Carillon en Beiaard nieuws    ouder nieuws

Uit: Dagblad De Limburger 28 juni 2009

Doedelzak en carillon vanaf Weerter kerk

Doedelzak- en carillonklanken vielen zaterdag tegelijkertijd te beluisteren in Weert. Vanuit de top van de St. Martinuskerk speelden de Britse beiaardiers Trevor Workman, Adrian Gebruers én het Wertha Piping Ensemble onder meer het Limburgs volkslied.
Weert
van onze verslaggever

Het optreden maakte deel uit van het Eurocarillon Festival, dat zaterdag Weert aandeed. Dit festival duurt tot en met zondag en doet op de slotdag nog het Belgische Neerpelt en het Duitse Aken aan.

De opvallende combinatie carillon en doedelzak vindt alleen in Weert plaats en is een idee van de Weerter stadsbeiaardier Frank Steijns.

Rijenaren laten hun stem horen..



RIJEN - Het mag er dan saai uitzien, maar het was hartstikke spannend. Veel Rijenaren brachten gisteren hun stem uit op hun favoriete nieuwe nummer voor het carillon bij het gemeentehuis. De Europese parlementsverkiezingen waren er niets bij. Door de straten schallen vanaf nu vele hits van The Beatles, Trijntje Oosterhuis en MC Hammer. Ook de hits van lokale helden CV De Blauwneuzen en EMM zijn voortaan te horen in het dorp. 

Uit: Nijsnet.nl 25 juni 2009

Carillon Duo maakt concerttour naar de USA


KOLLUMERZWAAG/GARRELSWEER - Het Carillon Duo, dat bestaat uit de beide stadsbeiaardiers van Groningen, Auke de Boer uit Kollumerzwaag en Adolph Rots uit Garrelsweer, en vaste bespelers van het beroemde Hemony-carillon (1664) van de Martinitoren, maken 3 tot 16 juli een concert tournee naar Amerika. Zij zijn daar op uitnodiging van ondermeer de vermaarde Princeton University in New Jersey, the Netherlands Carillon op de National Cemetry in Arlington, Riverside Church in New York met ’s werelds zwaarste carillon en Valley Forge in Philadelphia. 
Hoewel het carillon bij velen in Nederland een sfeerverhogend toreninstrument in menig binnenstad is, kent Amerika meer een concertcultuur doordat de instrumenten veelal in zeer rustige en parkachtige omgeving staan. Hierop is ook het programma geënt. Het GCD speelt naast originele beiaardcomposities ook een aantal arrangementen van klassieke en populaire werken. Zo zullen naast muziek van Scarlatti , Bach, Copland, ook delen uit de Symphonie nr. 94 ‘the clock’ van Jos. Haydn te beluisteren zijn. Enkele lichtere werken zijn van de populaire componisten Leroy Anderson en John Sousa. Bijzonder is de uitvoering van de popsong ‘a perfect day’ van Lou Reed.
Deze vermaarde popmuzikant bezocht vorig jaar met zijn vrouw Laurie Anderson de Martinitoren, waar hij zich door Auke de Boer het instrument liet voorspelen. A perfect day werd ook gebruikt bij de opening van het Hudsonjaar in New York. Het GCD zal ook dit werk, met wellicht aanwezigheid van Lou Reed in New York ten gehore brengen. Adolph Rots is stadsbeiaardier in Appingedam, Winschoten, Veendam en Groningen. Auke de Boer is stadsbeiaardier in Dokkum, Groningen (Martinitoren en Rijksuniversiteit) en Assen.

K3 galmt voortaan uit Nederlands klokkenspel

Uit het klokkenspel in de toren van het gemeentehuis van Gilze-Rijen, in het Nederlandse Noord-Brabant, klinken sinds vandaag dertig nieuwe eigentijdse melodieën. Het klokkenspel speelt voortaan songs van Céline Dion, K3, Guus Meewis ("Brabant") en de titelsongs van het A-team en de Muppetshow.
Volgens de Brabantse gemeente was het verouderde repertoire hard aan vervanging toe. Het carillon speelt overdag elk half uur een melodie. Alle dertig nieuwe melodieën passeren daarbij de revue. De inwoners van Gilze-Rijen kiezen vanavond welke drie nummers het vaakst te horen zullen zijn. Het vernieuwde repertoire voor het gemeentelijke carillon is breed ingestoken. Voor de jongere inwoners zijn behalve K3 ook de liedjes "Piet Piraat" en "De wigwam-polka" te horen. De ouderen moeten het doen met The Beatles, MC Hammer en Nelly Furtado. (belga/jv) 

Uit: BN De Stem 25 juni 2009

Burgemeester René Roep bij Giel op 3FM

RIJEN - Burgemeester René Roep van Gilze en Rijen was vanochtend te beluisteren op 3FM in het programma van DJ Giel Beelen. Vanavond worden de nieuwe melodieën voor het carillon gepresenteerd. En vanaf vanochtend is 'Begin de dag met een dansje', een liedje dat Giel elke ochtend in zijn radioshow draait, te horen op het carillon. Favoriete liedje van Roep op het carillon is de 'Wigwampolka' van De Blauwneuzen. Naast 'Begin de dag met een dansje' zijn ook 'The Muppetshow', 'Brabant' en 'The A-team' te beluisteren.

 

Uit: Friesch Dagblad 25 juni 2009

Friese beiaardier geeft concerten in Amerika

De toren van de Riverside Church, New York USA.

Leeuwarden - Beiaardier Auke de Boer uit Kollumerzwaag vertrekt volgende maand samen met zijn collega-beiaardier Adolph Rots uit Garrelsweer voor een reeks concerten naar Amerika. Als het Groninger Carillon Duo geven de heren van 3 tot 16 juli concerten in onder meer New York, Arlington en Philadelphia.
Het Groninger Carillon Duo speelt naast originele beiaardcomposities, een aantal arrangementen van klassieke en populaire werken. Zo zal het in New York onder meer A perfect day van de Amerikaanse zanger Lou Reed spelen, mogelijk in aanwezigheid van de zanger zelf. De popmuzikant bezocht vorig jaar samen met zijn vrouw de Groninger Martinitoren, waar Auke de Boer voor hem speelde. Onder het klassieke werk valt onder meer muziek van Scarlatti, Bach, Copland en Haydn.
Het accent van het programma ligt op het concertgenre. In Amerika heeft het carillon namelijk veel sterker dan in Nederland de functie van concertinstrument. Dat komt doordat de instrumenten vaak staan in rustige omgevingen, zoals parken. In Nederland worden het carillon vooral bespeeld in kerktorens van binnensteden, ter verhoging van de sfeer in de stad. De Boer en Rots zijn de vaste bespelers van het beroemde Hemony-carillon van de Groninger Martinitoren. Auke de Boer is daarnaast stadsbeiaardier in Dokkum en Assen.

Bron: Gemeente Enkhuizen

Zomeravond Beiaardconcerten Enkhuizen 2009

Op dinsdag 30 juni aanstaande opent Stadsbeiaardier Frits Reynaert traditiegetrouw de serie 'Zomeravond Beiaardconcerten Enkhuizen. Van 20.00 tot 21.00 uur speelt hij werken van onder andere Haydn, Schubert en variaties voor beiaard van Feremans op de beiaard van de Zuidertoren.

Na het openingsconcert volgen in de maanden juli en augustus nog negen concerten waarvan acht concerten vanaf de Zuidertoren en een concert vanaf de Drommedaris op 12 augustus in het kader van de Westfriese Waterweken. De concerten worden verzorgd door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland. 
De concerten in de Zuidertoren kunnen uitstekend worden beluisterd op het veldje naast de kerk waar de gemeente zorgt voor stoelen. De ingang is aan de zuidkant van de kerk. De jaarlijkse serie Zomeravond Beiaardconcerten komt tot stand in goede samenwerking tussen de Enkhuizer Klokkenspelvereniging, de stadsbeiaardier en het Gemeentebestuur van Enkhuizen. Alle concerten starten om 20:00 en eindigen om ongeveer 21:00 uur.

Agenda Zuidertoren
30 juni : Frits Reynaert (stadsbeiaardier)
7 juli : Kenneth Theunissen
14 juli : Gideon Bodden
21 juli : Monika Kazmierczak
28 juli : John Lehrer (U.S.A)
4 augustus : Frank Steijns
11 augustus : Trevor Workman (U.K.)
18 augustus : Eddy Marrien
25 augustus : Frank Deleu (België)

Drommedaris
12 augustus : Frank Meijer (in het kader van de Westfriese Waterweken)

Frits Reynaert
Frits Reynaert bespeelt als stadsbeiaardier de twee 17de-eeuwse Hemonybeiaarden te Enkhuizen, de twee 20ste-eeuwse Eijsboutsbeiaarden te Almere en de eveneens 20ste-eeuwse Van Bergenbeiaard te Hoorn. In deze gemeentelijke functie heeft hij tevens de muzikaal-technische supervisie over deze carillons en is hij adviseur/coördinator van de zomerserie carillonconcerten.
Daarnaast is Reynaert werkzaam als stadsbeiaardier van de gemeente Edam en sinds 1980 één van de drie beiaardiers die de Hemonybeiaard van het Koninklijk Paleis op de Dam te Amsterdam bespelen.

Reynaert studeerde achtereenvolgens orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, waar hij in 1985 het diploma Uitvoerend Musicus Beiaard behaalde. In de zomermaanden verzorgt hij regelmatig concerten in diverse Europese landen en maakte sinds 1988 zeven concerttournees naar de U.S.A. en Canada. Daarnaast adviseert Reynaert Gemeenten en Beiaardcommissies omtrent beiaardcultuurbeleid en restauraties.

Open Monumentendag
Open Monumentendag valt dit jaar op zaterdag 12 september. Van 16.00 tot 17.00 uur bespeelt Frits Reynaert het carillon van de Drommedaris tijdens zijn Open Toren bespeling.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl

Bron: Gemeente Gilze en Rijen

Gemeente presenteert nieuwe carillonmelodieën


Aftellen naar 25 juni 2009

Gemeente presenteert nieuwe carillonmelodieën

De ontknoping nadert. Op donderdag 25 juni presenteert de gemeente dertig nieuwe melodieën voor het carillon. Er is nu al veel belangstelling voor deze presentatie. Komt u ook luisteren? Drumfanfare Eendracht Maakt Macht, carnavalsvereniging De Blauwneuzen en beiaardier Pieter Maassen werken mee aan het programma. Giel Beelen van 3FM en Omroep Brabant besteedden al aandacht aan de nieuwe liedjes. En lokale Omroep Net 58 maakte een reportage 'carillon update'. Alle aandacht gaat nu uit naar donderdag 25 juni. Het belooft een leuk en afwisselend programma te worden. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom de presentatie bij te wonen voor het bordes van het gemeentehuis. Wethouder Hatice Can-Engin opent de avond en burgemeester drs. René H. Roep presenteert officieel het eerste nieuwe nummer. Vervolgens hoort u tijdens het programma alle nieuwe melodieën langs komen.. Alle aanwezigen bepalen die avond welke nieuwe melodie het mooist klinkt op het carillon. Bent u benieuwd naar de nieuwe melodieën en kunt u niet wachten tot donderdag 25 juni 2009? Hieronder vindt u alvast een nieuwe melodie om te beluisteren. Ook vindt u er een link naar de reportage 'carillon update' die lokale omroep Net 58 maakte over de nieuwe liedjes voor het carillon. 

Uit: Metaalnieuws 24 juni 2009

Zingende toren van glas en staal



Glas en thermisch verzinkt staal zijn de belangrijkste materialen, waaruit De Zingende Toren is samengesteld.. De 30 meter hoge constructie in de Utrechtse stadsuitbreiding Leidsche Rijn is zowel een opvallend beeldend kunstwerk als een bijzonder muziekinstrument.
In de toren, een schepping van glaskunstenaar en architect Bernard Heesen, zijn vijftig kristallen klokken, vijftig kristallen klankschalen en 750 glazen bollen opgehangen. Het samenstel van klankschalen en klokken, waarvan de grootste 25 kg wegen, fungeert als een carillon.
De toren bestaat in de kern uit een metalen draagrooster, waarin de gekleurde glazen elementen (klokken en klankschalen) zijn opgehangen. Hij is ter plaatse opgebouwd uit een aantal geprefabriceerde onderdelen van thermisch verzinkt staal. De toren bestaat uit een aantal op elkaar geplaatste delen, die elk worden gevormd door drie thermisch verzinkt stalen staanders, waarop een thermisch verzinkt stalen ring is geplaatst. Rondom werd vervolgens een in segmenten uitgevoerde bekleding aangebracht. Tegen de bekleding werden de blauwgekleurde glazen bollen bevestigd. Tenslotte werd het carillon in de toren opgehangen.
Door de toepassing van thermisch verzinken als oppervlaktebehandeling is de aan atmosferische invloeden blootgestelde dragende constructie, optimaal beschermd tegen corrosie, zodat een lange levensduur is verzekerd. Van belang is daarnaast, dat de thermisch verzinkt stalen delen nauwelijks of geen onderhoud vergen.
De klokken van De Zingende Toren kunnen met een klavier worden bespeeld en worden via een computer aangestuurd. Om te voorkomen, dat de toren ontsierd zou worden door een netwerk van metalen draden als verbinding met de glazen klokken, is gekozen voor elektronische aansturing.
Het geavanceerde draadloze systeem maakt gebruik van kleine servomotoren. Het gekozen systeem maakt het mogelijk, dat de beiaardier niet in de toren behoeft te klimmen, maar de beiaard op de begane grond kan bedienen. Het carillon en de ongestemde klankschalen kunnen zowel afzonderlijk als in samenhang worden bespeeld.

Uit: DeGooi-en Eemlander 25 juni 2009

Carillon16uurAan geeft niet op

weesp - 

De nastrevers van een nachtelijk carillonverbod in Weesp (Carillon16uurAan) leggen zich niet meer bij de uitslag van de enquête.
,,Wij gaan nu eerst in conclaaf over de vervolgstappen. Feit is en blijft dat niet de gemeenteraad maar het college van b en w verantwoordelijk is voor de volksgezondheid en dat de idiote bepaling in de APV die stelt dat het carillon geen geluidshinder produceert, ook nergens gebiedt dat het carillon aan zou moeten blijven.''

Het Carillon16uurAan ('wij willen dat vooral de argumenten en niet de personen centraal staan') verwijt het college dat het zich verschuilt achter de gemeenteraad en nog nooit de moeite heeft genomen om te motiveren waarom deze opstelling is gekozen. ,,En met een burgemeester die doodleuk voor Radio Weesp verklaart dat hij zelf ook voor 24-uursspeling is, is het natuurlijk ook een zeer ongelijke strijd. Terwijl je van een burgemeester mag verwachten dat hij juist in zo'n gevoelige kwestie neutraal blijft.'' Het comité vindt dat er na de enquête sprake is van 319 gedupeerde omwonenden van het carillon. Zo veel mensen pleiten er namelijk voor om de klokken tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's morgens stil te zetten. Vanavond vergadert de voltallige gemeenteraad over het onderwerp. Dat gebeurt op initiatief van GL-raadslid Albert van Daalen,die zo de stiltewensers een handvat wil bieden voor juridisch verzet.

 

Uit: Bredavandaag.nl 23 juni 2009

'Toren geeft gevoel van omarming'

datum: 23/06/09 tijd: 12:19 auteur: redactie

BREDA - De Toren van de Grote Kerk viert over enkele weken haar 500e verjaardag. Ter gelegenheid daarvan vertellen Bredanaars over hun gevoel bij de Toren en waarom ze zondag 19 juli de verjaardag komen vieren. In aflevering 1: Ton Jansen.



"Als rasechte Bredanaar, die in Eindhoven woont – Philips haalde mij in 1974 naar Eindhoven – ben je aan het juiste adres voor een gevoelsuiting aangaande de Toren, onze Toren. De mooiste van Brabant. 500 jaar jong."

“Wat de Toren betekent voor iemand die vlak onder de Toren is geboren, kun je eigenlijk alleen weten als je zelf onder de Toren geboren bent. Het is het ongrijpbare begrip dat wij (de Toren en ik) samen hebben vanaf het moment van direct zicht bij binnenkomst van de stad. Vanaf de Claudius Prinsenlaan waar ik hem altijd het eerst zie, overstroomt je een gevoel van omarming, als ware het een verwelkoming van een verloren zoon. Ook al was onze laatste ontmoeting slechts veertien dagen geleden."

"Geboren in de Halstraat, zag ik vanaf mijn vroegste jeugd de grote Toren vele vele jaren in de steigers staan, naar het schijnt omhoog gehouden door de lange liftschacht die er naast stond. De steiger overgroeide de Toren op een gegeven moment, maar nadat het haantje terug werd geplaatst en de steiger zakte, ontpopte de Toren zich langzaam in zijn schone witte zandsteen. De Grote Pinakels aan de balustrades werden vernieuwd, alsmede de vergulde wijzerplaten van zijn klok die hoger werden gehangen dan voorheen. Nooit gedacht dat eens de tijd zou komen dat er geen steiger meer om hem heen zou staan. Maar is gelukkig wel zo ver gekomen, tot onze aller grote trots."

"Via de Heemkundige Kring Breda – waar ik nog altijd lid van ben – leerde ik Jacques Maessen de stadsbeiaardier kennen en van hem leerde ik meer van de geschiedenis van de Toren en in het bijzonder zijn fraaie – vierde – carillon, waarvan we nu al 55 jaar kunnen genieten. Ik heb aan de hand van die wetenschap een webpagina van mijn website gewijd aan de geschiedenis van de Toren."

Zie:
http://www.dse.nl/~tonjansen/toren.htm

http://www.torenbreda.nl

De beiaard van Breda

Uit: ED 23 juni 2009

Van Bach tot Beatles - 40 jaar

door Marjolijn Sengers. dinsdag 23 juni 2009

EINDHOVEN - 40 jaar lang al sjouwt hij toren in toren uit. Beiaardier Arie Abbenes neemt nu afscheid van Eindhoven en Asten.


Sommige torens zijn hoog, die van de Dom in Utrecht bijvoorbeeld is maar liefst 80 meter. Andere, zoals die van de Catharinakerk in Eindhoven, zijn lager bij de grond. Behalve een paar krachtige knuisten – het klavier van een beiaard wordt met de vuisten bewerkt - ontwikkelde beiaardier Arie Abbenes dan ook stevige kuitspieren. Gedurende al die jaren maakte hij drie keer per week de gang naar Eindhoven. Eénmaal naar de beiaard van het stadhuis en tweemaal naar de Philipsbeiaard in de toren van de Catharinakerk.

Arie Ebbenes: "Asten en Eindhoven laat ik vallen, dat scheelt me vier bespelingen per week. Met pijn in mijn hart, dat wel, want ik laat veel achter." foto's Irene Wouters ;



Loop je op dinsdag en woensdag tussen de middag, vrijdags van vier tot vijf en de eerste zaterdag van de maand van half drie tot drie door de binnenstad, dan kun je 'm niet missen; hij is degene die de klokken over de stad doet klinken. Hij wordt vijfenzestig, Nederlands bekendste beiaardier. Hij is vaste bespeler van beiaards in Eindhoven, Utrecht, Asten en Oirschot. De reden dat Abbenes stopt is vooral praktisch van aard. "Ik reis dagelijks door het land, het wordt me met de huidige verkeersdrukte te veel. Reizen per trein lukt niet, daarvoor speel ik in te veel plaatsen waar geen trein komt. Asten en Eindhoven laat ik vallen, dat scheelt me vier bespelingen per week. Met pijn in mijn hart, dat wel, want ik laat veel achter. Aan contacten en natuurlijk aan instrumenten."

Over de Eindhovense instrumenten is Abbenes erg te spreken. Vooral de door Koninklijke Eijsbouts in Asten gemaakte 61 klokken tellende Philips beiaard (een van de grootste van Nederland) noemt hij 'heel bijzonder'. " Aanvankelijk hing de beiaard in de toren bij het Evoluon. Toen die in 1987 werd gesloopt, moest er een andere plek voor komen. Wonder boven wonder was het instrument zó over te plaatsen naar de toren van de Catharinakerk en dat is opmerkelijk, want behalve voor de klokken moest er ook plaats zijn voor de ophangconstructie en de speelcabine." Samen wegen de klokken maar liefst 16000 kilo De grootste klok heeft een doorsnee van 1,75 meter en een gewicht van 3220 kilo, het kleinste klokje een doorsnee van 18 cm en een gewicht van 12 kilo.


Arie Abbenes studeerde piano, maar wilde niet als pianoleraar door het leven. Toen hij met de beiaard in aanraking kwam, was hij meteen verkocht. Hij studeerde aan de beiaardschool in Mechelen. Als muzikaal ondernemer heeft hij de afgelopen veertig jaar alle muzikale stromingen voor beiaard toegankelijk gemaakt. Onlangs nog speelde hij in Utrecht vanaf de Domtoren samen met twee elektronische piano's 'Canto ostinato' van Simeon ten Holt. Zijn beiaardspel inspireerde hedendaagse componisten als Louis Andriessen en Maurizio Kagel. Abbenes brak met muziek van Bach tot de Beatles een lans voor de beiaard op festivals, klassieke en niet-klassieke, nationaal en internationaal. Hij adviseert bij restauraties, tot 2005 was hij docent aan de beiaardopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Amersfoort.

Er is weinig oorspronkelijke muziek voor beiaard, wat betekent dat er veel moet worden bewerkt. "De beiaard is een volksinstrument, daar werd van oudsher (de eerste beiaarden stammen uit de 16e-eeuw, red.) al improviserend muziek op gespeeld die populair was onder het volk. Op de beiaard kun je alles spelen, als het maar melodieus is. De smartlap bijvoorbeeld - en dan bedoel ik echt 'Vader ach, toe drink niet meer' en 'Een beetje verliefd' - is ideaal om te bewerken!" Behalve van muziek moet als je beiaardier van een hoop andere zaken verstand hebben. "Je moet kunnen organiseren, kunnen samenwerken met anderen, technisch inzicht hebben, snel iets kunnen repareren en het leuk vinden dat elke toren anders is. En je moet niet het type musicus zijn dat graag wordt toegejuicht, want dat zit er niet in, daarvoor ben je niet zichtbaar genoeg."


De beiaardier van de Philipsbeiaard is ook lid van de programmacommissie van de serie Muziek in de Cathrien. "Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Die serie heeft een groot potentieel en trekt elke week veel vaste bezoekers.

Op zaterdag 27 juni staat het concert helemaal in het teken van de beiaard. Samen met Ruud Huijbregts speel ik werken voor orgel en beiaard, met de vier trompettisten van het Limburgs Thebaans Kwartet die zichtbaar in de vier vensters van de toren staan opgesteld, luid ik mezelf vanaf de toren uit!' Arie Abbenes is blij met opvolgster Rosemarie Seuntjens. Is er veel verschil tussen zijn en haar spel? "Ik vermoed dat er vanaf juli meer lichte muziek vanaf de toren klinkt!"



Abbnes neemt woensdag afscheid van Asten. Hij brengt in de Maria Presentatiekerk van 10-11 uur een luchtig programma onder het motto 'Een lach en een Traan'.

Uit: De Week Krant 23 juni 2009

Eerste in nieuwe serie

BRIELLE - Op maandag 29 juni vindt het eerste concert plaats in het kader van de zomeravondconcerten op de beiaard van de Catharijnetoren. Beiaardier Hylke Banning speelt onder meer werken van Johan Sebastiaan Bach, Ronald Barnes en Gary White.
Het complete programma staat in het programmaboekje, dat wordt toegezonden aan de donateurs van Stichting Vrienden van het Brielsche Carillon. Ook is het verkrijgbaar op de luisterplaats bij het Merulaweeshuis aan de Catharijnehof. Op de luisterplaats staan stoelen klaar en wordt gratis een kopje thee of koffie aangeboden.
Het concert begint om 19.00 uur en wordt vooraf ingeluid door luiders van het Briels Klokkenluidersgilde.
Na het beiaardconcert is er om 20.15 uur een orgelconcert in de Catharijnekerk door de organist Hayo Boerema.
De beiaardconcerten zijn traditioneel elke maandagavond in de zomer van 19.00-22.00 uur. Maar er zit ook nog een nachtconcert (21.30-22.30) aan te komen. Dan is er wijn en branden er fakkels.

Uit: Groot Vlaardingen 22 juni 2009 

Klokken luiden uitbundig



VLAARDINGEN – Na de recentelijke restauratie van het Oranje Carillon in de Grote Kerk op de Markt is het nu ook definitief dat de Vlaardingse Beiaardweken doorgaan.



Een nieuw initiatief van de Vlaardingse musicus Ben van der Linden. ‘Het moet een jaarlijks terugkerende traditie gaan worden, met zittend en luisterend publiek op de Markt en topspelers uit binnen- en buitenland. Op de Markt zijn stoelen beschikbaar en het spel van de beiaardiers is via beeldschermen zichtbaar voor het publiek’, zegt weet Van der Linden ‘Het is een ideale manier om in dit jachtige leven er even tussenuit te zijn met muziek van het hoogste niveau’. Op de dinsdagavond 30 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli en 28 juli zal het Oranje Carillon uitbundig klinken van 20.00 uur tot 21.00 uur. De sfeer wordt zelfs verhoogd omdat voor die avonden alle deelnemende restaurants rondom de Markt een speciaal Beiaardmenu serveren. ‘Voorafgaand op de Beiaardweken zal op zaterdag 27 juni de Rijdende Beiaard uit Praag door de stad gaan om de Vlaardingers alvast in de juiste stemming te brengen‘, zegt Ben van der Linden niet zonder trots. Inmiddels zijn ook de beiaardiers bekend die op het carillon zullen spelen en dat zijn niet de minsten, daaronder ook de Vlaardingse beiaardier Bas de Vroome, die de eer heeft de reeks op 28 juli te mogen afsluiten.

