan het Rotterdamse conservatorium. Als organist is hij verbonden aan kerken in De Lier (Domkerk), Bodegraven (Salvatorkerk) en Den Haag (American Protestant Church). Hij doceert aan de Nederlandse Beiaardschool, het Rotterdamse conservatorium en de Schumann Akademie. Als beiaardier werkt hij in Bergen, Zoetermeer en Voorschoten; sinds 1 januari is hij stadsbeiaardier van Den Haag.

Meer informatie: www.gijsbertkok.nl 

Bron: Leidsch Dagblad 23 februari 2012

Geschonden carillon keert robuuster terug

Geschonden carillon keert robuuster terug. Foto: Loek Scholten


Door Redactie Leidsch Dagblad

LISSE - Ook komend voorjaar kunnen de bezoekers van Keukenhof genieten van de klanken van een carillon. Voor de twintig bronzen klokken die vorige zomer uit het instrument werden gestolen, keren nieuwe terug.

Over de dieven, die er drie lieten hangen omdat ze die vermoedelijk niet los kregen, heeft Keukenhof nooit meer iets vernomen. ,,Waarschijnlijk zijn ze razendsnel omgesmolten. Deze diefstal was volgens mij een goed voorbereide actie’’, zegt Keukenhof-voorzitter Walter Jansen.

De verzekering heeft het grootste deel van de schade vergoed, al moet Jansen het exacte bedrag dat is uitgekeerd schuldig blijven. Eerder becijferde klokkengieterij Petit & Fritsen het maken van twintig nieuwe klokken op ’zeker 25.000 euro’. De dieven hebben voor de 530 kilo brons die ze buitmaakten vermoedelijk nog geen tiende deel van dat bedrag ontvangen.

De nieuwe klokken worden pas bij aanvang van het seizoen in het instrument gemonteerd. Volgens Jansen op een manier die een nieuwe roof vrijwel onmogelijk maakt. ,,Je kunt niets uitsluiten, maar het wordt zo robuust dat het carillon nagenoeg diefstalproof wordt.’’

Bron: Nieuwsblad.be Brugge 15 februari 2012

Brugse beiaard zwijgt twee weken lang

BRUGGE - Omwille van werkzaamheden in de toren van het Belfort zwijgt de beiaard voor twee weken. Het automatisch beiaardspel en de klok van de toren liggen uit.
In de Belforttoren worden momenteel grote werkzaamheden uitgevoerd. De galmgaten krijgen een afsluiting om te beletten dat duiven nog tussen de klokken kunnen vliegen en om de veiligheid voor de toeristen te verzekeren. Ook de klokken zelf krijgen een nieuwe afsluiting, waardoor de bekabeling beter beschermd wordt. Bovendien wordt de toren aan de binnenzijde herschilderd en uitgerust met een nieuw camerasysteem. Omwille van die werkzaamheden moet het automatisch beiaardsysteem worden stilgelegd. Ook de klok van de toren functioneert momenteel niet.

Niet alle Bruggelingen letten daar op. 'Ik had nog niet gemerkt dat de beiaard niet meer elk kwartier speelt', zegt Yvonne Steinberger van de Brugse boekhandel De Reyghere op de Markt. 'Als je hier dertig jaar woont, let je daar niet meer op. Ik hoor het wel als de beiaard een nieuw deuntje speelt. Zo heb ik ooit heel lang geprobeerd om een deuntje thuis te brengen. Het ging om werk van de bekende componist Edward Grieg. Maar nu had ik er zelfs nog niet op gelet dat de klok stilligt.'

Volgens de beiaardier Frank Deleu letten genoeg Bruggelingen daar anders wel op. 'Ik heb al heel wat vragen gekregen van Bruggelingen waarom de automatische beiaard niet meer weerklinkt en waarom de klok van de toren stilligt.' 'Binnenkort krijgt die automatische beiaard alvast vier nieuwe deuntjes: voor elk kwartier eentje. Het zullen alle muziekwerken zijn met een link naar Brugge. Daarvoor heb ik al pinnen moeten bijbestellen. Vanaf de week voor Pasen zullen de nieuwe deuntjes op de beiaard te horen zijn', besluit Deleu. 

Bron: PZC 5 februari 2012

Vlaming beiaardier Middelburg

De Lange Jan in Middelburg. foto Indra Paasse

MIDDELBURG - De Vlaming Geert D'hollander volgt Henk G. van Putten op als beiaardier van het carillon van de Lange Jan in Middelburg.
Van Putten gaf vrijdag zijn laatste concert vanaf de Abdijtoren.

D'hollander zal van april tot oktober op donderdagmiddag spelen. Hij is als beiaardier ook actief in onder meer Gent en Antwerpen. Vanwege de bezuinigingen zal dit jaar het beiaard minder vaak klinken. De donderdagse concerten vervallen in de winter en in de zomer zal het carillon niet, zoals voorheen, op zaterdagen door de stadsbeiaardier bespeeld worden.

Bron: De Westlander 31 januari 2012

Verstomt het Lierse carillon in 2013?



Door: Helga Boudestein
DE LIER - Sinds vorig jaar beschikt De Lier over een prachtig gerestaureerd carillon. Eigenaar gemeente Westland tastte hiervoor in 2011 nog in de buidel. De verbazing is dan ook groot dat diezelfde gemeente vanaf 2013 staakt met het subsidiëren van de bespelingen.
Bespeler van het Liers carillon, Henk Lemckert, is niet alleen verbaasd maar ook verbolgen over het stopzetten van de subsidie. “Tien jaar lang hebben Gijsbert Kok en ik het carillon aan de praat gehouden tegen een minimale kostenvergoeding waarvan we net onze benzine konden betalen. Nu alles gerestaureerd is zegt de gemeente: jongens stop er maar mee, we vergoeden het speelgeld niet meer.”
Dit jaar zijn nog enkele bespelingen mogelijk omdat de gemeente na aanhoudende protesten, de kraan voor 2012 weer een klein beetje heeft opengedraaid. Gijsbert Kok heeft na zijn aanstelling in Den Haag als stadsbeiaardier voor de eer bedankt, waardoor Henk Lemckert als enige is overgebleven als bespeler van het carillon.
Lemckert vindt het volstrekt onjuist dat er beknibbeld wordt op de subsidie voor het carillon. “Het gaat hier om een stukje Nederlands erfgoed. Het is gewoon een taak van de gemeente om dit in stand te houden net als het aan de praat houden van de straatverlichting.”
Volgens een woordvoerder van de gemeente Westland klopt het dat de subsdiekraan wordt dichtgedraaid maar is het niet zo dat hierdoor het, onlangs op kosten van de gemeente, gerestaureerde carillon niet meer bespeeld zal worden. “Wethouder Weverling bekijkt momenteel hoe de bespelingen nu verder ingevuld moeten worden.”
Beiaardier Lemckert verwacht niet veel van Weverling. “Het is een aardige man, maar van iemand die tegen ons zegt: als je er op wil spelen doe je dat meer voor je eigen lol maar wij betalen er niet meer aan, verwacht ik niet veel.
Het zal er uiteindelijk wel op neer komen dat we een stichting op moeten richten en dat welvarende Westlanders het gemeentelijk klokkenspel in stand gaan houden.”

Bron: Alphens.nl 31 januari 2012

Takelen carillon Adventskerk gefilmd

Marianna Marras, stadsbeiaardier van de gemeente Alphen aan den Rijn, maakte opnamen van het wegtakelen van het carillon uit de toren van de Adventskerk.

De komende periode laat de gemeente Alphen aan den Rijn, eigenaar van het carillon, restauratie en uitbreiding uitvoeren aan carillon en speeltafel.

Bron: Gemeente Den Haag 31 januari 2012

Stadsbeiaardier Gijsbert Kok wil inspelen op actualiteit

Gijsbert Kok (foto Peter van Oosterhout)

Gijsbert Kok (1963) nam op 1 januari het stokje over van Heleen van der Weel als stadsbeiaardier van Den Haag. Denhaag.nl stelt hem aan u voor. 

Waarom koos je voor het vak van beiaardier?

'Ik ben behalve beiaardier ook organist en docent muziektheorie. Ik studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar van het orgel alleen kun je als musicus niet leven. Er is wel een relatie tussen beiaard en orgel. Allebei hebben ze voetpedalen, de toren zit meestal aan de kerk vast, het is allebei zelfstandig werk, beide lenen zich voor veel soorten muziek.'

Na het conservatorium en militaire dienst ging Gijsbert naar de beiaardschool in Amersfoort. 'Om te oefenen gingen we in het naar bos het zogenaamde Belgenmonument. In de Eerste Wereldoorlog kwamen veel Belgische vluchtelingen naar die streek en die hebben geld ingezameld voor een monument uit dankbaarheid. Dat monument heeft een carillon met een lichte klank. Tegenwoordig hebben ze daar dure villa’s vlakbij gezet en is de toren van buiten dichtgemaakt, zodat je het carillon alleen nog binnen hoort. En in de toren van het centrum van Amersfoort liep je dan stage.'

Je bespeelde tot voor kort vooral het carillon in Weesp, maar was ook beiaardier van onder andere Bergen, Voorschoten, Weesp en Zoetermeer. Vanwaar de overstap?

'In Weesp speelde ik 1 keer per week, hier kan het vaker. Hier is ook een zwaardere beiaard, lager van toonhoogte. Dat klinkt wel imposant, en ik kan er ander repertoire op spelen.'

(Voor de muziekkenners: het klavier van een beiaard begint altijd op de C, maar de grondtoon van de klokken is niet altijd een C. Daardoor speelt de beiaardier feitelijk in een andere toonhoogte. In Weesp spelen de klokken bijvoorbeeld een septiem hoger dan in Den Haag.)
Psalmen en schlagers

Welke carillons bespeel je in Den Haag?

'De Grote Kerk en de Oude Kerk in Scheveningen. Heleen blijft het carillon van het Vredespaleis bespelen. Scheveningen heeft 37 klokken tegenover 51 in Den Haag, bovendien is de stemming hoger. Ik kan er dus andere muziek op spelen. In Scheveningen ben ik van plan met regelmaat een psalm of gezang te spelen, maar in de zomer misschien ook een schlager of iets anders lichtvoetigs voor de toeristen.'

'Ook in Den Haag wil ik graag met thema-bespelingen aansluiten op wat er in de stad gebeurt. Tijdens het Holland Dance Festival speel ik bijvoorbeeld een keer balletmuziek.'

Speel je anders dan we van Heleen gewend zijn?

'Natuurlijk heb ik een andere manier van spelen, maar ik speel ook ander repertoire. Ik ga natuurlijk de bieb in voor de muziek van Oh Oh Den Haag, maar er is ook veel repertoire dat origineel voor beiaard geschreven is. Beiaardmuziek komt vooral uit Nederland, Vlaanderen en Amerika, en ik speel relatief meer Amerikaanse stukken.'

Waarom komt de muziek juist uit die landen?

'Daar zijn de meeste beiaarden. Ze zijn tot bloei gekomen in ‘de Nederlanden’. In de Middeleeuwen gaven klokken voor het eerst de tijd aan. Om te voorkomen dat je na afloop dacht: “hoeveel keer sloeg hij eigenlijk?” speelden ze vooraf automatisch een melodietje af. Toen steden als Antwerpen, Brugge en Dordrecht steeds rijker werden, kregen ze ook steeds meer klokken. Vanaf 1510 hebben mensen bedacht dat je er ook een klavier aan zou kunnen hangen om zelf te spelen.'

'Het was heel moeilijk om een klok een zuivere toon te laten voortbrengen. De klokkengieters Hemony uit Lotharingen reisden in de 17e door Nederland en goten de klokken ter plekke in het zand. Hun klokken waren beter gestemd. Ze werden zo populair dat ze niet meer weggingen.'
Picknicken bij het carillon

'In Amerika zijn carillons sinds de Eerste Wereldoorlog, toen veel Amerikanen in Europa hadden gevochten. Een rijke Amerikaan vond die carillons wel charmant en wilde dat ook. In Amerika waren in de jaren 1920-1940 vooral Engelse klokkengieters actief. Je hebt daar veel grote en zware carillons, heerlijk om op te spelen. Eerst speelde men er vooral Vlaamse stukjes, na de Tweede Wereldoorlog steeds meer eigen werk.'

'In Nederland spelen carillons vooral folklore boven het stadslawaai uit, in Amerika staan de carillons vaak midden in een park of op een campus. Mensen komen daar echt met een paar 100 naar een bespeling om te luisteren en misschien te picknicken. Hier in Den Haag is het carillon ook vrij groot en zwaar, dus het leent zich prima voor die echte concertstukken. Maar ik speel ook wel de muziek die je op de steigers hoort hoor!'

Lees meer over Gijsbert Kok op zijn website: www.gijsbertkok.nl.
Op www.denhaag.nl zult u regelmatig lezen over themabespelingen in Den Haag.

Bron: Liwwadder Nieuws 27 januari 2012

De beiaardier - De wethouder - De rechter - De Burgemeester - De Bizarre trekjes

Wethouder Koster en de beiaard

(van een verslaggever)

- rechter vindt handelwijze gemeente niet adequaat

- onduidelijk of bezuiniging is gerealiseerd

- gevraagde gegevens over “boventalligheid “ personeel door gemeente niet geleverd

Vanmorgen diende voor de bestuursrechter de zaak van Anne Kroeze, beiaardier, tegen zijn werkgever de gemeente Leeuwarden.

B. en w. kwamen in 2010 met hun bezuinigingsplannen. Beëindiging van het bespelen van het oude, cultuurhistorisch gezien bijzondere carillon van het gemeentehuis, moest een bezuiniging van € 10.000 opleveren. De verbazing in Leeuwarden was groot. Het geringe bezuingingsbesdrag kon nauwelijks een dergelijke stap rechtvaardigen. In de discussies hierover in de gemeenteraad was wethouder Koster niet te vermurwen. Dit moest en zou doorgaan. Uiteindelijk kwam ze tot bepaalde toezeggingen, die in de praktijk niet waar worden gemaakt.

In de vergadering van de gemeenteraad van 8 november 2010 kwam PvdA-fractievoorzitter Feitsma met de volgende stellingname:

“Tijdens de commissiebehandeling op 6 oktober is lang gesproken over de beiaard en de beiaardier. De PvdA wil niet dat dit instrument door stilstand verloren gaat, er hangt letterlijk meer dan 300 jaar historie in de koepel van het stadhuis. We willen hier dan ook nogmaals de toezegging van het college dat het instrument regelmatig bespeeld zal worden en we zijn benieuwd op wat voor manier dat zal gaan gebeuren. Bij de commissiebehandeling kregen we de indruk dat Koster geen beiaardier meer duldt, terwijl voorheen toch altijd sprake was van samenwerking binnen de kapel. Wanneer is er volgens het college sprake van “regelmatig”? Welke alternatieven zijn er voor het huidige spel op vrijdagochtend door de beiaardier? Ook willen wij van de gemeente weten hoe groot het netto-effect van deze bezuiniging is.”

Onderhoud

Wethouder Koster antwoordt daarop: “Op het onderhoudsbudget wordt niet gekort. Tot nu toe is het onderhoud gedaan door de beiaardier. Deze wil dat graag blijven doen en dat kan. Het vaste contract met de beiaardier van vijf uur per week wordt opgezegd. In plaats daarvan wordt hij op uurbasis gevraagd om op evenementen te spelen.”

Bizar

Nadien is de beiaardier in een traject terecht gekomen, dat bizarre trekjes heeft. De wethouder heeft vastgehouden aan haar voornemen, en de beiaardier – op aanvechtbare wijze “boventallig“ verklaard - is geplaatst op de afdeling Documentatie, waar hij dossiers verplaats en ordent. Dat sluit niet bepaald aan bij zijn talenten, maar de gemeente voorkomt zo in elk geval dat het carillon wordt bespeeld. Terwijl de beiaardier nog steeds in dienst van de gemeente is. Hoewel de gemeente in publicaties te kennen geeft, dat de € 10.000 aan bezuiniging is gerealiseerd. Zo is ook de uitspraak van Koster dat de beiaardier het onderhoud blijft doen, volgens informatie onjuist. Een extern bedrijf verzorgt dat nu.

Overleg

De bestuursrechter kwam er vanmorgen nog niet uit. Hij heeft beide partijen gevraagd in overleg te gaan. In de zitting van vanmorgen bleek, dat de heer Kroeze zich eerder tot zijn werkgever had gewend met de vraag (in het kader van de WOB) een lijst van de gemeente te krijgen met werknemers, die boventallig waren verklaard. Dat was namelijk met hem gebeurd. De gemeente verklaarde bij monde van mevrouw Zittema voor de rechter, dat een dergelijke lijst er niet was. Dat soort lijsten is wel in de maak, maar op grond van het sociaal statuut kunnen werknemers van de gemeente (nog) niet ontslagen worden. Op de vraag van de rechter, wat de grondslag was voor het overplaatsingsbesluit van de heer Kroeze, bleef mevrouw Zittema een de rechter overtuigend antwoord schuldig. Naar zijn indruk rammelde het besluit van de gemeente. De gang van zaken rond de positie van de heer Kroeze overtuigde hem niet. Hij voorzag op dit moment juridisch een overwinning voor de heer Kroeze. Maar tegelijk vreesde hij over enige tijd een herhaling van zetten, waarbij de overwinning een Pyrhusoverwinning zou kunnen blijken. De naast mevrouw Zittema voor de gemeente optredende mevrouw Lens onderstreepte, dat het besluit gebaseerd was op een raadsbesluit over de begroting. De rechter merkte op, dat – als dat al waar zou zijn – de vervolgbesluiten wel aan geldende juridische voorwaarden dienden te voldoen.

Gezichtsverlies

Al met al een merkwaardige kwestie. Gelet op de wisseling van standpunten tussen de heer Feitsma en wethouder Koster (zie hierboven) in november 2010 mocht toch worden aangenomen, dat er een bevredigende oplossing (voor het carillon, voor de beiaardier, voor de gemeenteraad, en voor de Leeuwarders) had kunnen worden gevonden. De zitting toonde aan, dat dat niet is gelukt, en dat de werkgever het vooral heeft gezocht in een aanpak, die verondersteld gezichtsverlies moest voorkomen. Onduidelijk is in hoeverre de wethouder in dit dossier de vinger aan de pols heeft gehouden. Zij lijkt vooral het vermoeden van Feitsma – de wethouder duldt geen beiaardier meer - nog eens te hebben bevestigd. Terwijl nog steeds niet inzichtelijk is, of het grote doel – de bezuiniging van € 10.000 - nu is gehaald of niet.

