Carillon Podcast Gouda

Beiaardmuziek vanaf de Sint Janstoren

Luister terug naar torenmuziek Gouda 2 september 2019  Beiaard-PLUS Boudewijn Zwart & Evelina Vorontsova (Beiaard en Piano)

De combinatie piano en beiaard klonk voor het eerst in de jaren ’80 vanaf de Westertoren in Amsterdam. Het samenspel werd een dusdanig succes dat dit tegelijk een opmaat vormde voor heel veel beiaard-PLUS concerten die vanuit de toren over de daken van de huizen werden uitgestrooid. Het fenomeen beiaard-PLUS werd al spoedig op cd vastgelegd door de Mechelse beiaardier Eddy Mariën (in samenspel met gitaar) en door de gemeente Amsterdam bij de 50-jarige viering van de Bevrijding op het carillon van Plein ’40-‘45. Gebeurde dit alles meestal nog vanuit de toren, in de loop der jaren zijn diverse reizende beiaarden ontwikkelt, speciaal met het oog op samenspel. Boudewijn Zwart ontwierp zijn Bell Moods Concert Carillon in 2003 en reist met dit instrument door heel Europa. De Maastrichtse beiaardier Frank Steijns beleeft grote internationalebsuccessen met zijn reizende beiaard in het orkest van André Rieu. Het beiaard-duo Anna Maria Reverté & Koen Van Assche ontwierpen een ‘Bronzen Piano’ en wist het laatstgehouden wereldcongres geheel in het teken van beiaard-PLUS te organiseren. Toch blijft het nog altijd surrealistisch om de combinatie niet met een reizende beiaard maar met de echte beiaard vanuit de toren te horen. Gouda wordt vanavond omgetoverd tot concertzaal.
Vanavond wordt de piano bespeeld door niemand minder dan de Russisch/Nederlandse pianiste Evelina Vorontsova. Zij is prijswinnaar van onder meer het Liszt Concours (Utrecht) en het Rachmaninov Concours (Moskou). Ze heeft als solist opgetreden met Menuhin, Markiz, Stulen, Robertson en Wakulsky. Evelina heeft twee zeer goed ontvangen cd’s uitgebracht met werken van Rachmaninov, Scriabin, Chopin en Bach. Zij is cum laude afgestudeerd aan de conservatoria van Moskou en Amsterdam. Naast klassieke recitals en kamermuziek speelt Evelina ook jazzy klassiek, van Kapustin en Gershwin tot jazz pianovirtuozen als Peterson en Tatum. Dat zij een brede interesse heeft, blijkt ook wel door haar samenspelprojecten met beiaardier Boudewijn Zwart

LUISTER HIER

Luister terug naar het concert van maandag 26 augustus 2019.

Op maandagavond 26 augustus 2019 een concert door de stadsbeiaardier van Gouda Boudewijn Zwart.

LUISTER HIER

Torenmuziek Gouda maandagavond 27 augustus 2018 20.15 uur  Slotconcert
Beiaard en Piano 
Duo Black & Beauty

Luister hier terug naar het concert van maandag 27 augustus.

 

 

Torenmuziek Gouda maandagavond 28 augustus 2017 20.15 uur Black & Beauty

Op maandagavond 28 augustus 2017 klonk er carillon en piano muziek vanaf torentrans van de Goudse Sint Janstoren, stadsbeiaardier van Gouda vader Boudewijn Zwart en dochter Lydia Zwart spelen samen piano en carillon!

Luister hier naar het concert van maandagavond 28 augustus 2017

Duo ‘Black & Beauty’ wordt gevormd door Boudewijn Zwart en zijn dochter Lydia. Zij willen als duo de beiaard op een verfrissende en vrolijke manier onder een breed publiek brengen. 
Het programma van vanavond varieert van klassiek tot easy-listening, waarbij ook internationale volksliederen een belangrijk bestanddeel vormen. 
Lydia Mussche-Zwart studeerde klassiek gitaar bij de Australische gitarist Peter Constant en piano bij de Russische pianiste Evelina Vorontsova. Na beiaardstudie bij haar vader behaalde zij in 2011 het Bachelor-diploma aan Carillon Instituut Nederland te Dordrecht. Zij speelde jarenlang als gitaristen mee in het Nederlands Jeugd Gitaar Orkest o.l.v. Peter Constant . Lydia wordt zowel in binnen- als buitenland regelmatig gevraagd voor beiaardconcerten. Zij is als bestuurslid werkzaam binnen verschillende 
carillonverenigingen en geeft beiaardvoorstellingen en lezingen voor jong en oud. Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij is stadsbeiaardier in meerdere plaatsen en daarnaast werkzaam als organist, pianist en componist. Onder de titel ‘Bell Moods’ reist hij door heel Europa met zijn eigen ontworpen rijdend Concert Carillon en treedt hij op in samenspel met verschillende muziekformaties.

