Carillon en Beiaard nieuws


 

Uit: deStentor donderdag 24 juli:

DEVENTER - De Deventer Beiaard Kring organiseert stadswandelingen met beiaard- en orgelmuziek.
Op 16, 23 en 30 augustus wordt het carillon van de Lebuïnustoren en het orgel in de Bergkerk bespeeld.

De wandelingen beginnen in de kloostertuin aan Het Klooster. Daar krijgen de deelnemers een inleiding en kunnen ze luisteren naar een concert op Lebuïnuscarillon, gegeven door stadsbeiaardier Roel Smit of door zijn vaste vervanger Jan Achterkamp. Zij zspelen onder meer composities van Achterkamp. Terwijl het carillon doorspeelt is er een wandeling door het oudste deel van Deventer naar de Bergkerk, waar het Holtgräve-orgel wordt bespeeld door Jan Kleinbussink, Leonore Lub en Jan Achterkamp. De beiaardwandelingen beginnen om 13.15 uur. Voor informatie: 0570-649959.

Uit: ED.nl vrijdag 18 juli 2008:

Dubbelconcert orgel en carillon in Brigidakerk

GELDROP - Beiaardier Freek Bakker geeft zaterdag om 15.00 uur een concert op het carillon van de Brigidakerk in Geldrop. Freek Bakker is opgeleid aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort.
Hij verdient de kost als stadsbeiaardier in Nijkerk, Harderwijk en Hilversum.

Zijn programma bestaat voor een groot gedeelte uit bewerkingen van pianomuziek van Chopin. Daarna gaat organist Piet Groenendijk verder met een concert om 16.15 uur op het Vollebregt-Smitsorgel in de kerk. Groenendijk is als docent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Hij speelt werken van Bach, Mendelssohn en Langlais.

De toegang tot het concert in de Brigidakerk is gratis. Wie toch een finaciële bijdrage wil leveren, vindt bij de deur een collecte, bestemd voor de onderhoudskosten van het orgel.

Brabants Dagblad 17 juli 2008:

Carillon terug in Hedel

door Frans van Halder. donderdag 17 juli 2008

HEDEL - Het carillon van Hedel krijgt weer een plekje in het hart van het dorp. Het klokkenspel moest wijken voor de uitvoering van het centrumplan van Hedel.
Nu komt het weer terug in de Voorstraat.

Bij de sloop van het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Hedel is het carillon verwijderd. Altijd met de bedoeling om het na de bouw van het nieuwe winkelcentrum weer een geschikte plaats in het centrum te geven. Zo is ook in de overeenkomst bij de verkoop van dat gemeentehuis aan woningcorporatie De Vijf Gemeenten geregeld.

Het klokkenspel komt te staan tegenover het nieuwe winkelcentrum voor de oude winkels. "Op de plaats waar nu basaltblokken de weg onderbreken en waar straks een zebrapad komt te liggen", zegt een gemeentewoordvoerder. Aangezien de plaats waar het carillon nu moet komen de bestemming 'verblijfsdoeleinden' heeft, wil het gemeentebestuur van Maasdriel een vrijstelling verlenen voor de terugplaatsing.

Friesch Dagblad 15 juli 2008:

Beiaardiers strijken neer in Groningen 

JACK FRÖLICH 


In Groningen vind deze week het zestiende congres van de Beiaard Wereld Federatie plaats. Vele beiaardiers uit binnen- en buitenland zoals, Australië, Japan, Korea en de Verenigde Staten nemen aan dit bijzondere congres deel. Niet alleen om te luisteren en de vele concerten te bezoeken, maar ook om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Een groot aantal van de gasten laat op de verschillende beiaards die de provincie Groningen rijk is de klokken luiden. 
Auke de Boer, beiaardier van de beiaards van Dokkum, de Martinitoren in Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen, is een van de organisatoren. De Boer: ,,We zijn met de organisatie van dit congres al vier jaar geleden begonnen. Het was eerst wedijveren met Sydney in Australië, maar gelukkig is er uiteindelijk voor Groningen gekozen’’. Het thema van het congres is ‘Thema met variaties’, want je zou kunnen zeggen dat geen enkel carillon gelijk is. Het ene is een Hemony-carillon, gestemd in een middentoonstemming, het carillon in Appingedam is bijvoorbeeld begin twintigste eeuw gebouwd en het carillon van de Rijksuniversiteit is min of meer een experimenteel carillon. De deelnemers kunnen door middel van excursies met allerlei verschillende carillons en ook orgels kennismaken. 
Daarnaast worden er verschillende lezingen gehouden, ,,niet langer dan een half uur’’, aldus De Boer. Een van de lezingen bracht al een leuk feitje aan het licht. Dr. Tymo Wind sprak over muziek van Jacob van Eyck. Deze jonkheer, die rond 1590 geboren moet zijn, heeft prachtige blokfluitmuziek geschreven, onder andere Der Fluyten Lust-hof. Jacob van Eyck was naast een begaafd blokfluitspeler ook organist en beiaardier van onder andere de Domtoren in Utrecht. Wind stelde in zijn lezing dat deze blokfluitmuziek in eerste instantie misschien bedoeld is geweest voor carillon. Verder zijn er lezingen over het klokkengieten, carillonmuziek en de beiaards in de provincie Groningen. 
Tijdens dit Wereldcongres zijn er ook vier premières van nieuwe composities te horen. Bijvoorbeeld een werk van Jacob te Veldhuis voor carillon en elektronica. Auke de Boer en Adolph Rots, beide vaste bespelers van het carillon van de Martinitoren, voeren twee nieuwe composities van Frans Vuursteen en Jacques Maassen uit. 


Vismarkt 

Gisteravond vond er op de Vismarkt te Groningen wel een heel bijzonder concert plaats. Het was een concert waarin het mobiele beiaard van Raatjes, dat op een enorm grote truck staat, een grote rol speelde. Rosemarie Seuntiëns bespeelde dit carillon op een hele bijzondere manier. Zij maakte gebruik van een begeleidingsband en ook van film, het was zeer indrukwekkend dit te beleven. Het thema van haar concert was Roaming Bells and Images. 
Als eerste speelde zij een vioolconcert van Bach, de vioolpartij werd nu vertolkt door Seuntiëns op het carillon. De begeleiding stond op een cd. Seuntiëns speelde dit werk zeer virtuoos en beheerst; je zou haast denken dat Bach het voor carillon heeft geschreven. Bijzonder was ook de Symfonie van Mozart, waarbij beelden te zien waren uit de bekende film Amadeus. Hoogtepunt was wel Pirates of the Caribbean, waarbij Seuntiëns op een indrukwekkende manier de stokken van het carillon bespeelde. 
Het Wereldcongres duurt nog tot donderdag. 

AD Utrecht Stad donderdag 10 juli 2008:

Onder Franse zon genieten van carillon
Door RENÉ CAZANDER


UTRECHT - Letje Visser heeft genoten van het Domcarillon via internet. ,,Toen ik in Utrecht woonde, heb ik het natuurlijk vaker horen spelen.'' ,,Maar dit was voor het eerst dat ik het in Frankrijk hoorde. Ik vond het leuk. Ik vond het wel jammer dat ik de klokken zelf niet heb gezien.’’

De 56-jarige Visser is een van de Utrechters in den vreemde, die maandagavond via internet naar het carillon hebben geluisterd. Een primeur, want de Dom is de eerste klokkentoren met een vaste internetaansluiting. Net als Visser is ook de gemeente tevreden over de proefuitzending via internet, aldus een woordvoerder. Technisch is alles goed verlopen. De harde wind bleek geen spelbreker.

In totaal is de website met het concert van beiaardier Arie Abbenes gisteravond 302 keer aangeklikt. Een begin, aldus de gemeente.

Ongeveer zestig bezoekers keken aan de voet van de Dom mee via een groot scherm in de Kloostergang.

De lage interesse verklaart de gemeente uit het feit dat er tot dusverre weinig ruchtbaarheid aan het initiatief is gegeven.

Of ook de komende weken het Domcarillon op maandag over de hele wereld via internet te bekijken en te besluisteren valt, is nog onduidelijk. Daarover beraadt de gemeente zich nog. ,,Er moeten toch elke keer weer mensen achter het mengpaneel en er moeten microfoons geplaatst worden.’’

,,Ik ga zeker vaker luisteren,’’ zegt Letje Visser. ,,Het carillon doet me denken aan oude tijden.’’

Uit: DagjeWeg.nl 08-07-2008:

Utrechtse Domcarillon online
Beiaardspel wereldwijd te beluisteren

Van onze redacteur Johannes Baas
 

Het carillon van de Domtoren in Utrecht beleefde gisteravond zijn primeur. Tijdens het eerste zomeravondconcert waren de zoete klanken van het beiaardspel over de hele wereld online te beluisteren.


Opening

Om 20.00 uur opende wethouder Janssen van Utrecht de bespeling, door de internetverbinding in werking te stellen. De Utrechtse beiaardier Arie Abbenes verzorgde vervolgens het eerste zomeravondconcert.
Oude traditie
Abbenes is de vaste bespeler van de klokken van de Domtoren. Iedere vrijdag en zaterdag bespeelt hij het carillon en laat hij elk kwartier horen hoe laat het is. "Het maken en bespelen van klokken is een oude traditie", vertelt de stadsbeiaardier in het Reformatorisch Dagblad. "De beiaard van de domtoren is gemaakt in 1664. Ik ben sindsdien de 23e beiaardier."



Buitenlandse collega's

De komende twee maanden worden er iedere maandagavond zomeravondconcerten gegeven vanuit de Domtoren. Naast stadsbeiaardier Abbenes spelen er ook collega's uit onder meer Frankrijk, Polen, België en Japan. De uitzendingen zijn te volgen via utrecht.nl/domtoren.

EdeStad 8 juli 2008:

Amerikaanse beiaardier treedt op in Ede
dinsdag 8 juli 2008



Ede - Een hele eer is het voor Ede dat op woensdagavond 9 juli het carillon van de Oude Kerkstoren bespeelt zal worden door de Amerikaanse gastbeiaardier Bill de Turk.

Bill is beiaardier van de mooie Bok Tower in Florida, voor beiaardiers echt 'the place to be', mede omdat deze roze marmeren toren staat in een sprookjesachtig mooie tuin. Het carillon dat erin hangt wordt gerekend tot één van de mooiste ter wereld. Speciaal voor Ede is deze beiaardier overgevlogen om hier zijn muziek te laten horen.

Bill zal zijn concert beginnen met een symfonie voor het carillon, geschreven door Georg Friedrich Händel, gevolgd door een viertal Franse dansen van onder andere Jean-Babtiste Lully en Jean Phillip Rameau. Het carillon is een uitstekend instrument om gitaarmuziek op te spelen, vandaar dat Bill ook drie gitaarwerken van Anton Diabelli zal laten horen. Verder zal hij werken spelen van de Amerikaanse beiaardiers en componisten John Courter en Ronald Barnes. John Courter heeft gestudeerd aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort en mag gezien worden als de meest succesvolle beiaardcomponist van dit moment.

Het concert begint om 19.00 uur. Op het plein naast de kerk zijn de verrichtingen van de beiaardier via een televisiescherm volgen. Programmaboekjes zullen ter plaatse worden uitgereikt en er staan stoelen klaar waarop publiek mag plaatsnemen om comfortabel van het gratis openluchtconcert te kunnen genieten.
Amerikaanse beiaardier treedt op in Ede. dinsdag 8 juli 2008. Ede - Een hele eer is het voor Ede dat op woensdagavond 9 juli het carillon van de Oude Kerkstoren bespeelt zal worden door de Amerikaanse gastbeiaardier Bill de Turk. Bill is beiaardier van de mooie Bok Tower in Florida, voor beiaardiers echt 'the place to be', mede omdat deze roze marmeren toren staat in een sprookjesachtig mooie tuin. Het carillon dat erin hangt wordt gerekend tot één van de mooiste ter wereld. Speciaal voor Ede is deze beiaardier overgevlogen om hier zijn muziek te laten horen. Bill zal zijn concert beginnen met een symfonie voor het carillon, geschreven door Georg Friedrich Händel, gevolgd door een viertal Franse dansen van onder andere Jean-Babtiste Lully en Jean Phillip Rameau. Het carillon is een uitstekend instrument om gitaarmuziek op te spelen, vandaar dat Bill ook drie gitaarwerken van Anton Diabelli zal laten horen. Verder zal hij werken spelen van de Amerikaanse beiaardiers en componisten John Courter en Ronald Barnes. John Courter heeft gestudeerd aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort en mag gezien worden als de meest succesvolle beiaardcomponist van dit moment. Het concert begint om 19.00 uur. Op het plein naast de kerk zijn de verrichtingen van de beiaardier via een televisiescherm volgen. Programmaboekjes zullen ter plaatse worden uitgereikt en er staan stoelen klaar waarop publiek mag plaatsnemen om comfortabel van het gratis openluchtconcert te kunnen genieten.

AD Groene Hart 6 juli 2008:

Amerikaan op carillon St.-Jan

Bok Tower, Florida USA


GOUDA - De Amerikaanse beiaardier Bill de Turk bespeelt maandagavond 7 juli het carillon van de St.-Jan. Het is het eerste concert in de zomerreeks die tot 1 september duurt. Elke maandagavond is er een concert, dat om kwart over acht begint.
De Turk is beiaardier van de Bok Tower in Florida, volgens de organisatie van de concertreeks, voor beiaardiers ‘the place to be’ genoemd, mede omdat deze roze marmeren toren in een sprookjesachtige tuin staat. De Turk speelt werken van Händel, Lully en Jean Phillip Rameau.
Het Goudse carillon wordt een uitstekend instrument genoemd om gitaarmuziek op te spelen, vandaar dat De Turk ook drie gitaarwerken van Anton Diabelli laat horen.
De beste luisterplaatsen zijn onder andere de tuin van het Catharina Gasthuis, de Molenwerf, Achter de Vischmarkt, Achter de Kerk, de Koster Gijzensteeg en diverse binnentuinen en hofjes. 

Edestad 1 juli 2008:

Start zomeravondconcerten carillon Oude Kerk


dinsdag 1 juli 2008
EDE - Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart opent woensdag 2 juli de twintigste editie van de serie zomeravondconcerten op de beiaard van de Oude Kerkstoren aan de Grotestraat. Het concert begint om 19.00 uur en gaat vooraf aan het orgelconcert. De beste luisterplaats is het onlangs geheel hernieuwde plein naast de kerk. Daar zijn de verrichtingen van de beiaardier via televisie te volgen. Programmaboekjes worden ter plaatse uitgereikt en uiteraard is de toegang voor dit openluchtconcert gratis.