Uit: De Hoorngids 17 uni 2009

Carillon Grote Kerk start zomerserie

In het tweede concert van de zomeravondconcertserie van de Vereniging Het Carillon te Hoorn concerteert beiaardier Rosemarie Seuntiëns op woensdag 24 juni van 19.30 tot 20.30 uur op het carillon van de Grote Kerk te Hoorn.



Op het programma staan o.a. werken van Durand, Badings, Fauré en Bach. Overige concerten van de zomerserie:
concerten op de woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur:
Juni:24 Rosemarie Seuntiëns
Juli:8 Kenneth Theunissen (België)
Juli:22 Monika Kazmierczak (Polen)
Aug:12 Christiaan Winter 
Aug:26 Frank Deleu (België)
Sept:9 Toru Takao (Japan) 

Zaterdag 12 september: Open-Monumentendag
13.00 uur Frits Reynaert met Hoornse Brassband
13.30 tot 14.30 uur open Toren

Uit: weekkrantnu.nl 17 juni 2009

Stenen dankbetuiging: Belgenmonument creëert sfeer van rust

AMERSFOORT - “Ik speelde hier als jongen al”, zegt Bas. “Een plaats met aantrekkingskracht. We speelden er vooral landje veroveren. En verstoppertje. Daar is het een prima plek voor”, lacht hij. Ook Anja vindt Belgenmonument een heerlijke plek. “Zeker als de beiaardschool aan het oefenen is, is het er prima toeven.”



Een fotograaf is druk bezig hen voor het nageslacht te vereeuwigen op hun huwelijksdag. “We waren het er vrij snel over eens waar we de fotoreportage wilden laten maken. Dit is voor ons een van de mooiste plekken van Amersfoort”, zegt Anja. Het kersverse echtpaar roemt vooral de sfeer van rust die de plek uitstraalt. “We weten ook wel een en ander van dit monument hoor”, zeggen ze. “Voor ons gevoel staat het er al ons hele leven.” Dat klopt in hun geval inderdaad.
Het monument kwam gereed in 1918. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 vluchtten veel Belgische burgers en militairen naar Nederland. Militairen werden geïnterneerd, burgers werden bij de Nederlandse bevolking ondergebracht. Gedurende de oorlog verbleven 145.000 Belgen in Nederland waarvan 20.000 in Amersfoort.
Al in 1916 ontstond het plan een gedenkteken te bouwen als dankbetuiging jegens de Nederlandsche overheid en de natie, voor hetgeen gedaan is tot het welzijn der geïnterneerden en hunne gezinnen. Initiatiefnemer was Omer Buyse, directeur van de Centrale Commissie der werkscholen van geïnterneerde Belgen in Nederland.
De gemeenteraad stelde een stuk grond beschikbaar op het hoogste punt van de Amersfoortse Berg, 45 meter boven ANP. Vanaf het begin trok het monument, door zijn ligging en het fraaie uitzicht, veel bezoekers. In het hoofdgebouw bevinden zich twee vertrekken. In de eerste ruimte werden gestorven Belgische geïnterneerden herdacht, de tweede ruimte is gewijd aan Koningin Wilhelmina en Koning Leopold III. Beide staatshoofden brachten in 1938 een gezamenlijk bezoek aan het gedenkteken.
Voor het monument werden verschillende ontwerpen ingestuurd. Een daarvan was van Hildo Krop. Omdat hij in het monument uiting gaf aan zijn afkeer van de oorlog werd het op politieke gronden afgekeurd. Het moest een monument worden dat hulde bracht aan de gastvrijheid die Belgische vluchtelingen hier genoten. Uiteindelijk besloot men tot een combinatie. Voor het bovenste gedeelte van het monument werd de Zwitserse beeldhouwer François Gos aangetrokken. Onderaan zijn de fusillade, internering en uittocht van Hildo Krop ondergebracht.
Het monument aan de Belgenlaan wordt omgeven door een tuin met hei, paden en buxushagen. Aan de achterzijde van het monument vertegenwoordigen negen bloembakken de negen Belgische provincies. Boven de bloembakken klatert het water van verschillende fonteinen.
In 1937 is door jonge werklozen uit Amersfoort een ronde mozaïektafel gemaakt waarin de hoogte van de plaats wordt aangegeven en waarin trots vermeld wordt dat Amersfoort het centrum des lands is.
In 1958 was de Wereldexpositie in Brussel. Het Nederlands paviljoen bevatte een carillon dat later naar het monument verplaatst is. Het wordt bespeeld door leerlingen van de Beiaardschool, de enige school ter wereld die een masterdiploma beiaardier uitreikt.
Sinds enkele decennia wordt voor het gedenkteken meestal de naam Belgenmonument gebruikt. Eerst in 1946 en later in 2000 vonden restauraties plaats. Vanaf dat jaar staat het complex op de rijksmonumentenlijst.

Het Carillon van het Belgenmonument

www.carillontorens.com 17 juni 2009

Ook dit jaar gaat de zomeravond concert serie rond de Grote Toren van Dordrecht weer plaatsvinden. Hier is het mogelijk om het programma boekje te downloaden als een PDF file. DOWNLOAD HIER TORENMUZIEK 2009 

Uit: AD Rotterdam dinsdag 16 juni 2009

Nog 15.000 euro nodig om carillon compleet te maken


BRIELLE - Een bedrag tussen de 15.000 en 20.000 euro heeft de Stichting Voltooiing Carillon Brielle nog nodig om het carillon in de Catharijnekerk in Brielle compleet te kunnen maken. De stichting startte vorig jaar met een actie om de laatste drie ontbrekende klokken te kunnen kopen, waardoor het klokkenspel beter moet gaan klinken. Inmiddels is door verschillende acties als het verkopen van klokkenwijn, het houden van een veiling en een concert al ruim 120.000 euro bij elkaar gespaard. Ook verschillende fondsen gaven geld. Zo stortte het DeltaPORT Donatiefonds onlangs nog een bedrag van ruim 2000 euro. De bedoeling is dat het carillon volgend jaar zomer compleet is. ,,Bij de beiaardconcerten die we dan houden, kunnen mensen dan voor het eerst het nieuwe klokkengeluid horen,’’ zegt Hans Veelo van de stichting. Voor dit jaar staan nog inzamelacties gepland.

Uit: Westfries Weekblad 13 juni 2009

De grote klok is jarig

ENKHUIZEN - Eigenlijk wilden ze het niet aan de grote klok hangen, maar de gemeente Enkhuizen en de Enkhuizer Klokkenspelvereniging staan tóch even stil bij de verjaardag van de grote klok van de Zuidertoren. Want Salvator, zo heet de klok, is precies vijfhonderd jaar oud. Hij werd gegoten in 1509, door Gerhardus van Wou uit Kampen. In die tijd hingen er maar liefst drie grote klokken in de Zuidertoren, maar de twee andere, de Iohannes uit 1458 en de Roeland uit 1506, zijn allang verdwenen. Niet weggehaald tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers, zoals veel andere klokken in het land, maar al veel eerder. Stadsbeiaardier Frits Reynaert vermoedt dat ze zelfs al vóór de zeventiende eeuw werden weggehaald. ,,Waarschijnlijk zijn ze omgesmolten. De restauratie van de kerk kostte nogal wat. Met het brons van de grote klokken konden de rekeningen worden betaald. Of ze zijn omgesmolten tot kanonnen. Dat is ook mogelijk.''

De Salvator, \'t is \'m niet aan te zien, maar de klok is al 500 jaar oud. En misschien nog meer bijzonder: Salvator hangt nog steeds in Enkhuizen. (Foto: Barend Hoekstra)

Blijvertje

Alleen de Salvator ('Redder van de Wereld') hangt nog altijd in de Zuidertoren. De grote klok is al vijf eeuwen onverbrekelijk verbonden met het wel en wee van Enkhuizen. Als kerkklok, alarmklok, feestklok. De halve uren worden er op geslagen. Salvator is daarnaast ook onderdeel van het carillon. De grote klok doet dienst als BES-klok. Volgens Frits Reynaert is dat heel belangrijk. ,,BES-klokken worden vaak gebruikt in de Vlaamse beiaard cultuur. Voor de lage tonen.'' Op de grote klok is een inscriptie gegraveerd: 'Salvator is myn Naem - Myn Geluit zij Gode Bequaem - Gerhardus de Wou me Fecit Anno Domini MCCCCCIX'. Op het moment dat de klok werd geplaatst was de Zuidertoren nog niet eens afgebouwd. De klok heeft een diameter van 155 centimeter en weegt 2.800 kilo.

Onderhoud

Heeft zo'n klok eigenlijk veel onderhoud nodig? ,,De klok zelf niet'', legt Frits Reynaert uit. ,,Maar de bewegende delen, zoals de klepel en de klepel ophanging, moeten regelmatig worden bijgevijld en gerestaureerd.'' In 1936 verkeerde een andere grote klok, de Jezus, in zo'n slechte staat dat hij werd verwijderd uit de Zuidertoren. In 1992 werd een replica van de Jezus terug geplaatst. Klokken komen en gaan, alleen Salvator blijft altijd bestaan. Op 30 juni draagt Salvator weer een steentje bij aan het Hemony carillon, want dan start de jaarlijks terugkerende serie Zomeravond Beiaardconcerten. Steeds op de dinsdagavond, van 20.00-21.00 uur. Traditioneel wordt de aftrap gegeven door de eigen stadsbeiaardier, Frits Reyaert.

Luistertuin

De daaropvolgende negen dinsdagavonden wordt het carillon bespeeld door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland. Hen is gevraagd om de jarige klok extra te betrekken in hun spel. De concerten komen het beste tot hun recht in de luistertuin aan de zuidkant van de Zuiderkerk. Daar staan stoelen klaar voor de echte klokkenspel liefhebbers.

Uit: De Week Krant 13 juni 2009

Klokkenluiders brengen première

Amersfoorts Klokkenluidersgilde voert Ode aan de Onze Lievevrouwentoren van Ruud Bos uit
Op zaterdag 20 juni zal het Amersfoortse Klokkenluidersgilde om even voor 12.00 uur tijdens de jaarlijkse toogdag van het Gilde de Amersfoortse bevolking toezingen vanaf de Onze Lievevrouwentoren in Amersfoort. Direct daarna zal het Gilde, samen met beiaardier Rien Donkersloot, een compositie van Ruud Bos in première brengen. Het stuk, met de titel “Ode aan de Onze Lievevrouwentoren”, is een compositie voor de luidklokken en het carillon van de toren – een bijdrage van het Amersfoortse Klokkenluidersgilde aan het 750-jarig bestaan van Amersfoort.
Ruud Bos heeft muziek gecomponeerd voor films, theater en televisie, onder meer voor De Fabeltjeskrant, Zeg ’ns Aaa, en Dagboek van een Herdershond; hij componeerde ook veel muziek voor attracties in De Efteling. In 1975 zong Willeke Alberti voor het eerst zijn liedje Telkens weer, dat zou uitgroeien tot een klassieker.
Op verzoek van het Amersfoortse Klokkenluidersgilde maakte hij een ruim tien minuten durende compositie waarin de zeven luidklokken van de Onze Lievevrouwentoren en het carillon afwisselend en samen te horen zijn.

Uit: De Gooi en Eemlander 13 juni 2009

Uitslag enquête: meerderheid wil carillon dag en nacht aan

Weesp - 

Weesp - Van de mensen die meegedaan hebben aan de enquête over het nachtelijk spelen van het carillon in Weesp wil de meerderheid dat de muziek dag en nacht te horen is. Een minderheid is voor nachtelijke stilte.
De uitslag van de enquête, die door de gemeente gehouden is en woensdag in de raadscommissie besproken wordt, is uitgelekt. De gemeente weigerde namelijk de resultaten voor de vergadering bekend te maken, maar de kabelkrant in Weesp kwam toch achter de resultaten.

Uit: Westfries Weekblad 9 juni 2009

Carillonconcerten van start

HOORN - Stadsbeiaardier Frits Reynaert opent woensdag 10 juni de zomeravondconcertserie van Vereniging Het Carillon te Hoorn. Hij bespeelt die dag tussen 19.30 en 20.30 de beiaard van de Grote Kerk.

Het carillon van de Grote Kerk wordt wekelijks door stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeeld op de donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur en maandelijks op zaterdag (in principe de derde) van 14.00 tot 14.45 uur.

Programma

Op het programma van woensdag staan werken van onder meer Händel, Courter, Boedijn en Feremans. In totaal worden door beiaardiers uit binnen- en buitenland op woensdag zeven concerten gegeven.

10 juni: Frits Reynaert; 24 juni: Rosemarie Seuntiëns.

8 juli: Kenneth Theunissen (België); 22 juli: Monika Kazmierczak (Polen).

12 augustus: Christiaan Winter; 26 augustus: Frank Deleu (België).

9 september: Toru Takao (Japan).

In het kader van Oude Muziek Nu bespeelt Bas de Vroome zaterdag 6 juni het carillon tussen 12.00 en 13.00 uur.

Luistertuinen

Tijdens de carillonconcerten zijn er in de Hoornse binnenstad twee luistertuinen geopend. Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten. Binnentuin van het Statenlogement, het voormalige stadhuis; ingang Nieuwsteeg 40. Bijbelse tuin van het Foreestenhuis; ingang in de Schoolsteeg, het eerste poortje aan de linkerkant.

 

Uit: AD Groene Hart 7 juni 2009

Oudewater krijgt klassiek muziekfestival

Door BERT VAN DEN HOOGEN

OUDEWATER - Een 'muziekproeverij' noemen de drie organisatoren van het eerste Oudewaterse klassieke muziekfestival dat op 4 juli plaatsvindt.
Op drie locaties worden concerten gegeven van verschillende orgels, carillon en een strijkkwartet.
Het programma is zo opgezet dat de bezoekers van locatie naar locatie worden meegenomen. Actievelingen kunnen eerst de Michaëlstoren beklimmen. Daarna neemt een gids ze mee naar de Oud-Katholieke kerk voor een sonate van Handel. Terwijl de festivalgangers daarna naar de Grote Kerk wandelen, horen ze het carillon spelen. In de Grote Kerk wordt het kleine en het grote orgel bespeeld. Daarna volgt een kamermuziekprogramma van een strijkkwartet in het stadhuis.
Het festival duurt een middag en wordt georganiseerd door de twee stadsbeiaardiers Gideon Bodden en Gildas Delaporte en Gerben Mourik, organist van de Grote Kerk. Ze willen met het festival klassieke muziek zo dicht mogelijk bij de bezoekers brengen.
Dat gebeurt letterlijk doordat mensen bijvoorbeeld bij het grote orgel kunnen zien wat de organist allemaal doet. Er is ook een speciaal programma voor kinderen. Ze krijgen bij kleine concertjes uitleg over de muziek en kunnen zien hoe een viool en een contrabas eruit zien.
De gemeente subsidieert het festival met ruim 1500 euro. De toegang is gratis. Een programmaboekje kost een euro. De organisatie hoopt dat het eerste festival navolging krijgt.

Uit: Huis aan Huis Enschede 3 juni 2009 

Klok Stadshuis wordt gerepareerd

ENSCHEDE - Sinds 4 mei 12.00 uur staat de klok in de Stadhuistoren stil. De oorzaak van het defect is bekend en wordt verholpen. Er is een spoel kapot. Om deze te vervangen is een specialistisch bedrijf bezig om – op maat - een nieuwe spoel te wikkelen. Dit neemt enige weken in beslag. De Stadhuisklok is een mechanisch exemplaar dat stamt uit 1930, hetzelfde bouwjaar als het Stadhuis zelf. Het uurwerk – gebouwd door klokkenmaker J.H. Addicks & zoon - is nog altijd volledig in originele staat. De torenklok is in onderhoud bij Koninklijke Eijsbouts ('s werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken, sinds 1872). Zodra de nieuwe spoel klaar is, vervangen zij de oude en zetten ze het uurwerk weer op de juiste tijd. Vroeger was de Stadhuisklok voor velen de enige manier om de tijd in de gaten te houden. Blijkbaar richten veel mensen zich nog steeds op de Stadhuisklok om te zien hoe laat het is, want de gemeente kreeg tientallen meldingen binnen over het defect.

Uit: Het Stadsblad Breda 3 juni 2009

Beiaardwandeling en een Nassauwandeling

BREDA - Vanwege '500 jaar Toren Breda' houdt Gilde de Baronie op vrijdagochtend 5 juni weer een beiaardwandeling. Op drie luisterplaatsen krijgen de deelnemers muziekfragmenten te horen, die door op het carillon worden gespeeld. De bedoeling is de titels van die muziekstukjes te noteren op een scoreformuliertje. Wie die de meeste beiaardstukjes goed geraden heeft, krijgt als prijs het boek '500 jaar Toren'. De wandeling start om elf uur bij de Grote Kerk en duurt een uur. Volwassenen betalen 3,50 euro en kinderen 1,75 euro. Ook houdt Gilde de Baronie op zaterdag 6 juni weer een Nassauwandeling langs plaatsen die herinneren aan de tijd dat Breda de residentie was van de eerste Nederlandse Nassaus. De twee uur durende wandeling start om halfdrie bij de familiegraven van de Nassaus in de Grote Kerk. Volwassenen betalen 4,50 euro en kinderen 2,50 euro.

Uit: De Limburger 4 juni 2009

Carillon stadhuis Roermond beter zichtbaar

Van onze verslaggever
Roermond


De zolder van het stadhuis in Roermond wordt binnenkort zodanig verbouwd dat bezoekers vanaf een platform kunnen toekijken naar concerten van de stadsbeiaardier. De stichting Stadsbeiaard Roermond is inmiddels begonnen met een sponsoractie bij het bedrijfsleven om de nog ontbrekende dertig mille voor de verbouwing te verwerven. De verbouwing gaat zestig- tot zeventigduizend euro kosten.
Roermond wil een toeristische attractie te maken van de wekelijks concerten op het carillon. De stichting gaat samen met de VVV en de stadsgidsen een rondleiding naar de stadsbeiaard op touw zetten. Ook is er een lespakket over de stadsbeiaard in de maak voor scholieren.

Uit: Het Krantje Online 3 juni 2009

Carillon in beeld gebracht



Voorburg - In de dertiende-eeuwse toren van de Oude Kerk in Voorburg bevindt zich een uit 38 klokken bestaand carillon (ook wel klokkenspel of beiaard genoemd). Regelmatig zijn in de Herenstraat in Voorburg de prachtige klanken van dit carillon te horen.

Op zaterdagmiddag 30 mei werd het carillon in beeld gebracht. Via een beeldscherm op de begane grond waren de beiaardier en het carillon zichtbaar. Hiervoor werden twee camera’s geplaatst in de toren. Het project ‘Carillon in beeld’ werd onthuld door wethouder Tilly Zwartepoorte.

De vaste beiaardier Loek Boogert gaf vervolgens een concert. Het project ‘Carillon in beeld’ is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Leidschendam-Voorburg, Schouten en De Jong Projectontwikkeling bv en de stichting Vrienden van het Carillon.

Uit: Dagblad de Limburger 29 mei 2009

Festival voor jarig carillon Venlo

Het Venloos carillon in de toren van de Martinuskerk bestaat 50 jaar. Dit gouden jubileum wordt met een festivalweek gevierd van 1 tot en met 7 juni.


Venlo Van onze verslaggever
Op de afsluitende dag, zondag 7 juni, speelt een mobiel carillon in samenwerking met de Koninklijke Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht. Dit concert vindt plaats op de Markt voor het stadhuis. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Martinuskerk. Een ander hoogtepunt vindt plaats op vrijdag 5 juni wanneer twee beiaardiers naast elkaar zittend het carillon bespelen. Verder is op 6 juni is de première van een speciaal voor dit festival gecomponeerd werk van oud-Venlonaar Wiel Conen, dat de titel heeft gekregen The People Of...
Alle concerten zijn de hele week te volgen via een groot videoscherm in de Martinuskerk. Er is een aantal luisterplaatsen ingericht: Speelplaats Martinusschool (bij slecht weer in de aula van de school), de terrastuin van Brasserie Dante, in het Rosarium en op het terras van café/restaurant Prins Bernhard.
Het Venlose carillon, eigendom van de gemeente Venlo, behoort tot de grootste van Nederland. Het carillon telt 53 klokken waarvan er een 2381 kilo weegt. Stadsbeiaardier; Marcel Siebers viert ook een jubileum. Hij is 12,5 jaar als stadsbeiaardier van Venlo. Hij heeft zich, in samenwerking met het bestuur van de Stichting Het Venloos Carillon, ingezet voor de feestweek.

Bron: Gemeente Utrecht 28 mei 2009

Nieuwe raadsklok voor Vleuten



Gistermiddag is in Aarle Rixtel de nieuwe 'raadsklok' voor Vleuten gegoten. Stadsdichter Ingmar Heytze zorgde op verzoek van de raad voor een randschrift voor de klok. De klok wordt onderdeel van de beiaard in de gemeentelijke toren van de Torenpleinkerk in Vleuten. De beiaard kwam er middels een amendement ingediend door CDA en D66 en werd uiteindelijk gesteund door zeven fracties tijdens de raadsvergadering van 29 mei 2008.

Het initiatief voor de beiaard komt voort uit 'De Torennota' waarin de gemeente een aantal beleidsvoornemens beschrijft om de positie van Utrecht als torenstad en beiaardierstad te versterken. Na realisatie van de beiaard van Vleuten beschikt de gemeente Utrecht over drie uitstekende beiaarden in de Domtoren, Nicolaïkerk en de Torenpleinkerk van Vleuten.
Op de flank van de grootste klok stond het gedicht van stadsdichter Ingmar Heytze:

Ik ben de bas van brons. In mijn beiaard komt een wereld samen.

Tin, vers uit de aarde. Afgedankte koperdraden.
Muntgeld. Waterleiding. Orgelpijpen.

Elk atoom is onderweg, iedere gedaante zal vergaan.

Maar al wat was galmt mee wanneer ik sla: zolang er tijd bestaat, gaat niets verloren.

Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen liet in Aarle Rixtel de geplande concertbeiaard in de toren van de Torenpleinkerk van Vleuten vervaardigen. De Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen is één van de oudste familiebedrijven in Nederland. In Utrecht heeft de firma een belangrijk deel van het carillon van de Nicolaïkerk gegoten alsmede de luidklokken. Een volledig carillon maakte zij voor de Gerardus Majellakerk in Utrecht. Hun meest recente werkstuk in Utrecht is de Bertkenklok in de Buurtoren die in 2004 werd gegoten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

De Stichting 'Utrechtse Klokkenspel Vereniging' (UKV) nam het initiatief om het carillon in Vleuten te realiseren. De UKV is in 1928 opgericht met als doelstelling: 'de belangstelling voor de Utrechtse carillons te bevorderen'. Door de zorg van deze stichting werden de carillons van de Domtoren en de Nicolaïkerk diverse malen gerestaureerd en is het middeleeuwse gelui van de Domtoren in 1982 gecompleteerd.

De nieuwe klokken in de beiaard van Vleuten krijgen een gezamenlijk gewicht van 6.200 kilo. Samen met de al aanwezige luidklok in de toren zal het instrument ongeveer 7.500 kilo wegen en geldt dan als een middelzware beiaard. De beiaard bestaat uit 51 klokken.


Uit: Het Krantje Online 28-05-2009

Carillon in beeld

Voorburg - In de dertiende-eeuwse toren van de Oude Kerk in Voorburg bevindt zich een uit 38 klokken bestaand carillon (ook wel klokkenspel of beiaard genoemd). Regelmatig zijn in de Herenstraat in Voorburg de prachtige klanken van dit carillon te horen.
Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het carillon eruit ziet of hoe het bespeeld wordt. Op zaterdagmiddag 30 mei wordt het carillon in beeld gebracht. Via een beeldscherm op de begane grond zijn de beiaardier en het carillon zichtbaar. Hiervoor zijn twee camera’s geplaatst in de toren.
Om 12:45 uur wordt het project ‘Carillon in beeld’ onthuld door wethouder Tilly Zwartepoorte. De vaste beiaardier Loek Boogert geeft van 13.00 uur tot 14.00 uur een concert. Het project ‘Carillon in beeld’ is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Leidschendam-Voorburg, Schouten en De Jong Projectontwikkeling bv en de stichting Vrienden van het Carillon.

Bron: RTV Noord 25 mei 2009

Carillon en orkesten spelen samen een deuntje



VEENDAM - Een speciale stichting gaat het nieuwe carillon van Veendam op een wel heel bijzondere manier promoten. Muziekverenigingen uit heel Nederland mogen samen met de beiaardier, die 49 bronzen klokken bedient, een deuntje spelen.

Jack Horst van de promotiestichting van het carillon speelde met de Winkler Prins Harmonie al eerder samen met het carillon en is razend enthousiast.

Door middel van een videoverbinding ziet de beiaardier de verrichtingen van de dirigent en de musici. Horst raadt het publiek aan niet te dichtbij te gaan staan. Van een afstandje klinkt het samenspel namelijk pas echt als een klok.

