Het Carillon van de St. Lambertustoren te Drunen

De Toren

De Sint Lambertuskerk is onder architectuur van H. v. d. Leur gebouwd in de periode van oktober 1952 tot augustus 1954. In het originele plan maakte een toren geen deel uit van de kerk, echter dankzij een gift van de N.V. Lips werd het mogelijk om een toren te bouwen waar een carillon een plaats kon krijgen.

Het Carillon 

Het carillon omvat 47 klokken, de zwaarste klok is een F1 van ongeveer 861 kg. die als C1 op het klavier is aangesloten. De klokken zijn in 1954/55 gegoten door de toenmalige N.V. Eijsbouts-Lips gegoten. Drie klokken  zijn ook in gebruik als luidklok.

Geschiedenis 

Het in Drunen gevestigde toenmalige bedrijf N.V. Lips Scheepsschroeven heeft een samenwerking gehad met de Klokkengieterij Eijsbouts, de directeur van de NV. Lips, Max Lips wilden zijn dankbaarheid uitdrukken met een gift, hij kwam op het idee door de samenwerking met de klokkengieterij. Hij schonk niet alleen een carillon, maar ook middelen voor de toren bouw! Op 11 juni 1955 werden de klokken gezegend door de toenmalige bisschop van 's-Hertogenbosch, Mgr. Mutsaerts. Hierna speelde de toenmalige stadsbeiaardier van 's-Hertogenbosch het spel in.

Speeltijden

De vaste beiaardier is Joost van Balkom, speeltijd op zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur.

HOME CONTACT