Maria Blom - Stadsbeiaardier van Gouda 1945 tot 1985

  Maria Blom

De bekendste beiaardier van de Goudse Sint Janstoren van Gouda is Maria Blom, vanaf 1943 tot 1985 heeft zij de Goudse beiaard bespeeld. Hiermee was zij de eerste vrouw in Nederland die van beiaardspel haar beroep gemaakt had! In de oorlogsjaren bespeelde zij de beiaard, de stadsbeiaardier van Gouda Henri C.J. de Man was door ziekte niet meer in staat de toren te beklimmen, het was Maria - leerling van de Man- die de beiaardbespelingen overnam. In die oorlogsjaren ging zij lessen volgen bij de in die tijd zeer bekende stadsbeiaardier van Rotterdam, Ferdinand Timmermans (1891-1967). Hij maakte in 1943 een compositie voor Maria, Lied en drie variaties over de Goudse Meideun.

Henri C.J. de Man leermeester van Maria Blom. Stadsbeiaardier van Gouda van 1937 tot 1945.

  Boudewijn Zwart

Sinds 1993 is Boudewijn Zwart de stadsbeiaardier van Gouda. Hier een opname van de compositie van Timmermans voor Maria Blom gespeeld door Boudewijn Zwart op de Goudse beiaard.  Klik hier  (mp3 formaat 4.8 mb)

In december 1960 verscheen er een artikel over Maria Blom in een dames blad "Moeder vrouwenpost". Lees hier pdf scans van dit artikel. blz.1  blz.2  

   

   

Maria Blom, de eerste Nederlandse vrouwelijke beroeps beiaardier. Zij verzorgde tallozen bespelingen vanaf de Goudse Sint Janstoren. Ook was zij beiaardier in IJsselstein en Kamerik. In de meimaand verzorgde zij de meibespelingen op de Goudse beiaard. In de zomer nodigde zij op dinsdagavond gastbeiaardiers uit. Deze concerten kregen een aankondiging in de Goudse Courant compleet met programma. Een jaar vulde zij dit programma met uitsluitend vrouwelijke beiaardiers! In 1956 zette Maria de allereerste "kaarsjesavond" luister bij, zij bespeelde de beiaard vanaf de Sint Janstoren. Dit "kaarsjesavond" zou uitgroeien tot een gebeurtenis die door het hele land bekendheid kreeg. In 1964 speelde Maria voor het eerst met een mobiele beiaard tijdens kaarsjesavond. 

AD Groene Hart met een artikel over het klokkenspel van het stadhuis van Gouda

Een leven lang een vraaggesprek met Maria Blom op de radio. 

Vraaggesprek met de 72-jarige organiste en beiaardierster Maria Blom, Maria Blom, in 1948 de eerste vrouwelijke beiaardier in Nederland, vertelt over de diverse carillons die ze heeft bespeeld waaronder dat van Gouda, Kamerik en IJsselstein. Maria Blom vertelt ook een en ander over het repertoire dat ze speelde: "Politieke liederen zijn ons verboden maar ik heb wel eens 'Morgenrood' gespeeld, stiekem".

Luister hier

Op 4 augustus 1965 speelde Maria Blom voor een radio opnamen op de beiaard van Kamerik. Luister hier naar "Comt nu met sang" (MP3 formaat)

HOME CONTACT