Carillon en Beiaard nieuws    

ouder nieuws 1  ouder nieuws 2

 

Share |
Bron: Nieuws Nijkerk.nl vrijdag 29 april 2011 om 18:11:41 

Nieuwe luisterplaats

NIJKERK - Jarenlang heeft de Nijkerkse KlokkenspelVereniging gebruik kunnen maken van een luisterplaats, die via een poortje tussen de Gasthuisstraat 3 en 5 te bereiken was. Maar daar komt vanaf aanstaande dinsdag verandering. Dan is de dinsdagse Meideun (de serie Meiconcerten op het Nijkerks carillon) te horen op de nieuwe luisterplaats achter het pand aan de Nieuwstraat 9.

Hiermee is op het nippertje het probleem van de luisterplaats opgelost. Na de concerten vorig jaar had Jan Poorter de NijKV te kennen gegeven, dat 2010 het laatste jaar was, dat van zijn plaats gebuikt gemaakt kon worden. Het zoeken naar een alternatief verliep moeizaam, maar de architecten uit Putten boden vorige week uitkomst. Zij willen zich graag verbinden aan de Nijkerkse cultuur en het mogelijk maken van de luisterplaats achter hun pand (dat nu in de steigers staat) is daar een mooie eerste stap voor.

Uit: Reformatorisch Dagblad 12-4-2011

Actie voor beiaardcultuur Katwijk aan ZeeKATWIJK AAN ZEE – Beiaardier Martien van der Knijff organiseert in Katwijk aan Zee een actie voor het behoud van het carillon in de toren van het Witte Kerkje aan de boulevard.

Op zaterdag 16 april bespeelt Van der Knijff, beiaardier van Katwijk, samen met vier andere beiaardiers van 12.00 uur tot 18.00 uur non-stop het carillon van het Witte Kerkje. De vier collega-beiaardiers –Gerda Peters, Roy Kroezen, Kenneth Theunissen en Wim Van Den Broeck– komen uit België en Nederland.

Met hun actie protesteren de musici tegen het bezuinigingsprogramma ”Scherp aan de wind” van de gemeente Katwijk. Daarin moet het carillon het ontgelden. Van der Knijff zou nog maar eenmaal per maand de beiaard hoeven te bespelen, en de gebruikelijke concertserie kan volgend jaar niet terugkomen.

„Wat een besparing lijkt, zal de komende jaren een behoorlijke verliespost worden”, aldus Van der Knijff. „Er klinkt nog nauwelijks carillonmuziek als ik maar zo weinig mag spelen. En als ik maar eenmaal per maand de toren opga, wie kijkt er dan tussentijds nog naar het instrument? Het zal snel in verval raken door te weinig controle.”

Daar komt bij dat het instrument, ook als het automatisch speelt, via het klavier werkt. „Dat moet minimaal elke week worden afgeregeld. Als dit niet door de beiaardier gebeurt, moet er een gemeenteambtenaar of iemand van de klokkengieterij naar boven om het instrument af te regelen. Hierdoor lopen de kosten alleen maar op en is de bezuiniging een extra onkostenpost geworden”, zegt de beiaardier, die in Oldebroek woont en ook in Hattem, Hasselt en Elburg als beiaardier werkzaam is.

Volgens Van der Knijff is er juist in de zomermaanden veel belangstelling onder zowel de inwoners van Katwijk als de toeristen voor de carillonmuziek. „Als de concertserie vervalt door deze bezuinigingen, zal de beiaardcultuur die in de afgelopen jaren is opgebouwd, verdwijnen. Katwijk heeft het enige carillon dat aan een boulevard staat; de locatie is uniek in de wereld.”

In 1959 schonk de Katwijkse bevolking een carillon aan de gemeente. Het speelde slecht vijf jaar. Doordat het was aangetast door wind en zout, werd het instrument in 1985 uitgeschakeld. Dat veranderde toen burgemeester Van Montfrans in 1989 aantrad. Zij maakte zich sterk voor de terugkeer van het carillon. De firma Eijsbouts restaureerde vervolgens het carillon en plaatste het in 1992 terug. Vanaf die tijd bespeelt Van der Knijff de beiaard. Twee keer per maand moet hij het instrument fysiek bespelen, de rest van de maand doet een computer het werk.

De vier beiaardiers doen zaterdagmiddag belangeloos mee aan de actie voor het behoud van de beiaardcultuur in Katwijk aan Zee. Naast solistische beiaardmuziek zal er ook vierhandige carillonmuziek klinken. Een goede luisterplaats is naast de kerk in het hofje, of op de boulevard tegenover de kerk. En bij niet te veel wind ook op het strand.

Meer informatie: www.beiaardiermartien.nl 

Bron: De Katwijksche Post 13-4-2011

Protestconcert carillon Oude Kerk

   

© Fotografie: archief KP.

Het carillon in de toren van de Witte Kerk wordt komende zaterdagmiddag van twaalf tot zes uur non-stop bespeeld door vijf beiaardiers. Martien van der Knijff, vaste bespeler van dat instrument, wordt ondersteund door vier collega-beiaardiers uit België en Nederland. De beiaardiers spelen en komen belangeloos om Van der Knijff te steunen en aandacht te vragen voor behoud van de beiaardcultuur in Katwijk. De gemeente wil de carillonconcerten namelijk afschaffen.

Bron: Goudanet 10-4-2011

Lezing over de Stradivariussen onder de klokkengietersCampanoloog en Stadsbeiaardier van Amsterdam Gideon Bodden houdt een lezing over de gebroeders François en Pieter Hemony. Aansluitend om 15:30 uur zal Gideon Bodden het carillon van de Sint Janstoren bespelen. Voor meer informatie hier. 

Bron:  RTV N-H 10 maart 2011

Kwestie carillon Weesp nu zelfs voor meervoudige kamer

WEESP Voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam is woensdag gesproken over een onderwerp dat in de loop der jaren een halszaak aan het worden is: het carillon van Weesp.

Een actiegroep wil al meer dan een halve eeuw dat het klokkenspel in de nacht het zwijgen wordt opgelegd en nu moeten rechters er dus een oordeel over vellen. Alles hebben ze geprobeerd, maar niets kon de gemeente Weesp ervan overtuigen dat het nachtelijk klokkenspel slecht is voor de volksgezondheid.

Weesp beroept zich op de traditie. Het carillon klinkt al ruim 300 jaar. Het historisch belang is volgens de gemeente dan ook veel groter dan de overlast. Bovendien ligt lang niet iedereen er wakker van.

Over zes weken volgt de uitspraak van de rechtbank.

Uit: Veluweland woensdag 9 maart 2011

Hongerklok luidt weer over Epe

EPE - In vorige eeuwen was het gebruikelijk dat de koster van de Grote Kerk om 12.00 uur de hongerklok luidde. Dit was voor boeren, burgers en buitenlui het sein om de werkzaamheden op de akker te onderbreken voor het middageten. De digitale beiaardiers, Klaas en Gerrit, hebben naar aanleiding van vragen van omwonenden vorige week de traditie in ere hersteld door het programma van de carillon/klokkencomputer aan te passen. De middelgrote klok met toon E (en een gewicht van 1.160 kilo) luidt elke dag gedurende vijf minuten na de uurslag van twaalf uur.

door Dick van der Veen

Niet dan men denkt dat iemand wordt begraven, want de markering daarvan gebeurt volgens de (hand)luidinstructies in de toren met de kleine (Fis-835 kilo) of soms ook de middelgrote klok. Het carillonprogramma voor de woensdag- en zaterdagmorgen is ook aangepast. Elk kwartier tussen 09.00 en 12.00 uur klinkt uit de voorraad van 30 liedjes willekeurig een klassiek, populair of Oudhollands melodietje. De beiaardiers zijn druk doende om het repertoire te verdubbelen en het speelprogramma op de avonden van de braderie aan te passen. Ze trachten daarvoor financiële bronnen aan te boren. We kunnen de geschiedenis van klokken, carillon en toren het boek ‘’ Dit huis is van hout en steen” van Jan van Zellem aanbevelen. Daarin bouw- en interieurhistorie en tal van wetenswaardigheden. Verkrijgbaar bij de boekhandel.
Aandrijfprobleem
De zwaarste klok (toon D, gewicht 1.630 kilogram) heeft een aandrijfprobleem. Bij feestluiden doet de zwaarste jongen even niet mee. De klokmechatronicus van Petit&Fritsen buigt zich over het probleem.
De grootste klok in de kerktoren heeft met wind mee een galmreikwijdte van zes kilometer. (tegenwinds drie kilometer). De klokken van de Grote Kerk, Waayenberg/Wissel en Landgoed Tongeren liggen in lijn in westelijke richting en vullen elkaar aan in galmwijdte tot aan de grens met Nunspeet. In oostelijke richting sluiten de klokken van de Nederlands Hervormde kerk in Oene aan op het Eper galmgebied. De kerkklokken hadden vroeger een belangrijke sociale functie. Decennia lang was Epe west verstoken van de klanken van landgoed Tongeren en landgoed Waayenberg. De drie digitale beiaardiers van de Grote Kerk zetten zich in om deze tot aan de grens met Nunspeet terug te krijgen. 

Bron: Noordhollands Dagblad 16 februari 11, 17:49

Kaasdragerscarillon naar Ritsevoort
ALKMAAR - Het historische kaasdragerscarillon wordt geplaatst in het parkje aan het begin van het Ritsevoort.

Oktober vorig jaar schreef de gemeente een prijsvraag uit waarbij werd gevraagd naar een geschikte nieuwe plek voor het carillon. Jarenlang hing het aan de gevel van het Landbouwhuis. Toen het Landbouwhuis werd verbouwd tot Stadskantoor verdween het carillon in een depot.

Een jury beoordeelde de inzendingen van de prijsvraag en kwam tot het advies voor het Ritsevoortparkje te kiezen.

De jury bestond uit Jelle Groeneveld namens ondernemersvereniging WBA, Leen Spaans namens de Historische Vereniging Alkmaar en Tilly Muller namens de inwoners van Alkmaar.

Het Ritsevoort is de oudste toegang tot de historische binnenstad, aldus de jury. ,,Daar mag bij uitstek de aandacht van het publiek getrokken worden met het heldere en vrolijke geluid van het carillon, dat de ogen trekt naar de langs-sjouwende kaasdragertjes. Een welluidend en aantrekkelijk welkom in het hart van Alkmaar.”

In de beoordeling heeft meegewogen dat deze plek door het ontbreken van zwaar verkeer rustig genoeg is om daadwerkelijk van het klokkenspel te kunnen genieten. Bovendien is het ver genoeg verwijderd van de grote carillons van de Waagtoren en de Grote Sint Laurenskerk, zodat hun klokkenspel niet verstoord wordt. De jury geeft aan er bij deze keuze van overtuigd te zijn, dat deze entree van het centrum er een ‘klinkend uitroepteken’ bij krijgt.

Een vakbekwame ontwerper zal een artistiek verantwoorde stellage bedenken voor dit kaasdragerscarillon. Om overlast voor omwonenden te beperken, speelt het carillon van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur, elk half uur.

Voor het plaatsen van het carillon moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Het ontwerpbesluit komt zes weken ter inzage, waarbij eventuele zienswijzen aangegeven kunnen worden. Vervolgens vindt definitieve besluitvorming plaats.

Bron: De Gelderlander 15 februari 2011

Beiaardier Jacobskerk geeft afscheidsconcertWINTERSWIJK - Beiaardier Gert Oldenbeuving neemt eind maart met een concert afscheid van het carillon van de Jacobskerk.
Het afscheidsconcert van Gert Oldenbeuving is op vrijdag 25 maart. Hij bespeelt het carillon van 16.00 tot 16.30 uur, aansluitend is er een afscheidsreceptie.

Oldenbeuving was de eerste beiaardier van Winterswijk. Hij speelt sinds 1994 op het carillon, een volwaardig concertinstrument.
Vanwege de bezuinigingen is door de gemeente afgezien van een nieuwe beiaardier in loondienst. Oldenbeuvings opvolger Wim Ruessink krijgt een contact als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) voor tachtig uur per jaar. Twintig uur zijn voor de kwartierslagen, die aan het seizoen worden aangepast. Zestig uur wordt het klokkenspel 'live' bespeeld, bijvoorbeeld op marktdagen, tijdens Preuverie en Volksfeest en andere evenementen op de Markt. 

Bron: Reformatorisch Dagblad 1 februari 2011

„Wegbezuinigen beiaardier cultureel verlies voor Spijkenisse”


SPIJKENISSE – Als Spijkenisse beiaardier Bas de Vroome wegbezuinigt, betekent dat een „cultureel verlies” voor de gemeente.

Dat vindt de ChristenUnie-SGP-fractie in de Zuid-Hollandse gemeente. Op de eerste raadsvergadering van het jaar bleek dat het gemeentebestuur van Spijkenisse het arbeidscontract met stadsbeiaardier Bas de Vroome (Delft) wil beëindigen.

De stadsbeiaardier speelt iedere dinsdag op het carillon van de dorpskerk, dat inwoners en het bedrijfsleven aan de gemeente hebben geschonken. Ook ontvangt De Vroome regelmatig kinderen van de hoogste klassen van de Spijkenisser basisscholen boven in de klokkenstoel.

Cees van Wijngaarden, voorzitter van de Stichting Oud en Nieuw Spijkenisse, stelde tijdens de raadsvergadering dat de voorgestelde bezuiniging helemaal niet de beloofde 10.000 euro oplevert, omdat de beiaardier recht heeft op wachtgeld. Daarbij heeft het ontslag tot gevolg dat de beiaard niet meer regelmatig bespeeld zal worden, waardoor de kwaliteit van het instrument achteruitgaat en de kosten van onderhoud steeds hoger worden.
De Vroome zou moeten worden vervangen door een computer. Vrijwillig gids Herbert Westland in de raadsvergadering: „Maar Basautomaat kent maar 99 verschillende melodieën van vóór 1988, nieuwere deuntjes kent de computer niet. Dat gebeurt op 25 bronzen klokken, terwijl de echte Bas de Vroome speelt op alle 47 klokken.”

In een opinieartikel op de site Spijkenieuws.nl heeft de ChristenUnie-SGP-fractie zich afgelopen weekend aangesloten bij de critici. Volgens fractievoorzitter Bernard Tebrugge betekent het wegbezuinigen van de beiaardier „een cultureel verlies voor Spijkenisse.” Volgens Tebrugge hebben de bespelingen van het carillon een meerwaarde voor de stad Spijkenisse en betekent het stopzetten daarvan „een kapitaalvernietiging van een kostbaar instrument.”

Tebrugge stelt dat „de aangename klanken” het woonklimaat en de sfeer in Spijkenisse aanzienlijk hebben verlevendigd. „Waarom nu juist hierop bezuinigen?” Hij noemt de aansturing van de beiaard door een computer een verarming en is bezorgd over de kosten die het niet gebruiken van een deel van het carillon met zich meebrengt.

Naar alle waarschijnlijkheid komt de markt weer terug op het plein bij de kerk, stelt Tebrugge. „Het is te hopen dat de marktbezoekers ook in de toekomst kunnen genieten van de klanken van het carillon. Het wegbezuinigen van de beiaardier is een verarming voor het culturele leven in de stad. De ChristenUnie-SGP zal dan ook aangeven van deze bezuiniging af te willen.”

Uit: Limburgs Dagblad 30-1-2011

Carillon stadhuis Markt maand kapotMaastrichtenaren moeten het voorlopig doen met een zo goed als ‘muziekloze’ Markt. Het klokkenspel in de toren van het stadhuis doet de komende maand namelijk alleen op de zaterdagen tussen half een en kwart over een van zich spreken. Dan bespeelt stadsbeiaardier Frank Steijns het carillon, dat daarnaast normaal gesproken wordt aangestuurd door een computer. Een grote storing heeft er echter toe geleid dat er naar verwachting de komende vier weken geen sprake zal zijn van een melodie op het hele uur en het slaan van het carillon op het halve uur.

Het Carillon van de Stadhuistoren van Maastricht

Uit: Ons Eiland Goeree-Overflakkee 7 december 2010

Toren in ‘Licht boven de duinen’Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s, ansichten en oude kaarten en beschrijft onder andere de bouw van de toren en zijn functies als kerktoren, vuurtoren en indrukwekkend monument van Goedereede. Een aantal opeenvolgende restauraties, waarvan de eerste in de zeventiende eeuw en de laatste in 2010 werd afgerond, zorgde dat de toren werd behouden en nog altijd door het publiek kan worden beleefd.
Terug in de tijd. In 1312 ontving Goedereede stadsrechten van landsheer Geraert van Voorne. Dankzij de gunstige ligging van de haven namen handel en scheepvaart in de Middeleeuwen toe en groeide Goedereede uit tot een welvarende stad. Kort nadat Goedereede in 1450 werd aangewezen tot parochie, werd begonnen met de bouw van een grote kerk die bij deze nieuwe status hoorde. De toren was onderdeel van deze imposante kerk, tot in 1708 een deel van de kerk werd gesloopt en de toren zelfstandig kwam te staan.
In 1616 werd op de toren een vuurbaken voor de scheepvaart aangebracht. Later werden er diverse lichten op de toren geplaatst, die tot aan 1925 zijn belangrijke functie behield.
Tegenwoordig doet de toren geen dienst meer als lichtbaken, maar heeft een prachtig carillon. Om dat te realiseren, werd op 27 november 1974 de Stichting Carillon Goeree opgericht. De stichting wilde gelden bijeen brengen om de Gemeente Goedereede ervan te overtuigen dat het initiatief gestoeld was op realistische plannen. Om een lang verhaal kort te maken: Op 24 juni 1978 werd het nieuwe carillon in gebruik genomen door prinses Beatrix in aanwezigheid van prins Claus. Prinses Beatrix nam het carillon in gebruik met het aanslaan van de grote luidklok. Later dat jaar werd Jan Bezuijen uit Ouddorp benoemd tot stadsbeiaardier van Goedereede. Een functie, die hij tot op vandaag de dag bekleedt. En met verve! Op 21 juni 2010 werden de laatste twee klokken in het carillon geplaatst. De beiaard is nu compleet en bestaat uit 52 klokken. De Goereese beiaard wordt door kenners alom geroemd om de kwaliteit en de klankkleur van de nieuwe klokken.
Voor deze publicatie is de bouwhistorische opname gebaseerd op onderzoek ter plaatse, uitgevoerd door M.W. Enderman en drs. B. Olde Meierink.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via www.matrijs.com De verkoopprijs van het boek is 14,95 euro. Leuk om cadeau te geven!

Uit: De Stentor dinsdag 07 december 2010 

Carillon krijgt steun van midwinterhoornsZUTPHEN - De Stichting Vrienden van het Wijnhuiscarillon houdt zaterdag een bijzonder adventsconcert. Midwinterhoornblazers uit Twente brengen samen met het carillon van de Wijnhuistoren, bespeeld door stadsbeiaardier Gert Oldenbeuving, kerstmuziek ten gehore.
De blaasgroep, uit Borne, staat onder leiding van Oldenbeuving en blaats vanaf de trans van Walburgis- en Wijnhuistoren. Afwisselend speelt de stadsbeiaardier op het carillon van de Wijnhuistoren. Aansluitend op het wekelijkse luiden van de Walburgisklokken zijn midwinterhoorns en carillon te horen van 18.15 tot 19.00 uur. 

Uit: Ons Eiland Schouwen-Duiveland 2 december 2010

Stadsbeiaardier bespeelt carillonZIERIKZEE - De stadsbeiaardier Janno den Engelsman heeft het carillon in de Zuidhavenpoort van twee nieuwe melodieën voorzien. Op het hele uur klinkt steeds het thema van Allemande Nonette. Op het halve uur klinkt toepasselijk op het jaargetijde een thema uit ‘de winter’ van de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi. December belooft een feestelijke maand op carillongebied te worden, want door Janno den Engelsman zal op de beiaard van het toekomstige stadhuismuseum elke donderdag maar ook elke vrijdag in de vroege middag (tot en met oudjaar) een carillonbespeling worden gegeven. Tot 5 december zal het repertoire bestaan uit Sint Nicolaasliederen, daarna klinken variaties over advent- en kerstliederen. 

www.carillontorens.com

Rick Linzel en Martijn Rolloos winnen BimBamBom!

Rick Linzel (Dordrecht, 13 jaar) in de categorie t/m 16 jaar en Martijn Rolloos (Papendrecht, 32 jaar) in de categorie 17 jaar en ouder zijn de winnaars van BimBambom!, de compositiewed-strijd voor de beiaard van de Grote Kerk in Dordrecht en de carillons van Zwijndrecht en Sliedrecht.

Winnende melodieën op het carillon


Op een geanimeerde en drukbezochte bijeenkomst, op zaterdagmiddag 27 november maak-ten Boudewijn Zwart, beiaardier van de Grote Kerk en voorzitter van de jury samen met Jan van der Zwart, beiaardier in Zwijndrecht en Ferry Rigault, projectleider van Drechtsteden Bezongen, de prijswinnaars bekend.
De tweede prijs in de jongerencategorie was voor Annemarie Timmers (Hendrik-Ido-Ambacht) en de derde prijs voor Luc Leendertse (Zwijndrecht). Bij de volwassenencategorie was de tweede prijs voor Ruud Vermeij (Dordrecht).en de derde prijs voor Niek Graumans (Papendrecht). Alle zes melodieën waren deze middag te horen op de Dordse beiaard.

 

Bron: Dordrecht.net 27 november 2010

Prijsuitreiking BimBamBom! 

Foto: Paul Schrandt

DORDRECHT - Op zaterdag 27 november werd in de toren van de Grote Kerk in Dordrecht bekend gemaakt wie BimBambom!, de compositiewedstrijd voor de beiaard van de Grote Kerk in Dordrecht en het carillon in Zwijndrecht heeft gewonnen.
Rick Linzel (t/m 16 jaar) en Martijn Rolloos (17+) zijn de winnaars van deze wedstrijd.
Op een geanimeerde en drukbezochte bijeenkomst, op zaterdagmiddag 27 november maakten Boudewijn Zwart, beiaardier van de Grote Kerk en voorzitter van de jury samen met Ferry Rigault, projectleider van Drechtsteden Bezongen, de prijswinnaars bekend.
De tweede prijs in de jongerencategorie was voor Annemarie Timmers (Hendrik-Ido-Ambacht) en de derde prijs voor Luc Leendertse (Zwijndrecht). Bij de volwassenencategorie was de tweede prijs voor Ruud Vermeij (Dordrecht).en de derde prijs voor Niek Graumans (Papendrecht). Alle zes melodieën waren deze middag te horen op de beiaard van de Grote Kerk, maar alleen de twee winnende melodieën zullen vanaf 2 januari het komend half jaar regelmatig te horen zijn in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Voor de winnaars waren er verder geldprijzen van € 250, € 150 en € 100.

Er waren 25 inzendingen. De jongste deelnemer was 9 jaar, de oudste 63 jaar. De winnende melodieën zijn binnenkort ook te horen op deze website www.dordrecht.net


Opmerkelijk was dat Rick Linzel, de 13-jarige winnaar van de jongerencategorie, ook de 1e prijs had gewonnen van een andere compositiewedstrijd ‘Schrijf Een Lied Over De Drechtsteden’ met het nummer ‘Scheffersplein’. Rick Linzel is duidelijk een muzikaal talent.
Tijdens de prijsuitreiking bracht Marieke van Leeuwen, stadsdichter van Dordrecht die zelf in de schaduw van de Grote Kerk woont, het gedicht ‘Muziek Van Zwaargewichten’ dat ze speciaal voor Bimbambom! heeft geschreven.

Uit: De Stad Nijkerk vrijdag 15 oktober 2010

Speeltrommel carillon verstokenNIJKERK - Beiaardier Freek Bakker heeft de speeltrommel van de Nijkerkse beiaard weer verstoken. Alle pinnen zijn verwijderd, schoongemaakt, gesorteerd om opnieuw in de trommel te worden gestoken. Tot april 2011 zijn de volgende melodieën te horen:
Heel uur: Psalm 66 Breek, aarde uit in jubelzangen
Kwart over: Ozewiezewo
Half uur: So viel Stern am Himmel stehen
Kwart voor: 1,2,3,4 hoedje van papier
Vindt u het leuk uw favoriete melodie een half jaar over de binnenstad te laten dwarrelen, neem dan contact op met de stadsbeiaardier; 033 2459053 of freek.bakker@upcmail.nl
Een aantal verzoeknummers kon helaas niet worden gehonoreerd. Soms omdat het technisch onmogelijk is, omdat een trommel zijn beperkingen kent, zoals het verzoek 'On the Sunny side of the street', een andere reden kan zijn dat het verzoek de laatste 25 jaar al eens geklonken heeft. 

Het carillon van Nijkerk

Uit: BN DeStem dinsdag 12 oktober 2010

Clublied Internos morgen te horen op carillon

ETTEN-LEUR - Stadsbeiaardier Michel Gottmer speelt morgen tijdens de weekmarkt het clublied van voetbalvereniging Internos op het carillon.
Dat doet hij ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Cees van Haperen.

Van Haperen was een bekende Etten-Leurenaar. Hij was veertig jaar bestuurslid van Internos, waarvan vijftien als voorzitter. Daarnaast was Van Haperen ook nog voorzitter en bestuurslid van talloze andere organisaties.

Samen met zijn broer Ward was hij directeur van limonadefabriek en drankengroothandel Van Haperen. 

Bron: Het Parool 17 september 2010

Electrobeats schallen vanaf Martinitoren

GRONINGEN - Niet alleen traditionele carillonklanken maar ook moderne electrobeats schallen donderdagavond vanaf de Martinitoren over de stad Groningen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de muziek van het carillon van de toren gecombineerd met elektronische muziek.
Het concert vindt plaats in het kader van het 500-jarige bestaan van de beiaard als muziekinstrument, zo maakt de Stichting Martini Beiaard Groningen vrijdag bekend.

Terwijl boven in de toren het carillon bespeeld wordt, worden die klanken aan de voet van de toren met een computer bewerkt. Hier staan ook vier grote speakers die de composities over de stad verspreiden. Op een groot beeldscherm kan het publiek ondertussen de beiaardier aan het werk zien. (ANP)

Uit: Valkenswaards Weekblad 14 september 2010

Eerbetoon beiaard: Al 60 jaar volwaardig carillon in kerk

WAALRE - Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van het carillon in de Oude Willibrorduskerk in Waalre wordt er een concert gehouden. Op zaterdag 18 september om 16.00 uur is voor de beiaard en zijn bespeler een glansrol weggelegd.
Beiaardier Nan Los werd tien jaar geleden aangesteld als de vaste bespeler van dit bijzondere instrument. De afgelopen jaren strooit hij elke 14 dagen op dinsdagmiddag de carillonklanken uit over Waalre. Ook op feestdagen en tijdens de 4 mei-herdenking klinkt de beiaard op toepasselijke wijze.
In 1950 is de beiaard zodanig geïnstalleerd dat men bij het spelen recht zit en niet in een schuine houding, wat dikwijls bij een beiaard van deze grootte het geval is. Nieuwe beiaarden van deze omvang krijgen al enige tijd deze ‘Waalrese Variant’. Het concert ligt in de lijn van de gebruikelijke Willibrordusconcerten. Onder leiding van de Waalrese cantor-organist Leen Nijdam zingt een, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld, vrouwenkoor toepasselijke liederen waarbij Nan Los op de beiaard de begeleiding verzorgt. Verder is er een samenspel tussen de beiaard in de toren en het historische orgel in de kerk en wordt soms het publiek actief betrokken. De toegang tot dit concert aan de Torenstraat 2 is gratis, wel is er na afloop een collecte. Het concert duurt een uur.
Voor inlichtingen: willibrordconcerten@upcmail.nl. 