Uit: deStentor 24 mei 2009

Carillon in Nijkerk laat laatste meideun horen



NIJKERK - Op het carillon van de Grote Kerk aan de Torenstraat in Nijkerk wordt dinsdag 26 mei de laatste meideun gespeeld.
Gespeeld wordt door Wout van der Linden, student aan het Carillon Instituut Nederland. Hij is al afgestudeerd als organist en klavecinist.
Het programma bevat werken van onder andere Purcell, Händel en Haydn. Maar ook van J. van Eyck en Thomas Moore, naast bewerkingen van de concertgever zelf en Boudewijn Zwart, zijn leermeester.
Het concert op het carillon in Nijkerk is van zeven tot acht uur. De luisterplaats aan de Gasthuisstraat 3a is geopend.

Uit: deStentor 24 mei 2009

Opbrengst pleinmarkt voor computer carillon

EPE - Alle opslagruimte zit vol. Het is tijd voor de pleinmarkt van de Grote Kerk. Zaterdag 30 mei zet de pleinmarktcommissie, geholpen door zo'n tachtig vrijwilligers, de boel buiten rondom de dorpskerk. Een jaar lang heeft de pleinmarktcommissie spullen ingezameld en gesorteerd.
Vrijdagavond 29 mei wordt alles klaar gezet, de volgende ochtend om zes uur begint het overbrengen van de spullen naar het centrum van het dorp. In kramen en grondplaatsen verspreid over gazon en plein bij de Grote Kerk wacht het materiaal dan op gretige kopers. De kramen met koopwaar als curiosa, boeken, meubels, elektra, (kinder)kleding en nog veel meer worden aangevuld met een rad van avontuur en oliebollenverkoop. Er is een terras om even neer te strijken voor koffie, thee of limonade; bij slecht weer is het 'terras' in het naastgelegen Vijvervreugd. De pleinmarkt gaat om 9,00 uur open en duurt tot 16.00 uur.
Dit jaar gaat de opbrengst deels naar de aanschaf van een computer voor het carillon. Het klokkenspel geeft wel elk half uur een kort wijsje, maar met een computer en bijbehorende muziek kan het carillon vaker klinken.

Uit: BN DeStem woensdag 20 mei 2009

Dertig nieuwe liedjes carillon

RIJEN - Uit het carillon van het gemeentehuis in Rijen klinken binnenkort dertig nieuwe melodieën. Ze zijn overgebleven, nadat een deskundige jury een keuze maakte uit de vijftig liedjes die eind vorig jaar door inwoners van de gemeente Gilze en Rijen zijn ingeleverd.
Burgemeester René Roep en wethouder Hatice Can-Engin (Cultuur) presenteren 25 juni tussen 19.00 en 21.00 uur de nieuwe liedjes aan belangstellenden. De precieze invulling van de bijeenkomst wordt later bekendgemaakt.
Welke melodieën er precies zijn toegevoegd, wil de gemeente niet zeggen. Wel is gemeentewoordvoerder Jeroen Leemans bereid een tipje van de sluier op te lichten. "Brabant van Guus Meeuwis scoorde heel goed. Reden dat dat nummer er zeker bij zit. Ook het themalied van The Muppetshow en When I'm sixty-four van The Beatles zijn toegevoegd."
Muziekuitgeverij Edition Pors heeft de liedjes bewerkt en bouwt ze in.
De oproep van de gemeente Gilze en Rijen om nieuwe melodieën aan te leveren voor het carillon van het gemeentehuis, kreeg landelijke bekendheid door de radioshow van Giel Beelen. Tijdens een van zijn ochtenduitzendingen op 3FM belde hij naar de gemeente om zelf een aantal liedjes aan te dragen. Of die ook zijn doorgedrongen tot de finale dertig nummers, is onbekend.

www.carillontorens.com 20 mei 2009

Brugge nieuwe website

De prachtige Dumery beiaard van Brugge heeft een nieuwe website.

Uit: deStentor 19 mei 2009

Carillon een half uurtje Amerikaans

HASSELT - In Hasselt is op Hemelvaartsdag een bijzonder carillonconcert te horen. Tegen vijf uur morgenmiddag doet de carillonmarathon de stad aan.
Tijdens deze muzikale boottocht langs Hanzesteden wordt in elke plaats het carillon bespeeld. Het instrument in de toren van de Grote Kerk in Hasselt wordt bespeeld door stadsbeiaardier Martien van de Knijff. Zijn speelprogramma staat in het teken van Amerika. Aanleiding is het feit dat de tocht van Henry Hudson precies vier eeuwen geleden aan de wieg stond van het huidige New York. Als geboorteplaats van Kiliaen van Rensselaer heeft ook Hasselt een historische band met Amerika. Van Rensselaer speelde in de 17e eeuw een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Nederlandse kolonie in 'de nieuwe wereld'. Het concert duurt een half uur en wordt afgewisseld door klanken van hoornblazers.

Uit: Parkstadveendam forum vrijdag 15 mei 2009

Stichting gaat nieuwe carillon Veendam promoten

CARILLON - Sinds ruim een jaar heeft Veendam een nieuw klokkenspel in de toren van de grote kerk in Veendam. Het is een heel goed carillon waarvoor het de moeite waard is er bekendheid aan te blijven geven. Belangrijkste is natuurlijk de muziek die van de toren komt, de momenten waarop en de soorten liedjes en melodieën. In Veendam is nu een stichting in oprichting die zich gaat bezighouden met promotie van het nieuwe carillon in Veendam.
Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente Veendam te zorgen voor het onderhoud en de bespeling van het carillon. Daarvoor is de heer Adolph Rots als beiaardier aangesteld. De heer Rots is ook beiaardier van het carillon in de Martinitoren in Groningen en van de carillons in Appingedam en Winschoten.
Het is voor de beiaardier niet te doen in zijn eentje alles te regelen. Er is, bij voorbeeld, hulp nodig bij het organiseren van dagen of gelegenheden waarbij het carillon bezichtigd kan worden of het regelen van bijzondere speelmomenten. Het eerste moment van actie is op zaterdagmiddag 13 juni aanstaande.
Dan is er de provinciale “Open torendag” waarbij vijf carillons in de provincie Groningen tussen 13 en 17 uur open huis houden en er gelegenheid is tot bezichtiging en uiteraard beluistering van het carillon. Te denken is ook aan deelname aan dan wel aansluiting bij de bekende activiteiten in Veendam zoals vakantiemarkt, bloemetjesmarkt en andere activiteiten in oktober, en rond Sinterklaas en kerst.
Ook het organiseren van gastbespelingen, al of niet in samenwerking met een harmonie/fanfareorkest, kan een aantrekkelijke activiteit zijn. Daarbij is het vooral van belang om uit de samenleving wensen en opmerkingen te ontvangen om het carillon een goede plek en waardering in die samenleving te laten houden. Mede op initiatief van de wethouder cultuur, mevrouw Beenen, en de beiaardier, Adolph Rots, is nu een groepje mensen actief om deze ondersteuning en promotie te behartigen. Daartoe wordt dus de “Stichting Carillon Veendam “ opgericht. Een stichting is nodig om als zelfstandige rechtspersoon te dienen en subsidies en giften/ legaten te kunnen ontvangen. De schenkers daarvan hebben dan het voordeel dat deze giften en schenkingen aftrekbaar zijn van de belastingen.
Medewerkers in deze stichting zijn;
Edzko Smid, voorzitter, Jan de Jager secretaris, Erna Leffers-de Vries penningmeester,Toos Hidding-Smit, Jan Kunst, Jack Horst en Bram van Ringh.
Adolph Rots is adviseur van de Stichting en Simon Scholtens, directeur theater vanBeresteyn en hoofd Cultuur van de gemeente Veendam, verzorgt de contacten met de gemeente.
Vanaf nu is het belangrijk dat men weet dat deze stichting er is. Daarvoor zal ook de website http://www.stichtingcarillonveendam.nl worden ingericht.

Voor meer nieuws over Veendam, lees je bij Parkstadveendam.nl

www.carillontorens.com 13 mei 2009

Ook in deze maand mei klinkt op het hele uur traditiegetrouw de ‘Meideun’ op de Goudse beiaard van de Sint Janstoren. Deze melodie is bekend onder de titel ‘De Fransche Courante’ en ‘De mey die komt ons by, seer bly’. Deze melodie was in vroeger tijden zeer populair. Adriaen Valerius nam deze melodie in 1626 op in zijn ‘Neder-Landtsche Gedenck-cklanck’.

Luister hier naar de Meideun

 

Uit: Zeeuwseregio.nl 12 mei 2009

Carillon Middelburgse Lange Jan uit

Gepubliceerd op: 12-05-2009, 18:54 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het is deze week extra rustig in het centrum van Middelburg. Het carillon van de Lange Jan zal veel minder spelen dan gebruikelijk. Tot en met 15 mei worden de vogelweringnetten in de toren vervangen. Hierdoor is het volgens de gemeente nodig dat het carillon tijdens werkuren uitstaat.

De toren dateert overigens uit de veertiende eeuw. In het verleden is de bovenzijde echter meerdere malen door brand verwoest. Op 17 mei 1940 kwam de Lange Jan in de vuurlinie te liggen en werd de toren door de Duitsers in brand gestoken. Op 11 juni 1955 kon de toren na een flinke reconstructie weer worden heropend. De Lange Jan is 90,5 meter lang. Het bouwwerk telt in totaal 207 treden.

 

Uit: deStentor dinsdag 12 mei 2009

Carillon-klok G1 eert Kees Luesink

Met een hamer brengt oud-wethouder Kees Luesink 'zijn' carillonklok tot klinken. Vanaf zaterdag zal stadsbeiaardier Gert Oldenbeuvink hiervoor zorgen tijdens zijn wekelijkse beiaardbespeling. foto Tom van Dijke



ZUTPHEN - "Ik begin op Heintje David te lijken." Oud-wethouder Kees Luesink zei hij het gisteren zelf maar vast, toen hij als oud-wethouder aanwezig was bij het omhooghijsen van de 580 kilo zware carillon-klok.
Voor kenners: de klok levert de G1-toon. Tot nu toe konden beiaardiers deze klank in Zutphen niet ten gehore brengen.
De klok is het afscheidscadeau dat Kees Luesink kreeg aangeboden bij zijn vertrek uit Zutphen toen hij burgemeester van Doesburg werd (hij woont overigens nog steeds in 'zijn geliefde stad').
De klok heeft een speciale randtekst meegekregen: "Ik eer Kees Luesink wethouder van 1998-2008. Zijn liefde voor de stad klinkt tot in lengte van dagen."
Luesink is er letterlijk verguld mee al zou je het eigenlijk 'verbronsd' moeten noemen. "Dat je van je collega's zo'n gebaar krijgt daar zijn geen woorden voor," zegt hij in een reactie.
Een mobiele kraan had 's morgens de zware klok op de eerste verdieping van het Wijnhuis neergezet. Van daaraf moest hij naar de carillonzolder worden getakeld.
Luesink kreeg op die plek officieel de klok aangeboden door wethouder Adriaan van Oosten. "Ik weet dat Kees het als een heimelijk genoegen ervaart, wanneer hij het carillon hoort en weet dat hij daar hangt te beieren," grapte Van Oosten.
Kees Luesink heeft het ontstaan van de klok persoonlijk meegemaakt. Hij was aanwezig toen in de klokkengieterij in Asten het roodgloeiende brons in de vorm werd gegoten.
Nu wil hij het omhoogtakelen van 'zijn' klok ook helemaal meemaken. Hij klimt zelfs tot de verdieping pal onder de klokkenzolder en wacht tot het personeel van de Astense klokkengieterij de klok omhoog heeft getakeld.
Hij beseft dat het - op de valreep - nog een nieuw spoor is dat hij in de stad nalaat. Zijn naam komt bijvoorbeeld ook voor op de grote luidklok die in de toren van de Walburgiskerk is gehangen. Ook aan de vernieuwing van het stationsgebied heeft hij zijn naam verbonden.
Luesink kijkt wat de carillonklok betreft graag vooruit. Zelfs verder dan zijn leven lang is. "Misschien dat ze over driehonderd jaar mijn naam tegenkomen als de klokken gerestaureerd moeten worden. Dat is toch prachtig."

Uit: DeStadNijkerk vrijdag 8 mei 2009

Speeltrommel carillon verstoken

NIJKERK - Vanaf 7 mei strooit de speeltrommel van de Grote Nijkerk te Nijkerk tot oktober nieuwe melodieën over de stad. Vanaf 1779 klinkt op het hele uur een per traditie geestelijk lied.
In oktober wordt de trommel opnieuw verstoken. Uw favoriete melodie vanuit de toren. Neem contact op met Freek Bakker, Van Kluyvelaan 14, 3862 XG Nijkerk of freek.bakker@chello.nl Wanneer het technisch mogelijk is, bepaalt u de klanken.
Heel uur: Gezang 467 'O eeuwge Vader, sterk in macht', Kwart over: 'Moderato' (A. Diabelli), Half uur: 'Les Carillons' (J.P. Kirnberger), Kwart voor: 'Sarie Marais' (Zuid-Afrikaans volksliedje).

Uit: De Twentsche Courant 6 mei 2009

Hervormde kerk is nu ook bij de tijd

OOTMARSUM - Zo'n 150 jaar geleden werd er al eens over gesproken.
Toen ging het echter niet door, omdat er geen geld voor was. Maar de Nederlands hervormde kerk van Ootmarsum heeft bijna 200 jaar nadat zij in gebruik werd genomen toch eindelijk haar uurwerk gekregen. In de stromende regen werd het gisteren samen met de wijzerplaat met behulp van een hoogwerker geplaatst onder toezicht van de Ootmarsumse uurwerk- en klokkenspecialist Bote Holman.

Meer in de editie Oldenzaal/Dinkelland van donderdag.

"De Hervormde Gemeente van Ootmarsum is nu ook bij de tijd", herhaalt hij het dezer dagen veelgemaakte grapje met een glimlach. Holman maakt er geen geheim van erg blij te zijn met het uurwerk ín en de wijzerplaat áán de toren. Want niet alleen kunnen voorbijgangers zien hoe laat het is maar ook omdat het uurwerk de eerste aanzet is voor de realisering van een andere langgekoesterde wens: een compleet carillon. De vergunningen daarvoor zijn allemaal binnen, alleen de financiën vormen vooralsnog een probleem.

"Maar het begin is er", blijft Annet van Wulfften Palthe optimistisch. Samen met Bote Holman maakt zij deel uit van het bestuur van de Stichting Carillon Ootmarsum. Het geld voor de aanschaf en plaatsing van het uurwerk is bijeengebracht door een particuliere sponsor. Het uurwerk is niet het eerste de beste. En ook niet nieuw want het werd al in 1926 gebouwd ten behoeve van de voormalige HBS in Enschede. Holman verkreeg het uurwerk na de sloop van de school en paste het aan voor de hervormde kerk. Speciaal voor de kerk ontwierp hij een wijzerplaat bestaande uit twee ringen met Romeinse cijfers. De twee wijzers had Holman in voorraad. Het uurwerk zelf is direct achter de wijzerplaat geplaatst in de toren; daar komt ook het klavier voor het carillon te staan. Het uurwerk houdt de tijd exact bij want het wordt gesynchroniseerd met de atoomklokzender in Maifflingen. Met radiosignalen wordt het uurwerk geregeld. In tegenstelling tot de katholieke kerk geeft het uurwerk van de hervormde kerk geen hele of halve uren aan met klokslagen.

Wel zal het uurwerk ooit het carillon aansturen en volautomatisch laten spelen. Dat is toegestaan van 9.00 tot 18.00 uur en zondags alleen van 13.00 tot 18.00 uur.

Toch is deze beperking voor een aantal buurtbewoners nog niet afdoende want zij blijven - vanwege geluidsoverlast - ageren tegen de komst van een carillon. Daarom ook hebben zij bezwaar aangetekend tegen de plaatsing van het uurwerk en de wijzerplaat. "Heel jammer", haal Annet van Wulfften Palthe haar schouders op, "want wat voor overlast kunnen ze nou hebben van alleen een tijdsaanduiding aan de kerk?"

Uit: RTV Noord 2 mei 2009

Lou Reed wilde van Koninginnedag 'a perfect day' maken



NEW YORK - Koninginnedag had 'a perfect day' moeten worden. Zelfs rocklegende Lou Reed probeerde daar in New York zijn steentje aan bij te dragen. Op het carillon van de Riverside Church aan de rivier de Hudson werd zijn lied 'A perfect day' gespeeld ter ere van onze koningin.

Reed was eind 2008 in Groningen ter gelegenheid van een aantal concerten van zijn echtgenote Laurie Anderson. Hij heeft toen een bezoek gebracht aan beiaard Auke de Boer van de Martinitoren. Reed was zeer geïnteresseerd in het carillon en heeft zelf ook even het historische instrument bespeeld. Dit is de reden dat hij besloot toestemming te geven voor het project 'A perfect day' van onder andere de Groninger Kris Elzer.

Het was de bedoeling dat alle carillons in Nederland én het carillon van de Riverside Church op Koninginnedag het lied van Reed zouden spelen. Vanwege het drama in Apeldoorn is het project in Nederland in het water gevallen. In New York is het klokkenspel wel doorgegaan. In aanwezigheid van Reed zelf speelde beiaardier Sjoerd Tamminga 'A perfect day' op het Laura Spelman Rockefeller Memorial Carillon.

Uit: DeStadGorinchem donderdag 30 april 2009

Torenklimmen in Gorinchem


GORINCHEM - Het is niet echt een lekkere binnenkomer...een trap van maar liefst 254 treden. Toch is het beklimmen van de Grote Toren in Gorinchem de moeite waard.

 

Torenklimmers worden elke zaterdag (tot en met 26 september) met een gids naar de tweede omgang van de toren gebracht. Deze omgang bevindt zich op 44 meter hoogte en zorgt zodoende voor een mooi uitzicht over de Gorcumse vesting en verder. Bij helder weer is zelfs de kerktoren van Zaltbommel te zien! De gids weet veel te vertellen over de geschiedenis van de toren. Onderweg naar boven wordt ook een kijkje genomen bij het orgel en het carillon.
,,Op de toren wijst de gids in alle windrichtingen de bezienswaardigheden aan. Boven heb je alle tijd om rond te kijken en te fotograferen. In de verte zie je Woudrichem, Slot Loevestein en misschien zelfs de toren van Zaltbommel! De bouw van de 67 meter hoge Grote Toren begon rond het midden van de vijftiende eeuw. In 1517 kreeg de toren zijn spits. Sindsdien bepaalt hij het stadsbeeld van Gorinchem. De toren staat behoorlijk scheef, aan de zuidzijde staat hij anderhalve meter uit het lood! Al tijdens de bouw verzakte de toren. Het tweede deel is er in tegengestelde richting opgezet: er zit nu een flinke knik in het bouwwerk," aldus een woordvoerster van de VVV.

Het torenklimmen vindt tot eind september plaats, elke zaterdagmiddag om 12.00 en 14.00 uur. Liefhebbers kunnen vooraf een kaartje kopen aan de balie van het VVV-kantoor aan de Grote Markt. De gids wacht de bezoekers op bij de toren. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname kost € 2,- per persoon. Er kunnen maximaal vijftien personen met de gids mee de toren op. Inlichtingen: VVV, Grote Markt 17, telefoon

Uit: ED.nl woensdag 29 april 2009

Astens carillon aangepast

ASTEN - Het automatisch speelwerk van het carillon in de Astense kerktoren is door medewerkers van klokkengieterij Eijsbouts stevig onder handen genomen.
Het computergestuurde speelwerk is inmiddels zo aangepast dat het voortaan rechtstreeks de toetsen van het beiaardklavier aanstuurt.
Ook de wijzerplaat op de kerktoren wordt momenteel 'gepimpt'. De wijzers en cijfers worden allemaal opnieuw verguld. De werkzaamheden zullen voor de Klokkenfeesten rond 10 mei zijn afgerond. Het automatisch speelwerk stuurde voorheen magneethamers aan, die op de klokken van het carillon waren gemonteerd. In de vernieuwde versie brengen pneumatische pistons de toetsen van het klavier in beweging. Omdat het vanuit de cabine in de toren allemaal verfijnder kan worden geregeld, zorgt deze manier van spelen volgens beiaardier Arie Abbenes voor een milder en aangenamer geluid. Volgens Abbenes waren de magneethamers aan het verslijten en werd het tijd voor renovatie. Het nieuwe systeem is volgens de beiaardier ook minder gevoelig voor blikseminslag.
Als alle werkzaamheden meezitten is het nieuwe automatische carillon vanaf vandaag weer regelmatig te horen.
De kosten voor de renovatie van het automatisch speelwerk bedragen tienduizend euro. Het vergulden van de wijzers en de cijfers van het torenuurwerk kost het dubbele, zo'n 20.500 euro.

Uit: PZC 29 april 2009

Perfect day van Goes tot New York

door Nadia Berkelder . woensdag 29 april 2009 

GOES - Morgen halen ze eerst rocklegende Lou Reed thuis op. Met de limousine. Dan rijden ze naar de Riverside Church en speelt de Goese beiaardier Sjoerd Tamminga Reeds nummer Perfect day op het grootste carillon ter wereld: het Laura Spelman Rockefeller Memorial Carillon.Tamminga is in New York met zijn stadsgenoot Eddy Beekman van kunstichting Stichtlicht en de Groninger Kris Elzer, die het contact met Reed legden. Vorig jaar was Lou Reed in Groningen, hij heeft het nummer daar horen spelen op het carillon van de Martinitoren en raakte enthousiast.

Tamminga mag dan in New York zijn, de versie van Perfect day die hij samen met zijn zoon bewerkte voor carillon is op Koninginnedag in heel het land te horen. Vanaf alle carillons waar het kan, is Perfect day te beluisteren. Sommige beiaardiers hebben de afgelopen weken al stiekem geoefend. In Goes - waar Perfect day op Koninginnedag sinds 1998 elk jaar is te horen - speelt een automaat het nummer elk heel uur, omdat Tamminga er niet is. Koningin Beatrix krijgt het nummer in Amersfoort te horen.

In Middelburg moeten de mensen het zonder doen, tot teleurstelling van beiaardier Henk van Putten. "Ik speel al een paar jaar niet meer op Koninginnedag, sinds de programmering van de festiviteiten anders is geworden. Het is erg vervelend, maar het is niet anders. Ik had het ook graag anders gezien, maar ik zou nu tussen allerlei bandjes door moeten spelen en ik wil minimaal een half uur: ik ga er niet voor Jan Doedel zitten. Carillonspel was altijd onderdeel van de festiviteiten. En dat hoort ook gewoon zo. Ik ben gewoon niet welkom, ze beseffen de waarde niet van dit soort evenementen."

Beekman en Elzer hebben Lou Reed vorige week al ontmoet in New York. "We mochten na een concert in de kleedkamer komen. Hij was zeer vereerd", vertelt Beekman. "En hij vond het een leuk en bijzonder avontuur. Er wordt altijd gezegd dat hij een moeilijk te benaderen man is, maar dat valt erg mee."

Het concert van Tamminga is onderdeel van de feestelijkheden rond vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Amerika. Er komen tweehonderd mensen op oranje fietsen naar het park bij de kerk om te picknicken en te luisteren. "En om sangria te drinken", zegt Beekman. "Net als in het liedje." Lou Reed krijgt Perfect Day twee keer te horen: één keer binnen en één keer buiten. 

Beluister de carillon-uitvoering van 'Perfect Day' van Sjoerd Tamminga

Klagende maeghden op Middelburgs carillon


MIDDELBURG - Vanuit de Abdijtoren in Middelburg zijn weer nieuwe melodiën te horen.
Het automatische speelwerk speelt nu liederen uit het boek Klagende Maeghden van Jacob Cats, dat Louis Peter Grijp afgelopen winter heeft uitgegeven voor het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Jacob Cats was persionaris in Middelburg. Stadsbeiaardier Jos Vogel heeft de liederen bewerkt.