Burgemeester

Mogelijk kan de burgemeester – toch bezig met het oppoetsen van het culturele blazoen van de stad, met het oog op de grote prijs 2018 – er eens naar kan kijken. En anders moet de raad het maar doen. De raad is immers voor de rechter (zie boven) door de vertegenwoordigers van de gemeente als instantie opgevoerd, die de handelwijze in de richting van de beiaardier rechtvaardigt. Dat hoeft de raad niet te accepteren. En met vrij eenvoudige middelen kunnen allerlei mensen gelukkig worden gemaakt. De beiaardier moet blijven, en de beiaard moet bespeeld worden, door een mens, en niet door een automaat, die – aldus de deskundigen – de oudste klokken, waaronder die gegoten door Falck, niet eens kan bedienen.

Wordt vervolgd.

( N.B. : Er is eerder een aantal malen aan de gemeente verzocht inlichtingen te verschaffen over de gang van zaken. Daarop is nog steeds geen reactie gekomen. Vraag was onder meer, of de brief van de Nederlandse Klokkenspelvereniging van september 2010 ooit is beantwoord.)

Bron: Gemeente Maastricht 27 januari 2012

Maastricht Bells

Op 27 januari vindt om 11.30 uur het grootste handbellenconcert van Europa plaats op het Vrijthof. Meer dan 1.750 kinderen van basisscholen uit Maastricht en de Euregio laten van Maastricht horen: Maastricht Bells. In het concert spelen ook 250 Maastrichtse klokken samen met vier carillons in de stad: het stadhuiscarillon, het Servaascarillon, het carillon van de familie Vossen op de Kleine Stokstraat en 'De Paltz', de grootste reizende beiaard ter wereld, op het Vrijthof. Het concert is rond 12.00 uur afgelopen.

Meer dan 8.000 handbellen zijn er in acht verschillende kleuren en met acht verschillende toonhoogten. Alle schoolkinderen van de Maastrichtse basisscholen en enkele scholen uit de Euregio krijgen handbellen en maken samen op het Vrijthof muziek met alle kerkklokken van Maastricht. De kinderen worden per toonhoogte opgesteld in speciale toonvakken en moeten op het teken van de dirigent hun klank ten gehore brengen. De beiaardiers, klokkenluiders en de dirigent van het handbellenorkest spelen allemaal op een strikt tijdsschema en hebben onderling contact met elkaar. Zo blijven ze allemaal 'klokslag' in de maat en luiden hiermee samen het jubileum van het Conservatorium en de Maastrichtse kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018 in.

Maastricht en de Euregio Maas-Rijn Culturele Hoofdstad 2018

In overleg met Tout Maastricht, de organisatie die alle Maastrichtenaren wil betrekken bij de ambitie van Maastricht en de Euregio Maas-Rijn om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018, ontstond het idee om basisschoolkinderen in Maastricht en omgeving erbij te betrekken. Met hen samen wordt het grootste handbellenkoor van de wereld gevormd. Dit project is een prachtig voorbeeld hoe de jeugd op een directe manier bij Culturele Hoofdstad betrokken wordt.

Frank Steijns: ‘Het leuke van deze handbellen is dat ze kinderen letterlijk spelenderwijs bekend maken met (hedendaagse) muziek, maar tegelijk ook met het cultureel erfgoed om hen heen. Onze Euregio is immers de bakermat van het gebruik van klokken en carillons in Europa: Karel de Grote bepaalde al rond het jaar 800 dat elke toren een klok moest hebben, Maastricht bezat een van de eerste carillons ter wereld!

Samenwerking

Maastricht Bells is een echte Europese compositie, geschreven door conservatoriumstudenten. Het project ‘Maastricht Bells’ is een samenwerkingsproject van het Conservatorium Maastricht, Tout Maastricht, Maastricht Culturele Hoofdstad 2018, Intro in situ, stadsbeiaardier Frank Steijns en Kaleidoscoop uit Maastricht. 

Bron: Vecht~Journaal 26 januari 2012 

'Het is soms best koud daar boven in de toren'



WEESP - Nog één keer bespeelt hij het carillon in Weesp. Beiaardier Gijsbert Kok sluit dinsdag 31 januari zijn carrière in de stad af omdat hij een functie in de gemeente Den Haag heeft aanvaard. 'Het is dinsdag geen concert met publiek in de kerk, je hoort de klanken het beste als je buiten loopt.'

Kok bespeelt het Weesper carillon sinds 1998. Elke dinsdagochtend zit hij achter de beiaard in de Grote of Laurenskerk. De functie van beiaardier in Den Haag kwam per 1 januari van dit jaar vrij, omdat de Haagse beiaardier, Heleen van der Weel, de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. 'Ik heb gesolliciteerd omdat er voor het carillon in Den Haag meer bespelingen mogelijk zijn dan in Weesp. Er zijn vijf momenten in de week, dat ik, verdeeld over twee carillons in Den Haag en Scheveningen, kan spelen. Die functie geeft mij meer vastigheid. Een beiaardier in Den Haag is in dienst van de gemeente. Ik word dus ambtenaar, dat is ook anders dan in Weesp. Naast de bespelingen zijn er in Den Haag ook bijkomende werkzaamheden, zoals het geven van rondleidingen.' Kok werd uitgenodigd voor een gesprek in Den Haag en speelde er in december voor. Hij werd unaniem gekozen uit twaalf kandidaten. 'Het was eigenlijk een soort concours dat ik won. Daar ben ik best trots op.'

Best koud

Kok vindt het beiaardier zijn een prachtig beroep. 'Maar het is soms wel zwaar. 'Dat ligt aan het soort carillon, dat wordt bespeeld. Het carillon in Weesp valt wel mee hoor. In Den Haag is het instrument zwaarder.' Wat voorbijgangers, die van de carillonklanken genieten, zich niet realiseren, is dat het bovenin een kerktoren best koud kan zijn. 'Als het een strenge winter is, kleed ik me extra dik aan. Ook heb ik natuurlijk handschoenen, maar die vergeet ik soms. Als ik ze wel bij me heb, vind ik het vaak eigenlijk niet zo handig. Maar ik krijg het onderweg naar boven vaak al warm, want dat is meestal een hele klim. En na het spelen moet ik natuurlijk ook weer naar beneden, dus dan ben ik alweer warm. Daar zie ik dan de marktkooplui, die in de kou hun waar staan aan te prijzen en denk ik bij mezelf dat het voor mij best meevalt.'

Stoffig imago

Na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij voor de hoofdvakken orgel en kerkmuziek koos, wilde hij graag van de muziek zijn beroep maken. 'Dat lukte niet met alleen het orgel. Daarom leerde ik ook beiaard spelen. Dat was een goede zet. Ik vind het erg fijn om achter het klavier te zitten.' Hij combineert zijn werkzaamheden in Weesp op dit moment nog met het bespelen van het carillon in Bergen en in Voorschoten.' En hij geeft les aan de beiaardschool. 'We hebben één school in Nederland en in België is er ook één. Het vak van beiaardier heeft misschien een stoffig imago, maar er zijn veel jonge mensen die het willen leren. Ik heb zelfs studenten uit Korea en Argentinië.' Best bijzonder, als je nagaat dat in Korea maar één beiaard te vinden is.' Of hij, naast zijn werk in Den Haag, les kan blijven geven, moet de tijd uitwijzen. 'We zitten nu midden in het schooljaar, dus ik kan onmogelijk stoppen. Maar als het teveel blijkt te zijn, zal ik moeten overwegen of ik in het nieuwe schooljaar nog doorga.' Inmiddels heeft hij al aangegeven dat het carillon in Bergen niet meer zal bespelen. 'Dat zou teveel worden. Voorschoten houd ik nog aan omdat het in de buurt van Den Haag is.' Graag wil hij Weespers bedanken voor het luisteren gedurende alle jaren. 'Vooral de mensen die gereageerd hebben, door me aan te spreken of te mailen. Maar ook door de kaartjes of nieuwjaarswensen die soms onder de torendeur geschoven werden en die ik dan vond als ik beneden kwam.'

Voor meer informatie over Gijsbert Kok en zijn werk, kijk op www.gijsbertkok.nl.

Bron: VOL nieuws 25 januari 2012

Carillon naar centrum Winkelhof 



Leiderdorp - Het carillon van het oude gemeentehuis aan de Statendaalder is vorige week gedemonteerd. Het gemeentehuis zelf wordt gesloopt en het carillon gaat naar het Winkelhof.

Begin 2011 heeft het college de inwoners van Leiderdorp opgeroepen om met ideeën te komen voor een nieuwe bestemming van het carillon. Uit de vele ideeën heeft het college gekozen voor het centrum bij het Winkelhof. Het carillon is nu tijdelijk opgeslagen en wordt indien nodig opgeknapt. In de tussentijd zoekt de gemeente samen met de klankbordgroep van het project Centrumplan een nieuwe plek in het centrum bij het Winkelhof.

Bron: Leidsch Dagblad 24 januari 2012

Geen ’Ave Maria’ meer in Roelofarendsveen

Het carillon moet op zondag zwijgen, na een klacht van een groep bewoners op het Noordeinde. Foto Dick Hogewoning


ROELOFARENDSVEEN - Van Ton van den Bogaard hoeft het niet meer. De Veender, die 22 jaar de liedjes van het carillon in het gemeentehuis programmeerde, laat het werk voortaan door de bode doen. De reden voor zijn bitterheid: het besluit om het carillon op zondag stil te leggen en de speelduur te bekorten van acht naar vijf minuten.

Het carillon moet op zondag zwijgen, na een klacht van een groep bewoners op het Noordeinde. Burgemeester Marina van der Velde beschouwt het als een kwestie van goed nabuurschap. De ergernis kwam aan het licht tijdens gesprekken met de buurtbewoners over de uitbreiding van het gemeentehuis. Ze vroeg hen ’hoe het is om bij het gemeentehuis te wonen’, zei ze eerder deze week tijdens een vragenuurtje met raadsleden. ,,Zij zeiden dat het carillon hard klinkt, eentonig speelt, dat de concertjes te lang duren en dat het storend is in de tuin.’’

Van der Velde vond dat ze niet aan de ergernis van de buurtbewoners voorbij kon gaan. ,,Het is toch een vorm van geluidsoverlast en verstoring van het woongenot.’’ Eerst liet ze het carillon zachter zetten, maar de bewoners hoorden geen verschil. Dus besloot Van der Velde tot drastischer maatregelen: de duur van de concertjes op vrijdag en zaterdag is bekort van acht naar vijf minuten en op zondag moet het carillon helemaal zwijgen.

Oud-VVD-raadslid Ton van den Bogaard heeft geen begrip voor het besluit van Van der Velde. Hij vindt dat zij niet het recht heeft om beperkingen op te leggen aan de speelduur van het carillon. Bij de opening van het stadhuis in 1990 zijn beloften gedaan aan de schenkers. ,,Het carillon is betaald met bijdragen uit het bedrijfsleven in Alkemade en privépersonen. Daarnaast konden de burgers inschrijven op de aankoop van liedjes, à 100 gulden per stuk. Van dat geld zijn honderd gewone liedjes gekocht, 24 kerstliedjes en 24 sinterklaasliedjes.’’

Bij de ingebruikname werd bepaald dat het carillon van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur op het hele uur een liedje speelt en op zondag tussen 12 en 18 uur christelijke melodieën, zoals het Ave Maria. Verder was de afspraak dat het klokkenspel tijdens de vrijdagse koopavond twee keer acht minuten te horen is en op zaterdag drie keer acht minuten.

Van den Bogaard, ook bekend als ’de vader van het carillon’, nam in 1990 de zorg voor het klokkenspel op zich. Hij programmeerde het instrument met behulp van een computer die in de bodekamer van het gemeentehuis aan de muur hangt. Het kan ook ’echt’ worden bespeeld, met behulp van een synthesizer. De beiaardier heeft twee octaven tot zijn beschikking.

Hoewel Van den Bogaard ’wel enig begrip’ kan opbrengen voor ’mensen die hem erg horen’, wil hij het gemeentebestuur toch aan de belofte uit 1990 houden. ,,De Veenders houden van het carillon’’, weet hij. ,,Het speelt bekende liedjes, hè? Ze lopen fluitend naar de winkels als ze de muziek horen.’’

Bron: Gemeente Westland 13 januari 2012

Naaldwijk en Wateringen

Eén beiaardier voor Naaldwijk en Wateringen



Beiaardier Heleen van der Weel speelde in december voor de laatste keer het carillon in de Nederlands Hervormde Kerk in Wateringen. Zij bespeelde 32 jaar lang het klokkenspel van deze kerk. Sinds 1 januari heeft beiaardier Bas de Vroome het stokje van haar overgenomen.

Bas de Vroome is in het Westland geen onbekende. Hij is als beiaardier al geruime tijd muzikaal actief in de Sint Adrianustoren in Naaldwijk. Het carillon dat in deze toren is opgesteld, is vergelijkbaar met dat in Wateringen en telt ook 38 klokken.

Elke veertien dagen
Doordat beide carillons nu door één beiaardier worden bespeeld, wordt er voortaan om de veertien dagen gespeeld. De klokken in Naaldwijk en Wateringen zullen dus om de week door Bas worden bespeeld. Daarmee komt een einde aan de wekelijkse frequentie in Naaldwijk en wordt de maandelijkse frequentie in Wateringen opgeschroeft.

Speeldagen en -tijden
Bas de Vroome is eenmaal per veertien dagen op woensdagmiddag te horen in Naaldwijk, wanneer hij van 13.30 tot 14.30 uur speelt op het carillon van de Sint Adrianustoren, bij de Sint Adrianuskerk aan de Molenstraat. De eerstvolgende speeldagen zijn 25 januari, 8 februari en 22 februari. In Wateringen is hij op de andere woensdagmiddagen te beluisteren, wanneer hij van 13.45 tot 14.45 uur speelt op het carillon van de Nederlands Hervormde Kerk aan het Plein. De eerstvolgende speeldagen zijn 18 januari, 1 februari en 15 februari.

Bron: Persbericht gemeente Den Haag 12 januari 2012

Nieuwe muziek op carillon Grote Kerk



Den Haag heeft een nieuwe stadsbeiaardier! Op 1 januari nam Gijsbert Kok het stokje over van Heleen van der Weel. Samen hebben zij een nieuwe set melodieën in het carillon van de Grote Kerk geprogrammeerd. 
Dat gebeurt op een grote trommel, vergelijkbaar met het mechaniek van een speeldoos. Sinds 4 januari hoort u deze muziek van de Haagse toren:
Op het hele uur

Gavotte - Joh. Heinrich Schmelzer (1623 - 1680) Een opgewekt stukje, heel geschikt om de mogelijkheden van de Haagse speeltrommel te leren kennen.
Kwart over

'Du holde Kunst' (1e regel) - Franz Schubert. Dit bekende lied van Schubert bezingt de troost die van de muziek uitgaat: '...in wieviel graue Stunden...., hast du mein Herz zu warmer Lieb entzunden, hast mich in eine beßre Welt entrückt'. Als nieuwe beiaardier hoopt Kok dat zijn carillonbespelingen, 3 keer per week, net zoveel positief effect bij de luisteraar teweeg brengen!

De muziek van het halve uur en kwart voor klinken op dit moment ook op de speeltrommel van het carillon in de Grote Kerk in Weesp, waar Gijsbert Kok tot voor kort beiaardier was. Op verzoek van Heleen van der Weel heeft hij twee van zijn afscheidsmelodieën voor Weesp overgenomen in Den Haag.
Half uur

'Pleasant Moments' (ragtime waltz) - Scott Joplin. Als dank voor alle plezierige momenten die het carillon aan bespeler en luisteraar geeft.
Kwart voor

'Ik zeg adieu, wij twee wij moeten scheiden' (1e regel van oud- Ned. volksliedje). Deze tekst is voor Weesp van toepassing op Gijsbert Kok, voor de Haagse toren op Heleen van der Weel.

In de eerste week van mei wordt de trommel opnieuw 'verstoken' en hoort u andere muziek. Binnenkort op deze website een gesprek met Gijsbert Kok. Lees meer over het carillon van de Haagse toren

Bron: Weesper Nieuws 12 januari 2012

Kok stopt als stadsbeiaardier



WEESP – Gijsbert Kok legt zijn functie als stadsbeiaardier neer. Kok is deze maand benoemd tot stadsbeiaardier van Den Haag en kan het werk niet combineren.

Dinsdag 31 januari geeft Kok een afscheidsconcert op het carillon van de Grote Kerk, van 11.00 tot 12.00 uur. Hij is sinds 1998 de beiaardier van de gemeente Weesp geweest. De komende weken bespelen twee nieuwe beiaardiers het carillon. De gemeente kiest op basis van die twee concerten de opvolger van Kok.

Gijsbert Kok kreeg in december nog de eervolle vermelding van de Weesper Domijn Cultuurprijs. Naar aanleiding daarvan interviewde het WeesperNieuws hem nog eind december over zijn werk.

Bron: Persbericht gemeente Weesp

Beiaardier Gijsbert Kok neemt afscheid



Gijsbert Kok is sinds 1998 beiaardier van de Grote of Laurenskerk in Weesp. Vanwege zijn nieuwe aanstelling als stadsbeiaardier van Den Haag stopt hij in Weesp. Op dinsdag 31 januari komt de heer Kok nog eenmaal naar Weesp voor een afscheidsconcert van 11:00 tot 12:00 uur.

Op dinsdag 17 januari en dinsdag 24 januari wordt het carillon door twee andere beiaardiers bespeeld. De gemeente zal op basis van deze uitvoeringen en gesprekken met beide beiaardiers bepalen wie de nieuwe beiaardier van Weesp wordt.

In december 2011 kreeg Gijsbert Kok nog een eervolle vermelding van de Weesper Domijn Cultuurprijs.

Bron: DNU.nl De Nieuwe Utrechter 12 januari 2012


Domcarillon zwijgt

 

Door Jos van Sambeek 

Utrecht moet het de komende maanden doen zonder de melodieën van het Domcarillon, die ieder kwartier over de stad plegen te dwarrelen. Lagers in de speeltrommel van het klokkenspel blijken te zijn versleten en moeten worden vervangen.

Hoe lang Utrecht het zonder de vertrouwde klanken moet stellen is nog niet duidelijk, maar een woordvoerder van de gemeente gaat ervan uit dat het zeker enkele maanden gaat duren. Het carillon wordt overigens wel op de vaste tijden (onder meer 's zaterdags tussen 11.00 en 12.00 uur) bespeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Ook het slaan van de Domklokken op de hele en halve uren gaat gewoon door.

Het Domcarillon is sinds de plaatsing in de 17e eeuw regelmatig gerestaureerd maar aan de lagers van de speeltrommel is sinds de jaren '30 van de vorige eeuw niets gebeurd. Overigens: trouwe beluisteraars van het carillon hadden de afgelopen tijd kunnen horen dat er wat mee mis was: het tempo van de melodieën was lager dan normaal.