Op het programma staan twee grote werken uit de klassieke muziekliteratuur. Van Johann Sebastian Bach klinkt diens bewerking van het Concerto in d-moll van de Italiaanse componist Arturo Benedetto Marcello. Daarnaast staat de eerste pianosonate van Ludwig Van Beethoven op het programma. Het is voor het eerst dat deze compositie op beiaard wordt uigevoerd. De composities worden omlijst met improvisaties over liederen uit Valerius Gedenck-clank, de Zangbundel van Johannes de Heer en het 'Geneefse Psalter'.

Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano bij Willem Brons aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Naast Ede is hij in meerdere plaatsen beiaardier en is hij als organist verbonden aan de Gereformeerde Kerk te Grootegast. Met de beiaardier Henry Groen vormde hij jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Sinds 2002 geeft hij leiding aan het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland, een beroepsopleiding voor beiaardiers. In 2004 ontving hij voor zijn culturele verdiensten de erepenning van de gemeente Schoonhoven. Onder de titel 'Bell Moods' reist hij door heel Europa met zijn eigen ontworpen rijdend Concert Carillon
.

deStentor dinsdag 24 juni 2008:

Carillon moet Bathmen 'iets extra's' geven

door Matthijs Oppenhuizen 


BATHMEN - Bovenin de toren van de Bathmense Dorpskerk hangt sinds gisteren een uniek carillon. Althans, volgens Henk Jansen en Jan Achterkamp. Beiden zijn lid van stichting Bathmense Beiaard.

"In de Lebuïnuskerk in Deventer hangt het oudste Hemony-carillon van Nederland", zegt Jansen. "Dat komt uit 1647. De gebroeders Hemony vonden uit hoe je de klokken kunt stemmen, maar dat geheim namen ze mee het graf in. Dit Bathmense carillon is volgens die methode gestemd en nu heeft de gemeente Deventer het oudste én jongste Hemony-carillon." Achterkamp vult aan: "Een Hemony is de Rolls Royce onder de carillons."

Bovendien is dit het eerste carillon sinds vijftien jaar dat in Nederland wordt geïnstalleerd.

De klokken van het carillon in Bathmen werden gisteren met een hoogwerker naar de bovenste verdieping van de kerktoren gebracht. De zwaarste woog meer dan 100 kilo. Negen klokken zijn overigens vanaf de grond te zien. Ze hangen voor de zogeheten 'galmgaten'. foto Ab Hakeboom

Al vanaf 2002 proberen Jansen en Achterkamp een carillon in Bathmen te krijgen, maar het kwam financieel niet rond. Dankzij een onverwacht legaat van de familie Nijenhuis in 2004, was er uiteindelijk toch genoeg geld om de 25 klokken te laten maken. Maar wat voegt dit carillon toe aan Bathmen? Jansen: "Ik denk dat dit een verrijking voor het dorp is. Het geluid en de wijsjes ervaren de mensen als plezierig. Het heeft iets vrolijks. Het klinkt misschien gek, maar het licht je hart een beetje op. Ik beweer niet dat het een grote toeristische trekker wordt, maar het geeft het dorp wel iets extra's."

Maar het carillon betekent ook dat er meer geluid is in het centrum. Voorziet Jansen daar nog problemen mee? "Negen van de tien mensen die ik spreek, zijn positief. Veel verwonderen zich erover dat dit in zo'n klein dorp als Bathmen kan. Een enkeling vindt het misschien niet nodig, maar ik denk dat de overlast meevalt. Ik heb van deskundigen gehoord dat het geluid liefelijk is en niet zwaar en doordringend. Bovendien gaat het meeste geluid richting de Brink en is het in een cirkel van een paar honderd meter te horen."

Op 12 juli bespeelt Achterkamp voor het eerst het carillon. Tijdens de Kunstmarkt op 6 september is de officiële ingebruikneming. 

Sinds donderdag 19 juni 2008 is de speeltrommel van de beiaard

  van de Goudse Sint Janstoren weer van nieuwe melodieën voorzien. Tot juni 2009 zijn de volgende melodieën te horen:

Heel uur: Alleluya, sing to Jesus (Engelse hymn)

Kwart over: El cant dels aucells (fragment Catalaans volksliedje)

Half uur: Danmark, nu blunder den lyse nat (Deens volksliedje)

Kwart voor: Vo Luzern uf Weggis zue (fragment Zwitsers volksliedje)

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart tijdens het versteken van de speeltrommel 19 juni 2008.
 

AD 18 juni 2008:

Klokkenluider speelt deuntjes voor Oranje

DELFT Het is Delftenaren die regelmatig door de binnenstad lopen, wellicht opgevallen: de klokken van de Nieuwe Kerk luiden sinds de verpletterende zege van het Nederlands elftal op Italië naast de gebruikelijke melodieën echte Oranje-meezingers.
Stadsbeiaardier Henk Groeneweg klimt regelmatig de toren in om ’Wij houden van Oranje’ en ’Nederland oh Nederland, wij worden kampioen’ te spelen op zijn carillon.

1. U moet wel een echte Oranje-supporter zijn om daar zo veel trappen voor te lopen?

Lachend: „Ik ga sowieso vier maal per week naar boven om liederen te spelen. Dat doe ik in een kamertje, precies achter de wijzerplaat. Nu hou ik in mijn repertoire rekening met de voetbalwedstrijden. Als Nederland goed speelt, breng ik Oranjeliederen ten gehore.’’

2. Kent u al die liedjes uit uw hoofd?

„Haha. Nee hoor, thuis heb ik een klavier, waarop ik het hele repertoire van tevoren oefen.’’

3. Speelt u vaker bijzondere liederen buiten het gebruikelijke repertoire?

„Jazeker. Het is leuk dat ik allerlei muziekstijlen mag spelen. Zelf hou ik van de Beatles en Norah Jones. Die nummers lenen zich ook prima om op het carillon te spelen.’’

4. En wat als u niet in de toren zit?

„Dan zorgt een speeltrommel uit 1663 dat de kerklokken elk kwartier automatisch vrolijke melodieën spelen.’’

5. Wanneer moeten voetbalfans weer opletten?

„Zaterdag, de dag van de kwartfinale, speel ik weer wat Oranjenummers tussen 11 en 12 uur.’’

BN Den Stem:

Carillon Grote Toren: nieuwe melodieën

woensdag 11 juni 2008

BREDA - Het automatische carillon van de Grote Toren van de Grote Kerk in Breda speelt vanaf heden tot half november 2008 op het kwartier, dus vier keer per uur, nieuwe melodieën. Het automatische carillon is de traditionele waarschuwing voorafgaande aan de klokslagen.
Op het hele uur is vanaf heden de Mei-fanfare te horen, een eigen compositie van stadsbeiaardier Jacques Maassen. Om 'kwart over' is de Sarabande te horen, een 17e-eeuwse langzame dans, van de Italiaans/Amerikaanse componist Mario Castelnuovo-Tedesco. Van dezelfde componist speelt om 'kwart voor' een Valse Française. Op het halve uur speelt het Portugese liedje Mina voz, minha vida van Gal Costa.

Op dinsdag- en vrijdagochtend vanaf 10.30 uur zullen de reguliere beiaardbespelingen blijven.

Verzoekjes voor nieuwe melodieën, die vanaf half november te horen gebracht zullen gaan worden, kunnen ingediend worden bij de balie van de Grote Kerk.

Gemeente Vlaardingen - 6 juni 2008

Klokken terug in toren
De Vlaardingse klokken bij de stemmer Het is al even stiller in Vlaardingen dan we gewend zijn. Het Oranjecarillon is voor restauratie naar Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken BV in Asten. Daar is ook een nieuwe klok voor het Vlaardings carillon gegoten. Maandag 9 juni komen de klokken terug naar de Grote Kerk op de Markt in Vlaardingen. s Ochtends wordt een mobiele kraan opgebouwd, die de klokken en de klokkenstoel de toren weer in zal hijsen.

De klokken zijn opnieuw gestemd en worden aan een nieuwe bovenstoel gemonteerd. Doordat de nieuwe klokkenstoel in het midden van de toren wordt gehangen, kunnen de klanken vrijuit aan alle kanten door de galmgaten ontsnappen en zal de klank van het carillon nog voller worden.

Een hamer en een goed gehoor; twee belangrijke instrumenten voor de stemmer

Met het terug takelen van de klokken zijn de werkzaamheden nog niet afgerond. De installatie moet nog gemonteerd en afgeregeld worden. Ook komt er een automatisch speelwerk waarvoor stadsbeiaardier Bas de Vroome enkele melodieën in zal spelen. Het carillon wordt donderdag 12 september op feestelijke wijze weer in gebruik genomen. Tot die tijd zal Vlaardingen het moeten doen zonder de wekelijkse carillonbespeling op de woensdagen door de stadsbeiaardier. 

Alles Over Utrecht  4/6/2008:

Ton gezocht voor carillon Torenpleinkerk


Al een tijd is er in Vleuten een projectgroep bezig met een mooi dorpsinitiatief: een carillon in de Willibrordtoren van Torenpleinkerk in het dorpscentrum. De oude toren is eigendom van de gemeente, de kerk is eigendom van de PKN-gemeente.

Zoals vaker bij mooie initiatieven was ook hier de financiële kant van de zaak ingewikkeld. Hoe haal je een slordige 300.000 euro bij elkaar. De projectgroep, werkend vanuit de Utrechtse Klokkenspel Vereniging zocht contact met een aantal raadsleden, waaronder Maarten van Ditmarsch van het CDA en Gerda Oskam van D66. Van Ditmarsch vond in de gemeentelijke boeken nog een potje om 200.000 euro namens de gemeente in het project te investeren en diende vorige week tijdens de behandeling van de voorjaarsnota een motie van die strekking in.

Uiteindelijk werd de CDA/D66 motie door de hele coalitie en Burger en Gemeenschap gesteund. Het centrum van Vleuten mocht ook wel eens worden bedeeld na zoveel dure projecten in het centrum van Utrecht, was een breed gedeeld gevoel in de gemeenteraad. De dorpskern gaat flink op de schop de komende jaren. En als die verbouwing gereed is zal het carillon van Vleuten twee maal per week worden bespeeld door de stadsbeiaardier van Utrecht, Arie Abbenes en zijn vervanger Dick van Dijk, die ook organist is van de Torenpleinkerk.

De projectgroep gaat in de komende maanden op zoek naar de resterende financiën om dit project te kunnen realiseren
.

BN De Stem dinsdag 3 juni 2008

Carillon Willibrordus klingelt als vanouds

door Raymond de Frel door Raymond de Frel. dinsdag 03 juni 2008


TERNEUZEN - Oplettende bezoekers en bewoners van de Terneuzense binnenstad hebben het de voorbije zaterdagen al gemerkt.

Na zeven jaar zwijgen klingelt het carillon in de Willibrordustoren weer als vanouds.

Bezwaarmakers vochten tot 2001 met succes tot aan de Raad van State om het carillon stil te krijgen, maar een wijziging in de wetgeving zegt dat er geen geluidsnorm meer is voor onversterkte muziek. De klokjes mogen dus weer bespeeld worden, maar het aantal beiaardiers was aanvankelijk schaars. Het gros van de oude bespelers kon vanwege leeftijd of fysieke ongemakken de trappen van de toren niet meer bestijgen. "Maar inmiddels heb ik een team van vijf bespelers kunnen samenstellen", zegt beiaardier Jo de Visser. "Dat zijn allemaal mensen die zich spontaan als vrijwilliger aanmeldden. Twee mensen uit Terneuzen, één uit Axel en een meisje uit Goes dat in Mechelen op de beiaardiersschool zit. Ik heb zelfs nog twee mensen op een reservelijst staan." Hij speelt als enige oud-gediende nog wel op het carillon. In principe zijn de klokjes op zaterdag tussen 15.00 en 15.30 uur te horen. "De bespeelster uit Goes speelt eens in de maand op woensdagmiddag", aldus De Visser. 

Uit AD Utrecht 24 mei 2008

Duitser redde uniek carillon


Door BART ROST
BREUKELEN - Behoedzaam beklimt Charles Henry Boissevain (74) de doodenge trapjes in de toren van kasteel Nyenrode in Breukelen. Zijn slechte heup weerhoudt hem er net van de top te bereiken om het unieke Taylor carillon te bekijken dat zijn opa in 1928 aanschafte. 
,,Jammer dat ik het net niet kan zien, maar dat is ook al bijzonder,’’ puft hij.



Het verhaal over het carillon is bijna net zo bijzonder als het carillon zelf. De opa van Boissevain, die ook Charles Henry Boissevain heette, was een gerenommeerd grootindustrieel uit ’t Gooi. Hij was bevriend met de wereldberoemde dirigent van het concertgebouw, Mengelberg.
Geïnspireerd door het carillon dat Mengelberg in zijn vakantiehuis in de Alpen had, schafte Boissevain voor zijn landhuis Witzand in Blaricum ook een carillon aan. Mengelberg heeft het carillon in Witzand dan ook bespeeld.

Kleinzoon Boissevain kan zich van die tijd niet meer veel herinneren. ,,Andere kleinkinderen slopen wel eens stiekem naar boven om aan het carillon te zitten. Maar mijn opa wilde eigenlijk dat er niemand aan kwam,’’ vertelt hij aan beiaardier Jan Willem Achterkamp, die het carillon nu bespeelt in Nyenrode.

In 1940 overleed Boissevain. Het carillon werd op verzoek van de familie door Jacob Vincent, destijds beiaardier van het Paleis op de Dam, verkocht aan de Duitse Hauptmann Miedl. Deze bezette op dat moment, inclusief legertroepen, kasteel Nyenrode.

Deze verkoop bleek later de redding voor het Taylor carillon te zijn. In de jaren ’42-’43 werden bijna alle carillons in Nederland namelijk door de Duitsers omgesmolten tot wapens. De Duitse Hauptmann was echter een liefhebber en heeft voorkomen dat er kanonnen werden gemaakt van de klokken in de toren. ,,Wel is het carillon daarna in de oorlog niet meer bespeeld om geen argwaan te wekken. Alle landhuizen in de omgeving hadden hun etensklokjes moeten inleveren. Het zou een beetje zuur zijn om dan op Nyenrode door te klingelen,’’ vertelt Achterkamp.

De beiaardier raakte een aantal jaar geleden geïnspireerd door het kleine carillon. ,,Het is het enige carillon dat in een kasteel hangt en dat in privé-bezit is.’’