Uit: Eilanden nieuws 14 september 2010

Uitgebreid Goerees’ carillon in gebruik genomen
Goedereede

geplaatst op 14-09-2010 12:05 • door Adri van der Laan

Terwijl de heer en mevrouw Van Oord een toast uitbrengen op het vernieuwde carillon (inzet) wordt de Maria klok wordt geluid door ondermeer wethouder Peter Feller, beiaardier Jan Bezuijen en vertegenwoordigers van de familie Van Oord.Foto’s Adri van der Laan

GOEDEREEDE - Zaterdagochtend, op Open Monumentendag, was het zover dat officieel de twee nieuwe geschonken basklokken van het carillon in de Goereese Toren in gebruik konden worden genomen. De schenkers, de heer J. van Oord en zijn familie en het gemeentebestuur van Goedereede waren bij dit heuglijk feit aanwezig in de expositieruimte van de toren.

De lezers van Eilanden-Nieuws hebben in het afgelopen half jaar de ontwikkelingen rondom de realisering van de twee nieuwe klokken op de voet kunnen volgen. In het voorjaar waren we met de familie Van Oort, het gemeentebestuur van de gemeente Goedereede en vertegenwoordigers van de Stichting Goereese Gemeenschap en Stichting Vrienden van de Goereese Beiaard, aanwezig bij het gieten van de grootste klok. Dit gebeurde bij Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Brabantse Asten. Kort voor de zomervakantie waren we getuige van het spectaculaire naar boven takelen van de klokken. Met het officieel in gebruik nemen van de klokken op zaterdagochtend kwam er aan de wordingsgeschiedenis van de klokken een eind.

Naast burgemeester Van de Velde van Goedereede en een aantal collegeleden was er een forse afvaardiging van de familie Van Oord onder leiding van de heer J. van Oord present, die de grootste klok had geschonken. Verder waren in de toren leden van de Stichting Goereese Gemeenschap, beheerster van de Goereese Toren, De Stichting Vrienden van de Goereese Beiaard, sponsoren en omwonenden aanwezig. Natuurlijk ontbrak ook stadsbeiaardier Jan Bezuijen niet in het gezelschap evenals een vertegenwoordigers van de Rijksgebouwendienst.

Plezier gewerkt

André Kastelein van de Stichting Goereese Gemeenschap heette het gezelschap welkom in de toren. Hij verzekerde dat de Stichting heel blij is met de nieuwe klokken. In het bijzonder dankte hij de heer J. van Oord die er voor had gekozen om Goedereede een geschenk te geven. Kastelein was blij dat Van Oord, samen met zijn vrouw en kinderen bij het officiële moment aanwezig kon zijn, ondanks de broze gezondheid van de heer Van Oord.

Van Oord is nauw verbonden met het gelijknamige weg- en waterbouwbedrijf. Als jonge man kwam hij bij één van zijn eerste klussen voor het familiebedrijf terecht aan het Flaauwe Werk bij Ouddorp in de oorlogstijd. Hier was hij werkzaam aan de strekdammen. In zijn verdere carrière kwam Van Oord nog verschillende keren te werken binnen de gemeente Goedereede. Aan het werk en aan de contacten op de kop van Goeree heeft hij veel plezierige herinneringen over gehouden. Toen Van Oord op vergevorderde leeftijd was gekomen rees bij hem het plan om eens iets terug te kunnen doen voor de Goereese gemeenschap. Uiteindelijk kwam hij terecht bij de Stichting Goereese Gemeenschap, die naarstig op zoek waren naar financiële mogelijkheden om het carillon uit te breiden.

De aanbieding van de heer Van Oord kwam op een goed moment, want uitbreiding van het carillon met een aantal klokken zou geen overbodige luxe zijn en de betrokkenen in Goedereede waren bezig om fondsen voor deze grote uitgave te verwerven. Het gevolg was dat door de schenking van Van Oord een C1-klok voor het carillon kon worden aangeschaft. Deze ruim twee ton wegende klok was dan ook een welkome aanvulling voor het carillon. “Maar ook de gemeente Goedereede kon toen niet achterblijven”, zo verzekerde André Kastelein. De gemeente Goedereede werd de schenker van de 1.600 kg wegende ES1 klok, waarmee het carillon kompleet werd gemaakt.

Gastbeiaardiers

Het resultaat mag er, volgens Kastelein zijn en dit is ook doorgedrongen in ‘beiaardiersland’ want “de gastbeiaardiers verdringen zich om op het fameuze carillon te mogen spelen”. In zijn inleiding op het feestelijk gebeuren schetste Kastelein met behulp van een PowerPoint presentatie, in grote lijnen de geschiedenis van de toren van Goedereede en de verschillende gedaanteverwisselingen die dit monument heeft ondergaan. Ook kwam natuurlijk de wording van het carillon aan de orde evenals de verschillende klokken - met opschriften - die verder in de toren aanwezig zijn. Eén van deze klokken, de grote Mariaklok speelde een rol bij de officiële ingebruikname van het uitgebreide carillon; want na het uitbrengen van een toast werd deze klok geluid. Het luiden gebeurde handmatig en aan de touwen verschenen ondermeer vertegenwoordigers van de familie Van Oord, wethouder Peter Feller en beiaardier Jan Bezuijen. Deze laatste haastte zich vervolgens naar boven om plaats te nemen achter het klavier van ‘zijn’ carillon.

‘Gelukkig is het land’

Het gezelschap ging naar buiten om vanuit het Torenslop te genieten van de Goereese beiaard. Op speciaal verzoek van de heer Van Oord werd als ‘eerste’ lied ‘Gelukkig is het land’ uit Valerius’ Gedenck-clanck’ over Goerees’ daken uitgestrooid.

Het carillon zal ook in de komende tijd meermalen te horen zijn als Jan Bezuijen of gastbeiaardiers achter het vernieuwde carillon plaatsnemen.

Uit: Dord Nu 10 september 2010

Schalt jouw muziek door de straten?

Door: Toon Bruinsma
DORDRECHT - De Grote Kerk van Dordrecht is niet alleen een nationaal monument, het is ook een gigantisch muziekinstrument. Dit bracht Ferry Rigault van de stichting Kunstgebouw op het idee om de wedstrijd BimBamBom op touw te zetten. Inwoners van de Drechtsteden mogen een melodie verzinnen. Het winnende deuntje wordt gedurende een half jaar regelmatig op het carillon in Dordrecht en Zwijndrecht gespeeld.
Boudewijn Zwart is beiaardier in de Grote Kerk en tevens jurylid van de compositiewedstrijd. “Het winnende melodietje moet wat mij betreft origineel zijn en ook prettig om aan te horen. Maar het hoeft absoluut geen klassieke muziek te zijn. Mensen denken al gauw dat er op een carillon alleen kerkmuziek wordt gespeeld, maar beiaardiers spelen van alles,” vertelt Zwart terwijl hij net Let it be van The Beatles heeft gespeeld.
Fluiten
“De bedoeling van de wedstrijd is om het juist laagdrempelig te houden. Je hoeft de muziek niet uit te schrijven in noten. Als je het kan fluiten kan je ook meedoen,” vertelt Rigault. Ook leeftijd is geen bezwaar. Er zijn twee leeftijdscategorieën, tot en met 16 jaar en 17 jaar en ouder.
Beiaardier Boudewijn Zwart is met name enthousiast over de wedstrijd omdat hij uit ervaring weet hoe machtig het is om je eigen muziek door de straten te horen schallen. “Het mooie aan beiaardier zijn is dat je altijd voor publiek speelt. Het instrument is van de stad en haar inwoners en het is een voorrecht om daarop te mogen spelen. Onder mijn vakbroeders ben ik ook een geluksvogel omdat ik regelmatig mag spelen op het grootste carillon van Europa, hier in Dordrecht.”
Voor meer informatie over de compositiewedstrijd BimBamBom en hoe je in moet schrijven, kun je een kijkje nemen op de website www.drechtstedenbezongen.nl. Meedoen aan de wedstrijd en je eigen melodie insturen kan tot 31 oktober. 

Uit: www.carillontorens.com 9 september 2010

Carillon Sint Janstoren Gouda nieuwe melodieën 

 

Op donderdag 9 september 2010 is de speeltrommel van de Goudse beiaard weer verstoken. Deze keer heeft Gideon Bodden met assistentie van Frans van der Willik (firma De Jong Staal te Gouda) en Hans van Dijk (medewerker Torenmuziek Gouda).Tot juni 2011 zijn de volgende melodieën te horen:

Heel uur  Andante Tema Con Variazioni - W.A.Mozart
Kwart over Klokkendansje - Staf Nees
Half uur Slaat op den trommelen - Valerius Nederlandse Gedenkklank
Kwart voor  Tijdsein op Pieter Hemony klokken Gideon Bodden

 

Uit: Het Kompas woensdag 8 september 2010

Hemonyklokje terug in Culemborg

CULEMBORG - Deze maand keert het laatste nog ontbrekende Hemonyklokje na 140 jaar terug in Culemborg. Het krijgt dan een plek in een klokkenstoel die staat opgesteld onder het orgelbalkon in de Grote of Barbarakerk. Wethouder Roeland Geertzen van de gemeente Culemborg is heel blij met de terugkeer van het klokje naar Culemborg. ,,Het is de bedoeling dat het klokje ooit herenigd wordt met de andere Hemonyklokken."

Het klokje heeft een bijzondere geschiedenis. Toen op zondag 21 mei 1654 de bliksem in de toren van de kerk sloeg, verbrandden alle in de toren aanwezig klokken. Nog datzelfde jaar werd besloten negen nieuwe klokken aan te schaffen. Die werden besteld bij de gebroeders Hemony (François en Pieter Hemony zijn de belangrijkste 17e-eeuwse klokkengieters die Nederland en België hebben gekend) in Zutphen.

In 1870 werden vier klokken verkocht. Met de opbrengst werd een nieuw torenuurwerk gekocht. Uit onderzoek dat in de oorlogsjaren werd gehouden, bleek dat drie van de vier klokken nog bestonden: een in Rhenoy, een in Heerhugowaard en een in Hilvarenbeek. Het gemeentebestuur probeerde ze terug te krijgen in ruil voor nieuwe klokken van dezelfde grootte en geluid. Heerhugowaard en Rhenoy stemden toe; het gemeentebestuur van Hilvarenbeek wilde op dat moment echter geen afstand doen van haar klok. Het klokje uit Hilvarenbeek is daarom in 1951 door een andere klok vervangen met het volgende randschrift: De klok, die Hemony eens goot, Houdt men in Hilv´renbeek gevangen. Omdat het smeken ons verdroot, Heeft Eijsbouts deez´ hier neergehangen.

Maar mede door de inzet van Gideon Bodden, dorpsbeiaardier in Hilvarenbeek, is het mogelijk geworden om de oorspronkelijke Hemonyklok na 140 jaar afwezigheid toch terug te laten keren naar Culemborg. Voorlopig wordt de klok in de kerk opgesteld – en is dus te zien tijdens Open Monumentendag 2010 op 11 september - in afwachting van hereniging met de andere Hemonyklokken.

Het Hemonyklokje wordt op 11 september om 10.30 uur onthuld in de Grote of Barbarakerk in Culemborg door de Hilvarenbeekse cultuurwethouder Coby de Blécourt-Maes en Culemborgse cultuurwethouder Roeland Geertzen. 

Uit: De Stad Nijkerk woensdag 8 september 2010 

Nijkerkerveense virtuoos op beiaard

NIJKERK - Al weer een aantal jaren is het gebruikelijk dat beiaardier Boudewijn Zwart de concertserie van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging afsluit met een spetterend concert.
Boudewijn Zwart woont in Nijkerkerveen in het voormalige huis van de bekende beiaardier Leen 't Hart, die bovendien de eerste directeur van de Nederlandse beiaardschool was. Ook Zwart is directeur van een beiaardopleiding: het door hem opgerichte Nederlands Carillon Instituut in Dordrecht. Hij is onbetwist de drukste beiaardier van Nederland, want hij is de vaste bespeler van maar liefst 12 beiaarden, waaronder die van de Westertoren in Amsterdam en, dichterbij, de carillons van Barneveld en Zeewolde. Hij wordt gerekend tot de beste beiaardiers ter wereld. Hij heeft dan ook talloze CD's geproduceerd en diverse opvallende beiaardprojecten georganiseerd. Met zijn eigen mobiele Concert Carillon reist hij door heel Europa. Hij is president van Eurocarillon en wordt regelmatig gevraagd als beiaardadviseur bij restauraties, renovaties en nieuwbouwprojecten op beiaardgebied.
Gevarieerd programma
Het programma dat Boudewijn Zwart donderdag van 20.00-21.00 uur speelt, bestaat uit zes composities die een tijdsspanne van vijf eeuwen vertegenwoordigen (details: zie www.nijkv.nl). De onvermijdelijke Bach is te beluisteren, maar ook Vivaldi en Pescetti. Vervolgens twee originele beiaardwerken van de Belgische beiaardier/componist Geert D'hollander. Daarna bekendere kost: een suite uit “De Sound of Music" en de Csardas van Monti. Het programma wordt afgesloten met een improvisatie, die past bij de sfeervolle laatste minuten van de serie Zomeravond-beiaardconcerten, waarbij de toren prachtig verlicht afsteekt tegen de avondhemel. Voor de liefhebbers is het de laatste kans dit jaar om te genieten van een prachtig beiaardconcert, en het laatste concert van de serie is altijd een artistiek hoogtepunt van de reeks!
Het concert wordt aangeboden aan Fa Jan Poorter, Vloerbedekkingen en Gordijnen die elke week weer de zeer gewaardeerde luisterplaats ter beschikking stelt, zodat liefhebbers en belangstellenden rustig en droog van het concert kunnen genieten. Ook donderdag is de luisterplaats geopend vanaf 19.45 uur. Ingang Gasthuisstraat 3a. 

Bron: Omroep Maassluis 12 augustus 2010

Zomerse klanken op carillon van Grote KerkBekijken en horen hoe de beiaardier de beiaard van de Groote Kerk bespeelt, en dat van korte afstand. Dat is weer mogelijk dankzij de 33ste reeks van de traditionele zomeravonden. Liefhebbers mogen onder begeleiding de toren van de Groote Kerk beklimmen, waarna ze kunnen genieten van het beiaardspel. Tussen de verschillende stukken door geeft de beiaardier uitleg over het muziekinstrument.

Zaterdag 14 augustus speelt stadsbeiaardier Gerard de Waardt van 19.15 tot 20.00 uur liedjes als Here comes the sun, Don’t worry be happy, Summertime en Smile, afgewisseld met bekende klassieke muziek en andere zomerse klanken. Het is ook mogelijk een verzoeknummer aan te vragen.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn aan de rondleiding in de toren spelregels verbonden. De minimumleeftijd is 8 jaar; daarnaast mogen kinderen van 8 tot 14 jaar uitsluitend onder begeleiding van een volwassene de toren beklimmen. Belangstellenden kunnen zich tussen 18.45 en 19.00 uur melden aan de voet van de toren, achter de Groote Kerk. Mensen met hoogtevrees wordt ten sterkste afgeraden de toren te beklimmen.

Aansluitend is er om 20.15 uur een orgelconcert in de Groote Kerk. 

Bron: thevandijks blog 9 augustus 2010

Vanavond Torenmuziek Gouda door Gerda Peters

Vanavond maandag 9 augustus vanaf 20.15 uur is de Sint Janstoren in Gouda weer het muzikale middelpunt in de oude binnenstad van Gouda. Het Torenmuziekconcert gaat gegeven worden door Gerda Peters. Geboren en getogen in het centrum van Haarlem zijn beiaard- en orgelklanken Gerda Peters met de paplepel ingegoten. Gerda is aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam afgestudeerd voor orgel en kerkmuziek. Vervolgens heeft zij met goed gevolg het staatsexamen piano afgelegd. In 2008 slaagde zij voor haar diploma Master of Music in Carillon aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) te Amersfoort (faculteit muziek van de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht). Gerda Peters is vaste organiste van de St. Pancratiuskerk te Sassenheim. Naast haar kerkmuzikale activiteiten heeft zij een privé leerlingenpraktijk in de Bollenstreek. Zij geeft door heel Nederland concerten. Programma boekjes zijn verkrijgbaar bij ondermeer de Bibliotheek, VVV en vanavond rond de toren. Luisteren kan in vrijwel de hele oude binnenstad rond de Sint Janstoren.

 

Bron: Cultuur Platform Woerden 7 augustus 2010

Zomerconcert op carillon Petruskerk  Frans Haagen


Op 13 augustus a.s. vindt om 19.30 uur het tweede concert plaats in een reeks van vier zomerconcerten op de vrijdagavonden in augustus. 
Het carillon wordt bespeeld door Frans Haagen, stadsbeiaardier in Kampen en Almelo.

Programma
Frans Haagen speelt werken van: 
• John Knox (*1932)
• Emilien Allard (1915 - 1977)
• John Courter (1941 - 2010)
• Renee Pieper (*1955)
• Alice Gomez (*1960)
• Richard Felciano (*1930)
• Steven Rush (*1958)

Frans Haagen studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus. Hij is stadsbeiaardier van Kampen, Almelo en Rijssen. Momenteel is hij werkzaam als hoofdvakdocent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, onderdeel van de faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. 
Als concerterend beiaardier is hij veelvuldig te beluisteren. Naast concerten in Nederland speelde hij de afgelopen jaren ook regelmatig op diverse festivals in het buitenland, o.a. in Magdeburg, Innsbruck, Douai, Chambery, Gdansk, Barcelona, Oslo, Springfield, Chicago en Taejon (Z.-Korea).
Aan het conservatorium te Zwolle studeerde hij naast orgel (waarvoor hij summa cum laude afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus) ook hoofdvak kerkmuziek en koordirectie. Tevens studeerde hij aan het conservatorium te Hilversum schoolmuziek en in Enschede piano. Hij was winnaar van twee orgelconcoursen (Int. C.Franck concours te Haarlem en het Int. Rijnstreek concours te Nijmegen) en was tevens prijswinnaar op diverse beiaardconcoursen.

Luisterplaats
De tuin naast de kerk is een ideale luisterplaats om in alle rust naar het concert te luisteren. De tuin is toegankelijk via het hek tussen de Petruskerk en het Stadsmuseum. In de tuin en aan de voet van de toren zullen programma's van het concert uitgedeeld worden. 

Aanvang 19.30 uur

Locatie

Kerktuin Petruskerk Woerden

Bron: Almere Vandaag 6 augustus 2010

Jubileum voor carillonconcerten

almere/tamar de vries - 

Aan de serie carillonconcerten die jaarlijks in de zomer wordt georganiseerd is dit jaar extra aandacht besteed vanwege het jubileum van de klokkenspelen in de kerktorens van Stad en Buiten. Een snufje experiment wordt daarbij niet geschuwd, blijkt uit de woorden van stadsbeiaardier Frits Reynaert.

De stadsbeiaardier verzorgt het laatste carillonconcert op 4 september in de kerk van Haven. Het concert is een muzikale samenwerking van de beiaardier met Brassband Almere. Het concert vindt plaats tijdens het Havenfestival en duurt van half vier tot kwart over vier.
De muziek wordt op twee plekken gemaakt. De beiaard zit aan het carillon in de toren van de Goede Redekerk en de leden van de brassband staan onder de toren op de Kerkgracht. ,,Beneden bij de brassband staat een microfoon. Via de geluidsverbinding kan ik boven in de toren precies horen wat zij doen en wanneer ik moet beginnen met spelen’’, vertelt Reynaert.
De muziekstukken die ten gehore worden gebracht zijn Born Free van John Barry, Lord Tullamore van Carl Wittrock, Sarabande van de componist George Frederic Händel en de ’klassieker’ My Way van Frank Sinatra. Voor Born Free maakt Reynaert een speciale bewerking voor carillon.
Van tevoren samen repeteren is er niet bij, zegt Reynaert. ,,Ik kan thuis wat oefenen, maar ik weet precies wat de brassband speelt. Vlak voor het concert begint zullen we nog wat afstemmen.’’
De afstand tussen het carillon in de toren en de brassband op het plein bij de kerk, bevordert dat bezoekers van het Havenfestival precies de goede mix van klanken horen. ,,Van enige afstand is de compositie juist goed te horen’’, vertelt de stadsbeiaardier. ,,De programmering van een zomerconcert tijdens een festival, maakt ook dat de aandacht van het publiek op het carillon wordt gevestigd.’’ De carillons in de (gemeentelijke) torens in Almere zijn alledrie minstens 25 jaar oud. Het carillon in de toren van de Goede Redekerk in Haven is zelfs al 31 jaar oud. 

Bron: DeStadNijkerk maandag 2 augustus 2010 00:00

Spaanse klanken op het carillon Grote KerkNIJKERK - In de Grote Kerk van Nijkerk wordt op donderdag 5 augustus het zesde zomeravond-beiaardconcert verzorgd door Anna Maria Reverté (Spanje). Het concert duurt van 20.00-21.00 uur. Vorig jaar stond Anna Maria Reverté al op het programma van de concertserie van 2009. Helaas kon ze door ziekte niet spelen. Dit jaar komt ze dat graag goed maken.
Anna Maria Reverté studeerde piano, solfège en filosofie in Barcelona. Beiaard studeerde ze bij Maria Dolores Coll en daarna volgde ze diverse cursussen aan de beiaardscholen van Amersfoort en Løgumkloster (DK). In 1988 werd ze benoemd tot fulltime-beiaardier van het paleis van het “Generalitat Catalunya"(de zetel van de Catelaanse regering en full time is daar echt full time! Elke werkdag bespeelt ze tweemaal de beiaard en elke maand geeft ze een drukbezocht concert! Verder organiseert ze jaarlijks een beiaardfestival en ze heeft met diverse andere instrumenten en ensembles samengespeeld. Ze doet dat in heel Europa en in de USA. Vaak solo, maar ook regelmatig met haar levenspartner, de Belgische beiaardier Koen van Assche als beiaardduo. Ze heeft diverse CD's opgenomen en bewerkte al meer dan 400 werken voor beiaard, waarvoor ze in 1994 een eerste prijs kreeg. Kortom een zeer actieve dame!

Volledig Spaans programma
Op het programma van Anne Maria Reverté staan uitsluitend Spaanse composities uit de laatste drie eeuwen. Het zwaartepunt ligt in de tweede helft van het programma, waarin ze een hommage aan Isaac Albéniz brengt, die dit jaar precies 150 jaar geleden is geboren. Het zal een bijzondere ervaring zijn om deze sierlijke en soms melancholieke muziek door zo'n getalenteerde Spaanse te horen spelen.
Het concert, dat donderdag om 20.00 uur begint, is in alle rust – en droog – te beluisteren op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, Gatshuisstraat 3a.
Programma
1. Sonata in D, opus 13 - zapateado - voor klavier M. Albéniz (1755 - 1831)
bewerking K. Keldermans

2. Toccata in g voor klavier C. Seixas (1704 - 1742)
bewerking A. Elias

3. Uit: “Engrunes" Twaalf lichte stukken voor piano: R. Lamote de Grignon (1899 - 1962)
- Finestra al camp – Recordant - bewerking A.M. Reverté
- Anant a l'escola - - Ballades - El rabadà -
- Enyorament - - L'escarbat bum-bum -
- Nit serena - Dansa - Festa major

4. Sonatina III, opus 71 voor gitaar M. Giuliani (1780 - 1820)
1. Andantino sostenuto 2. Tempo di Marcia
3. Scherzo con moto 4. Finale

Hommage aan Isaac Albéniz (1860 – 1909) – diverse pianowerken –
- Isaac Albéniz werd 150 jaar geleden geboren -
5. Uit de “Suite española nr.1", opus 47:
- (1) Granada Serenade bewerking A.M. Reverté


6. Uit “Recuerdos de viaje" (Reisherinneringen), opus 71:
- (5) Puerta de Tierra bolero bewerking A.M. Reverté

7. Uit “España", opus 165:
- (2) Tango Andantino bewerking J. Lannoy

8 Uit “España", opus 165:
- (3) Malagueña, Allegretto bewerking M. Siebers

9. Mallorca, opus 202 Barcarolle bewerking L. Maravilla / A.M. Reverté

10. Uit de “Suite española nr 1", opus 47:
- (5) Asturias, “legende" bewerking A.M. Reverté 

Uit: Woerdense Courant 28 juli 2010

Zomerconcerten op carillon Petruskerk

Woerden - Ook dit jaar worden er op de vrijdagen in augustus weer zomerconcerten gegeven op het carillon van de Petruskerk. Het eerst concert is 6 augustus.

Henk Verhoef, de stadsbeiaardier van Woerden en Monnickendam, neemt dit concert voor zijn rekening. De week daarna, 13 augustus, is het de beurt aan Frans Haagen: stadsbeiaardier van Kampen en Almelo. Vrijdag 20 augustus kruipt Lagosia Fiebig achter het klokkenspel en het laatste concert van 27 augustus wordt verzorgd door Janno den Engelsman, stadsbeiaardier van Zierikzee. De beiaardiers spelen muziek in verschillende stijlen, van klassiek tot modern.
Alle concerten duren van 19.30 tot 20.30 uur. Vooraf wordt aan de voet van de toren en in de kerktuin een programma uitgedeeld. Bij goed weer is de tuin naast de kerk een mooie plek om naar de muziek te luisteren. De tuin is tijdens de concerten wel geopend voor publiek.

Bron: thevandijks 25 juli 2010

Het derde beiaardconcert maandagavond 26 juli 2010 in de serie Torenmuziek Gouda 2010 is Midori Conneman de concertgeefster. Midori Conneman is in Tokyo (Japan) geboren. Zij studeerde af aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort in 2003 en aan het conservatorium te Utrecht als pianist in 2004. In 2000 won zij de 3de prijs in de Internationale Beiaardwedstrijd te Oudenaarde (BL). Als freelance-beiaardier speelt ze ook in andere Europese landen. Sinds 2004 heeft zij een eigen praktijk voor pianolessen in haar woonplaats Waddinxveen. Het concert start om 20.15 uur en is vrijwel in de hele oude binnenstad van Gouda te beluisteren.