Uit: De Brug Utrecht 23 april 2009

Zingende Toren 'een sprookje'

Sprookjesachtig en sprankelend, zo
klinkt het carillon volgens beiaardier
Boudewijn Zwart FOTO'S ANGELA
MASTWIJK
Foto: De Brug Utrecht

LEIDSCHE RIJN - Al enige tijd siert een bijzonder kunstwerk de Cultuurcampus in Vleuterweide. De 30 meter hoge toren van kunstenaar Bernard Heesen herbergt een klokkenspel met 50 zuiver gestemde en bespeelbare glazen klokken en evenzoveel 'wilde' schalen die onberekenbare klanken voortbrengen. Donderdag 23 april wordt het klankkunstwerk, dat uniek is in de wereld, feestelijk geopend met een spectaculair concert. DOOR ANGELA MASTWIJK
De Zingende Toren is ontwikkeld in opdracht van de afdeling Culturele Zaken van de gemeente Utrecht in het kader van de 1,5%-regeling Leidsche Rijn. Bernard Heesen is gelukkig en tevreden met het resultaat, waarvan hij zich naar eigen zeggen geen voorstelling kon maken gedurende de vijf jaar dat hij aan het project werkte. “Het zijn blauwe belletjes die doen denken aan Hollandse luchten. Men verzocht mij een bronzen carillon in het ontwerp van de toren mee te nemen, maar daar was ik in eerste instantie niet enthousiast over. Een lekkage in mijn glasatelier, wat muzikaal gepingel opleverde, bracht mij op het idee om ook het carillon van glas te maken. Het was wel even zoeken naar het juiste materiaal, de klokken moesten ook hanteerbaar blijven. Uiteindelijk hebben we voor loodkristal gekozen. Hoe je glazen klokken stemt? Met een schuurpapiertje. Het is beslist geen suf instrument geworden.”
“Het klinkt sprookjesachtig en sprankelend” volgens beiaardier Boudewijn Zwart die het klavier tijdens het openingsconcert zal bespelen. “Torens met een carillon zijn kenmerkend voor de Lage Landen. De Zingende Toren heeft een bereik van vier octaven en kan vanaf het plein bespeeld worden, ik zit dus gewoon tussen het publiek. De aansturing gebeurt middels servomotoren met een begrenzer, zodat je het glas niet aan diggelen kunt slaan. De vrije schalen geven een extra dimensie aan het instrument en zijn in groepen aangesloten op een keyboard dat gelijktijdig met het klavier is te bespelen. De componist kan kiezen voor een experimentele, een traditionele of een combinatie van stijlen.“
‘Torenhoog, Mijlenbreed‘, heet het stuk van componist Merlijn Twaalfhoven dat hij in samenwerking met vijfhonderd leerlingen van het Amadeus Lyceum en het UCK en een koor van tien operazangers ten gehore zal brengen bij de officiële opening. ”Eerst vonden de leerlingen het maar een raar ding, maar nu het concert dichterbij komt, worden ze steeds enthousiaster” vertelt hij. “Samen creëren we een experimenteel geluidssculptuur waarbinnen de Zingende Toren een verfijnde rol speelt, als een bloem in het gras. Mijn uitgangspunt was om de toren wortel te laten schieten, een rol te laten spelen in het leven van velen.”
Maandelijks concert
De Stichting Zingende Toren zal het beheer en de exploitatie van het klankkunstwerk op zich nemen. Met concerten, maandelijkse bespeling door verschillende beiaardiers, workshops en compositieopdrachten zal de toren optimaal benut worden.
Ter afsluiting van de officiële opening van de Cultuurcampus Vleuterweide aan de Burchtpoort 5 in Vleuten, zal de Zingende Toren op 23 april voor het eerst te horen zijn. Het muziekspektakel begint stipt om 20.30u. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Meer informatie vindt u op www.dezingendetoren.nl.

Uit DeStadNijkerk.nl zaterdag 25 april 2009

Eerste meideun op bevrijdingsdag


NIJKERK - Het mooie weer in april gaf al aan dat het voorjaar al goed op dreef is. Toch is het in Nijkerk pas echt lente als de Meideun weerklinkt. Gezellige klanken van het carillon, om mee te fluiten als je nog wat in de tuin loopt te rommelen, of mee te neuriën bij een lekker kopje koffie.
Het is een traditie die teruggaat tot voor 1900. Sinds 1983 worden de Meideunen niet meer door de stadsbeiaardier gespeeld, maar door vergevorderde beiaardstudenten. Dit jaar wordt de eerste Meideun verzorgd door Mathieu Polak. In feite is hij al jaren geleden afgestudeerd aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) in Amersfoort, maar omdat hij vorig jaar Compositie is gaan studeren aan het Utrechts Conservatorium, is hij toch weer student!
Mathieu Polak is ook afgestudeerd pianist, maar concentreert zich meer en meer op de beiaardkunst, waarbij het onderwijs daarin zijn speciale interesse heeft. Daarom doceert hij inmiddels ook aan de NBS.


Bevrijdingsdagliedjes


Het lichte element van deze 1e meideun van 2009 wordt niet gevormd door meiliedjes, maar door liedjes die wat te maken hebben met de Bevrijding, waarvan vrijwel iedereen de melodiën kent. Eerst klinkt een Preludium van Albéniz (overleden in 1909) en na de Bevrijdingsdagliedjes zijn er drie liederen van Mendelssohn-Bartholdy (geboren in 1809) te beluisteren. Vervolgens drie composities van eigen hand: Energy, Gesture en The Enchanted Samurai. Afgesloten wordt met 8 virtuoze variaties van Mozart over het liedje “Ah! vous dirai-je maman" (klinkt als “Kortjakje). De details zijn te vinden op de website van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging: www.nijkv.nl. Verder zijn daar natuurlijk ook veel andere wetenswaardigheden te vinden; de NijKV-site wordt namelijk nog steeds mooier en interessanter!
Luisterplaats
De meibespelingen vinden plaats op de dinsdagen van mei, steeds 's avonds van 19.00-20.00 uur. Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Deze bevindt zich op een binnenplaatsje, dat bereikbaar is vanuit de Gasthuisstraat, tussen nr. 3 en 5. De toegang is gratis en men kan tussen de programmaonderdelen vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn programma's aanwezig.
De overige Meideunen worden verzorgd, steeds op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur, door:
- Dick Klomp en Wim Ruessink, op 12 mei,
- Rien Donkersloot op 19 mei en
- Wout van der Linden op dinsdag 26 mei als afsluiter van de serie.

 Uit: Nederlands Dagblad 21 april 2009

Carillon van glas klinkt als een sprookje


door onze redacteur Hilbert Meijer 

VLEUTEN - In de Utrechtse nieuwbouwwijk Vleuterweide staat een eeuwenoud muziekinstrument in een nieuwe vorm: een carillon waarvan de klokken van glas zijn, in plaats van van brons.



Een sprankelend geluid klinkt uit de dertig meter hoge toren van glas in Vleuterweide. Hamertjes tikken - het is vanaf de grond duidelijk zichtbaar - tegen de vijftig roodglazen klokken als beiaardier Boudewijn Zwart op het stokkenklavier slaat. Zwart, een van de bekendste beiaardiers van Nederland, heeft in vele beiaardkamers gezeten, maar nooit eerder bespeelde hij een carillon op een net bestraat plein in een wijk die nog niet eens af is. Het is ook voor het eerst dat hij niet ergens hoog in een toren op het carillonklavier slaat, maar in de buitenlucht op een bankje op de grond. Het klavier staat in draadloze verbinding met de klokken, omdat er in de transparante toren geen plaats was voor een beiaardkamertje. ,,Het is nog steeds een mechanisch instrument, met toetsen en klepels'', zegt Zwart. ,,Je kunt hard en zacht spelen, net als bij een gewoon carillon. Het enige verschil is dat de overbrenging elektronisch is.''

Historie
Het glazen instrument, dat donderdagavond met de nieuwe compositie 'Torenhoog, mijlenbreed' wordt ingewijd, is een unicum in de wereld. ,,We wilden iets totaal nieuws, maar wilden ook een link leggen met de historie'', legt Zwart uit. ,,Dat glas is nieuw, maar torens die zingen - dat is typisch Nederlands.'' De Zingende Toren, zoals het anderhalf miljoen euro kostende bouwwerk heet, is ontworpen door glaskunstenaar en architect Bernard Heesen. Aanvankelijk kreeg hij alleen de opdracht om een toren van glas te maken. Dat werd een stalen frame, met honderden blauw-groene glazen 'bellen'. ,,Ze zijn mooi in de zon, maar ook bij een dreigende lucht'', wijst Heesen onder aan de toren. ,,Dan lijkt het wel of ze licht geven.'' Toen hem ter ore kwam dat er plannen waren om er bronzen klokken in te plaatsen, tekende hij bezwaar aan: er moest en zou een glazen carillon in zijn toren komen.

Het was een enorme arbeidsintensieve klus om alle klokken te blazen en te stemmen. Heesen werd bijgestaan door onder meer een klavierbouwer, een componist en door beiaardier Zwart. ,,In het eerste ontwerp zat veel te weinig nagalm'', zegt Zwart. ,,Het was 'pok' en weg. Vervolgens hebben we geëxperimenteerd met een andere soort glas. Toen opeens klonk de ene klok nog mooier dan de andere.'' Die andere glassoort is loodkristal, legt glaskunstenaar Bernard Heesen uit. ,,We hebben heel lang gekeken of het theoretisch gezien mogelijk was om een glazen carillon te maken. Maar het was een volstrekte gok of het zou lukken en helemaal een gok hoe het zou klinken.''

De kunstenaar en de beiaardier konden hun geluk niet op toen ze het sprankelende geluid uiteindelijk in een proefopstelling hoorden. ,,Voor hetzelfde geld was het een suf muziekinstrument geworden'', zegt Heesen. Niet alleen het glas bepaalt de klank, ook de kunststof hamers. Voor de kleinere klokken is kunststof met een andere hardheid gebruikt dan voor de grotere, waarbij net zo lang getest werd tot de goede klank ontstond. ,,Het klinkt sprookjesachtiger dan een gewoon carillon'', omschrijft Zwart het geluid. ,,Helderder en transparanter, zoals glas is. En bij een bronzen carillon klinken de klokken langer na, zodat op een gegeven moment alles door elkaar klinkt. Bij dit glazen carillon gebeurt dat niet.''

De Zingende Toren bevat nog een instrument: vijftig ongestemde glazen klankschalen die door hun 'vrije vormen' weliswaar herkenbare toonhoogten hebben, maar tegelijk vreemde, valse bijklanken hebben. Dit instrument wordt door de beiaardier met een keyboard bespeeld, al dan niet samen met het carillon. ,,Vals? Nee, schitterend'', vindt Zwart. ,,Het schept een heel nieuwe wereld.''

Valkenswaards Weekblad 21 april 2009:

A Perfect Day op Waalres carillon


WAALRE - 400 jaar geleden kwam Henry Hudson met het VOC-schip 'de Halve Maen' op het nu Amerikaanse 'Goveners Island' aan. Dit feit wordt herdacht in zowel Nederland als New York. Voordat Hudson daar voet aan wal zette, werden er in Nederland al carillons bespeeld. Daarom zullen op Koninginnedag de Nederlandse beiaardiers het nummer 'A Pefect Day' van Lou Reed ten gehore brengen. In Waalre wordt dat gedaan door beiaardier Nan Los. Hij speelt dit stuk enkele malen op het oude carillon van de oude Willibrorduskerk. Tussen 10.30 en 11.15 uur.

Uit: De Stad Amersfoort maandag 16 maart 2009

Carillon speelt Stadsfeestlied
BINNENSTAD - Het automatisch carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren speelt het komende half jaar vier nieuwe melodieën. In verband met de festiviteiten rond 'Amersfoort 750' hebben de versteken ditmaal een Amersfoorts karakter. Voorafgaand aan de slagen van ieder heel uur klinkt het Stadsfeestlied dat Jacques Verheijen componeerde ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van Amersfoort. Op 12 juni tijdens het verjaardagsconcert 'Amersfoort in Concert' zal dit lied in verschillende gedaantes te horen zijn rondom de toren. De melodie die steeds om 'kwart over het uur' wordt gespeeld is een thema uit de Hemony-Suite (voor beiaard) van Albert de Klerk (1917-1998). Dit versteek heeft te maken de 400ste geboortedag van François Hemony (1609-1667). Samen met zijn broer Pieter was hij de grootste klokkengieter van zijn tijd. Ook voor Amersfoort leverden de gebroeders Hemony de beiaard die vandaag de dag nog steeds de automatische melodieën speelt en daarnaast wekelijks door een beiaardier wordt bespeeld. De slagen van ieder half uur worden ingeleid met een bewerking van een lied van Petit Jean de Latre (ca. 1505-1569), een musicus die in Amersfoort werkzaam was. De melodie 'Sur la roussée fault aller la matinée.' werd -met dank aan Simon Groot, dirigent van Collegium Amisfurtense en het Hemony Ensemble- beschikbaar gesteld aan Henk Verhoef, die de bewerking maakte voor automatisch carillon. Een motief uit de beiaardcompositie Intermezzo II van Leen 't Hart (1920-1992), mede-oprichter en eerste directeur van de Nederlandse Beiaardschool, duidt 'kwart voor het hele uur' aan. Op donderdag 12 maart werd de speeltrommel van automatisch speelwerk, in samenwerking met torenwachter, verstoken door Henk Verhoef, docent aan de Nederlandse Beiaardschool. 

Uit: De Internetbode 19 maart 2009

Perfect Day op carillons wereldwijd

GOES - Het nummer 'Perfect Day' van rocklegende Lou Reed zal op Koninginnedag 2009 gelijktijdig op carillons in New York en in Nederland te horen zijn. Het evenement, een initiatief van de stichting StichtLicht uit Goes, maakt deel uit van de festiviteiten rond de viering van het Hudsonjaar. Op het carillon van de Riverside Church in New York, het grootste carillon ter wereld, treedt beiaardier Sjoerd Tamminga uit Goes als gastbeiaardier op. Het evenement heeft de naam Carillon 2009 'Perfect Day' meegekregen. Op de website www.loureed.com is onder News, 2008, Beautiful performance of Perfect Day een voorproefje te horen van de carillonversie van Sjoerd Tamminga. Lou Reed gaf in 2008, tijdens een bezoek aan de beiaard in Groningen, hoogstpersoonlijk toestemming voor gebruik van zijn nummer voor het evenement. 

Gemeente Weesp:

Nieuwe melodieën voor het carillon


Van begin maart tot begin juni 2009 klinken de volgende melodieën uit de toren van de Grote Kerk aan de Nieuwstraat:

Op het hele uur: Psalm 8 (melodie Genève 1542, t.g.v. Calvijnjaar) 

Om kwart over: Menuetto uit Sonate in Es (fragment) van Joseph Haydn

Op het halve uur: L'hereu riera van Miguel Llobet (catalaans volksliedje)

Om kwart voor: Fragment (G. Kok).

In samenwerking met medewerkers van de buitendienst versteekt de beiaardier ieder kwartaal de melodieën op de trommel. 
Daarnaast bespeelt de vaste beiaardier, Gijsbert Kok, iedere dinsdagochtend het carillon tussen 11.00 en 12.00 uur.


Carillon terug in hart Hedel

De monteurs van Koninklijke Eijsbouts gebruiken hoogwerkers om het carillon aan te sluiten op de computer en het elektriciteitsnet. foto Cor de Kock

door Gert-Jan Buijs. woensdag 04 maart 2009 

HEDEL - Het Hedels carillon is terug. Dinsdag werd de metershoge klokkenstoel, frisblauw geverfd, al op z'n betonnen fundering geplaatst, recht voor de parkeerplaats van het winkelcentrum aan de Voorstraat.
Gisteren was de firma Koninklijke Eijsbouts uit Asten nog druk bezig het carillon zelf te installeren. "Vrijdag is waarschijnlijk alles klaar", meldt monteur Frank Reemers. Het carillon, bestaand uit klokken die ooit door Hedelse midden- standers en ondernemers zijn geschonken, worden bediend met magnetische klepels. "De klepels zitten aan een magneet vast. Als die magneet via de computer een puls krijgt, wordt hij geactiveerd en slaat de klepel tegen de klok. In de computer hebben wij geprogrammeerd wanneer de klokken slaan en wat ze spelen." Het klokkenspel stond tot de zomer van 2006 op de driesprong voor het Hedelse gemeentehuis. Daar moest het wijken voor het centrumplan. Het is teruggeplaatst in opdracht van woningstichting De Vijf Gemeenten.

Reformatorisch Dagblad 04-03-2009:

Carillon terug in hart van Hedel 

HEDEL – Hedel krijgt deze week haar carillion terug. Dinsdag werd de metershoge klokkenstoel tegenover de parkeerplaats van het winkelcentrum aan de Voorstraat al op z’n betonnen fundering geplaatst.

Woensdag was een bedrijf nog druk bezig het carillon te installeren. Vrijdag is waarschijnlijk alles klaar.
Het carillon, bestaand uit klokken die ooit door Hedelse middenstanders en ondernemers zijn geschonken, wordt bediend met magnetische klepels. Als een magneet via de computer een puls krijgt, wordt hij geactiveerd en slaat de klepel tegen de klok.
In de computer is geprogrammeerd wanneer de klokken slaan en wat ze spelen. Het klokkenspel stond tot de zomer van 2006 op de driesprong voor het Hedelse gemeentehuis. Daar moest het wijken voor nieuwbouwplannen in het centrum.

De Gooi- en Eemlander 4 maart 2008:

Kwestie carillon speelt weer op 


weesp - 

Bijna tweeduizend inwoners van de binnenstad van Weesp mogen hun mening geven over het klokkenspel van de Grote of Laurenskerk. Hoe het onderzoek precies wordt uitgevoerd staat nog niet vast. Een woordvoerder van de gemeente zegt wel dat het om een niet-bindende enquête gaat.

Het carillon dat dag en nacht elk kwartier speelt, verdeelt al decennia lang de Weesper burgerij. De één kan het nostalgische geluid geen moment van de dag missen, maar anderen zoals de bewonersgroep Carillon 16 Uur Aan vinden dat 64 speelbeurten per dag, 365 dagen per jaar wel genoeg is. De groep zit ook

niet te wachten op een nieuw onderzoek omdat wetenschappelijk is aangetoond dat nachtelijke geluiden de kwaliteit van de slaap nadelig beïnvloeden 'en daarmee risico's op schade aan de gezondheid van de mens met zich meebrengen'.

de Gelderlander 20 februari 2009

Protestantse klok voor katholieke Cosmas


GROESBEEK - De Cosmas en Damaniuskerk in Groesbeek heeft vandaag een nieuwe klok gekregen. De 190 kilo zware beiaardklok hing vroeger in het carillon van een protestantse kerk in het Groningse Veendam. De nieuwe bel vervangt het onderbemeten gescheurde Angelusklokje dat in het torentje van het kerkdak hangt. D

ie eeuwenoude klok produceerde volgens pastor Jan van Gestel een kerkonwaardig geluid van een blikken emmer. De nieuwe klok staat nu nog even te pronken in een driepoot achterin de kerk. Luiden heeft nog geen zin, want de klepel wordt binnenkort nagezonden. De klok komt uit het magazijn van de Brabantse klokkenmaker Toine Daelmans uit Stiphout. Pastor van Gestel hoopt de 'protestant' na een katholieke inzegening op eerste paasdag te luiden. De klok produceert volgens restaurateur Daelmans een welluidende klank. 

Uit: Rhenense Betuwse Courant 19 februari 2009

Sporen in de tijd: Monumentale klanken op torenhoog niveau

Restaurateur Henk Gieszen luidt de
Paulusklok. Foto:TKM
Foto: Rhenense Betuwse Courant (TKM)


RHENEN De beiaard en het orgel van de Cunerakerk zijn instrumenten van formaat. Ze weerspiegelen een lange en roemrijke muziektraditie, waaraan grote namen zijn gekoppeld. Hun geliefde en breed uitgedragen klanken horen gewoonweg bij Rhenen.Hoog en fier, 80 meter en 298 trappen boven de grond, spelen de 47 klokken van de Cuneratoren. Een o zo herkenbaar geluid voor Rhenen beneden. Namens de Stichting Beiaard Cuneratoren klimt Henk Gieszen eens per zes weken naar de top voor het onderhoud. „De stichting is opgericht in 1997 om de toenmalige slechte staat van onderhoud ongedaan te maken. Daarnaast dreigde de handmatige bespeling verloren te gaan. Ik heb de klokken en het stokkenklavier helemaal gerestaureerd, waarna de beiaard weer klinkt… als een klok!" Om die zuivere klank in stand te houden, moet er vooral tijdig worden gesmeerd. „Het carillon bestaat uit brons en staal, respectievelijk een edel en een onedel metaal. Als die twee in contact komen, ontstaat corrosie. Met smeervet daartussen voorkom je dat." De Duitsers roofden in de oorlog de klokken uit de toren ten behoeve van de oorlogsindustrie. Alleen de grootste klok, de 5,5 ton zware Paulusklok uit de vijftiende eeuw, keerde op wonderbaarlijke wijze terug. In 1958 zette Rhenen een inzamelingsactie op touw voor een nieuw carillon. De opdracht ging naar de toonaangevende klokkenbouwer Van Bergen. Net zo beroemd is het bijna even oude Van Vulpen-orgel in de Cunerakerk. „Een neobarok orgel, dat het geluid van de klassieke orgels zeer dicht benadert”, weet vaste organist Bob van Stempvoort. „Het klinkt erg penetrant. Scherp en stevig. Ideaal voor gemeentezang en concerten." Alle lof over het onderhoud. „Hierdoor is het orgel wat milder geworden. Maar dat geeft niet, het blijft prachtig om naar te luisteren. En dat wordt versterkt door de prima akoestiek." Met 36 stemmen, 8 tongwerken en 3 manualen is beslist sprake van een monumentaal orgel. Vorig jaar schreef Dirk Tijssen uit Kesteren een boek over het Van Vulpen-orgel. In 110 pagina's komen uitvoerig aan bod de bouw, de uitbreiding, de modificaties en het onderhoud ervan.

Uit: ED.nl 17 februari 2009:

Stoomcursus Badings in driedaags festival

Na een driedaagse onderdompeling in het oeuvre van Henk Badings heb je het gevoel opgelepeld te zijn uit een muzikale hogedrukpan. Deze veelschrijver wordt wel gezien als de belangrijkste Nederlandse componist van de vorige eeuw.

Winkelend publiek had zo zijn eigen mening over de muziek tijdens het carillonconcert afgelopen vrijdag in de binnenstad. Het enthousiasme over de blaasmuziek van Badings later die avond in het Muziekcentrum sprak echter evenzeer boekdelen. Veelzijdig was de componist in ieder geval, zo toonde dit Eindhovense festival aan. Opgezet door het Brabants Orkest, werkten er uiteenlopende ensembles en musici aan mee. Zo kon je in kort bestek muziek horen voor grote en kleine bezettingen, voor blaasorkest, carillon en gemengd koor. Maar ook Badings' uitstapjes in de elektronische muziek. Al werkte hij met zulke nieuwe ontwikkelingen, een vernieuwer was hij niet. Terwijl zijn vakgenoten zich verdiepten in revolutionaire compositietechnieken, keek hij nog graag terug naar de romantiek. Dat was duidelijk te horen in zijn Vierde Symfonie, gespeeld door het Brabants Orkest. Hoe ambachtelijk Badings het werk ook geconstrueerd had, het was zijn virtuoze en op het scherp van de snede gespeelde concert voor twee violen en orkest dat de handen op elkaar kreeg.

Badings schreef veel op effect. Zijn werken voor blaasorkest kenden spetterende finales. Hij haalde flink uit in een tripelconcert voor fluit, hobo, klarinet en orkest, waarbij hij elke solist ruimte bood om te schitteren maar hen ook als trio liet opereren, soms tegen de achtergrond van een fascinerende dichte klankwolk die uit het orkest opsteeg.

Een hoogtepunt was het virtuoze optreden van Lars Wouters van den Oudenweijer als solist in het Concert voor klarinet en harmonieorkest.

Toch maakte Badings vooral indruk als hij de eenvoud opzocht, zoals in een stuk voor viool en orgel en een voor hoorn en orgel. In deze stukken leek hij zich niet te willen bewijzen door het gebruik van ongebruikelijke akkoorden.

De verstilling maakte dat de muziek directer en dieper aansprak. Waardevol aan deze stoomcursus Badings was dat je eindelijk eens zo'n vergelijking kon maken. Het zou mooi zijn als dit breed gedragen initiatief een vervolg kreeg. 

Internet Bode 17 februari 2009:

Muziekstuk voor stad Breda

BREDA - De in Breda wonende en wereldbekende componist en orgelvirtuoos Daan Manneke (l) kreeg in de Cultuurnacht van Breda eind januari de gemeentelijke Cultuur Oeuvreprijs in handen. Die kreeg hij voor al het werk dat hij heeft gedaan. De jury had vooral veel lof voor zijn muziekstukken. "Manneke zorgt met zijn zoektocht naar een synthese tussen beheersing en impulsiviteit, tussen rationaliteit en emotie voor flamboyante en onvoorspelbare composities." Met woorden van deze strekking drukte de jury zijn bewondering voor hem uit. Zeer verguld met de prijs beloofde Manneke een muziekstuk voor de stad te componeren dat ook op het carillon kon worden gespeeld. Afgelopen vrijdagochtend hield hij woord en overhandigde het muziekstuk aan Wilbert Willems (r), wethouder van cultuur. FOTO HENK KETELAAR 

Uit:deStentor 15 april 2009

Klokken hangen in wip in carillon


ZEEWOLDE - "Ze hoefden de klokken maar even aan te pikken en ze hingen in de toren." Jan Verschoor, oud-havenmeester en inwoner van het eerste uur van Zeewolde zegt het met enige spijt in zijn stem.
Hij is erelid van de Vereniging Vrienden van het Carillon Zeewolde en één van de klokken is naar hem vernoemd.

"Ik had graag even dat klokje in mijn hand gevoeld. Maar een potige man pakte het klokje van viereneenhalve kilo op en liep er mee naar boven naar het carillon."

Rond een uur of tien komen er wat mensen het Kerkplein oplopen. Dat is het tijdstip dat de klokken met behulp van een takel naar boven zullen worden gehesen. Maar hun komst is tevergeefs. Om negen uur hingen alle drie de klokken al hoog en droog in de toren. "Hebben we daar een uur voor in de auto gezeten", zo zeggen een aantal mensen.

Boudewijn Zwart, de vaste speler van het carillon is echter blij. Met de uitbreiding van 47 naar 50 klokken en een nieuw eikenhouten stokkenklavier is het in 1986 geplaatste carillon eindelijk compleet en kan hij alle denkbare werken die voor carillon zijn geschreven ook daadwerkelijk uitvoeren. "Er misten met name de nodige zwarte toetsen", zegt hij.

Dat het carillon destijds niet ineens van vijftig klokken is voorzien had te maken met bezuinigingen.

De klokken worden 18 juni om vier uur officieel in gebruik worden genomen. Voor de bevolking is er om acht uur 's avonds een concert. Aan de opening wordt meegewerkt door koperblazers van het Nederlands Torenmuziek Ensemble. Opgericht door Boudewijn Zwart. "Ze gaan het spreekwoord 'hoog van de toren blazen' nu echt waar maken", zegt de beiaardier.