 

Luister hier naar het concert van maandag 21 augustus 2017 Rachel Perfecto

Rachel Perfecto komt uit New York en studeerde muziek en astrofysica aan Yale University, waar ze voor het eerst de beiaard leerde kennen. In haar eerste jaar werd ze lid van de Yale Guild of Carillonneurs en begon ze haar beiaardstudies bij Ellen Dickinson. In juni 2015 werd ze ook lid 
van de Guild of Carillonneurs in North America. Dankzij een studiebeurs van de Belgian American Educational Foundation studeerde Rachel vorig jaar aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen waaraan ze in juni 2016 met de grootste onderscheiding afstudeerde. Voor haar eindwerk schreef ze een handleiding over het arrangeren voor de beiaard. Tegenwoordig studeert ze verder als masterstudent in musicologie aan de KU Leuven. Rachel is ook actief als hoboïst, organist en dirigent. 

Luister hier naar het concert door Midori Conneman op maandag 14 augustus 2017

Toots Thielemans

Als een hommage aan de overleden Jean Toots Thielemans speelde Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart voor het concert op 22 augustus 2016 Circle of Smiles de door Thielemans gecomponeerde tune van de TV serie Baantje.

LUISTER HIER

Henk Badings 1907-1987

Op maandagavond 22 augustus 2016 speelde Boudewijn Zwart uit de Suite II voor beiaard van Henk Badings Toccata Octofonica en Aria Hexafonica 

LUISTER HIER

Ferdinand Timmermans 1891-1967

Ferdinand Timmermans was stadsbeiaardier van Rotterdam, en ondermeer beiaardleraar van de Goudse beiaardier Maria Blom (lees verder)  op maandagavond 22 augustus 2016 speelde Boudewijn Zwart Impromptu voor beiaard 'Hommage à Chopin' van Ferdinand Timmermans.

LUISTER HIER

Requiem for the Refugees

Op maandagavond 31 augustus 2015 speelde de Goudse stadsbeiaardier Boudewijn Zwart 'Requiem for the Refugees' van de Goudse componist Dick Le Mair. Hier is het mogelijk om via een opname te beluisteren.

Luister hier

De Goudse componist Dick Le Mair

Torenmuziek Gouda maandag 31 augustus 2015 

Luister hier naar het volledige concert.

Download hier 

 

 

Luister hier naar het Torenmuziek Gouda concert op 27 augustus 2012 door Boudewijn Zwart.

Thema concert 150 jaar Jef Denijn 1862-1942

1. Staf Nees (1901-1965) - Inleiding, lied en fuga over 'Daar staat een klooster in Oostenrijk'

2. Adolf Denijn (1823-1894) - Thema met variaties over 'ik zag Cecilia komen'

3. Jef Rotiers (1904-1985) - Fantasie I over A-D-G (Adriaan De Groot)

4. Jos Lerinckx (1920-2000) - Passacagilia

5. Jef Denijn (1862-1942) Integrale beiaardcomposities:

- Preludium in Bes

- Ave Maria

- Preludium in g

- Andante Cantabile

- Postludium in d

Luister hier 

 

Luister hier naar het Torenmuziek Gouda 3 augustus 2009 door de 14 jarige Quentin Leriche.

Quentin Leriche aan het klavier van de beiaard van de Sint Janstoren te Gouda Foto Hans van Dijk