 

Uit: De Stad Amersfoort zondag 25 juli 2010

Gratis rondleiding en carillonconcert bij het Belgenmonument


BERGKWARTIER - Zondag 8 augustus organiseert de Nederlandse Beiaardschool een concert op het carillon van het Belgenmonument aan de Belgenlaan (bij de Stichtse Rotonde). Het concert wordt gegeven door Wim Ruessink.
Voorafgaand aan het concert geeft een gids van Gilde Amersfoort een rondleiding rondom het monument en vertelt over het ontstaan en de geschiedenis. Er wordt ingegaan op het leven van de Belgische vluchtelingen tijdens hun verblijf in Amersfoort gedurende de Eerste Wereldoorlog.
De rondleiding begint om 14.15 uur, het concert om 15.00 uur.
Nadere informatie: www.gildeamersfoort.nl en www.beiaardschool.com

Uit: BNde Stem 20 juli 2010

Stadsbeiaardier Pieter Maassen bespeelt klokken in Australië

De Oosterhoutse Stadsbeiaardier Pieter Maassen verzorgt de komende weken twee concerten in Australië. De vaste bespeler van het orgel van de Sint Jansbasiliek mag zijn kunsten vertonen op het War Memorial Carillon van de Universiteit van Sidney en het National Carillon van de hoofdstad Canberra.
Maassen brengt een mengeling van Nederlandse klassiekers, Australische liedjes, jazz en Mozart.

Het is niet de eerste keer dat Maassen een kijkje neemt over de grens. Eerder speelde hij onder meer in Engeland, België en New York.

In de periode dat Maassen in Australië verblijft, neemt het automatische speelwerk van de Sint Jansbasiliek zijn taken in de maand augustus over. Vanaf de eerste week van september is Maassen weer te horen. Dat is op vrijdagen van 15.30 tot 16.30 uur.

Het Carillon van Oosterhout

Uit: Alkmaars Dagblad 25 juli 2010

Drankorgel en klokspijs

ALKMAAR - Onder de prikkelende titel 'Drankorgel en Klokspijs' worden deze zomer op de woensdagavond weer orgelconcerten gehouden in de Grote Sint Laurenskerk. Elke avond wordt voorafgegaan door concerten op de carillons van de Waagtoren en de Grote Kerk.
Tot 1 september speelt iedere woensdagavond een keur aan binnen- en buitenlandse organisten en beiaardiers. De programma's van deze concerten sluiten op elkaar aan en voor geïnteresseerden is er een speciaal arrangement samengesteld. Om 17.00 uur begint het programma met een concert op het carillon van de Waagtoren, waar luisteraars op het terras van café De Notaris kunnen genieten van een drankje. Om 17.45 uur volgt een uitgebreid driegangen-menu bij restaurant Hof van Alkmaar, waarna om 19.30 uur het concert op het carillon van de Grote Kerk begint. Deze is te beluisteren vanuit de tuin van het oude stadshuis. Om 20.15 uur is het tijd voor het orgelconcert in de Grote Kerk. Vouchers voor dit arrangement zijn verkrijgbaar bij de VVV in de Waag van Alkmaar en kosten 35 euro.

Het complete programma is te vinden op www.alkmaarorgelstad.nl.

Bron: thevandijks 18 juli 2010

Tweede Torenmuziek Concert door Jan Verheyen

Aanstaande maandag 19 juli 2010 kan er weer geluisterd worden naar het tweede Torenmuziek concert vanaf de Sint Janstoren van Gouda. Dit concert gaat gegeven worden door Jan Verheyen. Jan Verheyen (°1976) begon met zijn beiaardstudie aan de Koninklijke beiaardschool “Jef Denyn” van Mechelen, waar hij met grote onderscheiding afstudeerde. Daarna studeerde hij nog verder aan het Carillon Instituut Nederland en de Bourdon Hogeschool voor Muziek. Hij behaalde het bachelordiploma voor beiaard. Jan heeft al heel wat concerten gegeven in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Portugal. In 2006 werd hij eerste prijswinnaar van de internationale beiaardwedstrijd vande Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Sinds 2008 is hij stadsbeiaardier van de stad Hasselt.Hij is bestuurslid van de Vlaamse Beiaard Vereniging (VBV) en is redactiesecretaris van het driemaandelijkse magazine. Hij coördineert ook de internationale werkgroep die in 2010 de 500ste verjaardag van de beiaard voorbereidt. Daarnaast weet hij de beiaardwereld te verrassen met nieuwe initiatieven, zoals de vernieuwing van het beiaardmuseum in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt en de oprichting van Compagnie Aardbei http://www.cie-aardbei.be waarmee hij de kindervoorstelling “Rocky het Klokkie” en de combinatieconcerten “Bell-canto” (beiaard en sopraan) en “Drum and bells” (beiaard en drum) ontwikkelde. Hij is ook een van de artistieke leiders van het beiaardfestival Eurocarillon 2009. Het concert strat om 20.15 en kan overal in de oude binnenstad van Gouda beluisterd worden.

 

Uit: Nieuwsblad de Kennemer 14 juli 2010

Vier handen maken concert met carillon bijzonder

BEVERWIJK - 'Quatre mains' het carillon bespelen. Deze bijzondere voorstelling staat op het programma tijdens de vier Zomeravondbespelingen op het carillon van de Agathakerk. Twee zijn er inmiddels achter de rug, waarvan de derde, afgelopen maandag, heel bijzonder was mede als gevolg van het weer.

"Gastbeiaardier Gerda Peters speelde Amerikaanse salonmuziek. Helemaal passend bij de sfeer, buiten in de pastorietuin, onder het genot van een drankje. En niet binnen, want het zag er maandagavond aanvankelijk naar uit dat het zou gaan regenen", vertelt Jan Broekkamp van de stichting Vrienden van de Beiaard.

De derde bespeling op 26 juli neemt de vaste beiaardier van het carillon, Henny Heikens, voor zijn rekening. De eerste avond was maandag 28 juni. Toen bracht de stadsbeiaardier van Utrecht, Arie Abbenes, oude en prachtige romantische Franse muziekstukken ten gehore.

Het opvallende carillon op het dak van de Agathakerk. Foto: Dries Boumans

Lust

In de fraaie en beschutte tuin van de pastorie naast de Agathakerk aan de Breestraat zijn de zomeravondbespelingen op het carillon opnieuw een lust voor het oor, zo laten diverse liefhebbers weten. "In combinatie met de locatie", voegt Broekkamp er aan toe.

Op de daarvoor ingerichte luisterplek in de tuin genoten maandag de bezoekers opnieuw. De kwaliteit van de gastbeiaardiers geeft daar ook alle reden toe, zo viel waar te nemen uit de reacties. De hoog boven de kerk aanwezige beiaard met zijn 49 klokken kreeg van menigeen met gesloten ogen aandacht.

Twee

Het laatste concert uit de serie op 16 augustus is heel bijzonder, zo benadrukt Broekkamp. Deze avond maakt het gehoor mee dat twee beiaardiers, Anna Maria Reverté en Koen van Assche 'quatre mains' het carillon bespelen. Anna Maria is de vaste bespeler van het paleis van het Generalitat Catalunya (zetel van de Catalaanse regering) in Barcelona en Koen is stadsbeiaardier van Leuven, Turnhout en Herentals.

Het programma van de laatste twee concerten wordt later bekend gemaakt. De concerten zijn steeds van 20:00 tot 21:00 uur en vrij toegankelijk. De luisterplek, met zitplaatsen in de pastorietuin, is bereikbaar via de groene poort naast de pastorie aan de Breestraat 101. Bezoekers ontvangen bij aanvang een programma.

Het is inmiddels traditie geworden dat de beiaardier na afloop van het concert vanuit de speelplek, hoog boven de koepel van de kerk, naar beneden komt en voor de aanwezigen aanspreekbaar is voor vragen en opmerkingen.

Bron: thevandijks 12 juli 2010

Vanavond eerste Torenmuziek concert vanaf de Sint Janstoren

Vanavond maandag 12 juli gaat het eerste Torenmuziek concert plaatsvinden vanaf de Sint Janstoren in Gouda. Het eerste concert gaat gegeven worden door Gideon Bodden. Gideon begon zijn klokkenistencarrière in 1983 aan de muziekschool van Hilvarenbeek, hij studeerde later aan de beiaardscholen te Mechelen en te Amersfoort. Hij won meerdere beiaardconcoursen, waaronder de Kon. Fabiolawedstrijd te Mechelen (1993). Hij is stadsbeiaardier van Amsterdam, Oudewater, Hilvarenbeek en Schoonhoven en heeft een drukke internationale concertpraktijk. Hij verwierf een reputatie als uitvoerder van complexe werken van vooral 19de en 20ste eeuwse componisten. In augustus 2003 voerde Gideon Bodden op de Grote Kerkstoren te Dordrecht alle beiaardcomposities van Kors Monster uit. Hij is voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en directeur van Het Molenpad Expertise. In die laatste ontwerpen van klokprofielen en het stemmen van beiaardklokken. Het concert heeft als thema werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750) en er gaat ondermeer uitgevoerd worden delen uit de  Goldberg-variationen en de Suite in E-dur BWV 1006.

 

Bron: RTV Oost 18 juni 2010

Carillon kerktoren Hasselt opgeknapt

Het carillon van de kerktoren in Hasselt is opgeknapt en aangevuld met 7 nieuwe klokken. Alles klinkt mooier, frisser en dankzij de nieuwe klokken kan er veel meer verschillende muziek worden gespeeld. Bovendien is er op het carillon een computer aangesloten waardoor er ook automatisch deuntjes gespeeld kunnen worden. De opknapbeurt heeft drie weken geduurd. Ook het carillon van Genemuiden wordt op dit moment opgeknapt en is straks op afstand aan te sturen.

'Carillon verbindt bewoners Heuvel'

Bron: Internet Bode 17 juni 2010

BREDA - Hij heeft er een kleine vijf jaar op moeten wachten, maar uiteindelijk heeft beiaardier Pieter Maassen (foto) het dan toch voor elkaar gekregen: de restauratie van het carillon aan de Heuvelbrink. Niet alleen kan het befaamde torentje er in bouwkundig opzicht weer jaren tegenaan, het carillon heeft er ook nog eens zeven kleine klokjes bij gekregen. De bewoners van de Heuvel mogen zich dan ook weer verheugen op de meest uiteenlopende melodieën. Pieter Maassen: "Het leuke is dat het instrument door iedereen in de wijk geaccepteerd wordt." FOTO HENK STEVENS

Bron: Het Stadsblad Breda 16 juni 2010

Nieuwe deuntjes op carillon Grote Kerk

BREDA - Het automatische carillon in de toren van de Grote Kerk heeft een aantal nieuwe deuntjes gekregen. Tot half november klinkt nu ieder heel uur het Processielied uit Godelieve, een oratorium van Edgar Tinel. Dit werk, uit 1894, is onlangs in de Grote kerk uitgevoerd door het Princenhaags Mannenkoor en Toonkunstkoor Breda. Het arrangement mondt uit in de uurslag op de grootste 'Breda-Nassau'-klok (toon Bes, 1695, circa 3.500 kg).
Om kwart over is steeds 'Geluckig is de mens' te horen, een fragment uit de handschriften (circa 1657) van de Bredanaar Hendrik van der Locht. Tijdens de tentoonstelling Woord & Wapen was het manuscript in de Grote Kerk te zien. De muziek is bewaard gebleven omdat ze had gediend als inbindmateriaal bij een Bredase notaris.
Ieder half uur wordt het tweede thema uit de eerste ballade, o-pus 23, van Frederic Chopin gespeeld. Zijn muziek is voor de trommel bewerkt omdat 't 200 jaar is geleden dat hij in Polen werd geboren. Om kwart voor tot slot is de inleiding op Pastime Paradise van Stevie Wonder te horen. Dit op verzoek van Marcel Jas. Voorstellen voor de volgende keer kunnen tot 1 november worden ingediend bij de balie van de Grote Kerk.

Bron: Klaverblad 17 juni 2010

Carillon Concerten in Vught

Zomerconcerten

Dit jaar staan vier concerten gepland. Het eerste wordt gegeven door Geert D’hollander, stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent, Lier en Sint-Noklaas. Hij studeerde aan het Kon. Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en aan de Kon. Beiaardschool in Mechelen.
Peter Bremer verzorgt het tweede en vierde concert. De naam van de beiaardier van het derde concert wordt later bekendgemaakt.

Vertellingen
Het eerste concert wordt gegeven op vrijdagavond 25 juni van 20.30 uur tot 21.30 uur.
Aansluitend houdt de Lambertusstichting in het kader van Midzomernachtvertellingen een optreden van Klaas Vos met werk van Godfried Bomans.

Lambertusmarkt
Het tweede concert heeft plaats op zondagmorgen 18 juli van 11.30 tot 12.30 uur. Het derde concert wordt gegeven op 11 september, ’s middags van 13.00 tot 14.00 uur. Dit is de zaterdag van het Monumentenweekend, tevens de dag waarop de Lambertusmarkt wordt gehouden.

Dubbelconcert

Het vierde concert is een dubbelconcert: het carillon met de harmonie Kunst en Vriendschap.
Dit concert staat op de agenda voor zondagmiddag 26 september van 14.00 tot 15.00 uur. Hoe een en ander in klank wordt gebracht is nog niet helemaal uitgewerkt maar het zal een unieke voorstelling worden!

Gratis
De carillonconcerten zijn gratis. Voor koffie en thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Bij elk concert wordt een uitgebreid programma uitgereikt met de te spelen stukken, achtergronden van de beiaardiers enz. Tijdens het concert kunt u terecht op het plein rond de Lambertustoren en in de tuin van de Lambertuskerk. Bij minder mooi weer is de kerk open.


Bron: Omroep Venlo 14 juni 2010

Jubileumconcert carillon in Martinuskerk

Beiaardier Marcel Siebers heeft zaterdag met de Venlose Stadstrompettisten in de toren van de Martinuskerk een concert gegeven.


Van 14.30 uur tot 15.30 uur was er muziek te horen. Het concert werd gegeven ter ere van het 500-jarige bestaan van het carillon. Het Venlose muziekinstrument is van 1959. Er werd voor de gelegenheid ook nog een special stuk gecomponeerd genaamd 'Fanfare 500'.

Bron: Het Westfries Weekblad 3 juni 2010

Vereniging Het Carillon

HOORN - In de zomeravondconcertserie van de Vereniging Het Carillon te Hoorn concerteert Christiaan Winter op woensdag 23 juni van 19.30 tot 20.30 uur op het carillon van de Grote Kerk te Hoorn.

Het programma voor de komende maanden luidt verder als volgt. Er wordt geconcerteerd op de woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur:

7 juli: Vegar Sandholt (Noorwegen).

21 juli: Steven Ball (USA)

18 augustus: Sjoerd Tamminga.

25 augustus: Katarzyna Piastowska (Polen).

8 september: Peter Bremer.

Open Monumentendag zaterdag 11 september: 13.00 uur Frits Reynaert met Hoornse Brassband. Vanaf 13.00 uur. Open Toren. 13.30 tot 14.30 uur. Het carillon van de Grote Kerk wordt wekelijks door stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeeld op de donderdag van 17.00 tot 18.00 uur en maandelijks op zaterdag van 14.00 tot 14.45 uur (in principe de 3e zaterdag).

Luistertuinen

Tijdens de carillonconcerten zijn er in de Hoornse binnenstad steeds twee luistertuinen geopend. Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten van de beiaardklanken.

* De binnentuin van het Statenlogement, het voormalige stadhuis, ingang Nieuwsteeg nr. 40; het poortje naast de archeologische dienst van

de gemeente Hoorn.

* De Bijbelse tuin bij de Doopsgezinde Remonstrantse kerk aan het Grote Oost 43 (het Foreestenhuis). Ingang in de Schoolsteeg, het eerste poortje aan de linkerkant.

Het Carillon van Hoorn

Uit: De Volkskrant 8 juni 2010

Martinitoren speelt 'Wij houden van Oranje'

De Martinitoren in Groningen. (ANP)

Bezoekers van de binnenstad van Groningen worden gedurende het WK Voetbal vanaf de Martinitoren getrakteerd op ‘Wij houden van Oranje’. Dat nummer van André Hazes wordt sinds deze week ieder uur door de beiaardier van het carillon gespeeld.

Op deze manier wil beiaardier Auke de Boer het Nederlands elftal op een ludieke manier aanmoedigen, zo meldde hij dinsdag. Het is traditie dat De Boer met zijn muziekkeuze inspeelt op actuele gebeurtenissen.

Bron: Weblog Zwolle vrijdag 28 mei 2010 

Diverse zomerconcerten op carillon van de Peperbus


Zwolle - In de maanden juni en juli kan Zwolle weer genieten van het mooie klokkenspel van de Peperbus. Tijdens de Zomeravond concertreeks spelen iedere dinsdagavond van 19.30 tot 20.30 uur Nederlandse en internationale beiaardiers bijzondere muziekstukken op de Zwolse klokken.

Stadsbeiaardier Roy Kroezen trapt dinsdagavond 1 juni af, samen met het vrouwenkoor GIOIA. Het koor bestaat uit 40 vrouwen en staat onder leiding van Joan Jonkman. Samen brengen zij onder andere beroemde stukken van componist Henry Purcell en musicals als Sunset Boulevard, The King and I en Oklahoma. Later in de concertreeks wordt de Peperbus onder andere nog bespeeld door de Japanse Toru Takao, de Poolse Malgosia Fiebig, Luc Rombouts (stadsbeiaardier van de Vlaamse stad Tienen en bespeler van de twee universiteitsbeiaarden van Leuven), Bernard Winsemius (stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam) en Carlo van Ulft (beiaardier van het Centralia Carillon in Centralia, Illinois, USA).
Reguliere bespeling van de PeperbusDe Zwolse stadsbeiaardier Roy Kroezen bespeelt de Peperbus iedere vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur en iedere zaterdag van13.30 tot 14.30 uur. Ook wordt er gespeeld op nationale of plaatselijke feest- en gedenkdagen. De beiaardier is, behalve te beluisteren, ook te zien op een plasmascherm in het Stedelijk Museum. 

Bron: Zwartenwaterkrant 19 mei 2010

Renovatie carillons Zwartewaterland van start
'Speelcabine plaatsen weer ambachtelijke klus'

Het vertrouwde geluid van het carillon zal de komende weken niet over Hasselt klinken. Na ruim 40 jaar is het instrument aan renovatie toe. In opdracht van de gemeente is de firma Eijsbouts uit Asten vandaag begonnen met het demonteren van het carillon. Daarnaast wordt er een nieuwe speelcabine geplaatst door Bouwbedrijf Kijk in de Vegte uit Hasselt. "Een ambachtelijke klus", aldus Gerrard Kijk in de Vegte.In de kerktoren van Hasselt zal een beter geïsoleerde cabine komen met een nieuw klavier voor de stadsbeiaardier. Dit verbetert niet alleen de speelomstandigheden, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor educatieprojecten voor de leerlingen in het basisonderwijs.

Kijk in de Vegte: "De door ons, op de werkplaats, geprefabriceerde onderdelen worden door de galmgaten, halverwege de toren, naar binnen geplaatst. De komende dagen zullen wij aanwenden om de nieuwe geïsoleerde cabine vakkundig in elkaar te zetten."

Tijdens de renovatie wordt het mechaniek vervangen en zal het klokkenspel worden uitgebreid met 7 klokjes en wordt de computer voor automatische melodieën vervangen door nieuwe geavanceerde apparatuur. In samenwerking met de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPHH) wordt onderzocht of er op termijn een permanente expositie kan worden ingericht. De expositie wil bezoekers de interessante geschiedenis van de toren en het carillon laten zien.

Ook het carillon in Genemuiden wordt voorzien van zo’n nieuwe computer. Hierdoor is meer flexibiliteit en variatie mogelijk in het carillonspel en kunnen melodieën worden uitgewisseld.

De werkzaamheden aan het carillon zullen volgens planning op 18 juni zijn afgerond. Met de aanpassingen zullen de carillons in Hasselt en Genemuiden ook in de komende jaren weer optimaal dienst kunnen doen.

Uit: Genemuiden Actueel 19 mei 2010

Renovatie carillons in Zwartewaterland 

ZWARTEWATERLAND - Het vertrouwde geluid van het carillon zal de komende weken niet over Hasselt klinken. Na ruim 40 jaar is het instrument aan renovatie toe. In opdracht van de gemeente zal de firma Eijsbouts uit Asten daarom vandaag beginnen met het demonteren van het carillon.

Tijdens de renovatie wordt het mechaniek vervangen en zal het klokkenspel worden uitgebreid met 7 klokjes en wordt de computer voor automatische melodieën vervangen door nieuwe geavanceerde apparatuur. Ook het carillon in Genemuiden wordt voorzien van zo’n nieuwe computer. Hierdoor is meer flexibiliteit en variatie mogelijk in het carillonspel en kunnen melodieën worden uitgewisseld. 
In de kerktoren van Hasselt zal verder een beter geïsoleerde cabine komen met een nieuw klavier voor de stadsbeiaardier. Dit verbetert niet alleen de speelomstandigheden, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor educatieprojecten voor de leerlingen in het basisonderwijs. In samenwerking met de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPHH) wordt onderzocht of er op termijn een permanente expositie kan worden ingericht. De expositie wil bezoekers de interessante geschiedenis van de toren en het carillon laten zien.

De werkzaamheden aan het carillon zullen volgens planning op 18 juni zijn afgerond. Met de aanpassingen zullen de carillons in Hasselt en Genemuiden ook in de komende jaren weer optimaal dienst kunnen doen. 

Bron: Erasmus Sport 19 mei 2010

Kennismakingscursus Carillon

Op Campus Woudestein


Het carillon van de Erasmus Universiteit Rotterdam bevindt zich op Campus Woudestein. Het instrument wordt dagelijks van 12.30 – 13.00 uur door de beiaardier en zijn leerlingen bespeeld. Heb je de beiaardier wel eens horen spelen en zou je zelf een keer op het carillon willen musiceren? Grijp dan nu je kans! Naast de reguliere lessen wordt er van 28 - tot en met 30 juni 2010 een kennismakingscursus beiaard georganiseerd.De groepslessen worden gegeven aan het oefenklavier aan de voet van de toren. Aan het eind van de lessenserie (3 lessen) is er voor hen die dat willen een mogelijkheid de geleerde vaardigheden op het carillon tijdens een recital ten gehore te brengen. De les is ook voor mensen zonder instrumentale ervaring prima te volgen. Het kunnen lezen van noten in de g–sleutel is noodzakelijk.

Deelname aan de cursus is gratis! De lessen vinden plaats van 11.00 – 12.30 uur. Om je aan te melden of om meer informatie te verkrijgen kun je bellen naar EUR beiaardier Mathieu Polak, tel. (06) 24981763 of mailen naar: mathieudpolak@hotmail.com of: mathieudanielpolak@yahoo.com

Het Carillon van de Erasmus Universiteit

Bron: http://www.carillon-doesburg.nl/actueel.html 12 mei 2010

Carillon Marathon langs de IJssel

Net als voorgaande jaren vindt op Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei 2010, de Carillon Marathon plaats in een aantal stadjes langs de IJssel. Deelnemers varen met een boot over de rivier langs de voormalige Hanzesteden en gaan daar van boord om te luisteren naar een carillonconcert vanaf de kerktoren van de centrale stadskerk. Arnhem is voor het eerst in de tocht opgenomen en is om 9.45 uur in de Eusebiuskerk het startpunt van de reis langs Doesburg en Zutphen naar Deventer.
De muziek die van de torens klinkt, duurt telkens een half uur en staat ditmaal in het teken van Chopin en Shumann, die beiden die 200 jaar geleden werden geboren. In Doesburg en Zutphen zijn stadswandelingen met een gids uitgestippeld. In Zutphen zijn een aantal ateliers geopend ronde de Wijnhuistoren.

Bron: Gemeente Geertruidenberg 12 mei 2010

Carillon Geertruidskerk

Het college stemt in met het verzoek om het carillon in de Geertruidskerk aan te passen. Na deze aanpassing kan het carillon handmatig bespeeld worden.
Tegelijkertijd wordt de ruimte waar de carilloncomputer staat weersbestendig gemaakt. De Geertruidskerk is een rijksmonument. De gemeente is eigenaar en moet daarom instemmen met de aanpassingen aan de toren en het carillon. De kosten worden vrijwel geheel betaald uit een subsidie van het Bianchifonds. 

Uit: DeStadNijkerk maandag 10 mei 2010 

Nederlander en Zuidkoreaanse verzorgen tweede meideun op carillonNIJKERK - De tweede Meideun levert een bijzondere combinatie op: twee leerlingen van de beiaardschool, de één uit Nederland, de andere uit Zuid-Korea; een zestiger en een twintiger, een man en een vrouw. Allebei organist.

Dick Klomp studeerde orgel en piano en is ook zeer actief als koordirigent. Hij maakte concertreizen naar andere landen in Europa en daarbuiten en speelde al menige CD vol. Ook vorig jaar verzorgde hij gedeeltelijk een meideun.
De andere speler is Jung Eun Kim. Zij behaalde haar bachelor-diploma orgel in Zuid-Korea, haar geboorteland, waar ze ook woont als ze niet aan de Nederlandse Beiaardschool studeert. Zuid-Korea staat niet bekend als beiaardland, maar dat kan gaan veranderen! In 2001 plaatste klokkengieterij Petit & Fritsen, uit het Brabantse Aarle Rixtel, de grootste beiaard ter wereld in Teajon, de 5e stad van Zuid-Korea! De beiaard werd opgehangen in de campustoren van het Hyechon College, die Bujung-Ik Lee had laten bouwen ter herinnering aan zijn moeder, die op 78-jarige leeftijd was overleden.
Het Hyechon College is een soort HBO-opleiding, voortgekomen uit een verpleegstersopleiding, gebaseerd op Koreaanse tradities en christelijke principes. Kerkgang is voor de studenten verplicht en het is dan ook geen wonder dat het instituut beschikt over een grote kerk met een fraai orgel. Enkele goede orgelstudenten worden nu in gelegenheid gesteld om zich ook in de beiaardkunst te bekwamen. Jung Eun Kim is daar een van. De reeds verder gevorderde Jason Lee zal deze zomer in de Zomerserie een concert verzorgen.

Gevarieerd programma
Het programma, waarin beide beiaardiers afwisselend een of twee onderdelen spelen is zeer gevarieerd. Het Meideun-aspect wordt gevorm door drie “ouderwetse" voorjaarsliedjes uit “Kun je nog zingen, zing dan mee". Verder klassieke composities van Bach en Mendelssohn-Bartholdy, maar ook een drietal “standards" uit het internationale populaire repertoire. Een belangrijk onderdeel zijn ook de eigentijdse beiaardcomposities van Boedijn, Manneke en Dick Klomp zelf. Zeker is dat elke luisteraar wel iets bekends voorbij hoort komen!
Deze Meideun vindt plaats op dinsdag 18 mei en duurt van 19.00-20.00 uur.

Luisterplaats
De meibespelingen vinden plaats op de dinsdagen van mei, steeds 's avonds van 19.00-20.00 uur. Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Deze bevindt zich op een binnenplaatsje, dat bereikbaar is vanuit de Gasthuisstraat, tussen nr. 3 en 5. De toegang is gratis en men kan tussen de programmaonderdelen vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn er programma's aanwezig.
De laatste Meideun wordt verzorgd, op dinsdagavond 25 mei van 19.00-20.00 uur, door Bart Vervaat, student aan het Carillon Instituut Nederland, op 25 mei. 

