De Beiaard van het Raadhuis van Barneveld

De Toren

De gietijzeren onderbouw van de toren van het uit 1862 daterende Raadhuis was vervaardigd door de Zwolse ijzergieter G.J.Wispelweij. In 1957 werd deze stijlvolle toren wegens bouwvalligheid vervangen door een achtkantig bouwseltje, vervaardigd door een Barneveldse aannemer. Bij een nadere inspectie door Gemeentewerken Barneveld bleek dit torentje dringend aan onderhoud toe. Na lang wikken en wegen besloot de Barneveldse gemeenteraad uiteindelijk om de achtkantige lantaarn uit 1957 te vervangen door een gereconstrueerde toren op basis van de bewaard gebleven oorspronkelijke bouwtekening.

De Beiaard

Op 16 december 1998 vierde de Vereniging voor Plaatselijk Belang Barneveld haar honderdjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan werd een nieuwe beiaard aangeboden aan het gemeentebestuur van Barneveld. Deze beiaard werd geplaatst in de Raadhuistoren. Het instrument werd gemaakt door de Koninklijke Petit & Fritsen klokkengieterij. De beiaard telt 44 klokken. De toonomvang is g2 t/m d6. De klokken zijn gestemd in 1/6 komma middentoonstemming. De beiaard heeft een handspel, een trommelspeelwerk en een computerspeelwerk. De speeltrommel werd omstreeks 1910 vervaardigd door Léon van Rie, "Horlogerie Monumentále et Carillons" te Quaregnon les Mons in België.

Speeltijden

De beiaard van de raadhuistoren word bespeeld op vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur. De vaste beiaardier van Barneveld is Boudewijn Zwart.

HOME CONTACT 

©Foto Hans van Dijk