Quentin Leriche (14 jaar) is de jongste beiaardier ter wereld en wordt niet ten onrechte “de jonge Mozart van de beiaardkunst” genoemd. Zijn enthousiasme en liefde voor de beiaard is ontstaan in zijn woonplaats Douai waar hij elke dag de gelegenheid neemt om zowel vóór als ná schooltijd te studeren op het oefenklavier in de toren. Hij krijgt les van meester-beiaardier Stefano Colletti aan de Franse Beiaardschool. In zijn vakanties bezoekt hij regelmatig Nederland en doet hij ervaring op bij Boudewijn Zwart op de verschillende toreninstrumenten. Sinds 2007 is hij lid van het Handbell Choir te Douai. Reeds de eerste keer dat hij deelnam aan een internationale beiaardwedstrijd, ontving hij een extra aanmoedigingsprijs. Dit is zijn eerste Nederlandse concertreis. Naast Gouda, is hij ook te beluisteren in Barneveld, Nijkerk en Ede. Op het programma staat oorspronkelijk voor beiaard geschreven muziek. Ook worden bewerkingen gespeeld van klassieke nummers. Het concert wordt besloten met Franse chansons van Charles Aznavour en Edith Piaf. Kortom: een gevarieerd programma dat de moeite waard is om naar te luisteren.

KLASSIEKE TIJD

1 Uit het beiaardboek van Ioannes DE GRUYTTER 1746

A llegro in C

2 Wolfgang Amadues MOZART 1756 - 1791

R ondo Alla Turca

3 Franz Joseph HAYDN 1732 - 1809

Sonate n°15 pour piano

ORIGINELE BEIAARDMUZIEK

4 Robert BYRNES

O n the San Antonio River

5 Boudewijn ZWART 1962

E tude in F voor beiaard

6 Léon HENRY 1888 - 1955

G avotte Pastorale

7 Pierre ROMBI

Prélude pour Antoine

FRANSE CHANSONS

8 Charles AZNAVOUR

La bohème

9 Edith PIAF

L’Hymne à l’Amour

La foule

 

Luister hier naar het Torenmuziek Gouda 27-7-2009 met Wout van der Linden

1 Henry Purcell 1659 - 1695

T rumpet tune

A ir

Saraband

R ound

2 Jhr. Jacob van Eyck ca.1590 - 1657

D oen Daphne d’over schoone maeght

3 Georg Friedrich Händel 1685 - 1759

Fantasia in C

4 Giovanni A. Brescianello ca. 1690 - 1758

Sonate in C

Tournée

Allegro

Menuet en Trio

Gique

5 Franz Josph Haydn 1732 - 1809

Serenade ‘andante cantabile’ (uit strijkkwartet Hob. III nr. 17)

6 Wouter VAN DER LINDEN 1969

Twee volksliedimprovisaties:

Gaiczek zielony (Polen)

Korobooska (Rusland)

7 Johann Sebastian Bach 1685 - 1750

Preludium et Fuga BWV 998

 

Luister hier naar het Torenmuziek Gouda 27 juli 2009 met Wout van der Linden

1 Henry Purcell 1659 - 1695

T rumpet tune

A ir

Saraband

R ound

2 Jhr. Jacob van Eyck ca.1590 - 1657

D oen Daphne d’over schoone maeght

3 Georg Friedrich Händel 1685 - 1759

Fantasia in C

4 Giovanni A. Brescianello ca. 1690 - 1758

Sonate in C

Tournée

Allegro

Menuet en Trio

Gique

5 Franz Josph Haydn 1732 - 1809

Serenade ‘andante cantabile’ (uit strijkkwartet Hob. III nr. 17)

6 Wouter VAN DER LINDEN 1969

Twee volksliedimprovisaties:

Gaiczek zielony (Polen)

Korobooska (Rusland)

7 Johann Sebastian Bach 1685 - 1750

Preludium et Fuga BWV 998

 

Luister hier naar het concert Torenmuziek van 20 juli 2009 door Jon Lehrer. Klik hier om te luisteren!  

TWEE BAROK COMPOSITIES

1 Sybrandus VAN NOORDT 1659 - 1705

Sonata a Cimbalo Solo

2 Johann K. F. FISCHER 1670 - 1746

Chaconne

TWEE EUROPESE BEIAARDCOMPOSITIES

3 Leen ‘t HART 1920 - 1992

I ntermezzo

4 Kenneth THEUNISSEN 1973

Hattem Groove

TWEE NOORD AMERIKAANSE BEIAARDCOMPOSITIES

5 Emilien ALLARD 1915 - 1977

I mage No. 2 for Carillon

6 Ronald BARNES 1927 - 1997

I ntroduction and Sicilienne

FINALE

7 John KNOX 1932

Chorale Partita II: The Harmony of Zion

 

De Sint Janstoren van Gouda

De Speeltrommel uit 1691 

De Sint Janstoren in de sneeuw ©foto HvD 2007

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.

 

HOME CONTACT