Uit: Nederlands Dagblad 7 mei 2010

Feesten om 500 jaar carillons

door Roel Sikkema 

,,Kijk, hier staat het. Een zekere Jan Van Spiere krijgt betaald omdat hij 'een clavier in torrekin om te beyaerdene' aan de stad heeft geleverd. Het staat in dit rekeningboek uit 1510, nu dus vijfhonderd jaar geleden.''We zijn in de voormalige abdij Maagdendale, waarin het stedelijk archief van het Vlaamse Oudenaarde is gevestigd. Een van de archiefmedewerksters laat het dikke rekeningboek zien, waarin deze notitie staat. De vermelding uit 1510 is de oudste van een carillon met klavier, zoals we dat nu nog steeds kennen. Reden voor een hele serie festiviteiten dit jaar in de landen die als bakermat van de beiaardkunst kunnen worden gezien: België, Nederland en Frans-Vlaanderen.

Het klavier dat Van Spiere leverde, was bestemd voor de toren van het stadhuis. Dat was niet het prachtige gebouw dat nu de Oudenaardse Grote Markt siert, want dat werd pas tussen 1524 en 1536 gebouwd. Van Spiere maakte maar een klein klaviertje, want het carillon bestond uit slechts negen klokken. In 1529 was de toren van het nieuwe stadhuis zover voltooid, dat de klokken overgezet konden worden, waarbij de beiaard ook werd vergroot. Van de klokken uit 1510 is er geen enkele meer over.

Uit: De Stad Nijkerk woensdag 5 mei 2010

Opnieuw Meideunen vanaf het carillonNIJKERK - De Nijkerkse Klokkenspelvereniging presenteert een nieuwe serie carillonconcerten onder de welleidende titel: Meideun 2010.
Het eerste concert is op dinsdag 11 mei en wordt verzorgd door Rien Donkersloot.


Rien Donkersloot (1985) studeerde orgel en behaalde in 2006 bij Bas de Vroome het diploma 1e fase en in 2008 het diploma 2e fase. Inmiddels had hij al diverse prijzen op orgelconcoursen behaald. Tevens behaalde hij het diploma Kerkmuziek
Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij begon deze studie bij Roy Kroezen. Sind september 2008 studeert hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen en met succes! In 2009 won hij zowel de 1e prijs van het Internationale Beiaardconcours van België in Wavre, als de 1e prijs van het Nederlandse Beiaardconcours, dat vorig jaar in Gorinchem plaats vond.
Rien Donkersloot is organist van de Maranathakerk te Rotterdam-Zuid, de dorpskerk in Rhoon en van de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Verder heeft hij een uitgebreide lespraktijk en is hij actief als (koor)begeleider.
Van zijn orgelspel verschenen vier cd's. Vorig jaar verscheen een cd met laat-romantisch en vroeg-modern repertoire, opgenomen op het orgel van de Oude Kerk in Delft. Deze CD kreeg het predicaat “CD van de Maand".
De concerten zijn te beluisteren vanaf de luisterplaats: Gasthuisstraat 3a – geopend vanaf 18.45 uur
Volgende Meideun is op dinsdag 18 mei met beiaardiers Dick Klomp en de Zuidkoreaan Chung Eun Kim. De laatste Meideun wordt op dinsdag 25 mei verzorgd door Bart Vervaat. 

Bron: Gemeente Hilversum publicatiedatum: donderdag 6 mei 2010


Beiaardier Freek Bakker: Straatmuzikant op hoog niveau


Over Hilversum klinken de klanken van de Beatles. Het is een zonnige woensdag. Marktdag. En dat betekent in de meeste gevallen dat Freek Bakker de vele trappen van de raadhuistoren beklimt om het carillon te bespelen. Het verhaal van een beiaardier.Freek Bakker is al sinds 1984 de beiaardier van Hilversum. En ook daarvoor was hij geen onbekende met dit werk. "Mijn vader was een internationaal bekende beiaardier. De toenmalige burgemeester Boot wilde in Hilversum graag de beste hebben. Dat is de traditie, die al bij architect Dudok begonnen is. De toren is zo ontworpen dat de grootste en mooiste klokken naar boven gebracht kunnen worden, omdat ook Dudok groot fan was. Nadat mijn vader gestopt was, zochten ze een nieuwe beiaardier. Uiteindelijk kwamen ze bij mij terecht. Ik speel ook in Harderwijk en Nijkerk maar er is geen toren die zo mooi in het groen ligt als die van Hilversum."

Het carillon van Hilversum bestaat uit 48 klokken, het grootste van Nederland. Bovenin hangen de kleinere klokken voor de hogere tonen, onderin de grote `bas' klokken. Dit carillon is in 1958 opgehangen. De klokken zijn versierd met de boekweitkorrel en het logo van Hilversum, sommige klokken bevatten ook tekst. De uren en halve uren worden geregeld door een computer. Deze stuurt de hamers aan die tegen de buitenkant van de klok aanslaan. Bij het bespelen van de beiaard worden de klepels gebruikt die tegen de binnenkant van de klok aanslaan. Dit geeft een warmer geluid.

Beiaardieropleiding
Er bestaan wereldwijd slechts twee opleidingen tot beiaardier. Deze conservatoria zijn gevestigd in Amersfoort en in het Belgische Mechelen. "Steeds minder mensen melden zich aan voor deze opleiding. Het is namelijk ontzettend moeilijk om werk te vinden in deze branche", legt Bakker uit. "In Nederland zijn in totaal 191 torens met een carillon, waarvan er op dit moment 180 bespeelt worden door vijftig beiaardiers. Wanneer er een beiaardier stopt en de baan vrijkomt, zijn er vele aanmeldingen." Twaalf daarvan mogen dan voorspelen voor een jury waar Bakker ook in zit, waarna er een beslissing genomen wordt.

Chopin
Bakker mag onbeperkt gebruik maken van de Hilversumse toren. Daarom is hij niet alleen op marktdagen, feestdagen en rond raadhuisconcerten te horen. "Ik sla zelden een verzoek af om te spelen. Ik vind het mijn plicht om te spelen wanneer de burgers dat willen. Tijdens trouwerijen geeft het toch iets extra´s als het bruidspaar aan komt rijden en de klokken spelen `daar komt de bruid'. Helemaal nieuw zijn de verzoeken om ook tijdens uitvaarten het carillon te bespelen." Ook qua repertoire heeft Bakker de vrije hand. "Rond 5 december speel ik graag Sinterklaasliedjes en dit jaar is het Schumann en Chopin jaar, dus speel ik vaker stukken van hen." En smartlappen? "Dat doe ik nooit maar ik zie mezelf als een straatmuzikant voor de inwoners van Hilversum, dus eigenlijk zou ik dat ook moeten spelen."

Zelf het carillon zien?
Zelf de toren beklimmen, het uitzicht van Hilversum bewonderen en het klokkenspel zien? Dat kan. Iedere zondag vindt er een rondleiding plaats door het Raadhuis en ook de toren is bij mooi weer onderdeel van het programma. De rondleiding start in de Dudok Dependance, de tentoonstellingsruimte in het souterrain van het raadhuis, Dudokpark 1 te Hilversum. Reserveren is niet nodig. 

Het Carillon van Hilversum

Uit: De Stad Nijkerk maandag 3 mei 2010

Nieuwe liederen op carillon

NIJKERK - Vanaf 7 mei strooit de speeltrommel van de Grote Nijkerk te Nijkerk tot oktober 2010 nieuwe melodieën over de stad. Vanaf 1779 klinkt op het hele uur een per traditie geestelijk lied.
In oktober 2010 wordt de trommel opnieuw verstoken. Uw favoriete melodie vanuit de toren? Neem contact op met Freek Bakker, Van Kluyvelaan 14, 3862 XG Nijkerk of freek.bakker@upcmail.nl Wanneer het technisch mogelijk is, bepaalt u de klanken.

Heel uur: Gezang 470 Wat vlied of bezwijk, getrouw is mijn God
Kwart over: The English Country Garden (traditoneel lied)
Half uur: Grootvader's klok (H.C. Work)
Kwart voor: Toen Hertog Jan (traditioneel lied) 

Uit: De Echo van Horst 29 april 2010

Carillon Grubbenvorst krijgt nieuwe plek
Ingestuurd door Redactie Echo Op 29 - april - 2010

Ruim een jaar zwijgt het carillon van Grubbenvorst al. Maar daar komt verandering in. Het Carillon Comité Grubbenvorst gaat er voor zorgen dat het over enige tijd weer liedjes kan laten horen.

 

Het carillon werd in 1979 geplaatst bij de 50-jarige professie van zuster Stanislas. Ruim dertig jaar lang was de muziek in Grubbenvorst te horen. Totdat vorig jaar het mechanisme stuk ging, waarschijnlijk als gevolg van blikseminslag. Zonde, vond een aantal Grubbenvorstenaren en verenigde zich in het Carillon Comité Grubbenvorst. Sraar Voesten: ‘Er waren veel dorpsbewoners die zich afvroegen of het carillon gerepareerd zou worden. Navraag bij de zusters leerde echter dat zij daar geen prioriteit aan gaven. Zij wilden het carillon wel aan ons overdoen. Voorwaarde was wel dat het na reparatie weer een plek zou krijgen in het dorp.’

Urselinenpark
Onlangs werden de negen klokken van het kloosterdak gehaald door medewerkers van de Koninklijke Eijsbouts in Asten, die voor de reparatie zorg draagt. Ook het mechanisch uurwerk, afkomstig uit 1912, is door de zusters aan het comité geschonken en krijgt nu tevens een revisiebeurt. Door de firma uit Asten wordt een ontwerp gemaakt van de constructie waarin de klokken en het uurwerk straks komen te hangen. Waar, dat is nog even de vraag. Al heeft het comité wel al een plek op het oog. ‘Onze voorkeur zou uitgaan naar het grasveld, naast het standbeeld van de Melkende Non, in het Urselinenpark,’ aldus Voesten. ‘Het carillon hoort tenslotte bij het klooster. We moeten eerst bekijken of dat ook gaat. Dan is het de bedoeling dat straks het klokkenspel weer regelmatig een deuntje laat horen. Nee, dat hoeven niet perse kerkelijke liederen te zijn. Liedjes uit het eigen dorp zou ook leuk zijn. Of met carnaval carnavalsmuziek.’

Bijdrage
Wat de precieze kosten voor de reparatie zijn, moet nog berekend worden. Het comité hoopt in elk geval op bijdrages van de dorpsraad en sponsoren. ‘Hoewel de wethouder het een goed initiatief vindt, heeft hij wel al laten weten dat we van de gemeente waarschijnlijk geen subsidie hoeven te verwachten. Wanneer alles klaar is, is ook nog de vraag. Voor de zomer gaat in elk geval niet lukken. Maar als het aan ons ligt natuurlijk zo snel mogelijk.’

Uit: Het Kanaal 30 maart 2010

Rabobank schenkt 10.000 euro voor uitbreiding carillon


Op de kop af vijftig jaar nadat het carillon in de Moordrechtse Dorpskerk kwam, wordt serieus werk gemaakt van de uitbreiding en renovatie van dit klokkenspel. Daar is geld voor nodig, behoorlijk wat geld. Een flinke duit in het zakje werd vorige week dinsdag gedaan door de Ledenraad van de Rabobank Gouwestreek. De bank overhandigde een cheque van maar liefst 10.000 euro aan de stichting Torenmuziek Moordrecht.

"We zijn heel blij om hier vandaag een eerste startschot te geven," zei Johan Verboom, voorzitter van de stichting Torenmuziek Moordrecht, bij het aannemen van de cheque in de hal van de Dorpskerk. Voor de totale uitbreiding en renovatie van het carillon is naar schatting zo'n 70.000 euro nodig. De stichting, die in november is opgericht, heeft inmiddels bijna 30.000 euro in kas, inclusief de gift van de Rabobankleden.

ABBA op de Beiaard

De musical Mamma Mia speelt in Breda. Theater directeur Cees en Beiaardier Jacques spelen nummers van ABBA op de Beiaard van de Grote Kerk. Castleden Robin van de Akker en Kok-Hwa Lie zijn aanwezig

Uit: De Gooi en Eemlander 23 februari 2010

Verrijzenisklokken naar Putten
De klokken van de Verrijzeniskerk in Hilversum-Noord luidden vanochtend voor het allerlaatst. Of liever gezegd eentje van de drie, want de twee andere deden het niet meer. Het was een afscheidsklank, want even later takelde een kraan de bronzen klokken uit de toren. 

De sloop van de kerk ligt in het verschiet. Hetzelfde lot is de al verlaten Titus Brandsmaschool en Petrus Dathenusschool beschoren, net als de rest van de opstallen in het stratenvierkant.
De toren van de kerk die in 2002 sloot steekt een metertje of dertig de lucht in. Sinds de bouw in 1962 is het een herkenningspunt geweest, aan het eind van de zichtlijn die via de Laan 1940-1945 loopt. De kerk, een ontwerp van architect H. Koldewey, ademt de jaren zestig: rechttoe rechtaan, met binnen één grote vierkante ruimte voor de gelovigen, gekleurd glas-in-lood in de ramen en een klokkentoren zonder spits. Klokkenmaker Herman Miedema is ook van de partij. Een oom van hem, Siep Miedema, was destijds bouwpastoor. Diens neef vertelt dat de Verrijzeniskerk destijds op de groei is gebouwd. Men ging ervan uit dat de kerk in het hart van een nieuw wijkje zou komen. ,,Het plan was om die wijk voor een deel op de hei te bouwen, maar dat is nooit doorgegaan.'' In de kerk, die de laatste paar jaar als atelier dienst deed en waar onlangs nog iemand met speciale toestemming z'n verjaardag mocht vieren, is het steenkoud en kaal. Er was onlangs nog een inbraak. De dader brak enkele donatiekluisjes open. Miedema, smalend: ,,Alsof daar nog iets in zou zitten.'' In een nis achterin prijkt in email een klein kleurrijk mozaïek van de verrijzenis van de Heer. ,,Dat ga ik eruit laten slijpen, om te bewaren.'' Twee van de drie klokken zijn in 1928 gemaakt door een Engelsman, ene Taylor. Ze kwamen te hangen in het raadhuis van Dudok, maar moesten daar wijken toen medio jaren vijftig het carillon kwam. Ze waren geknipt voor de nieuwe Verrijzenis.
Nu, 48 jaar later, vervolgen de twee hun reis naar Putten. Daar gaan ze luiden in de toren van de Hersteld Hervormde Kerk die daar op dit moment verrijst.

Uit: De Maasdriehoek donderdag 11 februari 2010.

Carillon Boxmeer weer op z’n plek


BOXMEER – Het was erg fris woensdag, maar dat weerhield de ‘hoogwerkers’ om het carillon weer ‘terug’ te plaatsen in de toren van het nieuwe gemeentehuis in Boxmeer.
Met een hijskraan werden vier stangen, waaraan de 37 klokken bevestigd zijn, in de toren geplaatst. Om het carillon bespeelbaar te maken werd de technische/elektrische installatie aangebracht. In totaal weegt het bronzen klokkenspel 1800 kg. Voor de sloop van het oude gemeentehuis was het carillon deskundig verwijderd en het lag sindsdien opgeslagen in Aarle Rixtel.

Cadeau
Het carillon is een cadeau van de Boxmeerse gemeenschap aan het gemeentebestuur, ter gelegenheid van de opening van het toenmalige gemeentehuis in 1960. Het oorspronkelijke carillon telde 25 klokken en is nu uitgebreid naar 37 klokken, waardoor er één octaaf aan muziekklanken is bij gekomen. Voor de muziekkenners: de tonen van het carillon lopen daardoor van C2 t/m D5.

 

Uit: Boxmeers Weekblad 11 februari 2010

Carillon Boxmeer weer op z’n plek

BOXMEER - Vanochtend is het carillon met een hijskraan teruggeplaatst in de toren van het nieuwe in aanbouw zijnde gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Boxmeer.

Dit carillon hing in het oude, gesloopte gemeentehuis en lag al geruime tijd opgeslagen in Aarle Rixtel. Het carillon is een cadeau van de Boxmeerse gemeenschap aan het gemeentebestuur, ter gelegenheid van de opening van het toenmalige gemeentehuis op 11 juni 1960.
Het oorspronkelijke carillon bestond uit 25 klokken en is nu zelfs uitgebreid naar 37 klokken, waardoor er één octaaf aan muziekklanken is bij gekomen. Voor de muziekkenners onder ons: de tonen van het carillon lopen daardoor van C2 t/m D5.
De klokken kunnen heel hard en heel zacht 'bespeeld' worden. “Je zou denken dat er een echte beiaardier aan het werk is”, zo melden deskundigen.
Met een hijskraan werden woensdagochtend vier stangen, waaraan de 37 klokken bevestigd zijn, in de nieuwe toren geplaatst. In totaal weegt het bronzen klokkenspel 1800 kilogram.

Uit: Scherpenzeelse krant zaterdag 13 februari 2010 09:01

Initiatief voor een 'echt' carillon in gemeentehuis Veenendaal

VEENENDAAL - Het college gaat bekijken of op de carillontoren van het gemeentehuis een 'echt' carillon kan worden geplaatst. Nu is er sprake van een 'beperkt' elektronisch carillon. Een Veenendaler, die elders als beiaardier een carillon bespeelt, heeft de gemeente gevraagd te willen onderzoeken of een carillon, met speeltafel en klokken en met de hand bespeelbaar, mogelijk is. Volgens hem zou dat een investering van 250.000 euro kosten. Onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn en ook of de genoemde kwart miljoen euro klopt. Wethouder Bert van den Bos houdt de mogelijkheid open dat met de realisering van de nieuwbouw van het gemeentehuis de installatie van een carillon kan worden gerealiseerd.


Uit: DeStentor door Willemien Weerman. vrijdag 5 februari 2010 

Met een sms'je een carillon aanzetten

Zoals een heel gewone verjaardagsbijeenkomst soms grote gevolgen kan hebben, was dat ook hier het geval.
Het leidde uiteindelijk tot een revolutionaire uitvinding waarmee een carillon via een sms'je automatisch muziek kan spelen. En nog veel meer.

André Bossenbroek, toen nog actief als automatiseerder van bedrijfsprocessen, raakte op die verjaardag in huize 't Zelle in Hengelo aan de praat met de Zutphense klokkenspecialist Melgert Spaander. Die worstelde met de automatisering van de torenklok in Zelhem. Bossenbroek: "Het grootste probleem bij torenurenwerken is dat ze niet nauwkeurig lopen. Dat is makkelijk op te lossen door er een motortje en wat elektronica in te plaatsen. Die maakt de historische uurwerken overbodig. Dat is dan ook op grote schaal gebeurd. Die vaak eeuwenoude met de hand vervaardigde uurwerken, complete kunstwerken, zijn uit vele kerktorens en landhuizen gegooid en op de schroothoop beland." Spaander zag de waarde ervan in en wilde paal en perk stellen aan deze cultuurvernietiging. Hij bracht er toe Bossenbroek op die bewuste verjaardag mee te denken over een oplossing. Het leidde tot een samenwerking in het bedrijf Clock Care. Bossenbroek: "We hebben er zo'n zes jaar over gedaan om een systeem te bedenken waarbij het oorspronkelijke uurwerk behouden blijft en tegelijkertijd wordt geautomatiseerd."

Er bleek veel animo voor het systeem. "Alleen", zegt Bossenbroek, "voor het geplaatst kon worden moest in vele gevallen het oorspronkelijke uurwerk worden gerestaureerd." Dat doet hij sinds kort in de tot werkplaats omgebouwde voormalige slagerij Aalderink in Toldijk. Op dit moment wordt het uurwerk van het Amsterdamse scheepvaartmuseum er gerestaureerd. Maar er gebeurt meer: er worden ook complete carillons gebouwd. Bovendien ontwikkelde Bossenbroek samen met een Gouds klokkenkundig adviesbureau een automatische carillonbespeler en een carilloncomputer. Daarmee kan via een sms'je het carillon op afstand worden bediend. De meeste carillons zijn al automatisch bespeelbaar via magneethamers die tegen de buitenkant van de klokken slaan. "De klepels doen alleen hun werk als de beiaardier speelt. Het verschil is dan ook duidelijk te horen. Bovendien is het een systeem dat aan nogal wat slijtage onderhevig is, veel energie verbruikt, gevoelig is voor blikseminslag en traag is zodat moderne muziek niet bepaald lekker klinkt." De automatische carillonbespeler, de carillair, ondervangt al deze problemen en is dan ook al geplaatst bij vele bestaande carillons waaronder die in de Grote Kerk in Harderwijk en het 67 klokken tellende carillon in Dordrecht. "Het allermooiste blijft natuurlijk het spel van de beiaardier zelf", zegt Bossenbroek. "Die is overigens ook nodig om de muziek te componeren voor het automatische carillonspel." www.caretechnics.nl

Uit: De Weekkrant 3 februari 2010

Kampen voorgedragen voor Werelderfgoedlijst

KAMPEN - Kampen met haar IJsseldelta dingt mee naar een plaats op de Lijst voor het Werelderfgoed van UNESCO. “Kampen verdient meer erkenning voor haar grote, unieke cultuurhistorische en natuurlijke waarden”, zo lichten wethouders Cor Adema en Wouter Ruifrok toe. Voor 1 februari moest de aanvraag binnen zijn bij minister Plasterk.
Kampen in de IJsseldelta voldoet ruimschoots aan de criteria waaraan Werelderfgoed moet voldoen door haar vele kernkwaliteiten, zo zijn de wethouders van mening. “Het prachtige IJsselfront met daarachter het Middeleeuwse stratenpatroon en de unieke waterkering die aansluit op de oorspronkelijke waterwering, die door de vestingwerken werd gevormd”, aldus Adema. “De Nieuwe Toren hebben we er als onderdeel van het IJsselfront uit gelicht. Met een oorspronkelijk vrijstaande carillontoren uit de zeventiende eeuw en een uitgebreid zeventiende-eeuws Hemony carillon als uniek overblijfsel van de Hollandse muziekcultuur.”
Tevens markeert de stad Kampen een belangrijke fase in de geschiedenis als sterk ontwikkelde Hanzestad die in 1251 al handelsprivileges kreeg met de Deense koning Abel voor de Ommelandvaart. “Die Ommelandvaart legde de basis voor de internationale handel waar Nederland in de zeventiende eeuw, ofwel de Gouden Eeuw, groot mee werd”, licht Ruifrok toe. “Kampen heeft zich steeds ontwikkeld aan het water dit uit zich nog steeds door de vele havens in het rivierfront waaronder de nieuwe Zuiderzeehaven.” Ook het polderlandschap met haar terpen en dode rivierarmen op Kampereiland en de rationele verkaveling in Mastenbroek van voor 1363 maken de IJsseldelta zo uniek. “Kampen is een stad die leeft en bruist, maar ook een stad waar je vandaag de dag nog steeds de oude geschiedenis om je heen ziet evenals in het buitengebied”, aldus Ruifrok. Adema: “Het is een optelsom met het IJsselfront als visitekaartje dat dit gebied zo bijzonder maakt.”
Belangrijkste reden van de voordracht voor de Werelderfgoedlijst is dat het Kampen nog duidelijker op de kaart zet. “Maar de kracht van de aanvraag is ook dat we alle kernkwaliteiten bundelen en dat Kampenaren hiervan nog meer bewust worden”, aldus de wethouders. “Adeldom verplicht om je kwaliteiten te behouden en waar mogelijk te versterken. Dat is een prachtige opdracht.”

Bron: www.carillon500.eu

Jubileumbeiaard in Moordrecht

Ter gelegenheid van de viering van het 500-jarig bestaan van de ‘beiaard’, wordt het automatisch klokkenspel van de Dorpskerk te Moordrecht (NL) voorzien van een traditioneel stokkenklavier en wordt het instrument met 20 klokken uitgebreid tot een beiaard van drie octaven. Voor een financiële bijdrage worden particuliere beiaardliefhebbers over de gehele wereld aangeschreven. Iedereen wordt verzocht een donatie te doen van 500 Eurocent
Inmiddels is een bedrag van bijna €30.000,- beschikbaar. Daarmee is het bedrag voor bijna 50% binnen. Helpt u mee? Stort dan uw bijdrage op Bankrekening 155 099 450 t.n.v. Stichting Torenmuziek Moordrecht, Weidezoom 82, 2841 SP Moordrecht o.v.v. ‘500 jaar Jubileumbeiaard’. (voor buitenlandse betalingen: IBAN: NL44RABO0155099450/BIC: RABONL2U Via de website www.carillon500.eu houden wij u op de hoogte van de vorderingen. Het ligt in de bedoeling de werkzaamheden aan het instrument en de feestelijke ingebruikname ervan in het Jubileumjaar 2010 te laten plaatsvinden.

Meer informatie: Johan Verboom 0182-374206 (voorzitter) of Maarten Siebel 06-12800023 (secretaris)500 minuten marathonconcert 

Beiaardier Boudewijn Zwart zal ter gelegenheid van de viering van “500 jaar beiaard’ in de komende zomer op een nog nader te bepalen plaats en datum een “marathonconcert” geven op het rijdende ‘Bell Moods’ Concert Carillon. Dit marathonconcert duurt exact 500 minuten. Tijdens dit non-stop beiaardconcert kan een keuze worden gemaakt uit maar liefst 500 muziekwerken. De opbrengst van dit concert komt ten goede aan de “500 jaar Jubileumbeiaard” van de Dorpskerk te Moordrecht.

Uit: Veluweland vrijdag 15 januari 2010

Carillon in Epe moet aangepakt worden

EPE – Het besturingssysteem voor de klokken van het carillon van de Grote Kerk in Epe moet worden vernieuwd. De gemeente wil er 3.825,24 aan bijdragen. Het carillon werd bij de totstandkoming van het gemeentehuis begin zeventiger jaren door de Industrieraad, Ondernemersverenging, banken en landbouwcoöpëraties geschonken. Eind 1997 verplaatste men het van de gevel van het gemeentehuis naar de kerk. De totale kosten bedragen 8.325,24 euro. Derden hebben 4.500 euro bijgedragen. Alle inwoners genieten van het carillonspel en het gemeentebestuur acht het niet redelijk om daarvoor een organisatie waarbij slechts één zevende deel van de inwoners is aangesloten te laten betalen. 

Bron: De Limburger 22 december 2009

Klokken carillon gestolen in MaastrichtIn Maastricht is maandagnacht het mobiele carillon van beiaardier Frank Steijns gestolen. Het instrument stond in een loods aan de Sint Gerardusweg. Inbrekers hebben volgens de eigenaar de 41 bronzen klokken stuk voor stuk losgeschroefd en meegenomen. De politie bevestigt dat er bij de loods is ingebroken.
Steijns kocht het carillon in 2007 van André Rieu nadat het een jaar lang met het orkest over de wereld had gezworven.