Als dank neemt de gemeente de kosten voor het groot onderhoud voor rekening. Want dat is tot nu toe achterwege gebleven.

Het onderhoud blijft tot nu toe beperkt tot kleine noodzakelijke dingen. Boudewijn Zwart vertelt dat hij in deze tijd van het jaar bijna wekelijks nesten moet verwijderen die tussen het carillon zijn gebouwd. "En week later zitten ze er gewoon weer, veelal van dezelfde vogels. Gelukkig liggen er nog geen eitjes in."

Jan Verschoor denkt nog aan het begin van het carillon. "Toen de klokken destijds naar boven moesten worden gehesen was het hartje winter. Het was zo koud dat de toren moest worden afgedekt met kleden."

De klokken zijn vervaardigd bij de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten.

Op de zijkant van één van de klokken staat een gedicht. Goud glimmend - gloeien klokken - in hun houten hoge huis- weerkaatsen door de polderzon - stralen die alles verwarmen.

AD Groene Hart 15 februari 2009:

Meer klokken voor Moordrechts carillon

De Moordrechtse beiaardier van het carollon in de Dorpskerk, Maarten Siebel, is blij met de aanstaande uitbreiding met zeven klokken. FOTO BRAM GEBUYS


MOORDRECHT - Met zeven klokken meer in het Moordrechtse carillon, wordt het helemaal een feest in het IJsseldorp. Het klinkt beiaardier Maarten Siebel in ieder geval als muziek in de oren. ,,De mogelijkheid om meer stukken te spelen op het carillon worden groter,'' zegt hij. Echter, zover is het nog niet. De gemeente moet het plan voor de extra carillonklokken nog goedkeuren.

Niet alleen Siebel is er mee in z'n nopjes ook voor de directe omgeving van de Dorpskerk, waarin het carillon zich bevindt, is het gunstig. Het betekent volgens de beiaardier namelijk dat de 'hoge' klokken wat minder hard klinken. ,,Het nieuwe carillon heeft dan een bereik van twee octaven. Het bereik wordt dus groter. Dat is niet alleen prettiger om te bespelen maar het komt ook minder hard aan bij de mensen die net onder de kerktoren wonen,'' vertelt Siebel.

Het nieuwe, uitgebreidere, carillon kan zich meten met het carillon van de St. Janskerk in Gouda. ,,Die is en blijft wel groter maar wij hoeven ons in Moordrecht zeker niet te schamen,'' aldus de beiaardier van het gemeentelijke carillon.

De Weekkrant 5 februari 2009:

Utrechtse Stadsdichter dicht voor Vleuten


UTRECHT/VLEUTEN - Ingmar Heytze mag zich stadsdichter van Utrecht noemen. De dichter waar niemand meer omheen kon heeft meteen al beloofd dat hij een gedicht schrijft voor het Carillon van Vleuten.
Vorige week stond burgemeester Wolfsen al klaar om Heytze de stadsdichterlijke versierselen om te hangen, maar ternauwernood werd hij daarvan weerhouden omdat alleen de Utrechtse gemeenteraad een stadsdichter mag benoemen. Donderdag 5 februari was het zover. Alice van Rooij mocht Heytze toespreken. Het D66-raadslid nam een tijdje terug het initiatief voor het benoemen van een stadsdichter. In haar toesprak vroeg ze Heytze of hij de tekst wil maken voor op de raadsklok die in de beiaard komt in de Vleutense Torenpleinkerk. Voor die beiaard wordt nu het nodige geld ingezameld het moet nog gemaakt worden. Heytze zegde het meteen toe: "Die klok komt er". Zeer toepasselijk droeg hij daarna een gedicht voor over Utrecht met de titel "Het grootste dorp van Nederland".Geen enkele andere Utrechtse dichter heeft zich aangediend als stadsdichter omdat alleen Heytze in aanmerking komt om als eerste deze titel te dragen. Hij is geboren en getogen in Utrecht en bekleedt zijn nieuwe functie al jaren officieus. Nu krijgt hij er ook nog 5000 euro per jaar voor. Hij wil onderzoeken wat een stadsdichter kan betekenen voor de stad. Daar heeft Heytze twee jaar de tijd voor. Dan komen de andere stadspoëten aan bod.

maandag 2 februari 2009 deStentor

Grootse takelklus

foto Ab Hakeboom


DEVENTER - De grootste klokken uit de Lebuïnustoren zijn vandaag met een grote kraan uit de toren getakeld.

Het werk moest voorzichtig gebeuren, onder meer omdat het carillon nog 28 originele Hemony's kent. De restaurateur, de Koninklijke Eijsbouts, mag niets aan deze klokken veranderen, ook al klinken ze iets vals. In totaal telt het carillon 47 klokken. 

deStentor  2 februari 2009:

Ernstige zorgen over restauratie carillon Lebuïnustoren


DEVENTER - De Stichting Deventer Beiaard Kring maakt zich ernstige zorgen over de wijze waarop het carillon van de Lebuïnustoren gerestaureerd gaat worden.Ze pleit voor een opstelling waarbij de klanken in alle richtingen goed te horen zijn en niet, zoals in het huidige plan, met een accent in de richting van het stadhuis.

In een brandbrief aan B en W vraagt ze of het college zich nog eens buigt over de restauratie. Momenteel ligt er een plan waarbij de klokken zo geplaatst worden dat er een klankaccent komt in de richting van het stadhuis. Dat plan is in 2000 ontwikkeld door architectenbureau Kreek, dat destijds geadviseerd werd door de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Deze restauratie wordt onderbouwd met het argument dat van 1613 tot 1952 de carillonklokken op die wijze gehangen hebben en dat het recht doet aan het 17e eeuwse concept van het instrument.

Stadsbeiaardier Roel Smit pleit echter voor een opstelling waarbij het carillon naar alle windstreken op dezelfde wijze klinkt. Volgens Smit doet dat ook recht aan de nieuwe naoorlogse tijd in 1952, toen de klokkenreeks pas zijn huidige samenstelling kreeg. De Stichting is bezorgd. Voor het plan van Kreek is immers al een vergunning en de subsidie is reeds toegekend. ,,Ons carillon verdient echter beter'', zo schrijft de Stichting Deventer Beiaard in de brief. ,,Wij zijn van mening dat het onrecht zou doen aan ons stadscarillon wanneer het wordt teruggeduwd in zijn oude jas van de 17e eeuw. In 1952 is na ernstige oorlogsschade met vereende krachten gewerkt aan een wedergeboorte van dit instrument. De 37 klokken werden uitgebreid tot een reeks van 47, onder meer met een stel basklokken die een nieuwe opstelling kregen. Het feodale idee dat vooral het gemeentebestuur de klokken goed moest kunnen horen werd daarbij verlaten. Men had oog voor het feit dat aan alle zijden mensen wonen met recht op een fraaie klokkenklank, óók aan de overzijde, op de Worp.''

Gemeente Deventer 31 januari 2009:

Kraan takelt grote klokken uit Lebuinustoren

Maandag 2 februari vanaf 09:00 takelen werklieden van de Koninklijke Eijsbouts, de restaurateur van het carillon, met een kraan de grootste klokken uit de Lebuinustoren. Zij zijn op 27 januari al begonnen met het demonteren van de kleinere exemplaren. Deze worden over de steigers naar beneden gebracht. Het verwijderen van de klokken maakt deel uit van een totale restauratiebeurt van de beiaard. Met de kerst is het instrument weer bespeelbaar.n 1613 kreeg de Lebuinustoren zijn huidige gezicht. Toen bouwde de Amsterdamse bouwmeester Henrick de Keyzer een vijftien meter hoge koepel op de toren. In deze koepel kwam het klokkenspel. Dit Hemony carillon is het oudste van Nederland. Van de huidige 47 klokken zijn er 28 originele Hemony’s. De restaurateur mag niets aan die 28 klokken veranderen, ook al klinken ze iets vals. Wel vervangt hij ontbrekende delen. Zo missen er een aantal kronen, het bovenste gedeelte van de klok, waarmee hij aan de ophangbalk is bevestigd. Ook worden de smeedijzeren klepels vernieuwd. De huidige klepels hangen al sinds 1952 in de klokken en zijn door slijtage plat geworden. Met nieuwe, zwaardere klepels krijgt het carillon een volwassener geluid. In het voorjaar giet de Koninklijke Eijsbouts bovendien 5 nieuwe, kleine klokken. Deze hoge klokjes ontbraken in het carillon.
Cijferplaten uurwerk lager teruggeplaatst Vaklieden van de Koninklijke Eijsbouts demonteerden vorige week al het uurwerk voor een grote restauratiebeurt. Ook de cijferplaten komen aan bod. Na de restauratie worden deze een aantal meters lager teruggeplaatst. Op die plek hingen de wijzerplaten ook vóór 1953. Elk heel en half uur speelt het automatische uurwerk een vrolijke melodie. Hiervoor zorgt een soort speeldoos, de speeltrommel. Dat is een grote, metalen rol die de beiaard automatisch aandrijft. Deze speeltrommel krijgt een grote onderhoudsbeurt.

Mechaniek beiaard volkomen versleten
Het mechaniek, de overbrenging tussen de speeltafel en de klokken, wordt eveneens onderhanden genomen. Alles is enorm versleten. Het instrument is daardoor heel zwaar bespeelbaar geworden. Tuimelaars, bedrading, veren, alles wat nodig is om de klepel tegen de klok te doen slaan, wordt vervangen. Straks hoeft beiaardier Roel Smit niet meer zo hard op de toetsen te slaan. Hierdoor kan hij meer expressie in zijn spel leggen.
Ook het klavier, de speeltafel, verkeert in zeer slechte staat. Op korte termijn wordt een beslissing genomen of het klavier wordt gerestaureerd of vervangen.

Klokkenstoel aangetast door betonrot
Alle 47 klokken hangen aan een betonnen klokkenstoel. Deze is door betonrot zwaar aangetast. Als de klokken uit de toren zijn getakeld, kan aannemer Wesselink de oude klokkenstoel verwijderen. In het najaar komt er dan een lichte, metalen klokkenstoel in. En als het goed is, klinkt het Deventer carillon dan helderder. De klokken komen namelijk verder boven de vloer te hangen. Daardoor kan het geluid beter weg. De restauratie van de toren gaat nog duren tot eind 2010. Maar met kerst 2009 kunnen de Deventenaren weer genieten van het carillon.

deStentor 31 januari 2009

Lebuïnus twee jaar in de steigers

door Nicolai Lensen. zaterdag 31 januari 2009

De voorbereidingen voor de ingrijpende renovatie van de Lebuïnustoren zijn al weken in volle gang. De bouwsteigers reiken inmiddels tot grote hoogte en ook het uurwerk is alvast weggehaald. De komende twee jaar kan Deventer niet op de toren zien hoe laat het is. Daarna moet de blik lager worden gericht dan voorheen. De uurwerken worden namelijk verplaatst naar enkele meters onder de balustrade van de omloop. foto Ab Hakeboom


DEVENTER - De bouwsteigers reiken inmiddels bijna tot de top van de Lebuïnustoren. Komende week begint de langverwachte restauratie van het topmonument officieel. De komende twee jaar is de blikvanger van Deventer verborgen achter steigers. Aan de voet van de Lebuïnustoren staan niet voor niets stevige stalen hekken. De conditie van het monument is al enige tijd zó erbarmelijk, dat de kans bestaat dat er brokstukken naar beneden komen. Het stadsbestuur heeft zich jarenlang beijverd om de benodigde miljoenen voor de opknapbeurt bijeen te schrapen. Pas vorig voorjaar kwam minister Plasterk over de brug. In totaal kost het herstel van het monument 4,1 miljoen euro. Het rijk betaalt 2,8 miljoen. De gemeente Deventer en de provincie Overijssel hoesten samen het resterende bedrag op.
De officiële start van het restauratieproject is aanstaande donderdag. Rond 17.30 uur overhandigt de gemeente de sleutels van de toren aan de ploeg die in de komende twee jaar het monument van top tot teen onder handen neemt. De sleuteloverhandiging gaat gepaard met enig spektakel. Iedereen is uitgenodigd om op het Grote Kerkhof hiervan getuige te zijn. De toren van de Grote- of Lebuïnustoren dateert uit de vijftiende eeuw en is één van de honderd belangrijkste momenten van Nederland. Het herstel vergt ongeveer twee jaar. Zowel de buitenzijde als de binnenkant wordt aangepakt. Ònder meer alle aangetaste natuurstenen elementen worden vervangen. Binnenkort al worden de 47 klokken van het beroemde Hemony-carillon uit de toren getakeld. Ook de revisie van de beiaard is onderdeel van de ingrijpende renovatie van het 62,5 meter hoge monument.

de Gelderlander 26 januari 2009

Klokken van Petrakerk gaan weer luiden

maandag 26 januari 2009

Klokken veenendaal


VEENENDAAL - De Petrakerk in Veenendaal moet het even zonder klokken stellen.
Maandag is op grote hoogte begonnen met het herstel van het carillon, dat al sinds 1982 geen geluid meer voortbrengt. De klokken gaan voor een schoonmaakbeurt naar een klokkengieterij en het aandrijfmechanisme wordt de komende weken volledig hersteld. Door geldgebrek heeft de reparatie van het klokkenspel 27 jaar op zich moeten laten wachten. De verwachting is dat de klokken op 14 maart voor het eerst weer van zich laten horen. foto Cord Otting

deStentor 17 januari 2009

Carillon Deventer zwijgt jaar

DEVENTER - Gevoel voor humor heeft hij wel, beiaardier Roel Smit. Hoog in de Deventer toren speelde hij zaterdagmiddag onder meer 'There Goes my Everything' van Engelbert Humperdinck. Zo voelt het blijkbaar als je een jaar lang het carillon niet meer kunt bespelen. 
,Maandag gaan de bellen er uit'', zegt Smit gelaten al is hij daar ook weer niet écht rouwig om. ,,Ik speel al 37 jaar op dit carillon en al even lang klaag ik over de kwaliteit van het instrument. Het loopt te zwaar en dat beperkt je in de manier van spelen. Daar wordt nu eindelijk wat aan gedaan en dat maakt me gelukkig.''In december moet het opgeknapte carillon beter klinken dan het ooit heeft gedaan. Smit kan zich er al op verheugen. ,,Ik had niet gedacht dat ik dit nog zou meemaken. Vandaar dat ik vandaag ook het nummer So Incredible van Ilse de Lange heb gespeeld. De tekst ken ik niet, maar de titel sprak me erg aan.''
Beiaardier Roel Smit bespeelt het carillon van Deventer. foto Ronald Hissink

De restauratie van het carillon is onderdeel van de restauratie van de toren van de Grote- of Lebuïnuskerk. Die staat al een poos in de steigers en maandag wordt het carillon ontmanteld. Ook de drie grote klokken, die onderdeel zijn van het carillon gaan er uit. Deventer blijft de komende maanden dus niet alleen verstoken van het carillonspel, ook 'de toren' laat een poos niets meer van zich horen op elk heel en half uur.

Na de vervanging van de zware, betonnen klokkenstoel door een lichter, metalen exemplaar moet het carillon beter klinken. ,,Door de nieuwe constructie kan het geluid makkelijker naar buiten'', legt Smit uit. ,,De bellen komen hoger in de toren te hangen waardoor aan de onderkant meer ruimte ontstaat. Nu hangen ze dicht bij de vloer. Ze krijgen bovendien zwaardere klepels wat zorgt voor een volwassener geluid. Het mechaniek wordt ook vervangen. Dat loopt straks als een jonge meid. Ik hoef niet meer zo hard op de toetsen te slaan waardoor ik meer expressie in het spel kan leggen. Dat gaat echt een stuk beter klinken.'' 

De beiaard van Deventer

De Gelderlander 16 januari 2009:

Boxmeers carillon keert terug

BOXMEER - Het klokkenspel dat bij de opening van het gemeentehuis van Boxmeer in 1960 in gebruik werd genomen, keert terug als het nieuwe raadhuis klaar is. Dat is tenminste de bedoeling van de gemeente.
Herman Jan van Cuijk uit Boxmeer had vragen gesteld over het carillon. Volgens de VVD-politicus gaat het om een kostbaar klokkenspel waar de inwoners destijds diep voor in de buidel hebben getast. Het klokkenspel was een gift van de inwoners aan de eigen gemeenschap.

Het klokkenspel hing in een toren die volgens Van Cuijk niet bestand bleek te zijn tegen de trillingen. Omdat er ook verzakkingen optraden werd het carillon uit veiligheidsoverwegingen verwijderd.

Het klokkenspel is nu al jaren uit de roulatie, reden voor Van Cuijk om aan de bel te trekken. Een woordvoerster van de gemeente Boxmeer laat weten dat er een geschikte plek gezocht wordt voor het muziekinstrument dat nu ligt opgeslagen in Aarle-Rixtel.

De Weekkrant.nl 14 januari 2009

Klokken Oude Kerk zijn versleten

SOEST - Het mechanisme van de klokken van de Oude Kerk wordt vanwege slijtage gerenoveerd. Daardoor kunnen de klokken zeven weken niet geluid worden. De kerktoren is eigendom van de gemeente. In de toren hangen twee luidklokken, waarvan de grootste een van de oudste van Nederland is. Deze klok is gegoten in 1506. De kleinere klok is gemaakt in 1950. Het is de bedoeling dat de klokken op 7 maart weer klaar zijn voor gebruik. Het werk wordt uitgevoerd door de Koninklijke Eijsbouts.

Weekblad voor Salland 9 januari 2009

Beiaard professioneel bespelen

RAALTE - Beiaardier Henk Veldman uit Amersfoort is het niet eens met het CDA-Raalte dat het bespelen van het carillon van de Kruisverheffing ook door amateurs kan gebeuren. ,,Mijn stelling is dat juist professionals beter in staat zijn om de plaatselijke cultuur te dienen. In de opleiding wordt daar veel aandacht aan besteed. Het behoort tot ons vak om feeling te hebben met wat er ter plekke leeft en wat de bevolking graag wil horen,” zo schrijft Veldman in een brief aan de partij. Tijdens de intocht van Sint Nikolaas heeft Veldman het carillon al bespeeld. Bij de gemeente Raalte heeft hij gesolliciteerd als dorpsbeiaardier nadat de raad een VVD-motie aannam om op bepaalde tijden weer handmatig het carillon te laten bespelen. Volgens Veldman is er bij beroepsmusici de wil en de plicht (Noem het beroepseer) om het vak op een zo hoog mogelijk niveau uit te oefenen. ,,Om die reden is in 1953 een beroepsopleiding gestart, de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort (NBS), die beiaardiers opleidt tot het allerhoogste niveau. Juist om zo breed mogelijk muziek te kunnen maken, opdat zoveel mogelijk mensen er van kunnen genieten.”,,De beiaard is sinds het ontstaan in het begin van de 16de eeuw een instrument van en voor het volk geweest. U wijst daar terecht op. Er is binnen onze cultuur de uitspraak dat de beiaard het meest democratische instrument ter wereld is. Dit omdat iedereen er naar luistert en er vaak ook iets over te zeggen heeft. Feitelijk zijn wij de enige musici uit de Middeleeuwse structuur die nog zo ingebed in een eeuwenoude traditie van musicerende overheidsdienaren functioneren.”

Gemeente Utrecht 22 december 2008:

Petit & Fritsen gaat beiaard van Vleuten maken 



Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen gaat de geplande concertbeiaard in de toren van de Torenpleinkerk van Vleuten vervaardigen. In Utrecht heeft het bedrijf al enkele opdrachten op haar naam staan, zoals het carillon van de Gerardus Majellakerk en de Bertenklok in de Buurtoren.
Het initiatief voor de beiaard komt voort uit ‘De Torennota’ waarin de gemeente een aantal beleidsvoornemens beschrijft om de positie van Utrecht als torenstad en beiaardierstad te versterken.

De Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen is één van de oudste familiebedrijven in Nederland. Het bedrijf uit 1660 wordt geleid door Frank Fritsen. In Utrecht heeft de firma een belangrijk deel van het carillon van de Nicolaïkerk gegoten alsmede de luidklokken. Een volledig carillon maakte zij voor de Gerardus Majellakerk in Utrecht. Hun meest recente werkstuk in Utrecht is de Bertkenklok in de Buurtoren die in 2004 werd gegoten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Het initiatief voor de beiaard komt voort uit ‘De Torennota’ waarin de gemeente een aantal beleidsvoornemens beschrijft om de positie van Utrecht als torenstad en beiaardierstad te versterken. Na realisatie van de beiaard van Vleuten beschikt de gemeente Utrecht over drie uitstekende beiaarden in de Domtoren, Nicolaïkerk en de Torenpleinkerk van Vleuten.

De nieuwe klokken krijgen een gezamenlijk gewicht van 6.200 kilo. Samen met de al aanwezige luidklok in de toren zal het instrument ongeveer 7.500 kilo wegen en geldt dan als een middelzware beiaard. De beiaard bestaat uit 51 klokken.

Om de financiën voor de beiaard van Vleuten helemaal rond te krijgen, voert de Utrechtse Klokkenspel Vereniging in de komende maanden gerichte acties. Zo kunnen belangstellenden een klok financieren waar dan hun naam in wordt gegoten. Er is ook gelegenheid om een bezoek te brengen aan de klokkengieterij om daar een gieting van één van de klokken bij te wonen. Alle informatie over dit project wordt in de komende maanden verstrekt via de website van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging: http://www.klokkenspelvereniging.nl en van de actualiteitenpagina van de Domtoren: http://www.utrecht.nl/domtoren.

Gemeente Enkhuizen 23 december 2008:

Kerstliederen carillon Zuiderkerk



Op kerstavond, 24 december, bespeelt de stadsbeiaardier het carillon van de Zuiderkerk van 21.15 uur tot 22.15 uur. Dit is voor aanvang van de kerstnachtdienst.

Hij speelt bekende en minder bekende kerstliederen uit binnen- en buitenland, maar ook Franse Noëls van Daquin en Balbâstre. Deze bespelingen worden verzorgd in het kader van de extra carillonbespelingen van de gemeente Enkhuizen.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312

 

PZC 23 december 2008:

Carillon Zierikzee was even de kluts kwijt

foto Marijke Folkertsma

ZIERIKZEE - Hoor de wind waait door de bómen.... klinkelt het carillon vrolijk. Euhhh, Sinterklaas is toch al weer even het land uit? In Zierikzee nog niet.

Terwijl iedereen zich laaft aan Stille Nacht en Jingle Bells strooit het carillon van Zierikzee nog Sint Nicolaasdeuntjes uit over de stad. Het carillon, waarvan het repertoire in verschillende muziekgroepen is opgedeeld, had rond de 20e automatisch moeten doorschakelen van advents- naar kerstmuziek. Om onbekende redenen schakelde het klokkenspel echter terug. Gisteren is het euvel verholpen.

De Gooi- en Eemlander 17 december 2008:

Carillonklanken Weesp blijven gemoederen beroeren

Weesp - 

De carillonklanken die de gemeentetoren in de nachtelijke uren over de binnenstad van Weesp uitwaaiert blijven een bron van ergernis en felle discussies. De bewonersgroep 'Carillon 16 uur aan' heeft in de afgelopen periode geprobeerd de kwestie op de raadsagenda te krijgen, door een burgerinitiatief te starten.

De bewonersgroep is verbolgen over de weigering van de gemeenteraad Weesp om het burgerinitiatief in behandeling te nemen. Het initiatief wordt gesteund door 117 ondertekenaars. ,,Om onduidelijke redenen heeft de commissie die de agenda van de raad vaststelt het onderwerp niet geagendeerd'', zegt een woordvoerder van de bewonersgroep. ,,De carillonkwestie is vorige week alleen in de commissie algemene zaken (az) besproken. Daar werd bovendien betwijfeld of het burgerinitiatief wel geldig is, terwijl daarvoor 35 handtekeningen voldoende zijn'', aldus de woordvoerder. ,,De commissie az gaf slechts het college van burgemeester en wethouders opdracht de 'wenselijkheid en mogelijkheden te onderzoeken van een enquête in de binnenstad'.''

'Carillon 16 uur aan' vreest een patstelling, nu gemeenteraad en college elkaar de kwestie toeschuiven. ,,Onze groep is immers door het college van b en w naar de gemeenteraad doorverwezen. Dat de commissie az ons nu weer terugstuurt naar het college duidt op algehele handelingsverlegenheid'', aldus de woordvoerder.

Het burgerinitiatief van de bewonersgroep is erop gericht de al jaren bestaande situatie van nachtelijk geluidsoverlast (23.00 tot 07.00 uur) door het carillon te beëindigen. Kern van het initiatief is het schrappen van de bepalingen in de algemene plaatselijke verordening (apv) die op het carillon betrekking hebben. Die bepalingen maken het voor omwonenden onmogelijk een beroep te doen op de milieuwetgeving, die burgers beschermt tegen geluidsoverlast. ,,In een eigen rapport constateerde de gemeente in 1984 al dat het carillon dag en nacht de maximum geluidsnormen overschrijdt. De gemeente zei daar destijds over dat er sprake was van overschrijdingen van 25 tot 33 decibel (dB).'' De binnenstadbewoners zijn van mening dat het carillon vanzelfsprekend 's nachts uitgeschakeld moet worden. ,,In andere gemeenten waar het bestuur wel bereid is op te treden gebeurt dat ook.'' Zij vinden dat als het carillon in de nacht zwijgt de sfeer in de stad daar niet onder lijdt. Het heeft juist als voordeel dat meer Weespers een ongestoorde nachtrust hebben.