Wat hij destijds aantrof was een zwaar verwaarloosd klokkenspel. ,,Bijna alle toetsen zaten vast.’’ De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de restauratie. Achterkamp: ,,We hebben nu het plan om het carillon weer minimaal een keer per maand te gaan bespelen. Dat verdient dit carillon.’’ Boissevain: ,,Ik heb ooit zelf een stuk geschreven dat op een carillon is uitgevoerd. Het is een grote hobby van me. Daarom vind ik het zo bijzonder hier te zijn.’’

AD Groene Hart 15 april 2008

’Misschien ligt bord wel in Rijn’


Door MARIJE VAN WIJNGAARDEN
ALPHEN - Piet Vree van de Adventskerk in Alphen heeft de hoop bijna opgegeven.
Een bronzen herinneringsbord van zestig bij tachtig centimeter werd drie maanden geleden van de kerk gestolen. Nog steeds is geen spoor van het bord te bekennen.

„Misschien ligt het wel op de bodem van de Rijn,” vertelt Vree. De voorzitter van het kerkbestuur begrijpt niet wat iemand met het bord zou moeten. „De dief dacht wellicht dat het van koper was. Het is gewoon vandalisme.”

Sinds enkele maanden hangt op de Adventskerk een vervangend bord. Met de vraag ’wie heeft het bord wat hier hing eraf gehaald?’ hoopt de kerk tips binnen te krijgen. Vree deed aangifte bij de politie en plaatste een oproep in het kerkblad. „Maar nog steeds hebben we geen reacties gehad.”

Hij heeft er dan ook weinig vertrouwen in het gestolen voorwerp ooit nog terug te zien. „We weten niet wat we ermee aan moeten. Waarschijnlijk moet de gemeente een nieuw bord maken,” denkt Vree.

Het bronzen plakkaat was een herinneringsbord uit 1962. Toen plaatste de gemeente het carillon in de Adventskerk. Dat klokkenspel, wat nog elk kwartier speelt, werd gesponsord door ondernemers uit de regio. Toen is een herinneringsbord gemaakt. Daarin was een afbeelding van het carillon gegraveerd en de namen van de sponsors.

Het herinneringsbord was in de loop der jaren vies en lelijk geworden. Iemand van het kerkbestuur heeft het van de kerk geschroefd en schoongemaakt. „In het weekend dat het bord weer aan de muur hing, is het gestolen,” vertelt de voorzitter.

199, 200 en straks stemmen maar


UTRECHT/LEERDAM - Tweehonderd klokken heeft de Leerdamse glaskunstenaar Bernhard Heesen al geblazen voor het glazen carillon dat in Leidsche Rijn komt. Dat zijn er vier keer zo veel als nodig, maar de extra voorraad is hard nodig. Pas dinsdag begint het nameten en stemmen van de delen van het toekomstige instrument.

Glaskunstenaar Bernard Heesen slijpt klok nummer 200 op maat. FOTO WILLIAM HOOGTEYLING

Gisteren kon het publiek bij het glasblazen toekijken, op veilige afstand van de gloeiend hete oven. Tientallen belangstellenden kwamen naar de bezichtiging.

Het ophangen van het glazen carillon in Leidsche Rijn begint in augustus. Januari 2009 volgt er een officiële opening. Volgens Heesen lijkt de planning misschien krap, maar hij zit goed op schema: ,,Er is geen reden dat we het niet zouden halen. Er is wel weinig tijd, maar als het goed georganiseerd is, vormt dat geen probleem.''

Om het perfecte geluid te krijgen, moeten de klokken op de halve milimeter precies afgestemd worden. Hoeveel glas bruikbaar uit de oven is gekomen, weet Heesen nog niet. ,,Dinsdag gaan we alles nameten. Dan zal ik of in huilen uitbarsten, of breed lachend de wereld in lopen.''
En als het carillon er eenmaal hangt, hoe moet de beiaardier dan voorkomen dat hij een toon breekt door te hard te slaan op het kwetsbare materiaal? Ook daar is aan gedacht, legt de kunstenaar uit.

Om te beginnen is het glas een tot anderhalve centimeter dik. En anders dan in een klassieke beiaard is er geen draadverbinding tussen het klavier en de hamertjes. Hoe hard de beiaardier ook mept, de kracht van de aanslag leidt slechts tot een draadloos radiosignaal.

In het carillon hangt een ontvanger die de precies afgestelde hamertjes aanstuurt. Door een harde mep zal er niets barsten, belooft glaskunstenaar Heesen. 

deStentor 10 april 2008:

Bijna al het hout van 'de lantaarn' moet vernieuwd

door Carel de Goeij. donderdag 10 april 2008 

KAMPEN - De dragende eikenhoutconstructie van de lantaarn - de opbouw op de Nieuwe Toren - moet bijna in zijn geheel vervangen worden.
Ook de acht staanders van het klokkengedeelte moeten vervangen worden. Dit is de belangrijkste conclusie van het recente bouwkundige onderzoek van de Nieuwe Toren.
De houten lantaarn is ongeveer 17,5 meter hoog en vormt het bovenste gedeelte van de in totaal ruim 51 meter hoge toren, exclusief het torenkruis. Bijna alle balken van de lantaarn zijn ernstig aangetast door de bonte knaagkever en moeten in hun geheel vervangen worden.

Doorsnede van de houten opbouw van de Nieuwe Toren. Praktisch al het hout van de draagconstructie moet vervangen worden. tekeningMonumenten Adviesbureau Delfgou

De lantaarn bestaat uit vier gedeelten: in de onderste ruimte staat de zeventiende-eeuwse speeltrommel, die het carillon aanstuurt. Daarboven is de speelruimte van de beiaardier. Volgende gedeelte is de achtzijdige ruimte waar de klokken van het carillon zijn opgehangen. Daarboven het bijna vier meter hoge dak van de lantaarn.

Als de rijkssubsidie - 60 procent van de in totaal benodigde 1,8 miljoen - nog dit voorjaar afkomt, kan er deze zomer met de restauratie begonnen worden. Zo niet, dan is het niet ondenkbaar dat de restauratie wordt uitgesteld, met als gevolg verdere verslechtering van de houtconstructie en hogere kosten, bijvoorbeeld door lagere steigerhuur.

Naar het zich nu nog laat aanzien hoeft de lantaarn voor de restauratie niet naar beneden getakeld te worden.

Uit: ED.nl :

Rosemarie Seuntiëns verovert USA op beiaard

door Ria Saanen. zaterdag 05 april 2008 

EINDHOVEN/HELMOND - Helmond en Eindhoven zullen het een paar weken zonder hun (adjunct)stadsbeiaardier moeten doen: Rosemarie Seuntiëns maakt namelijk een concerttour door Amerika.
Ze gaat er haar Roaming Bells Concerten geven op de voormalige reizende beiaard van Koninklijke Eijsbouts in Asten. Die mobiele beiaard is onlangs verkocht aan een Amerikaans bedrijf.



'Roaming Bells' is de cd die Seuntiëns in eigen beheer gemaakt heeft. Daarop staan bijvoorbeeld het Allegro uit Bachs Vioolconcert in d-moll in een geïntegreerde uitvoering voor carillon en strijkorkest of de Bach-cantate 'Wachet auf ruft uns die Stimme' in combinatie met een close harmony-ensemble.

Doel van de cd is het carillon via populair repertoire toegankelijk voor velen te maken.

Omdat de beiaardier uiteraard geen orkest of ensemble mee kan nemen naar Amerika, is er een orkestband gemaakt. De van origine uit Asten afkomstige Rosemarie Seuntiëns wil haar concerten completeren met Amerikaans nummers als Stars and Stripes, het Amerikaanse volkslied en countrysongs.

Vooralsnog is een aantal optredens gepland in Lancaster (Ohio) en Indianapolis (Indiana), maar tijdens de tour kunnen er nog concerten bij komen. Haar optredens zullen daar heel wat opzien baren, verwacht ze. "Amerika heeft ook veel beiaardiers, maar die spelen vanuit de torens. Het publiek ziet ze niet. Ik zit buiten aan de mobiele beiaard, men kan zien wat ik doe. Bovendien breng ik een programma dat men niet gewend is. Als deze tour aanslaat, ga ik in de zomer terug, naar een beiaardfestival."

Seuntiëns studeerde klassieke piano aan het Conservatorium van Tilburg, waar ze in 1991 haar diploma behaalde. Vervolgens ging ze voor de beiaard naar Arie Abbenes in Amersfoort.

De Astense is inmiddels stadsbeiaardier van Helmond, Venray en Roermond en adjunct-stadsbeiaardier van Eindhoven. Daarnaast speelt ze piano in het klassieke komische operatrio Hu'Hum en begeleidt ze een aantal koren.

Uit: De Stentor 2 april 2008

Concert carillon in beeld

ZWOLLE - Stadsbeiaardier Roy Kroezen doet er goed aan voortaan even zijn haar te kammen en een kek jasje aan te trekken voor hij het carillon van de Peperbustoren gaat bespelen: vanaf zaterdag zijn alle concerten die hij geeft - hoog in de toren - live te zien op een grootbeeld-plasmascherm in het Stedelijk Museum.
In een voor Nederland uniek project dragen gemeente en museum voortaan zorg voor een directe beeld- en geluidsverbinding tussen het speelhok van Kroezen - pal onder het carillon - en het museumcafé.

De band tussen carillon, bespeler en museum bestaat al langer. Sinds een aantal jaren is de tuin van het Stedelijk Museum, in de directe nabijheid van de toren, de officiële luisterlocatie voor menige zomerse concertserie.De officiële ingebruikneming van de beeldverbinding tussen het speelhok van Kroezen en het museum is zaterdag om 11.30 uur in het museumcafé.

Uit: De Stentor 27 maart 2008

Sweelinck staat centraal op festival

door Herman van Amelsvoort . donderdag 27 maart 2008 


DEVENTER - Het thema van het Reincken Festival is dit jaar ‘Sweelinck en zijn inspiratiebronnen’. Het tweedaagse Reincken Festival heeft een programma van tien concerten samengesteld met als hoogtepunt het Gesualdo Consort, onder leiding van Harry van der Kamp.

Het festival, dat plaatsvindt op Hemelvaart en de vrijdag daarna (2 mei), wordt voor de tweede keer gehouden. De organisatie wil het festival laten uitgroeien tot een vierdaags evenement dat zich richt op Oude Muziek (van de middeleeuwen tot aan 1750) uit de Nederlanden.

Sweelinck, geboren in Deventer in 1562, staat bekend als de beste componist die Nederland heeft voortgebracht. De Nederlandse zanger Harry van der Kamp is reeds geruime tijd bezig met het opnemen van alle vocale werken van Sweelinck. Op 2 mei geeft hij een concert met het Gesualdo Consort, zij zullen twee psalmen van Sweelinck uitvoeren die nog nooit in Nederland hebben geklonken. Ook zingen zij door een Van der Kamp bewerkte achtstemmige fuga van Bach.

Speciaal voor het festival heeft de Deventer componist Jan Willem Achterkamp een beiaardwerk geschreven. Het werk ‘SWLink’, dat wordt uitgevoerd op een reizend carillon, is een hommage aan Sweelinck.

Een opvallend gratis buitenconcert is het samenspel van het carillon van de Lebuïnustoren met het blaaskwartet Phalèse Consort, die plaats zullen nemen op de eerste trans van de toren. Zij spelen op blaasinstrumenten uit de renaissance en oud-Nederlandse traditie.

Vrijwilligers die willen meehelpen bij de voorbereidingen van het festival kunnen zich melden via de website www.reinckenfestival.nl

Uit: BN DeStem

Carillon strooit bijna weer met klanken

door Johan Matthee. donderdag 27 maart 2008



Donderdag 27 maart 2008 - ZEVENBERGEN - Deze week wordt door specialisten van de Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij uit Asten hard gewerkt om het achttien klokken tellende carillon te voorzien van nieuwe klepels en magneten.
Daarnaast moest het grote uurwerk grondig gerestaureerd worden. Hiervoor moeten de klokkenmakers onder meer halsbrekende toeren uithalen bij de wijzerplaat. Als de werkzaamheden voorspoedig verlopen kan Zevenbergen na drie jaar zonder carillonklanken, weer genieten van het carillon dat sinds 20 december 1961 in de herbouwde kerktoren hangt. De grote Mariaklok dateert uit 1401 en is ruim zevenhonderd kilo zwaar. Tot verbazing van iedereen kwam die klok, nadat de toren in de oorlog kapot geschoten was, ongehavend onder het puin van de toren vandaan. In 1943 had de bezetter wel twee andere klokken - daterend uit 1817- gevorderd en in Duitsland omgesmolten. Maria is Mijn Naam Mijn geluijt is Gode bequam Het jaar ons Herren MCCCC ende I Petrus de Douwe staat in de klok gegraveerd. De toren is door aannemers gebroeders Geleijns vanaf 1960 herbouwt. De kerk kon 9 december 1953 weer in gebruik genomen worden. Van dichtbij is te zien hoe inscripties van het huidige klokkenspel verwijzen naar de in 1943 verloren klokken: Mijn stem werd in 1943 door de oorlog gesmoord Werd op Kerstmis 1961 opnieuw gehoord Ontslagen van de dwingelandij Strooi ik mijn klanken vrij en blij.

Door de vernieuwing van de computerbesturing is het ook mogelijk het carillon tijdelijk het zwijgen op te leggen. Eind deze week klinken de achttien klokken weer als vanouds.

Uit: De Gooi- en Eemlander 25 maart 2008

Actiegroep Carillon 16 uur aan vecht door

Gepubliceerd op 25 maart 2008, 14:27

weesp - 

Gebrek aan lange adem kan de leden van de Weesper bewonersgroep 'Carillon 16 uur aan' niet worden verweten. In een laatste poging om 'een langdurige kwestie van geluidsoverlast op een beschaafde en menselijke manier zonder tussenkomst van de rechter op te lossen, is een eigen website gelanceerd.

De kwestie over het geluid van carillon laait regelmatig op sinds de jaren tachtig. Een groep van 22 omwonenden wil het carillon uit tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's morgens. Volgens de actiegroep 'verschuilt' de gemeente Weesp zich achter de wet milieubeheer en een zelfgemaakte verordening 'die bij voorbaat klagers buiten spel zet'. De groep heeft in korte tijd 140 positieve reacties gekregen.