Bron: FOK.nl 22 december 2009

Carillon gestolen in MaastrichtGisternacht is in Maastricht het mobiele carillon van beiaardier Frank Steijns gestolen. Steijns heeft het carillon in 2007 overgekocht van André Rieu.
De politie heeft bevestigd dat er in de loods waar het instrument stond, is ingebroken. De inbrekers hebben wel nog wat werk gehad aan het carillon, ze hebben namelijk de 41 bronzen klokken stuk voor stuk losgeschroefd en meegenomen.

 

Unieke kans voor carillon

Doordat de gehele lantaarn van de Nieuwe
Toren is verwijderd, kan het carillon
ook worden aangepakt. “We hebben al
het mooiste carillon van Nederland, maar
we krijgen nu de unieke kans het
carillon nog mooier te maken”,
aldus wethouder Cor Adema. Foto: Mariska
Oegema

KAMPEN - Met de ingrijpende restauratie van de Nieuwe Toren, waarbij de gehele lantaarn is verwijderd, is het nu mogelijk om het carillon te vervolmaken. “Het is een eenmalige kans in eeuwen om zo’n uniek instrument zijn volle glorie te geven”, aldus wethouder Wouter Ruifrok. Hiervoor is een bedrag van ruim 75.000 euro nodig.
Voorgesteld wordt om met de restauratie de bestaande klokken in de opstelling uit 1662 terug te hangen en een extra zware klok in de basreeks toe te voegen, te weten een Es klok (2.855 kilo en diameter van 1,60 meter). Verder wordt in samenspraak met de stadsbeiaardier voorgesteld de klokjes in de bovenste octaaf te vervangen om een zuiverder toon te krijgen en op de speeltrommel extra noten te plaatsen. “Die extra noten op het automatische speelwerk vergroten het aantal melodieën, ritmes en snelheden”, licht wethouder Ruifrok toe.
Het grote probleem is nu de tijdsdruk. Dit jaar moet nog een opdracht worden gegeven aan de klokkengieter om te kunnen aansluiten bij de overige restauratiewerkzaamheden aan de Nieuwe Toren. Het college vraagt daarom aan de gemeenteraad nog deze maand een besluit te nemen of zij voor (een deel van) de kosten van 75.000 euro garant wil staan. Voor de benodigde gelden zal de stadsbeiaardier diverse fondsen aanschrijven voor sponsoring.
Sinds 1662 bezit de stad Kampen een zeer bijzondere beiaard die door de beroemde klokkengieter François Hemony is gegoten. De Hemony beiaard van Kampen is onbetwist de zwaarste beiaard die in de zeventiende eeuw in Nederland tot stand kwam. Bovendien is het de meest gaaf bewaard gebleven historische Hemony beiaard wereldwijd.

Uit: De Nieuwe Utrechter 13 december 2009 Door WdH

Utrecht betaalt extra aan carillon Vleuten


Volgens wethouder Harm Janssen komt de stichting die in Vleuten een klokkenstoel voor de Willibrordtoren van de Vleutense Torenpleinkerk regelde, 26.000 euro te kort. De stad betaalde al tonnen mee. De stichting kreeg door de crisis niet voldoende sponsors.

Janssen vertelde donderdag de raadscommissie Stad & Ruimte dat de stad het tekort wil bijpassen.

De klokkenstoel kwam deze zomer gereed. Stadsdichter Ingmar Heytze schreef een gedicht dat op de grootste klok is te lezen.

Uit: RVT Oost 8 december 2009

Het 17e-eeuwse carillon in de Nieuwe Toren van Kampen wordt gerestaureerd.

Daarbij wordt een historische fout hersteld, want de klokken zijn destijds in de verkeerde volgorde opgehangen. Ook wil het gemeentebestuur het carillon uitbreiden met een nieuwe klok van 1,5 meter doorsnee. Die klok ontbreekt nog, omdat het stadsbestuur er in de 17e-eeuw geen geld voor had. De restauratie van het carillon kost bijna 90.000 euro.

Uit: deStentor dinsdag 08 december 2009

Volledig herstel carillon

door Henriët Dijk.  

KAMPEN - De Nieuwe Toren klinkt vanaf voorjaar 2011 als nooit tevoren. Op het spoor gezet door de Beiaardkring Kampen gaat de gemeente het carillon in meer dan volle glorie herstellen. "Zoals de oorspronkelijke opzet eigenlijk was", stelt wethouder Wouter Ruifrok.
De totale kosten bedragen honderdduizend euro, waarvan 75.000 via sponsorgeld binnen moet komen.

Ten opzichte van de oorspronkelijke opzet van het zeventiende eeuwse muziekinstrument mist er nu een grote klok met een zeer lage toon. Onderdeel van de herstelplannen is een aanschaf van zo'n klok met een doorsnede van 1,60 meter. Ook de speeltrommel van de beiaard, waarmee de klokken automatisch worden bespeeld, wordt vergroot met een aantal tonen. Hierdoor kan de Nieuwe Toren straks meer melodieën en sneller spelen. Verder komen de klokken weer in de oorspronkelijke opstelling in de lantaarn van de toren te hangen. Wat betekent dat de grootste klokken bovenin en de kleinste onderin komen. Dit komt de bespeelbaarheid ten goede. Als laatste wordt enkele octaafklokjes vervangen, ook voor een beter geluid.

De aanpak van het carillon is mogelijk vanwege de lopende restauratie van de Nieuwe Toren. Anders was 'even' een grote klok toevoegen niet haalbaar door gebrek aan ruimte. "Dit is een eenmalige kans in eeuwen. We kunnen zo een uniek instrument de glorie geven die het heeft", stelt wethouder Ruifrok. De gemeente heeft besloten garant te staan voor de kosten. De Beiaardkring Kampen wil de nodige 75.000 euro via cultuurfondsen en anders sponsors binnen halen. De overige kosten zijn gedekt.

Bron: Gemeente Hoogeveen 2 december 2009.

Gemeente Hoogeveen

Roy Kroezen nieuwe beiaardier van de gemeente Hoogeveen

2 december 2009 - Roy Kroezen (42) is de nieuwe beiaardier van de gemeente Hoogeveen. Kroezen bespeelt donderdag 3 december tussen 11.00 en 12.00 uur voor het eerst in functie het beiaard van het raadhuis. Hij volgt Roelof Kok op, die zijn werk vorig jaar november heeft moeten neerleggen vanwege zijn gezondheid. De nieuwe beiaardier zal - evenals zijn voorganger - het carillon elke donderdagmorgen bespelen. In Drenthe zijn beiaarden zeldzaam. Er zijn er slechts drie: Meppel, Assen en Hoogeveen. Nederland telt ruim 180 carillons. 


Concerten

Tot Roy Kroezens werk behoort ook het organiseren van beiaardconcerten. Daarnaast wil hij graag de bevolking betrekken bij de muziekkeuze.

Roy Kroezen kwam in aanraking met de beiaard in de periode dat hij orgelles kreeg van Roel Smit (organist en beiaardier van de St. Catharinakerk in Doetinchem). Tijdens zijn orgelstudie aan het conservatorium in Arnhem (1987-1993) kreeg hij het bijvak beiaard van Gert Oldenbeuving. In 1991 ging hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort studeren. Hij kreeg er les van Bernard Winsemius. In 1996 behaalde hij het praktijkdiploma beiaard.

België

Verder studeerde Kroezen aan de Koninklijke Beiaardschool ´Jef Denijn´ in Mechelen en het Lemmensinstituut in Leuven. Hij behaalde in 2008 zijn masterdiploma voor beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

Roy Kroezen is sinds 1994 organist aan het Apostolisch Genootschap in Hilversum en vanaf 1998 adjunct-beiaardier van Rhenen. Van juli 2002 tot en met juli 2003 was hij vervangend beiaardier in Geldrop. Sinds 2005 is hij ook stadbeiaardier van Zwolle.

Big Ben

In 2000 richtte hij samen met drie collega's het ´versteekbureau Big Ben´ op, dat beiaarden van nieuwe automatische muziek voorziet. Vanaf 2006 maakte hij een aantal concertreizen naar de Verenigde Staten. Dat zal hij ook volgend jaar weer doen.

Afzender: college van B&W 

Uit: Het Dagblad van het Noorden 2 december 2009

Nieuwe beiaardier wil iedere Hoogevener bereiken


De nieuwe beiaardier van Hoogeveen, de 42-jarige Roy Kroezen uit Zwolle, is zeer enthousiast over het carillon in de toren van het raadhuis.
Hij speelt morgenochtend tussen 11.00 en 12.00 uur voor de inwoners van Hoogeveen. Hij besteedt daarbij aandacht aan de verjaardag van oud-wielrenner Joep Zoetemelk en de gisteren overleden Ramses Shaffy.

Uit: Vecht-Journaal zaterdag 28 november 2009

Carillon toch weer in de raad

WEESP - De gemeenteraad van Weesp moet toch oordelen over een burgerinitiatief van de club Carillon16UurAan. Dat oordeelt de commissie voor de bezwaarschriften.
De gemeenteraad had tijdig een besluit moeten nemen over dit burgerinitiatief. Ze heeft niet kunnen volstaan met het bevestigen van de algemene plaatselijke verordening waarin een uitzondering wordt gemaakt wat betreft overlast voor het carillon in de toren van de Laurenskerk. De commissie oordeelt dat het bezwaarschrift tegen het niet tijdig besluiten op het burgerinitiatief ontvankelijk is. Formele bezwaren tegen het burgerinitiatief dat 117 ondertekenaars heeft (in de enquête van de gemeente toonden zich zelfs 319 mensen tegen nachtelijk carillonspel) zijn er niet. En dus moet de gemeenteraad op 16 december de aanvraag inhoudelijk behandelen.


Erfgoed

Veel kans van slagen heeft de behandeling gezien de historie niet. Een raadsmeerderheid heeft meermaals aangegeven dat het carillon dag en nacht mag spelen. Het klokkenspel maakt nou eenmaal al honderden jaren deel uit van het cultuurhistorisch erfgoed van Weesp. Mensen die last hebben, wisten waar ze aan begonnen toen ze in de binnenstad gingen wonen, zo wordt gezegd. Raadsleden verwachten dan ook dat het burgerinitiatief wel een behandeling krijgt, maar toch wordt verworpen.

Carillon16UurAan legt zich er niet bij neer. Het is volgens de bestrijders van de geluidsoverlast goed verdedigbaar om het carillon zestien uur per dag (van 7.00 tot 23.00 uur), zeven dagen per week en 365 dagen per jaar te laten spelen. Ook dat is cultuurhistorisch verantwoord. 'Er is geen enkel zinnig argument te bedenken waarom een carillon 's nachts zou moeten spelen, wetende dat er 319 mensen last van hebben.'

Uit: deStentor donderdag 27 november 2009

In windstoten werken op de Lebuïnustoren

DEVENTER - De gevoelstemperatuur op de top van de Lebuïnustoren ligt rond het vriespunt. Harde windstoten rukken aan het lijf en steigers kraken.
Wie op 72 meter hoogte werkt, zoals de mensen die nu de Lebuïnustoren restaureren, moet stevig in zijn schoenen staan. Zeker als het zo hard waait als nu. Het KNMI spreekt al dagen van 'harde windstoten'. Als het echt te hard gaat mag de lift die de bouwvakkers naar boven vervoert niet in bedrijf zijn, zegt Alfons Ribberink, terwijl diezelfde lift langzaam omhoog kruipt. Hij is namens aannemersbedrijf Wesselink iets onder top van de toren bezig met het aftimmeren van de speelcabine, waar normaal het carillon hangt. "Als het echt stormt bestaat de kans dat er een kabel van de lift losschiet. Dat risico willen we niet nemen.''Als het te hard waait is het ook onmogelijk om met grote planken of platen te werken. De wind houdt dan in de toren nog stukken harder huis dan op de grond. Volgens aannemer Rob Wesselink wordt dat soort werk dan uitgesteld. "Er is méér werk dat gedaan moet worden.Waait het echt te hard, dan kiezen we er voor om eerst de dingen te doen waarbij je geen last hebt van de wind.'' In het voorjaar hadden de steigerbouwers soms problemen met de harde wind bij het opzetten van de steigers rond de Lebuïnus, zegt Ribberink. Het werk moest dan voor even worden stilgelegd.

Daar is nu echter geen sprake van, geeft Ribberink aan, terwijl de lift stopt. De mannen zijn binnenin de klok bezig. Daar moeten ze over zo'n drie weken klaar zijn, zodat beiaardier Roel Smit het klokkenspel weer kan bespelen. Ze merken veel minder van de wind dan de mannen van leidekkersbedrijf Koenders uit Neede. Zij leggen de laatste hand aan de koepel op het topje van de toren. Die is opnieuw gedekt, met Thüringer lei. Die staat bekend als 'de beste die verkrijgbaar is'. Het bedrijf wist nog net de hand te slaan op de laatste partij uit Thüringen. De groeve is inmiddels gesloten. Terwijl verslaggever en fotograaf ervaren hoe de wind op deze hoogte tekeergaat en zich ongerust beginnen te maken, doen de dik ingepakte leidekkers onder een muziekje onverstoorbaar hun werk, niet gezekerd.

Het is even droog en het dak ligt er ook niet nat bij, maar de wind heeft vrij spel en rukt aan alle kanten. En planken kraken. Het lijkt de dakdekkers niet te deren. Ze genieten de bescherming van de steigers, die - wettelijk verplicht - omhuld zijn met netten. Naar beneden storten is dus vrijwel onmogelijk. Maar voor buitenstaanders blijft het eng.

Uit: Gooi- en Eemlander 24 november 2009

Huizen overweegt carillon in Oude Kerk

HUIZEN - Krijgt Huizen een carillon in de Oude Kerk in het hart van het dorp? De kans bestaat. Raadsleden krijgen woensdagavond de kans hun zegje te doen. Het college, dat nog geen oordeel heeft, heeft becijferd dat de kosten voor de aanschaf tussen de 110.000 en 160.000 euro bedragen, afhankelijk van de gekozen oplossing. Een carillon kan pneumatisch, electronisch of met behulp van een beiaardier weerklinken. Een carillon zou goed passen bij het streven om het Oude Raadhuisplein en directe omgeving sfeervoller te maken. 

Uit: Gemeente Hoogeveen 5 november 2009

Proefspel beiaardiers in HoogeveenDe gemeente Hoogeveen is op zoek naar een beiaardier. Zaterdag 7 november spelen vier kandidaten een stuk op het carillon van het raadhuis. Een driekoppige jury, bestaande uit leden van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV), beoordeelt wie de beste is. Om 10 uur mag de eerste kandidaat zijn kunsten vertonen in het torentje van het raadhuis. 
Iedere donderdag weer carillonspel

Het was gebruikelijk dat iedere donderdagochtend het carillon gedurende een uur wordt bespeeld. De gemeente had een tijd lang geen beschikking over een eigen beiaardier. Sindsdien werd er gewerkt met een muziekband of muziekrol. Met de komst van een nieuwe beiaardier wordt het wekelijkse carillonspel weer in ere hersteld. Daarnaast worden er jaarlijks een aantal concerten gegeven en worden er een aantal gastspelers uitgenodigd. 

Uit: Agenda Raad van Staten donderdag 5 november 2009

Raad van State

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Middelburg om maatregelen te treffen tegen het carillon van Arnemuiden. Een inwoner van Arnemuiden had om de maatregelen verzocht omdat hij geluidsoverlast ondervindt. Het gemeentebestuur heeft geweigerd handhavend op te treden, omdat er geen overtreding van regelgeving zou zijn. Tegen de weigering komt de omwonende in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901650/1)

Uit: Het Dagblad van het Noorden 5 november 2009

Vier sollicitanten bespelen carillon in HoogeveenHoogeveen krijgt binnenkort de vertrouwde klanken van het carillon in het raadhuis terug. Zaterdagochtend komen vier beiaardiers op proef spelen. Ze doen dat tussen 10.00 en 13.00 uur. De sollicitanten worden beoordeeld door een deskundige jury die een volgorde aangeeft.

Bron: Larens Behoud (www.larensbehoud.nl)
Laren, 02-11-2009
Klaas de haan 15 jaar dorpsbeiaardier

Ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van de dorpsbeiaardier Klaas de Haan vond vrijdagavond in de sfeervolle Johanneskerk een concert plaats voor beiaard, orgel en trompet. Met medewerking van de kerkmusicus Bauke Reitsma en de trompettist Christian W. de Jongh werden o.a. het Panis Angelicus, Sing Joyful Praise! en Pas Redouble ten gehore gebracht.Een groot aantal genodigden genoot van een gevarieerd programma waarin de ongewone samenstelling van de instrumenten tot een verrassend concert leidde. Na afloop ontving Klaas de Haan uit handen van de voorzitter van de Stichting Vrienden van de Larense Beiaard Jaap Montagne een groot boeket bloemen en een enveloppe met inhoud. De voorzitter memoreerde De Haans' twee-wekelijkse carillonbespelingen, het inspelen van de seizoensgebonden banden voor de hele uren van het carillon en zijn bijdragen aan bijzonder evenementen als de zomeravondconcerten. Hij sprak de hoop uit dat Klaas de Haan nog lange tijd aan het carillon verbonden blijft en dat de gemeente Laren zijn subsidie aan het carillonwerk continueert. Dat burgemeester Elbert Roest daarna als eerste Klaas de Haan feliciteerde en namens de gemeente een cadeautje aanbood gaf wat het laatstgenoemde betreft goede hoop.

De Beiaard van Laren

Uit: PZC 2 november 2009

Beiaardier geeft voorproefje in Nieuwe Kerk

ZIERIKZEE - Janno den Engelsman, de nieuwe Beiaardier van Zierikzee, laat het grote publiek op vrijdag 13 november kennismaken met zijn kunnen.
Dat vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bespeelt hij het orgel van de kerk. Daaraan voorafgaand zal hij de beiaard bespelen. Speciale gast tijdens de bijeenkomst is beiaardier Boudewijn Zwart. Voor het eerst zal in Zierikzee zijn bekende reizende beiaard klinken waarmee de stadsbeiaardier van Gouda en Amsterdam in binnen-en buitenland optreedt.
Den Engelsman start op 1 januari als beiaardier


Uit: Leidsch Dagblad 18 oktober 2009

Carillon weer als nieuw 

De Lodewijk Kerk aan het Steenschuur bestond afgelopen weekeinde 200 jaar. Deze gelegenheid werd door het kerkbestuur aangegrepen om het carillon te herstellen - als feestelijk geschenk aan de parochianen en de stad Leiden aan te bieden - en weer in gebruik te nemen.

Tijdens de heilige mis van zondag werd Hein van Woerden bedankt voor zijn inzet bij de renovatie van het carillon. Van Woerden, een kenner van carillons, draagt ook verantwoording voor de zorg en het onderhoud van de klokken van het stadhuis. Kapelaan Michiel Remery roemde Van Woerden; door de door hem voorbereide herstelwerkzaamheden kon het onbespeelbare carillon in zes weken tijd in oude glorie worden hersteld. Het carillon klinkt voortaan op halve en hele uren.

Uit: DeStentor 17 oktober 2009

Met toren verdwijnt stuk herkenning

 

HARDENBERG - De toren op het Stephanusplein is niet meer. Onder grote publieke belangstelling stortte het gevaarte maandagochtend ten aarde. 
Twee van de vier ijzeren pijlers waar de toren op rustte werden door een graafmachine omver getrokken, waardoor de toren knikte. De machine stond op puin uit de oude trouwzaal, die al grotendeels is gesloopt. De toren maakte een zachte landing op een grote hoop zand. Het carillon is vorige maand al uit de toren gehaald, om bij het nieuwe gemeentehuis weer een plek te krijgen.

Uit: Brabands Dagblad zaterdag 17 oktober 2009

Protest tegen stilleggen carillon

ZALTBOMMEL - Tijdens koopavond of op de dinsdagmarkt winkelen in Zaltbommel zonder de klanken van het carillon in de Gasthuistoren; Ger en Ellie van Amersfoort uit Zaltbommel kunnen zich er niks bij voorstellen.
Zij zijn een actie gestart om het carillon 'in de lucht' te houden. Het carillon dreigt het slachtoffer te worden van de bezuinigingsdrift van het gemeentebestuur van Zaltbommel. De gemeente hoopt met het stilleggen van het carillon zo'n elfduizend euro uit te sparen.

Uit: BNR Nieuwsradio 15 oktober 2009

Carillon Domtoren speelt muziek uit Star Trek

UTRECHT (ANP) - De beiaardier van de Utrechtse Domtoren speelt zaterdag muziek uit Star Trek. Dat meldt de Star Trek-fanclub donderdag op zijn website.
Fanclub The Flying Dutch bestaat 25 jaar en heeft met beiaardier Arie Abbenes kunnen regelen dat ter ere van het jubileum de favoriete muziek van de fans wordt gespeeld. De jubileum-fanclubdag is een week later in Nieuwegein.
Het is volgens de fanclub de eerste keer dat de klanken van de sciencefictionserie gespeeld door een carillon te horen zijn.

Uit: het Kontakt 9 oktober 2009

Carillon Zaltbommel wordt stil

De gemeente Zaltbommel wil de subsidie voor het bespelen van het carillon stopzetten. Het gaat om 11.000 euro per jaar. Het is één van de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde bezuinigingen, waar de politiek op donderdag 22 oktober tijdens de carrouselvergadering gaat praten.

Uit: StadsTV Tiel 13 oktober 2009

Nieuwe liedjes op Carillon

Vanaf heden speelt het automatisch carillon in de St. Maartentoren weer nieuwe melodieën. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde voor de komende periode fragmenten van de volgende melodieën:
Elk heel uur: Modinha; van de beroemde Braziliaanse jazzcomponist Antonio Carlos Jobim.
Kwart over: Autumn Leaves; een jazz-standaard van Joseph Kosma.
Elk half uur: Hernando’s Hideaway; deze tango komt uit de musical The Pajama Game van Richard Adler en Jerry Ross uit 1954.
Kwart voor: Onder moeders paraplu.

Tijdens de Sinterklaas- en kerstperiode klinkt er tijdelijk andere muziek. In februari 2010 worden de bovenstaande melodieën vervangen.
Als u een leuk idee heeft voor nieuwe muziek op de automaat kunt u contact opnemen met de stadsbeiaardier via: wimruitenbeek@gmail.com.

Uit: deStentor 12 oktober 2009

Carillon Peperbus te bespelen via internet

ZWOLLE - De Peperbus - ruim 500 jaar oud en het symbool van Zwolle - gaat met zijn tijd mee. Op verschillende manieren.
De 75 meter hoge toren mag niet ontbreken in de serie 'Binnenkijken', een internetrubriek van de Stentor waarbij door filmpjes in (een groeiend aantal) markante/nieuwe gebouwen in Zwolle rondgekeken kan worden.
Wethouder Janco Cnossen, vertegenwoordiger van de eigenaar (de gemeente Zwolle), geeft voor deze gelegenheid een rondleiding.
"Er mogen maximaal twintig personen tegelijk omhoog", zegt hij, wijzend op een bord met 'gedragsregels' die gelden voor bezoekers aan de toren. Wie de smalle trappen omhoog gaat snapt meteen waarom dat is. Dit gebouw is niet gemaakt voor massatoerisme. En toch blijkt het een enorme lokker te zijn. Wie eenmaal boven is begrijpt dat. Vanaf de Peperbus heb je - mits helder weer - een prachtig uitzicht over de omgeving. Maar ook daar is de ruimte beperkt, zodat grote groepen alleen maar zichzelf in de weg zouden lopen.

Cnossen opent voor de gelegenheid deuren die normaal voor anderen gesloten blijven. Onderweg naar de top is er namelijk een aantal zolderruimtes die in het verleden verschillende bestemmingen hadden. De van oorsprong open sponningen zijn allemaal voorzien van extra sterk glas. "Duiven zijn net kamikaze-piloten. In het verleden hebben we het bij herhaling gehad dat de ene zich door het glas wierp, waarna de andere hier konden nestelen" . Door het verstevigde glas en door een nestkast voor slechtvalken in de toren te maken wordt geprobeerd de duiven weg te houden.

De wethouder kijkt vol bewondering naar het mechaniek dat in een andere ruimte het carillon bedient. "Het is een Taylor-carillon uit 1930, dat aangeschaft kon worden dankzij giften van de bevolking". Op deze zolder is ook een atoomklok gemonteerd, die er voor zorgt dat de Peperbus exact de juiste tijd aangeeft. "Sinds kort is ook de klok van de Sassenpoort op hetzelfde systeem aangesloten".

Lopend door het gebouw is te zien dat de toren in de loop van decennia langzaam gegroeid is tot zijn huidige hoogte. "Het resultaat van economische crises in het verleden, want daar hadden ze toen ook al mee te kampen", zegt Cnossen lachend. Inderdaad is aan een andere steensoort en bouwwijze te zien dat de toren in lagen tot stand is gekomen. Zo nu en dan werd er - als het geld weer eens op was - een andere koepel op gezet, waarna in betere tijden het werk weer hervat werd.

Bijna helemaal bovenin staat het houten hokje van de beiaardier. Behalve dat zijn verrichtingen via een webcam wereldwijd te volgen zijn, is het dankzij de techniek nu ook mogelijk dat de beiaardier met een laptop vanaf de bank in zijn woonkamer zelf een nieuwe deun kan invoeren, die vervolgens uitgestrooid wordt over de Zwolse binnenstad. De 51 enorme klokken hangen altijd in weer en wind. De grote galmgaten moeten open blijven om het geluid de ruimte te geven. De apparatuur van politie en brandweer hebben ook hun plekje op de bovenste verdieping: hun zendmasten staan op de toren. Cnossen is ook wel eens echt helemaal bovenop de Peperbus geweest. Dat kunnen slechts weinigen zeggen: "We hebben daar met het college van B en W een nieuwe windhaan geplaatst".

Link naar Filmpje

Uit: de Weekkrant 2 september 2009

Jubileumconcert door carillon

TIEL - Op zaterdag 5 september is het 45 jaar geleden dat het carillon in de St. Maartenstoren werd overgedragen aan het gemeentebestuur. Om dit jubileum te vieren is een speciaal programma samengesteld. Van 14.00 tot 15.00 uur speelt stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek verzoeknummers. Dan kunnen belangstellenden om 12.30, 13.30 en 15.00 uur de St. Maartenstoren bezichtigen onder leiding van een gids en de beiaardier. Om 16.00 uur geeft een trompetkwartet samen met de beiaardier een jubileumconcert vanaf de toren. Via een videoscherm is de beiaardier live te volgen. Er is een directe verbinding met de torenkamer voor mensen die vragen willen stellen.

 

Uit: Sleutelstad 

Carillon en zeemanskoor zingen samen

Door: Corine Knoester

Leiden - 2 oktober 2009 -

Het carillon van het Stadhuis heeft morgenochtend een bijzondere taak. De welluidende bronzen klokken begeleiden dan het Leidse zeemanskoor Rumor di Mare. Het 20 leden tellende koor beklimt de toren, om er onder leiding van beiaardier Gerda Peters volksliederen te zingen. De zangers zullen vocaal alles uit de kast moeten halen, omdat ze bij voorkeur zonder geluidsversterking zingen.