De Gelderlander dinsdag 16 december 2008:

Carillon gaat weer klinken

TIEL - Tot en met kerst klinkt elk heel uur de melodie Midden in de winternacht vanuit de toren van de Sint Maartenskerk in Tiel. Het carillon is voorzien van een nieuwe computer. De computer die het carillon aanstuurde was afgelopen zomer getroffen door de bliksem. Nu is er een nieuwe geplaatst.

Daardoor zal het carillon weer om het kwartier spelen, dagelijks van half negen 's ochtends tot zeven uur 's avonds. In het weekend start de automaat een uurtje later.

Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek maakte de nieuwe melodieën. In de kerstperiode klinkt behalve elk heel uur Midden in de winternacht elk half uur Het is geboren het Goddelijk Kind, om kwart voor: Ding Dong merrily on high en om kwart over: Deck the hall.

Vanaf nieuwjaarsdag staan er andere melodieën gepland. Dan zullen ook kinderliedjes als Ik zag twee beren ten gehore worden gebracht. Verder staat dan onder meer het thema Big Ben op het programma. 

Het Carillon in de Gemeente toren

In de toren bij het gemeentehuis bevond zich tot 22 juni 2006 een twee-octaafs carillon. Het geld daarvoor werd bijeen gebracht na een inzamelingsactie van de Cuijkse bevolking. De klokken zijn gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij "Petit & Fritsen" te Aarle-Rixtel in 1957. Op 22 juni 2006 zijn de klokken gedemonteerd om te worden verplaatst naar de nieuwe locatie: de Sint Martinuskerk.
Meer klokken, mooier geluid

Sinds het voorjaar van 2007 is het carillon, wat voorheen in de toren bij het gemeentehuis hing, verplaatst en vergroot naar het meest in het oog springende bouwwerk van Cuijk de St.Martinuskerk. Het heeft daar een plaats gekregen in de rechter- ofwel de zuidertoren.

De oude Martinuskerk, waarvan nu alleen de laat 15de eeuwse toren nog resteert, moest wijken voor de huidige kerk. De Cuijkse Martinuskerk werd op 11 november 1912, de feestdag van de H.Martinus, ingezegend door pastoor Sengers. 
Boven de ingang van de ‘zuidertoren’ zien we een voorstelling van Martinus te paard die een deel van zijn kleding afstaat aan een bedelaar.

De toren is heel goed toegankelijk. Via het trappenhuis (wenteltrap) passeert men na ruim 30 treden de verdieping waar zich het ‘Severijn Orgel’ bevindt. Na ca. 90 treden komt men aan bij de akoestisch uitstekende klokkenzolder. Daar is een nieuwe trap aangelegd voorzien van een platform waar men een prima overzicht heeft van de luidklokken en de rest van de beiaard. Daar kan men dan ook de teksten bewonderen die in een aantal klokken meegegoten zijn. Een tweede trap leidt vervolgens naar het eindpunt: de klavierkamer van de beiaardier, een ruimte van ongeveer 5 bij 5 meter ter hoogte van de wijzerplaat en verder voorzien van rondom glas-in-loodramen. In deze ruimte staat, naast het echte klavier, ook nog een studie/demonstratieklavier. De totale klim telt 135 treden.
Het Cuijkse carillon bevindt zich in een van de best, zo niet de best, toegankelijke torens van Europa. Het kan daardoor, in het bijzonder op het educatieve vlak, een voorbeeldfunctie zijn voor de Nederlandse carillon cultuur.

Nu al wordt het carillon door kenners van de beiaardkunst geroemd om zijn schoonheid en zuiverheid in klank! Cuijk heeft er zondermeer een parel van grote culturele rijkdom bij gekregen. Een toeristische attractie!

Op 7 april, op paaszaterdag, 2007 is het carillon onder grote belangstelling weer feestelijk in gebruik genomen. De voormalige carillontoren, die sinds 1957 deel uitmaakte van het Cuijkse gemeentehuis, is medio januari 2007 gesloopt. 
Vanuit de galmgaten in de rechter toren van de Sint Martinuskerk zal het muzikale spektakel nóg beter tot z’n recht komen. Naast de 25 klokken uit de oude toren, heeft het nieuwe carillon er 23 nieuwe- en de 3 bestaande luidklokken en daardoor een verscheidenheid aan muzikale mogelijkheden bij gekregen. Het klokkenspel is daarmee een samenspel van maar liefst 51 klokken geworden: ‘En dat is te horen zijn’, zegt vaste beiaardier Marcel Siebers. Hij is meeverhuist en kan nu op nog grotere hoogte dan voorheen de stokken van het indrukwekkend nieuwe carillon - met een totaalgewicht van 6600 kilogram - bedienen. De 3 al aanwezige klokken zijn de basis voor het nieuwe carillon. Het gelui is uitgebreid met 2 extra klokken in de reeks Es-F-G-As-Bes.

Het instrument transponeert een kwart omhoog en is op het klavier aangesloten als: Bes-C-D-chromatisch tot en met een hoge D. De klokken werden gegoten in de jaren 1951,1955, 1956 (de 3 luidklokken), 1957 en 2006 (de gemeentelijke carillonklokken). De Es-klok is met 1430kg de zwaarste klok van het Cuijkse carillon.

Alle klokken hebben een zogenaamde randversiering met als tekst: 'Petit & Fritsen me fuderunt" aangevuld met het jaar dat ze gegoten zijn. De 10 grootste klokken zijn voorzien van een extra tekst. Hieronder kunt u documenten downloaden met de gegevens van de 10 grootste klokken (inclusief teksten) en de tekeningen voor het nieuwe carillon. In het laatste document ziet u op een foto van de kerktoren aangegeven waar de klokken, het kerkorgel en het beiaardklavier zich bevinden.
De Cuijkse Beiaardiers

Sinds 1957 hebben de volgende beiaardiers achtereenvolgens het carillon bespeeld:

Concerten op het carillon
Het handspel, het 'stokkenklavier', wordt elke woensdag tijdens de wekelijkse markt van 14.30 tot 15.30 uur bespeeld door stadsbeiaardier Marcel Siebers.
In de zomermaanden vinden er concerten plaats door gastbeiaardiers (vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur). In de voorbije jaren is er door beiaardiers gespeeld uit België, Duitsland, Denemarken, Rusland, Canada en de VS.
Het handspel, het 'stokkenklavier', wordt elke woensdag tijdens de wekelijkse markt van 14.30 tot 15.30 uur bespeeld door stadsbeiaardier Marcel Siebers.
In de zomermaanden vinden er concerten plaats door gastbeiaardiers (vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur). In de voorbije jaren is er door beiaardiers gespeeld uit België, Duitsland, Denemarken, Rusland, Canada en de VS.

Meer weten?

Voor bespelingen t.b.v. bijzondere gelegenheden, zoals bij een huwelijk, of bezichtiging van het instrument kan contact worden opgenomen met de beiaardier:
Marcel Siebers
Mariënweerd 16
5431 GL Cuijk
Telefoon: 0485-315 768
E-mail: siebersbells@home.nl
Website: www.marcelsiebers.nl

Gemeente Schouwen-Duiveland dinsdag 9 december 2008

Eeuwenoud uurwerk terug in Zierikzee


- PERSBERICHT -


P. Priester, conservator. Tel. (0111) 454 462

Wethouder W.G. Renden stelt oud uurwerk weer in werking

EEUWENOUD UURWERK WEER TERUG IN ZIERIKZEE

Vrijdag 19 december beleeft Zierikzee een bijzonder moment. Om ca.15.30 uur stelt wethouder W.G. Renden in het Maritiem museum aan de Mol in Zierikzee een 17 e eeuws uurwerk in werking. Dit gebeurt na de officiële overdracht van het uurwerk door W.Th.M. de Groot van de Stichting tot behoud van het torenuurwerk.

  

Dit eeuwenoude uurwerk is voorlopig te zien in het Maritiem museum. Na de verbouwing van het Stadhuismuseum krijgt het uurwerk daar een definitieve plaats.

Het in werking stellen van dit uurwerk is een opmerkelijke gebeurtenis. Zestig jaar stond het uurwerk stil (op tien voor twaalf) en kreeg de tand des tijds alle kans om aan het uurwerk te 'knagen.' Restauratie bleek begin jaren negentig dermate kostbaar (geschatte kosten 50.000 tot 60.000 euro) dat het toenmalige gemeentebestuur van Zierikzee besloot om het uurwerk te schenken aan het museum Van Speelklok tot Pierement in Utrecht. Hiermee wilde het toenmalige gemeentebestuur het uurwerk voor de toekomst bewaren.

Tot het voorjaar van dit jaar stond dit uurwerk hier in het depot. Toen benaderde het Utrechtse museum de museumcollega's in Zierikzee met de vraag of ze belangstelling voor een uurwerk uit eigen stad hadden. Die medewerkers zijn toen direct op zoek gegaan naar mogelijkheden om het uurwerk alsnog op te knappen. In de persoon van ir. W.Th.M. de Groot van de Stichting tot behoud van het torenuurwerk vonden ze iemand die het uurwerk kon restaureren. W. de Groot verrichtte een knap staaltje vakmanschap en slaagde erin het uurwerk volledig te reconstrueren en te restaureren. Hij deed dit geheel belangeloos.

Het uurwerk is begin december opgebouwd en geïnstalleerd in het Maritiem Museum Zierikzee, waar het blijft tot het moment dat de verbouwing van het Stadhuismuseum gereed is. Daarmee is het uurwerk weer dichtbij de plek waar het jarenlang te zien was: de Zuidhavenpoort.

Het uurwerk kent een veelbewogen verleden. Kort na de Tweede Wereldoorlog constateerde men dat het 'totaal versleten' was en dat restauratie geen zin meer had. Het uurwerk stond jaren stil, met de klok op tien voor twaalf. Mede daarom besloot men in 1963 om het uurwerk uit de havenpoort te halen en te vervangen door het uurwerk en carillon uit het stadhuis. Dit staat er nog steeds.

Het oude uurwerk van de Zuidhavenpoort verdween naar een zolder waar het geleidelijk aan wegroestte. Totdat de gemeenteraad van Zierikzee begin jaren negentig besloot om het uurwerk te schenken aan het museum in Utrecht. Na een jarenlang verblijf daar, is het uurwerk nu weer terug in Zierikzee.

Men kan het uurwerk zien in het Maritiem museum dat van zaterdag 20 december tot maandag 5 januari geopend is.

De openingstijden zijn: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

25 December (1 e kerstdag) en nieuwjaarsdag is het Maritiem museum gesloten.

Gemeente Almere 9 december 2009

Ingebruikname twee nieuwe klokken en nieuw klavier carillon

De Lichtboog in Almere Stad Het carillon van de Lichtboogtoren in Almere Stad heeft een nieuw klavier en twee nieuwe klokjes. Wethouder Cultuur, Arno Visser, zal zaterdag 13 december om 15.30 boven in de toren deze twee klokken laten klinken door het aanslaan van twee toetsen op het nieuwe klavier. Van 16.30 tot 17.15 uur wordt de toren voor het publiek opengesteld. Belangstellenden kunnen dan het nieuwe klavier bekijken en de stadsbeiaardier aan het werk zien.

De gemeente Almere, eigenaar van het carillon en de toren, heeft een nieuw klavier laten installeren ter vervanging van het klavier uit 1985. Bovendien is de beiaard uitgebreid met twee kleine klokjes. Op 31 oktober werden, in aanwezigheid van de Beiaardkring Almere en de stadsbeiaardier, deze twee klokken gegoten bij de Fa. Eijsbouts te Asten, die ook deze revisie uitvoerde.

Met deze revisie en uitbreiding is het carillon van Almere Stad weer helemaal bij de tijd en uitgerust voor de toekomst. Met 50 klokken behoort dit carillon nu, samen met het carillon te Almere-Haven, in aantal klokken tot de twee grootste carillons in Flevoland. Organisatie van deze middag is in handen van de Beiaardkring Almere in samenwerking met de gemeente Almere. De toegang is gratis.

Nieuwe Streekkrant/De Weekkrant Brugge 1 november 2008.

Beiaardier Aimé Lombaert overleden

Brugge - Donderdag is Aimé Lombaert (63) overleden, hij was stadsbeiaardier van Deinze, Brugge, Geraardsbergen, Brakel, Poperinge en Damme.

Lombaert gaf concerten op zowat alle belangrijke beiaarden ter wereld en was als beiaardier internationaal bekend.  In Vlaanderen zette hij de beiaard opnieuw op de kaart. Lombaert werkte mee aan ontelbare opnamen rond de beiaard voor radio en TV en was ook ontwerper–adviseur bij restauraties van beiaarden en klokkenspellen.  In Deinze promootte hij de beiaardkunst o.m. door allerlei activiteiten rond het instrument zoals “concerten in dialoog”, opendeurconcerten en concerten bij speciale gelegenheden.Op 7 november wordt hij begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Deinze, diezelfde avond is er het jubileumconcert ‘20 jaar beiaard in Deinze’. Dit concert was al eerder gepland en een initiatief van Lombaert. Het concert wordt nu een huldebetoon aan de betreurde stadsbeiaardier. (GARE)

 

Stentor - Apeldoorn,Netherlands 20-11-2008

Nieuwe klokken carillon Zeewolde
door Wijnand Kooijmans.

ZEEWOLDE - Het carillon in de toren van kerkelijk centrum Open Haven in Zeewolde wordt binnenkort uitgebreid met drie nieuwe klokken. Dat is mogelijk geworden door financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De nieuwe klokken, zijn evenals de reeds bestaande klokken uit 1986, gegoten door de Koninklijke Eijsbouts in Asten. De klokken worden in december in de toren geplaatst. Dan wordt ook een nieuw stokkenklavier geplaatst. Rond oud en nieuw worden de klokken op feestelijke wijze in gebruik genomen.

Het carillon wordt met de uitbreiding een compleet muziekinstrument met in totaal vijftig klokken. Dat betekent dat nagenoeg alle muziek die voor carillon is geschreven, zonder ingrijpende wijzigingen kan worden uitgevoerd.

De grootste klok, met een gewicht van ongeveer vijfhonderd kilogram, is evenals de reeds bestaande basklokken voorzien van een randversiering met paardenmotief, de naam van de gier en de de naam van de sponsor. Op de zijkant van de klok staat bovendien een gedicht over de klokken van Zeewolde:

Goud glimmend

gloeien klokken

in hun houten hoge huis

weerkaatsen door de polderzon

stralend die alles verwarmen.
Het kleinste nieuwe klokje voor het carillon in Zeewolde is voorzien van de naam van erelid Jan Verschoor van de Vrienden van het Carillon. Hij ging een kijkje nemen bij zijn eigen klok die in december wordt bevestigd in het carillon. foto Vrienden van het Carillon Zeewolde

Het kleinste klokje is voorzien van de naam Jan Verschoor, erelid van de vereniging Vrienden van het Carillon Zeewolde.

De gemeente Zeewolde heeft ook geld vrijgemaakt om het carillon volgend jaar te kunnen renoveren. Dan wordt de oude carilloncomputer vervangen. 

Carillon Goes op site Lou Reed

Provinciale Zeeuwse Courant dinsdag 4 november 2008 | 


GOES - Het Goese carillon is sinds kort te horen op de internetpagina van Lou Reed, de Amerikaanse rockzanger en gitarist.
Stadsbeiaardier Sjoerd Tamminga laat al tien jaar het nummer Perfect Day van Lou Reed door de Goese winkelstraten schallen. Een opname daarvan heeft Reed nu op zijn website geplaatst.

Goesenaar Eddy Beekman (van Stichtlicht) en Kris Elzer uit Groningen legden voor hun carillonproject Bonding Bells contact met Reed. Volgend jaar op Koninginnedag moet het nummer Pefect Day op alle carillons in het land klinken.

Het is tevens de bedoeling dat Sjoerd Tamminga dan het grootste carillon bespeelt en wel in de Riverside Church in New York. Dat past dan ook weer mooi in het jaar waarin 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Amerika worden herdacht.

Beekman en Elzer troffen Reed afgelopen zaterdag in Groningen, waar de ster een optreden van zijn vrouw Laurie Anderson bijwoonde. Beekman, een bewonderaar van Lou Reed: "Hij bespeelde ook even het carillon van de Martinitoren: Jingle Bells."

Website van Lou Reed  Luister hier naar Perfect Day van Lou Reed op de beiaard van Goes

Uit: deStentor maandag 06 oktober 2008

VVD Raalte wil bespeling carillon

door Benny Koerhuis. 
RAALTE - De VVD-fractie wil de bezuiniging op het Raalter carillon terugdraaien. Sinds de beiaardier is 'wegbezuinigd' klinkt het klokkenspel in de toren van de basiliek van de Heilige Kruisverheffing alleen nog maar computergestuurd.De VVD vraagt het college met voorstellen te komen om een structureel bedrag in de begroting van 2009 op te nemen voor het bespelen van het carillon, en op zoek te gaan naar een beiaardier.
,,Het is vreselijk jammer dat 'ons carillon' alleen mechanisch zijn geluid laat horen'', stelt de in het Raalter college vertegenwoordigde partij in een brief aan B en W. Zoals beiaardier Leon van der Eijk bij zijn noodgedwongen afscheid al zei, is handmatige bespeling van het carillon van groot belang voor het behoud van het instrument. Zo'n kenner hoort onmiddellijk wanneer klokken of het mechanisme een opknapbeurt nodig heeft. Als langer met noodzakelijk onderhoud wordt gewacht, loopt de schade alleen maar op. 

Uit: Brabants Centrum 2 oktober 2008

HANS KRONENBURG IN CONCERT MET BOXTEL'S HARMONIE
Beiaardier neemt afscheidvan Petrustoren


DOOR HENK VAN WEERT

Zo'n dertig jaar was Hans Kronenburg de vastse bespeler van het carillon in de Sint-Petruskerk. Komend weekeinde neemt hij afscheid en kan het publiek hem eindelijk eens aan het werk zien. Zijn eenzame positie op de klokkenzolder van de Boxtelse kerktoren verruilt hij voor een plek achter Europa's grootste rijdende beiaard die aan de voet van de Boxtelse kerktoren wordt geparkeerd. Daar treedt Kronenburg op samen met Boxtel's Harmonie.

OP DE FOTO: Hans Kronenburg poseert bij de grootste luidklokken in de Sint-Petrustoren. Na ongeveer dertig jaar stopt hij als beiaardier. (Foto: Albert Stolwijk). Stolwijk).

Op de klokkenzolder van de Sint-Petrustoren staan twee witte gympen. Het merendeel van de tijd staan ze stil en onberoerd. Maar op vrijdagochtend stappen er twee voeten in: die van Eindhovenaar Hans Kronenburg. Hij gebruikt ze niet om in een recordtempo de toren te beklimmen, maar om de pedalen van het carillon te bedienen. Lustig schuivend op een speciale zitbank ramt hij met zijn vuisten op de houten 'toetsen' van het klavier. Na zo'n dertig jaar binnenkort voor het laatst…

Het is een hele klim naar de verdieping met de bovenste galmgaten van de eeuwenoude kerktoren. Na de 131 ongelijke treden van de stenen wenteltrap volgen nog twee steile eikenhouten trappen om de cabine te bereiken waarin Kronenburg (Arnhem, 1940) op vrijdagochtend tijdens de weekmarkt een uur lang het carillon bespeelt. Onder hem hangen in een zware eikenhouten klokkenstoel onder meer de vier grote luidklokken die de basis vormen van de in 1968 gebouwde beiaard. Boven de beiaardier hangt het merendeel van de overige 44 klokken die werden gegoten door de wereldberoemde klokkenmakers van Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel.

Kronenburg is verknocht aan de Boxtelse beiaard. Toch neemt hij binnenkort afscheid. ,,Sinds mijn pensionering wonen mijn vrouw en ik enkele maanden per jaar in Frankrijk. En hoewel ik ook daar af en toe in de gelegenheid ben om een carillon te bespelen, is dat te weinig om 'bij' te blijven. Daarom heb ik besloten te stoppen, maar het gaat me wel aan mijn hart, moet ik bekennen nu de datum dichterbij komt." Hij speelt 'Toen de hertog Jan kwam varen…' Vanwege zijn naderende vertrek in mineur…

De Eindhovense musicus werd in het begin van de jaren zeventig aangestoken door wat het noemt het 'carillonvirus'. Ik was onderwijzer en studeerde schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en kreeg daar les van Sjef van Balkom. Die was onder meer directeur van de muziekschool in 's-Hertogenbosch, maar ook beiaardier in de Sint-Jan. Hij nam me een keer mee de toren in. Vanaf dat moment was ik verkocht", vertelt Kronenburg.
EENZAAM
Samen met onder meer Mathieu Dijker, de latere dirigent van het Maria Reginakoor, volgde Kronenburg een opleiding tot beiaardier aan het conservatorium in Amersfoort. Praktijkervaring deed hij op in Hilvarenbeek, waar gelegenheid was op het carillon te oefenen.

,,Daar vertelde iemand dat ook in Boxtel een mooi carillon beschikbaar was dat echter geen bespeler had. Ik trok de stoute schoenen aan en benaderde deken Martien Bertens, die direct toestemming gaf. Pas na een jaar of zo kwam ik erachter dat er wel degelijk een beiaardier in Boxtel was: Evert Kagei. Hij was echter ziek en nauwelijks in staat het carillon te bespelen. Niemand had me dat ooit verteld. Als ik eraan terugdenk, voel ik me nog steeds bezwaard."

Af en toe bespeelde Kronenburg andere carillons, maar alleen in Boxtel was hij de vaste bespeler. ,,Daarnaast gaf ik muziekles op de pedagogische academie en de open universiteit. Bovendien dirigeerde ik jarenlang het Helmonds Kamerkoor en heb ik een ensemble dat oude muziek maakt met instrumenten uit vroeger eeuwen. Zelf speel ik daar de trombone."

Die andere muzikale activiteiten zijn heel anders dan die van beiaardier. ,,Feitelijk is het bespelen van een carillon een heel eenzame bezigheid. Je zit in je uppie daarboven in die toren en strooit de klanken uit over het winkelend publiek. Maar je hoort nooit of de mensen in de straat het leuk of mooi vinden. Sterker nog: je kent je publiek niet eens en dus weet je ook niet wat voor impact je carillonspel heeft."
AFSCHEIDSCONCERT
Voor zijn afscheid daalt Kronenburg uit zijn eenzame positie in de Petrustoren neer en neemt hij plaats achter het grootste rijdende carillon van Europa waarop hij op diverse plekken in Boxtel kleine concerten zal verzorgen. Dat gebeurt zaterdag 4 oktober onder meer op het kerkplein voor de Sint-Petruskerk, voor aanvang van de avondmis en op zondag 5 oktober tijdens het Herfstfestijn.

,,Het laatste optreden belooft heel speciaal te worden. Ik speel dan samen met Boxtel's Harmonie. In de jaren tachtig heb ik ook al eens met de Gildenbondsharmonie gespeeld, maar dat was vanuit de toren. Via een camera had ik verbinding met de dirigent. Door te kiezen voor een rijdend carillon hoop ik dat de contacten tussen het orkest en mij makkelijker verlopen."

'Heel leuk' vindt Kronenburg het dat hij de carillonpartij kan invullen van de jubileumhymne die speciaal voor het honderdjarig bestaan van beide Boxtelse muziekkorpsen is gecomponeerd. Glunderend: ,,We laten eerst het carillon in de toren spelen. Daarna neem ik het geleidelijk aan over en vervolgens hoort het publiek de compositie van Mari van Gils: Portantes Sanguinem Sacrum. Ik heb een complete carillonpartij voor dat stuk te schrijven. Het wordt een bijzonder afscheid."

Het concert aan de voet van de Sint-Petrustoren begint zondag om 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Bij slecht weer vindt het optreden met de harmonie geen doorgang. Het rijdende carillon, dat eigendom is van klokkenfabriek Koninklijke Eijsbouts uit Asten en zaterdag vanuit Praag in Boxtel arriveert, is zaterdag en zondag te beluisteren voorafgaand aan de verschillende eucharistievieringen in de Sint-Petruskerk. Tijdens de hoogmis (10.30 uur) staat het Carilloncomité Boxtel stil bij het afscheid van de beiaardier. Aan het einde van de mis kunnen belangstellenden de musicus de hand schudden. 

OP DE FOTO: Beiaardier Hans van Kronenburg in actie op de klokkenzolder van de Boxtelse kerktoren. (Foto: Albert Stolwijk)

Uit: Brabants Centrum 25 september 2008

ZESTIG MILLE NODIG VOOR REVISIE
Carillon Petrustoren
toe aan restauratie

OP DE FOTO: De magneethamers, het overbrengingsmechanisme en de klepels van het carillon in de Sint-Petrustoren zijn dringend toe aan een restauratiebeurt. (Foto: Albert Stolwijk).

Het carillon in de Sint-Petrustoren is hard toe aan een restauratiebeurt. Veertig jaar geleden werden aan de vier bestaande luidklokken 44 grote en kleine bronzen klokken toegevoegd om de kerktoren daadwerkelijk te kunnen laten zingen. Het mechanisme is na vier decennia grotendeels versleten en moet de komende tien jaar worden vervangen. Voorzichtig droomt het carilloncomité zelfs van een uitbreiding.