Zie ook de website www.carillon16uuraan.nl 

Bron: Internet bode 19 maart 2008:

Carillon wordt in ere hersteld



ZEVENBERGEN - Eind volgende week is na zo'n drie jaren stilzwijgen het carillon van de Nederlands Hervormde kerk aan de Markt in Zevenbergen weer te beluisteren. Tevens ondergaat het uurwerk een grondige restauratie. Deze dubbele operatie vergt een investering van circa 20.000 euro.
Vanwege herhaaldelijke storingen was ongeveer drie jaren geleden het vijftig jaar oude carillon voorlopig het stilzwijgen opgelegd. Recentelijk bleek ook, dat het uurwerk slijtageverschijnselen ging vertonen. Beide problemen worden volgende week aangepakt, zodat vrijdag 28 maart het carillon weer te horen zal zijn en het uurwerk via de atoomklok in Frankfurt am Main de juiste tijd gaat aangeven. tekst en foto Cees van der Burg 

 

Bron: Limburgs Dagblad 18 maart 2008

Dossier Bronsdiefstal in Limburg

Maart 2008

In Susteren wordt de veertiende-eeuwse bronzen kerkklok op klaarlichte dag van zijn sokkel op het Salvatorplein in Susteren ontvreemd.

Op de begraafplaats van Eygelshoven worden verscheidene bronzen vazen en ornamenten vernield en gestolen.

Op het kerkhof aan de Randweg in Hoensbroek worden ongeveer vijftien bronzen vazen van graven gestolen.

December 2007

In Sittard wordt het beeld Koningsvogelschieten van Sjra Schoffelen bij Huize Kollenberg (in renovatie) middels een staalkabel met sokkel en al omver getrokken. Daarna is het 200 kg zware gevaarte spoorloos verdwenen.

November 2007

Op de Kraakstraat in Hunsel wordt een bronzen mannenfiguur, die deel uitmaakt van een beeldengroep gestolen

Het bronzen beeld 'De Werker' van kunstenaar Dick van Wijk wordt gestolen uit een plantsoen op de hoek Loverstraat-Geenestraat nabij het gemeentehuis van Nederweert.

In Stramproy worden twee bronzen beelden van Truus Coumans gestolen

Bronsdieven stelen vier van de elf klokken van het carillon bij het Nationale Indiëmonument in stadspark Hattem in Roermond.

Oktober 2007

Onbekenden trekkende de Reubevraeter, het standbeeld van de Obbichtse carnavalsvereniging De Reube, met sokkel en al omver. Het beeld staat op de Markt in Obbicht. Men vermoedt dat bronsdieven het beeld wilden stelen.

September 2007

In Linne wordt het bronzen carnavalsbeeld van de Kwekkerte uit een plantsoen aan de Tramweg gestolen. De sculptuur is zo'n drieduizend euro waard. De sculptuur wordt onbeschadigd teruggevonden.

Uit de achtertuin van een woning aan de Dennenberg in Bunde zijn negen bronzen beelden gestolen. Een van de beelden is zelfs met sokkel en al meegenomen.

In Ulestraten een bronzen beeld van carnavalsvereniging De Kuutebieters ontvreemd. Een week later wordt het beeld teruggevonden in Meerssen. Het is zwaar beschadigd.

Uit de achtertuin van schilderes Marijke Stultiens in Kasen (Meerssen) worden negen bronzen beelden van haar overleden man Rob gestolen. Enkele dagen later worden de beelden teruggevonden in het bos vlakbij haar woning.

Augustus 2007

Drie bronzen beelden worden in Maasbracht door dieven van hun sokkel gezaagd. Eén sculptuur verdwijnt bij de basisscholen De Tweesprong en het Pallet aan het Europaplein. De andere twee gestolen beelden zijn onderdeel van een kunstwerk dat bestaat uit drie spelende kinderen. Daar is er nog maar één van over.

Juli 2007

Bij een bedrijf aan de Klipperweg in de Beatrixhaven in Maastricht wordt tussen de 2500 en 3000 kilo koper en brons gestolen.

Juni 2007

Een omvangrijk bronzen kunstwerk van de Schotse beeldend kunstenaar William Brotherston wordt gestolen uit het Odapark in Venray.

Tijdens de expositie 'Zomerkunstwerken 2007' wordt uit het Glaspaleis aan de Bongerd in Heerlen een bronzen beeld van Leny Franken uit Eygelshoven gestolen.

Een beeld dat behoort bij de 'Binneste Boète'-wandelroutes in Velden is verdwenen. Men vermoedt dat het beeld is gestolen door bronsdieven. Het beeld is echter van kunststof met daaroverheen een metaalcoating.

Uit een atelier aan de Lindenlaan in Valkenburg worden drie bronzen beeldjes gestolen.De beeldjes stonden in de etalage van het atelier.

Mei 2007

Het zestig centimeter hoge, bronzen 'Kievelmenneke', carnavalsbeeldje van de Meijelse carnavalsvereniging Kieveloeët is door vandalen in de Dorpstraat van zijn sokkel gesloopt en meegenomen.

De bronzen koningsvogel die de nok van het gebouw van schutterij St. Hubertus uit Beringe siert is gestolen.

Januari 2007

In twee parochiekerken in Sittard gaan dieven aan de haal met een reeks kostbare bronzen en koperen attributen. In de wijk De Baandert worden uit de toren van de kerk twee klokken van het carillon ontvreemd. Vanaf het dak van de Heilig Hart van Jezus-kerk in de wijk Overhoven worden een verlichte, koperen kerstster en alle koperen bedrading van de bliksemafleiders gestolen.

December 2006

Uit het park van Chateau Sint-Gerlach aan de Joseph Corneli Allee in Houthem wordt het bronzen beeld van de pelgrim gestolen. Het kunstwerk maakt deel uit van de beeldengroep van kunstenaar Ru de Vries uit Voeren. Ook het bronzen beeld van twee dansende kinderen, gemaakt door beeldhouwer Frank Stoopman wordt gestolen.

Diefstal van vijf bronzen kunstwerken uit de beeldentuin van galerie Giardano aan de Rijksweg in Berg en Terblijt,

November 2006

Twee van de drie bronzen mensfiguren aan de Grote Straat in Vlodrop worden gestolen. Het gaat om de beeldengroep met vijf stoelen en drie figuren van kunstenaar Sjèr Jacobs. Een daarvan is afgeschroefd, de andere is afgebroken. Een derde is vernield.

September 2006

Twee mannen uit Sittard-Geleen worden aangehouden op verdenking van het stelen van een beeld in Einighausen. Vermoedelijk dachten de daders dat het van brons was en hebben ze het daarom weggehaald.

Juli 2006

Op het landgoed rond de atelierwoning van het kunstenaarsduo Arthur Spronken en Francisca Zijlstra in het Beekse gehucht Kelmond worden twee kostbare bronzen sculpturen gestolen. Een derde bronzen beeld van ruim driehonderd kilo hebben de dieven - vermoedelijk vanwege het grote gewicht - niet meer dan enkele meters versleept.

De bronsdievenbende gaan aan de haal met de bijna twee meter hoge en meer dan 450 kilo wegende sculptuur ‘De Drie Gratiën’ van kunstenaar Sjra Schoffelen voor de stadsschouwburg aan de Mgr. Claessensstraat in Sittard.

In de Sittardse wijk Ophoven, op de hoek van de plantsoentje op de hoek van de Geuweg en Ophoven, gaan bronsdieven aan de haal met de portret-sculptuur van de in 1986 overleden stadsdichter Frans Appelmans alias Frenske van Zitterd.

In Susteren proberen dieven vergeefs het bronzen beeld van pastoor Tijssen van de sokkel te zagen. Het beeld staat in het plantsoen in de Pastoor Tijssenstraat

Juni 2006

Bronsdieven slaan hun slag in Sittard. Een 125 kilo zwaar kunstwerk aan de Mgr. Vrankenstraat van beeldhouwer John Deckers wordt compleet met sokkel gestolen.

De bronzen gedenkplaquette voor de in de oorlog gesneuvelde Amerikaanse soldaat E. Erickson aan de Kloosterstraat in Simpelveld wordt gestolen.

Mei 2006

De anderhalve meter grote haan van basisschool Cantecleer in Burgemeester Schrijenstraat in Sittard wordt gestolen. Het kunstwerk wordt later teruggevonden in een beek op de Schwienswei.

April 2006

De diefstal van het bronzen beeld van kunstenares Getrud Jaruzewski in de Chopinstraat in Sittard mislukt omdat de dieven bij hun actie worden gestoord.

Januari 2006

Een zeker 350 kilo wegend deel van een bronzen beeld van kunstenares Désirée Tonnaer is spoorloos verdwenen uit de tuin van Adviesbureau Veldhoen aan de Meerssenerweg in Maastricht.

December 2005

Het bronzen beeldje van musketier D'Artagnan in het Waldeckpark bij het Tongerseplein in Maastricht wordt gestolen.

November 2005

Het 110 kilo zware bronzen beeld Manus aan de Voltastraat in Maastricht is van zijn sokkel gehaald en meegenomen.

September 2005

Uit het oude kerkje bij het voormalige klooster in Merkelbeek aan de Wilmenweg worden twee monumentale kerkklokken uit 1729 en 1841 gestolen.

Juni 2005

Dieven gaar er vandoor met een bronzen beeld van de Maastrichtse kunstenaar Appie Drielsma. Het beeld stond in een tuin in Maastricht.


Verzoeknummers op carillon


SCHOONHOVEN - Wie een bezoek aan Schoonhoven wil opluisteren met een verzoeknummer op het carillon, kan dat voortaan indienen bij de afdeling welzijn op het stadhuis.
Daar wordt het verzoek doorgespeeld aan stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.

Sinds deze maand neemt de Amsterdamse beiaardier Gideon Bodden een deel van het werk van Zwart in Schoonhoven over; Bodden speelt woensdag van 11 tot 12 uur en Zwart op zaterdag van 15.30 tot 16.30 uur.

De twee beiaardiers hebben ook een dergelijke duobaan op het carillon in de hoofdstad. Verder speelt Bodden in Oudewater.

Bron: AD Groene Hart 12 maart 2008

Carillon mag weer spelen in Terneuzen

door Raymond de Frel. 

Maandag 10 maart 2008 - TERNEUZEN - De bezwaarmakers die met succes tot aan de Raad van State vochten om het carillon in de Terneuzense Willibrordustoren tot zwijgen te krijgen, leggen zich neer bij een nieuwe wetgeving.
Die maakt het mogelijk dat de klokjes van het carillon binnenkort voor het eerst sinds 2001 weer te horen zijn in het centrum van de havenstad. De nieuwe wet bepaalt dat er geen geluidsnorm meer is voor onversterkte muziek. "Wij zijn met alle bezwaarmakers de speeltijden voor het carillon overeengekomen", vertelt voorzitter Hans Vlottes van de Wijkraad Binnenstad. Hij spreekt voorzichtig van 'een succesje'. "We hebben de bezwaarmakers van toen netjes gevraagd of zij moeite hadden met het oude speelplan van het carillon (riedeltjes om 12, 15, 17 en 19 uur). Daarop klonk geen enkele wanklank", aldus Vlottes.

Ondertussen wordt nog gezocht naar beiaardiers, die op vrijwillige basis korte concerten op het carillon willen verzorgen. Het gros van de stadsbeiaardiers dat tot 2001 actief was, kan of wil de klokjes niet meer bespelen. Veel organisten kunnen vanwege lichamelijke ongemakken de trap van de toren niet meer op.

Het carillon wordt vanaf de derde verdieping van de Willibrordustoren bespeeld.

BN deStem

Bespeling van het carillon in Laren
Laren, 10-03-2008

Dorpsbeiaardier Klaas de Haan gaat het komend seizoen iedere tweede en vierde vrijdag van de maand de Larense beiaard bespelen. Daarmee is de traditie zoals die tot 1991 bestond, namelijk het laten klinken van de beiaard bij het sluiten van de vrijdagmarkt, weer in ere hersteld. Van 16.30 tot 17.30 uur kan iedereen in het centrum van Laren tijdens het happy hour genieten van de prachtige klanken van het carillon. Met de komst van de 48ste klok is het carillon van de Johanneskerk aan de Naarderstraat weer compleet en behoort het tot één van de mooiste 'lichte' beiaarden van Nederland.
Bron: www.larensbehoud.nl

Bron: Noordhollands Dagblad 28 februari 2008:

Carillon Helden der Zeeplein binnenkort weer te horen

DEN HELDER - 

Binnenkort weer te horen rond het Helden der Zeeplein: vrolijke deuntjes van het carillon die aangeven dat er weer een uur voorbij is. Uit een 'opgefrist' monument. En da's goed nieuws voor de vele omwonenden van het carillon, die de vrolijke deunen van het instrument eigenlijk wel missen. Tuurlijk: stadsbeiaardier Co Groenewoud timmert elke dinsdag persoonlijk op de stangen van het carillon. Maar op de hele en halve uren zwijgt het instrument al sinds brand het voormalige stadhuis aan de Kerkgracht in de as legde. Toen sneuvelde namelijk ook de computer die regelde dat het carillon automatisch een deuntje speelt.

AD 18 februari 2008:

’Maar weinig carillons klinken zoals deze’


SPIJKENISSE - De toren van de Dorpskerk is Spijkenisses meest vermaarde instrument, zegt beiaardier Bas de Vroome.
Volgens de vaste bespeler van het klokkenspel zijn maar weinig carillons die zo goed klinken. „De galmgaten hebben precies de goede afmetingen, zodat de klanken van de klokken beneden mooi mengen,’’ roemde hij zijn instrument zaterdag tijdens officiële afronding van de restauratie van de kerktoren.

Voor 275.000 euro zijn onder meer de houten galmborden vernieuwd, het metselwerk hersteld, het hout van het dak vervangen en aan de buitenkant bekleed met koper en de wijzers van de klok verguld. Ook heeft de buitenmuur een speciale anti-graffitilaag gekregen. Opvallend is vooral de terugkeer van de windvaan op de torenspits, na afwezigheid van enkele jaren.

En beiaardier De Vroome heeft een veiligere trap gekregen. Dat is niet alleen prettig voor hem, maar ook voor de honderden basisscholieren die jaarlijks de middeleeuwse toren beklimmen. Een bezoek aan het carillon is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van de (verplichte) rondleiding door de kerk. „Door zelf het klokkenspel te bespelen, krijgen kinderen gevoel bij dit monument en de historie van de stad,’’ zegt wethouder Marjolijne Lewis. „We merken dat tijdens Monumentendag, want dan komen opvallend veel ouders, na de verhalen van hun kinderen, eens binnen kijken.’’