Bron: Omroep Brabant woensdag 30 november 2011

Grote Kerk Breda maakt weer muziek



Auteur: Marrie Meeuwsen
Het carillon maakt weer muziek (foto: Marrie Meeuwsen) Het carillon maakt weer muziek (foto: Marrie Meeuwsen) Vergroot foto

BREDA - Drie weken lang is ze stil geweest, de Grote Kerk in het centrum van Breda. Sinds 9 november klonken er geen vrolijke riedeltjes meer uit het carillon en was de klok die de uren aangeeft, stil. 
Stadsbeiaardier Jacques Maassen vervangt aan aantal keer per jaar de standaardmelodieën die het carillon speelt. Vier keer per uur draait het automatische trommeluurwerk waardoor de verschillende melodieën over de binnenstad van Breda klinken.

Soepel
Toen de beiaardier begin november nieuwe melodieën wilde installeren ging het, meer dan honderd jaar oude, trommelspeelwerk kapot. De assen en tandwielen liepen niet goed meer. Klokkengieterij Eysbouts uit Asten heeft nieuwe assen en tandwielen gemaakt voor de Bredase klokkentoren. "Zo soepel heb ik hem nog nooit horen lopen," zegt Maassen opgewekt.

Handmatig
Nu het trommelspeelwerk weer goed werkt is het aan de beiaardier om handmatig de nieuwe arrangementen in te stellen. "Het is als het ware een hele grote speeldoos. De trommel heeft een diameter van meer dan een meter," legt Maassen uit. In de trommel zitten gaten waarin pinnen worden gezet. Iedere pin zorgt ervoor dat een bepaalde klok geluid wordt. 

Bron: Den Helder Actueel 22 november 2011

Lekkage in carillon, even geen muziek 



Den Helder – Het carillon op het Helden der Zeeplein ligt door onderhoud stil. “Er wordt hard gewerkt om het carillon eind december met de feestdagen weer te laten spelen”, zo meldt de gemeente.

Eind oktober is bij de vaste onderhoudswerkzaamheden geconstateerd dat er lekkage is in het carillon. Door het vocht zijn ook de draadregelaars vast komen te zitten.

Besloten is om het automatische spel uit te zetten, omdat de klokken niet meer goed aangestuurd kunnen worden. De verwachting is dat dit jaar helaas de sinterklaasliedjes achterwege moeten blijven, maar dat het carillon later in december weer beschikbaar is om het kerstrepertoire te laten horen.

Bron: RPFM Woerden 2 november 2011

WOERDEN - Carillonfonds in de maak 

De instelling van een carillonfonds moet voorkomen dat Woerden een tijdperk zonder carillonklanken tegemoet gaat. Het college van burgemeester en wethouders van Woerden is van plan de 8000 euro die wordt gebruikt voor het honorarium van de beiaardier niet meer te verstrekken. Dat gaat betekenen dat het instrument in de toren van de Petrustoren niet meer zal worden bespeeld.

Ook de zomerconcerten die in samenwerking met het klooster tot stand komen daardoor te vervallen. Guus van Buchem, betrokken bij die concerten, is bezig met het opzetten van een fonds waarmee geld beschikbaar komt voor de bespeling van het carillon. Hij vraagt de gemeenteraad voor 2012 in ieder geval nog 4000 euro beschikbaar te stellen. Het resterende geld denkt hij via het fonds bijeen te krijgen.

Van Buchem zei voor de RPLFM microfoon dat het carillon er onder zal leiden als het niet wordt gebruikt. Alleen al om die reden is het verstandig om het instrument in ere te houden. 

 

Bron: Gemeente Rotterdam 27 oktober 2011 

Laurenstoren cadeau voor jarige Erasmus

Burgemeester Aboutaleb geeft de Laurenstoren symbolisch terug aan de stedelingen. Vrijdagavond 28 oktober om 18.45 uur verricht hij op het Grotekerkplein de officiële openingshandeling. Aansluitend is er een feestelijk programma rondom de jarige in de Laurenskerk.

‘Wijze dwaasheid. Vijfhonderd jaar Lof der Zotheid’
De openingshandeling vindt plaats op de verjaardag van Erasmus, Rotterdams beroemdste zoon, vijfhonderd jaar na het verschijnen van diens meest bekende en meest vertaalde boek, de Lof der Zotheid. Na de openingshandeling antwoordt professor Hans Trapman (Erasmus Universiteit Rotterdam) namens Erasmus met een cadeau: het eerste exemplaar van ‘Wijze dwaasheid. Vijfhonderd jaar Lof der Zotheid’. Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, waarin tal van Rotterdamse organisaties en instellingen samenwerken, zal zich die avond met een gevarieerd programma in de Laurenskerk presenteren.

Laurenstoren, klaar voor de toekomst
De grootse restauratie was nodig om de staat waarin de toren verkeerde te verbeteren. Het natuursteen dat in de toren verwerkt is, is hersteld. De geelwitte verflaag op de bovenste geleding is dankzij een laserreiniging teruggebracht in oorspronkelijke stijl. Voor de grote raampartijen is voorzetbeglazing geplaatst. En de klok heeft de originele kleuren terug en de stadswapens zijn zeer minutieus opnieuw geverfd. Een mooi staaltje vakmanschap.

Wilt u ook uitkijken over de stad vanaf de Laurenstoren?
Dat kan weer! In navolging op ruim 3 jaar renovaties aan de toren worden er op zaterdag 29 oktober torenbeklimmingen georganiseerd. Torengidsen zullen u alles vertellen over de toren en eenmaal boven kijkt u uit over het centrum van Rotterdam. Om 11:30/13:00/14:30/16:00 uur (bij voldoende animo) zijn er beklimmingen. Met de klim, de rondleiding en natuurlijk het genieten van het mooie uitzicht bent u ongeveer een uurtje bezig.

Bron: RPLFM Woerden 25 oktober 2011

WOERDEN - Markt in 2012 zonder carillon 

De organisatie achter de zomerconcerten op het carillon in de Petrustoren, heeft in de commissievergadering over de begroting voor 2012 van de gemeente Woerden, een lans gebroken voor het niet wegbezuinigen van een bedrag van 8000 euro. Dat geldt gaat grotendeels op aan het salaris van de beiaardier. Woordvoerder van Van Buchem van de zomerconcerten vreest dat het carillon door de bezuinigingen vrijwel stil zal vallen. Niet alleen zullen er volgens hem geen concerten meer zijn maar ook de muziekwerkjes die automatisch worden gespeeld zullen niet meer worden bijgehouden.

D66 wilde weten wat de gevolgen van het niet meer gebruik van het carillon zouden zijn. Het antwoord daarop luidde dat stilstand achteruitgang betekent. Inwonersbelangen signaleerde dat er in het recente verleden nog is geïnvesteerd in het carillon en dat dat als de bezuinigingen doorgaan, voor niets is geweest. Of de oproep van Van Buchem invloed heeft gehad wordt volgende week duidelijk als de begroting definitief wordt vastgesteld.

Bron: De Stentor 21 oktober 2011 

Biologisch afbreekbaar

foto Freddy Schinkel

KAMPEN - "Het is biologisch afbreekbaar hoor", verzekerde wethouder Pieter Treep terwijl de witte en blauwe slingers torenhoog door de lucht suisden.
Samen met raadsleden, als vertegenwoordigers van het Kamper volk, zorgde Treep gistermiddag met een druk op de knop dat de feestelijke slierten door de lucht schoten als officiële openingshandeling van de Nieuwe Toren. Beiaardier Frans Haagen had even daarvoor het carillon feestelijk ingeluid. Haagen speelt vanmiddag en -avond de muzikale jukebox, met verzoeknummers ingediend door Kampenaren. Wie een kijkje in de toren en bij het carillon wil nemen, kan zaterdag tussen 10.00 tot 17.00 uur naar de 'open toren'-dag komen. 

Bron: Trouw 21 september 2011

Notre-Dame vervangt beroemde kerkklokken

Ze genieten wereldfaam, maar klinken knap beroerd. Het bestuur van de Notre-Dame-kathedraal dankt volgend jaar bijna al haar kerkklokken af. Een misdaad, vinden enkele Parijzenaren.
Het kerkbestuur installeert volgend jaar negen nieuwe klokken. Die gaan net zo klinken als de originele exemplaren uit de zeventiende eeuw: met een diepe toon en zware resonantie. De grootste en belangrijkste klok blijft bestaan.

De nieuwe exemplaren moeten het 850-jarig bestaan van de kerk volgend jaar muzikaal opluisteren. De huidige klokken zouden daar niet geschikt voor zijn. Ze zijn gesleten en produceren onzuivere klanken.

Verzet
Het verzet is bescheiden maar fel. Een directeur van een NGO bestempelt de klokken in The New York Times als 'werelderfgoed'. Een musicus voert online campagne tegen het besluit. Hij schreef zelfs een brief naar paus Benedictus XVI.

De nostalgische reacties hoeven niet te verbazen. Victor Hugo's verhaal De Klokkenluider van de Notre-Dame maakte de klokken wereldberoemd. In 1996 hielp Disney een handje met een gelijknamige animatiefilm.

De vier grote klokken luiden sinds 1856 ieder kwartier - niet één keer lieten ze het afweten. Ze lieten zich horen toen de Eerste Wereldoorlog ten einde liep en toen in 1944 Parijs werd bevrijd.

Bron: Nieuwsblad.be 19 oktober 2011

Stad roemt beiaardier om internationale uitstraling
Stadsbeiaardier Koen Cosaert krijgt Cultuurtrofee 

Koen Cosaert aan het werk. Martine Debuf

ROESELARE - Stadsbeiaardier en Kortrijkzaan Koen Cosaert krijgt zaterdag de Roeselaarse Cultuurtrofee overhandigd. Cosaert werd vorig jaar benoemd tot directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. 
De Cultuurtrofee wordt jaarlijks door het stadsbestuur uitgereikt aan een Roeselaarse culturele vereniging, persoon, groep of instelling, die een uitzonderlijke culturele prestatie leverde of die zich verdienstelijk maakte op cultureel vlak. Zaterdag valt die eer Koen Cosaert te beurt.

Cosaert is sinds de jaren tachtig stadsbeiaardier in Roeselare en leidt er ook een afdeling van de beiaardschool. Vorig jaar werd hij benoemd tot directeur van de Mechelse Beiaardschool Jef Denyn.

Sint-Petersburg

In een persbericht roemt de stad Cosaert als volgt: 'Hij is het uithangbord voor het beiaardspel, de ambassadeur van de beiaardiers wereldwijd. Ondanks alle buitenlandse roem die hem te beurt viel, bleef hij toch steeds terugkeren naar zijn Roeselaarse toren. Een beiaardconcert is voor velen weinig meer dan muzikaal behang bij het shoppen of terrassen. Dankzij Koen Cosaert is het echter wel behang van topkwaliteit.'

De 48-jarige Cosaert is afkomstig uit Kortrijk. Naast stadsbeiaardier in Roeselare, is hij ook stadbeiaardier in zijn geboortestad, in Harelbeke, Poperinge en Izegem. Sedert 2007 is hij gastprofessor aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg en aan het Carillon Instituut in het Nederlandse Dordrecht.

Hij is uiteraard zeer tevreden met de onderscheiding: 'Ik ben zeer vereerd. Ik woon in Kortrijk, maar ben nauw verbonden met Roeselare. Als beiaardier is het fantastisch om in de Roeselaarse Sint-Michielstoren te kunnen spelen. Een zeer mooie toren met een prachtige beiaard. Roeselare is ook het centrum van de beiaarden in West-Vlaanderen. Dat ik de stad internationaal mag uitdragen is een hele eer.'

Dat Cosaert leeft voor de beiaard mag duidelijk zijn. 'De beiaard zorgt al vijfhonderd jaar voor de soundscape van een stad. Het is verbonden met onze Vlaamse cultuur. Het is de publieke radio van het verleden. Een uniek muzikaal medium die een hele stad kan laten klinken. Het instrument en het stemmen van de klokken is op zich is al subliem in zijn meesterschap en vakmanschap. Dat ik van beiaardier mijn beroep heb kunnen maken, is vrij uitzonderlijk. Ik prijs me zeer gelukkig. Het plezier is er weinigen gegeven.'

Bron: AD 17 oktober 2011

Kampen sluit gemiste toren opnieuw in de armen



De Nieuwe Toren in Kampen wordt komende week na 4 jaar restauratie weer in gebruik genomen. Het beroemde carillon zal vrijdag voor een keer als jukebox op ruim 50 meter hoogte fungeren.
Om de heropening van de toren luister bij te zetten, mogen bewoners van de gemeente Kampen een verzoekplaat indienen. De stadsbeiaard zal enkele daarvan vrijdag laten horen. Nummers die zijn aangevraagd, variëren van muziekstukken van Bach tot werk van Metallica, Marco Borsato of het toepasselijke Clocks van Coldplay, meldde een zegsvrouw van de gemeente.

Het carillon was de laatste jaren niet te horen omdat de toren in 2007 na een inspectie per direct werd gesloten. De eikenhouten constructie in de lantaarn bleek aangetast door de grote houtwormkever. 'Het gebouw was er ernstiger aan toe dan menigeen dacht', zegt Harrie Klunder, directeur van Hanzebouw en nauw betrokken bij de restauratie.

Stof
Bij de restauratie bleek dat houten constructies bij aanraking als stof ineen vielen. 'De toren was al aan het inzakken.' Het Rijk stelde eind 2008 2,2 miljoen euro beschikbaar voor de opknapbeurt.

De Nieuwe Toren, gebouwd tussen 1648 en 1664, is een van de blikvangers van Kampen. De stad liet deze bouwen om haar grandeur als Hanzestad te tonen. De toren is geen deel van een kerk maar een op zichzelf staande klokkentoren. Bij de restauratie was vooral van belang dat het beroemde carillon, dat op veel cd's is te horen, uit de toren gehaald zou worden. In de verzwakte, houten bovenbouw hing voor 30.000 kilo aan klokken.

François Hemony stelde de beiaard in 1600 samen. Deze werd later uitgebreid tot 47 klokken. Blikvangers zijn de twee in 1481 in Kampen gegoten klokken van meestergieter Geert van Wou. Deze wegen elk 3500 kilo.

50.000 euro
De achtkantige bovenbouw is met nieuw hout opgebouwd. De Nieuwe Toren wordt donderdag feestelijk heropend en dan zal voor het eerst het carillon weer over de stad klinken. De geautomatiseerde speeltrommel blijft voorlopig buiten gebruik. Vandalen besmeurden de trommel namelijk onlangs met een brandblusser. De 50.000 euro kostende schoonmaakbeurt duurt nog enkele weken.
(ANP/ Redactie) 

Bron: DeStentor 13 oktober 2011

Daders voor 't grijpen

Auteur: door Willem van Halem en Minke Schuthof

KAMPEN - De vandalen die een poederblusser leegspoten op de speeltrommel van het carillon in de Kamper Nieuwe Toren hadden waarschijnlijk achter slot en grendel kunnen zitten als de politie anders had opgetreden.
Dat is de stellige overtuiging van Jan Diender, die op de bewuste zondagmorgen 11 september aan de voet van de toren aanwezig was.

"Ik reed op mijn fiets over de Oudestraat. Het was ergens tussen half acht en acht uur 's avonds en op dat tijdstip dus doodstil op straat. Opeens hoorde ik een hoop lawaai in de Nieuwe Toren en toen ik omhoog keek zag ik rook of zoiets van de toren afkomen. Dus wat doe je dan: dan bel je direct 112 voor de brandweer. Maar op het moment dat ik de telefoon pakte, stopte er naast mij een politieauto met twee agentes erin. Ze stapten uit en begonnen naar boven te roepen dat die jongens uit de toren moesten komen. Nou mooi niet, natuurlijk, die jongens bleven bovenin. Affijn, die agentes drentelen wat om de toren heen en roepen wat naar boven. Dus ik zeg: Waarom gaan jullie dan niet naar boven? Dat durven we niet, zegt een van hen tot mijn stomme verbazing. Ze zijn toen een poosje gebleven, hebben nog geprobeerd om de aannemer, waarvan het telefoonnummer op een van de borden stond, te bellen. Maar die nam niet op, wat dacht je op zondagmorgen. Uiteindelijk zijn ze in de auto gestapt en weggereden."

Jan Diender in volslagen verbijstering achterlatend. "Wat was er nou makkelijker geweest om maar gewoon bij de toren te blijven wachten. Per slot van rekening heeft de Toren maar een uitgang. Bovendien hadden ze versterking kunnen oproepen, hebben ze ook niet gedaan." Diender kan er nog steeds niet over uit, want op deze manier had in ieder geval de schade, 50.000 euro, op de daders verhaald kunnen worden en had de gemeenschap hier niet voor hoeven op te draaien.

Het is inderdaad voor tachtig procent zo gegaan als Jan Diender beschrijft, aldus politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen. "De toren was niet via de reguliere manier te bereiken, ze waren er via de steigers in geklommen. Dat gebeurde vaker. In het weekeinde op dat tijdstip gaat het dan vaak om mensen die onder invloed zijn. Om mensen op te gaan jagen - want dat doe je als je als politie naar boven klimt - is te gevaarlijk. Het risico dat ze eruit vallen is gewoon te groot. Het is een afweging die je dan maakt. Als zoiets verkeerd uitpakt, ben je als politie óók verantwoordelijk. Veiligheid gaat altijd voor, die van jezelf, maar ook zeker die van een ander." Er was, benadrukt hij, op dat moment ook geen indicatie van vernieling.

Maar waarom niet even gewacht? "Voor hoelang? Een uur, langer? De bezetting op dergelijke tijdstippen is voldoende, maar ook weer niet zo riant dat je agenten ergens een uur of langer kunt 'parkeren'. Als er een andere melding komt, moet je daar achteraan. Bovendien konden de daders ook nog via een ander gebouw wegkomen."

Het onderzoek naar de vernieling loopt nog. "We hebben een aantal aanknopingspunten. Maar ook heel sterk de indruk dat er mensen zijn die iets weten, maar dat niet durven melden." Via Bel M (0800 7000) kan dat gegarandeerd anoniem, aldus Van Hemmen. "Deze stichting is onafhankelijk van de politie, noteert geen namen en neemt niks op." 
Schoonmaak van de trommel is een dure grap. foto Freddy Schinkel

Bron: Reformatorisch Dagblad 29 september 2011

Examens Carillon Instituut Nederland vanaf Dordtse toren


DORDRECHT – In Dordrecht vindt zaterdagmiddag 1 oktober het vijfde Kors Monster Beiaardfestival plaats. Tevens geven twee studenten van het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland een publiek examenconcert vanaf de toren van de Grote Kerk.

De jonge beiaardier Mannes Hofsink (1981) speelt het volledige beiaardoeuvre van de Dordtse componist Kors Monster (1918-1978). Deze pianist, dirigent en componist componeerde een belangrijk oeuvre van beiaardwerken. De composities behoren tot de moeilijkst speelbare beiaardwerken.