De bespeling begint om 08.30 uur.
De bedenker van dit niet alledaagse idee is dirigent Jan Marten de Vries.

 

Uit: De Twentsche Courant Tubantia 14 september 2009.

Carillon Jukebox Het is toch wel een beetje vreemd om popliederen, evergreens en smartlappen uit “speakers” van een kerktoren te horen. En toch is het mogelijk. Op zaterdag 19 september zal Frans Haagen, stadsbeiaardier van Almelo alles spelen wat de mensen willen horen.

Bij een kraam in de Grotestraat bij schoenenhandel Rohof kunnen mensen een keuze maken uit verschillende muziekstukken. De keuze wordt direct doorgegeven naar de speelcabine waarna dit muziekstuk of lied op het Almelose carillon wordt vertolkt. 

Vanuit de toren over de binnenstad klinken zaterdag de popliederen, evergreens, klassieke stukken en de smartlappen als nooit tevoren.

Uit: Flevo Post dinsdag 18 augustus

Derde carillonconcert Dronten

DRONTEN – Beiaardier Anna Maria Reverté bespeelt zaterdag 22 augustus van 13.30 tot 14.00 uur het carillon in het gemeentehuis van Dronten. Dit is het derde in de serie traditionele zomerconcertserie in Dronten. Het laatste concert is op zaterdagen 29 augustus.Anna Maria Reverté (Barcelona, 1966) behaalde de diploma’s ‘Professora de Piano’ en ‘Professora de Solfege’ aan het ‘Conservatori Superior de Musica’ te Barcelona en behaalde het licentiaatsdiploma Filosofie aan de Universiteit van Barcelona. Zij studeerde eerst beiaard bij de voormalige beiaardier van Barcelona, Maria Dolors Coll, en volgde nadien diverse cursussen aan de beiaardscholen van Amersfoort en Logumkloster (DK).
In 1988 werd zij benoemd tot fulltime-beiaardier van het paleis van het Generalitat Catalunya (de zetel van het Catalaanse parlement), waar ze elke weekdag tweemaal de beiaard bespeelt en elke maand een druk bijgewoond beiaardconcert verzorgt. Zij bewerkte reeds meer dan 400 werken voor het beiaardinstrument, zowel voor solo beiaardspel als voor beiaardduo. Voor duo maakte zij bewerkingen van enkele integrale werken zoals Schilderijententoonstelling van Moussorgsky en de 6de Symphonie van Ludwig van Beethoven.

Het Carillon van Dronten

Uit: Website Gemeente Enkhuizen 16 augustus 2009

Zomeravond Beiaardconcert met Frank Deleu

Op dinsdag 25 augustus bespeelt de Belgische Beiaardier Frank Deleu het carillon van de Zuidertoren ter gelegenheid van de zomeravond beiaardconcerten.Frank Deleu in het kort:
Frank Deleu (1952) is licenciaat Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde, met specialisatie Musicologie. In 1980 werd hij eerste laureaat van de Internationale Beiaardwedstrijd te Dijon. Hij studeerde af aan de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen. Frank Deleu is ook stadsbeiaardier van Damme, Kortrijk en Menen. Hij concerteert regelmatig in binnen- en buitenland. Hij ondernam zeven concertreizen naar Amerika en Canada. Hij is bestuurslid van de Vlaamse Beiaardvereniging en sinds 2006 is hij bestuurslid van de Beiaard Wereld Federatie. Hij was hoofd van VRT-Radio 2 West-Vlaanderen en intendant van het VRT Filharmonisch Orkest en Koor. Thans is hij werkzaam bij VRT, Radio Klara, als muziekproducer.
Hij was adjunct-stadsbeiaardier van Brugge vanaf 1984 tot hij Aimé Lombaert opvolgde als stadsbeiaardier in 2008.

Het programma:
1. Honneur au drapeau Albert Grisar uit de Opera « Le Carillonneur de Bruges
2. Mysteriensonata (“Rozenkranzsonaten”), nr. 1Heinrich Ignaz F. von Biber
3. Credo du Paysan Gustave Goublier
4. Memorial Chimes, Op. 86, voor beiaard Sir Edward Elgar
5. In a monastry garden Albert W. Ketelbey
6. 3 Rêveries, voor beiaard Louis Debras
7. Sylvia – Ballet pizzicati Leon Delibes
8. « Do dziewczyny » (To the Girl) Karol Szymanowski 
9. Intocht der Edelen Richard Wagner
10. Postludium in d, voor beiaard Jef Denyn
11. Auld lang syne 

Luisterplaats
Dit zomeravond beiaardconcert kan uitstekend beluisterd worden vanaf het Zuiderkerkhof waar de gemeente zorg draagt voor stoelen. De ingang is aan de zuidkant 

De Beiaard van de Zuidertoren te Enkhuizen

Uit: Harderwiek.nl 10 augustus 2009

Concert door topbeiaardier Boudewijn Zwart
Door Redactie Harderwiek, 10 augustus 2009

HARDERWIJK — Een van de bekendste beiaardiers van het land, Boudewijn Zwart, geeft vrijdag 14 augustus een concert op de beiaard van de Grote Kerk in Harderwijk. Dit vijfde concert uit de reeks van zes zomeravondconcerten is te beluisteren van 19.30 uur tot 20.30 uur. Er is een speciale luisterplaats op het terras van Hotel Baars aan het Kerkplein.


Beiaardier en organist Boudewijn Zwart stamt uit een bekende organistenfamilie. Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en piano aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam. In 1990 won hij alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola in het Belgische Mechelen. Samen met Henry Groen vormde hij jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Zwart is stadsbeiaardier van Dordrecht, Ede, Gouda, Amsterdam (Westertoren en Oude Kerk), Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde.

Ook is hij president van de internationale beiaardiervereniging Eurocarillo en geeft hij leiding aan het Carillon Instituut Nederland in Dordrecht, een private hogere beroepsopleiding voor beiaardiers. Freek Bakker, stadsbeiaardier van Harderwijk, sluit vrijdag 21 augustus de reeks zomeravondconcerten af.

Meer informatie over de historie van de beiaard van de Grote Kerk en de bespelingen: www.beiaardharderwijk.nl

Uit: Flevopost vrijdag 14 augustus

Beiaardconcert Poldertoren

EMMELOORD – Beiaardier Janno den Engelsman verzorgt vanavond van zeven tot acht uur het vijfde van acht zomerconcerten op het carillon van de Poldertoren in Emmeloord. Programmaboekjes zijn gratis verkrijgbaar bij de VVV in Emmeloord.

Janno den Engelsman (Bergen op Zoom, 1972) studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Na deze studie volgde hij privélessen bij organist Liuwe Tamminga in het Italiaanse Bologna. Hij won prijzen op orgelconcoursen en verzorgde twee orgel-CD opnames. In 2006 werd hem voor zijn muzikale werk-zaamheden de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren toegekend. In 2007 behaalde hij het diploma ‘Master of Music’ aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, docenten waren Bernard Winsemius en Frans Haagen. Verdere beiaardcursussen bij ondermeer Geert d’Hollander volgden. Janno is werkzaam als kerkmusicus, organist, basso continuo speler en freelance beiaardier.

Uit: Website Gemeente Hardenberg 14 augustus 2009

Hardenberg neemt voor een aantal jaren afscheid van het carillon

Op donderdagavond 20 augustus klinkt het afscheidsconcert van het carillon in de toren op het Stephanusplein. Het carillon verdwijnt tijdelijk als gevolg van de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Daarom kunnen inwoners tijdens het afscheidsconcert nog een keer genieten van bekende liedjes. Na het afscheid wordt het carillon op symbolische wijze in bewaring gegeven bij de Hardenbergse bevolking. Dansschool Erik en Total Outdoor Events werken mee aan deze gebeurtenis.

Na de zomer wordt een deel van het gemeentehuis aan het Stephanusplein in Hardenberg gesloopt. Het gaat om de toren, de trouwzaal en het gedeelte naast de hoofdingang. De sloop is nodig voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis. In verband met de sloop wordt het carillon in de toren op het Stephanusplein eind augustus uit de toren verwijderd. Het is de bedoeling dat het carillon ook in het nieuwe gemeentehuis een plek krijgt.

Omdat de klanken van het carillon ruim twee jaar niet te horen zijn in Hardenberg, vindt op donderdag 20 augustus om 19.00 uur een afscheidsconcert plaats. Op dat moment klinken nog een keer de bekende liedjes over het Stephanusplein. Dansers van Dansschool Erik begeleiden de muziek met dans. Na afloop van het afscheidsconcert wordt het carillon op symbolische en ludieke wijze in bewaring gegeven aan de Klepperman, als vertegenwoordiger van de Hardenbergse bevolking van wie het carillon in de jaren 60 van de vorige eeuw een geschenk was. Dit gebeurt op ludieke wijze met medewerking van Total Outdoor Events.

Na het afscheidsconcert en de symbolische overhandiging, zijn er op het Stephanusplein dansdemonstraties van Dansschool Erik en een demonstratie quadrijden door Total Outdoor Events. Alle inwoners zijn van harte welkom vanaf 19.00 uur op het Stephanusplein in Hardenberg om de ceremonie en de demonstraties bij te wonen.


(14 augustus 2009)

Uit: PZC 14 augustus 2009

Mar Van der Veer eerste voorzitter van carillonstichting

ZIERIKZEE - Mar van der Veer wordt de eerste voorzitter van de nieuwe Stichting Zierikzeese Carillons.
De Zierikzeese muziekdocent, componist en organist is ook initiatiefnemer van de totstandkoming van de stichting. Die wordt opgericht om het carillon in Zierikzee bespeelbaar te houden, nu de gemeente Schouwen-Duiveland er geen geld meer in wil steken. De stichting gaat ook op zoek naar een nieuwe beiaardier.

Andere bestuursleden zijn Gerrit Brul, Adri Koster, Cathy Kotoun, Marco van 't Hoff, Hans Erbrink en Joop van Loo. De stichting wordt woensdag 26 augustus officieel in het leven geroepen.

Bron: Carillontorens.com 14 augustus 2009

ROMANTISCH AVONDCONCERT

GOUDA – Maandagavond 17 augustus geeft de Engelse beiaardier Trevor Workman het zomeravondconcert op het carillon van de Sint Janstoren. Het concert begint om 20.15 uur en is het best te beluisteren in de tuin van het Catharina Gasthuis en de aangrenzende Museumtuin. Daar worden ook gratis programmaboekjes van de Torenmuziekconcerten uitgereikt. Voor het concert van maandag heeft Trevor Workman een programma samengesteld dat geheel gewijd is aan Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Mendelssohn werd 200 jaar geleden geboren in een rijke protestantsjoodse familie. Zijn vader Abraham Mendelssohn was bankier en zijn grootvader was de Joods-Duitse filosoof Moses Mendelssohn. Op zesjarige leeftijd kreeg hij pianoles van zijn moeder en op negenjarige leeftijd, trad hij op in een openbaar kamerconcert en voordat hij dertien was had hij al verschillende composities op zijn naam. Zijn vader was rijk genoeg om hem een privéorkest te laten dirigeren.

In 1827 schreef hij zich in aan de universiteit van Berlijn, om daar geschiedenis- en filosofiecolleges te volgen. Hij kreeg pianoles van Ignaz Moscheles en maakte vele reizen, onder andere naar Parijs en Italië. Mendelssohns twee oratoria Paulus en Elias waren beïnvloed door de muziek van Johann Sebastian Bach, die in vergetelheid was geraakt en die Mendelssohn weer onder de aandacht van het publiek heeft gebracht. In 1829 gaf Mendelssohn met groot succes een uitvoering van de Mattheüspassion, de eerste uitvoering van dit werk sinds het overlijden van Bach.

In Leipzig richtte hij in 1842 het conservatorium op en gaf les in piano en compositie.

Hij is een overgangsfiguur van het classicisme naar de Romantiek en heeft vooral in het laatste genre een enorme invloed gehad. In zijn orgelwerken grijpt hij terug op de Noord-Duitse barokstijl en polyfone schrijfwijze. Hij was een meester in het schrijven van miniatuurcomposities, waarvan met name de ‘Lieder ohne Worte’ een prachtige voorbeelden zijn. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld de bruidsmars, waarmee het concert van Trevor Workman wordt besloten.

 

Trevor Workman bespeelt één van de fraaiste carillons van de Britse eilanden in de toren van Bournville Village Trust te Birmingham. Reeds in 1965 werd hij tot beiaardier benoemd, als opvolger van meester-beiaardier Clifford Ball die deze functie vervulde vanaf 1924. Daarnaast studeerde hij orgel en koordirectie. Sinds de oprichting van de internationale beiaardiersvereniging Eurocarillon in 1995, treedt hij jaarlijks op tijdens internationale festivals en maakt hij concertreizen door Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Als organist en pianist maakte hij vorig jaar een tournee door Rusland, waar hij onder andere speelde in Saratov. Hij is cantor-organist van de Francis Church in Bournville en is een veelgevraagd begeleider van koren en solisten. Daarnaast is hij president van The British Carillon Society. Hij is medeoprichter en directeur van de George Cadbury Carillon School te Birmingham. 

 

Uit: Website Gemeente Zwijndrecht 13 augustus 2009

kom luisteren naar het carillon

Aanstaande donderdag 13 augustus bespeelt beiaardier Jan van der Zwart tussen 12.00 en 13.00 uur het carillon op het Raadhuisplein (naast het gemeentehuis). De weersvoorspellingen zijn uiterst gunstig dus neemt u gezellig plaats langs de vijver of in het park en geniet van de bijzondere klanken van het carillon!

Het Carillon van Zwijndrecht


Uit: Stad Tiel woensdag 12 augustus 2009

Naar boven om uitzicht te bewonderen

TIEL - Deze mensen gaan onder leiding van een gids de 55 meter hoge Sint Maartenstoren beklimmen. Elke zaterdag tot en met 5 september kan deze toren worden beklommen om 12.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur met een gids. Bij de torenbeklimming van 13.30 gaat stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek mee naar boven, waar hij op 30 meter afbuigt om het carillon te bespelen van 14.00 tot 15.00 uur. Boven aangekomen in de toren is het uitzicht bij helder weer fantastisch; Nijmegen, Den Bosch en Utrecht zijn dan zichtbaar.


Uit: Website Gemeente Hardenberg (13 augustus 2009)

Inloopbijeenkomst over Gemeentehuis & Omgeving

Na de zomer wordt een deel van het gemeentehuis aan het Stephanusplein in Hardenberg gesloopt. Het gaat om de toren, de trouwzaal en het gedeelte naast de hoofdingang. Om omwonenden en belangstellenden te informeren over de sloop vindt op dinsdag 25 augustus tussen 18.00 en 20.00 uur een inloopbijeenkomst plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis. Daarnaast is er tijdens de inloopbijeenkomst ook informatie beschikbaar over de Centrumroute.

Tijdens de inloopbijeenkomst is er informatie over het slopen, de planning en de fasering. Natuurlijk zijn medewerkers van de gemeente Hardenberg aanwezig om vragen te beantwoorden. Naast informatie over de sloop, is er ook informatie over de aanleg van de derde fase van de centrumroute door Hardenberg. De derde fase van de Centrumroute wordt in 2010 aangelegd. Deze fase wordt niet in ��n keer aangelegd, maar in fasen verspreid over 2010. Tijdens de inloopbijeenkomst krijgt u informatie over de fasering van de centrumroute en de bijbehorende omleidingen.

De sloop is nodig in verband met de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Eind augustus wordt het carillon in de toren ontmanteld. De sloop van de toren, de trouwzaal en het gedeelte naast de hoofdingang vindt plaats in de periode van 1 september tot en met 10 november. Daarna wordt de bouwplaats ingericht en kan de bouw van het nieuwe gemeentehuis nog voor het eind van 2009 starten. De bouwtijd, inclusief afbouw, bedraagt ruim twee jaar. Zodra de ambtelijke organisatie naar het nieuwe gemeentehuis verhuisd is, wordt de rest van het �oude� gemeentehuis gesloopt.

Het nieuwe gemeentehuis wordt een duurzaam gebouw met een hoogwaardige kwaliteit en een representatieve uitstraling. Rond het nieuwe gemeentehuis wordt een prachtig groen stadspark aangelegd. Onder het gemeentehuis komt een parkeergarage die plaats biedt aan 470 parkeerplaatsen. De ambitie van de gemeente Hardenberg is dat het nieuwe gemeentehuis bij oplevering het meeste duurzame gemeentehuis van Nederland is.

Bron: Carillontorens.com 9 augustus 2009

CARILLONCONCERT ‘400 JAAR AMERIKA’

GOUDA – Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart geeft maandagavond 10 augustus een beiaardconcert op de Sint Janstoren van Gouda. Het concert begint om 20.15 uur en is het best te beluisteren in de tuin van het Catharina Gasthuis en de aangrenzende Museumtuin. Daar worden ook gratis programmaboekjes van de Torenmuziekconcerten uitgereikt. Het concert staat in het teken van de relatie die Nederland 400 jaar heeft met Amerika.

Boudewijn Zwart Stadsbeiaardier van Gouda ©foto Hans van Dijk

400 jaar geleden vertrok ontdekkingsreiziger Henry Hudson met het schip De Halve Maen uit Amsterdam. Zijn missie: een snellere doorvaart zoeken naar Azië, voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Vijf maanden later voer hij voorbij het eiland Manhattan de rivier op, die later naar hem zou worden genoemd. Een waterweg door Amerika vond hij niet, maar hij ontdekte wél een vruchtbaar gebied aan de Amerikaanse oostkust, waar schepen veilig voor anker konden gaan. In 1625 werd op Manhattan de handelspost Nieuw-Amsterdam gekozen als de locatie voor de hoofdvestiging van de Nederlandse kolonie en een jaar later werd het eiland door de Nederlanders aangekocht. Sindsdien zijn de handelscontacten tussen Amerika en Nederland niet meer weg te denken in de economische conjunctuur. In het programma van maandagavond worden verschillende facetten van de Amerikaanse muziekcultuur belicht. Naast oorspronkelijk voor beiaard in Amerika gecomponeerde werken, klinken ook lichtvoetige jazznummers van o.a. Scott Jopplin, Duke Ellington en Georg Gershwin.

 

Uit: Voorschoten Witte Weekblad 7 augustus 2009

Orgel-beiaard concerten DorpskerkVOORSCHOTEN - De 41e serie concerten op het carillon en de orgels van de Dorpskerk begint dit jaar op maandag 31 augustus. Gijsbert Kok, beiaardier van Voorschoten en organist Toon Hagen zullen ook spelen op de vier maandagavonden in september. Er worden zeer gevarieerde programma's geboden met de combinatie orgel en viool; orgel en sopraan en twee orgels die met met vier handen en vier voeten worden bespeeld. Ook de combinatie orgel en saxofoon zal te horen zijn en dat is in Voorschoten op deze wijze nog niet eerder gebeurd. Genoemde combinaties laten de vele mogelijkheden van het monumentale orgel uit 1720 horen. Alle programma's zijn opgenomen in een boekje, zodat de concertbezoekers weten wie de volgende keer concerteert en wat het programma biedt.

De concerten zijn gratis toegankelijk. Er staat bij de uitgang een orgelpijp als collectebus voor een vrijwillige bijdrage om de jaarlijkse serie te kunnen voortzetten.

Het beiaardgedeelte begint om 19.30 uur en het orgelgedeelte om 20.15 uur.

Uit: Ede Stad donderdag 6 augustus 2009

Geslaagd concert jongste beiaardier ter wereld in Edese Oude kerk

EDE - De jeugdige beiaardier Quientin Leriche uit Frankrijk lokte met zijn fantastische spel woensdagavond tientallen liefhebbers naar het Oude Kerkplein in Ede. Het publiek luisterde grote belangstelling naar het beiaardspel van de jongste beiaardier ter wereld.Bezoekers konden het beiaardspel en de verrichtingen van de Franse beiaardier volgen op een tv-scherm dat stond opgesteld op het kerkplein. Leriche speelde naast enkele klassieke stukken ook enkele Franse songs van onder meer Edith Piaf zoals het bekende 'Non, je ne regrette rien' en 'La foule'. Veel bezoekers vonden het een bijzonder geslaagd concert, hetgeen ook door organisator Boudewijn Zwart werd beaamd.

Woensdag 12 augustus geeft Wout van der Linden uit Brakel het wekelijkse zomeravondconcert op de Oudekerktoren. Het concert begint ook dan om 19.00 uur

Wout van der Linden hoopt dit jaar examen te doen voor beiaardspel aan het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht. Dit is een beroepsopleiding voor beiaardiers. Hij studeerde reeds hoofdvak Orgel aan het Utrechts Conservatorium en behaalde zowel het diploma Docerend Musicus als het diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast koos hij Clavecymbel als bijvak en volgde voor dat instrument ook lessen bij Ru Stolk. Van der Linden heeft een lespraktijk in de Bommelerwaard (orgel en piano) en treedt als vervangende beiaardier regelmatig op tijdens diverse beiaardbespelingen in het land.

Het programma dat Van der Linden in Ede speelt, is een goed voorbeeld van de normen waar een beiaardexamen aan moet voldoen. Naast muziekstukken uit verschillende stijlperioden zoals barok, klassiek, romantiek en hedendaags, klinken ook improvisaties over bestaande melodieën. Het openluchtconcert is goed te beluisteren op het plein naast de kerk. Daar worden ook gratis flyers van de Torenmuziekconcerten uitgereikt en zijn de verrichtingen van de beiaardier te volgen via een tv-scherm.

Uit: De Krant van Gouda 6 augustus 2009

Bron: Omroep Zeeland donderdag 6 augustus 2009

Nog geen stichting voor carillon


Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland willen geen stichting oprichten voor beheer van het carillon in Zierikzee. De gemeenteraad wil dat wel.
Volgens B en W is een goed beheer van het carillon van cultureel belang, maar is het geen gemeentelijke taak. Ook andere culturele activiteiten worden namelijk aan derden overgelaten. Pas als een stichting voor beheer van het carillon er is, willen B en W praten over eventuele subsidie van zesduizend euro. 

 

Uit: Kliknieuws 6 augustus 2009

Bodden houdt beiaardconcert in Son


SON EN BREUGEL - De klanken van het automatisch speelwerk van het Sonse carillon worden zondag een uurtje onderbroken voor het echte handmatige beiaardspel. Beroepsbeiaardier Gideon Bodden houdt dan van 16.00 tot 17.00 uur een beiaardconcert in de Sonse toren.
Het concert heeft een gevarieerd programma: van Mozart tot Gershwin en Satie. Daarnaast staan er drie origineel voor de beiaard geschreven werken op het programma. De beiaardconcerten zijn bedoeld om de sfeer in het dorp en op de horecaterrassen te veraangenamen. Maar wie rustig en geconcentreerd wil genieten, is van harte welkom op de speciale plek aan de als akoestisch scherm werkende muur van de Sint Petrus’ Banden Kerk. Daar worden ‘gratis stoelen’ geplaatst. Gideon Bodden (1971) is stadbeiaardier van Amstrerdam. Hij speelt zowel in de Munttoren als in de Oude Kerkstoren. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Oudewater, Schoonhoven en Hilvarenbeek. Hij won tal van beiaardconcoursen en geeft geregeld concerten in binnen- en buitenland. Hij is specialist op het gebied van het ontwerpen en stemmen van beiaardklokken en geeft lezingen en cursussen campanologie. De Stichting Vrienden van de Beiaard bedankt meneer en mevrouw Clevers uit Son en Breugel voor hun sponsorbijdrage voor het concert en een aantal in de komende jaren nog te organiseren concerten.

Uit: PZC donderdag 6 augustus 2009

Onbegrip bij raad over houding wethouder

ZIERIKZEE - Verschillende raadsfracties hebben forse kritiek op wethouder Wijnand Renden.

Aanleiding is het besluit van B en W om een motie over de beiaardier in Zierikzee naast zich neer te leggen. De raadsleden storen zich aan formele opstelling van de wethouder. Hij liet gisteren weten de motie niet uit te kunnen voeren omdat de inhoud niet strookt met het gemeentelijk subsidiebeleid. In de motie werd gevraagd subsidie te geven aan een nog op te richten stichting zodat het carillon van het oude stadhuis in Zierikzee ook in de toekomst handmatig wordt bespeeld.

De raadsmeerderheid neemt geen genoegen met de houding van de wethouder en het college en komt in september hierop terug.

Uit: Barneveld Vandaag 5 augustus 2009

Jongste beiaardier geeft concertBARNEVELD - Klokgelui klonk gisteravond over het Torenplein in Barneveld. Met vakkundige handen bespeelde de Frans beiaardier Quintin Leriche het carillon. Met zijn veertien jaar is Quintin de jongste beiaardier ter wereld. Het concert werd geopend met drie baroknummers, daarna volgenden werken die speciaal voor beiaards geschreven zijn. Ondanks de warmte in de toren liet de jonge beiaard zich van zijn beste kant horen. Foto: Agnes kleinjan

Uit: Het Stadsblad Breda 4 augustus 2009

Beiaardwandeling o.l.v. stadsgids

In het kader van '500 jaar Toren Breda' wordt vrijdag 7 augustus a.s. een Beiaardwandeling gehouden onder leiding van een stadsgids van het Gilde De Baronie. Op drie verschillende luisterplaatsen in de stad krijgen de deelnemers muziekfragmenten te horen, die door de beiaardier op het carillon worden gespeeld. De bedoeling is dat de titels van die muziekstukjes worden genoteerd op een scoreformuliertje. Degene die de meeste beiaardmelodieën goed geraden heeft krijgt als prijs het boek '500 jaar Toren'. Tussen de bedrijven door wordt informatie gegeven over de jarige Grote Toren (1509). De wandeling start om 11.00 uur vanaf de Grote Kerk en duurt ongeveer één uur. Deelname: volwassenen € 3,50; kinderen € 1,75.