Het bespelen van het carillon is eigenlijk heel eenvoudig, zegt De Vroome lachend. „Met een tik is een hoop herrie te maken.’’ De Vroome zegt zelf alles te kunnen spelen met de 47 klokken: „Van pianoconcerten tot The Beatles.’’ En demonstreert dat met het Wilhelmus.

Wie verzoeknummers heeft kan ze mailen naar gemeente@spijkenisse.nl. De Vroome speelt ze dinsdag 26 februari van 11.00 uur tot 12.00 uur. Wie de vernieuwde toren wil zien, kan het monument morgen tussen 10.30 en 12.00 uur bezoeken.

De Gooi- en Eemlander 15 februari 2008

Carillon Grote Kerk blijft 's nachts tingelen

Weesp - 

Het Hemony-carillon in de gemeentetoren van Weesp blijft gewoon 's nachts zijn deuntjes spelen.

Bewoners van de binnenstad hadden de gemeente gevraagd om het carillon het zwijgen op te leggen gedurende de nacht. Dit als uitvloeisel van een maandenlange discussie in de Vechtstad over het rumoer dat het klokkenspel produceert. Burgemeester en wethouders hebben deze week besloten dat de Wet milieubeheer en de algemene politieverordening (apv) juridisch onvoldoende aanknopingspunten bieden om stappen tegen het nachtelijk geklingel te rechtvaardigen.

Het carillon speelt ieder kwartier een melodietje. De deuntjes in de speeltrommel worden elke drie maanden 'verstoken' (vervangen) door andere.

 

PZC 15 februari 2008:

Niets mooier dan 'n zwevend carillondeuntje boven je hoofd
door Raymond de Frel

TERNEUZEN - Poeh, dat was weer een klim zeg. Zo hoog hoeven de beiaardiers de Willibrordustoren in de Terneuzense binnenstad eigenlijk niet te klimmen, maar om te checken of alles nog klopt doet Terneuzenaar Jo de Visser graag wat treedjes extra. "Gelukkig, alle 25 klokken hangen er nog, er is gelukkig niets gestolen." Nu zou het stelen van een klok nog lang zo makkelijk niet zijn, al was het alleen maar vanwege het gewicht en de smalle trap naar het klokkenspel.


Maar goed, het is fijn te constateren dat alles er nog is, dat alles klaarstaat om weer te klingelen.

En ook het tuinhuisje, dat De Visser aan het begin van deze eeuw op de derde verdieping van de toren plaatste, staat er nog. Hij maakte het halve huisje om de bespelers van het carillon een rustige stek te geven, maar het heeft nooit gefunctioneerd. Eind 2001 kwam er een einde aan een langslepende procedure, die bij de Raad van State werd gewonnen door omwonenden. Het carillon, in 1999 nog verplaatst van het stadhuis naar de Willibrordustoren, mocht niet meer worden bespeeld.

De korte carillonstukjes van twee minuten, die vier keer per dag te horen waren, wekten geen ergernis. Maar de concerten van drie kwartier op zaterdag- en woensdagmiddagen werkten sommigen op de zenuwen. Een carillon mag dan misschien een mooi instrument zijn, het kan ook vreselijk geluid maken, oordeelden zij.

De Stichting Carillon en Stichting Behoud Willibrordustoren namen het verlies, ook al wilde de inmiddels overleden voorman Jan den Toonder nog wel verder strijden. "Maar het zou vechten tegen de bierkaai zijn. De tegenstand verpestte het ook wel voor een aantal beiaardiers. We zijn teleurgesteld gestopt en hebben geprobeerd het carillon te vergeten. Ik heb nooit gedacht dat er ooit nog een mogelijkheid zou ontstaan om het weer te bespelen", zegt Jo de Visser.

De wetgeving is namelijk veranderd. Er geldt geen geluidsnorm meer voor het ten gehore brengen van onversterkte muziek, tenzij de gemeente daarvoor regels heeft opgesteld. Dat is in Terneuzen niet het geval. Het gemeentebestuur wil het carillon graag weer horen, maar wil vanwege alle beroering wel concrete speeltijden vastleggen.

De Visser: "Het zou natuurlijk hartstikke leuk zijn, want er is toch niets mooier dan een zwevend carillondeuntje boven je hoofd? Een stad als Terneuzen mag ook best een carillon hebben, vind ik. Maar het wordt ook een lastig verhaal. Ik wil zelf nog graag spelen en zal proberen anderen enthousiast te maken. Maar niet alle beiaardiers van toen zullen vanwege hun leeftijd nu nog willen. Bovendien, je moet een flinke trap op om bij de speeltafel te komen."

Dat laatste is de voornaamste reden dat Janneke Veling, de eerste stadsbeiaardier van Terneuzen, niet opnieuw het carillon kan bespelen. Ze zou nog wel willen, ook al is ze met 88 lentes zeker geen jong bloempje meer. "Voor één keer zou ik het wel eens willen bespelen, vanwege dat prachtige geluid. Na de verhuizing naar de Willibrordustoren hebben we de speeltafel eerst een tijdje in buurtcentrum De Triangel gezet. Daar kon ik wel uit de voeten, maar er was een groot probleem: je hoorde het carillon daar niet. Dus is er een tuinhuis in de toren gezet. Ik ben er toen mee gestopt. Door dat gedoe over geluidsoverlast ging de lol er ook snel af", vertelt ze. Zij vond het een doodzonde om het carillon bij het stadhuis weg te halen. "Daar was een prachtige akoestiek. Man, ik moest mijzelf altijd remmen om mij aan het maximale halfuurtje te houden. Ik was niet te stoppen. Sinterklaasliedjes, kinderdeuntjes en bij bruiloften natuurlijk 'daar komt de bruid'... ik vond het zalig. Ik zou het carillon echt graag nog eens willen horen. Héérlijk, die klokjes. Het is wel ontzettend jammer dat Jan den Toonder dit niet meer kan meemaken. Hij heeft zó ontzettend veel voor het carillon gedaan." 

 

Uit: Internet Bode

Arnemuidse klok gaat met tijd mee

ARNEMUIDEN - De welbekende klok van Arnemuiden kan straks weer helemaal met zijn tijd mee. Het uurwerk in de Nederlands Hervormde kerk aan de Markt krijgt namelijk een onderhoudsbeurt. Ook het carillon wordt opgekalefaterd. In maart moet de klus zijn geklaard. De wijzers en wijzerplaten zijn weggehaald, deze krijgen nieuwe verlichting. In de tweede week van maart hangt alles weer op zijn plaats. Nadat de klok onder handen is genomen, is het carillon aan de beurt. Het ijzerwerk van de twee grote luidklokken is in goede staat, alleen zijn de stalen klepels in de loop der jaren platgeslagen. Die worden vernieuwd. Ook zijn de assen, die de vier uurwerken aandrijven, roestig en krom. Ook die worden vervangen. Deze werkzaamheden duren ongeveer een week, schat Emile Goedbloed van de afdeling Ingenieursbureau van de gemeente Middelburg. Na de klus wordt het voor de stadsbeiaardier makkelijker om de melodieën van het carillon te veranderen. Nu wordt de computer van de melodieën nog gevoerd met cassettes en die cassettes worden in de pc gezet, legt Goedbloed uit. Straks is er een nieuwe pc. De beiaardier kan dan thuis muziek componeren en vanaf zijn thuiscomputer de muziek doorsturen naar de computer in de kerk. Die zet de noten automatisch om naar carillonmuziek. FOTO HENKKETTING.NL

PZC 6 februari 2008:

Kromme assen en kapotte klepels
door Maurits Sep


ARNEMUIDEN - De klok van Arnemuiden is omgeven met tradities. Maar ook het oudste carillon van Nederland moet met de tijd mee.

De wijzers en de wijzerplaten van de klok op de hervormde kerk aan de Markt in Arnemuiden worden van nieuwe verlichting voorzien. foto Ruben Oreel

De beiaardier kan over een maand thuis vanachter zijn computer een nieuw muziekstuk inzetten.

Vanaf volgende week krijgen de klok en carillon een grote onderhoudsbeurt. De gemeente Middelburg zet daar Koninklijke Eijsbouts voor in, de klokkenspecialist uit het Limburgse Asten. "Natuurlijk plegen we regelmatig onderhoud, maar nu zijn we echt toe aan een grote beurt", zegt Emile Goedbloed van het gemeentelijk ingenieursbureau.

De wijzers en de wijzerplaten van de klok op de hervormde kerk aan de Markt worden maandag 11 februari weggehaald en in de werkplaats van Eijsbouts van nieuwe verlichting voorzien. Die klus neemt een maand in beslag. In de tweede week van maart worden de wijzerplaten teruggeplaatst.

Dan is de klus nog niet geklaard. Het zwaarste werk moet op dat moment nog beginnen: het vervangen van assen en klepels. Het ijzerwerk van de twee grote luidklokken is nog wel in goede staat, maar de stalen klepels zijn in de loop der jaren kapotgeslagen. En door het vele luiden zijn de assen die de vier uurwerken aandrijven, vervormd. Behalve krom zijn ze ook roestig. "De invloed van het weer", verklaart Goedbloed. "Ze hangen niet in een afgesloten, maar in een open ruimte."

De vervanging van de assen en klepels is fysiek wel de zwaarste klus, maar duurt slechts een weekje, is de verwachting. Goedbloed: "Het is eigenlijk niet zo veel werk."

Het meest bijzondere aan het komende onderhoud is de automatisering van het carillon. Nu werkt het klokkenspel ook al op een computer. De muziek wordt opgenomen op insteekcassettes.

Maar het kan nog moderner. Vanaf half maart kan de beiaardier vanaf huis werken. Achter zijn computer kan hij een nieuw muziekstuk digitaal doorsturen naar de computer van het carillon, dat het stuk dan ten gehore brengt. Mogelijk wordt ook het carillon van de Lange Jan volgend jaar geautomatiseerd.

Dankzij de moderne techniek wordt het onderhoud aan het carillon ook nog eens simpeler. Storingen zijn met een mobiele telefoon vanuit Asten te controleren. Alleen als het echt nodig is, komen de klokkenspecialisten nog naar Arnemuiden. 

Persbericht Arnemuiden maand zonder klok 040208
Uitgegeven op maandag 04 februari 2008 om 13:23:00


De Arnemuidse bevolking moet het een dikke maand doen zonder het uurwerk van de Nederlands Hervormde kerk op de Markt. De klokken en het carillon zijn toe aan een onderhoudsbeurt. Klokkenspecialist Koninklijke Eijsbouts uit Asten gaat de klus klaren. Eijsbouts haalt de wijzers en wijzerplaten weg op maandag 11 februari. Die krijgen in de werkplaats in Asten nieuwe verlichting. In de tweede week van maart hangt de klokkenspecialist het geheel weer terug.

Uit Noordhollands Dagblad:

Gerestaureerde kaasdragertjes bedreigd

Gepubliceerd op 01 februari 2008, 16:34
Laatst bijgewerkt op 01 februari 2008, 16:35
alkmaar - 

Ze zijn nog maar een paar jaar geleden geheel gerestaureerd en in topconditie, maar de 'kaasdragertjes van het Landbouwhuis' moeten al weer weg.


De toekomst van de kleine kereltjes en het bijbehorende carillon is ongewis, nu het gebouw waarop zij prijken binnen enkele weken tegen de vlakte gaat.

Elk heel uur, als het carillon begint te spelen, gaan de luiken open van een typisch Alkmaars paneel dat is bevestigd aan het pand waarin tot voor kort Brijder Verslavingszorg gehuisvest was. Kleine kaasdragertjes komen te voorschijn en draaien een aantal rondjes, om vervolgens weer voor een uur achter de luiken te verdwijnen.

Het Brijdergebouw moet wijken voor de nieuwe kazerne van de brandweer die op die plaats langs het Noordhollands Kanaal gebouwd gaat worden.

Carillon en kaasdragertjes werden in de jaren vijftig ter verfraaiing bevestigd aan de gevel van het Landbouwhuis, dat een sterke band had met de kaasmarkt. Het Landbouwhuis grenst aan het te slopen pand en biedt onderdak aan de afdeling Monumentenzorg.

Lange tijd hebben de kaasdragertjes liggen te verstoffen in een doos. De toestand van de houten figuurtjes, gemodelleerd naar de kaasdragers die in die tijd actief waren, was niet best. Meubelmaker Pieter Koorn heeft het geheel in 2005 gerestaureerd. De vrees bestaat dat het tafereel opnieuw in een depot terecht komt.

Gehoopt wordt echter dat de kaasdragercarillon elders in de stad herplaatst kan worden. Lastig is daarbij het geklingel, dat mogelijk op bezwaren stuit. 

Van de nieuwspagina van de gemeente Hardenberg:

Van Gemeentetoren tot stadscarillon

Einde in zicht

Op 22 mei 2007 verleende de gemeente Hardenberg zichzelf een sloopvergunning, benodigd om in de nabije toekomst zowel het gemeentehuis als de carillontoren te kunnen afbreken. De sloop is nodig om ruimte te creëren voor de bouw van een nieuw raadhuis. Ruim veertig jaren lang hebben beide dienst gedaan. De verwachting is dat allereerst de klokkentoren in 2008 zal worden afgebroken. Daarmee komt dan een einde aan het dagelijks meermalen terugkerende geluid van zowel de luidklokken, om het half uur, als het carillon, om het hele uur. Althans... voor bepaalde tijd, want het college heeft inmiddels de toezegging gedaan dat het carillon herplaatst wordt in het plangebied Slotgraven. De precieze locatie is echter nog niet bekend.

Hoe het begon

De bouw van de carillontoren is onlosmakelijk verbonden met de bouw van een nieuw raadhuis voor de gemeente Hardenberg. Het voormalige gemeentehuis in Heemse, nabij het huidige Rustenbergerplein, was te klein geworden. Daarom besloot men een groter bestuurscentrum in de stad te bouwen. 
Carillontoren op het Stephanusplein, winter 2006

Het gemeentehuis en de precies vijfentwintig meter hoge klokkentoren zijn ontworpen door de Zwolse architect H. Mastenbroek. Hij kreeg al in 1950 opdracht van het gemeentebestuur om een nieuw bestuurscentrum te ontwikkelen. In 1958 was er voor het eerst sprake van een bij het nieuwe gemeentehuis te bouwen 'toren'. Die zou ook benut kunnen worden voor droging van brandspuitslangen. Zover kwam het echter niet. Aanvankelijk zou de klokkentoren alleen, zoals het woord al zegt, een klok bevatten. Het moest een wijzerplaat worden met een verlichte tijdsaanduiding. Voor de toren en de aanleg van een deels er omheen gelegen vijver, stelde de gemeenteraad een krediet van 105.000 gulden beschikbaar. Timmer- en aannemersbedrijf Gebr. Dijkhuis uit Hardenberg werd bij aanbesteding het bouwen van gemeentehuis, politiebureau en klokkentoren gegund. 