In samenwerking met de familie Monster wordt om de zoveel tijd een beiaardfestival georganiseerd en krijgt een talentvolle beiaardier de opdracht om de composities van Monster op de beiaard van de Dordtse Grote Kerkstoren uit te voeren. Eerder deden de beiaardiers Jaap van der Ende, Henry Groen, Boudewijn Zwart en Gideon Bodden dit.

Deze keer is het de Meppelse stadsbeiaardier Mannes Hofsink. Zijn uitvoering van de composities van Monster is tegelijk een proeve van bekwaamheid voor het eindexamen ”Proficient Carillon degree”, dat gelijkstaat aan het niveau ”master-degree”. Het examenconcert van Hofsink is in twee delen opgesplitst en is om 13.00 uur en om 16.00 uur te beluisteren. 

Tussen de twee concerten doen twee andere studenten van Carillon Instituut Nederland examen voor het einddiploma ”Substantial Carillon-degree”, dat gelijkstaat aan het niveau bachelor. Lydia Zwart uit Nijkerkerveen speelt haar examenconcert om 14.00 uur, gevolgd door Bart Vervaat uit Alkmaar, die zijn examenprogramma speelt om 15.00 uur.

Het spel van de kandidaten wordt beoordeeld door een internationale jury, bestaande uit Koen Cosaert (Mechelen), Trevor Workman (Birmingham), Elena Lelchuk (Berlijn), Vladimir Skliarenko (Rusland) en Jan van Dijk (Nederland). Voorzitter van de jury is Boudewijn Zwart, directeur van het Carillon Instituut Nederland en stadsbeiaardier van Dordrecht.

Na afloop van de examenconcerten vindt om 17.00 uur de uitreiking van de diploma’s plaats in de Torenhal. Daar zal ook in het bijzonder stil worden gestaan bij de muziekwerken van Kors Monster. Mannes Hofsink krijgt als dank voor zijn prestatie bovendien van de familie Monster de zogenaamde ”Kors Monsterklok” uitgereikt.

De programma’s van de beiaardconcerten worden gratis verstrekt rond de toren. De concerten zijn het beste te beluisteren op de bankjes aan het Maartensgat en langs de Pottenkade.

Bart Vervaart. Foto Bell Moods
Lydia Zwart. Foto Bell Moods
Mannes Hofsink. Foto Bell Moods


Bron: deStentor 29 september 2011

Zelfs tandarts schrikt hiervan

De 2,5 speeltrommel schoonmaken springt er voor Wim Weber niet uit als bijzondere klus. "Wij komen op de raarste klussen, van de koningin tot rijtjeswoningen", aldus de werknemer van Polygon dat gespecialiseerd is in brand- en waterschade. foto Freddy Schinkel


KAMPEN - De tand des tijds doorstaat de eeuwenoude speeltrommel in de Kamper Nieuwe Toren bijna moeiteloos. Een paar vandalen en een leeggespoten poederblusser later is het een ander verhaal.
Wim Weber van het in brand- en waterschade gespecialiseerd bedrijf Polygon laat halverwege de toren zien wat hij en zijn collega's de afgelopen twee weken hebben gedaan. Met een messingborstel neemt hij één van de bijna zevenduizend gaten onder handen, pakt de stofzuiger, dan nog eens met een kunststofborstel, stofzuigen, nog eens borstelen, doekje. "Elk gat heb ik wel vier of vijf keer gehad met de borstels", vertelt Weber, voluit technisch reconditioner bij Polygon.

Met de manshoge speeltrommel worden - via draden - de klokken van het carillon bespeeld. In ieder gat kan een 'knopje' worden gestoken, waar een hamer even achter blijft haken. Dat rukje aan het draad zet de klok in beweging. "Er kunnen hier vier melodieën op", weet Weber. Dat heeft hij weer van de klokkengieters van Koninklijke Eijsbouts, die het carillon bijna hadden afgesteld. Totdat drie weken geleden werd ontdekt dat drie schimmen de Nieuwe Toren zijn opgeklommen in het weekeinde en een poederblusser leegspoten. "Alles was wit", aldus Weber. Met de stofzuiger werden ook de boomdikke balken, vloer en alle hoeken schoon gezogen. Voor de bronzen speeltrommel - qua uiterlijk vergelijkbaar met een wasmachinetrommel - is die aanpak onvoldoende. "Het bluspoeder bevat een zoutoplossing. Het trekt dus vocht aan en uiteindelijk krijg je roest. Je kunt het vergelijken met stof. Alleen is het nog fijner. Overal waar stof in kan, kan dit poeder nog fijner terecht komen. Heel geschikt om een brand te blussen", aldus Weber. Wat hem betreft had hij de speeltrommel behandeld met ijsstralen. "Dat is vergelijkbaar met zandstralen, maar dan met ijs. Dat doen we ook bij elektronica dat we moeten schoonmaken. Alleen dat mocht niet van Monumentenzorg", verzucht hij.

Tijdens de restauratie van de Nieuwe Toren is de speeltrommel uit de toren gehaald en door Eijsbouts in de werkplaats opgeknapt. "Dat kon alleen omdat de lantaarn ook van de toren was gehaald. Dat kan nu niet meer", zegt Marinus Nagel, toezichthouder Onderzoeksbureau Delfgou.

Vrijdag hopen Weber en zijn collega's klaar te zijn, na 2,5 week poetsen. Dan komt Eijsbouts om de speeltrommel opnieuw af te stellen. De klokkengieters gaan het niet halen om deze klus voor de officiële opening op 20 oktober af te ronden.

Bij de politie loopt het onderzoek naar de vernieling nog.

Bron: gemeente Cuijk september 2011

Carillon Cuijk best toegeruste carillon van Europa!

Een lang gekoesterde wens van stadsbeiaardier Siebers is in vervulling gegaan! Voortaan kunnen ook de mindervalide mensen zien hoe het carillon bespeeld wordt. Met het plaatsen van 2 camera’s en een lcd-scherm, wat mogelijk gemaakt is door sponsoring van 2 Cuijkse ondernemersl, heeft het gemeentelijk carillon in de Martinuskerk de status verworven van de best toegeruste carillon van Europa. De belangrijkste feiten op een rijtje:

* het is een zeer fraai carillon van 51 klokken waarbij de luidklokken van de kerk, de oude raadhuisklokken en alle nieuwe klokken perfect op elkaar aansluiten;
* De plaatsing van het klavier boven de klokken heeft een zeer positief effect op de speelaard van het instrument: de verbindingsdraden zijn daardoor aanmerkelijk korter wat een zeer genuanceerd spel mogelijk maakt;
* De speelkamer boven in de toren heeft een oppervlakte van ca. 25 m2
* De toren is goed toegankelijk en de trappen zijn voorzien van rvs-leuningen;
* Groepen van 15 personen mogen tegelijk de beklimming maken, er zijn 8 stoelen aanwezig;
* De speelkamer is voorzien van een elektrische radiator en een airco. Een constante temperatuur is voor het klavier van groot belang.
* In de speelkamer is ook een studeerklavier;
* De glas-in-loodramen in 3 wanden zijn aan de buitenzijde voorzien van voorzetglas ter isolatie. Aan de west- en noordzijde is een tuimelraam gemaakt ter ventilatie;
* er is een videosysteem 

Nu al hebben meer dan 1500 mensen een bezoek boven in de toren gebracht. Ook komen regelmatig verzoeken voor een excursie door een schoolklas, sportclub, muziekvereniging of bedrijf. De ervaring heeft geleerd dat mensen die eenmaal gezien hebben hoe een carillon wordt bespeeld niet zozeer horen dat er wat uit de toren klinkt maar juist gaan luisteren naar de klokkenklanken. Kortom het carillon is van grote culturele-, promotionele en educatieve waarde voor Cuijk.

Bron: Gemeente Maastricht 22 september 2011

Zolder Stadhuis asbestvrij



Sinds woensdag 21 september is de zolder van het Stadhuis weer asbestvrij en is hij vrijgegeven voor gebruik. Dit betekent dat bijvoorbeeld ook het carillon weer door de stadsbeiaardier bespeeld kan worden.

In mei is er asbest gevonden op de zolder van het Stadhuis. Het asbest werd ontdekt tijdens werkzaamheden ter voorbereiding op de renovatie van het Stadhuis. Er zijn meteen maatregelen genomen; de ruimte werd afgesloten, de risico’s werden onderzocht en betrokkenen werden geïnformeerd.

Het carillon van het Stadhuis van Maastricht

Bron: Gemeente Groningen 12 september 2011

Stadsbeiaardier speelt verzoekjes op het carillon Martinitoren

Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt donderdagavond 8 september tussen 19.30 en 20.30 uur verzoeknummers op het carillon in de Martinitoren. Stadjers hebben de afgelopen tijd verzoekjes bij hem kunnen indienen van melodietjes die ze graag willen horen.
Volgens De Boer zijn er ‘aardig wat’ verzoeken binnengekomen. “Niet alle verzoeken kan ik op het zeventiende-eeuwse instrument spelen. Het heeft een wat afwijkende stemming. Maar als het kan, speel ik het.” Tijdens het WK voetbal speelde hij ‘Hup Holland hup’, wat de landelijke media haalde. De mooiste plaatsen om naar de muziek te luisteren zijn het Martinikerkhof en het dakterras van V & D.

 

Japan
Auke de Boer is één van de twee stadsbeiaardier die de gemeente in dienst heeft. Hij is ook stadsbeiaardier van Dokkum en Assen van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij muziekdocent in Drachten en Buitenpost en organist van de Grote Kerk te Dokkum. Hij maakte concertreizen in Europa, Japan en de USA. Met Adolph Rots, de andere stadsbeiaardier van Groningen, vormt hij het Groninger Carillon Duo.

Bron: InHorst.nl 11 september 2011

Carillon Grubbenvorst in gebruik genomen

Door NEWWORLD, zondag 11 september 2011 02:25



Zaterdagmiddag is het uurwerk van het herplaatste Carillon in Grubbenvorst officieel in gebruik gesteld. Daarnaast is het geheel overgedragen aan het gemeentebestuur van Horst aan de Maas; die zal in de toekomst alle zorg die nodig is aan dit monument besteden. Hiermee is het doel van het Carillon Comité Grubbenvorst na anderhalf jaar bereikt.

Het initiatief om het stil gevallen carillon van het klooster te behouden voor het dorp werd door twee Grubbenvorstenaren genomen. De zusters Ursulinen waren meteen bereid afstand te doen van het carillon, mits het een waardige plaats kreeg en toegankelijk was voor alle inwoners. Deze was met het veld aan de Kloosterstraat al snel gevonden. Om het geheel te kunnen financieren was de hulp van velen nodig; sponsoren, organisaties en bedrijven.

Het Carillon is na de renovatie in een transparant bouwwerk geplaatst. Verder kan het ruim veertig melodietjes ten gehore brengen.

Bron: Enkhuizen Vandaag 10 september 2011

Het carillon, een hart, en zure lieden


Door Canteclaer Gepubliceerd op 10 september 2011 

ENKHUIZEN - Er zijn boos klagende exemplaren van het menselijk ras over oor- en zielstrelende geluiden van traditie en hartengeluid! 



Het zuur carillon-klagende groepje lieden in de Enkhuizer binnenstad doet mij denken aan diegenen welken in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw, ten tijde van de suburbanisatie, huizen en stulpen kochten die naastgelegen waren aan boerderijen en andere agrarische bedrijvigheden.
Na enkele ochtenden in hun vermeend rustieke woonstedes doorgebracht te hebben, ontdekten zij dat agrariërs al eeuwenlang zeer vroeg ter arbeid getogen zijn en dat dit tot op de dag van vandaag geluid met zich meebrengt.

Van deze salonplattelanders is het een aantal destijds gelukt boerderijen en anderssoortige agarische neringen weg te bonjouren, veelal door tussenkomst van in die tijd nog in dit soort zaken behulpzame "rechtsvertegenwoordigers".

Deze zuur carillon-klagende lieden in Enkhuizen die hun bezittende rust willen behouden over de rug van oude tradities waarderende Enkhuizer binnenstadbewoners heen, zouden zich eens stevig op de kalende en/of geverfde kruin dienen te krabben en zich afvragen of hun destructieve initiatieven wel terecht zijn.
Zij hebben in vol bewustzijn de keuze gemaakt te gaan wonen waar zij wonen. De reeds bestaande omgeving met al zijn reeds sedert lang bestaande eigenschappen hebben daarbij niét gekocht, doch met deze actie trachten zij die omgeving wel partieel toe te voegen aan hun privé-domein. Schandelijk!

Zure lieden: gaat heen, en verzuurt in een ander vat dan in het schone Enkhuizen.

Bron: Omroep Zuidplas 3 september 2011

Ingebruikname carillon Dorpskerk Moordrecht 



Op zaterdag 3 september werd het carillon van de Dorpskerk in Moordrecht na een renovatie en uitbreiding in gebruik genomen. Omroep Zuidplas maakte een video-impressie.

Het carillon van de Dorpskerk in Moordrecht dateert van 1962. Bij het toenmalige onderhoud van de kerktoren werd deze voorzien van een klokkenspel van 18 klokken, te bespelen vanaf een elektronisch keyboard. Na de renovatie heeft het carillon nu 38 klokken en een stokkenklavier. Hierdoor kan er een grotere verscheidenheid aan muziek op gespeeld worden. Jaarlijks zullen er daarom, naast de andere evenementen, concerten georganiseerd worden met binnen- en buitenlandse beiaardiers.

Dankzij bouwkundige aanpassingen wordt het mogelijk om het carillon te bezichtigen en de beiaardier bezig te zien. Groepen belangstellenden en schoolklassen zijn dan welkom om van dichtbij te zien wat er gebeurt met als hoog(s)tepunt natuurlijk het uitzicht over Moordrecht.

Bron: Goudse Post 29 augustus 2011

Briljante klanken in de schemering



Door: Marianka Peters
Gouda - Een bijzonder concert ter afsluiting van de beiaardconcerten op de maandagavond. In plaats van het carillon in de Sint Janstoren te bespelen koos beiaardier Boudewijn Zwart voor een optreden met de mobiele beiaard op de Markt. Daarbij werd hij geassisteerd door The Britisch Sxophone Choir uit Engeland.
“Ik had toch gezegd dat dit een speciale avond zou worden,” hield Boudewijn Zwart zijn toehoorders voor, na het eerste muziekstuk van Bach. En niets was minder waar, adembenemende klanken van een vermaard Engels ensemble in de schemering op de Goudse markt. Samen met de mobiele beiaard brachten zij bekende van onder meer Mozart ten gehore.
Het Saxophone Choir, een groep professionele saxofonisten, bespelen het hele arsenaal van saxofoons, van de piepkleine piccolosax tot de twee meter hoge contrabassax.
Vorig jaar trad Zwart met deze groep op tijdens een concert in Birmingham op de mobiele beiaard. Het samenspel klikte zo goed dat een concertreis door Nederland werd georganiseerd. Na Amsterdam, Apeldoorn en Schoonhoven was de groep dus maandagavond 29 augustus in Gouda te zien en te horen. De liefhebbers die dit concert hebben gemist, krijgen een herkansing. Aanstaande zaterdag 3 september treden de saxofonisten nogmaals op met beiaardier Zwart tijdens de ingebruikname van het carillon in de Dorpskerk in Moordrecht. Het concert begint om 10.00 uur.

Bron: Midvliet 28 augustus 2011

Beiaardier Loek Boogert neemt afscheid van Oude Kerk 

Na 26 jaar beiaardierschap bij de Oude Kerk in Voorburg, geeft Loek Boogert (1931) het klavierstokje door. Dat is niet gemakkelijk voor hem, maar hij doet het vol vertrouwen. Hij koestert vele warme herinneringen.

In Voorburg is het beroep van beiaardier door allerlei omstandigheden en bezuinigingen nooit een officieel ambt geworden. Boogert heeft dus altijd als vrijwilliger gespeeld, maar niet met minder plezier. Hij beschrijft waarom dit vak zo speciaal is. ‘Je gaat naar boven in een toren, je bespeelt klokken van een paar ton brons en kunt kiezen: pianissimo, fortissimo, alles kan! Als het regent zet je bijvoorbeeld ‘I’m singing in the rain’ in en bij mooi weer ‘The sunny side of the street’. Maar vooral veel originele beiaardcomposities en bewerkingen van barokmuziek!’

Carillonuur en zomerconcerten
Wat elk uur rond de Oude Kerk te horen is, zijn door hem gecomponeerde stukjes op de computer. Maar het echte ‘live’ werk, dat zijn natuurlijk de (zomer)concerten die hij veelvuldig heeft gegeven en het carillonuur op vrijdag.

‘Sinds 1987 worden er zomerseries op dit carillon gegeven. Inmiddels zijn er zelfs zo’n tachtig gastbeiaardiers hier geweest! Gelukkig is daar wel budget voor, dus zij krijgen gewoon honorarium. Dit geeft aan dat “de beiaard” nu in Voorburg helemaal geaccepteerd is,’ aldus Boogert.
Hij speelde vast op de vrijdagmiddag, van half vijf tot half zes. “Met die carillonklanken luiden we het weekend in!” hoorde ik van mensen die hier in de buurt werken. Dan gingen ze opruimen en begon het weekend. Prachtig toch?!’

Vredespaleis
De belangstelling voor beieren begon al in zijn vroege jeugd. Boogert: ‘Als ik logeerde bij familie op de Melkmarkt in Zierikzee, hoorde ik daar op zolder als ik ging slapen het carillon van het oude stadhuis uit de Meelstraat. Dat had impact.’
Maar voordat hij daadwerkelijk begon met beieren, ging hij orgelspelen. ‘En dat is absoluut niet hetzelfde!’ benadrukt hij. ‘Vaak heeft men het over een orgel terwijl een beiaard (carillon, klokkenspel) bedoeld wordt.’
Orgelles kreeg hij eerst van zijn moeder en later van de bekende Adriaan Engels. Dat allemaal naast zijn opleiding aan de kweekschool en de latere geschiedenisstudie.
‘Ik vroeg eens in 1965 aan de stadsbeiaardier van Den Haag of ik een keer mee naar boven mocht. Toen was ik zo onder de indruk, dat hij me wel les wilde geven. Mijn eerste optreden was een zomeravondconcert in de Grote Kerk van Den Haag, waar ik nog steeds vervanger ben!’
Ook speelt hij regelmatig in het Haagse Vredespaleis, dat zijn beiaard mede aan hem te danken heeft. Samen met collega Heleen van der Weel vatte hij het plan op om het Vredespaleis een klokkenspel te bezorgen. Vele landen, en zelfs de Carillon Society of Australia, schonken een klok. Ook Koningin Beatrix en Prins Claus droegen bij. ‘Uiteindelijk hadden we ook het bedrijfsleven ervoor nodig, maar het is gelukt! Sinds 1994 bespeel ik daar elke dinsdag het klavier.’