Uit: De Stad Nijkerk maandag 3 augustus 2009

Jeugdig talent (14) op carillon

Quentin Leriche aan het klavier van de beiaard van de Sint Janstoren te Gouda Foto Hans van Dijk

NIJKERK- Op eens was hij daar, vorig jaar in Middelburg op het Internationale Beiaardconcours, 13 jaar oud. Hij viel weliswaar buiten de reguliere prijzen, maar kreeg wel een extra aanmoedigingsprijs. “De ontdekking van Middelburg" werd hij genoemd.
Quentin Leriche viel vooral op door zijn verbluffende techniek, maar in muzikaal opzicht viel er voor hem nog heel wat te leren. Inmiddels zijn we een jaar verder en ziet hij kans een programma te vullen met composities uit diverse stijlperiodes.
In zijn woonplaats Douai, in Frankrijk, kwam hij in aanraking met de beiaardklanken, omdat de de stad kan beschikken over een fraaie Paccardbeiaard in het Belfort, die ook in gebruik is bij de in Douai gevestigde Franse Beiaardschool. Quentin was opvallend muzikaal en begon op zijn zesde met algemene muzikale vorming en op zijn achtste met klarinetles. Al op zijn elfde, in 2006, begon hij beiaard te studeren bij Stefano Coletti, de directeur van de Franse Beiaardschool. Sindsdien studeert hij elke dag, vóór en ná schooltijd op het oefenklavier in de toren. Hij draait er zijn hand niet voor om, om een compositie vanaf een piano-partituur, rechtstreeks op de beiaard te spelen. Hij heeft al op verschillende carillons een bespeling gegeven, o.a. op een reizende beiaard. In zijn vakanties bezoekt hij regelmatig Nederland en doet hij ervaring op bij Boudewijn Zwart op verschillende carillons. Met een goede begeleiding zal hij het in de beiaardwereld ongetwijfeld ver kunnen brengen en zullen we nog veel van hem horen.
Hoewel de serie Zomeravond-beiaardconcerten bedoeld is voor “gerenommeerde beiaardiers uit binnen- en buitenland" wil de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, hiervan graag een keer afwijken, om dit bijzondere aanstormende talent aan de Nijkerkse luisteraars te presenteren en zo te kunnen volgen vanaf het begin van zijn carrière. Het concert begint a.s. donderdag om 20.00 uur en duurt een uur.Dat droog luisteren aantrekkelijk kan zijn, is vorige week weer bewezen, toen tientallen luisteraars graag gebruik maakten van het overdekte deel van de NKV-luisterplaats, tijdens het zeer regenachtige, maar niettemin bijzonder boeiende concert van Roy Kroezen. Ook donderdag is de luisterplaats, ingang Gasthuisstraat 3a, weer vanaf een kwartier vóór het concert geopend.

De Beiaard van Nijkerk

Uit: BN De Stem woensdag 6 augustus 2009

Beiaardconcert Marianna Marras Raadhuisplein

ETTEN-LEUR - Beiaardier Marianna Marras bespeelt zaterdag het carillon van de voormalige kerk aan het Raadhuisplein in Etten-Leur. Tussen 15.00 en 16.00 uur speelt ze een aantal stukken van ondermeer Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn en de Estse componist Arvo Pärt.

Alle stukken zijn door Marras zelf bewerkt tot beiaardarrangementen.

Marianna Marras haalde in 1990 het praktijkdiploma aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Ze werkt als beiaardier in Alphen aan de Rijn, Schiedam, Delft en Rijswijk. Daarnaast speelt ze regelmatig op carillons door heel Nederland. 

Uit: Flitsnieuws Friesland 5 augustus 2009

Beiaardier Boudewijn Zwart geeft concert in Sneek.

Op woensdag 12 augustus om 20.00 uur geeft Boudewijn Zwart een concert op de beiaard in de toren van de Martinikerk in Sneek.

Boudewijn Zwart is zeer actief op beiaardgebied. Hij is als vaste beiaardier verbonden aan maar liefst 12 torens. Daaronder ook de toren van de Grote Kerk in Dordrecht met de grootste en zwaarste beiaard van Nederland. Verder is Boudewijn Zwart werkzaam als organist, pianist en componist. Hij produceert beiaard cd’s en organiseert opvallende beiaardprojecten. Sinds 2002 geeft hij leiding aan het Carillon Instituut Nederland in Dordrecht, een beroepsopleiding voor beiaardiers. Met zijn door hemzelf ontworpen mobiele Concert Carillon reist hij door heel Europa. Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.
Op het programma voor het concert in Sneek staan bewerkingen van composities van Georg Friedrich Händel en Joseph Haydn, respectievelijk 250 jaar en 200 jaar geleden overleden. Van Händel zullen delen uit de bekende Messiah klinken en van Haydn zullen delen uit verschillende composities ten gehore worden gebracht. Boudewijn Zwart speelt verder een tweetal bewerkingen over psalmmelodieën: van Jaap van der Ende “Carillon, Variatie en Finale over Psalm 150” en van onze stadsbeiaardier Dirk S. Donker “Fantasie over Psalm 97”. Boudewijn Zwart besluit het concert met een eigen improvisatie. 
Programmaboekjes voor de serie beiaardconcerten zijn gratis verkrijgbaar in de hal van het stadhuis, bij de VVV, de bibliotheek, de Martinikerk (tijdens openstelling) en het Fries Scheepvaart Museum. Op de avond van het concert zijn er ook programmaboekjes beschikbaar bij de ingang van de traptoren aan de noordoostzijde van de kerk.

Uit: PZC dinsdag 4 augustus 2009 

College legt motie Beiaardier naast zich neer


ZIERIKZEE - Het college van burgemeester en wethouders weigert de motie 'beiaardier Zierikzee' uit te voeren.
Dat doet het college omdat de motie op twee fronten strijdig is met het gemeentelijk subsidiebeleid. De gemeenteraad heeft in de vergadering van juli een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen 6000 euro op jaarbasis beschikbaar te stellen. Met dit bedrag kan een nog op te richten stichting garanderen dat ook in de toekomst het carillon van het oude stadhuis in Zierikzee handmatig wordt bespeeld. Het college had eerder besloten de functie van beiaardier te schrappen. Het carillon wordt nog tot en met augustus een uur in de week handmatig bespeeld. Op alle andere momenten dat het carillon klinkt komen er al geen mensenhanden meer aan te pas

Uit: deStentor zaterdag 1 augustus 2009

Twee klokken erbij, dat zou prachtig zijn

door Herre Stegenga. zaterdag 01 augustus 2009


DRONTEN - Burgemeester Aat de Jonge doet maar weer eens een oproep in het programmaboekje voor de nieuwe reeks carillonconcerten in Dronten. Wat zou het mooi zijn als het carillon er twee klokken bij zou krijgen.
Juist nu, in het jubileumjaar van de zomerconcerten, die tien jaar geleden begonnen. Twee klokken erbij, dat biedt meer mogelijkheden. Er kunnen veel meer stukken worden gespeeld.

De wens leeft al een tijdje, zegt Bert Bruinewoud, die sinds enkele jaren het 'carillonfonds' beheert. "Twee jaar geleden hebben we een offerte laten maken. Het gaat ons 9400 euro kosten, bleek daaruit. Er is 3500 euro in kas, dus er is nog behoorlijk veel geld nodig."

Af en toe komt er een gift binnen, zegt hij. Vooral tijdens zomerconcerten. "Maar veel is het niet."

De klokkenstoel op het dak van het gemeentehuis heeft nog ruimte voor twee klokken - momenteel hangen er 25. Bruinewoud: "Daarmee is 'ie ook wel vol." Zijn er plannen voor een nieuwe klokkenstoel? "Nee, dat is niet aan de orde. Op onze wensenlijst staan alleen twee klokken."

De offerte is overigens gemaakt door Koninklijke Eijsbouts in Asten, de klokkenmaker die in 1989 ook het carillon in Dronten heeft geleverd.

Beiaardier Frits Reynaert uit Noord-Holland heeft het contact gelegd met de klokkenmakerij. En voorziet Dronten van advies.

Hij was in 1989 de eerste die het carillon bespeelde en gaf tien jaar geleden de aftrap tot de eerste reeks zomerconcerten. En komende zaterdag bijt hij weer het spits af van de tiende concertreeks. Gevolgd door Trevor Workman (15 augustus), Anna Marie Reverté (22) en Toru Takao (29). 

Het Carillon van Dronten

Bron: www.carillontorens.com 31 juli 2009

JONGSTE BEIAARDIER TER WERELD

De 14-jarige Franse jongeman Quentin Leriche, geeft maandagavond 3 augustus een beiaardconcert op de Sint Janstoren. Het concert, dat begint om 20.15 uur, is het best te beluisteren in de tuin van het Catharina Gasthuis en de aangrenzende Museumtuin. Daar worden ook gratis programmaboekjes van de Torenmuziekconcerten uitgereikt. Andere goede luisterplaatsen zijn te vinden achter de Vischmarkt of de Koster Gijzensteeg en natuurlijk in diverse binnentuinen en hofjes van de oude binnenstad.

Quentin Leriche (14 jaar) is de jongste beiaardier ter wereld en wordt niet ten onrechte “de jonge Mozart van de beiaardkunst” genoemd. Zijn enthousiasme en liefde voor de beiaard is ontstaan in zijn woonplaats Douai waar hij elke dag de gelegenheid neemt om zowel vóór als ná schooltijd te studeren op het oefenklavier in de toren. Hij krijgt les van meester-beiaardier Stefano Colletti aan de Franse Beiaardschool. In zijn vakanties bezoekt hij regelmatig Nederland en doet hij ervaring op bij Boudewijn Zwart op de verschillende toreninstrumenten. Sinds 2007 is hij lid van het Handbell Choir te Douai. Reeds de eerste keer dat hij deelnam aan een internationale beiaardwedstrijd, ontving hij een extra aanmoedigingsprijs. Dit is zijn eerste Nederlandse concertreis. Naast Gouda, is hij ook te beluisteren in Barneveld, Nijkerk, Gouda en Ede. Op het programma staat oorspronkelijk voor beiaard geschreven muziek. Ook worden bewerkingen gespeeld van klassieke nummers. Het concert wordt besloten met Franse chansons van Charles Aznavour en Edith Piaf. Kortom: een gevarieerd programma dat de moeite waard is om naar te luisteren.

Link naar het carillon van Gouda.

 

Uit: Nieuwsblad De Band maandag 27 juli 2009 00:00

Carillonconcerten in GarderenGARDEREN - Op de zaterdagen 1 en 8 augustus worden weer carillonconcerten gegeven op het Carillon in de Oude Kerktoren van Garderen aan de Mazenhofstraat. De Beiaardiers zijn leerlingen van de bekende Beiaardier Boudewijn Zwart.

Op beide dagen zullen de beiaardiers van 13 tot 16 uur steeds concerten van ongeveer een half uur geven met diverse werken. Naast enkele zwaardere werken zal juist veel lichte muziek gespeeld worden op het Carillon, om duidelijk aan te geven dat je op een carillon veel soorten muziek kunt spelen.
Tussen de concerten door kunt u in kleine groepen de kerktoren beklimmen en het carillon én het uitzicht bewonderen.
Het carillon is een geschenk van de oud molenaar, wijlen de heer C.W.J. van de Craats. Het carillon bestaat uit 44 klokken en is een geliefd carillon om op te spelen.
Nadere informatie kunt u vinden op www.oudesprengen.nl

Uit: Website Gemeente Zijndrecht

Zomerse optredens van beiaardier Jan de ZwartOp de donderdagen 23 juli, 13 augustus en 27 augustus bespeelt beiaardier Jan de Zwart tussen 12.00 en 13.00 uur het Zwijndrechtse carillon aan het raadhuisplein. Inwoners kunnen luisteren naar de vriendelijke en speelse klanken van het carillon, maar ook kijken naar alles wat beweegt aan de beiaardier en het mechaniek. Zowel het park aan de Willem van Oranjelaan als het plein voor het gemeentehuis, bieden voldoende verkeersluwe luisterplaatsen. Jan de Zwart is professioneel beiaardier en bespeelde gedurende 25 jaar de beiaard aan de Koningskerk, totdat deze enkele jaren geleden werd afgebroken. Zoals bekend is het carillon daarna overgegaan naar de gemeente, door een schenking van Van Leeuwen Buizen. Het instrument is vervolgens flink opgeknapt en in een nieuwe toren geplaatst, naast het gemeentehuis. Vanuit deze nieuwe locatie zijn zowel het instrument als de beiaardier duidelijk zichtbaar. Jan de Zwart heeft het Zwijndrechtse carillon op de nieuwe locatie al meerdere malen bespeeld, onder meer tijdens de officiële ingebruikname in april van dit jaar.

Uit: De Stad Nijkerk zaterdag 25 juli 2009

Roy Kroezen herdenkt componisten op het carillonNIJKERK - Roy Kroezen is een graag gehoorde beiaardier in Nijkerk. De laatste jaren is hij hier regelmatig te beluisteren geweest. Ook dit jaar verzorgt hij één van de zomeravond beiaardconcerten. Het gaat om de vijfde in een reeks en staat op het programma voor donderdag 30 juli van 20.00 uur tot 21.00 uur.

Dit jaar haakt Kroezen gretig in op de vele herdenkingen die rondom enkele bekende componisten plaatsvinden. Zo is Händel 250 jaar geleden overleden; Kroezen speelt zijn 6e orgelconcert op de beiaard. Mendelssohn-Bartholdy werd 200 jaar geleden geboren; uit zijn oratorium Paulus brengt Kroezen een aria tot klinken. Met de 42e pianosonate van Haydn wordt diens overlijden, 200 jaar geleden, herdacht. Een eeuw geleden stierf de Spaanse componist Isaac Albéniz, waarvan Kroezen 'Sevilla' uit de Suite 'Española' ten gehore brengt. Allemaal composities die het beluisteren meer dan waard zijn, zeker in de verfijnde uitvoering door Kroezen.
Natuurlijk vormen jaartallen niet een erg muzikale aanleiding om composities te programmeren. Je kunt een stuk ook gewoon mooi vinden. Zo vervelen bijvoorbeeld de deeltjes uit het 'Carnaval des Animeaux' van Saint-Saëns nooit. Kroezen laat de leeuw, de schildpadden, fossielen en de zwaan resp. voorbijschrijden, -kruipen, -klepperen en -glijden. Besloten wordt met de 'Rhapsody in Blue' van Gershwin. Een hondsmoeilijk stuk voor pianisten en zeker voor beiaardiers. Kan zo'n stuk eigenlijk wel op beiaard? Oordeelt u zelf!
De 42-jarige Roy Kroezen is stadsbeiaardier van Zwolle en adjunct-beiaardier van Rhenen. Behalve beiaardier is hij ook organist. Van het Apostolisch Genootschap in Hilversum is hij de vaste organist. Als beiaardier maakte hij concertreizen naar o.a. de Verenigde Staten, Japan en Curaçao. Bij de Nederlandse Klokkenspel Vereniging is hij voorzitter van de muziekcommissie. Het concert is op meerdere plaatsen in het centrum goed te beluisteren, maar de NKV-luisterplaats biedt menig voordeel: (overdekte) zitplaatsen, rust (meestal), programma's en vaak een schriftelijke toelichting. De luisterplaats, ingang Gasthuisstraat 3a, is vanaf 19.45 uur geopend; de entree is gratis.

Het Carillon van Nijkerk

Uit: Ede Stad zaterdag 25 juli 2009 00:01

Mozart op de klokken

EDE - De jonge beiaardier Mannes Hofsink uit Meppel geeft woensdag 29 juli geeft om 19.00 uur een concert op de beiaard van de Edese Oude Kerk. Hij speelt onder andere een werk van Wolfgang Amadeus Mozart, maar zal daarnaast ook oorspronkelijk voor beiaard gecomponeerde muziekwerken spelen.

Mannes Hofsink (1981) kreeg op achtjarige leeftijd zijn eerste orgellessen van Henk Valk. Hij studeerde orgel (1e fase) en kerkmuziek bij Gijs van Schoonhoven aan de Saxion Hogeschool te Enschede, afdeling conservatorium. Orgel (2e fase) studeerde hij aan de Messiaen Academie bij Cor Ardesch en eveneens Gijs van Schoonhoven. Momenteel studeert Hofsink koordirectie aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Louis Buskens, beiaard aan het Carillon Instituut Nederland bij Boudewijn Zwart en orgel bij Toon Hagen, cantor-organist van de Grote of St. Michaëlskerk te Zwolle.

Samen met Carl Visser vormt hij een duo dat zich bezig houdt met het uitvoeren van vierhandige transcripties voor piano op orgel. Ook is Hofsink actief als docent orgel en continuospeler. Als cantor-organist is hij verbonden aan de Protestantse Gemeente in de Grote- of Mariakerk in Meppel.

De verrichtingen van Mannes Hofsink zijn op het plein naast de kerk te volgen via een videocircuit. Daar worden ook de flyers van de concerten Torenmuziek Ede uitgedeeld. 

De Beiaard van Ede

Stadsbeiaardier is nu ridder Jac MaassenBreda's stadsbeiaardier Jac Maassen (61) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Letterlijk aan de voet van zijn werkplek, de Grote Toren, heeft locoburgemeester Marja Heerkens hem gisteren in de 'Laterneau' van de Grote Kerk de bijbehorende versierselen opgespeld.
Dat gebeurde even na het middaguur, het tijdstip waarop de toren vijfhonderd jaar geleden officieel werd voltooid. Jac Maassen - die als derde generatie van de stedelijke beiaardiersfamilie het torencarillon sinds 35 jaar bespeelt - dankt zijn ridderschap niet aan die gehonoreerde functie, maar aan zijn bijna veertigjarige inspanningen om de beiaardcultuur aan de man te brengen.

Zijn lokale, nationale en internationale ambassadeurschap van de beiaard(muziek) is tot uitdrukking gekomen in talrijke vrijwilligersfuncties en initiatieven, waarvan de jongste de stedelijke viering van het actuele torenjubileum is.

De schijnbaar onvermoeibare Maassen - tevens oud-directeur van de Nationale Beiaardschool – was onder andere bestuurder van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (1971-'84), vicepresident van de Beiaard Wereldfederatie ('78-'90), voorzitter van heemkundekring Engelbrecht van Nassau (1991-2003), bestuurder van de Nationale Taptoe, jurylid van het Bredase carnavalslied, oprichter van De Torenblazers en medeoprichter van het Klokkenluidersgilde Breda. Jac Maassen heeft ook een flink aantal beiaardcomposities en publicaties – zowel wetenschappelijk als populair - achter zijn naam staan.

Eerder is hij gelauwerd met een eredoctoraat in Berkeley (VS) en het lidmaatschap van de Heerlijke Orde van Breda. 

Uit: PZC 23-07-2009

Functie beiaardier Zierikzee behoudenZIERIKZEE - De functie van beiaardier van Zierikzee is gered. De overgrote meerderheid van de gemeenteraad heeft voorgesteld om een nog op te richten stichting te subsidiëren met 6000 euro per jaar.
Voor dit bedrag moet deze stichting een beiaardier in de arm nemen die het carillon van het stadhuismuseum regelmatig zal bespelen.

Daarmee komt een einde aan een hoog oplopende discussie nadat het college van B en W had besloten de functie te schrappen. Alleen PvdA en SGP waren tegen de subsidiëring. Niet omdat ze tegen het bespelen van het carillon zijn, maar wel omdat het procedureel niet klopt. "U gaat toch geen 6000 euro geven aan een stichting die nog niet eens bestaat?", hield Brigitte Troost (PvdA) haar collega's voor.

Het Carillon van Zierikzee

Uit: Hoorngids 18-07-2009

Poolse beiaardier op Hoorns Carillon

   


Op woensdag 22 juli wordt het Carillon van de Grote Kerk bespeeld door de Poolse beiaardier Monika Kazmiérzak. Op het programma staan naast werken van Haydn en Bach ook werken van Poolse componisten, o.a. Chopin (deze was van Poolse afkomst) en ook van de bij ons onbekende componisten Karłowicz en Szymanowski.

Monika Kaźmierczak is sinds 2001 stadsbeiaardier te Gdansk (Polen). Ze speelt piano sinds haar zesde jaar en voltooide met lof haar vervolgstudie aan de Staats Muziekschool te Gdansk. Vervolgens studeerde zij muziektheorie aan het Conservatorium in Gdansk, waar zij in 2003 haar Masters diploma behaalde. Tijdens haar studie ontving zij diverse onderscheidingen, waaronder één van de burgemeester van Gdansk als beste student aan de faculteit (2002).

In 2000 volgde zij een beiaardcursus bij Gert Oldenbeuving. Sinds 2003 studeerde zij, dankzij een beurs van het Huygens scholarship van het Nederlandse Ministerie van OCW, aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius, waar zij in 2004 haar Bachelor’s diploma en in 2005 haar Master’s diploma Beiaard behaalde. In 2007 volgde zij Masterclasses bij Geert d’Hollander, dankzij een Culturele beurs van de stad Gdansk.

Monika won een eerste en tweede prijs bij 2 internationale beiaardconcoursen en was finalist in de Internationale Beiaardwedstrijd ”Koningin Fabiola” (2008). Zij verzorgt concerten in o.a. Nederland, Litouwen, Frankrijk, Denemarken, Ierland en België en neemt deel aan diverse projecten, waaronder b.v. concertseries met koperkwintet Hevelius Brass, optredens tijdens het Tour de Carillon Festival in Polen en “Telebridge” tussen Polen en Litouwen (2007).

Overige concerten van de zomerserie:
concerten op de woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur:
Aug: 12 Christiaan Winter 
Aug: 26 Frank Deleu (België)
Sept: 9 Toru Takao (Japan) 

Zaterdag 12 september: Open-Monumentendag
13.00 uur Frits Reynaert met Hoornse Brassband
13.30 tot 14.30 uur open-toren bespeling

Het carillon van de Grote Kerk wordt wekelijks door stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeeld op de donderdag van 17.00 tot 18.00 uur en maandelijks op zaterdag van 14.00 tot 14.45 uur. (in principe de 3e zaterdag)

De beiaard van Hoorn is in 1999 gecompleteerd met 2 grote zware basklokken. Het gewicht van de grootste klok bedraagt 2755 kg en de klepel 75 kg. Tijdens de carillonconcerten zijn er in de Hoornse binnenstad steeds twee luistertuinen geopend. Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten van de beiaardklanken.
De binnentuin van het Statenlogement, het voormalige stadhuis,
ingang in de nieuwsteeg nr. 40, het poortje naast de archeologische dienst van de Gemeente Hoorn.
De Bijbelse tuin bij de Doopsgezinde Remonstrantse kerk aan het Groote
Oost 43 (het Foreestenhuis), ingang in de schoolsteeg, het eerste poortje aan de linkerkant.
Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten van de beiaardklanken.
Daar zijn ook de programmaboekjes verkrijgbaar, evenals bij de V.V.V. 

Uit: PZC zaterdag 11 juli 2009

CDA wil beiaardier bij Centree

ZIERIKZEE - Breng de beiaardiersfunctie in Zierikzee onder de vleugels van cultuurplein Centree. Daardoor kan de gemeente Schouwen-Duiveland zich beperken tot haar kerntaken en blijven de klanken van het carillon toch klinken over Zierikzee. Dat idee lanceert de SchouwenDuivelandse CDA-fractie in een brief aan Zierikzeeënaar Mar van der Veer. Die riep eerder de eilandelijke politiek op zich tegen het besluit van burgemeester en wethouders te keren om geen geld meer te steken in een nieuwe bespeler van het carillon, na het vertrek van de laatste beiaardier Kees van Eersel. De christendemocraten zijn het met Van der Veer eens dat de beiaardfunctie onderdeel moet worden van 'een groter geheel'. Het CDA vindt dat grotere geheel in Centree, het cultuurplein dat moet ontstaan in het gebied rond de Nieuwe Kerk. Bezoekers van Centree zouden op gezette tijden van het carillonspel uit de toren van het stadhuis moeten kunnen genieten, vindt het CDA. Maar dat zou ook bespeeld kunnen worden als er andere culturele evenementen in de stad worden gehouden. "Wat is er gezelliger dan onder de klanken van het carillon richting een concert in de Nieuwe Kerk of een voorstelling van de Historische Spelen te gaan?", schrijft CDA-raadslid Nico de Danschutter aan Van der Veer. Daardoor, denkt hij, ontstaat er 'een cultuurplein dat klinkt als een klok'. Ook bij gelegenheden als Sinterklaas en Koninginnedag zou de beiaardier moeten spelen, vindt het CDA. De partij ziet ook wel wat in het organiseren van een beiaardierconcours en beiaardiercursussen. De ChristenUnie vindt dat de gemeente Schouwen-Duiveland wel degelijk verantwoordelijk moet blijven voor het betalen van de beiaardier. De partij heeft aangekondigd op 23 juli tijdens de maandelijkse gemeenteraadsvergadering een motie in te dienen die het college dwingt geld uit te trekken voor een nieuwe carillonbespeler. Heemkundige vereniging Stad en Lande sluit zich daar bij aan. De groep heeft een brief aan het college gestuurd, waarin ze de stap 'als bezuinigingsmaatregel een lachertje' noemt. Ook Stad en Lande roept het college op het besluit te heroverwegen.

Uit: www.carillontorens.com 9 juli 2009

Nieuwe melodieën Goudse Sint Janstoren

Sinds donderdag 9 juli 2009 is de speeltrommel van de beiaard van de Goudse Sint Janstoren weer van nieuwe melodieën voorzien. De wijsjes zijn verstoken door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart, met assistentie van Frans van der Willik (firma De Jong Staal te Gouda) en Hans van Dijk (medewerker Torenmuziek Gouda). Tot juni 2010 zijn de volgende melodieën te horen:

Heel uur Air uit ‘Wassermusic’ (Georg Friedrich Händel)

Kwart over Trumpet Voluntary (Henry Purcell)

Half uur Choral Sint Antonio (Joseph Haydn)

Kwart voor Lied ohne Worte (Felix Mendelssohn-Bartholdy)

De speeltrommel uit 1691, tijdens het versteken op 9 juli 2009 met Hans van Dijk en Frans van Willik

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart en Frans van Willik tijdens het versteken van de speeltrommel 9 juli 2009.

Uit: Ede Stad donderdag 9 juli 2009 11:01

Carillonconcerten van startEDE - De jaarlijkse serie zomerconcerten op het carillon van de Oude Kerk in Ede gaat woensdag 15 juli om 19.00 uur van start. Voor het openingsconcert is de Amerikaanse beiaardier Jonathan Lehrer uitgenodigd. Hij speelt een gevarieerd programma, met zowel originele beiaardmuziek als muziek uit de klassieke muziekliteratuur en filmmuziek.

Zo klinken onder andere thema's uit de Disney-film 'Beauty and the Beast' en muziek uit de 'Muppet Movie'. Lehrer laat daarmee zien dat het carillon niet een instrument is waarop slechts traditionele muziek te spelen is.

Jonathan Lehrer begon zijn beiaardstudie in 2000 aan de Yale University. Na het behalen van zijn diploma was hij regelmatig te beluisteren op onder andere het Nederlands carillon op de beroemde Arlington Cemetry te Washington D.C. Hij is laureaat van diverse prestigieuze beiaardwedstrijden, waaronder de Internationale Beiaardwedstrijd 'Koningin Fabiola' in Mechelen. Hij studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denijn' in Mechelen en deed toelatingsexamen voor lidmaatschap van de Guild of Carillonneurs of North-America (GCNA).

De beste luisterplaats tijdens de concertserie is de directe omgeving van de toren. Daar staan ook stoelen en zijn de activiteiten van de beiaardier via een videocircuit te volgen. Ook worden gratis programma's uitgereikt waarop alle titels van de te spelen muziekwerken staan.