    

Op initiatief van de afdeling Hardenberg van de Federatie Vrijwillige Vrouwelijke Hulpverlening werd een inzameling gehouden om de bevolking in staat te stellen aan het gemeentebestuur, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe raadhuis, een carillon aan te bieden. De presidente van de afdeling, mevrouw C. de Goede-Mom, was de echtgenote van de toenmalige burgemeester van Hardenberg, Jacobus Hendrik de Goede. Inwoners van Lutten wensten geen geld te geven zolang zij nog verstoken bleven van een goede riolering. Hun credo luidde: Zolang Lutten nog schijt op de ton, betalen wij niet voor het carillon! 

Het carillon werd geleverd door Van Bergen's Carillon-, torenluidklokken- en torenuurwerkenfabriek uit Heiligerlee. Het bestond uit dertien klokken, waarvan de grootste een diameter van 40 centimeter had en de kleinste 20 centimeter. De eerste vier verzen die gespeeld werden, waren: Gelukkig is het land; O Heer, die daar des Hemels tenten spreidt; Hollands vlag, gij zijt mijn glorie en Wilt heden nu treden. In november 1963 werden sinterklaasliedjes ten hore gebracht als: Zie ginds komt de stoomboot, Hoor wie klopt daar kinderen en O, kom er eens kijken en rond de kerstdagen speelden de liederen: Stille nacht en Nu zijt wellekome. 

Storingen maar meer muziek

Nog in hetzelfde jaar, 1963, waren er problemen met het klokkenspel. In het bijzonder bij vochtige weersomstandigheden, bleek dat het carillon niet aan de verwachtingen voldeed. De kartonnen boekrollen zetten uit en liepen dan vast tussen het mechanisme. Het probleem werd snel verholpen. Vier jaren later werd in een vergadering van de Culturele Raad opgemerkt dat het carillon niet al te best functioneerde en - zo schreef het bestuur - men zou graag zien dat het aantal klokken werd uitgebreid. Inmiddels was het aantal volksliederen al met vier uitgebreid en ook kon het Wilhelmus door het carillon gespeeld worden. In januari 1968 besloot het college tot aanschaf van twee extra muziekboeken met elk vier melodieën. Een wekelijkse omwisseling van de muziekboeken werd 'te arbeidsintensief' gevonden en daarom werd besloten om maandelijks te veranderen. Het door de burgerij, bij de opening van het gemeentehuis aangeboden klokkenspel, werd te licht bevonden. In de gemeente bestond een zogenaamd Carillonfonds, maar die rekening stond op naam van burgemeester Jan Slot. Dat geld en een gemeentelijke bijdrage was voldoende om de firma Van Bergen nog zes extra klokken te laten leveren.

Begin 1972 liet de gemeente een onderzoek instellen naar het carillon door de Klokkengieterij Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel. Het carillon bestond uit 19 stuks waarvan er 13 uit 1963 dateerden en 6 uit 1969. Ter bespeling van de klokken was een electrisch-automatisch bandspeelwerk aanwezig. Dat stond opgesteld in de torenkamer op de eerste verdiepingsvloer. Elke klok had inwendig een electro-magneethamer en daarmee werden de klokken aangeslagen. De klokken waren met stalen beugels aan betonbalken bevestigd. De klokkengieterij adviseerde om op korte termijn het klokkenspel volledig te laten reviseren of een plan op te laten stellen voor de plaatsing van een groter en zwaarder carillon. De klokkengieterij offreerde een nieuw groter 3-oktaafs carillon met 36 klokken, mede omdat het bestaande klokkenspel niet voldeed aan de hoogste eisen van toonzuiverheid. Verder had het timbre, volgens Petit en Fritsen, een uitgesproken egaal karakter. Voor bijna 70.000 gulden zouden zij een nieuw carillon met zuiver afgestemde bronzen klokken kunnen leveren. De gemeente ging echter niet op dat aanbod in, vanwege het ontbreken van voldoende financiële middelen.

Het functioneren van het carillon bleef echter problematisch. Door het treffen van verschillende voorzieningen had men geprobeerd daarin verbetering aan te brengen. Zo werd het automatisch bandspeelwerk verplaatst en omtimmert en werd een verwarmingselement aangebracht. Om voor altijd een einde te maken aan de voortdurende problemen, besloot de gemeenteraad in 1976 om het automatisch bandspeelwerk te verplaatsen naar het portaal bij de buiteningang naar de publieke tribune van de raadszaal. Het kwam dus in het gemeentehuis te staan. Verder werden de oude melodieboeken (karton op linnen) vervangen door nieuwe exemplaren van kunststof omdat die ongevoelig zijn voor vocht. Voor 14.000 gulden werd deze verplaatsing gerealiseerd.

De speeltijden van het carillon werden tevens vastgesteld op weekdagen van 08.00 tot 20.00 uur en op zondagen van 09.00 tot 19.00 uur.

    

Bruidsmars

In 1999 werd er voor het laatst groot onderhoud aan de carillontoren gepleegd. Op speciaal verzoek van gemeentebode Jan van der Kamp werd het aantal liederen uitgebreid met de bruidsmars uit Lohengrin van Wagner. Op het moment dat de bruidegom zijn aanstaande vrouw naar de trouwzaal leidt, start de bode het lied. Op 09-09-1999 gebeurde dat de eerste keer. Het klokkenspel had toen een fikse opknapbeurt achter de rug. De klepels, die aan een kant zover waren afgesleten dat ze de klokken niet meer raakten, werden omgedraaid, roestige onderdelen, waardoor bepaalde klokken zelfs niet meer werkten, werden vervangen en de carillonband werd vervangen door een computer. Vanaf dat moment kon het stadscarillon 41 melodieën spelen. De algehele revisie werd verricht na opmerkingen daarover van de toenmalige burgemeester. Op 30 augustus 1999 kon het 'nieuwe' carillon door het college van burgemeester en wethouders symbolisch worden overgedragen aan de scheidende burgemeester drs. H. Smit.

Gedenken

Het plaatselijk comité '4 mei herdenking Hardenberg-Heemse' kreeg in 1965 toestemming van het gemeentebestuur om aan de klokkentoren een bronzen gedenkplaat te bevestigen met de tekst '10 mei 1940 - 5 mei 1945 Hardenberg ... opdat wij hen niet vergeten'. Onder de plaat werd een vitrine geplaatst. Daarin werd een opengeslagen boek gelegd, met vermelding van de namen van alle gevallen slachtoffers van de oorlog en bezetting uit de gemeente Hardenberg in de jaren 1940-1945. De bronzen plaat en de vitrine werden rechts naast de deur en onder de luifel aangebracht.

Twintig jaar later werd de eerste gedenkplaat vervangen door een bronzen exemplaar waarin de namen van de circa 120 omgekomen verzetsstrijders en andere oorlogsslachtoffers werden gegraveerd. Eind 2000 kreeg de firma Sillen & Co. uit Swalmen opdracht om andermaal een nieuwe bronzen gedenkplaat te maken. 

 

PZC 24-12-2007

Carillon stuit op weerstand
door Conny van Gremberghe

Maandag 24 december 2007 - TERNEUZEN - Een groep binnenstadbewoners stapt opnieuw naar de rechter als de gemeente Terneuzen het carillon in de Willibrordustoren weer vrij spel biedt om te klingelen.
De CDA'er Henk Siersema ijvert al meer dan een maand voor de herintroductie van het klepelspel en krijgt - ook in de raad - meer medestanders.

De binnenstadbewoners menen dat er sprake is van 'een gecoördineerde actie om een Raad van State-uitspraak onder de mat te vegen'. "De Raad van State heeft niet voor niets de gemeente beperkingen opgelegd voor het carillonspel. Tussen twee en zeven uur overdag mag er op hele uren twee minuten gespeeld worden. Het waarom is ook duidelijk. Het ding maakt met 75 decibel veel te veel herrie en omdat de toren in een put ligt, draagt het geluid veel verder dan op andere plekken het geval zou zijn. Juist om die redenen willen wij dat de gemeente die beperkingen respecteert", zegt woordvoerder Anton van Puyvelde. 

Gemeente Enkhuizen

30 November 2007

Nieuwe toren met oude klokken aan Koperwiekplein

In de wijk Oude Gouw werd op het Koperwiekplein in 1977 een carillon met negen klokken geplaatst, dat via een automatisch speelwerk melodieën kon voortbrengen. In november 2002 werd het oude bandspeelwerk vervangen door een computerspeelwerk en het carillon uitgebreid naar 18 klokken (anderhalf octaaf). Met deze verdubbeling van het aantal klokken werden de muzikale mogelijkheden verveelvoudigd.

Nieuwe toren oude klokken
Vanwege de ontwikkeling van het woonzorgcomplex aan de Meeuwenlaan werd de toren in 2006 afgebroken en werden de klokken tijdelijk opgeslagen. Inmiddels wordt voor de hoofdingang van het winkelcentrum aan het Koperwiekplein een geheel nieuwe stalen toren gerealiseerd waarin de klokken worden geïnstalleerd. Met een hoogte van 10 meter is deze 1 meter hoger dan zijn voorganger en niet meer rond maar driehoekig van vorm, met aan drie zijden verlichte wijzerplaten. De klokken zijn in cirkels op drie niveaus opgehangen, worden in de toren aangelicht en afgeschermd met roestvrijstalen roosterwerken. De elektra-verdeelinrichting en de bestaande carilloncomputer zijn ondergebracht in een afgesloten meterruimte in de voet van de toren. Door de grotere hoogte klinken de carillonklanken bij de nieuwe toren iets verder dan in het verleden het geval was.

14 december (her)ingebruikname
De (her)ingebruikname van het carillon in de nieuwe toren vindt plaats op 14 december 2007. Wethouder Van Pijkeren stelt het carillon weer in werking door het activeren van de kerstliederen in de carilloncomputer. Hierna klinken de melodieën, die zijn vervaardigd door stadsbeiaardier, na jaren van stilte weer vanaf dit carillon. Het carillon speelt op elk heel en elk half uur van 8.00 tot 19.00 uur.

De realisatie van de nieuwe klokkentoren is tot stand gekomen in opdracht van de gemeente Enkhuizen, in overleg met afdeling Beheer, bouwkunde, de stadsbeiaardier, de leverancier van de toren, de firma Koninklijke Eijsbouts te Asten, de eigenaar van het winkelcentrum Generali, de winkeliers en aannemersbedrijf Verplancke & Groot te Enkhuizen.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl

 

Uit: De Twentsche Courant Tubantia 25 november 2007

Levensliedje 17-jarige op stadscarillon

ALMELO - Op het stadscarillon van de St. Georgiuskerk is sinds deze week op elk uur een deuntje te horen van de 17-jarige Patrick ter Haar.
Het is het refrein van zijn levensliedje 'Jij mijn vriend' dat enkele weken nummer één stond bij TV Oranje.

Stadsbeiaardier Frans Haagen zette het melodietje op de trommel van het carillon nadat hij Almeloërs de gelegenheid had geboden verzoeknummers aan te vragen. Het liedje zal als gevolg daarvan een half jaar lang op het hele uur in de stad te horen zijn. 

Het is voor het eerst dat Haagen het publiek inspraak duldt in zijn keuze van de melodietjes die elk kwartier zijn te horen. Ook voor de drie andere deuntjes maakte hij gebruik van ideeën die belangstellenden aandroegen.

Om kwart over het uur is nu een fragment van de tune van The Flintstones te horen, op het halve uur gezang 62 uit het liedboek van de kerken. Op kwart voor het uur staat een fragment van de Liebestraum van Liszt.

Het plaatsen van muziek op de trommel is een tijdrovend werkje. Haagen was er twee dagen mee bezig de pinnetjes van de trommel zodanig te 'versteken' dat de nieuwe melodietjes op het carillon herkenbaar zijn. In mei - als de volgende versteek plaatsheeft - komen er weer andere melodietjes op te staan. Ook dan kunnen mensen weer verzoeknummers aanvragen. 

van www.pekelders.nl

Restauratie carillon Veendam begint op 15 oktober

dinsdag 2 oktober 2007 19:40

VEENDAM – D’r wordt al bijna twee jaar over gesproken, maar deze maand gaat het dan ook daadwerkelijk gebeuren. In Veendam wordt op 15 oktober definitief een begin gemaakt met de opknapbeurt van het carillon. Het klokkenspel zal dan uit de toren worden gehaald naast de Hervormde kerk, waarna de restauratiewerkzaamheden kunnen beginnen. De stichting Ton voor ’t Carillon heeft ons daarover een uitgebreid persbericht gestuurd, dat we hieronder hebben gepubliceerd >>> 

/// Persbericht ///

Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen B.V. in Aarle-Rixtel is begonnen met het gieten van 4 grote klokken. De grootste (F1) klok, met daarop de naam, een opschrift en het wapen van de Gemeente Veendam, moet nog gemaakt worden. Veertien dagen geleden is het definitieve voorstel voor de belettering van 27 geadopteerde klokken de deur uitgegaan. Op onze website www.carillonveendam.nl is middels een artists impression te zien hoe de nieuwe Veendammer beiaard er (ongeveer) uit komt te zien. U leest er ook een uitgebreide beschrijving van het nieuwe carillon, eindigend met deze alinea: 

Uniek voor Noord-Nederland 

Doordat geen oude klokken zullen worden hergebruikt zal het nieuwe carillon van Veendam ook niet de bij andere carillons nogal eens gehoorde overgang van oude naar nieuwe klokken vertonen. Het zal zeer homogeen van klank (aus einem Guss, zeggen de oosterburen) zijn en daarnaast zal het de beiaardier de gelegenheid bieden alle denkbare nuances te realiseren om de beoogde muzikale emotie op de luisteraar over te brengen. Een carillon met zulke voortreffelijke specificaties is nu in heel Noord-Nederland niet te vinden. 

Dat biedt ook uitzicht op een intensiever en gevarieerder gebruik. Een dergelijk muziekinstrument 

• kan vaker bespeeld worden, bijvoorbeeld bij plaatselijke festiviteiten en officiële gebeurtenissen; 
• kan door twee beiaardiers à quatre mains bespeeld worden; 
• kan samenklinken met andere instrumenten: fanfare, harmonie, jazz-band, elektronische muziek etc. 
• kan ingezet worden voor speciale concerten door gastbeiaardiers. 