Grootste beiaard ter wereld
Maar zijn speellocaties gaan verder dan Voorburg en Den Haag. Over de hele wereld liet hij van zich horen. Toen Loek in 1982 – met onderscheiding – zijn beiaardschooldiploma in het beiaardiermekka Mechelen had gehaald, werd hij regelmatig gevraagd voor gastbespelingen in België. Toen volgde Europa, en zelfs over de oceaan, in de Verenigde Staten wilden ze hem horen!
‘Dat was wel een hoogtepunt uit mijn carrière,’ blikt Loek trots terug. ‘In New York mocht ik in de River Side Church spelen. Daar zat ik dan op een enorm vijf-octaafs klokkenspel in Manhattan, aan de rand van Central Park. Ik speelde op de grootste beiaard ter wereld!’

Wedstrijden
Terug naar zijn lokale activiteiten, memoreert hij de wedstrijden die hij in Voorburg heeft georganiseerd. ‘Bijvoorbeeld: “Uw muziek op de toren”, waarbij Voorburgers een bewerking of eigen compositie konden inzenden. Dat varieerde van ‘Poesje mauw’ tot prachtige modern-klassieke stukken. De uiteindelijke winnaar had zelfs iets moois gecomponeerd, dat nog steeds af en toe van de toren klinkt.
Een andere activiteit was een luisterwedstrijd voor kinderen. Ik had bewerkingen gemaakt met kinderliedjes erin “verstopt” en de kinderen moesten ze dan raden. Bijzonder leuk was dat…’

Fantastische opvolger
Op de vraag waarom hij in Voorburg stopt als beiaardier, moet Loek even slikken. ‘Het studeren thuis, het bespelen van andere beiaarden, het kost met elkaar inmiddels te veel tijd. Mijn laatste optreden is op Open Monumentendag op 10 september.’
Maar toen werd het zoeken naar een geschikte opvolger. Hij zag verschillende kandidaten voorbijkomen die hij gewoonweg niet goed genoeg vond voor de Oude Kerk. De beiaardier zucht diep en zegt dan enthousiast: ‘Maar ik heb een werkelijk fantastische opvolger in de persoon van Gerda Peters. Ze was aanvankelijk nog student, maar ze wilde bijzonder graag – ondanks het feit dat de gemeente haar dus niet betaalt. Met een heel gerust hart laat ik deze Voorburgse beiaard aan de getalenteerde Gerda over…’

Carillonconcerten in de Oude Kerk

Jaarlijks wordt in de maanden augustus en september op zaterdag door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland een serie concerten gegeven die aanvangen om 11 uur en ongeveer een uur duren. De concertcyclus wordt afgesloten op de Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 10 september. Dan kan de toren worden beklommen en kan eenieder het carillon niet alleen horen maar ook zien.

Meer informatie over het carillon kunt u vinden op: www.oudekerkvoorburg.nl/culturele-activiteiten/carillion.




Bron: Ede Stad 28 augustus 2011

Uniek openluchtconcert in Ede


EDE - De voet van de Oude Kerktoren in Ede vormt woensdag 31 augustus het sfeervolle decor voor een wel heel bijzonder openluchtconcert. Welgeteld 16 muzikanten van ,,The British Saxophone Choir'' zijn uitgenodigd door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart om onder meer de bekende Bolero van Maurice Ravel ten gehore te brengen.

Zwart speelt daarbij op zijn mobiele concert-carillon, dat bestaat uit 50 bronzen klokken. Het publiek kan zo van dichtbij zien en ervaren hoe een beiaardier zijn instrument bespeelt.

De groep professionele saxofonisten wordt geleid door dirigent Nigel Wood, die tevens verantwoordelijk is voor veel arrangementen van bekende klassieke werken. Het ensemble is inmiddels toonaangevend in Engeland.

Boudewijn Zwart trad vorig jaar met hen op tijdens een concert in Birmingham op het mobiele carillon. Het samenspel klikte zodanig dat een concertreis door Nederland is georganiseerd. Naast Ede worden concerten gegeven in Zeewolde, Barneveld, Amsterdam, Dordrecht, Apeldoorn, Gouda en Schoonhoven.

,,The British Saxophone Choir'' bespeelt het hele arsenaal aan saxofoons, van de kleinste piccolo-sax tot de meer dan twee meter hoge bas-sax. Uniek om te zien én te horen.

Vanaf 18.45 uur staan er bij de Oude Kerktoren stoelen klaar voor iedereen die wil komen luisteren. Bij nat of koud weer is het raadzaam zelf regenkleding, een paraplu of een deken mee te nemen. Het concert begint om 19.00 uur.

Bron: Cuijks Weekblad 23 augustus 2011

Vrouwelijke klanken carillon



CUIJK - De Poolse Kasia Piastowska laat vrijdag 26 augustus horen dat carillon spelen niet persé iets mannelijks is. Vanaf 19 uur bij de Martinuskerk.
Vrijdag 26 augustus vind het laatste zomeravondconcert plaats op het gemeentelijk carillon in de Martinustoren. Kasia Piastowska komt volgens de organisatie met een mooi gevarieerd programma waar zuidelijk temperament ook dit maal niet ontbreekt. Net als afgelopen vrijdag staat ook dit keer weer een videoscherm beneden in de kerk opgesteld om de verrichtingen van de beiaardier te volgen. De voorzieningen zijn mogelijk gemaakt door IVS Intelligent Video Systems en Electroshop Rutten. Café Agora heeft het terras aan het kerkplein geopend een locatie wat het voortreffelijk doet als luisterplek.

De vier vrijdagavonden in augustus kenden een groeiend aantal bezoekers, iets wat de stadsbeiaardier natuurlijk bijzonder heeft verheugd. Hij denkt aan een jaarlijks terugkerend evenement op de vrijdagavond in augustus.

Bron: www.carillontorens.com 21 augustus 2011

Bart Vervaat bespeelt het carillon van de Sint Janstoren

Hij moet ongeveer 5 jaar oud geweest zijn, toen Bart Vervaat reeds een fascinatie kreeg voor klokken. In zijn woonplaats Voorschoten kon hij als kind ademloos luisteren naar het gelui van de kerkklokken en naar de beiaardmuziek. Hij studeerde orgel bij Jos van der Kooij aan het conservatorium te Alkmaar, maar bleef zijn liefde voor de klokken houden. Sinds enkele jaren heeft hij de stap genomen om beiaard te studeren aan het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht. Dit jaar zal hij examen doen en krijgt hij de gelegenheid een zomeravondconcert te geven. Het programma geeft een beeld van wat de studenten voor het Bachelor-niveau moeten kunnen spelen. Zowel originele beiaardmuziek van Vlaamse en Nederlandse bodem, als bewerkingen van oude muziek en composities uit de klassieke periode. Daarnaast ook een geïmproviseerde variatiereeks over een a prima vista opgegeven volksliedje. De beste luister plekken zijn rond de toren, in de tuin bij Golda Achter de kerk 11a (ingang over het bruggetje naast de Sint Janskerk) en natuurlijk de straatjes en steegjes rond de kerk. Ook op de Markt is het concert goed te beluisteren. Gratis programma boekjes zijn bij de toren te verkrijgen tijdens het concert. Aanvang concert maandagavond 22 augustus 2011 om 20.15 uur.

 

Bron: Flevopost vrijdag 19 augustus 2011

Anne Kroeze bespeelt carillon Poldertoren



Emmeloord - Anne Kroeze geeft vanavond een beiaardconcert op het carillon van de Poldertoren in Emmeloord. Hij speelt werken van onder anderen Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Dietrich Buxtehude en Henry Purcell.

Anne Kroeze (1975, Stadskanaal) studeerde orgel aan het conservatorium in Zwolle bij Harm Jansen. Kerkelijk orgelspel werd hem aan hetzelfde instituut onderwezen door Aart van Beek. Aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort waren zijn docenten Arie Abbenes en Bernard Winsemius.

Anne won verschillende prijzen op beiaardconcoursen. Hij won de eerste prijs van het internationaal beiaardconcours te Springfield, Illinois in juli 2000 in de VS. In 2001 won hij het beiaardconcours te Winterswijk.

Hij is als beiaardier benoemd in Emmeloord en Leeuwarden. Als organist is Anne werkzaam in verschillende kerken, onder andere in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Vollenhove en als assisent in de Buitenkerk in Kampen. Ook is hij actief als dirigent bij twee koren en als koorbegeleider.

Het beiaardconcert duurt van 19.00 tot 20.00 uur.

Bron: Maastricht Aktueel 17 augustus 2011  

Kenneth Theunissen bespeelt carillon Sint Servaas



Op donderdag 18 augustus kan men om 20.30 uur luisteren naar een carillonconcert in de pandhof van de Sint Servaasbasiliek. Dit in het kader van de zomerconcertreeks van de Stichting Carillons Maastricht.

Kenneth Theunissen, de beiaardier van dit concert, houdt om 20.20 uur eerst een korte inleiding over zijn werk.

Donderdag 18 augustus, vanaf 20:20 uur.
Vrije toegang

http://www.carillonsmaastricht.nl

Bron: Flitsnieuws 12 augustus 2011

…….Te Gast bij: beiaardier Klaas de Haan



HEERENVEEN – Klaas zijn vader was uurwerkmaker en als kind ging hij vaak mee wanneer er onderhoud en reparatie gepleegd moest worden aan de kerkklokken en uurwerken. De kerken en hun orgels boeide Klaas enorm en daarom besloot hij orgel en kerk muziek te gaan studeren aan het conservatorium van Leeuwarden en Utrecht.


Een bevriende studiegenoot was beiaardier in Utrecht, Klaas ging geregeld met hem mee en leerde daardoor de fijne kneepjes van het vak. In 1997 behaalde hij het diploma UM aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort waar hij studeerde bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. In datzelfde jaar won hij de eerste prijs van het Internationaal Beiaardconcours te Groningen.


Klaas de Haan is beiaardier van Laren, Rhenen, Bolsward, Slotermeer en Heerenveen. Daarnaast is hij een regelmatig gevraagde gastspeler in binnen- en buitenland. Tevens is hij cantororganist van de Spieghelkerk te Bussum en dirigent van het IKK te Hilversum.

Heerenveen is ook in het bezit van een carillon, namelijk in het torentje van Crackstate. Een carillon bestaat uit klokken en klepels die bediend worden door middel van toetsen, voetpedalen die via een mechanisme de klepels in werking zetten, men tipt met de zijkant van de handen de toetsen aan.

De grote van de klokken en de afstelling van de klepels bepalen het geluid, de voetpedalen dienen voor de zwaardere klepels.Door warmte of kou kan een carillon ontregelt worden en dan moet de beiaardier hem weer afstellen door middel van de klepel dichter bij de rand van de klok te brengen. De bladmuziek die gebruikt wordt, is geschreven voor klavecimbel of gitaar, Klaas de Haan schrijft zelf ook bladmuziek voor carillon.Niet alleen klassieke muziek of eigen werk wordt gespeeld, maar ook moderne muziek.

Toen ik te gast was, vertolkte Klaas de Haan “we are the world “. Juist dit had Klaas uitgekozen met het oog op de hongersnood in Afrika om zo het winkelend publiek hier op te attenderen. Op deze manier proberen de beiaardiers in Nederland ook hun bijdrage te leveren.

Dus mocht u op donderdagavond in het centrum van Heerenveen lopen en u hoort het carillon, dan weet u dat Klaas de Haan het carillon in het torentje van Crackstate bespeelt.

Tekst + foto Mieke Nijland

Bron: De Flevopost vrijdag 12 augustus

Adolph Rots verzorgt eerste zomerconcert op carillon

Emmeloord - Adolph Rots geeft vanavond van zeven tot acht uur een beiaardconcert op het carillon van de Poldertoren in Emmeloord. Hij bijt het spits af in een serie van zes zomerconcerten.

Adolph Rots (1947) studeerde orgel, kerkmuziek en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar Bernard Winsemius zijn hoofdvakleraar was. Hij is stadsbeiaardier van Groningen (Martinitoren), Appingedam, Veendam en Winschoten en organist-cantor van de Nicolaï-kerk in Appingedam. Als studie- en stage-begeleider was hij vele jaren verbonden aan de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool in Groningen.

In binnen- en buitenland (onder meer in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Denemarken) heeft hij vele beiaardconcerten gegeven. Recent verschenen twee cd’s (carillon Marinitoren, Groningen en carillon van Winschoten) waarop zijn spel werd vastgelegd. Hij is redacteur van ‘Klok en Klepel’, het magazine van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Van zijn hand verschenen verscheidene publicaties in boekvorm van alle luidklokken en carillons in de provincie Groningen.

Bron: Persbericht www.carillontorens.com 12 augustus 2011

Amerikaanse bespeelt het carillon van de Sint Janstoren

Aanstaande maandag 15 augustus 2011 20.15 uur geeft Claire Halpert een avond bespeling op het carillon van de Sint Janstoren van Gouda.  De beroemde universiteit van Yale bezit een ‘Grand-carillon’ in de monumentale Harkness toren. Een enthousiaste groep beiaardstudenten hebben zich verenigd in ‘Yale University Guild Of Carillonneurs’. Zij studeren daar volgens het principe van kennisoverdracht. Dat houdt in dat de studenten elkaar onderwijzen in het beiaardspel. Elke oudere student krijgt een jongere student toegewezen. Wanneer men is afgestudeerd aan de universiteit worden nieuwe studenten aangezocht en enthousiast gemaakt voor de beiaardkunst. Uit deze studentenklassen zijn al heel wat talenten geboren. Een voorbeeld daarvan is de jonge beiaardier Claire Halpert. Zij studeerde taal en muziek aan de Yale University en raakte in de ban van de beiaard. Dit resulteerde in extra lessen bij de Amerikaanse beiaardier Ellen Dickinson, die haar begeleidde voor het toelatingsexamen voor de Guild Of Carillonneurs in North America. Sindsdien heeft zij diverse concerten in de Verenigde Staten gegeven en speelt zij regelmatig op de beiaard van de St. Stephens Church in Cohasset (MA). Momenteel studeert zij Afrikaanse talen. Dit is haar eerste Europese concertreis. De beste luister plekken zijn rond de toren, in de tuin bij Golda Achter de kerk 11a (ingang over het bruggetje naast de Sint Janskerk) en natuurlijk de straatjes en steegjes rond de kerk. Ook op de Markt is het concert goed te beluisteren. Gratis programma boekjes zijn bij de toren te verkrijgen tijdens het concert.

 

De beiaard toren van de Yale Universiteit.

Bron: Hengelo's Weekblad

Amerikaanse beiaardier op carillon Hengelo

HENGELO - De Amerikaanse beiaardier Karel Keldermans speelt op donderdag 11 augustus vamaf 19.00 uur op het carillon van de stadhuistoren in Hengelo.
Karels vader was een geboren Vlaming die als organist en beiaardier zijn geluk in de Verenigde Staten ging beproeven.
Keldermans junior is nu al weer 35 jaar de vaste bespeler van het Thomas Rees Memorial Carillon te Springfield (Illinois). Dit zware instrument telt ongeveer 65 klokken die opgehangen zijn in een open toren die er speciaal voor ontworpen is carillontoren te zijn.
Inmiddels heeft hij daar een fulltime baan, iets wat bijna nergens ter wereld voorkomt.
Donderdag vermeldt zijn lichtvoetige programma enige populaire klassieken (Schubert, Rachmaninov) en ook enige Amerikaanse werken die speciaal voor carillon geschreven zijn.

Bron: Goudse Post 5 augustus 2011

Unieke opname ‘We are the World’

Boudewijn Zwart speelt We are the World

Gouda - Onze Goudse stadsbeiaardier Boudewijn Zwart heeft vol overtuiging gehoor gegeven aan het verzoek van het Rode Kruis om We are the World te spelen. Zie ook de opname van John van Kleef in de videorubriek op de homepage van deze website.
Het Rode Kruis had alle beiaardiers van Nederland gevraagd om tijdens deze actieweek het lied We are the World van Michael Jackson ten gehore te brengen. Bezoekers van de donderdagse warenmarkt en de Kaas & Ambachtenmarkt konden genieten van de prachtige klanken van het 50 klokken tellende Goudse torencarillon welke door Pieter Hemony is gebouwd in 1676.
USA for Africa

“We are the world” werd in 1985 uitgebracht door “USA for Africa” (United Support of Artists for Africa) en was een eenmalige samenwerking tussen bekende pop-artiesten om geld in te zamelen voor de bestrijding van de hongersnood in Afrika.
Inzameling

Nu er in delen van Afrika wederom grote hongersnood dreigt hebben de gezamenlijke hulporganisaties opnieuw een inzamelingsactie op touw gezet. Bijdragen kunnen overgemaakt worden op giro 555. Het saldo bedraagt tot op heden 17 miljoen euro. De kamerfractie van de SP pleit er voor dat de overheid dit bedrag aanvult met nog eens 15 miljoen euro.

Bron: Almere Vandaag 4 augustus 2011

Carillonconcerten in Goede Rede



ALMERE/JEROEN OOSTERHEERT - Er staan nog vier concerten op het programma van de Zomer Carillonconcerten 2001. De voorstellingen staan gepland in het carillon van de Goede Redetoren in Haven. Stadsbeiaardier Frits Reynaert zal zelf de komende maand ook nog regelmatig spelen in Haven, maar ook in de Lichtboogtoren in Stad.

Morgen speelt hij op verzoek van het Rode Kruis in Haven en op zaterdag in de Lichtboogtoren in stad het nummer ’We are the world’. Dit om extra aandacht te vragen voor de actie om geld te doneren op giro 555 voor de hongersnood in De Hoorn van Afrika.

,,In Nederland hebben we een carilloncultuur. We bespelen het instrument al sinds de zestiende eeuw. In Amerika is het komende. Daar hebben ze er momenteel met honderdtachtig carillons net zo veel als wij hier. Daar kun je het echter ook studeren op de universiteiten. Ik heb in de staten Vermont en New York dit jaar optredens gegeven en wat me opviel was dat er vooral veel jongeren komen luisteren. Het wordt daar dus heel anders beleefd’’, vertelt Reynaert.

In augustus komen er twee Amerikaanse, een Poolse en een Nederlander een optreden verzorgen. Zaterdag begint de Poolse Kasia Piastowska de reeks. Op 13 augustus volgt de Nederlander Peter Bremer en op 20 augustus geeft de Amerikaan Karel Keldermans een concert en de zomerconcerten wordt afgesloten door Janet Tebbel uit Amerika. ,,Van die Amerikanen weet ik dan toevallig dat ze in Europa zijn. Dan probeer ik ze te boeken en dat is ook deze keer weer gelukt. Dat gaat op uitnodiging net zoals ik dit jaar in Amerika ben geweest.’’