De Beiaard van Ede

Uit: Barneveldse Krant woensdag 8 juli 2009 18:00

Barnevelds beiaardseizoen van startBARNEVELD - Mannes Hofsink heeft dinsdagavond het Barneveldse beiaardseizoen geopend met een overtuigend concert op het carillon in de Jan van Schaffelaartoren. De beiaardier uit Mepel bracht een overzicht van de muziek tussen de vroege Barok, de tijd dat Bach een jongetje was, en laat twintigste-eeuwse componisten. Muziek van Bach zelf ontbrak natuurlijk niet, evenmin als van Mozart en een aantal romantische componisten. De beiaardstichting had een luisterplaats ingericht op het 'museumpleintje' aan de Brouwerstraat. Het volgende concert is dinsdag 14 juli vanaf 20.00 uur op het carillon van het gemeentehuis. Boudewijn Zwart zal op muzikale wijze allerlei jubilea onder de aandacht brengen.

Uit: Westfries Weekblad 6 juli 2009

Carillon Grote Kerk


HOORN - Beiaardier Kenneth Theunissen bespeelt woensdag 8 juli van 19.30 tot 20.30 uur het carillon van de Grote Kerk.

Kenneth Theunissen behaalde in 1993 het einddiploma aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. In 2008 werd hij aangesteld als stadsbeiaardier van Hasselt. Hij is leraar slagwerk aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Lanaken en aan het Stedelijk Conservatorium voor Woord, Muziek en Dans te Hasselt.

Overige concerten van de zomerserie: 22 juli: Monika Kazmierczak (Polen); 12 augustus: Christiaan Winter; 26 augustus: Frank Deleu (België) en 9 september Toru Takao (Japan).

De Beiaard van Hoorn

Uit: Nieuwsblad DeBand.nl zondag 5 juli 2009 00:00

Open Torenconcerten GarderenGARDEREN - Stichting De Barneveldse Beiaard houdt op zaterdag 1 en 8 augustus weer open torenconcerten in de toren van de Oude Kerk in Garderen.
De Stichting De Barneveldse Beiaard zorgt ervoor dat de carillons in de gemeente Barneveld blijven klinken middels beiaardconcerten door gekwalificeerde beiaardiers uit Nederland en ver daarbuiten. Het bespelen van de beiaard vraagt naast speltechnische vaardigheden ook muzikaliteit en improvisatietalent. Alle concerten op de Barneveldse Beiaarden zijn kosteloos toegankelijk.
Legaat
Maandag 30 januari 2006 werd in de toren van de Oude Kerk te Garderen een nieuwe beiaard in gebruik genomen. Het instrument is een schenking uit het legaat van de heer Cornelis W. J. van de Craats. Als inwoner van Barneveld was deze oud-graanmeester verknocht aan de klank van met name kleine beiaard in het oude Raadhuis. Zijn wens was dat een dergelijk instrument ook in zijn geboorteplaats Garderen zou klinken, hetgeen hij testamentair heeft vastgelegd. De heer Van de Craats overleed op 4 april 2003.
Beiaard
De beiaard in Garderen heeft hetzelfde aantal klokken (44) als de Raadhuisbeiaard. De klokken zijn gegoten door 'Koninklijke Eijsbouts' te Asten en zijn gestemd in de 'Bachstemming' van Prof. Lehman. De opdracht voor het stalen klavier, de tractuur, het automatisch spel, de montage en inrichting ging naar 'Het Molenpad Expertise' te Gouda. Projectleider was directeur Jacob Lamminga van de Barneveldse Muziekschool met als adviseur de bekende beiaardier Boudewijn Zwart. Het instrument in de Garderense kerktoren wordt bij speciale gelegenheden bespeeld en regelmatig ingezet bij onderwijsprojecten voor de lagere scholen in Barneveld en omstreken.
Programma
De Open Torenconcerten op zaterdag 1 en 8 augustus in de toren van de Oude Kerk in Garderen vinden plaats van 13.00 tot 16.00 uur en worden verzorgd door studenten van het Carillon Instituut Nederland. De concerten worden mede mogelijk gemaakt dankzij Klop Klavecimbel en Orgelbouw en Bouwbedrijf van de Kolk Garderen B.V.

Uit: Website Gemeente Schouwen-Duiveland 4 juli 2009

LAATSTE CONCERT STADSBEIAARDIER

Zierikzee. Na ruim 31 jaar zet Kees van Eersel donderdag 2 juli een punt achter zijn werkzaamheden als stadsbeiaardier van Zierikzee.Tussen 10.30 en 11.30 uur bespeelt hij voor het laatst de beiaard in de toren van het stadhuis in de Meelstraat. Van Eersel was sinds december 1976 stadsbeiaardier van Zierikzee en beëindigt zijn werkzaamheden als beiaardier wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Van Eersel is een veelzijdig musicus die voor zijn prestaties verschillende, ook internationale prijzen heeft ontvangen.
Eind 1976 kreeg Van Eersel de functie van stadsbeiaardier van Zierikzee. Iedere donderdag tussen 10.30 en 11.30 uur en op Koninginnedag zorgt hij ervoor dat bekende en minder bekende melodieën over de stad klinken. Daarnaast is hij sinds maart 1980 ook stadsbeiaardier van Veere. 

Uit: DeStadAmersfoort 4 juli 2009

Frans Haagen bespeelt carillon OLV-toren


vrijdag 3 juli 2009 10:00
BINNENSTAD - Op woensdag 8 juli om 20.00 uur vindt het tweede zomeravondconcert in de serie op de beiaarden van de Onze Lieve Vrouwetoren plaats. Frans Haagen, docent aan de Nederlandse Beiaardschool, speelt een programma met werken van onder meer De Fesch, Krebs, Van der Hulst en Palla. Van Joseph Haydn (200 jaar geleden overleden) klinken twee Klaviersonates in bewerking voor 
beiaard.
Mendelssohn (200 jaar geleden geboren) komt aan het woord in vier 'Lieder ohne Worte'. Frans Haagen is stadsbeiaardier van Kampen, Almelo en Rijssen. In internationale concertseries is hij een veel geziene gast: concertreizen brachten hem naar diverse Europese landen, de VS en Zuid-Korea.
Het concert wordt vanaf 19.50 uur ingeluid door het Amersfoorts Klokkenluidersgilde. Programmaboekjes van de Amersfoortse zomerserie zijn tijdens het concert te vinden aan de toegangsdeur van de toren.

Uit: De Volkskrant 4 juli 2009

Zierikzee kan het ook wel af met mechanische beiaardier

Van onze verslaggever Christjan Knijff
Gepubliceerd op 03 juli 2009 17:58, bijgewerkt op 4 juli 2009 09:51

Amsterdam - 
Zierikzee zit sinds gisteren zonder stadsbeiaardier. Tot grote ergernis van Zeeuwse musici: Zierikzee heeft het oudste carillon van Nederland en België. In een brief aan de gemeente Schouwen-Duiveland protesteren muziekdocenten en kerkorganisten. Dat de carillons toch te horen blijven, maar voortaan mechanisch worden bediend, is volgens hen geen oplossing. Hun kritiek: alsof er geen onderscheid bestaat tussen door mensen of computers gemaakte muziek.

Kees van Eersel, de laatste stadsbeiaardier, is donderdag met pensioen gegaan. Het afschaffen van de functie is een bezuinigingsmaatregel. De musici vrezen ook dat het onderhoud in het slop raakt; daar zijn experts voor nodig.

Cultuurwethouder Wijnand Renden begrijpt de commotie niet. Volgens hem valt de schade mee. Hij wijst erop dat het oudste carillon uit 1550 in het torentje van de Zuidhavenpoort al tijden niet meer met de hand wordt bespeeld. Van Eersel ging twee keer per jaar naar dat carillon om het een andere ‘versteking’ te geven, zodat het ook al mechanisch aangestuurde muziek liet horen.

Het andere carillon, in het oude stadhuis, was al niet heel veel te horen met de beiaardier aan het werk. ‘Van Eersel speelde daar wekelijks een uur op. Dat carillon is ook niet zo heel oud. Zierikzee heeft het van Groot-Brittannië gekregen na de Eerste Wereldoorlog. Als goedmaker, omdat ze de stad per ongeluk hadden gebombardeerd.’ Renden deelt de vrees voor gebrekkig onderhoud niet. ‘Er is altijd iemand van de gemeente bij geweest. Die is volledig op de hoogte.’

Van Eersel is boos op de gemeente. ‘Zierikzee heeft de oudste beiaardtraditie van Nederland en België. Ik verdiende 6000 euro. Zo armlastig is de gemeente toch niet?’ Volgens hem is het versteken van het oudste carillon ‘een uiterst primitieve’ klus. Met veel moeite kreeg hij een melodie tweestemmig. Maar als dat lukte, was de beloning groot. Al zijn de klokken nooit zuiver geweest. ‘Het geluid is ontroerend van lelijkheid.’

Van wethouder Renden mag iedereen met kennis van zaken op de carillons spelen of ze versteken. Maar dan zonder vergoeding.

Uit: Salland Centraal

Eerbetoon aan Michael Jackson op carillon 

Gepubliceerd op woensdag 1 juli 2009 om 17:05

Beiaardier Henk Veldman brengt vrijdagavond een eerbetoon aan Michael Jackson op het carillon van de Heilige Kruisverheffing in Raalte. Veldman zal enkele nummers van de onlangs overleden King of Pop spelen. Het gaat onder andere om ‘Ben’, ‘The girl is mine’ en ‘Billy Jean’. Bezoekers van het Raalter centrum kunnen nu dus mooi meegenieten.

Veldman is elke vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur te horen op het carillon van de kerk. “Ik was eigenlijk van plan om de liedjes vandaag te spelen, maar toen was er een begrafenis gepland en dat vond ik niet gepast”, vertelt hij. “De vrijdagavond is eigenlijk ook de meest logische keuze. Dan worden overal in de wereld eerbetonen aan Jackson gehouden.”

Veldman is overigens geen groot fan van Jackson, maar stelt wel: “Michael Jackson was een rasechte muzikant met een heel goed gehoor voor goede nummers. Ik vind niet alles even mooi, maar hij heeft enkele tijdloze klassiekers geschreven. Met name ‘Ben’ is uitermate geschikt voor het carillon. Ik vind dit dan ook een passend eerbetoon!” 

Uit: Reformatorisch dagblad 1 juli 2009

Protest tegen afschaffing stadsbeiaardier

ZIERIKZEE – Een groep musici op Schouwen-Duiveland wil de stadsbeiaardier voor Zierikzee behouden. „Hier wordt de weg van culturele armoede ingeslagen.” Het gemeentebestuur ontkent echter dat het besluit een verarming betekent.

Beiaardier Kees van Eersel bespeelt donderdagmorgen voor het laatst het klokkenspel in de stadhuistoren. Hij gaat met pensioen. Van Eersel (1944) –ook koordirigent en in november dit jaar een halve eeuw organist– blijft nog wel als beiaardier werkzaam in Veere, waar hij in 1980 werd benoemd. In Zierikzee was hij vanaf 1 december 1976 in dienst.Van Eersel bespeelde de 38 klokken in de stadhuistoren elke donderdag van 10.30-11.30 uur en ook op Koninginnedag. In een open brief maken de musici bezwaar tegen het plan van het Schouwense gemeentebestuur om geen opvolger te benoemen. Ze zeggen dat bij geruchte te hebben gehoord, maar een persbericht van de gemeente is er duidelijk over: de carillons van Zierikzee zullen in juli en augustus nog handmatig worden bespeeld, maar daarna gebeurt dat alleen nog bij bijzondere gelegenheden. Gewoonlijk zal de beiaard mechanisch worden bediend.

„Ik heb de afgelopen maanden bij de gemeente meermalen gevraagd hoe het nu verder ging, maar niemand wist ooit iets”, zegt Van Eersel. „Een van mijn vervangers, Jan Wisse uit Aagtekerke, meldde de gemeente dat hij belangstelling heeft. Van hem moest ik vervolgens horen dat de functie wordt opgeheven. Het lijkt wel het feodale tijdperk om zo te communiceren.”

Het besluit zelf getuigt van gebrek aan inzicht, zegt de beiaardier uit Kloetinge. „Een bespeling door een beiaardier is heel wat anders dan even een paar liedjes afdraaien. Deze bezuiniging levert ook maar 6000 euro per jaar op.”

Wethouder W. G. Renden vindt dat de open brief erg laat is ingezonden: een paar dagen voor de pensionering van de beiaardier. „Dit besluit dateert al van twee of drie jaar geleden. Het was toen onderdeel van de bezuinigingsronde ”Kiezen of delen.” We moesten fors snoeien. De beiaardier was toen een van de zaken die werden genoemd. We hebben gezegd: Dat doen we nu nog even niet; we voeren dit door als de huidige beiaardier met pensioen gaat.”

„Het signaal dat hiermee wordt afgegeven past niet bij de status van monumentenstad”, stellen de briefschrijvers. Ze wijzen op de waarde van de twee historische carillons van Zierikzee. Het klokkenspel in de Zuidhavenpoort, met twaalf klokken, is het oudste van Nederland. Het gevolg van de bezuinigingsmaatregel zal volgens de musici zijn „dat het mechanisme niet meer handmatig aangepast zal worden, zodat het carillon zal verstarren in dezelfde melodie. Door het elimineren van de functie van beiaardier zal het oudste carillon van Nederland blijven steken in oneindige herhaling.”

Wethouder Renden ontkent dat. „De variatie blijft bestaan. De liederen worden regelmatig vervangen. Het is straks niet zo dat met Kerst de sinterklaasliedjes nog te horen zijn.”

Volgens de musici dreigen de marktconcerten te worden afgeschaft. „Het ontbreken van een stadsbeiaardier zal ook verlammend werken op nieuwe mogelijkheden van carillongebruik in de toekomst. Terwijl andere steden steeds meer beginnen in te zien welke waarde de aloude stadsmuziek heeft, wordt in Zierikzee de functie met een pennestreek doorgehaald.”

Ook dat is volgens Renden niet juist: „De betaalde functie verdwijnt en dat ene uur op donderdagmorgen wordt mechanisch ingevuld, maar we doen de beiaard niet op slot. Als zich mensen melden die kennis en kunde hebben en een middagje willen spelen, zijn ze welkom.”

De briefschrijvers noemen carillonbespelingen „in de vroege, stille avond” en bij nationale feestdagen en historische spelen als mogelijkheid, evenals rondleidingen en educatieve projecten. En „concerten van de stadsbeiaardier, die niet te zien is, maar beelden op een locatie beneden laten hem of haar dan in actie zien.”

De wethouder heeft de suggesties gelezen. „Initiatieven zijn welkom. Ik denk hierbij wel: Was er even iets eerder mee gekomen.”
Klik hier!

In de brief wordt erop gewezen hoe andere historische steden met hun muzikale verleden omgaan. „In Vlaardingen staat de hele maand juni in het teken van het carillon. In een festival rondom dit carillon worden wekelijks concerten gegeven. Inwoners in de buurt stellen voor één euro een stoel ter beschikking aan luisteraars. In Dordrecht is naast de bestaande functie van stadsbeiaardier de functie van stadsorganist in ere hersteld. Rotterdam kent al een stadsorganist en heeft nu ook weer stadsblazers in dienst.”

Nederland telt zo’n 182 beiaards. De Beiaardschool in Amersfoort levert jaarlijks een paar klokkenisten af. Carillons behoren tot het erfgoed van de Nederlanden, beklemtonen de Schouwense musici. „Andere landen, zoals Japan, zijn momenteel bezig om eigen carillons aan te schaffen, daarmee de Nederlands/Vlaamse muzikale stadscultuur imiterend.”

Wethouder Renden beklemtoont dat van culturele verarming geen sprake is.

De open brief zal in het college van Schouwen-Duiveland worden besproken.

 

De open brief van de protesterende musici Zierikzee

De beroepsmusici op het eiland hebben bijgaande brief aan het gemeentebestuur gestuurd.In toenemende mate horen we geruchten dat het gemeentebestuur, met de aanstaande pensionering van de huidige beiaardier Kees van Eersel in zicht, besloten heeft de functie van vaste beiaardier van de stad Zierikzee op te heffen en te vervangen door incidentele bespelingen door beiaardiers van andere steden.

Als beroepsmatige, uitvoerende professionele musici, woonachtig of werkzaam op dit eiland, willen wij onze grote zorg uitspreken over dit besluit dat – als het waar is – zal leiden tot een droeve verschraling van het culturele aanbod. Wij vragen ons af of het college de culturele en historische waarde beseft van de twee carillons die Zierikzee bezit. Carillons zijn klinkende monumenten die onderhoud en zorg behoeven. Carillons behoren tot het erfgoed van de Nederlanden. Andere landen, zoals Japan, zijn momenteel bezig om eigen carillons aan te schaffen, daarmee de Nederlands/Vlaamse muzikale stadscultuur imiterend.

Zierikzee mag zich de hoeder noemen van maar liefst twee monumentale carillons, waaronder het oudste carillon van Nederland, het carillon van de Zuidhavenpoort. Een carillon dat alleen daarom extra zorg behoeft maar tegelijk kansen biedt omdat het de klankwereld van de Middeleeuwen in herinnering brengt. De instelling van het klokmechanisme van de Zuidhavenpoort vraagt ervaren handwerk, in feite een middeleeuws ambacht. Op deze wijze kunnen steeds andere melodieën klinken en het carillon zijn verrassende, stoere klanken laten horen.

       

Door het elimineren van de functie van beiaardier zal het oudste carillon van Nederland blijven steken in oneindige herhaling. De schoonheid van het carillon van het oude stadhuis, verbonden met de schitterende architectuur van de stadhuistoren hoeft geen nadere uitleg. Zierikzee mag als oude Zeeuwse stad trots zijn op haar unieke bezit.

Daarom verbaast het ons dat een besluit tot het opheffen van een eeuwenoude functie zonder enig overleg wordt genomen, niet met plaatselijke musici, maar ook niet met de scheidende beiaardier Kees van Eersel zelf. Onze vraag is: waarom is niet gekozen voor gezamenlijk overleg? Zo’n overleg zou uitermate vruchtbaar geweest kunnen zijn zeker omdat aan de orde zou zijn gekomen hoe je juist het cultuurbezit van carillons nog beter kunt aanwenden bij de maatschappelijke en culture activiteiten van Zierikzee. Juist daarin zal een vaste beiaardier een stimulerende factor zijn. In een appendix geven we aan wat er juist op dit gebied in Nederland in ontwikkeling is. Ook zullen we aangeven wat voor mogelijkheden er in Zierikzee bestaan.

Een eigen beiaardier is geen luxe, het is stadseigen en aan de monumentenstatus van Zierikzee verplicht. Het signaal dat van deze afschaffing nu uitgaat doet geen goed aan de naam die Zierikzee heeft op het gebied van monumentenbeheer. Aankomende, ook Zeeuwse, studenten in het carillonspel studeren dagelijks in de hoop ooit beiaardier te worden .

Door het besluit van het gemeentebestuur dat – naar wij aannemen – louter uit bezuiniging is genomen – worden ook deze dromen niet waar. Wij sturen u deze brief als beroepsmatige musici. Ook door inwoners vanuit andere disciplines dan de muzikale is al met veel teleurstelling op de dreigende situatie gereageerd. Om een concreet gesprek met B&W mogelijk te maken hebben wij voor deze belijning - vanuit de muzieksector - gekozen. Door middel van deze open brief een dringend beroep op het college doen om deze weg van culturele armoede niet in te slaan. Wij trekken aan de bel. Graag zijn wij bereid tot constructief overleg.

Uit: Omroep Gelderland 30 juni 2009

Ede voorlopig niet bij de tijdEDE - Bezoekers van het centrum van Ede kunnen voorlopig niet vertrouwen op de klokken van de Oude Kerk. Door blikseminslag geven ze geregeld de verkeerde tijd aan. De computer die de uurwerken en het carillon aanstuurt is defect en moet vervangen worden. Het nieuwe systeem kan pas na de zomervakantie worden geleverd, meldt de gemeente. Tot die tijd kan het dus voorkomen dat de wijzerplaten de verkeerde tijd aangeven.

Beiaard van Ede

De WeekKrant.nl 29 juni 2009

Marzas: Zierikzee Monumentenstad

Zierikzee Monumentenstad. Hoedster van het oudste carillon van Nederland. Doe je ogen dicht en je hoort op de Oude Haven dezelfde klanken die ze ook in de Gouden Eeuw hoorden. Op marktdagen dansen zilveren klanken van het stadhuiscarillon over de oude stad .Alom is men trots op eeuwenoude beiaarden. Ga dinsdag naar Vlaardingen en beleef de Beiaardweken. Uw stoel staat klaar. Maar blijf niet in Zierikzee. Want daar dreigen de beiaarden vast te lopen. De eeuwenoude beiaard van de Zuidhavenpoort zal straks jarenlang onveranderd dezelfde vier liedjes laten horen, beknot als het wordt in zijn muzikale mogelijkheden. Een eeuwenoud Nederlands ambacht, het verstoken van de klokken, wordt wegbezuinigd. Zou het gemeentebestuur echt denken: “Als zon ding maar geluid geeft.”? Bovendien hoor je de klokken in het nieuwe gemeentehuis toch niet meer. Je zou ook in de kerk een robot op de orgelbank kunnen zetten. Uiteindelijk zijn die dingen goedkoper en minder lastig. Wat is er aan de hand? Nu stadsbeiaardier Kees van Eersel volgende week met pensioen gaat hebben we in onze monumentenstad - naast alles wat we al verloren hebben de laatste jaren waarschijnlijk ook geen vaste stadsbeiaardier meer. Ach ja, met Koninginnedag zal er nog wel iemand komen spelen (als we het niet vergeten te vragen) maar op donderdagen wordt het akelig stil in Zierikzee. Anderzijds: een luidsprekertje met Top 40 muziek is toch ook gezellig? En dan de Zuidhavenpoort. De klokken zullen stokken in koekoek-éénzang. Ja, wat heb je aan carillonmuziek? Wat heb je aan dichters? Aan musici? Hun klanken verwaaien maar met de wind. Hoe leg je een gemeentebestuur uit wat het belang van carillonmuziek is? Wat klinkende monumenten betekenen? Maar alle duizenden euros voor culturele manifestaties van Centree worden in één klap waardeloos als je tegelijk je eigen monumentale klokken aan het zwijgen brengt.

Uit: DeStad Amersfoort 29 juni 2009

Eerste zomerconcert Onze Lieve Vrouwetoren

maandag 29 juni 2009 14:05
BINNENSTAD - Op woensdag 1 juli om 19.00 uur wordt de zomeravondconcertserie op de carillons van de Onze Lieve Vrouwetoren geopend. De Zuid-Koreaanse beiaardier Min Jin O verzorgt een optreden op de Eijsboutsbeiaard met beiaardbewerkingen van klavierwerken van William Croft, Joseph Haydn (Sonate nr. 4 voor piano), Willem de Fesch en Felix Mendelssohn-Bartholdy (Lieder ohne Worte). Van de componisten Staf Nees en Stephen Rush staan er originele beiaardcomposities op het programma. Min Jin O is orgeldocente, organiste en beiaardier aan de Hycheonuniversiteit en de Hycheonkerk van het Zuid-Koreaanse Daejeon.
Sinds 2006 studeert ze aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij docent Frans Haagen. Afgelopen vrijdag slaagde ze met een acht voor haar examen 'Bachelor of music in Carillon playing'. Na afloop van het concert, dat vanaf 18.50 uur wordt ingeluid door het Amersfoorts Klokkenluidersgilde, krijgt O haar diploma uitgereikt in de Beiaardschool. Programmaboekjes van de Amersfoortse zomerserie zijn tijdens het concert te vinden aan de toegangsdeur van de toren.

Uit: De Stad Nijkerk zaterdag 27 juni 2009

Jubilerende stadsbeiaardier Bakker opent Zomerserie-carillonconcertenNIJKERK - Niet iedereen zou ervoor kiezen: je vader opvolgen, die een van de beste, misschien wel dé beste beiaardier van Nederland is. Freek Bakker deed dat 25 jaar geleden met overtuiging en nog steeds beoefent hij zijn vak met groot enthousiasme.
Freek Bakker opent donderdag (2 juli) de serie Zomeravond-beiaardconcerten. Het is weer een zeer veelzijdige serie, waarin behalve zes Nederlanders ook een Amerikaan, een Fransman, een Spaanse en een Poolse zullen spelen. De meest opvallende van deze buitenlanders is wel de Franse Quentin Leriche die pas 14 jaar oud is! Een 'aanstormend talent'. Jon Lehrer is een sportieve Amerikaan die in België heeft gestudeerd. Ook de zeer gerenommeerde Anna Maria Reverté uit Spanje is goed thuis in België, omdat haar partner Koen van Assche in Turnhout woont. De laatste buitenlandse is Katarzyna Piastowska, die in 2006 in Nijkerk een Meideun verzorgde.
Naast de Nijkerkse stadsbeiaardier, treedt ook zijn vervanger Nico Poorter op en ook Gerda Peters, Roy Kroezen en Bauke Reitsma verzorgen een concert. Een van de hoogtepunten zal ongetwijfeld, bijna per traditie, het slotconcert op 10 september zijn, dat wordt uitgevoerd door Boudewijn Zwart, die al weer een aantal jaren in Nijkerkerveen woont.
Met Freek Bakker op wereldreis
Op donderdag 2 juli om 20.00 uur gaat stadsbeiaardier Bakker op wereldreis. Originele Vlaamse beiaardmuziek horen we op onze 'Ronde van Vlaanderen'. Daarna beluisteren we werken uit de Weense School in 'Een rondje Wenen', waaronder, onvermijdelijk in dit Haydn-jaar, een sonate van deze tweehonderd jaar geleden overleden reus van de klassieke muziek.
In New York maken we kennis met 'Milonga' van Ronald Barnes, een van de eerste beiaardcomponisten uit de Nieuwe Wereld. We besluiten onze muzikale wereldreis in de tegenpool van New York: Moskou. De verbinding tussen deze twee werelden vormt Sergej Rachmaninof, waarvan de bekende Prelude zal klinken. De laatste Russische composities van dit concert werden gecomponeerd door Olesya Rostovskaya, die vorig jaar een zeer interessant concert in Nijkerk gaf en toen en passant nog even Freek Bakker perfect portretteerde.
Rustig luisteren
De concerten vinden allemaal op donderdag plaats, van 20.00-21.00 uur. Vanaf een kwartier voor aanvang is de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging geopend. Deze zeer gewaardeerde faciliteit wordt al bijna twintig jaar door Fa. Jan Poorter van het Verlaat in Nijkerk beschikbaar gesteld. Men vindt er overdekte zitplaatsen, een programma, vaak een toelichtingsblad en meestal de kans om extra rustig te luisteren. Alles natuurlijk gratis. Ingang: tussen Gasthuisstraat 3 en 5.
Het concert wordt aangeboden aan de Rabobank in Nijkerk die, bijna per traditie, ook dit jaar weer de kleurendruk van het omslag van het zeer verzorgde programmaboekje voor zijn rekening nam.
Zoals elk jaar geeft de Klokkenspelvereniging ook in deze serie weer een unieke kans om kennis te maken met vele aspecten van de beiaardcultuur van Nederland en de rest van de (beiaard-)wereld. Toch maar eens proberen, dit jaar!


 

HOME CONTACT   OUDER NIEUWS 1  OUDER NIEUWS 2