In overleg met onze beiaardier Adolph Rots wordt nu gewerkt aan een nadere technische invulling van de grove ontwerptekeningen. Na goedkeuring door de gemeentelijke projectgroep worden de definitieve constructietekeningen gemaakt. 

Oude carillon op 15 oktober uit de toren 

Op maandag 15 oktober a.s. wordt het oude carillon gedemonteerd en uit de toren gehaald. Daarna kan met de bouw van de speelcabine worden begonnen, zodat zodra men met nieuwe of gereviseerde materialen aankomt, men het klavier meteen op zijn plaats onder dak kan zetten. Wie meer wil weten over de geschiedenis en de activiteiten van de klokkengieter kan de website www.petit-fritsen.nl bezoeken. Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen B.V. bestaat sinds 1660, maar staat met beide benen in de moderne tijd. Begonnen in Lotharingen als rondtrekkende klokkengieters vestigden zij zich in de 17e eeuw in het Brabantse land. Ook de website van het Nationaal Beiaardmuseum te Asten: www.beiaardmuseum.nl is erg informatief. 

Film 

We onderzoeken samen met Filmgroep Dubbel 8 in Veendam hoe de werkzaamheden rond de vernieuwing van het carillon zowel in Veendam als in Aarle-Rixtel kunnen worden vastgelegd voor het nageslacht. 

De Gelderlander 4 oktober 2007:

Alternatief Nederlands volkslied klinkt van Sint-Steven

04 okt 2007, 07:00 - NIJMEGEN - De Nijmeegse stadsbeiaardier, Gert Oldenbeuving, is op woensdag 10 oktober te zien en te horen in het tv-programma Een nieuw Nederlands Volkslied?. Hij speelt dan op het carillon van de Sint-Stevenstoren een nieuw gecomponeerd en alternatief Wilhelmus.

Dat nieuwe volkslied wordt uitgevoerd in het kader van de 'Week van de Democratie'. Uitgangspunt van de uitzending is de vraag: 'Is het Wilhelmus nog wel van deze tijd?'. 

Zeven bekende zangers, waar onder Liesbeth List, Frans Bauer en Ernst Daniël Smit, hebben opdracht gekregen een nieuw volkslied te maken. In een Idols-achtig programma zullen de zeven liederen worden gezongen en zal een jury onder voorzitterschap van Herman Pley, hoogleraar historische letterkunde, deze beoordelen. Ook kijkers kunnen hun voorkeur bekend maken. 

De opnamen zijn overigens al het afgelopen weekeinde gemaakt, waarbij ook het winkelende publiek op de markt om een mening werd gevraagd. 

Uit Brabants Dagblad 3 oktober 2007:

Carillon Heesch half november op zijn plek
door Edith Verwegen

Woensdag 3 oktober 2007 - HEESCH - Het carillon in Heesch wordt half november op zijn nieuwe plaats bij dienstencentrum Heelwijk geplaatst.

Vorige week is al begonnen met de voorbereidingen voor het plaatsen van het carillon. Zo is de fundering gelegd waarop het carillon moet komen. Op dit moment wordt het carillon geschilderd. 
Wethouder Ad Donkers van Bernheze had verwacht het carillon sneller op zijn nieuwe plaats te kunnen zetten, maar de procedures rond onder meer bouwvergunning hebben langer op zich laten wachten dan gepland. 
Dit voorjaar besloot de gemeente dat het veelbesproken carillon bij de entree van Heelwijk aan de Mozartlaan in Heesch zou komen. Dit nadat omwonenden van de Misse geprobeerd hadden het carillon weer op de Misse terug te krijgen. De klokken zijn daar verdwenen bij de verbouwing van het gemeentehuis en zijn na die tijd niet meer teruggekeerd. "We hebben toen een bijeenkomst gehouden en alle voors en tegens van het carillon op de Misse besproken", aldus Donkers. "Na goed overleg met omwonenden van de Misse hebben we daarna besloten dat het carillon weer terugkomt, maar dan bij Heelwijk. Daar waar het carillon oorspronkelijk ook stond", aldus de wethouder. 
Het carillon is en blijft eigendom van de gemeente die ook de onderhoudskosten voor haar rekening neemt. 
De gemeente verwacht dat de klokkentoren half november weer te zien en te horen is in Heesch. "We gaan het carillon natuurlijk ook nog officieel openen, maar wanneer dat precies zal gebeuren, is nog niet bekend." 

AD Drechtsteden 1 oktober 2007:

Minister: Dordt niet verstoken van carillon


DORDRECHT/DEN HAAG - 

Minister Jacqueline Cramer van VROM , vindt dat de Raad van State niet onjuist heeft gehandeld, door het verzoek van de gemeente Dordrecht om een carillon te plaatsen op het stadhuis naast zich neer te leggen. 
Dat laat ze weten in een brief, naar aanleiding van vragen die de fractie van het CDA in de Tweede Kamer heeft gesteld. ’Mij is niet gebleken dat de raad het Besluit woon- en verblijfsgebieden milieubeheer op onjuiste wijze heeft geïnterpreteerd’, laat ze weten in een schriftelijk antwoord.

Als het aan de gemeente Dordrecht ligt, komt er een carillon in het stadhuis, maar de Raad van State stak daar onlangs een stokje voor, omdat de geluidsnormen zouden worden overschreden.

De Tweede Kamerleden Spies en Bilder van het CDA vinden dat met het verbod wordt gebroken met een oude Hollandse traditie. Dat vindt de minister niet. Ze refereert bijvoorbeeld aan het carillon van de Grote Kerk. ’Voor dit carillon is in 2003 een milieuvergunning verleend. De historische binnenstad van Dordrecht is dus niet verstoken van carillonmuziek.’ Ze vindt daarom dat niet gesproken kan worden over het breken met een oude Hollandse traditie. Bovendien, zo betoogt ze, geldt voor veruit de meeste carillons dat die gevestigd zijn in hoge torens en dus betrekkelijk ver van de dichtstbijzijnde woningen liggen. In Dordrecht is dat ’hemelsbreed 25 meter’, schrijft de minister aan de Kamerleden.

Ten slotte vragen de christen-democraten zich af of de minister van plan is de regelgeving aan te passen, omdat ze bang zijn dat het verbod voor meer historische binnensteden zou gelden. De minister antwoordt dat ze dat niet van plan is, vanwege de uitzonderingspositie die Dordt heeft omdat de afstand naar woningen hier wel erg klein is. 

Website Veendammers.nl 29 augustus 2007:

Nieuw klokkenspel van Veendam al te zien op fototoren

De Stichting Ton voor ´t Carillon grijpt de Open Monumentendag op zaterdag 8 september aan om door middel van een fototoren te laten zien hoe de nieuwe Veendammer beiaard er uit komt te zien. Onder het motto "schenk Veendam een monument voor de toekomst" bracht de stichting voldoende geld bijeen om de aanschaf van een schitterend, 49 klokken tellend carillon mogelijk te maken. 
De klokken worden gegoten bij de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. Deze klokkengieterij stamt uit 1660 en is daarmee het oudste familiebedrijf van Nederland en een paar jaar ouder dan de hervormde kerk (rijksmonument) in het centrum van Veendam. 

Onder de toren staat die dag een door bestuurslid Bram van Ringh gebouwde constructie, waarop foto´s te zien zijn van het productieproces. Bestuursleden van de stichting verkopen bezoekers van kerk en begraafplaats koffie en koek, waarvan de opbrengst naar het nieuwe carillon gaat. Ook is er carillonmuziek op CD te beluisteren, in prachtige uitvoeringen met koor en orkest. 

Brabants Dagblad 28 augustus 2007:

Klokje Gestels gemeentehuis 'ontvreemd'

door Marcel Linssen
Dinsdag 28 augustus 2007 - SINT-MICHIELSGESTEL - Gestelaar Jan Veenman is geïrriteerd over het verdwijnen van de klok die in de dakruit op het dak van het gemeentehuis hoort te staan.

Een spant van de dakruiter op het Gestelse gemeentehuis is verwijderd om de klok weg te halen. De gemeente was vergeten hiervoor vergunning aan te vragen. Foto Jan Veenman

Vanuit zijn tuin naast het Gestelse gemeentehuis wijst Veenman op de verwijderde klok en de doorgezaagde spant. Volgens hem is het de bedoeling om die klok op te nemen in het carillon dat zal worden opgehangen in het nieuwe gemeentehuis. "Dit kan niet. Het gemeentehuis is een gemeentelijk monument. En in de omschrijving daarvan staat dat op het dak een achthoekige dakruiter met daarin een klok staat. Dus die klok hoort bij dat monument", benadrukt Veerman.
"Ik ben het misschien lang niet altijd eens met de regels die gelden voor monumenten", zegt Veenman die zelf in een monumentaal pand woont. "Maar als die regels er zijn, moeten ze ook worden nagekomen", verwijst hij naar zijn buren, ambtenaren en college van de gemeente. "Als wij regeltjes even niet nakomen, krijgen we een pittige brief. Ik vind dat je het als gemeente niet kunt maken om uit een eigen gebouw iets te verwijderen terwijl dat gebouw op de monumentenlijst staat. Dan kom je dus de regels die je zelf hebt ingesteld niet na."
Navraag leert dat het gemeentebestuur het klokje inderdaad mee wil nemen naar de nieuwbouw, waar het in het carillon wordt opgenomen.
"We willen dat klokje behouden, omdat aannemersbedrijf Hoogheuvel dat in 1984 aan de gemeente heeft geschonken", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Het klokje werd geschonken na een grootse renovatie van het gemeentehuis, waarbij eigenlijk alleen de monumentale voorgevel uit 1791 niet onder handen genomen is. "In de dakruiter hing toen geen klok en Hoogheuvel vond het wel passend dat er wel iets zou hangen."
Bij het nemen van de beslissing om het klokje mee te nemen, heeft de gemeente vergeten een vergunning aan te vragen. Formeel is dit nodig als er iets aan een monument wordt veranderd. "We hebben er helemaal niet bij stilgestaan." Ook is er geen advies gevraagd aan de monumentencommissie, die in dit soort gevallen haar mening geeft over eventuele veranderingen.
Een deskundige van het Monumentenhuis Brabant onderschrijft de stelling van Veenman dat de klok bij het gebouw hoort. Met één belangrijk verschil. "Zoals het in de monumentale omschrijving staat gaat het er alleen maar om dat er een klok in die dakruiter hangt. Het soort klok, daar wordt niets over gezegd. Als er dus maar een klok in hangt als dat pand verkocht wordt, dan is alles in orde", zegt de woordvoerder.
Vanmorgen behandelt het college van B. en W. de aanschaf van een nieuwe klok.

 

 

Uit AD 28 augustus 2007:

ROTTERDAM - „Het hart van de kerk is gestolen,’’ verzucht Arend de Haan, koster van de Verrijzeniskerk in Het Lage Land. 

Het carillon mist twee klokken. FOTO PETER MOLKENBOER
Gistermiddag ontdekte hij dat twee van de twaalf klokken van het carillon van zijn kerk zijn gestolen. Waarschijnlijk sloeg de dief maandagnacht toe.

De Haan kwam de diefstal op het spoor toen hij het carillon testte. „Ik miste tonen in m’n liedjes.’’ En blik op het carillon, aan de buitenmuur van het gebedshuis aan de Springerstraat, maakte in een klap duidelijk wat er aan de hand was.

Het motief van de vandalen? De koster vermoedt dat zij het op het kostbare metaal van de klokken hadden gemunt. De laatste jaren gaan dieven steeds vaker met standbeelden aan de haal, omdat het koper waarvan ze zijn gemaakt veel geld opbrengt. 

Volgens De Haan zijn de negentien jaar oude kerkklokken gegoten in een messing- of koperlegering. 

De suggestie dat wrokkige buurtbewoners het recht in eigen hand hebben genomen om mogelijke overlast van het klokkenspel tegen te gaan, wuift De Haan weg. „Het volledig computergestuurde carillon speelt tussen 09.00 en 19.00 uur elk uur een liedje. Christelijke liedjes, maar ook leuke, gezellige nummers. Daaraan komt nu een abrupt einde.’’

Nooit eerder maakte de koster een dergelijke diefstal mee. „Gelukkig zijn we wel verzekerd.’’

Uit AD Groene Hart 25 augustus 2007:

Ode aan Henry Groen
GOUDA - Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart brengt maandagavond 27 augustus een ode aan zijn vroegere collega Henry Groen. 
Die was stadsbeiaardier van 1993 tot hij in 2004 wegens ziekte moest stoppen. 

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag wordt een van zijn composities uitgevoerd, namelijk de Kleine Fantasie over ’Daar was een sneeuwwit vogeltje’. Daarnaast worden werken gespeeld van beiaardcomponisten Henk Badings, Wim Franken en Ronald Barnes. Hoogtepunt, aldus de organisatie, is de Holberg Suite van de Noorse componist Edvard Grieg. 

Het concert is goed te beluisteren in de tuin van museumgoudA naast de Sint-Jan en omliggende straten. 

Uit AD 24 augustus 2007:

Vroeger klaagde men nooit’
Door LUUK KORTEKAAS

AARLE-RIXTEL - Het ei van Columbus bestaat uit twee dikke rubberdopjes op de klepel van de klok. ,,Tja, zo simpel kan het zijn,’’ vertelt Henk van Blooijs (46) van de eeuwenoude klokkengieterij Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel. 

Henk van Blooijs van klokkengieterij Petit en Fritsen. FOTO COR DE KOCK
,,We moeten wel met onze tijd meegaan, maar we hadden nooit gedacht dat we ooit tot zoiets over zouden moeten gaan. Helaas beginnen omwonenden van klokken en carillons steeds vaker te klagen dat het te veel herrie maakt. En dus hebben wij de laatste maanden gepeinsd over een oplossing voor gemeenten waar de mensen moeilijk doen.’’

De klokkengieterij bestaat sinds 1660, maar het geweeklaag en tandengeknars is echt van de laatste jaren. Omwonenden in Dordrecht wisten onlangs de komst van een carillon in de toren van het stadhuis tegen te houden, omdat dit hun te veel overlast zou geven. 

Zeker zo roemrucht is de Tilburgse klokkenoorlog, die nog in volle gang is. Daar blijft een pastoor de volgens sommige buurtbewoners te luide klokluiden, en neemt hij de dagelijkse dwangsom van 5000 euro op de koop toe. 