Voor de zomerconcerten worden in Haven stoelen geplaatst nabij de toren en wordt er koffie geschonken. Met uitzicht op de Kerkgracht kan er dan worden geluisterd. ,,Alle vier spelen ze de wat zwaardere werken of stukken die speciaal voor een carillon zijn geschreven.’’

Bron: Delftse Post 4 augustus 2011

Carillon klinkt als een klok!


DELFT - Op dinsdag 9 augustus bespeelt Richard de Waardt,free-lance beiaardier van Rotterdam, het carillon van de Nieuwe Kerk in Delft tijdens het zesde gratis zomeravondconcert in de nieuwe serie van 8 concerten.
Het carillonconcert duurt van 19 tot 20 uur. Een gratis programma is op deze avond op de Markt verkrijgbaar. Een leuke gelegenheid om met het hele gezin te genieten van het mooie weer en de prachtige muziek.

De Ursula-Beiaard, zoals het carillon officieel heet, telt momenteel 48 klokken, waarvan er nog 18 klokken dateren uit 1659/1660. Ze zijn gegoten door de beroemde klokkengieter Francois Hemony uit Lotharingen die vooral bekend was om de zuivere stemming van zijn carillons. De overige klokken zijn gegoten door de firma Eijsbouts, in 1963, in het oude profiel.

Het klokkenspel begon zijn Delftse leven overigens niet in de Nieuwe Kerk, maar in het Stadhuis. Daar werd in 1570 een klokkenspel aangeschaft, dat in de 17e eeuw naar de Nieuwe Kerk verhuisde. Niet lang daarna maakte Francois Hemony er een aantal nieuwe klokken bij. In 1660 werden de eerste klokken van Francois Hemony opgehangen in de toren van de Nieuwe Kerk te Delft. Het klokkenspel bestond uit 33 klokken, waarvan de zwaarste 3410 kilo woog. In 1678 leverde Pieter Hemony aan Delft nog drie klokken.

In 1750 breidde Joris Dumery het klokkenspel van de Ursula-beiaard uit met nog eens drie klokken. Bij een ingrijpende restauratie in 1963, bleek het klokkenspel, waaronder 20 Hemony-klokken, onzuiver te zijn geworden. Toen zijn er 30 nieuwe klokken besteld bij gieterij ‘Koninklijke Eijsbouts’ uit Asten.

De zomeravond-beiaardconcerten 2011 worden mede mogelijk gemaakt door Evenementenbureau Delft en Het Konings Huys op de Markt.

Het carillon van Delft

Bron: RVT Utrecht 2 augustus 2011

Nieuwe beiaardier Utrecht ingewerkt

Het klokkenspel in de Domtoren. Beeld: RTV Utrecht

UTRECHT - Stadsbeiaardier van Utrecht, Arie Abbenes, gaat bijna met pensioen. Daarom wordt zijn opvolger Malgosia Fiebig nu ingewerkt, en dus speelt ze ook typisch Utrechtse liedjes.
.
Malgosia oefent nu op deuntjes als 'Utereg m'n stadsie' en 'Als ik boven op de Dom sta'. Malgosia moet zich niet alleen het Utrechtse reportoir eigen maken, ze dient ook de techniek van het klokkenspel te kennen.

Ze heeft nog een maand om te oefenen, Op zondag 4 september begint ze officieel.

Bron: persbericht www.carillontorens.com 2 augustus 2011

Carillon speelt voor Afrika

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart tijdens het versteken van de noten op de speeltrommel uit 1691 op de Goudse Sint Janstoren.

Foto Hans van Dijk

GOUDA - Nederlandse beiaardiers spelen de komende week een speciaal lied in het kader van de actie voor Afrika. Komende week houdt het Rode Kruis haar actie giro 555 voor de hoorn van Afrika.
Op verzoek van het Rode Kruis heeft de Bathmense beiaardier Jan Achterkamp al zijn collega’s in Nederland opgeroepen: ‘We are the world’ te spelen op hun carillons. Michael Jackson schreef het lied in 1985 vanwege de honger in Ethiopië. De laatste zin van het lied luidt ‘So we all must lend a helping hand

Ook de Goudse stadsbeiaardier Boudewijn Zwart gaat het  ‘We are the world’  in de wekelijkse bespeling van het carillon van de Sint Janstoren opnemen. Het carillon heeft wekelijkse bespelingen op donderdag van 11.30 tot 12.30 uur, en op zaterdag van 12.30 tot 13.30 uur. In de zomermaanden zijn er speciale zomeravondconcerten op de maandagavond vanaf 20.15 uur

 

Bron: Goudse Post 1 augustus 2011

Carillon blijft stil



GOUDA - Maandagmiddag 2 augustus had beiaardier Gideon Bodden zijn carillonconcert in de Sint Janstoren nog enhousiast aangekondigd, maar terwijl tientallen toehoorders geduldig wachtten op hetgeen komen ging, bleef het akelig stil.
Tevergeefs probeerde de beiaardier de carillontoren te bereiken, maar deze bleek afgesloten. De Goudse beiaardier had een prachtig en gevarieerd programma van Sweelick, Haydn en Mozart voorbereid, maar helaas bleek de carillontoren van de St. Janskerk afgesloten. Volgens de opgetrommelde koster Maurits Tompot had de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Gouda recentelijk het slot van de tussendeur vervangen en verzuim een sleutel van het nieuwe slot bij de betrokken instanties achter te laten. Na lang wachten en tientallen telefoontjes verder waren er een viertal sleutelhouders aanwezig, maar geen van hen bleek de juiste sleutel te hebben, waarna besloten werd het concert af te gelasten. Vorige week werden luisteraars ook al teleurgesteld toen bleek dat de museumtuin niet geopend was voor het publiek die het concert wilden bijwonen. Het goede nieuws is dat beiaardier Gideon Bodden bereid is om het concert volgende week maandag, 8 augustus om 20:15 uur alsnog te verzorgen, mits iemand deze week de juiste sleutel weet te bemachtigen!

Bron: Goudse Post 31 juli 2011

Beiaardiers spelen voor Afrika

GOUDA - Nederlandse beiaardiers spelen de komende week een speciaal lied in het kader van de actie voor Afrika.
Op verzoek van het Rode Kruis heeft de Bathmense beiaardier Jan Achterkamp al zijn collega’s opgeroepen ‘We are the world’ te spelen op hun carillons. Michael Jackson schreef het lied in 1985 vanwege de honger in Ethiopië. De laatste zin van het lied luidt ‘So we all must lend a helping hand’.
Het is nog niet bekend of Boudewijn Zwart, beiaardier van de Goudse Sint Janskerk, ook zal deelnemen aan de actie. Van de in totaal 180 beiaardiers in Nederland, heeft meer dan de helft hun medewerking toegezegd.
Komende week houdt het Rode Kruis haar actie giro 555 voor de hoorn van Afrika. Volgens Achterkamp, die ook beiaardier is van Nyenrode Business Universiteit, reageren zijn collega’s allemaal positief op het verzoek. Hij verwacht dan ook dat komende week op tal van plaatsen in Nederland het lied te horen zal zijn. Dat kan niet overal tegelijk: ,,Sommige beiaardiers zijn op vakantie en de meesten spelen in meerdere plaatsen.’’

Bron: Carillontorens.com 

Zomeravond carillon concert door Gouwenaar Gideon Bodden 1 augustus 2011 20.15 uur.

Gouwenaar Gideon Bodden’s begin werd teweeg gebracht in 1971, begon zijn klokkenistencarrière in 1983 aan de muziekschool van Hilvarenbeek, studeerde later aan de beiaardscholen te Mechelen (B) en te Amersfoort. Hij won meerdere beiaardconcoursen, waaronder de Koningin Fabiolawedstrijd te Mechelen in 1993. Hij is stadsbeiaardier van Amsterdam, Oudewater, Hilvarenbeek en Schoonhoven en heeft een drukke internationale concertpraktijk.

Hij verwierf een reputatie als uitvoerder van complexe werken van vooral de componisten uit de 19e en 20e eeuw. In augustus 2003 voerde Gideon Bodden op de Grote Kerkstoren te Dordrecht alle beiaardcomposities van Kors Monster uit. Hij is voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en directeur van Het Molenpad Expertise. In die laatste hoedanigheid specialiseert hij zich in het ontwerpen van klokprofielen en het stemmen van beiaardklokken. Last but not least is Gideon Bodden een campanoloog die een studie gemaakt heeft speciaal van de carillon klokken van de gebroeders Hemony. François en Pieter Hemony waren als eerste klokkengieters in staat om tot in de perfectie gestemde klokken te produceren, het Goudse carillon op de Sint Janstoren is het laatste werkstuk van Pieter Hemony door hem gegoten in 1676. Maandagavond 1 augustus vanaf 20.15 uur brengt Gideon deze door hem zo geliefde klokken tot klinken met composities van Sweelinck, Haydn en Mozart. De beste luister plekken zijn rond de toren, in de tuin bij Golda Achter de kerk 11a (ingang over het bruggetje naast de Sint Janskerk) en natuurlijk de straatjes en steegjes rond de kerk. Ook op de Markt is het concert goed te beluisteren. Gratis programma boekjes zijn bij de toren te verkrijgen tijdens het concert.

Gideon Bodden tijdens het versteken van de noten op de speeltrommel uit 1691 op de Goudse Sint Janstoren

Bron: Omroep Gelderland 29 juli 2011

Beiaardiers spelen voor Afrika

DOETINCHEM - Gelderse beiaardiers brengen op verzoek van het Rode Kruis de hongersnood in Afrika onder de aandacht. Ruim een week spelen ze het nummer 'We are the world' in onder meer Zutphen, Groenlo, Lochem, Tiel, Harderwijk en Dinxperlo.

Stadsbeiaardier Roel Smit beet vrijdagavond om 19.00 uur het spits af op het carillon van de Catharinakerk in Doetinchem. Zaterdag 6 augustus om 12.00 uur wordt het nummer door zeker de helft van alle Gelderse beiaards tegelijkertijd gespeeld. 

'We are the world' is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie en werd in 1985 gezongen door bekende Amerikaanse sterren, ook voor de hongersnood in Afrika. Het nummer bracht toen ongeveer 90 miljoen dollar op. Volgende week is de 'Week voor de Hoorn' waarin de Samenwerkende Hulporganisaties acties organiseren voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika.

Bron: zwartewaterkrant 27 juli 2011

Door beiaardier Martien van der Knijff en Roy Kroezen


Carillonconcertserie in Grote- of St. Stephanuskerk

Op dinsdag 2 augustus start de Carillonconcertserie op het Carillon van Hasselt in de toren van de Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt. Stadsbeiaardier Martien van der Knijff opent de serie met Oude Muziek van o.a. Dowland en Tessarini. Muziek oorspronkelijk geschreven voor de luit. Hij sluit het concert af met een Cellosuite BWV 1010 van J.S. Bach.

Op dinsdag 9 augustus geeft Roy Kroezen, stadsbeiaardier van Zwolle en Hogeveen, een concert met voornamelijk Romantische Muziek. Bekende componisten uit de romantiek zoals Dvorak, Liszt en Mähler worden ten gehore gebracht.

Dinsdag 16 augustus geven Roy Kroezen en Martien van der Knijff een concert voor twee beiaardiers. Dit concert is bijzonder omdat het repertoire speciaal omgezet is voor twee handen en twee voeten. Van J. Strauss, Tsjaikovski, Chopin en Mascagni tot Simeon ten Holt. Van de laastste componist voeren de beide heren het bekende Canto Ostinato uit.

Als afsluiter van de serie speelt de eigen stadsbeiaardier Martien van der Knijff op dinsdag 23 augustus een concert met Bach, Curtis, Elgar en een aantal bekende liedjes uit de jaren 60. Deze liederen zijn bekend geworden door de zanger Ronnie Tober.

Alle concerten kunt u beluisteren tussen 19.00 en 20.00 uur in de tuin naast de kerk. Er is een videoscherm in de tuin, deze staat in verbinding met de beiaardcabine boven in de toren, hierdoor kunt u de beiaardier aan het werk zien tijdens het concert.

 

Bron: www.carillontorens.com  23 juli 2011

Zomeravondconcert Carillon Oudewater
  

Op woensdag 27 juli vindt het eerste carillonconcert plaats in de reeks zomeravondconcerten die de stadsbeiaardiers van Oudewater ook dit jaar weer organiseren. 
Tussen 19:00 en 20:00 uur klinkt vanuit de toren van de St.-Michaëlskerk muziek van Johann Sebastian Bach. Bach componeerde beroepshalve kerkmuziek, maar schreef ook veel kamermuziek die bijvoorbeeld in adellijke kringen en in vorstenhuizen gebruikt werd. Minder bekend is Bach’s wereldlijke muziek, zoals een humoristisch lied “So oft ich meine Tobacks-Pfeife”, waarin het gaat over de pijproker die zijn vinger verbrandt als hij zonder geschikt gereedschap zijn pijpje wil stoppen...
Op het programma van het carillonconcert door Stadsbeiaardier Gideon Bodden prijkt onder meer de befaamde Passacaglia, de eerste Vioolpartita en een selectie van wereldlijke liederen. 
De Oudewaterse carillonconcerten vinden dit jaar voor de 410de keer plaats! De stad Oudewater besloot namelijk in het jaar 1600 tot de aanschaf van een carillon voor de toren van de Michaelskerk en de klokken werden in 1601 geïnstalleerd. In 1601 benoemde het stadsbestuur Jan Barentz van Wijck tot stadsbeiaardier, en zijn taak was het om -onder meer op zomeravonden- klokmuziek over Oudewater uit te strooien. De huidige stadsbeiaardiers, Gildas Delaporte en Gideon Bodden, zijn de eenentwintigste opvolgers van Jan Barentz van Wijck.
Het programma van het carillonconcert is bij de ingang van de Michaëlskerk te vinden.

Bron: Groninger Gezindsbode 20 juli 2011

Auke de Boer speelt verzoeknummers op carillon

GRONINGEN - Stadsbeiaardier Auke de Boer (1954) bespeelt op donderdag 8 september tussen half acht en half negen het carillon van de Martinitoren. Hij brengt verzoeknummers die het afgelopen jaar al zijn binnengekomen, maar er is ook gelegenheid om nog liedjes aan te vragen bij de Stichting Martini Beiaard Groningen. Dat moet voor 7 augustus gebeuren, via aukegdeboer@live.nl. Indien mogelijk zal hij die melodieën meenemen in zijn programma.
Auke de Boer studeerde beiaard bij Bernard Winsemius aan de Beiaardschool in Amersfoort. Hij is stadsbeiaardier van Dokkum, Assen en Groningen en van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij muziekdocent aan het C.S.G.Liudger te Drachten, de Muziekschool de Waldsang te Buitenpost en organist van de Grote Kerk te Dokkum. Hij maakte concertreizen in Europa, Japan en de USA. Met Adolph Rots vormt hij het Groninger Carillon Duo.

Bron: Carillontorens.com

Engelsman in de Torenmuziek Gouda serie

GOUDA- De Engelse beiaardier Trevor Workman geeft maandag 25 juli 2011 het vierde zomeravond concert op het carillon van de Sint Janstoren te Gouda. Trevor Workman is sinds 1965 beiaardier te Bournville, een voorstad van Birmingham. Hij bespeelt daar de grote Gillet&Johnson beiaard, die ooit geschonken was door de oprichter van de beroemde Cadbury chocoladefabriek. In deze functie volgde hij zijn voorganger en beiaardleraar Clifford Ball op. Lange tijd was Trevor Workman als hoofd beveiliging en logistieke zaken verbonden aan het grootste ziekenhuis van Engeland, gevestigd in Nottingham. Zijn optreden tijdens het eerste Eurocarillon Festival in 1995 maakte zoveel indruk dat dit uiteindelijk heeft geleid tot een zich volledig wijden aan de muziek. Naast beiaardier is Trevor Workman organist van de St. Francis-church te Bournville en is hij een veelgevraagd begeleider van zangers en speellieden. Hij is tevens de oprichter en directeur van de George Cadbury Carillon School en werkt samen met de beiaardscholen in Mechelen en Dordrecht. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland en is president van de British Carillon Society. De Brit (69) blinkt uit in zijn energieke speelstijl op het carillon. Zijn leraar Clifford Ball is nog een leerling geweest van de grondvester van de moderne beiaardkunst, de Vlaamse beiaardier Jef Denyn (1862-1941). Dit is hoorbaar in zijn Vlaamse speelwijze, het tremoleren van tonen. Denyn bedacht een manier om de klokkentonen te verlengen door de klokken snel aan te slaan waardoor een triller ontstaat die lang kan doorklinken. Het programma van maandagavond 25 juli bevat composities van Mozart, Elgar, Fauré, Schubert en Bach. Er is een programma boekje gratis te verkrijgen bij de VVV of de bibliotheek aan de Spieringstraat. Ook op maandagavond rond de toren is het programma te verkrijgen. De aanvang is 20.15 uur, de beste luister plekken zijn rond de toren Achter de kerk, de tuin bij het Museum (ingang over het bruggetje naast de Sint Janskerk) en natuurlijk de straatjes en steegjes rond de kerk. Ook op de Markt is het concert goed te beluisteren.

Trevor Workman achter het speelklavier.

Bron: Groninger Gezindsbode 13 juli 2011

Herinneringsconcert voor Johan Willem Friso op carillon

GRONINGEN - Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt donderdag 14 juli een herinneringsconcert op het carillon van de Martinitoren, ter markering van het feit dat het precies driehonderd jaar geleden is dat de toenmalige stadhouder Johan Willem Friso bij de Moerdijk verdronk. De muziek is zoals die in de 17de en 18de eeuw aan het stadhouderlijk hof in Leeuwarden en Groningen heeft geklonken. De werken zijn van componisten als Johann Christiaan Schlickhardt, Popma van Oevering, Haendel, Lully Lalande en Collizzi. Uiteraard is ook de presentatiemars ‘De jonge Prins van Frieschland' te horen. Momenteel draait de speeltrommel van het automatisch carillon op ieder half uur een deel uit deze mars. Het initiatief sluit aan bij een soortgelijk concert dat door de stadsbeiaardier in Den Haag wordt gegeven. Ook elders in Nederland wordt dit feit herdacht en zelfs in het Duitse Dietz zal met een symposium aandacht worden geschonken aan het overlijden van Johan Willem Friso.
Johan Willem Friso die leefde van 1687-1711, was Vorst van Nassau Dietz, Prins van Oranje en stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe. Hij was de zoon van Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz en Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau. Bij het overlijden van zijn vader in 1696 werd hij vorst van Nassau-Dietz en stadhouder van de gewesten Friesland en Groningen en Drenthe. Zijn moeder trad op als regentes tot 1707. Toen nam Friso de functie van stadhouder van Friesland daadwerkelijk op zich, en in 1708 toen hij meerderjarig werd hij ook stadshouder van Groningen. Hij nam als generaal deel aan de Spaanse Successieoorlog en erfde de buitenplaats in Oranjewoud van zijn grootmoeder . Hij wilde hier een paleis neerzetten. Op 14 juli 1711 kwam Johan Willem Friso aan bij de Moerdijk nabij Strijensas Hier wilde hij het Hollandsch Diep oversteken om zo naar Den Haag te kunnen gaan. Op 25 februari 1712, ruim zeven maanden na zijn dood, werd Johan Willem Friso begraven in de Grafkelder van de Friesche Nassaus in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.
Johan Willem Friso trouwde op 26 april 1709 te Kassel met Maria Louise van Hessen-Kassel, beter bekend als Marijke Muoi. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren:Anna Charlotte en Karel Hendrik Friso . Hoewel Johan Willem Friso slechts twee kinderen had, stammen alle regerende vorsten in Europa van hem af door de succesvolle huwelijkspolitiek van zijn nazaten. Het oudste Nederlandse infanterieregiment werd naar hem genoemd: het Regiment Infanterie Johan Willem Friso. Ook is er een kazerne in Assen naar hem vernoemd.