Aan het onderhoud van het carillon is de voorbije jaren weinig of geen aandacht geschonken. De noodzakelijke restauratie komt dan ook niet onverwacht. Zes jaar jaar geleden stapten Steven van Groeningen en Jan Jaspers, die samen het carilloncomité vormen, al naar de gemeente Boxtel om een financiële bijdrage te vragen. Dat leidde twee jaar geleden tot een subsidietoezegging van 25.000 euro, vertelt Van Groeningen. Bij de twee grootste en meest bekende klokkengieterijen in Nederland, Koninklijke Eijsbouts in Asten en Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel, werden offertes opgevraagd.

,,Eerlijk gezegd zijn Jan en ik onvoldoende deskundig om te beslissen wat er nu daadwerkelijk moet gebeuren. Daarom hebben we Joost van Balkom om advies gevraagd. Hij bespeelt in navolging van zijn vader en grootvader het carillon van de Sint-Jan in 's-Hertogenbosch en heeft in Nederland een grote naam als beiaardkenner. Van Balkom heeft een rapport geschreven waarin zowel de toestand van het carillon als de inhoud van beide offertes wordt beoordeeld. Daarin wordt duidelijk dat de subsidie die de gemeente heeft toegezegd volstrekt ontoereikend is. Er is minimaal eens zoveel geld nodig om de beiaard weer helemaal op te knappen", vertelt Van Groeningen.
VERSTERKING NODIG
Het budget van het carilloncomité en de offertes van beide klokkengieters lopen ver uiteen. ,,Zelf hebben we alleen onze jaarlijkse subsidie van zo'n 1.800 euro en daar betalen we de bespelingen door de beiaardier op de vrijdagen en bepaalde feestdagen van. Naast de toegezegde subsidie voor de restauratie (25 mille) hebben we geen andere middelen. Mogelijk dat we een beroep op andere fondsen kunnen doen of dat er andere manieren te bedenken zijn om geld bijeen te brengen. Het is echter ondoenlijk om zoiets met tweeën te doen. Daarom zoeken we versterking. Mogelijk kan er zelfs een aparte stichting hiervoor in het leven worden geroepen", stelt Van Groeningen.

De offertes van zowel Petit & Fritsen (die in 1968 de beiaard bouwde) en Koninklijke Eijsbouts (dat in 2001 de automatische beiaardbesturing verving door een computer) lopen niet ver uiteen en gaan uit van bedragen die tussen de vijftig- en zestigduizend euro liggen.

Het carilloncomité zou – gelet op de krappe geldmiddelen – kunnen besluiten alleen de hoogst noodzakelijke reparaties uit te voeren. Van Balkom is daar geen voorstander van. 'De kans is groot dat deze herstelwerkzaamheden niet tot het gewenste resultaat leiden', schrijft de Bossche carillonkenner.

De overbrenging tussen het klavier en de klepels dient te worden vervangen; het klavier zelf dient te worden gemoderniseerd en de klepels zijn verroest en dienen ook te worden vernieuwd. Bovendien zijn magneethamers, waarmee de computergestuurde carillonautomaat de klokken bespeelt, volledig versleten. Daarnaast een klankanalyse nodig omdat de beiaard vals klinkt, mogelijk door corrosie.

UITBREIDING?
Van Balkom is er een voorstander van om een restauratieplan te maken waarbij de beiaard zo optimaal mogelijk wordt vernieuwd. Hij doet de suggestie om de Boxtelse bevolking over maximaal tien jaar, als de beiaard vijftig jaar bestaat, niet alleen een compleet gerenoveerd carillon aan te bieden, maar het carilloncomité ook in staat te stellen om extra bespelingen van de klokken mogelijk te maken.

Van Groeningen: ,,En door drie nieuwe klokken aan de beiaard toe te voegen is het zelfs mogelijk om van het Boxtelse carillon een voor Nederland uniek instrument te maken. Maar daar moeten we dan nog wel 75.000 euro extra uittrekken. Van de ene kant is dat een enorm bedrag, maar anderszins houdt de gemeente Boxtel elk jaar geld over. Dus waarom niet, droom ik dan hardop."
NIEUWE BEIAARDIER
Het Boxtelse carillon krijgt binnenkort een nieuwe vaste bespeler. Eindhovenaar Hans Kronenburg (68) geeft het stokje na zo'n dertig jaar over aan de hierboven genoemde Joost van Balkom. Hij valt – samen met Nan Los uit Waalre – in als Kronenburg verhinderd is en kent het Boxtelse carillon dus.

In het weekeinde van zaterdag 4 en zondag 5 oktober neemt Kronenburg afscheid. Speciaal daarvoor laat het carilloncomité de grootste rijdende beiaard van Europa naar Boxtel komen. Op diverse plekken in de gemeente wordt het instrument opgesteld voor enkele concerten. De afsluiting van die concertreeks belooft zondag 5 oktober bijzonder te worden. Boxtel's Harmonie speelt dan samen met beiaardier Kronenburg onder andere de jubileumhymne Portantes Sanguinem Sacrum, waarin componist Mari van Gils carillonspel heeft verwerkt.

OP DE FOTO: Blik op enkele van de grootste bronzen klokken die de basis van de Boxtelse beiaard vormen. (Foto: Albert Stolwijk).

Uit: Reformatorisch Dagblad 25 september 2008

Zuiver kristallen klokken voor Vleutens carillon

Gertrude Brouwer


ACQUOY - Het atelier van glasblazer Bernard Heesen in Acquoy, vlak bij Leerdam staat vol met rode vazen met een gat aan de onderkant. Niet zo functioneel op het eerste gezicht. Dat er klank in de vazen zit, wordt pas duidelijk als de kunstenaar een trommelstok in zijn hand neemt en een van de vazen aantikt. Hij is bezig met het maken van een carillon.

Glasblazer Bernard Heesen in Acquoy bezig met zijn glazen carillon.

Al sinds februari heeft Heesen bijna geen tijd meer voor het maken van eigen kunstzinnige creaties; het blazen van de klokken neemt hem volledig in beslag. Het is zijn eigen initiatief om dit carillon te maken. In een overleg met de projectgroep Leidsche Rijn in februari van dit jaar wordt het idee geboren. Het carillon zal deel uit gaan maken van een toren aan een plein bij een school.

Heesen heeft op dat moment geen enkel idee of een glazen klok überhaupt wel mogelijk is. Daarom overlegt hij met klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Uit testen van dit bedrijf komt naar voren dat een glazen carillon technisch geen bezwaren oplevert.

De klokken gaan er heel anders uitzien dan de glasblazer aanvankelijk denkt. „Ik vind het wel grappig dat die klassieke klokvorm in glas helemaal geen goede klank geeft”, grijnst Heesen. Uiteindelijk krijgen de klokken een heel eenvoudige vorm; het lijken net vazen. Van tevoren is al bekend dat de klokken ook niet al te zwaar mogen worden, omdat het handmatig blazen van de klokken dan niet mogelijk is. In de klokken is nog wel metaal verwerkt: de klokken zijn gemaakt van loodkristal.

Heesen maakt de klokken in een fabriek in het naburige glasstadje Leerdam. Hij heeft wel een eigen atelier, dat gevestigd is in een voormalig stoomgemaal, maar daar zijn de mogelijkheden beperkt. Rond de glasblazer staat een heel comité van mensen die hem helpen. Beiaardiers verrichten de nodige testen. Iedere twee weken komt een deskundige om de zuiverheid van de nieuw geblazen klokken te testen. Als de klank te sterk afwijkt, begint al het werk weer opnieuw. „Ik ga er niet aan slijpen. Dan ben ik zeker een dag bezig. In diezelfde tijd kan ik ook negen of tien nieuwe klokken blazen.”

De glaskunstenaar heeft de afgelopen maanden een enorme voorraad klokken geblazen. Dat is en blijft handwerk. Aan ieder zuiver exemplaar gaan meestal zo’n tien missers vooraf.
Heesen denkt dat er een nieuwe vorm van musiceren is uitgevonden met het bespelen van een glazen carillon. De primeur heeft hij naar eigen zeggen echter niet. „In de kunstcollectie van tsaar Peter de Grote is ook een glazen klok aanwezig. Niemand weet of die bespeeld kan worden. Hij staat in een vitrinekast ergens in het Russische Sint-Petersburg. Je mag er niet met je vingers aankomen, dus we zullen het wel nooit weten ook.”

Door een radiografisch besturingssysteem hoeven beiaardiers niet in de toren te zijn om het carillon te bespelen. Ze kunnen ook op het plein onder de toren gaan zitten met het keyboard op schoot. Heesen: „Dat geeft het klokkenspel een dynamisch karakter.” Het carillon is aanslaggevoelig, net als een piano. Dit betekent dat bij een harde aanslag de klokken ook luider klinken.

De toren waarin het carillon moet komen wordt gedecoreerd met blauwe glazen bollen, die een plek krijgen in het metalen raster waar de toren van is gemaakt. Heesen gaat daarvoor om de twee weken naar Tsjechië, waar glasblazers de techniek in huis hebben om bollen te blazen ter grootte van meer dan 40 centimeter doorsnee. „De glazen bollen symboliseren de Hollandse lucht. Ik probeer me soms een voorstelling te maken van het uiteindelijke resultaat. Dan kijk ik omhoog en probeer ik de toren voor me te zien. De blauwe bollen zijn heel prominent en contrasteren met de hardheid van het metaal. De rode klokken zullen wat verborgener hangen.”De geboren Leerdammer hoopt dat alles goed gaat bij het ophangen van de bollen en het loodzware carillon in de toren. De vijftig klokken zullen in losse panelen omhoog worden getakeld. „Laat het dan alsjeblieft niet stormen, want dan vrees ik het ergste voor mijn klokken”, zegt Heesen. Ook het gevaar van vandalisme sluit hij niet uit. „Tegen onverlaten met een geweer doe je niets.” De blauwe bollen komen vanaf 6 tot 7 meter van de grond te hangen.

De toren wordt over drie weken opgebouwd. Wanneer ook de klokken zijn opgehangen en de blauwe bollen zijn aangebracht zal de opening worden gevierd in april volgend jaar. Kinderen van een school in de buurt van de toren krijgen allemaal de gelegenheid om het instrument te bespelen.

De glasblazer is blij dat de klus bijna is geklaard. „Ik wil weer ’normaal’ bezig zijn met kunstobjecten.” In het atelier staan kunstig gevormde voorwerpen, uitgevoerd in glanzend glas en felle kleuren. Heesen is tevreden over het sterke staaltje dat hij heeft geleverd, maar: „Het is nu ook wel weer goed geweest.”

Uit: Utrecht.nl

Europese subsidie voor bouw Zingende Toren 

Het project de ‘Zingende Toren’ krijgt van het college een Europese subsidie van € 250.000,00. Met deze en andere subsidiebijdragen van de gemeente Utrecht en verschillende fondsen kan de bouw van de Zingende Toren in Vleuterweide van start gaan. Naar verwachting is de Zingende Toren begin 2010 gereed.

Met de Zingende Toren wordt een 'land mark' toegevoegd aan de nieuwe Cultuurcampus van het centrumgebied Vleuterweide in Leidsche Rijn. De Zingende Toren is een initiatief van de kunstcommissie van de Cultuurcampus. Het glazen carillon is met vijftig klankschalen uniek omdat het zowel een beeldend kunstwerk is als een muziekinstrument.

Voor het carillon worden vernieuwende composities gemaakt en rond de toren worden evenementen georganiseerd. De Zingende Toren draagt bij aan het verbeteren van de uitstraling van de nieuwe woonwijk Vleuterweide en het stimuleren van activiteiten in de wijk en het nabijgelegen winkelcentrum.

De toegekende subsidie is afkomstig uit het Kansen voor West programma dat onderdeel uitmaakt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In dit Europese subsidieprogramma bundelen de G4 hun krachten met de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Kern van het programma is versterking van de economische structuur die moet leiden tot groei van het Europees concurrentievermogen en meer werkgelegenheid. 

Uit: Reformatorisch Dagblad 12 september 2008

Vernieuwd carillon in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Met een concert van klokgelui en trombonegeschal is vrijdagmiddag het Oranjecarillon in Vlaardingen weer in gebruik genomen.

De beiaard in de toren van de Grote Kerk is na een grondige opknapbeurt teruggehangen in de toren aan de Markt.

Het uit 1950 daterende carillon is tijdens de restauratie opnieuw gestemd. Bovendien zijn de klokken nu zo aan de plafondbalken gemonteerd dat de klanken vrijuit door de galmgaten uit de toren kunnen klinken. Dat levert een voller geluid op.

„Na de restauratie kan het carillon zich meten met de beste in Nederland en daarbuiten”, aldus restauratiebegeleider Arie Abbenes.

Het carillon omvat ook een nieuwe klok, die de naam Willem-Alexander-Máxima draagt. Drie oudere klokken zijn vernoemd naar koningin Wilhelmina en naar koningin Juliana en haar vier dochters. Aan de nieuwe klok is ook een spreuk meegeven: ”Klok van tijd en van muziek, streel het oor van uw publiek”.

Uit: BN De Stem vrijdag 12september 2008

Rockers spelen met peperbus: Klok-'n-roll



door Willem Jongeneelen. vrijdag 12 september 2008

BRUGGE - Het lijkt een vreemde combinatie:  rockgitaren, bas en drums met een beiaard. 

Een eerder optreden dit jaar van De Portables, als voorprogramma van De Kreuners, mét Frank Deleu op de 47 klokken bovenin het belfort van Brugge was een groot succes voor de duizenden verraste toeschouwers. Het optreden met het lichtere klokkenspel van de Peperbus belooft volgens de muzikanten alleen maar mooier te worden. 
Op hun cd’s ontpopt het Vlaamse kwartet zich als een veelzijdige postrockband met hilarische songtitels en uitstapjes richting indierock, elektronische pop, lounge en swingjazz. Hoe veelzijdig ook, de optredens met beiaardier Frank Deleu slaan voorlopig alles. Wio D’Hespeel, Hans Gruyaert, Bertrand Lafontaine en Jürgen De Blonde kunnen er wel om lachen. „We zijn een band met lage ambities. We streven geen internationale doorbraak na en vinden dat fun de belangrijkste drijfveer voor de band moet blijven. Begrijp me goed, als succes op onze weg komt en we krijgen mooie optredens aangeboden, dan is dat prachtig, maar niet meer dan mooi meegenomen. Door die houding maken we het voor onszelf mogelijk om zo veel verschillende muzikale wegen in te slaan. Bij voorkeur tegelijkertijd, dat maakt het spannend”, aldus Jürgen De Blonde. Hij speelde in dit speciale project een voortrekkersrol. De Blonde verklaart blij verrast te zijn dat de band gepolst werd om deze twee optredens met beiaard te verzorgen. „We hebben als band ooit besloten alle invloeden toe te laten. Dus ook deze! Er waren al tranceversies van onze nummers, we gingen met Nederlandstalige rock in de weer, we bezitten lang uitgesponnen aan de postrock gelinkte instrumentals, er zijn dub- invloeden en we experimenteren de laatste tijd veel met Turkse muziek. En niet te vergeten: we bezitten humor! Na dit verzoek zijn we gelijk ideetjes gaan sprokkelen. Wat kunnen we doen met een beiaard? Welke songs zijn te gebruiken en welke niet? Al in een vroeg stadium hebben we met Frank Deleu gecommuniceerd. Onze eerste ontmoeting was fantastisch. We hadden geen flauw idee wat voor mens hij was. Eerlijk gezegd was ik redelijk bevooroordeeld, omdat een beiaard toch niet bekendstaat als een vooruitstrevende instrument met dito repertoire. Frank bleek het tegenovergestelde van wat ik verwacht had. Hij is juist enorm geïnteresseerd in het vernieuwende aspect van de beiaard en speelt veel hedendaagse muziek. Zijn experimenteerzucht was een geweldige opsteker.” Frank Deleu (56 jaar) is van jongsaf aan bezeten van muziek. Hij volgde een klassieke muziekopleiding en ging op zijn twintigste naar de beiaardschool in Mechelen. „Het feit dat ik vooral met klassieke muziek bezig ben, betekent niet dat ik niet opensta voor leuke experimenten. Dit is er zo een. Drie jaar geleden hebben we al eens een eerste poging samen ondernomen. Dat is toen meegevallen. Deze keer hebben we harder gewerkt aan repertoire dat past, want het traditionele beiaardrepertoire werkt niet. Ik heb me aangepast aan de groep. Een probleem is de communicatie. Die verloopt niet direct; er is geen oogcontact. Het grootste probleem tijdens het spelen is namelijk de synchronisatie. Mijn geluid komt van boven. Het belfort in Brugge is 80 meter hoog. Met de snelheid van het geluid betekent dat dat je een kwart seconde te laat bent als je gelijk speelt. De Peperbus in Bergen op Zoom is lager. Dat is ’n voordeel.” Als uitgangspunt voor de te spelen set is bewust voor het repertoire van De Portables gekozen. Jürgen <TH>De Blonde stuurde de partituren per computer door naar Frank Deleu. Repeteren is amper mogelijk en zeker niet met het dienstdoende carillon ter plaatse. Veel gaat dus 20 september in Bergen op Zoom op goed geluk. Deleu: „We hebben wel het een en ander uitgeprobeerd. Er is in België een constructeur van klavieren voor beiaards die te bespelen zijn, omdat er gesampelde klanken inzitten. Ja, die zouden we ook op een podium kunnen gebruiken, waardoor we gelijktijdig samen zouden kunnen spelen. Het gevoel is echter minder romantisch, omdat de klanken dan gewoon uit een luidspreker komen in plaats van uit de toren. Dat doen we dus niet.” In het repertoire van De Portables wordt de beiaard vooral benut om een klankdecor te scheppen. De Blonde: „Het verschilt per nummer. In Here I Stand speelt de beiaard de partij die op de cd door een gitaar wordt verzorgd. Wij volgen tijdens het nummer dan het spel van Frank. Het gebeurt ook dat we Frank een toonreeks opgeven en wij vervolgens onze gang gaan. Hij mag dan vrijuit improviseren binnen die beperkte toonladder. Het nummer Question &amp; Answer hebben we speciaal voor de combinatie rockband en beiaardier geschreven. In Brugge hebben we verder, bij wijze van experiment, de basklok aan het trillen gebracht met een apparaatje dat normaal gebruikt wordt voor het ijken van een klok. Je hoort de toon van de klok, maar zonder de aanslag. Het gaf een heel speciaal effect. We gaan dat experiment in Bergen op Zoom zeker herhalen. Ook zullen we een paar covers spelen. In ieder geval komt Crockett’s Theme, oorspronkelijk gecomponeerd door Jan Hammer voor de politieserie Miami Vice, voorbij en ook leek het ons een sympathiek idee om bij jullie een song van Nederlandse oorsprong te spelen. Dat wordt Seasons van de Earth &amp; Fire.”


Zowel band als stadsbeiaardier zien uit naar het avontuur in Bergen op Zoom. Muzikaal-technisch heeft het optreden met de 48 klokken van de beiaard van de Peperbus volgens Frank Deleu nóg een groot voordeel ten opzichte van die in Brugge. „De beiaard in Bergen op Zoom is veel lichter en staat in een andere toonaard. Dat heeft als bezwaar dat we alle partijen daar op hebben moeten aanpassen en herschrijven, het voordeel zal hopelijk zijn dat het geluid beter in balans is. De grote klokken in Brugge zijn voor dit soort optredens eigenlijk iets te zwaar. De basklokken zullen dan wellicht iets minder spectaculair en zwaar klinken, het geheel zal rijker en harmonischer zijn. Dat hopen we toch. We zijn zelf ook razend benieuwd!”


Het gratis optreden van De Portables en beiaardier Frank Deleu begint zaterdag 20 september om 17.00 uur op de Grote Markt van Bergen op Zoom. 

Uit: PZC woensdag 27 augustus 2008

Religieus erfgoed vertaald in beiaardklanken

Geert D'hollander bespeelt het carillon van het stadhuis in Zierikzee. foto Dirk-Jan Gjeltema


ZIERIKZEE - Geen oud-Hollandse deuntjes maar suites en sonates. Muziekstukken met een boodschap.
De uit België afkomstige beiaardier Geert D'hollander speelde gisteren op het carillon van het stadhuis in Zierikzee liederen behorend tot het religieus erfgoed van Nederland. D'hollander koos voor werk van Zeeuwse meesters en hun (zuid)Nederlandse tijdgenoten. Voor de kenners: componisten als Pieter Busteijn uit Middelburg, Johan Snep uit Zierikzee en Willem Lootens uit Middelburg. D'hollander wisselde het werk van deze Nederlandse meesters af met dat van Belgische componisten als Ioannes de Gruijtters uit Antwerpen en Matthias van der Gheyn uit Leuven.

D'hollander studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en behaalde in 1982 zijn diploma aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Hij won circa dertig internationale wedstrijden voor zowel beiaard als beiaardcompositie. Het concert van D'hollander op het Zierikzeese carillon maakt deel uit van een reeks van tien en is onderdeel van het programma 'Zeven eeuwen muziek in Zeeland' waarmee wordt ingespeeld op het jaar van het religieus erfgoed.

Uit: Reformatorisch Dagblad 25 augustus 2008

Fotoserie kerk Monnickendam



MONNICKENDAM - Het Noord-Hollandse stadje Monnickendam sloot zich in 1572 aan bij de Reformatie.


De plaatselijke rooms-katholieke kloosters Galilea en Mariëngaarde werden onteigend en hun landerijen verkocht. De stadsregering besloot van het geld een nieuwe stadhuistoren met carillon te laten bouwen. In 1596 was de 33 meter hoge toren gereed. Trots van de toren zijn de vijftien klokken die door de beroemde Mechelse klokkengieter Peter van den Ghein III zijn vervaardigd. Monnickendam beschikt hiermee over het oudste carillon in originele staat in Nederland.Vroeger hing de toonzuiverheid van klokken af van geluk en vakmanschap, totdat de gebroeders Hemony in 1643 een procedé voor het stemmen van kerkklokken uitvonden. De rijkere steden gingen er al snel toe over hun oude klokken te vervangen door grotere en zuiverdere exemplaren. Monnickendam maakte toen echter al een periode van afnemende welvaart door en besloot zijn carillon niet te vervangen.

Persbericht Gemeente Vlaardingen:

Carillonconcert voor de hele stad

22 augustus 2008

Klokgelui en trombonegeschal. Het Oranjecarillon is na een grondige restauratie terug in de toren van de Grote Kerk op de Markt en dat wordt gevierd. Op vrijdag 12 september is vanaf 16.00 uur de feestelijke ingebruikname van het gerestaureerde carillon. Iedereen is welkom om mee te genieten van het samenspel tussen beiaard en het trombonekwartet van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Bij de restauratie zijn de klokken opnieuw gestemd en is er een nieuwe bovenstoel aangebracht. Deze klokkenstoel is aan het plafond gemonteerd. Hierdoor kunnen de klanken vrijuit aan alle kanten door de galmgaten ontsnappen en zal het carillon nog voller klinken. Bij een dergelijke omvangrijke restauratie is het een goed gebruik het carillon met een nieuwe klok uit te breiden. Deze nieuwe klok wordt door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. geschonken aan Vlaardingen.

Programma
De feestelijke ingebruikname van het carillon en de nieuwe klok is voor iedereen vrij toegankelijk en begint om 16.00 uur met een bijeenkomst in de Grote kerk. Tijdens de bijeenkomst is er een gedicht van de stadsdichter, geeft de adviseur van het project Arie Abbenes een toelichting op de restauraties en is de overdracht van het carillon van Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken BV uit Asten aan wethouder Jan Robberegt. De wethouder maakt vervolgens de naam van de nieuw gegoten klok bekend en de tekst die op de klok te lezen is.

Daarna kan men buiten vanaf 16.30 uur genieten van een concert van Stadsbeiaardier Bas de Vroome en het Trombonekwartet van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De trombonespelers zullen vanaf de trans van de kerktoren spelen.

Expositie
Ter afsluiting is er in de Grote kerk nog een glaasje te drinken en kan men de gemeentelijke kunstvitrines bezichtigen. Hierin onder andere aandacht voor de klokken van de Grote kerk. Er is beeldmateriaal te zien van het gieten van de nieuwe klok, maar er zijn ook gipsscherven van de mal die in de oorlog van de grote klok gemaakt werd voor hij door de Duitsers werd afgevoerd. De expositie is een dag later, zaterdag 13 september (Open Monumentendag), voor het laatst te zien.

Van de bevolking
Een van de redenen om het gerestaureerde carillon te openen met een concert voor alle Vlaardingers is dat het carillon ook van alle Vlaardingers is. De gemeenteraad besloot op 31 augustus 1948 ter gelegenheid van het vijftig jarige regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina tot aanschaf van het klokkenspel in overtuiging dat het aanbrengen van een klokkenspel in de toren der Grote Kerk door de volkomen instemming en sympathie der gehele bevolking onzer gemeente zal worden gedragen. En dat bleek: binnen een maand was een bedrag van 42.000 gulden binnen! Na aftrek van de kosten kon het comité 40.000 gulden afdragen, terwijl uit de gemeentekas het nog ontbrekende bedrag werd bijgepast. Deze gulle gaven maken dat het Oranjecarillon echt het muziekinstrument van de bevolking van Vlaardingen is.

Woensdagen
Na de ingebruikname hebben het carillon en de beiaardier hun vertrouwde plek in de Vlaardingse samenleving terug. Iedere woensdag strooit stadsbeiaardier Bas de Vroome de volle heldere klanken weer uit over de stad. 