Van Blooijs kent de Tilburgse en de Dordtse situatie van nabij, en die komen voor hem niet uit de lucht vallen. ,,Het is tegenwoordig zo erg, dat we bij het hele voortraject al rekening houden met klachten. Als er ergens een carillon of kerkklok moet komen, nemen we de situatie ter plekke in ogenschouw. We voeren geluidmetingen uit, en de gemeente probeert de buurt voor zich te winnen om een carillon er toch door te krijgen. Maar soms zit er slechts één persoon die er niet aan wil, zoals een paar jaar geleden in Breukelen. Die kan dan in zijn eentje dit stukje unieke klankkunst voor de rest van het dorp tegenhouden.’’

Regels zijn regels in Nederland, of er nu sprake is van eeuwenoud uniek Hollands handwerk of niet. Daarom staan in de werkplaats in het Brabantse dorp nu twee stille modellen: een zachte kerkklok, en een zacht carillon. Die voor de kerkklok heeft de rubberen doppen op de klepel. Metingen wijzen uit dat dit 10 decibel aan geluid scheelt, plus dat het geluid wat minder vol klinkt. Het kalme carillon ziet er van de buitenkant nog uit als antiek ambacht, maar is van binnen veranderd in een staaltje supertechniek: computergestuurde aanslaggevoelige hamertjes kunnen hard en zacht worden gezet, bijna, als je het zou durven zeggen, naar gelang het gemoed van de buurtbewoners. 

,,Hij kan hard, en hij kan zacht, en binnen de liedjes kan de klank ook variëren.’’ Van Blooijs: ,,Klokken hebben eeuwenlang geluid in Nederland. Vroeger werd er nooit over geklaagd. De kerken roepen op deze manier hun geloofsgenoten op naar de mis. Dat doen ze al sinds mensenheugenis. Het is onderdeel van wie wij zijn. En carillons behoren tot het unieke erfgoed van de lage landen, die zijn hier bedacht. Misschien moeten we de wind ook verbieden te waaien?’’ 

In Aarle-Rixtel levert het een trieste scène op: Het voor Dordrecht bestemde carillon staat nu klankloos te treuren op de parkeerplaats van de klokkengieterij, een bijna net zo tragisch beeld als dat van de Tilburgse pastoor die een sok om de klepel zou hebben gewonden om het geluid terug te dringen. 

Toch hoeft de gieterij de noodklok nog niet te luiden. De export bloeit immers. ,,De VS, Azië, Zuid-Amerika, Rusland, Polen – daar wil men nog volop kerkklokken. En vooral in het Verre Oosten en op universiteiten overal ter wereld doen de carillons het heel goed. Japanners vinden het fantastisch, die zijn er dol op. Klagen? Welnee, die hoor je hier niet over. Dat kennen we alleen uit Nederland.’’ 


Uit BN/De Stem 21 augustus 2007:

Herrie om klokkenspel Vogelwaarde
door Sheila van Doorsselaer


Woensdag 22 augustus 2007 - VOGELWAARDE - Het gebeier van de kerkklokken van Boschkapelle in Vogelwaarde werkt bij een omwonende zodanig op de zenuwen dat hij erover heeft geklaagd. Het klokkenspel zou teveel herrie produceren.


VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
En zo heeft Vogelwaarde, in navolging van Tilburg, haar eigen 'klokkengate'. Daar kost het luiden van de klokken de koster voor straf per keer 5000 euro omdat de geluidsnorm van zeventig decibel wordt overschreden. Volgens de klager uit Vogelwaarde klinken ook de kerkklokken van de Boschkapelse kerk te luid en daarom heeft hij zijn grief aangekaart bij PvdA-raadslid, tevens mede-Vogelwaardenaar, Ron de Kort. Deze zegt zelf geen last te hebben van het gebeier, maar is desondanks voortvarend met de klacht naar de gemeente Hulst gestapt. De Kort vraagt burgemeester en wethouders ter plaats geluidsmetingen te doen. "Mogelijk kan door een aanpassing aan de galmgaten het geluid iets meer over het dorp worden gespreid of zijn er andere oplossingen denkbaar."

Vijf jaar geleden was het carillon van de Willibrordusbasiliek in Hulst onderwerp van klachten. Enkele binnenstadbewoners vonden dat het klokkenspel te luid en te vaak van zich liet horen en maakten bezwaar tegen de ontheffing die het mogelijk maakte dat het carillon geregeld een twee minuten durend melodietje ten gehore bracht. In de zomer om het kwartier en in de wintermaanden om het half uur. Het Hulster klokkenspel klingelt er nog altijd lustig op los. 

In Terneuzen is het carillon van de Willibrordustoren in 2001 het zwijgen opgelegd door toedoen van een omwonende. Die stapte naar de Raad van State en werd in het gelijk gesteld; Terneuzen zou te weinig rekening hebben gehouden met omwonenden.

De Hulster wethouder Paul Weemaes denkt dat het in het geval van het klokkenspel van de kerk van Boschkapelle niet zo'n vaart zal lopen. "Ik ben inmiddels op de hoogte van de klacht. Op zich konden we erop zitten wachten dat zoiets zou gebeuren, aangezien de kwestie in Tilburg zo in het nieuws is geweest." Desondanks wil Weemaes de klager uit Vogelwaarde ter wille zijn. 

"We zullen een geluidsmeting doen bij de kerk. Maar ik wil er wel even bij opmerken dat oordopjes ook nog wel eens willen helpen."


Uit AD Drechtsteden 15 augustus 2007:

Carillon mag Dordtse stadhuis niet in
DORDRECHT/DEN HAAG Het plan van de gemeente Dordrecht om een carillon in de toren van het stadhuis te hangen is gisteren afgewezen door de Raad van State. 
Volgens de bestuursrechter zou het klokkenspel voor de omwonenden tot onaanvaardbare geluidsoverlast leiden. De Raad van State koos daarmee de kant van enkele omwonenden van het stadhuis die bezwaar hadden gemaakt tegen de plannen van de gemeente. 

De bestuursrechter wijst op een geluidsrapport dat is gemaakt toen het klokkenspel in werking was. Er dringt teveel geluid door in de omliggende woningen. ‘Een aanvaardbaar binnenklimaat is niet gegarandeerd’, zegt het rechtscollege.

De gemeente Dordrecht zegt in een reactie verrast te zijn door het oordeel van de Raad van State. 

,,Wij gaan de uitspraak bestuderen en wellicht nog eens met de omwonenden praten of er nog mogelijkheden zijn’’, aldus een woordvoerder. 

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart is erg teleurgesteld door de uitspraak van de bestuursrechter. ,,In steden waar vergelijkbare kwesties speelden, zoals in Amersfoort heeft de rechter het beiaardspel wel toegestaan. Dit is de doodsteek voor nieuwe initiatieven op dit gebied.’’ 

Ook de Koninklijke Klokkengieterij Petit Fritsen in Aarle-Rixtel reageert bezorgd op de uitspraak van de Raad van State. ,,Nederland heeft een prachtige beiaardcultuur, maar dit oordeel is schadelijk voor de nieuwbouw van carillons’’, aldus H. van Blooijs van de Noord-Brabantse klokkengieterij.

Het Stadhuis van Dordrecht

Uit AD Utrecht 15 augustus 2007:

Duiven poepen carillon kapot
Door RICHARD HOVING

AMERSFOORT - Vuilniszakken vol poep sjouwt de beheerder van de Onze Lieve Vrouwetoren één keer in de twee weken naar beneden. 

Duiven de schrik van het carillon. FOTO BUREAU BELL
Door de vijftien gaten rond het carillon af te sluiten met netten, moet de overlast van duiven dit najaar voorbij zijn.

De toeristen die op een onstuimige zomermiddag op het punt staan met gids Marieke de 346 treden naar boven te overwinnen, krijgen de duiven niet te zien. Marieke die sinds juni rondleidingen verzorgt, slaat de ruimte waarin de klokken hangen over sinds een duivenpaar op het trapje naar boven een nestje met jongen heeft uitgebroed. ,,De laatste keer schrok de moederduif zo ontzettend toen ik het deurtje open deed. Voorlopig ga ik niet meer naar binnen.’’ 

De toeristen die met Marieke naar boven gaan missen niets, verzekert haar collega Matthijs. ,,Je kan de klokken vanaf de tweede omloop prima zien.’’ Hij heeft net een toeriste wél de klokken van dichtbij laten zien. 

,,Ze was alleen, dan kan het wel even.’’

Tientallen duiven houden zich dag en nacht op rond de zware klokken van de Onze Lieve Vrouwetoren in de Amersfoortse binnenstad. Sinds er een paar jaar geleden een verbod is gekomen op het vangen van de duiven, zijn het alleen maar meer geworden. 

De duiven zitten droog en beschut rond de klokken. In verschillende hoeken hebben ze nestjes gebouwd. ,,Het is ongelofelijk, maar als de klokken beginnen te beieren, blijven ze rustig zitten,’’ zegt torengids Marieke.

De overlast van de duiven in de toren is binnenkort afgelopen. De gemeente heeft besloten de vijftien gaten waardoor de beesten af en aan vliegen af te sluiten. Dit najaar worden zwarte netten van polyethyleen opgehangen. De duiven worden geweerd omdat de poep de toren en de klokken aantasten en de uitwerpselen zijn een bron van ziekten.

Bij wijze van proef is onlangs een stuk net opgehangen in een van de galmgaten. De proef is niet bedoeld om te kijken hoe de duiven reageren, maar of het vertrouwde aangezicht van de toren zou veranderen. De conclusie: op het Lieve Vrouwekerkhof aan de voet van de toren zijn de netten niet te zien.

Volgens Dennis Lodewijks, die in zomermaanden invalt als torenwachter, zijn de netten een uitkomst. ,,Het opruimen van de duivenpoep is vies en zwaar werk,’’ zegt hij. 

Gids Marieke heeft gemengde gevoelens over het weren van de duiven. ,,De duiven horen een beetje bij de toren. Maar aan de andere kant is de poep schadelijk.’’


Uit de Stentor 8 augustus 2007:

Gedwongen vertrek nadat Nieuwe Toren werd gesloten
door Henk Wageman


KAMPEN - Zes jaar lang heeft ze met haar hart, ziel en zaligheid bezoekers van de Nieuwe Toren de weg gewezen.


VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
Sinds bekend werd dat het niet meer vertrouwd was de behuizing van het klokkenspel van de toren te betreden, omdat een bonte knaagkever de boel heeft aangevreten, was de Nieuwe Toren niet meer toegankelijk voor het publiek. En dus was er ook geen werk meer voor Alieke van Veen (23), die jarenlang de rondleidingen etc. voor de Nieuwe Toren begeleidde.

Voor beheerder Jan Overweg een vervelende situatie. "Op vrijdag las ik een artikel over de gevaren van de Toren. De volgende dag, op zaterdag, heb ik besloten de deuren te sluiten."

En daarmee verviel ook het baantje voor Alieke van Veen na zeven jaar. "Erg teleurstellend', vindt ze. "Ik heb wel begrip voor de maatregel, maar het kwam toch onverwachts.'' Ze heeft nog geen nieuwe baan weten te vinden. "Alle bedrijven hebben hun planning voor deze zomer al rond.'' Van Veen werkt via het uitzendbureau Start.

Overweg verwacht dat de Nieuwe Toren niet eerder dan in 2009 zijn o.a. Van Wou-klokken van het 30 ton wegende carillon weer kunnen laten beieren. 

Volgende maand wordt begonnen door de firma Eijsbouts uit Asten om het carillon naar beneden te halen, waarna de behuizing van dit klokkenspel wordt gerestaureerd. 

De hele operatie kost gaat ruim anderhalf miljoen euro kosten.

Uit BN/De Stem 4 augustus 2007:

Rijens carillon krijgt nieuwe 'muziekinjectie'

Zaterdag 4 augustus 2007 - Rijenaren beslissen mee over nieuwe liedjes voor hun carillon.


VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
RIJEN - Nu nog klinken er de melodieën van het Brabantse land, Het land van Maas en Waal en muziek uit de musical Anatevka uit het Rijense carillon. 

Het carillon van het gemeentehuis speelt ieder half uur een melodietje. Het repertiore is al jaren hetzelfde. Als het aan de gemeente Gilze en Rijen ligt, gaat dat snel veranderen. "We willen andere melodieën. Het idee is nog heel pril. Welke muziek we gaan kiezen weten we nog niet", vertelt de gemeentewoordvoerder. 

De gemeente wil de muziekkeuze niet zelf bepalen. Inwoners en verenigingen, zoals heemkring Molenheide, mogen meepraten. "De huidige melodieen horen de Rijenaren al jaren en jaren. Er zijn absoluut geen klachten binnenkomen over de muziek, maar het wordt wel tijd voor iets nieuws. We willen het carillon een plek geven in de lokale samenleving." 

De gemeente Gilze en Rijen laat de muziek uit het carillon verzorgen door een speciale leverancier: Eijsbouts uit Asten. Jaarlijks betaalt de gemeente daarvoor 1500 euro. "We gaan met de leverancier bekijken wat mogelijk is. Ook gaan we met beiaarden uit de omgeving in gesprek over de mogelijkheden." De gemeente wil de jeugd ook meer betrekken bij het carillon. Misschien zit er wel een uitstapje in naar het carillon uit 1961. "Maar dat is nog niet zeker. Er leidt namelijk een hele smalle trap naar het carillon in de toren." 

4 juli 2007:

Laatste klok Larense Beiaard gegoten

Woensdag 4 juli is tijdens een officiële bijeenkomst bij Eijsbouts Klokkengieterij in Asten de 48e en laatste klok van de Larense Beiaard gegoten. De Larense Beiaard kon mede dankzij een donatie uit ons Coöperatief Fonds compleet gemaakt worden.

Eind augustus wordt de klok in de toren van de Nederlands-hervormde kerk aan de Naarderstraat in Laren gehesen. De officiële ingebruikname van de klok vindt plaats tijdens het Mauvefeest op 16 september. Er vindt dan een muzikale bijeenkomst plaats rond het carillon.

Speciale gasten
Onder de genodigden waren onder anderen:

burgemeester Elbert Roest 
wethouder Leo Janssen
enkele bestuursleden van de Larense Beiaard
een aantal sponsors

Ook de zevenjarige dochter van Linda de Mol, Noa Vahle, was aanwezig. Zij had tijdens de feestbraderie op Koninginnedag een wedstrijd gewonnen. Met 63 kilogram kwam Noa Vahle het dichtst in de buurt van het juiste gewicht (61 kilogram) van de nieuwe klok.

Laren

HOME CONTACT