Bron: TwenteFM 13 juli 2011

Concerten op gerenoveerd carillon 

HENGELO – Beiaardiers uit binnen- en buitenland geven deze en komende maand diverse zomerconcerten op het gerestaureerde carillon van de Stadhuistoren in Hengelo.

Het eerste concert is komende donderdag om 19.00 uur, toepasselijk gespeeld door stadsbeiaardier Roel Smit. Het carillon kreeg onlangs een grondige renovatie.

Hierbij zijn ook 12 nieuwe kleine klokken geplaatst die nieuwe klanken afgeven. De internationale beiaardiers zijn Karel Keldermans uit Springfield en Janet Tebbel uit Philadelphia, beide in de Verenigde Staten.

Ook de Poolse Katarzyna Piastowska zal enkele bijzondere stukken spelen.

 

Bron: De Stentor 13 juli 2011

Van Raalter lied tot Lady Gaga op Raalter carillon

RAALTE - Vanaf vrijdag klinkt er nieuwe muziek vanuit de toren van de Kruisverheffingskerk in Raalte. Op die dag zal wethouder Roger de Groot de nieuwe muziek voor het carillon officieel introduceren.
Op verzoek van beiaardier Henk Veldman heeft de gemeente samen met inwoners een actie gehouden om in totaal veertig nieuwe melodieën op het automatisch speelwerk van het carillon te zetten. De inwoners van de gemeente Raalte hebben spontaan dertig nummers aangedragen, de overige tien worden aan Sinterklaas, Kerst en andere feestdagen besteed.

De huidige melodieën dateren van de jaren negentig en zijn inmiddels zo vertrouwd geworden dat nog maar weinig mensen het carillon bewust zullen horen, stelt de gemeente. "Dat gaat veranderen, want binnenkort klinkt Rowwen Heze, Guus Meeuwis en Lady Gaga vanuit de toren. Ook zal het Raalter lied en enkele andere klassiekers (Abba en The Beatles) niet ontbreken in de speellijst."

Inzenders van deze actie en andere belangstellenden zijn uitgenodigd op vrijdagavond om 19.00 uur boven in de toren van de Kruisverheffingskerk de feestelijke opening van deze actie bij te wonen. Wethouder Roger de Groot zal de nieuwe melodieën inschakelen. Beiaardier Henk Veldman verzorgt aansluitend een concert waarin hij een aantal nummers op het carillon zal spelen.

Omdat de nieuwe melodieën ingesteld moeten worden, zal het carillon de dagen voorafgaan aan de officiële presentatie niet automatisch bespeeld worden. 

Bron: www.carillontorens.com 12 juli 2011

Torenmuziek vanaf de Sint Janstoren maandag 18 juli 2011 20.15 uur

 

Op maandagavond 18 juli gaat het derde Torenmuziek zomeravond carillon concert vanaf de Goudse Sint Janstoren plaatsvinden. Het concert gaat gegeven worden door Midori Conneman uit Waddinxveen. Midori Conneman is in Tokyo (Japan) geboren. Zij studeerde af aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort in 2003 en aan het conservatorium te Utrecht als pianist in 2004.

In 2000 won zij de 3de prijs in de Internationale Beiaardwedstrijd te Oudenaarde (BL). Als freelance-beiaardier speelt ze ook in andere Europese landen. Sinds 2004 heeft zij een eigen praktijk voor pianolessen in haar woonplaats. Het programma vermeldt twee oorspronkelijk voor beiaard geschreven werken. De compositie van de Antwerpse beiaardier Joannes de Gruijtters komt uit een oud beiaardboek uit de achttiende eeuw. De Dorische Suite is gecomponeerd door Leen ‘t Hart, de oprichter van de Nederlandse Beiaardschool. Hij schreef naast een groot beiaard-oeuvre ook zeer veel arrangementen en tal van didactische werken.

De aanvang is 20.15, de beste luister plekken zijn rond de toren Achter de kerk, de tuin bij het Museum (ingang over het bruggetje naast de Sint Janskerk) en natuurlijk de straatjes en steegjes rond de kerk. Ook op de Markt is het concert goed te beluisteren.

 

Bron: Leids Dagblad 10 juli 2011

’Ongelooflijk dat ze dit doen voor een paar rotcenten’

LISSE - De politie heeft nog geen spoor van de dieven die vorige maand twintig bronzen klokken stalen uit het carillon van Keukenhof. De hoop dat de klokken nog heel worden teruggevonden, kan de bloementuin vermoedelijk laten varen.De diefstal werd in het weekeinde van zaterdag 18 en zondag 19 juni gepleegd. Maandagmorgen ontdekte personeel dat van de drieëntwintig klokken in het carillon er twintig ontbraken. Bij een toegangshek aan de Loosterweg-Noord stond een kruiwagen van Keukenhof die daar niet hoorde. Vermoedelijk hebben de dieven die gebruikt om de 530 kilo zware buit door de tuin te vervoeren.

 

Bron: www.carillontorens.com 10 juli 2011

Torenmuziek Gouda, tweede zomeravondconcert vanaf de Sint Janstoren maandag 11 juli 2011 20.15 uur.

 

Maandagavond 11 juli om 20.15 uur is Lydia Zwart de concertgeefster vanaf de Sint Janstoren van Gouda.   Lydia Zwart (1988) begon in 2008 aan het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht met beiaardlessen bij haar vader Boudewijn Zwart. Sinds 3 jaar krijgt ze bovendien pianoles van de Russische pianiste Evelina Vorontsova en klassiek gitaarles van Peter Constant. Als freelance beiaardier speelt ze o.a. op bruiloften, geeft ze educatieve rondleidingen aan schoolklassen en vervangt ze beiaardiers. Daarnaast speelt ze in het Nederlands Jeugd Gitaar Orkest, een orkest bestaande uit ongeveer 20 gevorderde jonge gitaristen. Sinds 2011 maakt ze deel uit van het bestuur van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en zet ze zich in voor het behoud van de beiaardcultuur in Nederland. Het programma bestaat uit de volgende composities. Rondo van Sor is te horen dat het stuk is opgebouwd uit vier verschillende fragmenten: AB-C-AB-D-AB-E, waarbij AB het steeds terug kerende vrolijke refrein is. De Amerikaanse componist Robert Byrnes neemt u in zijn compositie mee met een vaartocht over de San Antonio River, een rustige rivier die plotseling ruw wordt onderbroken door een hoge waterval. De Fantasie in d van Mozart is één van de meest populaire solostukken voor piano. Het opent met een lyrisch deel, waarin het thema tot drie maal toe klinkt en onderbroken wordt door stuwende passages. Het tweede deel is blij van karakter en staat in de majeur toonsoort. In Asturias geeft de Spaanse componist Isaac Albéniz een romantische sfeertekening van Spanje. De donkere kleurklanken, omfloerste akkoorden en lyrische melodieën worden als typerend voor Spanje beschouwd en doen velen direct denken aan stieren, gitaren en sangria. “Gaudi’s Chimneys” van de vorig jaar overleden Amerikaanse beiaardcomponist John Courter bestaat uit drie sprookjesachtige werken geïnspireerd op de creaties van de Spaanse architect Antonio Gaudi (bekend van o.a. de Sacrada
Familia in Barcelona).

Lees verder

Bron: Weesper Nieuws donderdag 7 juli 2011

Carillon speelt nog een nachtje door



Het carillon van de Grote Kerk in Weesp speelt toch nog een nachtje langer door. Het klokkenspel zwijgt in de nacht van vrijdag naar zaterdag voor het eerst. De monteurs van klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts hebben nog één nacht nodig om alles in te stellen.
Donderdagmiddag is in de toren de tijdschakelaar op de klok geïnstalleerd. Door de schakelaar zwijgt vanaf vrijdag het klokkenspel tussen 23.00 uur en 7.00 uur. Het stopzetten is gevolg van het raadsbesluit van vorige maand. De raadsleden besloten het carillon ’s nachts te laten zwijgen. Aan de beslissing ging meer dan een kwart eeuw getouwtrek vooraf. 

Het installeren van de tijdschakelaar werd gecombineerd met een al geplande onderhoudsbeurt. 

Bron: Groninger Gezindsbode 5 juli 2011

Zomeravondconcerten op carillon Martinitoren

GRONINGEN - De Stichting Martini Beiaard zet in de zomermaanden de traditie van de zomeravondconcerten voort. Op het carillon van de Martinitoren worden acht concerten gegeven.
De concerten worden gegeven op de koopdonderdagen in de maanden juli en augustus met uitzondering van 25 augustus die om geluidstechnische redenen verschoven is naar donderdag 1 september. De concerten beginnen om 19.30 uur en eindigen om 20.30 uur. De beide stadsbeiaardiers Adolph Rots en Auke de Boer zullen beurtelings het carillon bespelen met muziek die onderhoudend van karakter zal zijn: van licht-klassiek tot musical met een vleugje pop-muziek. Zo mogelijk zal elk concert worden voorafgegaan door het gelui van de klokken van de Martinitoren door het Groninger Klokkenluidersgilde.
De beste luisterplek is nog steeds het Martinikerkhof, maar ook de verschillende terrassen zoals het dakterras van V.en D. zijn uitstekende plaatsen om de toren te zien en het carillonspel te beluisteren.

Bron: Carillontorens.com 3 juli 2011

Torenmuziek Gouda maandag 4 juli 2011 

Op het eerste 'Torenmuziek Gouda' concert speelt de stadsbeiaardier Boudewijn Zwart samen met het Béla György Ensemble. Boudewijn Zwart vanaf de Sint Janstoren met beiaard, het Ensemble in de tuin van het Museumcafé van het MuseumgoudA. De Slovaakse musicus Béla György speelt op een cymbaal. Dit is een volksmuziekinstrument afkomstig uit de Slavische cultuur. Het instrument lijkt op een vleugelpiano met horizontale snaren in een klankkast. In plaats van een klavier en vleugelhamers, worden de snaren aangeslagen met hamers die de muzikant in de hand heeft, zoals bij xylofoon. Béla was jarenlang hoofddocent aan het conservatorium van Boedapest. Vanwege de oorlogssituatie in zijn geboorteland was hij genoodzaakt zijn heil elders te zoeken en speelt hij regelmatig in Nederland met zijn zoon Filip en met andere muzikale familieleden. Het repertoire van zijn muziek ensemble is gebaseerd op traditionele zigeunermuziek. Daarin hoort men sentimentele melodieën die dikwijls worden afgewisseld met zeer virtuoze passages. De laatste twee werken van het programma, nl. het bekende Circus Renz en de beroemde Czàrdas hoort u zowel op beiaard als in een uitvoering door het ‘Béla Györg Ensemble’. Aanvang 20.15 uur, en de toegang is gratis.

Carillon Weesp gaat 's nachts uit

Het carillon van de Grote Kerk in Weesp wordt het zwijgen opgelegd tussen 23.00 uur 's avonds en 7.00 uur 's ochtends. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Na 27 jaar gesteggel komt daarmee eindelijk duidelijkheid over het nachtelijk geluid dat de stad al jaren verdeelt in voor- en tegenstanders. De stemverdeling was als volgt:

Voor Tegen
1 x CDA (Everts)
3 x D66
2 x Groenlinks
2 x PvdA
1 x DEP
2 x VVD
2 x CDA
3 x WSP
1 x VVD (Snijder)

Al jaren klaagden omwonenden dat het klokkenspel te luid is en dat het tot slaapproblemen leidt. Vorige maand had de raad al gezegd dat het carillon s nachts uit zou moeten als dempen niet mogelijk was. Na onderzoek bleek dit inderdaad het geval te zijn. Wanneer het carillon definitief niet meer zal spelen in de nachtelijke uren, is nog niet duidelijk.

Onderzoek naar dempen

Tijdens de raadsvergadering van 26 mei was op initiatief van D66 een motie aangenomen om te onderzoeken of de klokken zachter kunnen luiden in de nachtelijke uren. Als dit tegen een redelijke prijs kan, moet dat gebeuren. Mocht het te kostbaar zijn, dan heeft de raad besloten dat het carillon s nachts moet zwijgen. ,,Alles is mogelijk, stelt adjunct-directeur J.G.A. van Brussel van Koninklijke Eijsbouts, s werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken in Asten. Maar het carillon s nachts zacht laten spelen is geen logische oplossing. Waarschijnlijk is het ook zeer kostbaar.''

Het carillon van Weesp kan alleen tegen een hoge prijs s nachts gedempt spelen. Met het huidige systeem is het onmogelijk. Als men in Weesp het carillon s nachts zacht wil laten klinken, moet er een tweede systeem aan gekoppeld worden, aldus Van Brussel.

Bewonersgroep Carillon 16 Uur Aan

De Bewonersgroep Carillon 16 Uur Aan ziet dit besluit als een grote overwinning voor de nachtrust en het leefklimaat voor iedereen in het centrum van Weesp en wacht nu op uitvoering van het besluit door het college van B en W. Dat moet nu opdracht geven tot het plaatsen van een tijdklok.

Carillonklanken.nl

Naast deze bewonersgroep is er ook de website Carillonklanken.nl, het forum van de vrienden van het carillon. Op dit forum werd opgeroepen om naar het stadhuis te komen om de gemeenteraadsleden te laten zien dat ook mensen achter het luidende carillon staan en dat het 's nachts gewoon moet doorspelen. Immers, Als het carillon van de Westerkerk in Amsterdam 's nachts gewoon kan doorspelen, dan moet dat in Weesp toch ook mogelijk zijn?

 

 

Bron: Weesper Nieuws 28 juni 2011

Nachtstop carillon begint in juli



Het carillon van de Grote Kerk in Weesp speelt nog enkele weken door in de nacht, daarna gaat de tijdschakelaar erop. Dat laat burgemeester Horseling desgevraagd weten.

Het college van B&W heeft vandaag besloten snel uitvoering te geven aan het raadsbesluit om het carillon uit te zetten tussen 23.00 en 07.00 uur. Maar omdat er in juli een onderhoudsbeurt gepland staat, wordt het aanbrengen van de tijdschakelaar daarmee gecombineerd.

Het onderhoud van het Hemony-carillon uit 1671 wordt uitgevoerd door de Koninklijke Eijsbouts, klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken. Deze deskundigen gaven aan dat het dempen van het carillongeluid niet mogelijk is. 

Bron: Weesper nieuws 24 juni 2011

'300 jaar oud carillon verdient een beter onderzoek'

De WSP is boos en teleurgesteld dat er donderdag is besloten om het carillon 's nachts uit te zetten. “Alleen omdat één bedrijf zegt dat het carillon dempen niet mogelijk is< moet het maar uit. Een carillon dat al driehonderd jaar in onze stad speelt, had een meer gedegen onderzoek verdiend”, sprak Tineke Booij verbolgen. De volledige stadspartij stemde dan ook tegen.

Burgemeester Horseling pareerde dat als hij ergens nog een mogelijkheid had gezien, hij de gemeenteraad zeker om meer tijd voor een nader onderzoek zou hebben gevraagd. 

Met het besluit komt een einde aan een jarenlange discussie, die bovendien in het verleden ook al eens is gevoerd. De laatste partij die de kwestie aanzwengelde, was bewonersgroep Carillon 16 uur Aan. Hierop volgde een enquête, waaruit bleek dat ruim 300 Weespers ’s nachts last hebben van het carillon. “Als zoveel mensen er slecht van slapen, laten we het dan maar ’s nachts uitzetten. Dan kunnen we er overdag met z’n allen van genieten”, aldus Marian Everts van het CDA. 

Bron: Gemeente Almere 21-06-2011

Zomer Carillonconcerten 2011 Almere



Toren Goede Rede De serie zomer carillonconcerten is weer gestart. Gedurende de zomermaanden bespelen beiaardiers uit binnen- en buitenland de carillons van de Goede Redetoren in Almere Haven en de Lichtboogtoren in Almere Stad. Elke zomer verzorgen gerenommeerde gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland concerten op de carillons van de Goede Redetoren in Almere Haven en de Lichtboogtoren in Almere Stad.

Met name bij mooi weer is dan een groep luisteraars te vinden aan de voet van de toren. In Almere Haven worden er zelfs stoelen geplaatst en koffie en thee geschonken. Iedere belangstellende is daarbij van harte welkom.

Ook dit jaar is onze stadsbeiaardier Frits Reynaert er weer in geslaagd een evenwichtige serie samen te stellen. Naast Nederlandse beiaardiers zullen ook een Belgische, twee Amerikaanse en twee Poolse beiaardiers onze torens beklimmen om plaats te nemen achter het klavier. Zij zullen onze stad hun interpretatie laten horen van bekende en minder bekende, klassieke en moderne werken en melodieën.

Carillon
Het carillon, ook wel beiaard genoemd, is een muziekinstrument dat zijn oorsprong vindt in de Nederlanden van de 16e eeuw. Carillons zijn nog steeds volop te vinden in vele Nederlandse steden en dragen zo bij aan de sfeer van de stadscentra. Het is dan ook mooi dat de carilloncultuur de afgelopen dertig jaar ook in een nieuwe stad als Almere heeft kunnen wortelen en groeien.

Programmaboekje
Kijk voor het uitgebreide programmaboekje op www.almere.nl/carillons 

Bron: PZC dinsdag 21 juni 2011

Zestiende-eeuwse klokken zijn terug in Arnemuiden

Joost Adriaanse met de klokken uit 1556 en 1583. foto Ruben Oreel


door Carla van de Merbel 



ARNEMUIDEN - Het is maar tijdelijk. En ze hangen niet bij elkaar in de toren van de hervormde kerk.
Maar alle overgebleven klokken van het oude carillon van Arnemuiden zijn weer verenigd in het dorp. Sinds kort staan de twee 'verloren' klokken op een kast achterin de raadszaal van het Stadhuys in de Langstraat in Arnemuiden. Ze zijn van dichtbij te bewonderen op de tijden dat het Historisch Museum open is.