Uit: Goudse Post  18 augustus 2008

Oude Haven Concert: Uitvoering van Ouverture 1812 zeer bijzonder

Het thema van het Oude haven Concert is 'Klokken & Kanonnen. Klokkengieters werden in oorlogstijd de geschutsgieters. Ze maakten kanonnen en kogels. Foto: PR Foto: Goudse Post (PR)

SCHOONHOVEN - Ruim een week voor het 11e Oude Haven Concert plaatsvindt, is de website van het populaire Schoonhovense openluchtconcert de lucht in gegaan. Op www.oudehavenconcert.nl is al het nieuws over het komende concert te zien, waaronder de deelnemende musici, het volledige repertoire en de wijze waarop bezoekers een zitplaats kunnen reserveren. Bijzonder zijn ook de sfeervolle fotos van het Oude Haven Concert van vorig jaar. Fotograaf Hans Breuer maakte een prachtige sfeerimpressie, die de moeite waard is om te zien. Het Oude Haven Concert vindt op 30 augustus plaats. 's Avonds om 21.00 uur vormt de speciaal voor deze gelegenheid als concertzaal ingerichte Oude Haven het romantische middelpunt van een avond vol klassieke muziek. Het Oude Haven Concert eindigt met een unieke uitvoering van de beroemde Ouverture 1812 van Peter I. Tchaikovski. Na afloop kan het publiek muzikaal nagloeien - onder het genot van een drankje & hapje - tijdens de Afterglow op het Kazerneplein bij het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum. In de middag kunnen kinderen om 16.00 uur weer genieten van het kinderconcert Classics For Kids. Het vijfjarig bestaan van het mobiele Concert Carillon van de Schoonhovense stadsbeiaardier Boudewijn Zwart vormt mede de aanleiding om een programma samen te stellen rond het thema Klokken & Kanonnen.

Uit: Het Stadsblad Breda 19 aug 2008

Tweetal spectaculaire plus-beiaardconcerten

BREDA - Het beiaardfestival van deze zomer vanaf de toren van de Grote Kerk van Breda wordt op donderdag 21 en zaterdag 23 augustus voortgezet met twee spectaculaire plus-concerten waarin de beiaard wordt gecombineerd met een ander instrument. Daarnaast biedt stadsbeiaardier Jacques Maassen op vrijdagavond 22 augustus vanaf kwart voor zeven aan de 100-jarige Bredase VVV en haar directeur Marlice Dreessen een 'dinerconcert aan: Bredaas, met een knipoog naar Eros Ramazotti en Andrea Bocelli. Tijdens het concert op donderdagavond 21c augustus is de combinatie synthesizer met beiaard te horen. Dit concert, dat om acht uur begint, wordt verzorgd door Paul Maassen en Carl van Eijndhoven. Improvisatie is het sleutelwoord van het te spelen programma. Carl en Paul hebben een aantal motieven en themas uit bestaande stukken gekozen en verwerkt tot langere, zich telkens verder ontwikkelende patronen. De invloed van bijvoorbeeld Simeon Ten Holts composities, maar ook van de traditionele Indiase Ragas is hierin terug te horen. Op deze ostinatos, die afwisselend door synthesizer en carillon worden gespeeld, wordt geïmproviseerd, en ontstaat interactie. Zaterdag 23 augustus worden twee Bredanaars voor het eerst bijeengebracht in een jazzy programma. Vanaf vier uur zullen Peter Mingaars (op gitaar) en Paul Maassen (op de beiaard) te horen zijn in een luchtig programma met verschillende jazzstijlen. Alle concerten worden tien minuten voor aanvang ingeluid door het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB). Een speciaal aanbevolen luisterplaats is de tuin van de Evangelisch Lutherse Kerk, die te bereiken is via de ingang van het Stadserf. Daar zijn ook programma's te verkrijgen.

Uit: Persbericht Gemeente Gouda

Beiaardconcert Sint Janstoren Gouda 25 augustus - Beethoven op carillon

Boudewijn Zwart

Het thema van het concert op 25 augustus is 'muziek van Ludwig van Beethoven'. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart begint het concert om 20.15 uur. In de tuin van het Catharina Gasthuis, de Molenwerk, achter de Vischmarkt, achter de Kerk, de Koster Gijzensteeg en in diverse binnentuinen en hofjes kan het publiek in alle rust van het concert genieten. 

Op het programma staan vier werken van de bekende componist, waaronder een trio in Es dat Beethoven al vroeg gecomponeerd heeft. Het stuk, dat oorspronkelijk geschreven is voor twee hobo's en engelse hoorn, is inmiddels al in talrijke bezettingen uitgevoerd maar zal nu voor het eerst te horen zijn op het carillon. Qua karakter sluit dit zonnige stuk naadloos aan bij de Serenades van Mozart, zoals de bekende serenade 'Eine kleine nachtmusik'. Ook bekende werken als het lieftallige 'Für Elise' en het melancholieke eerste deel uit de Mondscheinsonate zullen tijdens het concert niet ontbreken. 


Uit: deStentor 20 augustus 2008

Havenconcert Zeewolde beleeft tweede lustrum
door Wijnand Kooijmans. woensdag 20 augustus 2008 

ZEEWOLDE - In Zeewolde wordt komende zaterdag het tiende havenconcert gegeven.

Dit vanaf negen uur met de Aanloophaven en de muziektent Belvédère als middelpunt.

Het vijfjarig bestaan van het mobiele concert carillon van de Zeewolder beiaardier Boudewijn Zwart vormt mede de aanleiding om een programma te spelen rond het thema 'Klokken en kanonnen.' Er is namelijk een grote overeenkomst tussen klokken en kanonnen, ze zijn beide gemaakt van brons. Vroeger waren de klokkengieters meestal ook de geschutgieters. In oorlogstijd werden de klokken dikwijls geroofd en omgesmolten tot oorlogsmateriaal. Dat maakt dat het spreekwoord ontstond 'Wie met klokken schiet, die wint de oorlog niet.'

Het concert in Zeewolde eindigt met de uitvoering van de Ouverture 1812 van Peters I. Tjaikowski. Met medewerking van de koperblazers van de brassband Schoonhoven, met ondersteuning van bronzen carillonklokken en echte kanonnen en geweerschoten. Voor dit laatste element zorgen de schutters van rijdende artillerie Het Bastion in Naarden.

Een muzikaal uitstapje wordt gevormd door het optreden van goochelaar Jan Kosters, die dit koppelt aan muziek. 

Uit: deStentor 19 augustus 2008

Carillon Bathmen

Carillon Bathmen. foto Ronald Hissink

BATHMEN - Het carillon in de toren van de Bathmense dorpskerk is gisteren officieel in gebruik genomen.

Arie Abbenes gaf een concert en wethouder Gerrit Hiemstra vertegenwoordigde de gemeente Deventer. Abbenes geldt als dé autoriteit op het gebied van carillons in Nederland en was projectleider voor het Bathmense carillon. Het carillon zal dagelijks tussen 10 en 20 uur om het kwartier te horen zijn. 

 

Uit: EdeStad 19 augustus 2008

Familieconcert Klokken & Kannonnen op carillonfestival


maandag 18 augustus 2008
EDE - De beiaard wordt door luisteraars dikwijls als weerbarstig en moeilijk toegankelijk ervaren. Maar in samenspel met andere muziekinstrumenten worden de muzikale mogelijkheden van de beiaard anders belicht. Mede dankzij steun van 'Gelderland Cultuurland' houdt de stichting Torenmuziek Nederland het Festival 'Carillon Plus' in de Edese Oude Kerk.

Dit is een reeks concerten waarin de (reizende) beiaard te horen is in samenspel met andere muziekinstrumenten. Hierdoor wordt de luisterdrempel aanzienlijk verlaagt en wordt klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk.

Het eerste carillon plus concert vindt plaats op woensdag 20 augustus om 19.00 uur. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt dan op de torenbeiaard van de Oude Kerk, terwijl het Russisch Barok Ensemble Trio Sonata uit Saratov in de torenhal meespeelt. De torenhal is gratis toegankelijk voor publiek.

In 2003 heeft Boudewijn Zwart een speciaal concert carillon ontworpen, om samenspel met andere instrumenten beter mogelijk te maken. Vanwege het vijfjarig jubileum van dit instrument zal het dit jaar tijdens de twee volgende carillonplus concerten in Ede gebruikt worden.

Op zaterdag 23 augustus om 14.00 uur vind er op het plein naast de Oude Kerkstoren het familieconcert 'Klokken & Kanonnen' plaats. Begeleid door een echte Artillerie uit de tijd van Napoleon, met geweren en kanonnen, laten de Brassband Schoonhoven en beiaardier Boudewijn Zwart de ouverture 1812 van Tsjaikowski horen. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is zal een échte goochelaar het concert komen opluisteren met bijzondere trucs.

Op vrijdagavond 29 augustus zal om 20.00 uur in de Torenhal van de Oude Kerk de bijzondere combinatie te horen zijn van concert carillon met accordeon. Laatstgenoemde instrument wordt bespeeld door de Rus Sergej Gratchev.

Al deze concerten zijn geheel gratis en geschikt voor jong en oud. Meer informatie over het rijdende concertcarillon is te vinden op www.bellmoods.com.
Familieconcert Klokken & Kannonnen op carillonfestival. maandag 18 augustus 2008. EDE - De beiaard wordt door luisteraars dikwijls als weerbarstig en moeilijk toegankelijk ervaren. Maar in samenspel met andere muziekinstrumenten worden de muzikale mogelijkheden van de beiaard anders belicht. Mede dankzij steun van 'Gelderland Cultuurland' houdt de stichting Torenmuziek Nederland het Festival 'Carillon Plus' in de Edese Oude Kerk. Dit is een reeks concerten waarin de (reizende) beiaard te horen is in samenspel met andere muziekinstrumenten. Hierdoor wordt de luisterdrempel aanzienlijk verlaagt en wordt klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk. Het eerste carillon plus concert vindt plaats op woensdag 20 augustus om 19.00 uur. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt dan op de torenbeiaard van de Oude Kerk, terwijl het Russisch Barok Ensemble Trio Sonata uit Saratov in de torenhal meespeelt. De torenhal is gratis toegankelijk voor publiek. In 2003 heeft Boudewijn Zwart een speciaal concert carillon ontworpen, om samenspel met andere instrumenten beter mogelijk te maken. Vanwege het vijfjarig jubileum van dit instrument zal het dit jaar tijdens de twee volgende carillonplus concerten in Ede gebruikt worden. Op zaterdag 23 augustus om 14.00 uur vind er op het plein naast de Oude Kerkstoren het familieconcert 'Klokken & Kanonnen' plaats. Begeleid door een echte Artillerie uit de tijd van Napoleon, met geweren en kanonnen, laten de Brassband Schoonhoven en beiaardier Boudewijn Zwart de ouverture 1812 van Tsjaikowski horen. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is zal een échte goochelaar het concert komen opluisteren met bijzondere trucs. Op vrijdagavond 29 augustus zal om 20.00 uur in de Torenhal van de Oude Kerk de bijzondere combinatie te horen zijn van concert carillon met accordeon. Laatstgenoemde instrument wordt bespeeld door de Rus Sergej Gratchev. Al deze concerten zijn geheel gratis en geschikt voor jong en oud. Meer informatie over het rijdende concertcarillon is te vinden op www.bellmoods.com.

Laatste zomeravondconcert op carillon Johanneskerk


Laren, 14-08-2008

Dinsdagavond 19 augustus is de laatste gelegenheid om deze zomer - gratis - een mooi openluchtconcert bij te wonen in het centrum van Laren. Bij gunstig weer staan stoelen gereed op het grasveld naast de Johanneskerk.

Bij minder goede weersomstandigheden is het concert binnen te volgen. Ook dat is een bijzondere ervaring, in het fraaie interieur. Ditmaal wordt het carillon bespeeld door Larens vaste beiaardier, Klaas de Haan (1967). In de concertserie hebben we al enige laureaten gehad: de Amerikaan Jonathan Lehrer en de Japanner Toru Takao, die op 5 juli in Middelburg de eerste en tweede prijs wonnen.

Maar ook Klaas is eerste-prijswinnaar geweest van het Internationaal Beiaardconcours: in 1997 in Groningen. Klaas de Haan studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Leeuwarden en Utrecht. In 1997 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Zijn leraren waren Arie Abbenes en Bernard Winsemius. Behalve van Laren is Klaas beiaardier van Rhenen, Bolsward, Slotermeer en Heerenveen. Hij is een regelmatig gevraagd gastspeler in binnen- en buitenland. Tevens is hij cantor en reserveorganist van de Spieghelkerk te Bussum en vaste dirigent en begeleider vna het IKK-koor te Hilversum. 

Even veelzijdig als zijn muziekpraktijk is het programma dat Klaas aanstaande dinsdagavond ten gehore brengt. Hij begint met de Preludio 'Cou-Cou' - met daarin de roep van de koekoek - van Matthias Van den Gheyn (1721-1785). Op YouTube kunt u alvast Van den Gheyns Preludio nr.6 beluisteren. Uit dezelfde tijdsperiode hoort u Menuets et Suite van Jan Th. Baustetter (1723-1789) die zich baseerde op het Antwerpse ‘Beyaert-Boek’ uit 1746 van Joannes de Gruytters. Dit beiaardboek is een omvangrijke en belangrijke bron voor onze kennis van de 18de-eeuwse handgespeelde beiaardmuziek in Vlaanderen. Van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), geboren in Deventer maar het grootste deel van zijn leven werkzaam in Amsterdam, worden twee stukken gespeeld: een luitbewerking van Psalm 23 en – als afronding van het programma – de statige en virtuoze Ballo del Granduca (dans van de groothertog), hier te beluisteren op het orgel van de Oude Kerk in Amsterdam. Van een jong-gestorven Japanse beiaardierster, Sachiko Ishida, speelt Klaas Theme and variations on an old Japanese song uit 1997. Van vorig jaar dateren de Cunera-Suite, een compositie die Klaas zelf maakte voor het carillon van Rhenen, en Diptiek voor beiaard van Rens Tienstra, die twintig jaar jong is. Dansant is de two-step ragtime Dill Pickels Rag uit 1906 van Charles Leslie Johnson (1867-1950). Klaas zal zeker gebruik maken van de 48ste klok (es) die vorige zomer – met steun van de gemeenschap – in het carillon is geïnstalleerd. Ook de andere spelers waren enthousiast over het volledige instrument. En over de rijke schakering aan sterktegraden die op de Larense beiaard is te realiseren. Ik zou zeggen: kom ervan genieten, ofwel buiten (eventueel met een paraplu voor een licht buitje, zoals vorige keer – zie foto) of binnen. In alle gevallen is er weer koffie en thee – eveneens gratis ! Het concert begint om 20.00 uur. Als u van tevoren de beiaard in de toren wilt bezichtigen, dan graag tussen 19.30 en 19.40 uur aanwezig zijn. Met dank aan Ton Braas, auteur- musicoloog.

Bron: Larens Behoud (www.larensbehoud.nl)

Uit: PZC 16 augustus 2008

Beiaardconcert stadhuis Veere

zaterdag 16 augustus 2008 | 00:37


VEERE - De bekende Vlaamse beiaardier Geert D'hollander geeft morgen een concert op het carillon van de Stadhuistoren in Veere.
De uitvoering begint om 14.15 uur.

D'hollander, onder meer werkzaam als docent aan de Roosevelt Academy in Middelburg, zet werk van Zeeuwse componisten tegenover dat van hun (Zuid-)Nederlandse tijdgenoten: Pieter Bustijn, Johan Snep, Christiaan E. Graaf, Willem Lootens en Henriëtta J. Witsen tegenover respectievelijk Johann Fischer, Jean-Baptiste Loeillet, Matthias vanden Gheyn, Johannes Berghuys en Toon van Balkom.

Het concert maakt deel uit van een reeks van tien en is onderdeel van het programma 'Zeven eeuwen muziek in Zeeland'. Dat is opgezet in het kader van NieuwZout, de provinciale manifestatie die dit jaar wordt gehouden rond cultuur, wereldbeeld en religie. Met de serie beiaardconcerten wil NieuwZout ook inspelen op het Jaar van het Religieus Erfgoed.

Uit: WestRegio West Friesland vrijdag 15 augustus:

Bodden luidt de klokken van de Grote Kerk

15 augustus 2008

HOORN - In het zesde concert van de zomeravondconcertserie van de Vereniging Het Carillon te Hoorn concerteert beiaardier Gideon Bodden op woensdag 20 augustus van 19.30 tot 20.30 uur op het carillon van de Grote Kerk te Hoorn. Op het programma staan o.a. werken van Brahms, Courter,White en Johnson.


Gideon Bodden is stadsbeiaardier van Amsterdam (Munttoren en Oude Kerkstoren), Oudewater, Schoonhoven en Hilvarenbeek. Hij won concoursen, geeft geregeld concerten in binnen- en buitenland, bouwt en restaureert beiaarden, stemt en ontwerpt beiaardklokken en geeft ook lezingen en cursussen campanologie.

Het carillon van de Grote Kerk wordt wekelijks door stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeeld op de donderdag van 17.00 tot 18.00 uur en maandelijks op zaterdag van 14.00 tot 14.45 uur. De beiaard van Hoorn is in 1999 gecompleteerd met 2 grote zware basklokken.Het gewicht van de grootste klok bedraagt 2755 kg en de klepel 75 kg.

Tijdens de carillonconcerten zijn er in de Hoornse binnenstad steeds twee luistertuinen geopend. Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten van de beiaardklanken. Daar zijn ook de programmaboekjes verkrijgbaar, evenals bij de V.V.V.

De binnentuin van het Statenlogement, het voormalige stadhuis, ingang in de nieuwsteeg nr. 40, het poortje naast de archeologische dienst van de Gemeente Hoorn.

De Bijbelse tuin bij de Doopsgezinde Remonstrantse kerk aan het Groote
Oost 43 (het Foreestenhuis), ingang in de schoolsteeg, het eerste poortje aan de linkerkant.

AD Groene Hart 8 augustus 2008: 

Boudewijn schittert in eenzaamheid


Door RUUD F. WITTE
GOUDA - Wie op donderdag, zaterdag of deze zomer op maandagavond in de binnenstad is en de klanken van de meer dan drie eeuwen oude beiaard van de St.-Jan hoort, heeft geen idee dat de muziek niet uit een elektronisch kastje komt, maar live wordt gespeeld. 
Door Boudewijn Zwart (1962) in dit geval, stadsbeiaardier van Gouda sinds 1993.

Boudewijn Zwart. FOTO MARTIN DROOG

Niemand ziet hem aan het werk; slechts van het werk zijner handen kan kennis worden genomen. Onbekend, maar niet onbemind, weet hij ,,Soms klinkt er applaus. En er heeft wel eens iemand een briefje met een bedankje onder de torendeur geschoven en er lag een keer een bosje bloemen voor me bij de deur.''
Zijn voorgangers hebben eveneens met het onzichtbaar zijn moeten leven. Om er niet onder gebukt te gaan, hangt achter het bankje bij het klavier in latijn de spreuk Ama Nesciri: Waardeer het onbekend te blijven.

Met het bespelen van de beiaard is een jongensdroom in vervulling gegaan, zegt hij. ,,Als jochie van acht ging ik met mijn tante naar de beiaard van Schoonhoven. Daar hoorde en zag ik Jaap van den Ende spelen. Dat heeft zo'n indruk op mij gemaakt, vooral dat spelen op die houten stokken (het klavier van de beiaard, red.) vond ik fascinerend. Ik kwam thuis en zei tegen mijn moeder: ik wil later beiaardier worden. Dat heb ik altijd vastgehouden. Ik woonde in Amersfoort en daar had je de Nederlandse beiaardschool. Die beschikte over een toren met klokken in het bos. Dat was opzet, opdat niemand er last van zou hebben als er niet zuiver werd gespeeld.''

,,Toen ik tien was, ging ik met mijn broertje wat crossen op de fiets door het bos. Ik hoorde de klokken en ging de toren in. Daar zat een man met een witte baard. Ik mocht even blijven als ik stil in een hoekje ging zitten. Ik geloof dat ik de hele dag gebleven ben. Ik ging niet meer weg. Die man raadde me aan te beginnen met pianospelen, want voor het zware werk van de beiaard was ik nog niet volgroeid. Dat leek me een goed idee en heb aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam gestudeerd. Dat leek me ook nuttig. Ik dacht dat ik ooit beiaardier van één toren zou worden en daar kon ik niet van leven. Ik moest dus iets doen om de kost mee te verdienen.''

Eerst werd hij stadsbeiaardier van Amsterdam en in 1993 volgde zijn aanstelling in Gouda, samen met Herny Groen, als opvolger van Jaap van den Ende. Een hele eer, vindt Zwart. ,,Ik heb altijd een enorme bewondering voor Jaap van den Ende gehad. Hij heeft dit Goudse instrument geperfectioneerd. ''

De beiaard in de kerktoren is in 1675 vervaardigd door de Amsterdammer Peter Hemony. ,,Wat Stradivarius is voor de viool is Hemony voor de beiaard. Hemony past moeiteloos in het rijtje Huygens, Rembrandt, Vondel. Het gietwerk is fantastisch en de zuiverheid geweldig.''

De serie zomerconcerten, die elke maandagavond is te volgen tot en met 1 september, biedt Zwart de gelegenheid beiaardiers van andere steden en zelfs van uit het buitenland (komende maandag de Nieuw-Zeelander Timothy Hurd) te laten spelen.

,,Het zijn echte concerten, dus geen volksliedjes of dergelijke. Meer van: kijk eens, dit kan dus ook. En het bijzondere is dat je met de Catharinatuin een geweldige luisterplek hebt. En ik weet dat buurtbewoners hun ramen openzetten.'' De concertreeks wordt op 1 september afgesloten door Zwart zelf met 'Glass on Bronze', muziek van de Amerikaanse componist Philip Glass.

Het gaat om 'minimal music', melodielijnen die steeds worden herhaald. Dit concert is er een in een serie van zes. ,,Het is veel werk. Je speelt maar met twee handen en twee voeten en in wisselende toonhoogten. Ik heb alle nootjes moeten opschrijven. En daarna moest het nog worden ingestudeerd. Dat leek me iets teveel werk voor één concert van ongeveer een uur. Het is niet ingewikkeld om naar te luisteren. Het zijn harmonieën, akkoorden en klanken die je speelt. Melodietjes die nog lang blijven hangen.''

AD Groene Hart 8 augustus 2008:

'Kettingluiden' op vergeten klokken St.-Jan
Door RUUD F. WITTE
GOUDA Gouwenaars met uithoudingsvermogen kunnen over een paar jaar met de hand klokken luiden in de toren van de St.-Jan. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart wil dit 'chain ringing' naar het vasteland van Europa halen.
Hij hoopt dat klokkenluiders uit Gouda's Engelse zusterstad Gloucester overkomen om te laten horen hoe ze dat daar al sinds jaar en dag doen.

Chain ringing omvat een groep van klokkenluiders die samen een melodie ten gehore brengen. Elke klokkenluider trekt aan een koord waarmee één klok wordt bediend. Opgeteld gaat het om acht klokken.

Gouda hoeft niet op zoek naar klokken voor dit spel. In een afgesloten ruimte in de toren van de St.-Jan bevindt zich een schat aan klokken die daar liggen opgeslagen. Ze zijn in 1966 uit het torenspel gehaald, toen ze werden vervangen door nieuwe exemplaren. Ze verkeren in prima staat. Even met een klepel er tegenaan tikken en je hoort dat het geluid zuiver is.

Gouda zal niet de eerste stad zijn waar Zwart het chain ringing introduceert. Dordrecht gaat de kaasstad voor. ,,Maar daar hangen de klokken in een huisje. En in Gouda gaat het om een toren, net zoals in Engeland.'' Wanneer het chain ringing komt, staat nog niet vast. De stadsbeiaardier moet het idee nog uitwerken en er moet nog overlegd worden met de rijksdienst voor monumenten. De klokken moeten namelijk worden opgehangen in de toren en dat mag niet zomaar. 

Beiaardier uit Nieuw-Zeeland op bezoek in Gouda

Maandag 11 augustus krijgt Gouda bezoek van een beiaardier uit Nieuw-Zeeland. Zijn naam is Timothy Hurd en hij zal die avond gedurende een uur 4 werken op het carillon ten gehore brengen.
In de tuin van het Catharina Gasthuis, bij de Molenwerf, achter de Vismarkt, achter de Kerk, bij de Koster Gijzensteeg en in diverse binnentuinen en hofjes is het concert in alle rust te volgen. 
Timothy Hurd heeft compositie gestudeerd aan de Yale University in New Haven. Hij ontving het diploma 'Uitvoerend Musicus' aan de Nederlandse Beiaardschool en studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool `Jef Denijn' te Mechelen. Naast stage te hebben gelopen in de Bok Tower te Florida en na een gastdocentschap aan de Scandinavische Beiaardschool werd hij staatsbeiaardier van Nieuw Zeeland. Sinds 1984 bespeelt hij daar het National War Memorial Carillon. Hij werd hij in 1994 onderscheiden met de Queen's Service medaille voor zijn activiteiten in de muziek. Sinds 2001 is hij tevens directeur van The National Carillon in Canberra Australie.
Op het programma van 11 augustus staan werken van Vlaamse meesters als Joost Boutmy, Philippus Wijckaert en Matthias van den Gheyn. Verder speelt hij het bekende gitaarwerk 'suite in d' van Robert de Visse. Hij speelt een improvisatie op een thema van Guillaume Dufay en zal afsluiten met 'Sonata IV in C' van Georg Philipp Telemann. Het concert begint om 20.15 uur

Timothy Hurd Staatsbeiaardier van Nieuw-Zeeland en directeur National Carillon Canberra Australië.

 

HOME CONTACT   OUDER NIEUWS