Het gaat om twee klokken uit 1556 (30 kilo) en 1583 (120 kilo) die behoren tot de collectie van het Beiaardmuseum in Asten. Dit museum geeft de klokken voor deze zomer in bruikleen aan het museum in Arnemuiden. En hopelijk nog langer, zeggen beheerder Cees van de Ketterij van het museum en amateurhistoricus en klokkenkenner Joost Adriaanse.Adriaanse heeft zich verdiept in de oude klokken van Arnemuiden. "Het carillon van Arnemuiden is het op één na oudste van Nederland. In 1582 is een nieuwe stenen toren gebouwd en daar moest een carillon in komen. Er werd een oud klokkenspel op de kop getikt: elf klokken, gegoten door de beroemde Mechelse klokkengieterij Van der Gheijn. De beiaardier vond elf klokken te weinig en daarom werden in 1583 negen nieuwe klokken bijgekocht." Samen met de grote luidklok - de zware rouwklok uit 'De klok van Arnemuiden' - hingen in de toren bij elkaar 21 klokken. Drie eeuwen lang hingen deze klokken bij elkaar. In 1885 verkocht de gemeenteraad 19 klokken aan een oudijzerboer. Alleen de rouw- en lofklok bleven hangen. Adriaanse: ,,Maar het was blijkbaar een oudijzerboer met historisch besef, want een jaar later bleken de klokken in het Rijksmuseum in Amsterdam te hangen."

In 1969 kreeg Arnemuiden van het Rijksmuseum negen klokken terug. Twee andere gingen naar het museum in Asten. De andere klokken uit de 19-delige collectie waren gebarsten of al vergoten. De negen klokken werden in de kerktoren gehangen en aangevuld met twee nieuwe.

En nu zijn ook de twee oude klokken terug in Arnemuiden. Het Historisch Museum heeft zijn best gedaan de klokken voor de Visserijdag (komende zaterdag) in huis te hebben. "Zodat iedereen zo'n klok van dichtbij kan zien."

Het Historisch Museum in Arnemuiden is open op woensdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Bron: De Telegraaf 21 juni 2011

Klokken van carillon Keukenhof gestolen


LISSE - Op de Keukenhof in Lisse zijn het afgelopen weekeinde circa 20 bronzen klokken van het carillon gestolen. De dieven lieten er nog een paar achter. Dat meldde het attractiepark dinsdag. Volgens de politie is bij de roof vermoedelijk een kruiwagen gebruikt. Deze werd door het personeel op het terrein teruggevonden. De Keukenhof, bekend van de voorjaarsbloemen, is al enkele weken gesloten.

De verdwenen klokken wegen samen ongeveer 530 kilo. De politie denkt dat dieven ze zullen smelten om het brons te verkopen. 

Bron: Utrecht.nieuws.nl 8 juni 2011

Auditie beiaardiers op carillon Domtoren



Utrecht - De gemeente Utrecht is op zoek naar een nieuwe stadsbeiaardier. Voor de eeuwenoude functie zijn vier serieuze kandidaten, die als onderdeel van de sollicitatieprocedure twee proefbespelingen moeten doen. Vandaag spelen de kandidaten op het carillon in Vleuten, woensdag maken ze zich op voor het carillon van de Domtoren.

De proefbespelingen op het carillon van de Domtoren vinden vandaag woensdag 8 juni plaats om 10.00, 11.00, 14.00 en 15.00 uur. Een jury van deskundigen luistert, zonder te weten wie er speelt, naar de speelkwaliteiten van de kandidaten.

Functie van stadsbeiaardier
De nieuwe Utrechtse stadsbeiaardier gaat de drie Utrechtse carillons bespelen, namelijk de Domtoren, de Nicolaïtoren en het nieuwe carillon in Vleuten. Ook gaat hij of zij melodieën arrangeren voor de geautomatiseerde bespeling (mechanisch door trommelversteken als ook met computerprogramma's). De verwachting is dat de nieuwe Utrechtse stadsbeiaardier in juli benoemd kan worden.

Utrechtse beiaardcultuur
De klokken- en beiaardcultuur behoort tot de typische verschijnselen van de Lage Landen. De beiaardtraditie ontstond in de 16de eeuw (1505) uit de behoefte openbare muziekinstrumenten te ontwikkelen, om daarmee te bewerkstelligen dat zoveel mogelijk mensen kerkmelodieën leerden herkennen en gebruiken. Daarnaast werd het ook gebruikt om de openbare tijdsaanwijzing te accentueren. Door het herstel en de reconstructie van de beiaarden van de Domtoren en de Nicolaïtoren bezit Utrecht twee historische openbare instrumenten, die muzikaal behoren tot het beste wat er internationaal op dit gebied bestaat. In 2010 is het Utrechts beiaardbezit uitgebreid met een moderne concertbeiaard in de hedendaagse stemming, zodat nu alle muziekgenres in Utrecht gespeeld kunnen worden.

Meer over de beiaard van de Domtoren Utrecht

Bron: www.liefdevoorlimburg 29 mei 2011

Zomerconcert Carillon Venray


Vrijdag 24 juni
20.00-21.00 uur.



Zomerconcert door het Carillon Venray. Dit concert is een Quatre Mains- bespeling met de gastbeiaardier Arie Abbennes. De beiaardier is Rosemarie Seuntiens.

Er zullen dan stoelen geplaatst worden op het grasveld naast de kerk, waar het verrassend rustig is en waar het geluid van het carillon heel mooi neerdwarrelt. Onder het genot van koffie / een drankje kan daar van de bespeling genoten worden. Vooraf wordt een korte toelichting gegeven op het programma en na afloop is er gelegenheid om met de beiaardier te spreken.
Entree
gratis

Bron: OOG 24 mei 2011

Carillon Martinitoren speelt Bob Dylan



Verschillende bezoekers aan de binnenstad keken dinsdagmiddag vreemd op. Want op het carillon van de Martinitoren werden liedjes van Bob Dylan gespeeld.

Dat spelen gebeurde in het kader van de zeventigste verjaardag van de Amerikaanse popmusicus. Een uur lang speelde Stadsbeiaardier Adolph Rots bekende en minder bekende liedjes van de artiest. “Je moet selecteren want er zijn nogal wat melodieën die een praat-achtige vorm hebben”, vertelt Rots. “En dat zou op een carillon heel eentonig worden”.

Het was dinsdag de eerste keer in de geschiedenis van het carillon dat er zestig minuten lang werken werden gespeeld van maar één artiest. “We spelen wel vaker werken die aansluiten bij de actualiteit”, aldus Rots. “Zo wordt er op 21 maart altijd de ‘Lente’ gespeeld uit de vier jaargetijden van Vivaldi”. Het idee van het bijzondere concert dinsdagmiddag was geïnitieerd door een aantal Dylan-fans uit de stad.

Bron: RTV Noord dinsdag 24 mei 2011 18:47

Bob Dylan-nummers klinken uit carillon Martinitoren


GRONINGEN - Bob Dylan vierde dinsdag zijn zeventigste verjaardag en dat feestje ging ook in Groningen niet ongemerkt voorbij. Stadsbeiaardier Adolph Rots speelde een uur lang Dylan-liedjes op het carillon van de Martinitoren.

Het idee van het bijzondere miniconcert is afkomstig van enkele Dylan-fans. Rots was meteen enthousiast en zocht enkele geschikte nummers uit om te spelen.

Nog nooit eerder werd op het carillon van de Martinitoren een uur lang muziek van één artiest gespeeld.

Uit: Streekblad 19 mei 2011

Carillonconcert

ZOETERMEER - Vaste beiaardier Gijsbert Kok geeft zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur een concert op het carillon van de Oude Kerk in de Dorpsstraat. Thema: Hollywoord. Met muziek uit films zoals The Mission, The Godfather en Romeo and Juliet. Voor info: www.carillon-zoetermeer.nl.

Uit: Groninger Internet Krant 19 mei 2011

Carillon Martinitoren feliciteert de 70-jarige Bob Dylan; Dylan Festival Groninger Forum

Komende dinsdag 24 mei wordt Bob Dylan zeventig. Daarom organiseert het GroningerForum het DYLAN70 Festival.
Dit is ontstaan op initiatief van zes Groningse vrienden en Dylanfans, die deze mijlpaal graag willen vieren met de stad.

Het Groninger Forum bood ze hiertoe de kans, aldus de initiatiefnemers.


De Stichting Martini Beiaard Groningen is gevraagd het carillon van de Martinitoren ook bij de feestelijkheden te betrekken.
De stadsbeiaardier Adolph Rots wil graag aan dit verzoek voldoen en zal tijdens de bespeling op dinsdag 24 mei a.s. een aantal Dylan-liedjes spelen.

Daarbij is de keus gevallen op:

Blowing in the wind (1962)
Mr. Tambourine Man (1964)
Hurricane (1975)
Like a rolling stone (1965)
The Times they are a-changing (1963)
Ring them bells (1989) .

Deze melodieën zullen dan 'ergens' in het speelprogramma van 24 mei tussen 12.00 en 13.00 uur voorkomen.

Bron: Uermend.nl  woensdag, 18 mei 2011 16:56

Stein meldt diefstal elf bellen van carillon

De gemeente Stein heeft vandaag aangifte gedaan van diefstal van elf bellen van het carillon, eigendom van de gemeente. Het carillon bestond uit een klokkenstoel met daarin elf bellen van klokkenbrons (80 % koper, 20 % tin). Geschatte schade ligt rond de 10.000 euro. Het carillon is sinds de sloop van het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein opgeslagen op het gemeentedepot aan de Stadhouderslaan.

Wegens ruimtegebrek was het tijdelijk onder een zeil opgeslagen aan de achterkant van het terrein achter de poorten. De dief is waarschijnlijk onder het zeil gekropen en heeft daar alle bellen losgeschroefd om ze vervolgens mee te nemen. De klokkenstoel en de klepels zijn achtergebleven, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het is onbekend hoe de dief toegang heeft gekregen tot het terrein. Sporen van “braak”ontbreken. Het carillon zou een plek krijgen in het nieuwe centrum.

Bron: L1 nieuws 18 mei 2011

Klokken carillon Stein gestolen

De klokken van het carillon van Stein zijn gestolen. De 11 klokken lagen samen met de klokkenstoel opgeslagen in het gemeentedepot aan de Stadhouderslaan. Wegens ruimtegebrek lagen ze buiten, onder een zeil. De dief is waarschijnlijk onder het zeil gekropen, heeft de klokken losgeschroefd en meegenomen. De klokkenstoel en de klepels zijn achtergebleven. Het is onbekend hoe de dief op het terrein is gekomen. Braaksporen ontbreken.

De klokken zijn gemaakt van koper en tin. De geschatte schade is zo'n 10.000 euro. Het carillon lag opgeslagen om een nieuwe plaats krijgen in het nieuwe centrum van Stein..

Uit: De Stad Amersfoort vrijdag 13 mei 2011

Uit: Nijkerk.nu 17 mei 2011

Meideun oudere student

NIJKERK - De concerten in de meideunserie op het carillon van de Grote Kerk worden verzorgd door vergevorderde beiaardstudenten. Bij het woord student denkt iedereen aan jongelui, maar dinsdag 24 mei is er een beiaardstudent vanaf 19.00 uur te horen die bijna met pensioen gaat. Dick Klomp studeerde orgel, kerkmuziek en piano en is sinds 1969 organist van een kerk. Omdat door het klokkenspel werd gefascineerd ging hij in 2008 studeren aan de Beiaardschool in Amersfoort. In 2010 won Klomp de eerste prijs in de categorie ongediplomeerden op het Beiaardconcours in Bolsward. 

Lieve Vrouwetoren Toren speelt Mahler

BINNENSTAD - Op dinsdag 10 mei werd het automatisch speelwerk van het carillon in de Onze-Lieve-Vrouwetoren van nieuwe melodieën voorzien.
Nadat SRO-medewerkers Guido Koenderink (torenwachter) en Stefan Gruter zich beurtelings met enige lenigheid in de speeltrommel - met een diameter van amper 1,5 m. - hadden gewurmd om de moeren vast te draaien, verstak beiaardier Bauke Reitsma de metalen noten aan de buitenkant. De nieuwe versteken klinken het komende halfjaar ieder kwartier over de binnenstad.
Voorafgaand aan de uurslagen zijn de eerste 19 maten te horen van het tweede deel, 'Tempo di minuetto', uit de derde Symfonie van Gustav Mahler (1860-1911). Op 11 mei was het honderd jaar geleden dat deze componist overleed.
Om kwart over het uur klinkt een fragment uit de tune van de Tv-serie 'Dagboek van een herdershond' uit de jaren '70. De muziek is van Ruud Bos, die eerder dit jaar met beiaard en luidklokken in Amersfoort werd gefeliciteerd met zijn 75ste verjaardag. Beide melodieën werden door Reitsma bewerkt voor het speelwerk.
Een arrangement van Psalm 100 uit de Geneefse psalmmelodieën - op het halve uur - en een kort 'swing'-motief - om kwart voor het uur - klonken eerder dit jaar op het carillon van de Alkmaarse Waagtoren. Christiaan Winter, beiaardier van die stad, stelde deze bewerkingen beschikbaar voor het Amersfoortse speelwerk. Christiaan Winter en Bauke Reitsma houden zich als voorzitter en secretaris van Beiaardcentrum Nederland bezig met ondersteunende taken rond de Nederlandse Beiaardschool en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. 

Uit: Amersfoort Nu 11 mei 2011


Carillon tijdens Amersfoort Jazz

AMERSFOORT - Het carillonprogramma van zaterdag 14 mei krijgt door het festival Rabobank Amersfoort Jazz een speciaal jazztintje. Om 11.00 uur begint de bespeling van de Eijsboutsbeiaard van de toren aan het Lieve Vrouwenkerkhof. Samen met Beiaardcentrum Nederland heeft de organisatie Carl Van Eyndhoven, beiaardier van Mol (België) en Tilburg, als gastbeiaardier uitgenodigd.
Van Eyndhoven studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en geeft er les als gastdocent. Hij is zeer vertrouwd met de wereld van de jazz. Zo liet hij de afgelopen jaren - onder meer tijdens zomerconcerten in Amersfoort - jazzimprovisaties horen en in 2006 leidde hij in Soest, namens de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging, een studiemiddag rond lichte muziek en jazz. Ook op het Jazz-Carillon Festival in het Franse Miribel, behoort hij tot de vaste artiesten.
Meer over festival

Op pagina 5 van Amersfoort Nu is meer over het jazzfestival te lezen.
Op de website van Amersfoort Jazz is ook meer informatie te vinden, zowel over het festival als de jazzy beiaardbespeling. Tijdens de bespeling is het programma te vinden aan de toegangsdeur van de toren


Uit: Stad Nijkerk dinsdag 10 mei 2011

Derde Meideun door Wim Ruessink



NIJKERK - Het derde beiaardconcert ,,Meideun 3'' wordt op dinsdag 17 mei van 19.00-20.00 uur gegeven door beiaardier Wim Ruessink op het carillon van de Grote Kerk Nijkerk. De luisterplaats is het Tabakhuis,' Nieuwstraat 9, Nijkerk
Ruessink studeerde aan het toenmalige Twents Concervatorium in de hoofdvakken orgel en kerkmuziek. Hij is als cantor-organist verbonden aan de Protestantse Gemeente te Winterswijk (Jacobskerk en Zonnebrinkkerk). Verder leidt hij het Eibergs Mannenkoor te Eibergen.
In 1988 won hij de publieksprijs en een juryprijs in de Compositieprijsvraag Kerkmuziek en heeft sindsdien veel groot- en kleinschalige werken gecomponeerd. In hetzelfde jaar won hij een prijs bij het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. Daarna deed hij twee keer mee aan het Internationaal Orgelimprovisatieconcours te Haarlem. Ruessink studeert beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
Het programma dat Wim Ruessink gaat spelen bevat een combinatie van originele beiaardwerken en bewerkte composities voor andere instrumenten. Natuurlijk ontbreekt de 'lente touch' ook niet.

Luisteren bij het ,,Tabakhuis''
Bij het ,,Tabakhuis'', Nieuwstraat 9, het toekomstige onderkomen van 4D Architecten uit Putten, is de nieuwe luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging gesitueerd. Ideaal om rustig (en droog) het concert te beluisteren. De plek is ondanks de verbouwing goed toegankelijk en het uitzicht op de toren is subliem!
De bespeling a.s. dinsdag duurt van 19.00 tot 20.00 uur. 

Uit: Carillontorens.com 5 mei 2011

De Meideun op de Goudse Beiaard 

Een oude Goudse traditie wil dat in de meimaand op het hele uur de zogenaamde meideun klinkt. De melodie van de meideun is bekend onder de titel "De Fransche Courante" en "De mey die komt ons by, seer bly" Deze melodie was in vroeger tijden zeer populair. Luister hier naar een opname van de meideun uit 1991. Vandaag was het weer zover, de meideun steken op de grote speeltrommel in de koepel van de Sint Janstoren. 

Gideon Bodden bezig met de versteek.

De hele maand mei is de 'deun' op het hele uur te horen vanaf de Sint Janstoren.

Uit: De Stad Nijkerk maandag 2 mei 2011

Meideun op carillon

NIJKERK - Het Nijkerkse beiaardseizoen gaat weer beginnen. De Meideun is de eerste serie. Op elke dinsdagavond van mei (dit jaar 5x) geeft een vergevorderde beiaardstudent een bespeling. Het is de bedoeling dat deze bespelingen een toegankelijk karakter hebben. Dit vanuit de oude meideuntraditie, waarbij de meideun op voorjaaravonden klonk als een soort arbeidsvitaminen voor de mensen die hun tuintje op orde brachten of met schilderwerk bezig waren.
Lydia Zwart verzorgt de eerste meideun op dinsdag 3 mei tussen 19 en 20 uur. Lydia Zwart (1988) begon in 2008 aan het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht met beiaardlessen bij haar vader Boudewijn Zwart. Sinds 3 jaar krijgt ze bovendien pianoles van de russische pianiste Evelina Vorontsova en klassiek gitaarles van Peter Constant. Als freelance beiaardier speelt ze o.a. op bruiloften, geeft ze educatieve rondleidingen aan schoolklassen en vervangt ze beiaardiers. Daarnaast speelt ze regelmatig mee in het Nederlands Jeugd Gitaar Orkest, een orkest bestaande uit ongeveer 20 gevorderde gitaristen. Sinds 2011 is ze tevens bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging.
De Nijkerkse beiaard is haar niet onbekend, want al diverse malen heeft ze stadsbeiaardier Freek Bakker bij marktbespelingen vervangen.

 

Ouder nieuws

 

HOME GASTENBOEK CONTACT  OUDER NIEUWS 1  OUDER NIEUWS 2